0% found this document useful (0 votes)
63 views38 pages

Class X Math: Areas and Geometry

The document provides 7 math problems related to areas of circles, circles touching other circles, tangents of circles, and finding radii or arcs of circles. It also provides 10 coordinate geometry problems involving finding points, distances, areas of shapes, and relations between points. Finally, it provides 12 probability problems involving drawing balls from bags, rolling dice, and finding probabilities of outcomes.

Uploaded by

shashvanth404
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
63 views38 pages

Class X Math: Areas and Geometry

The document provides 7 math problems related to areas of circles, circles touching other circles, tangents of circles, and finding radii or arcs of circles. It also provides 10 coordinate geometry problems involving finding points, distances, areas of shapes, and relations between points. Finally, it provides 12 probability problems involving drawing balls from bags, rolling dice, and finding probabilities of outcomes.

Uploaded by

shashvanth404
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Class X Math

Hots for Areas Related to Circles

1. In the figure, find teh perimeter of the shaded region where. ADC, AEB and BFC are semi-circles on diameters
AC, AB and BC respectively.
2. In the figure, arcs and drawn by taking vertices A, B and C of an equilateral triangle of side 10 cm to intersect
the sides BC, CA and AB at their respective mid-points D, E and F. Find the area of teh shaded region. [use π = 3.14]
3. In figure OABC is a quadrant of a circle of radius 7 cm. If OD = 4 cm, find the area of the shaded
region.

4. A chord of a circle of radius 20 cm subtends an angle of 90° at the centre. Find the area of the corresponding
major segment of the circle.
5. Area of a sector of a circle of radius 36 cm is 54π cm 2. Find the length of the corresponding arc of the sector.
6. In the figure, AB is a diameter of the circle, AC = 6 cm and BC = 8 cm. Find the area of the shaded region. [Use
π = 3.14]

7. A calf is tied with a rope of length 6 m at the corner of a square grassy lawn of side 20 m. If the length of the
rope is increased by 5.5 m, find the increase in area of the grassy lawn in which the calf can graze.
8. In the figure, a circle is inscribed in an equilateral triangle ABC of side 12 cm. Find the radius of teh inscribed
circle and the area of the shaded region. [Use π = 3.14 and = 1.73]

Class X Math
HOTs for Facts that Matter

1. In the following figure, two circle touch each other externally at C. Prove that the common tangent at C
bisects the other two common tangents.
2. In the figure, if Ab = AC, prove that BE = CE.

3. A point P is 13 cm from the centre of the circle. The length of the tangent drawn from P to the circle is 12
cm. Find the radius of the circle.
4. A circle is touching the side BC of ��ABC at P and touching AB and AC produced at Q and R
respectively.

Prove that:
5. The incircle of ��ABC touches the sides BC, CA and AB at D, E and F respectively.
Show that:
AF+ BD + CD = AE + BF + CE

6. Show that the tangents drawn at the end points of a diameter of a circle are parallel.
7. In the figure PQ is a chord of a circle and PT is the tangent at P such that
∠ QPT = 60°, Find ∠ PRQ.
8. PQ is a chord of length 8 cm of a circle of radius 5 cm. The tangents at P and Q intersect at a point T.
Find the length of TP.

9. In the figure, two circles with centres A and B and radii 5 cm and 3 cm touching each other internally. If
the perpendicular bisector of segment AB, meets the bigger circle at P and Q, find the length of PQ.
10. Two tangents making an angle of 120� with each other, are drawn to a circle of radius 6 cm. Show that
the length of each tangent is cm.

COORDINATE GEOMETRY
HOTS

1. Find a point on the y-axis equidistant from (-5, 2) and (9, -2).
2. Find the distance between the points (-8/5, 2) and (2/5, 2).
3. In triangle ABC, D and E are mid-points of the sides BC and AC respectively. Find the length of DE. Prove
that DE = 1/2AB.
4. Points P (5, -3) is one of the two points of trisection of the line segment joining points A(7, -2) and B(1, -
5) near to A. find the coordinates of the other point of trisection.
5. Find the area of quadrilateral ABCD whose vertices are A (1, 0), B (5, 3), C (2, 7), D ( -2, 4).
6. Points P, Q, R and S divide a line segment joining A (2, 6) and B (7, -4) in five equal parts. Find the
coordinates of P and R.
7. Find the relation between x and y if points (2, 1), (x, y) and (7, 5) are collinear.
8. If A (-2, 4), B (0, 0) and C (4, 2) are the vertices of triangle ABC, then find the length of the median
through the vertex A.
9. If points A (4, 3) and B (x, 5) are on the circle with centre O (2, 3), find the value of x.
10. If vertices of a triangles are (1, k), (4, -3) and (-9, 7) and its area is 15 sq. units then find then the value
of k.
11. Find the area of triangle ABC whose vertices are A (-5, 7), B (-4, -5) and C (4, 5).
12. If point A (0,2) is equidistant from the point B (3, p)and C (p, 5), find p.

HIGH ORDER THINKING QUESTIONS


LINEAR EQUATIONS IN TWO VARIABLES

1. 6 men and 10 women can finish making pots in 8 days, while the 4 men and 6 women can finish it in 12 days.
Find the time taken by the one man alone from that of one woman alone to finish the work.
2. A boat covers 14 kms in upstream and 20 kms downstream in 7 hours. Also it covers 22 kms upstream and
34 kms downstream in 10 hours. Find the speed of the boat in still water and of that the stream.
3. Draw the graph of 2x+y=6 and 2x-y+2=0. Shade the region bounded by these lines and x axis. Find the area
of the shaded region
4. When you add two numbers and the number obtained by reversing the order of its digits is 165. If the both
numbers differ by three, find the number.
5. A number say z is exactly the four times the sum of its digits and twice the product of the digits. Find the
numbers.
6. Solve graphically 4x-3y+4=0, 4x+3y-20=0
7. There are two points on a highway a,b. They are 70 km apart. An auto starts from A and another auto
starts from B simultaneously. If they travel in the same direction, they meet in 7 hours, but if they travel
towards each other they meet in 1 hour. Find how fast the two autos are.
8. A diver rowing at the rate of 5 km/h in still water takes double the time in going 40 km upstream as in
going 40 km downstream. Find the speed of the stream.
9. The larger of two supplementary angles exceeds thrice the smaller by 20 degrees. Find them.
10. The sum of two children is ‘a’. The age of the father is twice the ‘a’. After twenty years, his age will be
equal to the addition of the ages of his children. Find the age of father.

