0% found this document useful (0 votes)
19 views12 pages

Sequences and Series Exercises

Uploaded by

Kentzo Bueno
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
19 views12 pages

Sequences and Series Exercises

Uploaded by

Kentzo Bueno
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Unit Exercise 6.

1
A.
1. 3, 6, 9, 12, 15,… Infinite sequence
2. 6, 5, 4, 3, 2, 1 Finite sequence
3. 20, 22, 24, 26, 28,… Infinite sequence
4. 0.1, 0.01, 0.001, 0.0001, 0.00001,… Infinite sequence
5. 90, 80, 70, 60, 50 Finite sequence

B.
1. a n= n – 1
a 1= 1-1 a 2= 2-1 a 3= 3-1
a 1= 0 a 2= 1 a 3= 2
= 0, 1, 2
a
2. n=¿ n+1
1
¿

a 1 1 1 1 1
1=¿
1
¿ = a 2= = a 3= =
1+1 2 2+ 1 3 3+1 4

1 1 1
= , ,
2 3 4

3. a n= 3n
a 1= 31= 3 a 2= 32= 9 a 3=33= 27
= 3, 9, 27

4n
4. a n=
n+2
4 (1) 4 4 (2) 8 4 (3) 12
a 1= = a 2= = =2 a 3= =
1+2 3 2+2 4 3+2 5

4 12
= , 2,
3 5

Unit Exercise 6.2A


Solve:

[ ][ ][ ] [ ]
n
1 1 1 1 1
1. ∑ i−1 = 1−1 + 2−1 + 3−1 +…+ n−1
i=1 2 2 2 2 2
1 1
[ ][ ][ ]
1
= 0 + 1 + 2 + … + n−1
2 2 2 2
1
[ ]
1 1
= 1+ + + … + n−1
2 4 2
1
[ ]
n
2. ∑ (2 i+3 )2= [ 2 ( 1 )+ 3 ]² +[ 2 ( 2 ) +3 ]² + [ 2 ( 3 ) +3 ]²+…+ [ 2 n+3 ]²
i=1
= (2+3)² + (4+3)² + (6+3)² + … + (2n+3)²
= 5² + 7² + 9² + … + (2n+3)²
= 25 + 49 + 81 + … (2n+3)²

=(
1+1 ) ( 2+1 ) ( 3+1 )
+…+(
n+1 )
n
i 1 2 3 n
3. ∑ i+1 + +
i=1

=
1
2
2 3
+ + +…+
3 4
n
n+1 ( )
n
4. ∑ (3 i2−1)= [ 3 ( 1 )2−1 ] + [ 3 ( 2 )2−1 ] + [ 3 ( 3 )2−1 ] + … + (3n²-1)
i=1

Unit Exercise 6.2B


A.
3
1. ∑ (i2+ 1)
i=1
3 3
Solve: ∑i² + ∑1
i=1 i=1

= [ 3 ( 3+1 ) · 2(3+1)
6
+ 1(3) ]
= [ 3 (4)(7)
6
+3 ]
= ( 846 ) + 3
= 14 + 3
= 17
4 4 4 4
2. ∑ (i −2 i+1) = ∑i² - ∑2i + ∑1
2

i=1 i=1 i=1 i=1

4 4 4
= ∑ i ² - 2∑ i + ∑1
i=1 i=1 i=1

= [ 4 ( 4 +1 ) ·2 ( 4 ) +1
6
–2] [
4(4+1)
2
+ 1(4) ]
= [ 4(5)(9)
6
–2
4(5)
2
+4 ] [ ]
=
180
6 [ ] [ ]
-2
20
2
+4
= 30 - 2(10) + 4
= 30 – 20 + 4
= 14
5
3. ∑ (2 i2 −1)
i=1
5 5
Solve: ∑2i - ∑1 3

i=1 i=1

5 5
= 2∑ i - ∑1
3

i=1 i=1

=2 [ ] 5( 5+1)
2
² - 1(5)

