0% found this document useful (0 votes)
64 views8 pages

NTDC Junior Engineer Test 2021 Answers

The document contains questions from various subjects including general knowledge, electrical engineering, and computer science. There are over 60 multiple choice questions testing knowledge on topics like history, physics, mathematics and electronics.

Uploaded by

zakir abbas
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
64 views8 pages

NTDC Junior Engineer Test 2021 Answers

The document contains questions from various subjects including general knowledge, electrical engineering, and computer science. There are over 60 multiple choice questions testing knowledge on topics like history, physics, mathematics and electronics.

Uploaded by

zakir abbas
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

NTDC

Junior Engineer BS-17


Test 2021
General Knowledge Part
1-Liaqat ali khan joined muslim league
Ans: 1923

2-Quaid milat title was given to


Ans: Liaqat ali khan

3-Cherry is produced/cultivated in ?
Ans: Quetta?

4-Before Partition of Pakistan NA session held in dhaka in march was


bycotted by?
Ans:Zulfiqar ali bhutto

5-Kalma after wuzu ?


Ans; shahadat

6-Darood recitition is called


Ans;salat
7-When a person is able to judge the difference between Wrong & write
then it is called?
Ans: Conscious ?

8-Kosovo is in ?
Ans: yogoslavia

9-Cultural Capital of Pakistan is?


Ans: Punjab
10-Quaid e Azam gave his fourteen points in?
Ans: 1929

11-when ethics are applied practically it is called?


Ans:

12-Quaid E Azam joined Muslim league in ?


Ans;1913

13-Gen Ayub Khan deposed .. ..?


Ans:Iskankar Mirza

14-Coldest Place on Earth ?


Ans:AntarCatica

15-Allah SWT will Reward Jannah for?


Ans:Good Deeds

16-Which requires complete cleanliness ?


Ans:Prayer

17-If action consequences are comes in favor rather than unfavour is


called?
Ans:Right?

18-a coin is flipped 20 times what is the probability of 15 or more heads?


Ans:0.02
Electrical Part
1-Unit of Potential is?
Ans; volt

2-Coal is transported in terms of?


Ans:V belts

3-Capacitance is not considered in terms of ?


Ans: short transmission lines

4-Short transmission line equivalent circuit includes?


Ans: L in series with R

5-in a parallel resonance circuit ?


Ans: voltage is maximum

6-D20 is used as…. in nuclear reactors?


Ans: Moderator

7-Moderators are used in nuclear reaction to ?


Ans: to slow down the nuetrons movement

8-Error ratio in current transformer is due?


Ans:exciting current

9-Conductivity of wire depends on?


Ans:free electron density

10-Output of schmit trigger when input is sine wave?


Ans:square wave

11-When firing angle of Scr is decreased, output is?


Ans;increased

12-stepper motor is.... Which divides rotation in large number of steps?


Ans:Dc
13-Fourier series are infinite series of elementry trignometric functions
of sine and?
Ans:cosine

14-Ac compared to oscillators inverter provide ?


Ans: low frequency output

15-Skin effect is proportional to


Ans: (diameter of conductor)2

16-In order to reduce skin effect at UHF


Ans: Copper tubes with silver plating are used

17-Transmission lines link


Ans:Generating station to receiving end station

18-Surge resistance of transmission lines is about?


Ans:400

18-In high voltage transmission lines the top most conductor is?
Ans: Earth

20-The output of a solar cell is of the order of?


Ans; 1W

21-As compared to steam at entry to the turbine which of the following


will be larger at exit?
Ans:Specific volume

22-Power plants using coal work closely on?


Ans:Rankine cycle

23-The air standard efficiency of diesel engine depends on?


Ans;compression ratio

24-Coking is ?
Ans:heating of coal in absence of air, driving out C02 and leaving residue
and carbon
25-Hot wire anemometers are used to measure?
Ans:velocity of air stream

26-The letter DPDT is?


Ans:switch

27-In a radio receiver ?


Ans:mixer stage contributes most of the noise generated

28-the potential difference between two similar charges is?


Ans: Nil

29-what is CMMR?
Ans: it is ratio of differential mode to common mode

30-A copper oxide ... Allows current to flow through a meter in only one
direction?
Ans: rectifier

31-Dc generators have ... On rotating shaft which convert ac into dc ?


Ans: commutator

32-In case the height of transmission tower is increased it will following


effect on C and L?
Ans: line C will decrease but L will unchange

33-The no of cycles in which high speed circuit breaker complete its


operation is?
Ans: 3 to 8

34-Conductors have an access of ?


Ans: free electrons

35-….. is the source which gives constant voltage irrespective of current


drawn through it ?
Ans: real voltage and current source

36-turn on voltage of Ge is?


Ans: 0.3 V
37-Si and Ge belong to .. In periodic table?
Ans: IVA

38-Tunnel diode is
Ans: highly doped p-n junction diode

39--Steam engine used in locomotive is?


Ans: double acting, non condensing type

40-Conductivity of a wire depends on?


Ans: electron density

41-Rate of change of collector current w.r.t rate of change of reverse


saturation current is called?
Ans: transistor amplification ratio ? Stability Factor(net) ?

42-This operation is not performed on independent variables?


Ans: amplitude scaling

43-How can we get dc equivalent circuit of an amplifier?


Ans: by short circuiting capacitor? open circuit the capacitor?

44-Step up transformer is used on which side ?


Ans: generating station

45-Microprocessor 8085 has how many interrupts ?


Ans: 5

46-characteristic impedance of transmission line depends on?


Ans:Geometric Configuration

47-the peak value of power angle curve of transmission line is 50 MVA. If


two lines are added parallel resulting peak value will be?
Ans:100MVA

48-Generators have….. basic types?


Ans:2
49-Ac motors are of two types induction and?
Ans:Synchronus

50-Stationary part of generator ?


Ans: Stator

51-which device is used to give initial field in AC synchronus generator?


Ans: dc current generator

52-precision measurement of R is generally carried out by?


Ans: bridge method

53-which of the following is not unconventional source of energy ?


Ans: nuclear

54-when a system is true for homogeneity and additive system is called?


Ans:Linear

55-piezo electric quarz are used to measure?


Ans: temperature

56-Turn on voltage of Ge?


Ans: 0.3V

57-In a substation the following equipment is not installed ?


Ans:Exciters

58- Memory locations which are used temporarily during program execution
are ?
Ans:Stack Pointer

58-in square law of photo detector current is proportional to?


Ans;

59-for stability and economy we operate transmission line on?


Ans: 30 to 45 degree

60-which device not used for current measurement(not use effect of


current ?
Ans;
61-after applying newton raphson we get which equation ?
Ans:

62-stator magnetic field is 120 rev per minutes and F of rotor is 50Hz
what will be slip?
Ans;

63- A Quadratic Eq has ….. solutions ?


Ans: two

You might also like