0% found this document useful (0 votes)
16 views22 pages

Electric Field Direction in Copper Slab

Electricity college exam important questions

Uploaded by

sundramsai3596
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
16 views22 pages

Electric Field Direction in Copper Slab

Electricity college exam important questions

Uploaded by

sundramsai3596
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

fiziks

Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

Electricity and Magnetism


OBJECTIVE QUESTIONS
IT-JAM-2005
Q1. A small loop of wire of area A = 0.01 m 2 , N = 40 turns and resistance R = 20 Ω is
initially kept in a uniform magnetic field B in such a way that the field is normal to the
loop. When it is pulled out of the magnetic field, a total charge of Q = 2 ×10−5 C flows
through the coil. The magnetic of the field B is
(a) 1× 10−3 T (b) 4 × 10−3 T
(c) zero (d) unobtainable, as the data is insufficient
Ans.: (a)
Solution: Magnetic flux through the loop φ = NBA
dφ 1 dφ dQ 1
Induced e.m.f ε = − and induced current i = − = ⇒ − dφ = dQ .
dt R dt dt R

× (40 × B × 0.01) = 2 × 10 −5 ⇒ B = 1 × 10 −3 T .
1
Thus
20
Q2. Two point charges + q1 and + q 2 are fixed with a finite distance d between them. It is
desired to put a third charge q3 in between these two charges on the line joining them so

that the charge q3 is in equilibrium. This is

(a) possible only if q3 is positive

(b) possible only if q3 is negative

(c) possible irrespective of the sign of q3


(d) not possible at all
Ans.: (c)

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 70
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

IIT-JAM-2006
Q3. Two electric dipoles P1 and P2 are placed at ( 0, 0, 0 ) and (1, 0, 0 ) respectively with both

of them pointing in the + z direction. Without changing the orientations of the dipoles P2

is moved to ( 0, 2, 0 ) . The ratio of the electrostatic potential energy of the dipoles after

moving to that before moving is


1 1 1 1
(a) (b) (c) (d)
16 2 4 8
Ans: (d)
1 U 2 r13 1
Solution: Electrostatic potential energy U ∝ ⇒ = =
r3 U 1 r23 8
Q4. A small magnetic dipole is kept at the origin in the x-y plane. One wire L1 is located at
z = −a in the x-z plane with a current I flowing in the positive x direction. Another wire
L2 is at z = + a in y-z plane with the same current I as in L1, flowing in the positive y-
direction. The angle φ made by the magnetic dipole with respect to the positive x-axis is
(a) 225o (b) 120o (c) 45o (d) 270o
Ans.: (a)

Solution: Magnetic field at z = 0 due to wire at z = −a is B = − Byˆ .

Magnetic field at z = 0 due to wire at z = + a is B = − Bxˆ .


Resultant magnetic field at z = 0 makes an angle of 45 0 with − x̂ and 225 0 with x̂ .

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 71
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

IIT-JAM-2007
Q5. A uniform and constant magnetic field B coming out of the
plane of the paper exists in a rectangular region as shown in B

the figure. A conducting rod PQ is rotated about O with a ω


uniform angular speed ω in the plane of the paper. The emf P
EPQ induced between P and Q is best represented by the
O
graph
Q
(a ) E PQ
(b ) E PQ

O O
t t

(c ) E PQ (d ) E PQ

O O
t t

Ans.: (a)

IIT-JAM-2008
Q6. If the electrostatic potential at a point ( x, y ) is given by V = ( 2 x + 4 y ) volts, the

electrostatic energy density at that point ( in J / m3 ) is

ε 0 (2 x + 4 y )2
1
(a) 5ε 0 (b) 10ε 0 (c) 20ε 0 (d)
2
Ans.: (a)

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 72
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

Solution: E = −∇V = −2 xˆ − 4 yˆ ⇒ E = 20 V / m

1 2 1
Electrostatic energy density = ε 0 E = ε 0 × 20= 10ε 0 J / m 3
2 2

IIT-JAM-2009
Q7. An oscillating voltage V ( t ) = V0 cos ωt is applied across a parallel plate capacitor having