Class X Math
Hots for Probability

1. A bag contains 9 black and 12 white balls. One ball is drawn at random. What is the probability that
the ball drawn is black?
2. Find the probability that a number selected from the numbers 1 to 25 which is not a prime number
when each of the given number is equally likely to be selected.
3. A bag contains 10 red, 5 blue and 7 green balls. A ball is drawn at random. Find the probability of this
ball being not a blue ball.
4. Two dice are thrown at the same time and the product of numbers appearing on them is noted. Find
the probability that the product is less than 9.
5. Cards, marked with numbers 5 to 50, are placed in a box and mixed throughly. A card is drawn from
teh box at random. Find the probability that the number on the taken out card is:
(i) a prime number less than 10.
(ii) a number which is a perfect square.
6. Two dice are thrown simultaneously. What is teh probability that
(i) 5 will not come up on either of them?
(ii) 5 will come up on at least one?
(iii) 5 will come up at both dice?
7. From a well suffled pack of playing cards, black jackes, black kings and black aces are removed. A
card is then drawn from the pack. Find the probability of getting.
(i) a red card (ii) not a diamond card.
8. A bag contains cards which are numbered from 2 to 90. A card is drawn at random from the bag. Find
the probability that it bears.
(i) a two-digit number (ii) a number which is a perfect square.
9. Cards numbered 1 to 30 are put in a bag. A card is drawn at random from this bag. Find the
probability that the number on the drawn card is:
(i) not divisible by 3. (ii) a prime number greater than 7.
(iii) not a perfect square number.
10. Two different dice are tossed together. Find the probability:
(i) That the numbers on either die is even.
(ii) That the sum of numbers appearing on the two dice is 5.

Class X Math
Hots for Surface Areas and Volumes

1. An iron pillar has some part in the form of a right circular cylinder and remaining in the form of a right
circular cone. The radius of the base of each of cone and cylinder is 8 cm. The cylinderical part is 240 cm high
and the conical part in 36 cm high. Find the weight of the pillar if one cu. cm of iron weighs 7.8 grams.
2. An open container made up of a metal sheet is in the form of a frustum of a cone of height 8 cm with radii
of its lower and upper ends as 4 cm and 10 cm respectively. Find the cost of oil which can completely fill the
container at the rate of Rs. 50 per litre. Also, find the cost of metal used, if it costs Rs. 5 per 100 cm 2.
3. A building is in the for of a cylinder surmounted by a hemispherical dome as shown in the figure. The base

diameter of the dome is equal to of the total height of the building. Find the height of the building, if it

contains of air.
4. The diameter of a sphere is 28 cm. Find the cost of painting it all around at Rs. 0.10 per square cm.
5. The perimeter of one face of a wooden cube is 20 cm. Find its weight if 1 cm 3 of wood weighs 8.25 g.
6. The radii of two cylinders are in the ratio of If the volumes of two cylinders be same, find the
ratio of their respective heights.
7. If the radius of the base of a cone is doubled keeping the height same. What is the ratio of the volume of
the larger cone to the smaller cone?
8. If the length, breadth and height of a solid cube are in the ratio 4 : 3 : 2 and total surface area is 832
cm2. Find its volume.
9. Three cubes of a metal whose edges are in the ratio 3 : 4 : 5 are melted and converted into a single cube
whose diagonal is Find the edges of the three cubes.
10. A solid toy is in the form of a hemisphere surmounted by a right circular cone. The height of the cone is
4 cm and diameter of the base is 8 cm. Determine the volume of the toy. If the cube circumscribes the toy,
then find the difference of the volumes of the cube and the toy. Also, find the total surface area of the toy.

Class X Math
HOTS for Quadratic Equations

1. Had Ravita scored 10 more marks in her Mathematics test out of 30 marks, 9 times these marks
would have been the square of her actual marks. How many marks did she get in the test?
2. A motor boat whose speed is 18 km/h in still water takes 1 hour more to go 24 km upstream than to
return downstream to the same spot. Find the speed of the stream.
3. In a class test, the sum of marks obtained by P in Mathematics and Science is 28. Had he got 3 more
marks in Mathematics and 4 marks less in Science, the product of marks obtained in the two subjects
would have been 180? Find the marks obtained in two subjects separately.
4. Solve for x:

5. Solve for x:

6. At �t� minutes past 2 pm, the time needed by the minute hand of a clock to show 3 pm was found

to be 3 minutes less than minutes. Find ‘t’.


7. A train, travelling at a uniform speed for 360 km, would have taken 48 minutes less to travel the
same distance if its speed were 5 km/hr more. Find the original speed of the train.
8. If the roots of the equation (b – c)x2 + (c – a)x + (a – b) = 0 are equal, then prove that 2b = a + c.
9. If the roots of the equations
ax2 + 2bx + c = 0 and bx2 –
are simultanously real then prove that b2 = 4ac.
10. If the roots ff the equation
(c2 – ab)x2 – 2(a2 – bc)x + b2 – ac = 0 are equal, then prove that
either a = 0 or a3 + b3 + c3 = 3abc

INTRODUCTION TO TRIGNOMETRY

HOTS
1. Prove that
2. If tanA=n tanB and sin A =m sin B, prove that n2 - 1
3. Prove that following identity, where the angle involved is acute andgle for whhc the expression are
expressed

using identity cosec2 A= 1+cot2A


4. If x sin3|+ y cos3|=sin|cos| and xsin|=ycos|, prove x2+y2=1.
5. Find the value of (sin°45- cos°45)
6. If tan|+sin|=m and tan|- sin|=n, show that (m 2-n2)=4√mn
7. If cosec |-sin |=l and sec |- cos |=m, prove that l 2m2(l2+m2+3)=1
8. If sin A=1/2, then find the value ofcos A.
9. If cosec |=3x and cot |=3/x. then find the value of (x 2-1/x2)

10. What is the value of


11. Given cosec|=4/3, calculate all other trigonometric ratios.

12.

