0% found this document useful (0 votes)
38 views4 pages

Societal Harmony and Human Interaction

Notes of module 2

Uploaded by

bafnasiya
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
38 views4 pages

Societal Harmony and Human Interaction

Notes of module 2

Uploaded by

bafnasiya
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

CEC Module 1 21UHV49

Module-2 Harmony in the Human Being


Sample Questions for Practice
(Students are advised to search for MCQ’s on online platforms and prepare for the exams)
Q 1. How the transition in society can be made possible
a. Recognize where change is required so that effort can be made in these areas
b. Collective effort is essential for the change and effective functioning of a human society
c. proper coordination amongst people who are thinking, making effort for societal changes
d. all the above
ANS: D
Q 2. What is naturally acceptable
a. Problem
b. Analysis of problem
c. Solution
d. Resolution
ANS: D
Q 3. Human-human interaction is called
a. Work
b. Behaviour
c. System
d. None
ANS: B
Q 4. Human-rest of nature interaction is called
a. Behaviour
b. Work
c. Production
d. All
ANS: B
Q 5. Right feeling & right thought deals with
a. Self
b. Body
c. Self and body both
d. Physical Facility
ANS: A
Q 6. Right feeling within myself (I) is
a. Definite
b. Continuous
c. Unconditional
d. All
ANS: D
Q 7. Terms- definite, continuous, unconditional refers to
a. Right understanding
b. Right feeling
c. Swatantrata
d. All
ANS: D
Q 8. PARTANTRATA deals with
a. Within you don’t have any definite feeling (it keeps fluctuating)
b. If the other expresses right feeling, you feel “happy”
c. If the other expresses wrong feeling, you feel “unhappy”
d. All
ANS: D
Q 9. Thoughts may be governed by
a. Right understanding

1
CEC Module 1 21UHV49

b. Preconditioning
c. Sensation
d. All
ANS: D
Q 10. For behaviour in relationship to be right, it is necessary for the ______ and ________ to be
right.
a. Feeling and thought
b. Physical facility and health
c. Wealth and prosperity
d. None
ANS: A
Q 11. Which is not correctly matched?
1. Right feeling---Harmony in the activities of the Self
2. Behaviour--- human-rest of nature interaction
3. Work ---- Human-Human interaction
4. Swatantrata—definite, continuous & unconditional
a. 1 & 4
b. 2 & 4
c. 2 & 3
d. 1 & 2
ANS: C
Q 12. For continuity of happiness, what is essential?
a. Right understanding in the Self
b. Right feeling and right thought in the Self
c. Recognition of needs, ensure more than required, make right utilisation of it
d. All the above
ANS: D
Q 13. Wisdom means
a. Right speech, right action
b. Clarity of human goals
c. Developing Skill with right efforts
d. Right awareness and focusing
ANS: B
Q 14. Realisation centric wisdom is
a. Knowledge based on listening
b. Knowledge based on Self- realisation of existential realities
c. Reasoning based Knowledge
d. None of the above
ANS: B
Q 15. Right understanding, feeling and thought are collectively known as
a. Knowledge
b. Prosperity
c. Happiness
d. Unhappiness
ANS: A
Q 16. The goal of education is
a. To facilitate the process of developing those abilities in the individual which are essential for
ensuring human
society and order.
b. Only preparing human being to earn money
c. To earn respect from others through degree
d. None of the above
ANS: A
Q 17. While doing analysis of our state regarding fulfilment of goals which area we have to
focus on

2
CEC Module 1 21UHV49

a. Analysis of state today at each of four levels (Individual…)


b. Analysis of state today at each of the dimensions (Education…)
c. Both a and b
d. None
Ans: C
Q 18 Seeing the essence of the reality as it is, means seeing the part that is definite, universal &
continuous, like:
a. Natural Characteristic (Relationship/participation in larger order)
b. Innateness (Harmony/self-organization)
c. Co-existence (Coexistence/submergence)
d. All the above
Ans: D
Q 19 Ultimately, there are only following things to understand
a. Innateness of the four orders (4), Natural characteristics of the four orders (4), Co-existence (1)
b. Innateness of the three orders (3), Natural characteristics of the three orders (3), Co-existence (1)
c. Innateness of the four orders (4), Natural characteristics of the three orders (3), Co-existence (1)
d. Innateness of the three orders (3), Natural characteristics of the four orders (4), Co-existence (1)
Ans: A
Q 20 Who is knower?
a. Human Being
b. Existence
c. Self
d. Body
Ans: C
Q21 What is to be known?
a. Human Being
b. Existence
c. Self
d. Body
Ans: B
Q22 The process recommended for right understanding/knowing is
a. Awakening in the activities of Contemplation, Understanding and Realization
b. Awakening in the activities of Desire, Thought and Expectation
c. Awakening in the activities of Imaging, Comparing and Selection/Tasting
d. Awakening in the activities of Analysing, Comparing and Selection/Tasting
Ans: A
Q23 Choose the incorrect matching
a. Natural Characteristic & Relationship
b. Innateness & self-organization
c. Co-existence & submergence
d. Co-existence & Harmony
Ans: D
Q24 What makes me continuously happy
a. Goal and Value Guided Sensation
b. Value Guided Sensation
c. Taste guided Sensation
d. No use of Sensation
Ans: A
Q25 Right thoughts means
a. Justice guided Senses, Health, Profit
b. Harmony, Justice guided Senses, Health, Profit
c. Coexistence, Harmony, Justice guided Senses, Health, Profit
d. None of the above
Ans: C

3
CEC Module 1 21UHV49

Q26 Righteous expression is outcome of


a. Analysing within
b. Contemplation within
c. Understanding within
d. Realization within
Ans: D
Q27 Human Education Sanskar reflects in the form of
a. Cyclic Development
b. Non-Cyclic Development
c. Both
d. None
Ans: B
Q28 Transformation through human education includes
a. Personal Transformation
b. Societal Transformation
c. Personal and Societal Transformation both
d. Materialistic Transformation
Ans: C
Q29 In society, obsession for consumption, profit and sensory pleasures is more due to
a. Knowledge
b. Assumption
c. Recognition
d. Fulfilment
Ans: B
Q30. In reality there are
a. Only Material Units
b. Only Conscious Units
c. Material Units & Conscious Units
d. Material Units, Conscious Units and Space
Ans: D

You might also like