a plate separation d. The displacement current density through the capacitor is

V (t ) = V0 cos ω t

ε 0ωV0 cos ωt ε 0 μ 0ωV0 cos ωt


(a) (b)
d d
ε 0 μ 0ωV0 cos ωt ε 0ωV0 sin ωt
(c) − (d) −
d d
Ans.: (d)
∂E ε 0 ∂V (t ) ε ωV sin ωt
Solution: Displacement current density J d = ε 0 = =− 0 0
∂t d ∂t d
Q8. ( )
An electric field E (r ) = αrˆ + β sin θ cos φφˆ exists in space. What will be the total charge
enclosed in a sphere of unit radius centered at the origin?
(a) 4πε0α (b) 4πε0 (α + β) (c) 4πε0 (α - β) (d) 4πε0β
Ans.: (a)
( )( )
Solution: Qenc = ε 0 ∫ E ⋅ da = ε 0 ∫ αrˆ + β sin θ cos φφˆ ⋅ r 2 sin θdθdφrˆ = 4παε 0

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 73
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

IIT-JAM-2010
Q9. The magnetic field associated with the electric field vector E = E 0 sin (kz − ωt ) ˆj is given
by
E0 E0
(a) B = − sin (kz − ωt )iˆ (b) B = sin (kz − ωt )iˆ
c c
E0 E0
(c) B = sin (kz − ωt ) ˆj (d) B = sin (kz − ωt )kˆ
c c
Ans.: (a)

k ×E kzˆ × E0 sin ( kz − ωt ) yˆ kE0 E0


Solution: B = = =− sin ( kz − ωt ) xˆ = − sin ( kz − ωt ) xˆ
ω ω ω c
Q10. Assume that z = 0 plane is the interface between two linear and homogenous dielectrics
(see figure). The relative permittivities are ε r = 5 for z > 0 and ε r = 4 for z < 0 . The

( )
electric field in the region z > 0 is E 1 = 3iˆ − 5 ˆj + 4kˆ k V m . If there are no free charges
on the interface, the electric field in the region z < 0 is given by
z
εr = 5
z=0

εr = 4

⎛3 5 ⎞
(a) E 2 = ⎜ iˆ − ˆj + kˆ ⎟k V m
⎝4 4 ⎠
( )
(b) E 2 = 3iˆ − 5 ˆj + kˆ k V m

( )
(c) E 2 = 3iˆ − 5 ˆj − 5kˆ k V m ( )
(d) E 2 = 3iˆ − 5 ˆj + 5kˆ k V m
Ans.: (d)
Solution: ∵ E1 = E 2 ⇒ E 2 = 3iˆ − 5 ˆj

and σ f = 0 ⇒ D1⊥ = D2⊥ ⇒ E 2⊥ =


ε1 ⊥ 5
ε2
E1 = + 4kˆ = 5kˆ
4
( )
( )
⇒ E 2 = 3iˆ − 5 ˆj + 5kˆ k V m

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 74
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

Q11. A closed Gaussian surface consisting of a hemisphere and a circular disc of radius R , is
placed in a uniform electric field E , as shown in the figure. The circular disc makes an
angle θ = 300 with the vertical. The flux of the electric field vector coming out of the
curved surface of the hemisphere is
1
(a) π R2 E
2 E

3 θ
(b) π R2 E
2
(c) π R 2 E
(d) 2π R 2 E
Ans.: (b)

3 1
Solution: E = E cos 30 zˆ + E sin 30 xˆ = E zˆ + E xˆ E
2 2
⎛ 3 ⎞ 300
φ E = ∫ E ⋅ da = ∫ ∫ ⎜⎜
1
(
E zˆ + E xˆ ⎟⎟ ⋅ R 2 sin θdθdφrˆ ) ẑ
S ⎝ 2 2 ⎠
π / 2 2π
⎛ 3 ⎞
E cos θ + E sin θ cos φ ⎟⎟(sin θdθdφ )
1
φE = R ∫ ∫ ⎜⎜
2

θ φ ⎝
=0 =0
2 2 ⎠
π / 2 2π π / 2 2π
ER 2 ∫ ∫ (cos θ sin θ )dθdφ + ER 2 ∫ ∫ (sin 2 θ cos φ )dθdφ
3 1
φE =
2 θ =0 φ =0 2 θ =0 φ =0

3 1 3 2
φE = ER 2 × 2π × + 0 = πR E
2 2 2
OR

3
φE = ∫ E ⋅ da = E cos 300 × π R 2 = π R2 E
S
2

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 75
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

IIT-JAM-2011
Q12. Equipotential surface corresponding to a particular charge distribution are given by

4 x 2 + ( y − 2 ) + z 2 = Vi where the values of Vi are constants. The electric field E at the