HIGHER ORDER THINKING SKILLS (HOTS) QUESTIONS


POLYNOMIALS

1. If one zero of the polynomial 5z2 + 13z – p is reciprocal of the other, then find p.
2. If the product of two zeroes of polynomial 2x3 + 3x2 – 5x – 6 is 3, then find its third zero.
3. Find the polynomial of least degree which should be subtracted from the polynomial x4 + 2x 3 – 4x2 + 6x – 3
so that it is exactly divisible by x2 – x + 1.
4. Is polynomial y4 + 4y2 + 5 have zeroes or not?
5. Write a quadratic polynomial, sum of whose zeroes is and product is 5.
6. Write the zeroes of the polynomial x2 + 2x + 1.
7. If the zeroes of the polynomial f(x) = x3 – 12x2 + 39x + a are in AP, find the value of a.
8. A polynomial g(x) of degree zero is added to the polynomial 2x 3 + 5x2 – 14x + 10 so that it becomes exactly
divisible by 2x – 3. Find the g(x).
9. Find the zeroes of the quadratic polynomial x2 + 5x + 6 and verify the relationship between the zeroes and
the coefficients.
10. If the zeroes of polynomial x3 – ax2 + bx – c are in AP then show that 2a3 – 9ab + 27c = 0
11. If 1 and –1 are zeroes of polynomial Lx4 + Mx3 + Nx2 + Rx + P, show that L + N + P = M + R = 0
12. Draw graph of the function f(x) = –2x2 + 4x.

13. If x + a is a factor of the polynomial x2 + px + q and x2 + mx + n prove that


14. Find a cubic polynomial with the sum, sum of the product of its zeroes taken two at a time and product of

its zeroes are respectively.

15. Write cubic polynomial whose zeroes are


16. α, β, γ are zeroes of cubic polynomial kx3 – 5x + 9.
If α3 + β3 + γ3 = 27, find the value of k.
17. α, β, γ are zeroes of cubic polynomial x3 – 12x2 + 44x + c.
If α, β, γ are in AP, find the value of c.
18. Two zeroes of cubic polynomial ax3 + 3x2 – bx – 6 are –1 and –2. Find the third zero and value of a and b.
19. α, β, γ are zeroes of cubic polynomial x3 – 2x2 + qx – r.
If α + β = 0 then show that 2q = r.
20. α, β, γ are zeroes of polynomial x3 + px2 + qx + 2 such that α.
β + 1 = 0. Find the value of 2p + q + 5.
Answers
Class X Math
HOTS for Arithmetic Progressions

1. Find the ‘6th’ term of the A.P.:

2. If the numbers a, b, c, d and e form an A.P., then find the value of a – 4b + 6c – 4d + e.

3. If is the arithmetic mean between ‘a’ and ‘b’, then, find the value of ‘n’.

4. If pth term of an A.P. is prove that the sum of the first ‘pq’ terms is

5. If are in A.P., prove that a2, b2, c2 are also in A.P.


6. Solve the equation:
1 + 4 + 7 + 10 + ... + x = 287
7. Find three numbers in A.P. whose sum is 21 and their product is 231.
8. Find p and q such that: 2p, 2p, q, p + 4q, 35 are in AP

9. If are three consecutive terms of an AP, find the value of a.

10. For what value of p, are (2p – 1), 7 and three consecutive terms of an AP?

STATISTICS
HIGH ORDER THINKING QUESTIONS

1. What measure of central tendency is used to obtain graphically as the x-coordinate of meeting point of the two
ogives for grouped data?
2. The percentage marks obtained by 100 students in an examination are given below: Find median.

Marks 30- 35- 40- 45- 50- 55- 60-


35 40 45 50 55 60 65

Frequency 10 16 18 23 18 8 7

3. The median of the following frequency distribution is 35. Find the value of x.

C.I. f

0-10 2

10-20 3

20- X
30

30- 6
40

40- 5
50

50- 3
60

60- 2
70

Also find the modal class.


4. Draw the cumulative frequency curve by more than method from the following data:

income Number of persons

0-1000 7

1000-2000 15

2000-3000 35

3000-4000 28

4000-5000 10

5000-6000 5

5. The mean of the following distribution is 18.

Class 11- 13- 15- 17- 19- 21- 23-


interval 13 15 17 19 21 23 25

Frequencies 3 6 9 13 f 5 4

Find f.
6. The percentage of marks obtained by 100 students in an examination are given below:

Marks 30- 35- 40- 45- 50- 55- 60-


35 40 45 50 55 60 65

Frequency 14 16 18 23 18 8 3

Find the median of the above data.


7. Draw a ‘less than ogive’ for the following data:

Class 1 4 7 10 13 16
- - - - - -
4 7 1 13 16 19
0

Freque 6 3 4 16 4 4
ncy 0 0

8. Find the mean, median and the mode of the following frequency distribution.

Class 0 10 2 3 4 5 6
- - 0- 0- 0- 0- 0-
1 2 3 4 5 6 7
0 0 0 0 0 0 0

freque 4 5 7 10 12 8 4
ncy

9. Find the mean of the following


Class 200- 201- 202- 203- 204- 205-
201 202 203 204 205 206

frequenc 13 27 18 10 1 1
y

10. Find the mean of the following data:

Class 0- 10- 20- 30- 40-


10 20 30 40 50

frequency 20 24 40 36 20

Class X Math
Hots For Triangles

1. 1. In the fig., P and Q are points on the sides AB and AC respectively of ��ABC such that AP = 3.5 cm, PB = 7
cm, AQ = 3 cm and QC = 6 cm. If PQ = 4.5 cm, find BC.

