0% found this document useful (0 votes)
29 views2 pages

Understanding Internet Basics for VI Grade

This document provides information about networking and the internet. It defines key terms like email, internet, web browser, TCP/IP and network. It includes multiple choice and true/false questions about these topics. Examples of questions are about what WWW and search engines are, and statements about how email and networks work. The document also provides questions and answers about networking, the purpose of email, why web browsers are used, and case study questions about internet protocols.

Uploaded by

hsdeep2011
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
29 views2 pages

Understanding Internet Basics for VI Grade

This document provides information about networking and the internet. It defines key terms like email, internet, web browser, TCP/IP and network. It includes multiple choice and true/false questions about these topics. Examples of questions are about what WWW and search engines are, and statements about how email and networks work. The document also provides questions and answers about networking, the purpose of email, why web browsers are used, and case study questions about internet protocols.

Uploaded by

hsdeep2011
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

GRADE - VI

LESSON-12 (SURFING NET)


A. Fill ups:
1. Email stands for Electronic Mail.
2. Internet is network for networks.
3. Web browser is used for searching information on the Internet.
4. TCP/IP stands Transmission control protocol/ Internet protocol.
5. Network is collection of two or more computers.

B. Multiple choice questions:


1. WWW is also known as?
Ans: Web
2. Chrome is a _______based web browser.
Ans: None
3. Which one of the following is not a web browser?
Ans: WWW
4. Which one of the following is not a search engine?
Ans: Gmail
5. WWW stands for:
Ans: World Wide Web

C. True/False:
1. Internet is collection of data all over the world. False
2. Web browser is used for sending data from one user to another.
False
3. Email is used for sending pictures over Internet. True
4. Network is collection of ten computers only. False
5. You can use Internet to watch a movie. True
Ques / Ans

Ques1. What do you mean by networking?


Ans 1. A network is a group of two or more computers systems linked together.

Ques2. What do you mean by Internet? Write the uses of Internet.


Ans 2. The Internet is a global system of interconnected computer networks. Its
uses are:
(1) Exchange messages using e-mail (Electronic Mail)
(2)Transfer files as well as software.

Ques3. What is the purpose of Email? Explain.


Ans 3. Email stands for Electronic Mail. It allows an Internet user to send a mail
to another Internet user in any part of the world. It saves time and money and is
fast to use.

Ques4. Why web browser is used? Explain


Ans4. A web browser is a software program that allows a user to locate, access
and display web pages. It can show text, audio, video, animation and more.

Case Study –based questions:

1. Which of the following is an Internet Protocol?


Ans: HTTP

2. SMTP protocol is used for ______.


Ans: Email

3. Which of the following internet protocol provides secure data transmission


between server and browser?
Ans: HTTPS

4. The full form of SMTP is


Ans: Simple Mail Transfer Protocol

5. _________is used to access services available on a remote computer.


Ans: Telnet

You might also like