0% found this document useful (0 votes)
38 views2 pages

Highway Engineering Q&A Guide

Uploaded by

ayabanisaid
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
38 views2 pages

Highway Engineering Q&A Guide

Uploaded by

ayabanisaid
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Highway Engineering Objective Questions and Answers Pdf

1. For finding stopping distance of a vehicle, the height of line of sight of driver and height of line of
obstacle on road are taken as _____ respectively.
a. 1.2 m and 0.15 m
b. 1.5 m and 0.5 m
c. 1.2 m and 0.5 m
d. 1.5 m and 0.15 m
Ans: A
2. If speed of vehicle is less than 30 kmph IRC recommended coefficient of friction is
a. 0.40
b. 0.35
c. 0.30
d. 0.25
Ans: A
3. If speed of vehicle is about 100 kmph IRC recommend value of coefficient of friction is
a. 0.40
b. 0.35
c. 0.30
d. 0.25
Ans: B
4. To overtake a vehicle going at 40 kmph on two lane highway OSD is
a. 150 m
b. 165 m
c. 200 m
d. 250 m
Ans: B
5. To overtake a vehicle going at 80 kmph on a two lane highway overtaking sight distance is
a. 300 m
b. 400 m
c. 470 m
d. 520 m
Ans: C
6. Sight distance at intersection should be equal to
a. Enabling the approaching vehicle to change speed
b. Enabling approaching vehicle to stop
c. Enabling the stopped vehicle to cross a main road
d. Highest the value of a, b and c
Ans: D
7. Sight distance at intersection should be at least _____ along the minor road.
a. 15 m
b. 30 m
c. 40 m
d. 50 m
Ans: A
8. If design speed of a main road is 100 kmph, the sight distance at intersection should be at least
a. 150 m
b. 200 m
c. 180 m
d. 220 m
Ans: D
9. The length of vehicle controls the design of
a. Gradient
b. Camber
c. Overtaking distance
d. All the above
Ans: C
10. When a vehicle traces a horizontal curve, it is subjected to centrifugal force in ____ direction.
a. Inward
b. Outward
c. Forward
d. Backward
Ans:B

You might also like