2. The lengths of the diagonals of a rhombus are 30 cm and 40 cm. Find the side of the rhombus.
3. In the fig., PQ ‖ BC and AP: PB = 1 : 2. Find

4. The perimeter of two similar triangles ABC and LMN are 60 cm and 48 cm respectively. If LM = 8 cm, then what
is the length of AB?
5. In ΔABC shown in figure, DE ‖ BC. If BC = 8 cm, DE = 6 cm and area of ΔADE = 45 cm 2, what is the area of
ΔABC?

6. If the areas of two similar triangles are in ratio 25 : 64, write the ratio of their corresponding sides.
7. If one diagonal of a trapezium divides the other diagonal in the ratio 1:3. Prove that one of the parallel sides is
three times the other.
8. In the given figure, ΔABC and ΔDEF are similar, BC = 3 cm, EF = 4 cm and area of ΔABC = 54 cm 2. Determine the
area of ΔDEF.

9. A right triangle has hypotenuse of length q cm and one side of length p cm. If (q � p) - 2, express the length of
third side of the right triangle in terms of q.
10. In the given figure, ABC is a triangle in which AB = AC, D and E are points on the sides AB and AC respectively,
such that AD = AE. Show that the points B, C, E and D are concyclic.
11. ABCD is a trapezium with AB ‖ DC in which diagonals AC and BD intersect at E and AAED ˜ ABEC. Prove that AD
= BC.
12. ABC is a triangle. PQ is a line segment intersecting AB in P and AC in Q such that PQ ‖ BC and divides ΔABC into
two parts equal in area. Find BP/AB,
13. ABC is a triangle in which AB = AC and D is any point in BC. Prove that : (AB)2 – (AD)2 = BD . CD.
14. AD is the median of ΔABC, O is any point on AD. BO and CO produced meet AC and AB in E and F respectively.
AD is produced to X such that OD = DX. Prove that AO : AX = AF : AB.
15. In a triangle ABC, P divides the sides AB such that AP : PB = 1 : 2, Q is a point on AC such that PQ ‖ BC. Find
the ratio of the areas of ΔAPQ and trapezium BPQC.

Class 10 Maths MCQ (Standard) Important Questions With Answers


Q1. The shape of an ice-cream cone is a combination of:

(a) Sphere + cylinder

(b) Sphere + cone

(c) Hemisphere + cylinder

(d) Hemisphere + cone

Answer: (d) Hemisphere + cone

Explanation: The shape of an ice-cream cone is a combination of a hemisphere and a cone.

Q2. If a cone is cut parallel to the base of it by a plane in two parts, then the shape of the top of the
cone will be a:

(a) Sphere

(b) Cube

(c) Cone itself

(d) Cylinder

Answer: (c) Cone itself

Explanation: If we cut a cone into two parts parallel to the base, then the shape of the upper part
remains the same.

Q3. If we cut a cone in two parts by a plane parallel to the base, then the bottom part left over is the:

(a) Cone

(b) Frustum of cone

(c) Sphere

(d) Cylinder

Answer: (b) Frustum of cone


Q4. If r is the radius of the sphere, then the surface area of the sphere is given by;

(a) 4 π r2

(b) 2 π r2

(c) π r2

(d) 4/3 π r2

Answer: (a) 4 π r2

Explanation: If r is the radius of the sphere, then the surface area of the sphere is given by 4 π r2.

Q5. If we change the shape of an object from a sphere to a cylinder, then the volume of cylinder will

(a) Increase

(b) Decrease

(c) Remains unchanged

(d) Doubles

Answer: (c) Remains unchanged

Explanation: If we change the shape of a three-dimensional object, the volume of the new shape will be
same.

Q6. Fifteen solid spheres are made by melting a solid metallic cone of base diameter 2cm and height
15cm. The radius of each sphere is:

(a) ½

(b) ¼

(c) 1/3√2

(d) 1/3√4

Answer: (d) 1/3√4

Explanation: Volume of 15 spheres = Volume of a cone


15 x (4/3) π r3 = ⅓ πr2h

5×4 π r3 = ⅓ π 12(15)

20r3 = 5

r3 = 5/20 = ¼

r = 1/3√4

Q7. The radius of the top and bottom of a bucket of slant height 35 cm are 25 cm and 8 cm. The curved
surface of the bucket is:

(a) 4000 [Link]

(b) 3500 [Link]

(c) 3630 [Link]


(d) 3750 [Link]

Answer: (c) 3630 [Link]

Explanation: Curved surface of bucket = π(R1 + R2) x slant height (l)

Curved Surface = (22/7) x (25 + 8) x 35

CSA = 22 x 33 x 5 = 3630 [Link].

Q8. If a cylinder is covered by two hemispheres shaped lid of equal shape, then the total curved surface
area of the new object will be

(a) 4πrh + 2πr2

(b) 4πrh – 2πr2

(c) 2πrh + 4πr2

(d) 2πrh + 4πr

Answer: (c) 2πrh + 4πr2

Explanation: Curved surface area of cylinder = 2πrh

The curved surface area of hemisphere = 2πr2

Here, we have two hemispheres.

So, total curved surface area = 2πrh + 2(2πr2) = 2πrh + 4πr2

Q9. A tank is made of the shape of a cylinder with a hemispherical depression at one end. The height of
the cylinder is 1.45 m and radius is 30 cm. The total surface area of the tank is:

(a) 30 m

(b) 3.3 m

(c) 30.3 m

(d) 3300 m

Answer: (b) 3.3 m

Explanation: Total surface area of tank = CSA of cylinder + CSA of hemisphere

= 2πrh + 2πr2= 2π r(h + r)

= 2 x 22/7 x 30(145 + 30) cm2

=33000 cm2

= 3.3 m2

Q10. If we join two hemispheres of same radius along their bases, then we get a;

(a) Cone

(b) Cylinder

(c) Sphere
(d) Cuboid

Answer: (c) Sphere

If we join two hemispheres of same radius along their bases, then we get a Sphere.