2

origin is
(a) E = 0 (b) E = 2 xˆ (c) E = 4 yˆ (d) E = −4 yˆ
Ans.: (d)
Solution: E = −∇V = 8 xxˆ + 2 ( y − 2 ) yˆ + 2 zzˆ ⇒ E ( 0, 0 ) = −4 yˆ

IIT-JAM-2012
Q13. A parallel plate air-gap capacitor is made up of two plates of area 10 cm2 each kept at a
distance of 0.88 mm. A sine wave of amplitude 10 V and frequency 50 Hz is applied
across the capacitor as shown in the figure. The amplitude of the displacement current
density (in mA/m2) between the plates will be closest to

(a) 0.03 (b) 0.30 (c) 3.00 (d) 30.00


Ans.: (a)
∂E ε 0 ∂V (t ) ε ωV sin ωt
Solution: Displacement current density J d = ε 0 = =− 0 0
∂t d ∂t d
ε 0ωV0 2πε 0 fV0
Amplitude of the displacement current density (in mA/m2) J 0 d = =
d d
fV0 1 50 × 10
⇒ J 0 d = 4πε 0 = −5
= 0.03 mA / m 2
2d 9 × 10 2 × 88 ×10
9

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 76
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

Q14. A segment of a circular wire of radius R, extending from θ = 0 to π / 2 , carries a constant


linear charge density λ . The electric field at origin O is
λ y
(a) (− xˆ − yˆ )
4πε 0 R
λ ⎛ 1 1 ⎞
(b) ⎜− xˆ − yˆ ⎟
4πε 0 R ⎝ 2 2 ⎠
λ ⎛ 1 1 ⎞ R
(c) ⎜ − xˆ − yˆ ⎟
4πε 0 R ⎝ 2 2 ⎠ θ
O x
(d) 0
Ans.: (a) y
Solution: E = − Ex xˆ − E y yˆ

where Ex = ∫ dE cosθ , E
line
y = ∫ dE sin θ .
line
dl

1 λ dl R
and dE = .
4πε 0 R 2 O θ
x
1 λ dl λ π /2
Rdθ θ
Ex = ∫
line
4πε 0 R 2
cos θ =
4πε 0 ∫ cos θ
0
R2
dE
λ λ
[sin θ ]0 =
π /2
⇒ Ex =
4πε 0 R 4πε 0 R
π /2
1 λ dl λ Rdθ
Similarly E y = ∫ sin θ = ∫ sin θ
line
4πε 0 R 2
4πε 0 0
R2

λ λ
[ − cos θ ]0 =
π /2
⇒ Ey =
4πε 0 R 4πε 0 R
λ
Thus E = − Ex xˆ − E y yˆ = ( − xˆ − yˆ )
4πε 0 R

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 77
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

IIT-JAM-2014
Q15. A particle of mass m carrying charge q is moving in a circle in a magnetic field B.
According to Bohr’s model, the energy of the particle in the nth level is

1 ⎛ hqB ⎞ ⎛ hqB ⎞ ⎛ hqB ⎞ ⎛ hqB ⎞


(a) ⎜⎜ ⎟⎟ (b) n⎜⎜ ⎟⎟ (c) n⎜⎜ ⎟⎟ (d) n⎜⎜ ⎟⎟
n2 ⎝π m⎠ ⎝π m⎠ ⎝ 2π m ⎠ ⎝ 4π m ⎠
Ans.: (d)
q 2 B 2 rn2 mvn m n n
Solution: En = ∵ mvn rn = n and rn = ⇒ rn = ⇒ rn2 =
2m qB qB mrn qB

q 2 B 2 rn2 q 2 B 2 n ⎛ qBh ⎞
⇒ En = = × = n⎜ ⎟
2m 2m qB ⎝ 4π m ⎠
Q16. A conducting slab of copper PQRS is kept on the xy plane in a uniform magnetic field
along x-axis as indicted in the figure.
Z
A steady current I flows through the
S R
cross section of the slab along the
Q
y-axis. The direction of the electric P I
Y
field inside the slab, arising due to B
the applied magnetic field is along X
the
(a) negative Y direction (b) positive Y direction
(c) negative Z direction (d) positive Z direction
Ans.: (c)

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 78
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

Q17. In a parallel plate capacitor the distance between the plates is 10 cm. Two dielectric slabs
of thickness 5 cm each and dielectric constants K 1 = 2 and K 2 = 4 respectively, are
inserted between the plates. A potential of 100 V is applied across the capacitor as shown
in the figure. The value of the net bound surface charge density at the interface of the two
dielectrics is

