0% found this document useful (0 votes)
13 views3 pages

Mathematics II 2079 Question Paper

math quiz on vector-valued functions
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
13 views3 pages

Mathematics II 2079 Question Paper

math quiz on vector-valued functions
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

BIRLA INSTITUTE OF TECHNOLOGY & SCIENCE, PILANI

First Semester, 2021-22


MATH F111 : Mathematics-I
Quiz-I
Max Time: 45 Min Max Marks: 45

d⃗
r
1. Which of the following differentiable vector-valued function ⃗r of t satisfy ⃗r · dt = 0 for all t:
(a) ⃗r = sin t ı̂ + cos t ȷ̂
(b) ⃗r = sin t ı̂ + cos 2t ȷ̂
(c) ⃗r = sin 2t ı̂ + cos t ȷ̂
(d) ⃗r = sin2 t ı̂ + cos2 t ȷ̂
Answer: (a)
2
2. Consider a point (x0 , y0 ) on the curve y = 3 (x + 2)3/2 such that the arc length from (−2, 0) to (x0 , y0 ) is

2 3 − 23 . Then, the point (x0 , y0 ) is:
√ 
(a) 23 , 43 2
 √ 
(b) 0, 4 3 2
√ 
(c) 43 2, 0

(d) 2 3 + 43 , 0


Answer: (b)

3. A variable force F⃗ = 30 cos t k̂ units acts on a mass of 6 units. If the mass moving with a velocity of î at
t = 0, the velocity and speed at t = π2 are respectively given by: (Assume that Newton’s second law of
motion is applicable and all units are S.I. units)
(a) ȷ̂ and 1
(b) ı̂ and 1

(c) 5 ı̂ + k̂ and 26

(d) ı̂ + 5k̂ and 26

Answer: (d)
4. The curvature of the path y = 1 + ex has a critical point at x =

(a) − ln 2

(b) ln 2
(c) − ln 2
(d) ln 2
Answer: (a)
5. A roller coaster heads down a hill that can be modelled by the vector-valued function ⃗r(t) = 20t î + 5t2 ĵ.
Then, aT for this curve at t = 2 is:
(a) 5 (b) √5
2
√ √
(c) 5 2 (d) 10 2
Answer: (c)
6. Let 0, π2 and −2, π2 be polar coordinates of points P and Q respectively. If C be the curve r = 2 sin θ
  
3 ,
then
(a) both P and Q lie on C
(b) P but not Q lies on C
(c) Q but not P lies on C
(d) neither P nor Q lies on C
Answer: (a)

7. A point P has polar coordinate ( √ 74, tan−1 (7/5)), Q and R have
√ Cartesian coordinates (6, 8) and (7, 9)
respectively. If cos(tan (7/5)) = 5/ 74 and sin(tan−1 (7/5)) = 7/ 74 then points P, Q and R lies
−1

(a) on the vertex of a triangle


(b) on a straight line
(c) on a circle
(d) none of the other options
Answer: (b)
R π/2 p Rπp
8. Let l1 = 4a 0 1 − e2 sin2 θdθ and l2 = 2a 0 (1 − e2 ) + e2 cos2 θdθ, where e is the eccentricity of the
ellipse x = a sin θ and y = b cos θ, a > b > 0. Then the perimeter of the ellipse is
(a) l1 but not l2
(b) l2 but not l1
(c) both l1 and l2
(d) neither l1 nor l2
Answer: (c)
9. If the polar curve r = f (θ), a ≤ θ ≤ b has length L and encloses area A. Then for any constant c, the length
and enclosed area for the curve r = cf (θ), a ≤ θ ≤ b are:
(a) |c|L and c2 A respectively
(b) cL and c2 A respectively
(c) |c|L and c2 A2 respectively
(d) |c|L and |c|A respectively
Answer: (a)
10. How many points of intersection are there for the curves r = cos 2θ and r = cos θ?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) None of the other options
Answer: (c)

11. A sphere with radius
 2 centered
 at origin is intersected by a plane y = 1. The slope of the tangent to the
1 1
resultant curve at √
2
, 1, 2 is:

(a) 1. (b) 0.

(c) -1. (d) None of the other option.


Answer: (c)

Page 2
12. Consider a function f (x, y) = 2x2 + y 2 of two variables x and y. For the given set A = {(x, y)| f (x, y) ̸= 1},
which of the following is NOT TRUE ?
(a) Set A is not an open set.
(b) Set A is a not a closed set.
(c) Set A is an unbounded set.
(d) Set of interior points is {(x, y)| f (x, y) < 1} ∪ {(x, y)| f (x, y) > 1}.
Answer: (a)
13. Consider a function f : R2 → R defined by
( 3 3
x +y
f (x, y) = x−y , x ̸= y,
0, x = y.

Which of the following is TRUE ?


(a) Function is bounded.
(b) Function is discontinuous at (0, 0).
(c) Function is continuous at (0, 0).
(d) lim(x,y)→(0,0) f (x, y) exist.
Answer: (b)

14. For (x, y) ∈ R2 with (x, y) ̸= (0, 0),plet θ = θ(x, y) be the unique real number such that −π < θ ≤ π and
(x, y) = (r cos θ, r sin θ), where r = x2 + y 2 . Then the resulting function θ : R2 \{(0, 0)} → R is
(a) Bounded and continuous.
(b) Bounded but not continuous.
(c) Neither bounded nor continuous.
(d) Unbounded but continuous.
Answer: (b)
p
15. Let f (x, y) = |xy| then
(a) fx and fy do not exist at (0, 0).
(b) fx (0, 0) = 1.
(c) fy (0, 0) = 0.
(d) lim(x,y)→(0,0) f (x, y) does not exist.
Answer: (c)

Page 3

You might also like