0% found this document useful (0 votes)
44 views6 pages

Class 6 Algebra Test Questions

This document provides extra practice questions for a 6th grade algebra class. It includes 10 short answer questions covering topics like writing algebraic expressions, solving simple equations, and evaluating expressions. It also has 7 higher order thinking skills questions involving word problems about uniform speed, fractions of scores, and more.

Uploaded by

pranavsugan31
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
44 views6 pages

Class 6 Algebra Test Questions

This document provides extra practice questions for a 6th grade algebra class. It includes 10 short answer questions covering topics like writing algebraic expressions, solving simple equations, and evaluating expressions. It also has 7 higher order thinking skills questions involving word problems about uniform speed, fractions of scores, and more.

Uploaded by

pranavsugan31
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Algebra Class 6 Extra Questions Maths

Chapter 11
Extra Questions for Class 6 Maths Chapter 11 Algebra

Algebra Class 6 Extra Questions Very Short Answer


Type
Question 1.
Six less than a number equals to two. What is the number?
Solution:
Let the number be ‘x’.
According to condition, we have x – 6 = 2
By inspections, we have 8 – 6 = 2
∴x=8
Thus, the required number is 8.

Question 2.
Write an algebraic expression for each of the following:
(a) 3 subtracted from a number y.
(b) 5 is added to three times a number x.
Solution:
(a) The required expression is y – 3
(b) The required expression is 5 + 3x

Question 3.
Write an algebraic expression for the following expressions:
(a) The sum of a number x and 4 is doubled.
(b) One fourth of a number x is added to one third of the same number.
Solution:
(a) The required expression is 2 x (x + 4)
(b) The required expression is 14x + 13x
Question 4.
Think of a number x. Multiply it by 3 and add 5 to the product and subtract y subsequently. Find
the resulting number.
Solution:
Required number is (3x + 5)
Now we have to subtract y from the result i.e., 3x + 5 – y
Question 5.
Here is a pattern of houses with matchsticks:

Write the general rule for this pattern.


Solution:
One house is made of 6 matchsticks i.e. 6 x 1
Two houses are made of 12 matchsticks i.e. 6 x 2
Three houses are made of 18 matchsticks i.e. 6 x 3
∴ Rule is 6n where n represents the number of houses.

Question 6.
If the side of an equilateral triangle is x, find its perimeter.
Solution:
We know that the three sides of an equilateral triangle are equal.
∴ x + x + x = 3x.
Thus, the required perimeter = 3x units.

Question 7.
If x = 3, find the value of the following:
(i) x + 5
(ii) 2x – 3
(iii) x – 7
(iv) x3 – 1
Solution:
Given that x = 3
(i)x + 5 = 3 + 5 = 8
(ii) 2x – 3 = 2 x 3 – 3 = 6 – 3 = 3
(iii) x – 7 = 3- 7 = -4
(iv) x3 – 1 = 33 -1 = 1 – 1 = 0
Question 8.
If x = 2, y = 3 and 2 = 5, find the value of;
(a) 2x + y + z
(b) 4x -y + z
(c) x – y + z
Solution:
(a) Given that: x – 2, y = 3 and z = 5
∴ 2x + y + 2 = 2 x 2 + 3 + 5
= 4 + 3 + 5 = 12
(b) 4x – y + z = 4 x 2 – 3 + 5
= 8 – 3 + 5 = 5 + 5 = 10
(c) x – y + z = 2 – 3 + 5 = -1 + 5 = 4
Question 9.
State which of the following are equations with a variable?
(a) 12 = x – 5
(b) 2x > 7
(c) x2 = 5
(d) 5 + 7 = 3 + 9
(e) 7 = (11 x 5) – (12 x 4)
Solution:
(a) 12 = x – 5 is an equation with a variable x.
(b) 2x > 7 is not an equation because it does not have ‘=’ sign.
(c) x2 = 5 is an equation with a variable x.
(d) 5 + 7 = 3 + 9 is not an equation because it has no variable.
(e) 7 = (11 x 5) – (12 x 4) is not an equation because it has no variable.
Question 10.
Think of a number, add 2 to it and then multiply the sum by 6, the result is 42.
Solution:
Let the number be x.
∴ Sum of x and 2 = x + 2
Now by multiplying the sum by 6, we get
6 × (x + 2) = 42
⇒ 6 × x + 6 × 2 = 42
⇒ 6x + 12 = 42
By inspection, we get
6 × 5 + 12 = 42
⇒ 30 + 12 = 42
∴ 42 = 42
So, the required number = 5

Algebra Class 6 Extra Questions Short Answer Type


Question 11.
The side of a regular hexagon is s cm. Find its perimeter.
Solution:
Each side of a regular hexagon = s
∴ its perimeter = s + s + s + s + s + s = 6s cm

Question 12.
If a = 3, b = 12 and c = 14, find the value of
Solution:

Question 13.
Complete the table and find the solution of the equation 19 – x = 13

Solution:
By inspection, we have

Thus, the required solution is 6.


Question 14.
If x = –12, y = 14 and z = 0, find the value of the given expressions
(a) 8z + 2x -y
(b) z – y + 3x
Solution:
Question 15.
Fill in the blanks:
(a) 5 added to -5 = ……….
(b) If x = 3, then 3x – 5 = ……….
(c) If x = 1 and y = 2, then 2x + 3y = ……….
(d) If 10x – 6 = 14, then x = ……….
(e) 4 less than a number x = ……….
Solution:
(a) 0
(b) 4
(c) 8
(d) 2
(e) x – 4
Algebra Class 6 Extra Questions Higher Order
Thinking Skills (HOTS)
Question 16.
A starts his car from Delhi at 6.00 am to Amritsar. The uniform speed of his car is x km/h. At
12.00 noon, he finds that he is still 50 km away from Amritsar. Find the distance between Delhi
and Amritsar.
Solution:
Time taken by A to reach Amritsar = 12.00 noon – 6.00 am = 6 hour.
The uniform speed of the car = x km/ hr
∴ Total distance covered by A = Time x speed = 6x km.
∴ Distance between Delhi and Amritsar = (6x + 50) km.

Question 17.
Anshika’s Score in Science is 15 more than the two-third of her score in Sanskrit. If she scores x
marks in Sanskrit, find her score in Science.
Solution:
Anshika’s score in Sanskrit = x
∴ Her marks in Science = 23x +15
∴ Thus, Anshika’s score in Science = 23x + 15

You might also like