K2 = 4
10 cm 100 V
K1 = 2

2000 1000 2000


(a) − ε0 (b) − ε0 (c) − 250ε 0 (d) ε0
3 3 3
Ans.: (a)
σ σ σ σ 3σ −σ
Solution: V = E1d + E2 d = d+ d= d+ d= d K2 = 4 +σ 2
ε1 ε2 2ε 0 4ε 0 4ε 0 −σ 2
K1 = 2 +σ 1
−σ 1
V = 100 volts, d = 5 × 10−2 cm +σ
4ε 0 4ε 0 4 ×104
⇒σ = V= ×100 = ε0
3d 3 × 5 ×10−2 15
σ σ
P1 = ε 0 χ e E1 = ε 0 ( K1 − 1) E1 ⇒ σ 1 = ε 0 × =
2ε 0 2
σ 3σ
P2 = ε 0 χ e E2 = ε 0 ( K 2 − 1) E1 ⇒ σ 2 = 3ε 0 × =
4ε 0 4
σ 3σ σ 1 4 × 104 2000
⇒ σ = σ1 − σ 2 = − =− =− × ε0 = − ε0
2 4 4 4 15 3
Q18. A rigid uniform horizontal wire PQ of mass M, pivoted at P, carries a constant current I.
It rotates with a constant angular speed in a
P Q
uniform vertical magnetic field B. If the current
were switched off, the angular acceleration of
the wire, in terms of B, M and I would be
2 BI 3BI BI
(a) 0 (b) (c) (d)
3M 2M M
Ans.: (c)

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 79
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

Q19. A steady current in a straight conducting wire produces a surface charge on it. Let E out

and Ein be the magnitudes of the electric fields just outside and just inside the wire,
respectively. Which of the following statements is true for these fields?
(a) E out is always greater than Ein

(b) E out is always smaller than Ein

(c) E out could be greater or smaller than Ein

(d) E out is equal to Ein


Ans.: (a)
Q20. A small charged spherical shell of radius 0.01 m is at a potential of 30 V. The
electrostatic energy of the shell is
(a) 10 −10 J (b) 5 × 10 −10 J (c) 5 × 10 −9 J (d) 10 −9 J
Ans.: (b)
q q2
Solution: V = and W = .
4πε 0 R 8πε 0 R

( 4πε 0VR )
2
4πε 0V 2 R 900 × 10−2
Thus W = = = = 0.5 × 10−9 = 5 × 10−10 Joules
8πε 0 R 2 9 ×109 × 2
Q21. A ring of radius R carries a linear charge density λ . It is rotating with angular speed ω.
The magnetic field at its center is
3μ 0 λω μ 0 λω μ 0 λω
(a) (b) (c) (d) μ 0 λω
2 2 π
Ans.: (b)
μ0 I μ0λω
Solution: B = where I = λ v = λ Rω . Thus B = .
2R 2

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 80
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

IIT-JAM-2015
⎡ ⎛ π ⎞⎤
Q22. The electric field of a light wave is given by E = E 0 ⎢iˆ sin (ωt − kz ) + ˆj sin ⎜ ωt − kz − ⎟⎥ .
⎣ ⎝ 4 ⎠⎦
The polarization state of the wave is
(a) Left handed circular (b) Right handed circular
(c) Left handed elliptical (d) Right handed elliptical
Ans.: (c)
⎛ π⎞
Solution: Ex = E0 sin (ωt − kz ) , E y = E0 sin ⎜ ωt − kz − ⎟ .
⎝ 4⎠
Thus resultant is elliptically polarized wave.
⎛ π⎞
At z = 0, Ex = E0 sin (ωt ) , E y = E0 sin ⎜ ωt − ⎟
⎝ 4⎠
E π E
When ωt = 0, Ex = 0, E y = − 0 and when ωt = , Ex = 0 , E y = 0
2 4 2
Q23. A charge q is at the center of two concentric spheres. The outward electric flux through
the inner sphere is φ while that through the outer sphere is 2φ . The amount of charge
contained in the region between the two spheres is
(a) 2q (b) q (c) − q (d) − 2q
Ans.: (b)
q q + q′
Solution: φ = , φ ′ = 2φ = ⇒ q′ = q
ε0 ε0
Q24. A positively charged particle, with a charge q , enters a region in which there is a uniform

electric field E and a uniform magnetic field B , both directed parallel to the positive
y -axis. At t = 0 , the particle is at the origin and has a speed v0 directed along the
positive x - axis. The orbit of the particle, projected on the x- z plane, is a circle. Let T
be the time taken to complete one revolution of this circle. The y -coordinate of the
particle at t = T is given by
π 2 mE 2π 2 mE π 2 mE v0π m 2πmv0
(a) (b) (c) + (d)
2qB 2
qB 2 qB 2
qB qB