Buy Online JEE Main/Advanced 2022 Course

Q11. The median of the data 13, 15, 16, 17, 19, 20 is:

(a) 30/2

(b) 31/2

(c) 33/2

(d) 35/2

Answer: (c) 33/2

Explanation: For the given data, there are two middle terms, 16 and 17.

Hence, median = (16 + 17)/2 = 33/2

Q12. If the mean of first n natural numbers is 3n/5, then the value of n is:

(a) 3

(b) 4

(c) 5

(d) 6

Answer: (c) 5

Explanation: Sum of natural numbers = n(n + 1)/2

Given, mean = 3n/5

Mean = sum of natural numbers/n

3n/5 = n(n + 1)/2n

3n/5 = (n + 1)/2

6n = 5n + 5

n=5

Q13. If AM of a, a+3, a+6, a+9 and a+12 is 10, then a is equal to;

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Answer: (d) 4
Explanation: Mean of AM = 10

(a + a + 3 + a + 6 + a + 9 + a + 12)/5 = 10

5a + 30 = 50

5a = 20

a=4

Q14. The class interval of a given observation is 10 to 15, then the class mark for this interval will be:

(a) 11.5

(b) 12.5

(c) 12

(d) 14

Answer: (b) 12.5

Explanation: Class mark = (Upper limit + Lower limit)/2

= (15 + 10)/2

= 25/2

= 12.5

Q15. If the sum of frequencies is 24, then the value of x in the observation: x, 5,6,1,2, will be;

(a) 4

(b) 6

(c) 8

(d) 10

Answer: (d) 10

Explanation:

Given,

∑fi = 24

∑fi = x + 5 + 6 + 1 + 2 = 14 + x

24 = 14 + x

x = 24 – 14 = 10

Q16. The distance between two parallel tangents of acircle of radius 4 cm is


(a) 2 cm
(b) 4 cm
(c) 6 cm
(d) 8 cm

Answer: (d) 8 cm
Explanation: Here radius, r = 4 cm
Required distance,
AB = OA + OB
= r + r = 2r = 2×4 = 8 cm

Q17. In the given figure, if ZRPS = 25°, the value of ZROS is

(a) 135°
(b) 145°
(c) 165°
(d) 155°

Answer: (d) 155°

Explanation: Reason: Since OR ⊥ PR and OS ⊥ PS


∴ ∠ ORP = ∠ OSP = 90°
In □ ORPS, ∠ ROS + ∠ ORP + ∠ RPS + ∠OSP = 360°
∠ ROS + 90° + 25° + 90° = 360°
∠ ROS = 360° – 205° = 155°

Q18. A tangent is drawn from a point at a distance of 17 cm of circle C(0, r) of radius 8 cm. The length of
its tangent is
(a) 5 cm
(b) 9 cm
(c) 15 cm
(d) 23 cm

Answer: (c) 15 cm
Explanation: In rt ∆OAP, AP² + OA² = OP²
⇒ AP² + (8)² = (17)² => AP² + 64 = 289
⇒ AP² = 289 – 64 = 225
∴ AP = √225 = 15 cm

Q19. The length of tangents drawn from an external point to the circle
(a) are equal
(b) are not equal
(c) sometimes are equal
(d) are not defined

Answer: (a) are equal


Explanation: Since the length of tangents drawn from an external point to a circle are equal.

Q20. Number of tangents drawn at a point of the , circle is/are


(a) one
(b) two
(c) none
(d) infinite

Answer: (a) one


Explanation: There is only one tangent at a point of the circle.

Q21. The tangents drawn at the extremities of the diameter of a circle are
(a) perpendicular
(b) parallel
(c) equal
(d) none of these

Answer: (b) parallel


Explaination:Reason: Since OP ⊥ AB and OQ ⊥ CD
∴ Z1 = 90° and Z2 = 90°
⇒ ∠ 1 = Z2, which are alternate angles.
∴ AB || CD
Q22. Tangents from an external point to a circle are
(a) equal
(b) not equal
(c) parallel
(d) perpendicular

Answer: (a) equal

Explanation: Reason: Tangents from external points to a circle are equal.

Q23. The length of a tangent drawn from a point at a distance of 10 cm of circle is 8 cm. The radius of
the circle is
(a) 4 cm
(b) 5 cm
(c) 6 cm
(d) 7 cm

Answer: (c) 6 cm
Explaination: In rt. AOAP, we have
OA² + AP² = OP²
⇒ OA² + (8)² = (10)2
⇒ OA² + 64 = 100
⇒ OA² = 100 – 64 = 36
∴ OA = √36 = 6 cm

Q24. To construct a triangle similar to a given ΔPQR with its sides 5/8 of the similar sides of ΔPQR,
draw a ray QX such that ∠QRX is an acute angle and X lies on the opposite side of P with respect to QR.
Then locate points Q1, Q2, Q3, … on QX at equal distances, and the next step is to join:

(a) Q10 to C

(b) Q3 to C

(c) Q8 to C

(d) Q4 to C

Answer: (c) Q8to C

Explanation: Here we locate points Q1, Q2, Q3, Q4, Q5, Q6, Q7 and Q8 on QX at equal distances and in
the next step join the last point Q8 to R.

Q25. To construct a triangle similar to a given ΔPQR with its sides, 9/5 of the corresponding sides of
ΔPQR draw a ray QX such that ∠QRX is an acute angle and X is on the opposite side of P with respect to
QR. The minimum number of points to be located at equal distances on ray QX is:

(a) 5

(b) 9

(c) 10

(d) 14

Answer: (b) 9

Explanation: To draw a triangle similar to a given triangle with its sides m/n of the similar sides of a
given triangle, the minimum number of points to be located at an equal distance is equal to m or n,
whichever is greater.