=2 [ ] 5(6)
2
²-5
=2 ( 702 ) ² - 5
= 2(15)² - 5
= 2(225) – 5
= 450 – 5
= 445

B.
1 1 1 1
1. + + + +…
2 4 8 16

Solve:
1 1 1 2 1 3 1 4
=( ¿ ¿ + ( ¿ ¿ + ( ¿ ¿ + ( ¿ ¿ + …
2 2 2 2

1 1
= (n + n2 + n3 + n 4 + …)
2

(∑ )
n
1
= ni
2 i=1

n
=∑ ¿¿
i=1

2. 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + …
Solve:
=[ 2 ( 1 )−1 ] + [ 2 ( 2 )−1 ] + [ 2 ( 3 )−1 ] + [ 2 ( 4 )−1 ] + [ 2 ( 5 )−1 ] + …
={ [ 2 ( 1 )−1 ] + [ 2 ( 2 )−1 ] + [ 2 ( 3 )−1 ] + [ 2 ( 4 )−1 ] + [ 2 ( 5 )−1 ] + …}
n
=∑ 2 i−1
i=1

3. 2 + 6 + 18 + 54 + 162 + …
Solve:
=2(31−1) + 2(32−1) + 2(33−1) + 2(3 4−1) + 2(35−1) +…
=2 + 2(3) + 2(9) + 2(27) + 2(81) + …
=2 + 6 + 18 + 54 + 162 + … (correct)
=2(31−1 + 32−1 + 33−1 + 3 4−1 + 35−1 + …)
=2¿)]
n
=∑ 2 ¿ ¿)
i=1

4. 7 + 13 + 19 + 25 + 31 + …
Solve:
= [ 6 ( 1 ) +1 ] + [ 6 ( 2 ) +1 ] + [ 6 ( 3 ) +1 ] + [ 6 ( 4 ) +1 ] + [ 6 ( 5 ) +1 ] + …
= { [ 6 (1 )+1 ] + [ 6 ( 2 ) +1 ] + [ 6 ( 3 ) +1 ] + [ 6 ( 4 ) +1 ] + [ 6 ( 5 ) +1 ] + …}
n
= ∑ 6i+1
i=1
Unit Exercise 6.3A

1. 8th term is 75; 20th term is 29


Solution:
a 8=a 1+7d=75 a 20=a 1+19d=29
Combine 8 term and 20 term
th th

a 1+ 7d=75
a 1+19d=29
-12d=46
-12 12
d=-3.83 common difference
Solve for 1st term
a 1+7d=75
a 1=75-7d
a 1=75-7(-3.83)
a 1=75+26.81
a 1=101.81 First term

Recursive formula of the sequence


a n=¿a ¿+(n-1)d
1

a n=101.81+(n-1)(-3.83)
a n=101.81 - 3.83n + 3.83
a n=-3.83n + 105.64

2. 12th term is -45; 10th term is -37


Solution:
a 10= a 1 + 9d = -37
a 12= a 1 + 11d = -45
Combine 10th term and 12th term
a 1 + 9d = -37
a 1 + 11d = -45
-2d = 8
-2 -2
d = -2

Solve for 1st term


a 1 + 9d = - 37
a 1 = -37 – 9d
a 1 = -37 – 9(-4)
a 1 = -37 + 36
a 1 = -1 First term

Recursive Formula of the sequence


a n = a 1 + (n-1)d
a n = -1 + (n-1)(-4)
a n = -1 -4n +4
a n = -4n + 3

3. 21st term is 195; 10th term is 85


Solution:
a 10 = a 1 + 9d = 85
a 21 = a 1 + 20d = 195
Combine 10th and 21st terms
a 1 + 9d = 85
a 1 + 20d = 195
-11d = -110
-11 -11
d = 10 common difference
Solve for 1st term
a 1 + 9d = 85
a 1 = 85 – 9d
a 1 = 85 – 9(10)
a 1 = 85 – 90
a 1 = -5 First term