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 81
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

Ans.: (b) z
2
1 1 qE ⎛ 2π m ⎞ 2π 2 mE
Solution: y = u y t + a y t 2 ⇒ y = ⎜ ⎟ =
2 2 m ⎝ qB ⎠ qB 2
E, B
y
v0
x
Q25. A hollow, conducting spherical shell of inner radius R1 and
outer radius R2 encloses a charge q inside, which is located at a
R1
distance d (< R1 ) from the centre of the spheres. The potential at
q d
the centre of the shell is R2

1 q
(a) Zero (b)
4πε 0 d
1 ⎛q q ⎞ 1 ⎛q q q ⎞
(c) ⎜ − ⎟ (d) ⎜ − + ⎟
4πε 0 ⎝ d R1 ⎠ 4πε 0 ⎝ d R1 R2 ⎠
Ans.: (d)
Solution: charge induced on inner surface is −q and charge induced on outer surface is + q .

1 ⎛q q q ⎞
Thus V = ⎜ − + ⎟.
4πε 0 ⎝ d R1 R2 ⎠
Q26. A conducting wire is in the shape of a regular hexagon, which is
inscribed inside an imaginary circle of radius R , as shown. A current I R
I flows through the wire The magnitude of the magnetic field at the C
center of the circle is

3μ 0 I μ0 I 3μ 0 I 3μ 0 I
(a) (b) (c) (d)
2πR 2 3πR πR 2πR
Ans.: (c) C
3
Solution: d = R cos 300 = R
2 R d
μI 600
∵ B = 0 ( sin θ 2 − sin θ1 )
4π d I
μ0 I μ0 I μ0 I
⇒ B1 = 2sin 300 = 2sin 300 =
4π d 3 2 3π R
4π R
2
Head office Branch office
fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 82
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

μ0 I 3μ0 I 3μ0 I
⇒ B = 6 B1 = 6 × = =
2 3π R 3π R πR

SECTION–B: MSQ
Q27. For an electromagnetic wave traveling in free space, the electric field is given

( )V
by E = 100 cos 10 8 t + kx ˆj . Which of the following statements are true?
m
(a) The wavelength of the wave in meter is 6π
(b) The corresponding magnetic field is directed along the positive z direction
(c) The Poynting vector is directed along the positive z direction
(d) The wave is linearly polarized
Ans.: (a) and (d)
Solution: E = 100 cos (108 t + kx ) ˆj V / m

2π c 2π × 3 × 108
ω = 10 ⇒ 8
= 10 ⇒ λ = 8
= 6π . Option (a) is true
λ 108

( )
B ∝ kˆ × E ∝ ( − xˆ × yˆ ) ∝ − zˆ . Option (b) is wrong

S ∝ kˆ ∝ − xˆ . Option (c) is wrong. Option (d) is true.


Q28. Consider the circuit, consisting of an AC function generator V (t ) = V0 sin 2πvt with

V0 = 5V an inductor L = 8.0mH , resistor R = 5Ω and a capacitor C = 100μF . Which of


the following statements are true if we vary the frequency?
L

R C

(a) The current in the circuit would be maximum at ν = 178Hz


(b) The capacitive reactance increases with frequency
(c) At resonance, the impedance of the circuit is equal to the resistance in the circuit
(d) At resonance, the current in the circuit is out of phase with the source voltage

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 83
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

Ans.: (a) and (c)


1 1
Solution: ν = = = 178 Hz . Option (a) is true.
2π LC 2 × 3.14 (8 ×10 )(100 ×10 )
−3 −6

1
XC = ⇒ X C ↓ as ω ↑ . Option (b) is wrong
ωC
Option (c) is true
Option (d) is wrong
Q29. A unit cube made of a dielectric material has a polarization P = 3iˆ + 4 ˆj units. The edges
of the cube are parallel to the Cartesian axes. Which of the following statements are
true?
(a) The cube carries a volume bound charge of magnitude 5 units
(b) There is a charge of magnitude 3 units on both the surfaces parallel to the y − z plane
(c) There is a charge of magnitude 4 units on both the surfaces parallel to the x − z plane
(d) There is a net non-zero induced charge on the cube
Ans.: (b) and (c)
Solution: ∵ P = 3iˆ + 4 ˆj ⇒ ρb = −∇.P = 0 . Option (a) is wrong