Here, m/n = 9/5


9 > 5, therefore the minimum number of points to be located is 9.

Q26. To construct a pair of tangents to a circle at an angle of 60° to each other, it is needed to draw
tangents at endpoints of those two radii of the circle, the angle between them should be:

(a) 100°

(b) 90°

(c) 180°

(d) 120°

Answer:(d) 120°

Explanation: The angle between the two radii should be 120° because the figure produced by the
intersection point of pair of tangents and the two endpoints of those two radii and the centre of the
circle, is a quadrilateral. Hence, the sum of the opposite angles should be 180°.

Q27. To divide a line segment PQ in the ratio m : n, where m and n are two positive integers, draw a ray
PX so that ∠ PQX is an acute angle and then mark points on ray PX at equal distances such that the
minimum number of these points is:

(a) m + n

(b) m – n

(c) m + n – 1

(d) Greater of m and n

Answer: (a) m + n

To divide a line segment PQ in the ratio m : n, where m and n are two positive integers, draw a ray PX so
that ∠ PQX is an acute angle and then mark points on ray PX at equal distances such that the minimum
number of these points is m + n.

Q28. To draw a pair of tangents to a circle which are inclined to each other at an angle of 45°, it is
required to draw tangents at the endpoints of those two radii of the circle, the angle between which is:

(a) 135°

(b) 155°

(c) 160°

(d) 120°

Answer: (a) 135°

To draw a pair of tangents to a circle which are inclined to each other at an angle of 45°, it is required to
draw tangents at the endpoints of those two radii of the circle, the angle between which is 135°.

Q29. A pair of tangents can be constructed from a point P to a circle of radius 3.5 cm situated at a
distance of ___________ from the centre.

(a) 3.5 cm

(b) 2.5 cm

(c) 5 cm
(d) 2 cm

Answer: (c) 5 cm

Explanation: The pair of tangents can be drawn from an external point only, so its distance from the
centre must be greater than the radius. Since only 5cm is greater than the radius of 3.5 cm. So the
tangents can be drawn from the point situated at a distance of 5 cm from the centre.

Q30. To construct a triangle ABC and then a triangle similar to it whose sides are 2/3 of the
corresponding sides of the first triangle. A ray AX is drawn where multiple points at equal distances are
located. The last point to which point B will meet the ray AX will be:

(a) A1

(b) A2

(c) A3

(d) A4

Answer: (c) A3

Explanation: The greater of 2 or 3 will be the maximum number of points. Hence, the last point will be A3.

Q31. To construct a triangle similar to a given ΔPQR with its sides 3/7 of the similar sides of ΔPQR,
draw a ray QX such that ∠QRX is an acute angle and X lies on the opposite side of P with respect to QR.
Then locate points Q1, Q2, Q3, … on QX at equal distances, and the next step is to join:

(a) Q10 to C

(b) Q3 to C

(c) Q7 to C

(d) Q4 to C

Answer: (c) Q7to C

Q32. The quadratic equation has


(a) two distinct real roots
(b) two equal real roots
(c) no real roots
(d) more than 2 real roots

Answer: (c) no real roots

Q33. The real roots of the equation are


(a) 1,8
(b) 1,6
(c)1,12
(d)1,4

Answer: (d)1,4
Q34. (-2,-4) has
(a) four real roots
(b) two real roots
(c) no real roots
(d) one real root

Answer:

Q35. The equation , where is real, always has roots that are
(a) Equal
(b) Equal in magnitude but opposite in sign
(c) Irrational
(d) Real

Answer: (b) Equal in magnitude but opposite in sign

Q36. The condition for one root of the quadratic equation to be twice the other, is
(a)0
(b)1
(c)2

Answer: (c)2

Q37. The quadratic equation has


(a) two distinet real roots
(b) two equal real roots
(c) no real roots
(d) more than 2 real roots

Answer: (b) two equal real roots

Q38. The quadratic equation has


(a) two distinct real roots
(b) two equal real roots
(c) no real roots
(d) more than 2 real roots

Answer: (a) two distinct real roots

Q39. The common difference of the AP , is


(a) 1
(b)2
(c)-1
(d)0

Answer: (c)-1

Q40. The value of for which and are the three consecutive terms of an , is
(a) 6
(b)12
(c) 18

(d)24

Answer: (a) 6

Q41. The first term of is and the common difference is , then its 10 th term is
(a)1000
(b)100
(c)10
(d)12

Answer: (c)10

Q42. In an AP, if and , then is equal to


(a) 6
(b) 7
(c) 20
(d) 28

Answer: (d) 28
Q43. In an AP, if and , then will be
(a) 0
(b)1
(c)-1
(d)-2

Answer: (b)1

Q44. The 11th term of an AP is


(a)10
(b) 20
(c)15
(d) 30

Answer: (b) 20

Q45. In an AP, if and , then will be


(a) 0
(b)2
(c)1
(d)-1

Answer: (b)2

Q46. Which term of an AP, is


(a) 9 th
(b) 10th
(c)14th
(d)8th

Answer: (b) 10th

Q47. If the common difference of an AP is 5 , then what is


(a) 5
(b) 20
(c) 25
(d) 30

Answer: (c) 25

CBSE Class 10 Maths (Basic) Important MCQ Questions


Time Allowed: 90 minutes

Maximum Marks: 40

General Instructions:

You have 05 Minutes to complete the test.


The test contains a total of 10 Questions for 10 Marks.
There is only one correct answer to each question. Click on the most appropriate option to mark it as your
answer.
There is 1/4 penalty for each wrong answer
You can change your answer by clicking on some other option.
You can unmark your answer by clicking on the “Clear Response” button.
A Number list of all questions appears at the right-hand side of the screen. You can access the questions
in any order within a section or across sections by clicking on the question number given on the number
list.
You can use rough sheets while taking the test. Do not use calculators, log tables, dictionaries, or any
other printed/online reference material during the test.

