0% found this document useful (0 votes)
176 views8 pages

Class 6 Money Mock Test Questions

The document contains a 30 question mock test for class 6 students about money related concepts. The questions cover topics like calculating total costs, profit, salary amounts, ratios of currency denominations and more.

Uploaded by

karnik2may
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
176 views8 pages

Class 6 Money Mock Test Questions

The document contains a 30 question mock test for class 6 students about money related concepts. The questions cover topics like calculating total costs, profit, salary amounts, ratios of currency denominations and more.

Uploaded by

karnik2may
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Question Paper

ANMC Mock Test Class 6 - Money (Paper 1)


Exam ID : TEST/2024/01/05130514 Report Generation Date : 5/16/2024 12:26:59 PM

Q1: An orange costs Rs.7.90 each, while an apple costs Rs.16.20 each. Rushi bought 8 oranges
and 15 apples. What is the total price that Rushi has to pay for the fruits?
A: Rs. 306.20
B: Rs. 304.20
C: Rs. 309.20
D: Rs. 305.20
Answer: A

Q2: You purchase a pen. You give the shopkeeper 3 dollars. The shopkeeper returns 3 quarters
and 1 penny. What is the price of the pen? (Each dollar represents 100 cents and each quarter
represents 25 cents, each penny represents 1 cent)
A: 225 cents
B: 224 cents
C: 223 cents
D: 222 cents
Answer: B

Q3: If you have Rs. 140 with you. Find out how much money will be left after buying 6 lemons, 8
apples and 2 oranges if the price of 1 lemon is Rs. 2, 1 apple is Rs. 10 and 1 orange is Rs. 5
respectively.
A: Rs. 35
B: Rs. 42
C: Rs. 38
D: Rs. 36
Answer: C

Q4: Two friends wanted to buy a book costing Rs. 690. Riya had Rs. 270 and Vina had Rs. 360.
How much more money they are short of to buy the book?
A: Rs. 60
B: Rs. 50
C: Rs. 70
D: Rs. 40
Answer: A
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Money (Paper 1)
Exam ID : TEST/2024/01/05130514 Report Generation Date : 5/16/2024 12:26:59 PM

Q5: Jay bought a shirt for Rs. 822.30 and paid 8% in taxes. How much did he pay in taxes? (Round
to the nearest hundredth).
A: Rs. 65.28
B: Rs. 65.48
C: Rs. 65.78
D: Rs. 65.88
Answer: C

Q6: Mary saved Rs.450 every month for 2 1/4 years. She spent 40% of her savings on a computer.
How much money did she have left in savings after buying the computer?
A: Rs. 4860
B: Rs. 8120
C: Rs. 6310
D: Rs. 7290
Answer: D

Q7: Compute the total amount paid for a used car with the following financing arrangements: The
buyer agrees to pay Rs. 8289.00 down plus Rs. 9128.52 per month for 33 months.
A: Rs. 309520.16
B: Rs. 309510.16
C: Rs. 309530.16
D: Rs. 309540.16
Answer: C

Q8: Vishal and his son earned Rs. 1785000 last year. If Vishal earned 5/2 times as much as his son,
how much did his son earned per month (if his son earns the same amount each month)?
A: Rs. 106250
B: Rs. 42500
C: Rs. 40500
D: Rs. 52400
Answer: B
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Money (Paper 1)
Exam ID : TEST/2024/01/05130514 Report Generation Date : 5/16/2024 12:26:59 PM

Q9: Sachin bought 200 items for a total price of Rs.1600. If he sold each item for Rs. 9.20, what is
the total profit that Sachin made?
A: Rs. 250
B: Rs. 260
C: Rs. 240
D: Rs. 220
Answer: C

Q10: An orange costs Rs. 10.20 each, while a mango costs Rs. 18.24 each. Rocky bought 15
oranges and 21 mangoes. What is the total price that Rocky has to pay for the fruits?
A: Rs. 538.04
B: Rs. 532.04
C: Rs. 536.04
D: Rs. 535.04
Answer: C