Recursive formula of the sequence


a n = a 1 + (n-1)d
a n = -5 + (n-1)(10)
a n = -5 + 10n -10
a n = 10n – 15

Unit Exercise 6.3B


1. Find the sum of the first 40 terms, given a 1 = 3 and a 40 = 39.
Solution:
Given:
a1 = 3
a n= 29
n = 40
n
S40 = (a 1 + a n)
2
40
= (3 + 29)
2
= 20 (32)
Sn = 640

2. Find the sum of the first 71 terms, given a 1 = 8 and a 71 = -27.


Solution:
Given:
a1 = 8
a 71= -27
a n = 71
n
Sn = (a 1 + a n)
2
71
S71 =
2
[ 8+(−27)]
= 35.5 (8-27)
= 35.5 (-19)
Sn = -674.5

3. Find the sum of the first 26 terms, given a 1=5 and a 26= 220.
Solution:
Given:
a 1=-5
a n= 220
n = 26
n
Sn= (a 1 + a n)
2
26
S26 = (-5+220)
2
= 13(215)
S26 = 2795
1
4. Find the sum of the first 17 terms, given a 1=7 and d= .
4
Solution:
Given:
a 1=7
1
d=
4
n=17
n
Sn= [ 2 a1 + ( n−1 ) d ]
2
S17 =
17
2 [2(7)+ ( 17−1 )
1
4]
[
= 8.5 14+(16)( ) ]1
4
= 8.5 (14 + 4)
= 8.5 (18)
S17 = 152

5. Find the sum of the first 35 terms, given a 1=108 and d=-2.
Solution:
Given:
a 1= 108
d = -2
n = 35
n
Sn= [ 2 a1 + ( n−1 ) d ]
2
35
S35= [ 2(108)+(35−1)(−2) ]
2
= 17.5 [216 + (34)(-2)]
= 17.5 (216 – 64)
= 17.5 (148)
S35= 2590

1
6. Find the sum of the first 82 terms, given a 1= 4 and d= .
3
Solution:
Given:
a 1= 4
1
d=
3
n = 82
n
Sn= [ 2 a1 + ( n−1 ) d ]
2
82
S82= [2(4) +(82-1)¿)]
2
1
= 41 [ 8 + (81)( )]
3
= 41 (8 + 27)
= 41 (35)
S82= 1435

B.
1. Find the sum of the first 25 terms of the arithmetic sequence 5, 9, 13, 17, …
Solution:
a 1= 5
n= 25
d= 4 (d=a2 - a 1)
a n= a 1 + (n-1)d
a 25= 5 + (25-1)(4)
= 5 +(24)(4)
= 5 + 96
a 25 = 101

2. Find the sum of the first 14 terms of the arithmetic sequence 8, 11, 14, 17, …
Solution:
Given:
a 1= 8
n = 14
d = 3 (d=a2-a 1)
a n= a 1 + (n-1)d
a 14= 8 + (14-1)(3)
= 8 + (13)(3)
= 8 + 39
a 14= 47

Compute partial of S14


n
Sn= (a 1+a 14)
2
14
S14 = (8 + 47)
2
= 7 (55)
S14 = 385

1 3
3. Find the sum of the first 30 terms of the arithmetic sequence , 1, , 2, …
2 2
Solution:
Given:
1
a 1=
2
n = 30
d = 0.5
a n= a 1 + (n-1)d
1
a 30= + (30-1)(0.5)
2
1
= + (29)(0.5)
2
1
= + 14.5
2
a 30= 15

Compute partial sum of S30


n
Sn= (a 1+a 30)
2
30 1
S30 = ( + 15)
2 2
= 15 (15.5)
S30 = 232.5

4. Find the sum of the first 50 terms of the arithmetic sequence 4, 10, 16, 22, …
Solution:
Given:
a 1= 4
n = 50
d=6
a n= a 1 + (n-1)d
a 50= 4 + (50-1)(6)
= 4 + (49)(6)
= 4 + 294
a 50= 298

