0% found this document useful (0 votes)
7 views20 pages

Fuel Types and Combustion Insights

Very important for class 9 science

Uploaded by

Prateek Rupani
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
7 views20 pages

Fuel Types and Combustion Insights

Very important for class 9 science

Uploaded by

Prateek Rupani
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Short Answer type Questions

Hand
Safety Pin
Ans-Sodium
Handle
bicarbonate and
Pressure Gauge
sulphuric acid.
Tube
The two solution come Gas Canister

Incontact and produces


carbon dioxide ,which is Carbon Dioxide
orChemical other
a non-supporter of
combustion. ozzl
3. State the necessary condition gequired for
combustion to take place.

Answer-(a) Presence of combustible


material
(b) Achieving ignition temperature
(c) Presence of oxygen
4. Magnesium is a combustible
metal. Comment.
Ans-Magnesium is highly
[Link] it react with
oxygen, it catches fire.
5. Which of the fuels will you
for cooking - hydrogen or c h a r c o a

Give a reason for your choice.


Ans- Charcoal. Because easy to
handle & have enough calorific
value but hydrogen is typical to
handle.
6. Fossil fuels are exhaustible
natural resources. Comment.
Ans-fossil fuels are found in earth's
crust, formed by plants and animals
they are in limited amount and can
not be regenerated in human
timescale.
[Link] some
characteristics of
bituminous coal.
Ans- it contain-
70-80%.it is grey
in [Link] is
porous & hard.
Ans- Fire produced by
inflammable substance like
petrol cannot be controlled by
throwing water on it because
water being heavier than oil,
settles down and oil continues to
burn.
Long answer type
questions
9. Out
of coke and coal ,which
is better and why?
Ans- Coke is better fuel than coal
because iehas higher calorific value
than coal.
[Link] the characteristics of an idealf
Ans-(a) it should be readily available for use.

(b) Its cost should be lees.


(0) Easily transporied
(d)lgnition temperature should bo low.
(e)Burns easily in air at moderate rate.
() Produce less undesirable toxic substances after
combustion.
2. Draw a well-labelled diagram to explain theaitterent
zones of a candle flame.

Outer zone- It is blue in colour and hottest part of the


flame .it is also called as non luminous zone as it
produces very less light.
It leaves no residue behind.
outer zoO
hottest
comp
part combustionoueT
moderatcly
hot middle zone of

least
partial combustion
(yellow)
hot
innermost zone of
wax candle unburnt wax
outer zone of
hottest complete
part combustion
(bluc)
moderatchy.
hot middle zone or
partial combustion
least yellow)
hot
innermost zone of
wax candle. unburnt wax
[Link] is fuel? Write its typessa
give two examples each. Also,
mention uses of any two fuel from
each category?
Ans- A fuel is a combustible material
which burns in presence of
oxygen(air) to release heat energy.
Types of fuels

Solid fuels Liquid fuels Gaseous fuels


Wood petrol Natural gas
(cooking) (automobile) (vehicles/industries)

Coal diesel petroleum gas


(in furnaces) (automobile) (vehicles/industries)
4. Explain the process of refining of petroleum.
Ans- Petroleum is a mixture of various
components like-petrol, diesel, petroleum gas,
lubricating oil, paraffin waxetc.

The process by which components of


petroleum are separated is called refining of
petroleum.
Petroleum is heated above 400
degree Celsius in refinery

Different fractionating column at


different heights have horizontal tray

Vapor of different components


condense at different heights

This process is known as


fractional distillation
5. State the harmful effects caused by the air pollutants
released during the combustion of fossil fuels.
Ans-(a) It produces carbon dioxide whch leads to
temperature increase of earth i.e. global warming.
(b) It produces carbon monoxide which may prevent
transport of blood in our [Link] may cause death.
(c) The inhaled particles may cause asthma, cough,&
respiratory problems.
(d) It may cause acid rain.
6. Write the characterisiics of various products
after the processing of coal.
Ans-
(a) Coke-it is pure form
black in colour.
of carbon, tough, porous and

(b) Coal tar- It is highly viscous and has unpleasant


smell. Used in shampoos, soaps & ointments.
(c) Coal gas- it has unpleasant smell & used in fuel
industries.

You might also like