Q11: Nancy saved Rs. 3620 every month for 3 1/4 years. She spent 20% of her savings on buying a
TV set. How much money did she have left in savings after buying a TV set?
A: Rs. 112944
B: Rs. 112945
C: Rs. 112942
D: Rs. 112946
Answer: A

Q12: 6 dozen bananas cost Rs. 216. How much would you pay for 1/3 of total 6 dozen bananas?
A: Rs. 36
B: Rs. 48
C: Rs. 72
D: Rs. 96
Answer: C
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Money (Paper 1)
Exam ID : TEST/2024/01/05130514 Report Generation Date : 5/16/2024 12:26:59 PM

Q13: A person paid Rs. 582.30 for three books that all cost the same amount. What was the cost
per book?
A: Rs. 196.10
B: Rs. 194.10
C: Rs. 192.10
D: Rs. 190.10
Answer: B

Q14: John bought a laptop for Rs. 80200 and paid 24.25% extra as taxes on it. How much did he
pay in taxes? (Round to the nearest hundredth)
A: Rs. 19445.50
B: Rs. 19446.50
C: Rs. 19442.50
D: Rs. 19448.50
Answer: D

Q15: Volunteers raise money for charity by selling 1500 boxes of mangoes. The cost is Rs. 5200.00
per box and selling price is Rs. 6500.00 per box. Five charities share the profit equally. How much
does each one get?
A: Rs. 390000
B: Rs. 390500
C: Rs. 380000
D: Rs. 400000
Answer: A

Q16: A person bought 120 items for a total price of Rs. 840. If he sold each item for Rs. 5.50, what
is the total profit or loss that person made?
A: Rs. 160 loss
B: Rs. 180 loss
C: Rs. 160 profit
D: Rs. 180 profit
Answer: B
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Money (Paper 1)
Exam ID : TEST/2024/01/05130514 Report Generation Date : 5/16/2024 12:26:59 PM

Q17: At the mall Sandy purchased 13 videos which cost Rs. 128.39 each. If he had Rs. 2400 in his
wallet before the purchase, how much money is left in his wallet?
A: Rs. 730.93
B: Rs. 732.52
C: Rs. 728.47
D: Rs. 725.85
Answer: A

Q18: Two friends wanted to buy a book costing Rs. 836. Pooja had Rs. 326 and Rani had Rs. 432.
How much more money they are short of to buy the book?
A: Rs. 72
B: Rs. 78
C: Rs. 82
D: Rs. 86
Answer: B

Q19: Find the ratio between 8.28 rupees and 1288 paisa.
A: 7:10
B: 9:14
C: 5:13
D: 4:7
Answer: B

Q20: The cash memo of supermarket should the following items: 15 chocolates Rs. 225, 10 candies
Rs. 200, 4 lollipops Rs. 320, 1 toy Rs. 550. Find the total bill amount.
A: Rs. 1285
B: Rs. 1295
C: Rs. 1275
D: Rs. 1265
Answer: B
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Money (Paper 1)
Exam ID : TEST/2024/01/05130514 Report Generation Date : 5/16/2024 12:26:59 PM

Q21: Vishal has Rs. 24500 salary. Vishal¶s brother has 24% more salary than Vishal. Salary of
Vishal¶s brother is:
A: Rs. 30380
B: Rs. 30280
C: Rs. 30180
D: Rs. 30480
Answer: A

Q22: A person bought 150 items for a total price of Rs. 6300. If he sold each item for Rs. 40.5, what
is the total profit or loss that person made?
A: Rs. 225 loss
B: Rs. 215 profit
C: Rs. 225 profit
D: Rs. 215 loss
Answer: A

Q23: Volunteers raise money for charity by selling 25000 books. The cost is Rs. 270.00 per book
and selling price is Rs. 320.00 per book. Four charities share the profit equally. How much does
each one get?
A: Rs. 312400
B: Rs. 312500
C: Rs. 312600
D: Rs. 312100
Answer: B