( )( ) ( )( )
At x = 0 , σ b = P.nˆ = 3iˆ + 4 ˆj . −iˆ = −3 , At x = 1 , σ b = P.nˆ = 3iˆ + 4 ˆj . iˆ = 3

Option (b) is true

( )( ) ( )( )
At y = 0 , σ b = P.nˆ = 3iˆ + 4 ˆj . − ˆj = −4 , At y = 1 , σ b = P.nˆ = 3iˆ + 4 ˆj . ˆj = 4

Option (c) is true.


Option (d) is wrong
Q30. The power radiated by sun is 3.8 × 10 26 W and its radius is 7 × 10 5 km . The magnitude of
W
the Poynting vector (in ) at the surface of the sun is………………
cm 2
Ans.: 6174
P 3.8 × 1026
Solution: I = = W / cm2 = 6174 W / cm 2
A 4π × ( 7 ×10 )
10

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 84
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

Q31. In an experiment on charging of an initially uncharged capacitor, an RC circuit is made


with the resistance R = 10kΩ and the capacitor C = 1000μF along with a voltage source
of 6V . The magnitude of the displacement current through the capacitor (in μA ),
5 seconds after the charging has started, is…………………
Ans.: 364
V − t / RC 6 −6 6 6 6
Solution: I = = e −5/10×10 ×1000×10 = 4 e−5/10 = = = 364 μ A
3
e
R 10 ×10 3
10 e × 10 1.65 × 10
4 4

Q32. In a region of space, a time dependent magnetic field B (t ) = 0.4t tesla points vertically
upwards. Consider a horizontal, circular loop of radius 2 cm in this region. The
magnitude of the electric field (in mV / m ) induced in the loop is…………….
Ans.: 4
∂B r ∂B 2 ×10−2
Solution: E × 2π r = − × π r ⇒ E =
2
= 0.4 = 4 mV / m
∂t 2 ∂t 2
Q33. A plane electromagnetic wave of frequency 5 × 1014 Hz and amplitude 103 V / m traveling
in a homogeneous dielectric medium of dielectric constant 1.69 is incident normally at
the interface with a second dielectric medium of dielectric constant 2.25 . The ratio of the
amplitude of the transmitted wave to that of the incident wave is………………
Ans.: 0.93

⎛ 2n1 ⎞ E0T ⎛ 2 ε r1 ⎞ ⎛ 2 1.69 ⎞


Solution: E0T = ⎜ ⎟ E0 I ⇒ =⎜ ⎟ = ⎜⎜ ⎟⎟ = 0.93
+ ⎜ ⎟
n
⎝ 1 2⎠n E0I ⎝ ε r1 + ε r 2 ⎠ ⎝ 1.69 + 2.25 ⎠

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 85
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

IIT-JAM-2016
Q34. For an infinitely long wire with uniform line-charge density, λ along the z -axis, the
electric field at a point ( a, b, 0 ) away from the origin is

( eˆx , eˆy and eˆz are unit vectors in Cartesian – coordinate system)

λ λ
(a) ( eˆ + eˆy ) (b) ( aeˆ + beˆy )
2πε 0 a 2 + b 2
x
(
2πε 0 a 2 + b 2 ) x

λ λ
(c) eˆx (d) eˆz
2πε 0 a + b 2 2
2πε 0 a + b 2 2

Ans.: (b)
λ λ λ
Solution: E =
2πε 0 r
rˆ =
2πε 0 r 2
r=
2πε 0 ( a 2 + b 2 )
( aeˆx + beˆy ) ∵ r = a 2 + b2

Q35. A 1 W point source at origin emits light uniformly in all the directions. If the units for

both the axes are measured in centimeter, then the Poynting vector at the point (1,1, 0 ) in

W
is
cm 2

(a)

1
2
( eˆ x + eˆy ) (b)
1
16π
( eˆx + eˆy )

(c)
16π
1
2
( eˆ x + eˆy ) (d)
1
4π 2
( eˆ x + eˆy )

Ans.: (a)

P P r P 1 1
Solution: I =< S >= rˆ = = r= ( xˆ + yˆ ) = ( xˆ + yˆ )
A 4π r r 4π r
2 3
4π × 2 2 8π 2

