0% found this document useful (0 votes)
31 views13 pages

Class 12 Vector Algebra Exercise 10.3 Solutions

Uploaded by

shagnik38
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
31 views13 pages

Class 12 Vector Algebra Exercise 10.3 Solutions

Uploaded by

shagnik38
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics

Chapter 10: Vector Algebra

Exercise 10.3 Page No: 215


1. Find the unit vector in the direction of sum of vectors
Solution:

Given vectors are,

2. If find the unit vector in the direction of

Solution:
NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics
Chapter 10: Vector Algebra

3. Find a unit vector in the direction of where P and Q have co-ordinates (5, 0, 8) and (3, 3,
2), respectively.
Solution:

Given coordinates are P(5, 0, 8) and Q(3, 3, 2).

4. If are the position vectors of A and B, respectively, find the position vector of a point
C in BA produced such that BC = 1.5 BA.
Solution:

5. Using vectors, find the value of k such that the points (k, – 10, 3), (1, –1, 3) and (3, 5, 3) are
collinear.
Solution:
NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics
Chapter 10: Vector Algebra
Let the given points be A(k, – 10, 3), B(1, –1, 3) and C(3, 5, 3).

6. A vector is inclined at equal angles to the three axes. If the magnitude of is 2√3 units, find
.
NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics
Chapter 10: Vector Algebra
Solution:

As the vector makes equal angles with the axes, their direction cosines should also be same
So, l = m = n
And we know that,
l2 + m2 + n2 = 1 ⇒ l2 + l2 + l2 = 1
3l2 = 1
l = ± 1/√3

7. A vector has magnitude 14 and direction ratios 2, 3, – 6. Find the direction cosines and
components of , given that makes an acute angle with x-axis.
NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics
Chapter 10: Vector Algebra

8. Find a vector of magnitude 6, which is perpendicular to both the vectors and

Solution:

9. Find the angle between the vectors


Solution:

10. If , show that . Interpret the result geometrically?


Solution:
NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics
Chapter 10: Vector Algebra

11. Find the sine of the angle between the vectors and
Solution:

Thus, sin θ = 2/√7


NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics
Chapter 10: Vector Algebra

12. If A, B, C, D are the points with position vectors


respectively, find the projection of along
Solution:

We have,

13. Using vectors, find the area of the triangle ABC with vertices A(1, 2, 3), B(2, – 1, 4) and C(4, 5,
– 1).
Solution:

Given vertices A(1, 2, 3), B(2, – 1, 4) and C(4, 5, – 1).


NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics
Chapter 10: Vector Algebra

14. Using vectors, prove that the parallelogram on the same base and between the same parallels
are equal in area.
Solution:

Let’s consider ABCD and ABFE be two parallelograms on the same base AB and between same parallel
lines AB and DF.

- Hence proved.

Long Answer (L.A.)


15. Prove that in any triangle ABC, , where a, b, c are the

magnitudes of the sides opposite to the vertices A, B, C, respectively.


Solution:

In triangle ABC, the components of c are c cos A and c sin A.

16. If determine the vertices of a triangle, show that gives the

vector area of the triangle. Hence deduce the condition that the three points are collinear.
Also find the unit vector normal to the plane of the triangle.
Solution:
NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics
Chapter 10: Vector Algebra

17. Show that area of the parallelogram whose diagonals are given by and is . Also

find the area of the parallelogram whose diagonals are and .


Solution:

Let’s take ABCD to be a parallelogram such that


NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics
Chapter 10: Vector Algebra

18. If find a vector such that


Solution:
NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics
Chapter 10: Vector Algebra

Objective Type Questions


Choose the correct answer from the given four options in each of the Exercises from 19 to 33
(M.C.Q)
19. The vector in the direction of the vector that has magnitude 9 is

Solution:

The correct option is (C).


NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics
Chapter 10: Vector Algebra

20. The position vector of the point which divides the join of points in the ratio
3 : 1 is

Solution:

The correct option is (D).


The given vectors are in the ratio 3: 1

21. The vector having initial and terminal points as (2, 5, 0) and (–3, 7, 4), respectively is

Solution:

The correct option is (C).


Let A and B be two points whose coordinates are given as (2, 5, 0) and (-3, 7, 4)
So, we have

22. The angle between two vectors and with magnitudes √3 and 4, respectively, and
is

Solution:

The correct option is (B).


NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics
Chapter 10: Vector Algebra

You might also like