Q24: The cost of an Air Cooler is Rs. 15350. A man wants to buy 3 Air Coolers for his house. How
much money will he pay to the shopkeeper?
A: Rs. 46040
B: Rs. 46020
C: Rs. 46070
D: Rs. 46050
Answer: D
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Money (Paper 1)
Exam ID : TEST/2024/01/05130514 Report Generation Date : 5/16/2024 12:26:59 PM

Q25: A person paid total Rs. 1971.60 for eight books that all cost the same amount. What is the cost
per book?
A: Rs. 246.45
B: Rs. 242.35
C: Rs. 247.25
D: Rs. 248.65
Answer: A

Q26: Total cost of a chair and a table is Rs. 8680. If a table costs 5/2 times as much as a chair, how
much is the price of a chair?
A: Rs. 1240
B: Rs. 2280
C: Rs. 2480
D: Rs. 1260
Answer: C

Q27: Rohit has Rs. 46000 salary. Rohit¶s brother has 36% more salary than Rohit. How much salary
both has altogether?
A: Rs. 108260
B: Rs. 108460
C: Rs. 108760
D: Rs. 108560
Answer: D

Q28: Compute the total amount paid for a car with the following financing arrangements: The buyer
agrees to pay Rs. 28460.00 down plus Rs. 12720.2 per month for 28 months.
A: Rs. 382625.6
B: Rs. 384625.6
C: Rs. 385625.6
D: Rs. 388625.6
Answer: B
Question Paper
ANMC Mock Test Class 6 - Money (Paper 1)
Exam ID : TEST/2024/01/05130514 Report Generation Date : 5/16/2024 12:26:59 PM

Q29: Radhika saved Rs. 2600 every month for 2 1/4 years. She spent 28% of her savings on buying
a TV set. How much money did she have left in savings after buying a TV set?
A: Rs. 50344
B: Rs. 50644
C: Rs. 50544
D: Rs. 50244
Answer: C

Q30: Santosh earns Rs. 390 per hour working as an automobile mechanic. If he works 44.4 hours a
week, how much does he earn per week?
A: Rs. 17216
B: Rs. 17316
C: Rs. 17816
D: Rs. 17716
Answer: B

Common questions

Powered by AI

The total payment comprises Rs. 28,460 down payment and Rs. 12,720.20 per month for 28 months, adding up to Rs. 384,625.60 overall .

Jay paid Rs. 65.78 in taxes on the shirt costing Rs. 822.30 with an 8% tax rate .

The total cost of 13 videos is Rs. 1,668.07 (13 x Rs. 128.39). Sandy had Rs. 2,400, leaving Rs. 731.93 after the purchase .

Let the son's income be x. Then, Vishal's income is (5/2)x. The equation is x + (5/2)x = 1,785,000. Solving this gives x (son's annual income) = Rs. 510,000. His monthly income is Rs. 42,500 .

The cost per mango box was Rs. 5,200 and the selling price was Rs. 6,500. The profit per box was Rs. 1,300. For 1,500 boxes, the total profit was Rs. 1,950,000. Each of the five charities received Rs. 390,000 .

Vishal's brother's salary is Rs. 24,500 + 24% of Rs. 24,500, which is Rs. 30,380 .

The cost of each orange is Rs. 7.90 and each apple is Rs. 16.20. Therefore, the total cost for 8 oranges is Rs. 63.20 and for 15 apples is Rs. 243. Adding these gives Rs. 306.20 .

6 dozen is equivalent to 72 bananas. One-third of this is 24 bananas. The cost for 24 bananas is Rs. 72 .

Subtract Rs. 758 from Rs. 836 to find the missing amount, which is Rs. 78 .

Riya and Vina together have Rs. 630 (Riya has Rs. 270 and Vina has Rs. 360). They need Rs. 60 more to buy the book costing Rs. 690 .

You might also like