∵ r = 12 + 12 = 2

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 86
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

Q36. A charged particle in a uniform magnetic field B = B0 eˆz starts moving from the origin with

velocity v = ( 3eˆx + 2eˆz ) m / s . The trajectory of the particle and the time t at which it reaches

2 meters above the xy - plane are

( eˆx , eˆy and eˆz are unit vectors in Cartesian-coordinate system)

(a) Helical path; t = 1 s (b) Helical path; t = 2 / 3 s

(c) Circular path; t = 1 s (d) Circular path; t = 2 / 3 s

Ans.: (a)
2m
Solution: v⊥ = 3 m / s and v = 2 m / s , thus t= = 1 sec
v

Q37. The phase difference (δ ) between input and output voltage for the following circuits (i)
C R
and (ii)

vi C vo vi C vo

will be (i) (ii)

(a) 0 and 0 (b) π / 2 and 0 < δ ≤ π / 2 respectively


(c) π / 2 and π / 2 (d) 0 and 0 < δ ≤ π / 2 respectively
Ans.: (d)
XC v 1
(i) vo = vi ⇒ o = , phase difference (δ ) is 0.
XC + XC vi 2
XC v 1 1 1
(ii) vo = vi ⇒ o = = = e − iωCR
R + XC vi 1 + R / X C 1 + iωCR 1 + (ωCR )
2

Phase difference (δ ) is 0 < δ ≤ π / 2 .

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 87
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

Q38. In the following RC circuit, the capacitor was charged in two different ways.
(i) The capacitor was first charged to 5V by moving the toggle switch to position P and
then it was charged to 10 V by moving the toggle switch to position Q .
(ii) The capacitor was directly charged to10 V , by keeping the toggle switch at
position Q .
Assuming the capacitor to be ideal, which one of the following statements is correct?
R C

P 5V
10 V
Q
(a) The energy dissipation in cases (i) and (ii) will be equal and non-zero
(b) The energy dissipation for case (i) will be more than that for case (ii)
(c) The energy dissipation for case (i) will be less than that for case (ii)
(d) The energy will not be dissipated in either case.
Ans.: (c)
1 1
Solution: The energy dissipation in cases (i) is = C ( 5 ) + C (10 − 5 ) = 25C
2 2

2 2
1
The energy dissipation in cases (ii) is = C (10 ) = 50 C
2

2
1
Q39. In the following RC network, for an input signal frequency f = , the voltage gain
2π RC
vo
and the phase angle φ between vo and vi respectively are
vi
R C

vi C
R vo

1 1 1 π 1 π
(a) and 0 (b) and 0 (c) and (d) and
2 3 2 2 3 2
Ans.: (b)
Head office Branch office
fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 88
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

1 1
Solution: ∵ f = then X C = = − jR
2π RC j 2π fC
RX C − jR 2 − jR − j (1 + j ) R
ZP = = = = and Z S = R + X C = R − jR = R (1 − j )
R + X C R − jR 1 − j 2
ZP v 1 1 1 j (1 + j ) R
vo = vi ⇒ o = = = =
ZP + ZS vi 1 + Z S R (1 − j ) 2 R (1 − j ) jR − R − 2 R (1 − j )
1+ 1−
ZP − j (1 + j ) R j (1 + j ) R
2
v j (1 + j ) R j (1 + j ) R ( j − 1) 1
⇒ o = = = =
vi jR − R − 2 R (1 − j ) 3 jR − 3R 3 ( j − 1) 3
Q40. An arbitrarily shaped conductor encloses a charge q and is
surrounded by a conducting hollow sphere as shown in the figure. q
Four different regions of space, 1, 2,3 and 4 are indicated in the 1 3 4
figure. Which one of the following statements is correct? 2
(a) The electric field lines in region 2 are not affected by the
position of the charge q
(b) The surface charge density on the inner wall of the hollow sphere is uniform
(c) The surface charge density on the outer surface of the sphere is always uniform
irrespective of the position of charge q in region 1
(d) The electric field in region 2 has a radial symmetry
Ans.: (c)
Q41. Consider a small bar magnet undergoing simple harmonic motion (SHM) along the
x - axis. A coil whose plane is perpendicular to the x - axis is placed such that the magnet
passes in and out of it during its motion. Which one of the following statements is
correct? Neglect damping effects.
(a) Induced e.m.f. is minimum when the center of the bar magnet crosses the coil
(b) The frequency of the induced current in the coil is half of the frequency of the SHM
(c) Induced e.m.f. in the coil will not change with the velocity of the magnet
(d) The sign of the e.m.f. depends on the pole (N or S) face of the magnet which enters
into the coil

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 89
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

Ans.: (a)
Q42. Consider a spherical dielectric material of radius ‘ a ’ centered at origin. If the
polarization vector, P = P0 eˆx , where P0 !is a constant of appropriate dimensions, then

( eˆx , eˆy , and eˆz are unit vectors in Cartesian- coordinate system)

(a) the bound volume charge density is zero.