Compute partial sum of S50


n
Sn= (a 1+a 50)
2
50
S50 = (4 + 298)
2
= 25 (302)
S50 = 7550

Unit Exercise 6.4A


1. Find the 6th term of the geometric sequence 7, 21, 63, 189, …
Solution:
Given:
a 1= 7
n=6
r=3
a n= a 1 r n−1
a 6= 7[(3 ¿ ¿6−1]
= 7(3 ¿ ¿5
= 7(243)
a 6= 1701

1 1 1 1
2. Find the 8th term of the geometric sequence ,- , ,- ,…
4 8 16 32
Solution:
Given:
1
a 1=
4
n=8
1
r=-
2
n−1
a n= a 1 r
1 −1 8−1
a 8= [( ¿¿ ]
4 2
1 1 7
= (- ¿ ¿
4 2
1 1
= (- )
4 128
1
a 8=-
512

3. Find the general term of 81, -51, 36, -24, …


Solution:
Given:
a 1= 81
n=?
2
r=-
3
a n= a 1 r n−1
2
a n= 81(− ¿ ¿n −1 This is the general term of the geometric sequence
3
81, -54, 36, -24, …

4. Find the 10th term of the geometric sequence 18, 4, 2, 1, …


Solution:
Given:
a 1= 8
n =10
1
r=
2
a n= a 1 r n−1
1
a 10= 8( ¿ ¿10−1
2
1 9
= 8 ( ¿¿
2
1
=8( )
512
8 1
a 10= or
512 64

2
5. Find the 6th term of the geometric sequence , 2, 6, 18, …
3
Solution:
Given:
2
a 1=
3
n=6
r=3
a n= a 1 r n−1
2
a 6= (3 ¿ ¿6−1
3
2
= (3 ¿ ¿5
3
2
= (243)
3
a 6 = 162

1
6. Find the a 7 for the geometric sequence with a 1= 180 and r= - .
3
Solution:
Given:
a 1= 180
n=7
1
r=-
3
n−1
a n= a 1 r
1
a 7= 180 (- ¿ ¿7 −1
3
1 6
= 180 (- ¿ ¿
3
1
= 180 ( )
729
a 7= 0.24691358 or a 7= 0.25

Unit Exercise 6.4B


Find the sum of the following geometric series.
1
1. 4 + 2 + 1 + … + 5
2
Solution:
Given:
a 1= 4
1
r =
2
n=8
Solve:
n n
Sn = ∑ ak r k−1= a 1( 1−r
1−r
)
k =1
18
1−
2
=4( )
1
1−
2
1
1−
256
=4( )
1
2
256−1
256
=4( )
1
2
255
256
=4( )
1
2
510
=4( )
256
2040
= or 7.96875
256

2. 1 + 2 + 22 + 23 + … + 220
Solution:
Given:
a 1= 1
n = 21
r =2
Solve:
n n
Sn= ∑ ak r k−1= a 1( 1−r )
k =1 1−r
21
1−2
=1( )
1−2
1−2097152
=1( )
−1
−2097151
=1( )
−1
= 1 (2097151)
= 2097151

3. 2 + 14 + 98 + … + 2(7 ¿ ¿6
Solution:
Given:
a 1= 2
n=7
r =7
Solve:
n n
Sn = ∑ ak r k−1= a 1( 1−r
1−r
)
k =1
7
1−7
= 2( )
1−7
1−823543
= 2( )
−6
−823542
= 2( )
−6
= 2 (137257)
= 274514

4 8
4. 3 + 2 + + +…
3 9
Solution:
Given:
a 1= 3
2
r =
3

a1
Sn = ∑ a1 r k =
k=1 1−r
3
= 2
1−
3
3
= 3−2
3
3
= 1
3
= 9

1 1
5. + +1+2+…
4 2
Solution:
Given:
1
a 1=
4
r =2

a
Sn = ∑ a1 r k = 1
k=1 1−r
1
= 4
1−2
1
= 4
−1
1
=-
4

1 4 8
6. 1 + + + +…
3 9 9
Solution:
Given:
a 1= 1
4
r =
3
Solve:

a1
Sn = ∑ a1 r k =
k=1 1−r
1
= 4
1−
3
1
= 3−4
3
1
= −1
3
3
= or -3
−1

You might also like