Do not click the button “Submit test” before completing the test. A test once submitted cannot be
resumed.

SECTION A

This section contains 13 MCQS with overall choice to attempt all questions.

Q is divisible by 8 , if is
(a) an integer
(b) a natural number
(c) an odd integer
(d) an even integer

Q2. When is divided by 17 the remainder would be


(a) 1
(b) 16
(c) 14
(d) None of these

Q3. If every positive even integer is of the form , then every positive odd integer is of the form ………
where is some integer.
(a) 2q+1
(b) 2q-1
(c) 2q
(d) None of these

Q4. The exponent of 2 in the prime factorisation of 144 , is


(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Q5. , etc. are what numbers.


(a) rational
(b) integer
(c) irrational
(d) whole numbers

Q6. Every point on the number line corresponds to a number is


(a) imaginary
(b) real
(c) point
(d) rational
Q8. Find the condition that zeroes of polynomial are reciprocal of each other.
(a) c=b
(b)c=x
(c) c=a
(d) a=c

Q9. Find the value of if is a zero of the polynomial

(a) 2
(b)-2
(c) 4
(d) 1

Q10. Find the values of and , if they are the zeroes of polynomial

(a) 2
(b)0
(c) 4
(d) 1

Answer

SECTION A

S1. (Ans) (c)

S2. (Ans) (a)

S3. (Ans) (a)

S4. (Ans) (b)

S5. (Ans) (c)

S6. (Ans) (b)

S7. (Ans) (a)

S8. (Ans) (c)

S9. (Ans) (b)

S10. (Ans) (d)…

Maths Class 10 Important Questions: 2 Marks


1. Determine the factors of the equation by using the factored form method.

3x2 – 10x + 8 = 0

Answer:

=>3x2 – 10x + 8 = 0

3x2 – 6x – 4x + 8 = 0

3x(x – 2) – 4(x – 2) = 0
x = 2, 4/3

2. What will be the approximate least and greatest value of “y” in the given equation:

(y-7)2=484?

Answer:

y-72=484

=> y -72 = 222

=>y = 22+7 and -22 +7

=> y = 29, -15

3. If the distance between points (5, 2) and (1, a) is 5, then find the value of a, If (a < 0).

Answer:

Distance = {(5-1)2+2-a2}

=>5= {(4)2+2-a2}

=>25 = 16+2-a2

=>25-16 = 2-a2

=>9=2-a2

As value of a is negative.

=>2-a=3

=>a = 2-3 = -1

OR

A circle with its center at O (x,11) has a radius of 26 units. Point P (3,-13) lies on the [Link], x> 10.
Find x.

Answer:

As O is at (x, 11) and p (3, – 13)

=> OP = x-32+(11--132)

=> OP = (x-3)^2+24^2

=>OP = (x-3)^2+576

=>262 = x-32+576

=>676 = x-32 +576

=>x-32= 100

=>(x-3) = 10

=>x = 13 (As x > 10)


4. What will be the sum of the first 21 terms of the AP 4, 7, 10, …..?

Answer:

AP = 4, 7, 10, ……

Here, a = 4

d = 7-4 = 3

Number of terms = n = 21

So, sum of first 21 terms of AP will be Sn =n2 (2a+(n-1)d)

=>Sn =212 * [2*4 +(21-1)*3]

=>Sn =212 * [8+60]

=>Sn =212 * 68

=>Sn = 21*34 =714

5. Mohan bought a toy which is packed in box to gift his Sohan on his birthday. The dimension of the box
is 6cm x 6cm x 6cm. What size of gift paper is required to wrap the gift?

Answer:

The dimension of box is 6cm x 6cm x 6cm

Curved surface area of cube = 6 x a2

= 6x 62

= 216 m2

6. Find the mode of the following items.

1,2,2,5,6,6,4,2,4,0,4,4,6,5,3

Answer:

On arranging the items in ascending order, we get:

0,1,2,2,2,3,4,4,4,4,5,5,6,6,6

As we can see 4 occurs the maximum number of times.

Therefore, the mode of the given items = 4

OR

A bag contains a red ball, a blue ball, a yellow ball and an orange ball, all the balls being of the same size.
Priti takes out a ball from the bag without looking into it. What is the probability that she takes out the

(i) yellow ball? (ii) orange ball?

Answer:

Priti takes out a ball from the bag without looking into it. So, it is equally likely that she takes out any
one of them.

Let be the event ‘the ball taken out is yellow ‘and be the event ‘the ball taken out is orange”
Now, the number of possible outcomes .

(i) The number of outcomes favourable to the event .

So,

Similarly, (ii)

7. If the mid point of line AB is (7, 1) determine the coordinates of B if A (9.5, -6.5).

Answer:

Given, (x1, y1) = (9.5, -6.5)

B = (x2, y2)

According to the formula we can find the midpoint (x, y):

(x, y) = [x1 + x22,y1 + y22]

(7, 1) = [9.5+ x22,-6.5+y22]

=> 9.5+x2=14

=> x2 = 5.5

And, y2 = -6.5+y2 = 2

=> y2=8.5

8. If the value of 13Secθ = 85, then what will be the value of Cosecθ * tanθ?

Answer:

OR

In the figure given below, ∠PTS = ∠QPR, PS || QR, PS : QR = 7 : 9 and PR = 36 cm, then find the length
of TR.

Answer:-

∠ PTS = ∠ QPR

PS || QR

PS : QR = 8 :10

PR = 36 cm

Rule of similarity AA(Angle-Angle)

∆TSP and ∆PQR are similar.

Now, PS/QR = PT/PR

⇒ 7/9 = PT/36

⇒ PT = 28 cm

Now, TR = PR – PT
= 36 – 28 = 8 cm

9. A box contains lemon and banana, if there are 13 bananas in the box and the probability of selecting 2
bananas from the box is 1/10, then find the number of lemons in the box?