(b) the bound surface charge density is zero at ( 0, 0, a ) .

(c) the electric field is zero inside the dielectric


(d) the sign of the surface charge density changes over the surface.
Ans.: (a), (b), (d)
Solution: ρb = −∇.P = 0

σ b = P.nˆ = ( P0 xˆ ) .rˆ = P0 sin θ cos φ = 0 at ( 0, 0, a ) ∵θ = 0 .

Q43. For an electric dipole with moment P = p0 eˆz placed at the origin, ( p0 is a constant of

appropriate dimensions and eˆx , eˆy and eˆz are unit vectors in Cartesian coordinate system)

1
(a) potential falls as , where r is the distance from origin
r2
(b) a spherical surface centered at origin is an equipotential surface
(c) electric flux through a spherical surface enclosing the origin is zero
(d) radial component of E is zero on the xy - plane.
Ans.: (a), (c), (d)

rˆ. p p cos θ
Solution: Vdip ( r , θ ) = = .
4πε o r 2
4πε o r 2

E dip ( r ,θ ) =
p
4πε 0 r 3
( 2 cosθ rˆ + sin θθˆ ) .

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 90
fiziks
Institute for NET/JRF, GATE, IIT‐JAM, JEST, TIFR and GRE in PHYSICAL SCIENCES

Q44. Three infinitely-long conductors carrying currents I1 , I 2 and I 3


lie perpendicular to the plane of the paper as shown in the C3
figure. I 3 C2
I2
If the value of the integral ∫ [Link] for the loops C1 , C2 and
C1
C
I1
N
C3 are 2μ0 , 4μ0 and μ0 in the units of respectively, then
A
(a) I1 = 3 A into the paper (b) I 2 = 5 A out of the paper

(c) I 3 = 0 . (d) I 3 = 1A out of the paper


Ans.: (a), (b)
Solution: ∵ ∫ [Link] = μ0 I enc
C

⇒ I1 + I 2 = 2 , I 2 + I 3 = 4 , I1 + I 2 + I 3 = 1

⇒ I1 = −3 A , I 2 = 5 A and I 3 = −1 A .

Q45. The shape of a dielectric lamina is defined by the two curves y = 0 and y = 1 − x 2 . If the

charge density of the lamina σ = 15 y C / m 2 , then the total charge on the lamina
is…………….. C .
Ans.: 8 y
Solution: Total charge on the lamina is
1 1

(1 − x 2 ) dx
1− x 2 15
Q = ∫ σ da = ∫∫ ∫
2
15 ydxdy =
S −1
0 2 −1
1 x
15 ⎡ x3 ⎤
1
x5
⇒ Q = ∫ (1 + x 4 − 2 x 2 ) dx = ⎢ x + − 2 ⎥ −1
15 0 1
2 −1 2 ⎣ 5 3 ⎦ −1

15 ⎡ 1 2 ⎛ 1 2 ⎞ ⎤ 15 ⎡ 1 2 1 2 ⎤ 15 ⎡ 2 4⎤
⇒Q= = ⎢1 + − − ⎜ −1 − + ⎟ ⎥ = ⎢1 + − + 1 + − ⎥ = ⎢ 2 + − ⎥
2 ⎣ 5 3 ⎝ 5 3 ⎠⎦ 2 ⎣ 5 3 5 3⎦ 2 ⎣ 5 3⎦
15 16
⇒Q= × =8 C
2 15

Head office Branch office


fiziks, [Link]. 40 D, G.F, Jia Sarai, Anand Institute of Mathematics,
Near IIT, Hauz Khas, New Delhi‐16 28‐B/6, Jia Sarai, Near IIT
Phone: 011‐26865455/+91‐9871145498 Hauz Khas, New Delhi‐16
Website: [Link]
Email: [Link]@[Link] 91

You might also like