NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Biomedical Signal Processing
Assignment- Week 10
TYPE OF QUESTIONS: MCQ/MSQ
Number of questions: 10 Total mark: 10 X 1 = 10
______________________________________________________________________________
QUESTION 1:
The impulse response of a system is given as 𝐻(𝑧) = (1 − 2𝑧 −1 + 4𝑧 −2 − 8𝑧 −3 ). Which of the
following is correct location of poles and zeros of the given system?
a. Poles = 0, Zeros = 2, ±2𝑖
b. Poles = 2, ±2𝑖, Zeros = 0
c. Poles = 2, 4, 8, Zeros = 0
d. Poles = 0, Zeros = 2, 4, 8
Correct Answer: a
Detailed Solution:
𝑧 3 −2𝑧 2 +4𝑧−8 (𝑧−2)(𝑧+2𝑖)(𝑧−2𝑖)
𝐻(𝑧) = (1 − 2𝑧 −1 + 4𝑧 −2 − 8𝑧 −3 ) = =
𝑧3 𝑧3
Hence, the system has three zeros at 2,2𝑖, −2𝑖 and three poles at 0.
______________________________________________________________________________
QUESTION 2:
1−2𝑧 −1 +4𝑧 −2
Which of the following is the correct difference equation of the system 𝐻(𝑧) = ?
1−3𝑧 −1
(Note: x(n) is the input and y(n) are the output).
a. 4𝑦(𝑛) − 2𝑦(𝑛 − 1) + 𝑦(𝑛 − 2) − 3𝑥(𝑛) + 𝑥(𝑛 − 1) = 0
b. 𝑥(𝑛) − 2𝑥(𝑛 − 1) + 4𝑥(𝑛 − 2) − 𝑦(𝑛) + 3𝑦(𝑛 − 1) = 0
c. 𝑦(𝑛) − 2𝑦(𝑛 − 1) + 4𝑦(𝑛 − 2) − 𝑥(𝑛) + 3𝑥(𝑛 − 1) = 0
d. 4𝑥(𝑛) − 2𝑥(𝑛 − 1) + 𝑥(𝑛 − 2) − 3𝑦(𝑛) + 𝑦(𝑛 − 1) = 0
Correct Answer: b
Detailed Solution:
𝑌(𝑧) 1−2𝑧 −1 +4𝑧 −2
𝐻(𝑧) = =
𝑋(𝑧) 1−3𝑧 −1
𝑌(𝑧) − 3𝑧 𝑌(𝑧) = 𝑋(𝑧) − 2𝑧 −1 𝑋(𝑧) + 4𝑧 −2 𝑋(𝑧)
−1
𝑦(𝑛) − 3𝑦(𝑛 − 1) = 𝑥(𝑛) − 2𝑥(𝑛 − 1) + 4𝑥(𝑛 − 2)
Hence, the difference equation will be,
𝑥(𝑛) − 2𝑥(𝑛 − 1) + 4𝑥(𝑛 − 2) − 𝑦(𝑛) + 3𝑦(𝑛 − 1) = 0.
_____________________________________________________________________________
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 3:
What will be the output of convolution of given signal X with the filter whose numerator and
denominator are given as ‘b’ and ‘a’ respectively.
X = [1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1] % input signal
b = [1, –1] % numerator
a=1 % denominator
a. [1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1]
b. [1, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0]
c. [-1, -1, -1, -1, -1, -1, -1, -1]
d. [-1, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0]
Correct Answer: b
Detailed Solution:
MATLAB code:
X = [1, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 1]; % input signal
b = [1, -1]; % numerator
a = 1; % denominator
filter(b, a, X)
Result:
1 0 0 0 0 0 0 0
_____________________________________________________________________________
QUESTION 4:
What is the correct MATLAB command for generating transfer function coefficients of Butterworth high-
pass filter of order 5, cut-off frequency fc = 60Hz and sampling frequency fs = 600Hz?
(Note: variable ‘b’ and ‘a’ indicates numerator and denominator coefficients of transfer function
respectively.)
a. [b, a] = butter(5, 0.1, ‘high’);
b. [b, a] = butter(5, 2, ‘high’);
c. [b, a] = butter(5, 0.2, ‘high’);
d. [b, a] = butter(5, 1, ‘high’);
Correct Answer: c
Detailed Solution:
sampling frequency = fs = 600Hz
max possible frequency component = fm = fs/2 = 300Hz
cut-off frequency = fc = 60Hz
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
normalized cut-off frequency = fcn = fc/fm =0.2
order of filter = n = 5
MATLAB function to generate Butterworth high-pass filter coefficients is given as
[b, a] = butter(n, fcn, ‘high’);
Hence, [b, a] = butter(5, 0.2, ‘high’);
______________________________________________________________________________
QUESTION 5:
What will be the numerator and denominator polynomial coefficients for the Butterworth high pass
filter with cut-off frequency 60Hz, order 2 and sampling frequency 600Hz?
