0% found this document useful (0 votes)
7 views2 pages

Probability Examples and Solutions

The document provides solutions to 15 probability examples involving drawing cards, rolling dice, selecting balls from bags, and more. Common topics include finding the total number of outcomes, favorable outcomes, and calculating probabilities using ratios of favorable to total outcomes and Baye's rule.

Uploaded by

djadordionisio
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
7 views2 pages

Probability Examples and Solutions

The document provides solutions to 15 probability examples involving drawing cards, rolling dice, selecting balls from bags, and more. Common topics include finding the total number of outcomes, favorable outcomes, and calculating probabilities using ratios of favorable to total outcomes and Baye's rule.

Uploaded by

djadordionisio
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Example 1: A coin is thrown 3 times .what is the probability that atleast one head is obtained?

Sol: Sample space = [HHH, HHT, HTH, THH, TTH, THT, HTT, TTT]
Total number of ways = 2 × 2 × 2 = 8. Fav. Cases = 7
P (A) = 7/8
OR
P (of getting at least one head) = 1 – P (no head)⇒ 1 – (1/8) = 7/8

Example 2: Find the probability of getting a numbered card when a card is drawn from the
pack of 52 cards.
Sol: Total Cards = 52. Numbered Cards = (2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10) 9 from each suit 4 × 9 = 36
P (E) = 36/52 = 9/13
Example 3: There are 5 green 7 red balls. Two balls are selected one by one without
replacement. Find the probability that first is green and second is red.
Sol: P (G) × P (R) = (5/12) x (7/11) = 35/132
Example 4: What is the probability of getting a sum of 7 when two dice are thrown?
Sol: Probability math - Total number of ways = 6 × 6 = 36 ways. Favorable cases = (1, 6) (6, 1)
(2, 5) (5, 2) (3, 4) (4, 3) --- 6 ways. P (A) = 6/36 = 1/6
Example 5: 1 card is drawn at random from the pack of 52 cards.
(i) Find the Probability that it is an honor card.
(ii) It is a face card.
Sol: (i) honor cards = (A, J, Q, K) 4 cards from each suits = 4 × 4 = 16
P (honor card) = 16/52 = 4/13
(ii) face cards = (J,Q,K) 3 cards from each suit = 3 × 4 = 12 Cards.
P (face Card) = 12/52 = 3/13
Example 6: Two cards are drawn from the pack of 52 cards. Find the probability that both are
diamonds or both are kings.
Sol: Total no. of ways = 52C2
Case I: Both are diamonds = 13C2
Case II: Both are kings = 4C2
P (both are diamonds or both are kings) = (13C2 + 4C2 ) / 52C2
Example 7: Three dice are rolled together. What is the probability as getting at least one '4'?
Sol: Total number of ways = 6 × 6 × 6 = 216. Probability of getting number ‘4’ at least one time
= 1 – (Probability of getting no number 4) = 1 – (5/6) x (5/6) x (5/6) = 91/216
Example 13: Find the probability that a leap year has 52 Sundays.
Sol: A leap year can have 52 Sundays or 53 Sundays. In a leap year, there are 366 days out of
which there are 52 complete weeks & remaining 2 days. Now, these two days can be (Sat, Sun)
(Sun, Mon) (Mon, Tue) (Tue, Wed) (Wed, Thur) (Thur, Friday) (Friday, Sat).
So there are total 7 cases out of which (Sat, Sun) (Sun, Mon) are two favorable cases. So, P (53
Sundays) = 2 / 7
Now, P(52 Sundays) + P(53 Sundays) = 1
So, P (52 Sundays) = 1 - P(53 Sundays) = 1 – (2/7) = (5/7)
Example 14: Fifteen people sit around a circular table. What are odds against two particular
people sitting together?
Sol: 15 persons can be seated in 14! Ways. No. of ways in which two particular people sit
together is 13! × 2!
The probability of two particular persons sitting together 13!2! / 14! = 1/7
Odds against the event = 6 : 1
xample 15: Three bags contain 3 red, 7 black; 8 red, 2 black, and 4 red & 6 black balls respectively. 1
of the bags is selected at random and a ball is drawn from it. If the ball drawn is red, find the
probability that it is drawn from the third bag.
Sol: Let E1, E2, E3 and A are the events defined as follows.
E1 = First bag is chosen
E2 = Second bag is chosen
E3 = Third bag is chosen
A = Ball drawn is red
Since there are three bags and one of the bags is chosen at random, so P (E1) = P(E2) = P(E3) = 1 / 3
If E1 has already occurred, then first bag has been chosen which contains 3 red and 7 black balls. The
probability of drawing 1 red ball from it is 3/10. So, P (A/E1) = 3/10, similarly P(A/E2) = 8/10, and
P(A/E3) = 4/10. We are required to find P(E3/A) i.e. given that the ball drawn is red, what is the
probability that the ball is drawn from the third bag by Baye’s rule

You might also like