(Note: variable ‘b’ and ‘a’ indicates numerator and denominator coefficients of filter respectively.)
a. b = {0.80, -1.60, 0.80}
a = {1.00, -1.56, 0.64}
b. b = {0.64, -1.28, 0.64}
a = {1, -1.14, 0.41}
c. b = {0.80, -1.60, 0.80}
a = {1.00, -1.56, 0.64}
d. b = {1, -1.14, 0.41}
a = {0.64, -1.28, 0.64}
Correct Answer: b
Detailed Solution:
sampling frequency = fs = 600Hz
max possible frequency component = fm = fs/2 = 300Hz
cut-off frequency = fc = 60Hz
normalized cut-off frequency = fcn = fc/fm =0.2
order of filter = n = 2
MATLAB function to generate Butterworth high-pass filter coefficients is given as
[b, a] = butter(n, fcn, ‘high’);
[b, a] = butter(2, 0.2, 'high');
Hence, we will get coefficients as b = [0.64, -1.28, 0.64] and a = [1, -1.14, 0.41].
____________________________________________________________________________
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 6:
For a Butterworth high-pass filter of order 2 and cut-off frequency fc = 100Hz, sampling frequency fs =
1000. What is the magnitude and phase response values at a frequency of 60 Hz? (Note: considering
magnitude and phase response for 1000 samples)
a. Magnitude response = 0.33 and phase response = +2.24 radians
b. Magnitude response = 0.33 and phase response = -2.24 radians
c. Magnitude response = 0.707 and phase response = +2.24 radians
d. Magnitude response = 0.707 and phase response = -2.24 radians
Correct answer: a
Detailed solution:
MATLAB code:
fs = 1000; % sampling frequency
n = 2; % order of filter
fc = 100; % cut-off frequency
fm = fs/2;
slen = 1000; % considering for 1000 samples
[b, a] = butter(n, fc/fm, 'high'); % Butterworth highpass filter
[h, f] = freqz(b, a, slen, fs); % Magnitude Spectrum
figure; subplot(2, 1, 1);
plot(f, abs(h), 'b', 'LineWidth', 1.5);
xlabel('Frequency in hertzs');
ylabel('magnitude response');
[ph, f] = phasez(b, a, slen, fs); % Phase Spectrum
subplot(2, 1, 2);
plot(f, ph, 'b', 'LineWidth', 1.5);
xlabel('Frequency in hertzs');
ylabel('phase response');
disp("Magnitude at 60Hz: "+ abs(h(f == 60)));
disp("Phase at 60Hz: "+ ph(f == 60));
Result:
Magnitude at 60Hz: 0.32587
Phase at 60Hz: 2.239
_____________________________________________________________________________
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 7:
High pass filter used in Pan Tompkins algorithm causes a delay of
a. 8 samples
b. 16 samples
c. 32 samples
d. 64 samples
Correct Answer: b
Detailed Solution: Refer to Tutorial 3.1 week 10.
______________________________________________________________________________
QUESTION 8:
Which of the following statement is true for the derivative-based filter?
a. Derivative-based filters are not able to remove the baseline wandering artifact
b. As the poles moves closed to zeros, distortion in the output signal increases
c. As the poles moves closed to zeros, distortion in the output signal reduces
d. All of these
Correct Answer: c
Detailed Solution: Refer to slide 80 of Tutorial 2.1 week 10.
______________________________________________________________________________
QUESTION 9:
Which of the following statement/s is/are true for Butterworth high-pass filter?
a. Butterworth high-pass filter can remove baseline wandering without distorting the output
signal.
b. For the higher order filter, system may become more stable.
c. Selection of optimal order of filter and cut-off frequency is important to obtain the better
performance using Butterworth filter.
d. Distortion in the output is independent to the order of the filter. It only depends on the
selection of proper cut-off frequency.
Correct answer: a, c
Detailed solution: Refer to slide 107 Tutorial 2.2 week 10.
________________________________________________________________________
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
QUESTION 10:
A Wiener filter is used to remove a high frequency artifact from the ECG signal. Which of the following
statement/observation is true for Weiner filtering process/output?
a. It minimizes the error between the estimated random process and the desired random process
b. For deriving Wiener filter, only PSD of the noise is required
c. For Wiener filtering, only PSD of the desired signal is required
d. The output of the Wiener filter is smoother than the synchronized averaging when it is used for
removing the high-frequency artifacts in the ECG signal
Correct answer: a
Detailed solution: Refer to slide 111, 122 Tutorial 2.3 week 10.
______________________________________________________________________
************END*******