Answer:

The number of bananas in the box =13

Let the number of lemons in the box =X

13*12X+13X+12=110

156X2+13X+12X+156=110

1560=X2+25X+156

X2+25X-1404=0

X2-27X+52X-1404=0

X(X-27)+52(X-27)=0

X=27, -52 (Neglecting the negative values)

Number of lemons in the box =27

10. The distribution below shows the number of wickets taken by bowlers in one-day cricket matches.
Find the mean number of wickets by choosing a suitable method. What does the mean signify?

Number of wickets 20 – 60 60 – 100 100 – 150 150 – 250 250 – 350 350 – 450
Number of
bowlers

7 5 16 12 2 3
Answer:

Here, the class size varies, and the xi,s are large. Let us still apply the step deviation method with a =
200 and h = 20. Then, we obtain the data as in Table

Number of wickets taken Number of bowlers


( fi )

xi di = xi – 200 ui = di20 ui fi
20 – 60 7 40 –160 –8 –56
60 – 100 5 80 –120 –6 –30
100 – 150 16 125 –75 –3.75 –60
150 – 250 12 200 0 0 0
250 – 350 2 300 100 5 10
350 – 450 3 400 200 10 30
Total 45 -106
So,

Therefore,

This tells us that, on an average, the number of wickets taken by these 45 bowlers in one-day cricket is
152.89.

11. Find the roots of the following quadratic equation by completing the square method. 14 x2+23 x-30=0.

Answer;
x2 + 13x – 17 = 0

Comparing to general equation:

ax2 +bx +c = 0

=> a = 1, b = 13, c = -17

=> Roots = [-b ± √(b² – 4ac)]/2a

So,

12. What is the length of the radius for the given figure?

Answer:

Here, B is the point of tangency.

So,

Subtract both sides by 2500,

=> r2+3900 = r2+100r

Cancelling r2

=> 3900 = 100r

=> r = 39 ft

OR

What is the radius of the circle given below?

Answer:-

Here, AB is a tangent and BC is the radius

∴ BC ⊥ AB

Now, in triangle CBA,

⇒ CA2= AB2 + CB2

⇒ 302 = 262 + OT2

⇒ 900 – 676 = OT2

⇒ 224 = OT2

⇒ 14.96 cm = OT

13. If the value of 25Sinθ = 24, then what will be the value of Sinθ * Cosθ * Cotθ?

Answer:

As, sin θ = Perpendicular/Hypotenuse

25sin θ = 24

=>sin θ = 24/25
=> Perpendicular = 24, Hypotenuse = 25

=>Base=625−576−−−−−−−−√=7

cos θ = Base/Hypotenuse = 7/25

Cotθ = Base/Perpendicular = 7/24

=>Sinθ * Cosθ * Cotθ

=>[24/25 * 7/25 ] * 7/24

=>49/625

14. A juice seller was serving his customers using glasses as shown in fig. below. The inner diameter of
the cylindrical glass was 5 cm, but the bottom of the glass had a hemispherical raised portion which
reduced the capacity of the glass. If the height of a glass was 10 cm, find the apparent capacity of the
glass and its actual capacity. (Use π = 3.14.)

Answer:

Since the inner diameter of the glass and height ,

the apparent capacity of the glass

But the actual capacity of the glass is less by the volume of the hemisphere at the base of the glass.

i.e., it is less by

So, the actual capacity of the glass =

15. Present weight of Saket is 100 kg. He has decided to take a weight loss challenge, during his challenge
he can only reduce 2.5 kg in each month. After how many months his weight will be 70 kg?

Answer:

As here. a = 100

d = – 2.5 (As his weight is decreasing by 2.5 kg in each month).

So, an = 70

As, an = a + (n-1)d

=> 70 = 100 + (n -1) * (-2.5)

=> 70 = 100 -2.5n +2.5

=> 2.5 n = 102.5 -70

=> 2.5 = 32.5

=> n=32.52.5 = 13

16. Determine the factors of the equation by using the factored form method.

y2-23y+112=0

Answer:

=>y2-23y+112=0
y2-16y-7y+112=0

y(y-16)-7(y-16)=0

y=+16, +7

OR

Find the roots of the following equations:

Answer:

17. A tangent PQ at a point P of a circle of radius 4 cm meets a line through the centre O at a point Q so
that OQ = 5 cm. Length PQ is

Answer:

Triangle OPQ is a right – angled triangle

Therefore,

OQ2 = PQ2 + OP2

PQ2 = OQ2 – OP2

PQ2 = OQ2– OP2

PQ2 = 52– 32

PQ2 = 25-9

PQ2 = 16

PQ =4 cm

18. A cube has a volume of 64 cm3 then, what is the length of the cube?

Answer:

Volume of cube = a3

=> 64 = a3

=> a = 364

=> a = 4 cm.

19. The daily minimum steps climbed by a man during a week were as under:

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday


30 35 24 26 32 28
Find the mean of the steps.

Answer:

Number of steps climbed in a week: 30,35,24,26,32,28.

So, we get,

Mean = sum of observation (steps) / total no of observations

=30 + 35 + 24 + 26 + 32 + 286
=1756

= 29.17

OR

A coin and a dice is tossed together. What will be the probability of getting a tail and a prime number?

Answer:

Since the probability of getting tail = 1/2

As when dice is thrown,

We get numbers from 1 to 6 i.e. 1, 2, 3, 4, 5, 6

So, prime numbers are = 2, 3, 5 = 3

The probability of getting a prime number = 3/6 = 1/2

So, the probability of getting tail and a prime number will be = 1/2 *1/2 =1/4

20. Find two numbers whose sum is 27 and product is 182.

Answer:

Let the number is x

Then equation will be

=> x2+ 27x + 182 =0

=> x2 + 14x + 13x + 182 =0

=> x(x+14) + 13 (x+14) = 0

=> (x+14) (x+13)

=> x = 14,13

CBSE Class 10 Maths Important Questions: 3 Marks


1. Which is correct sigma notation of the AP:101, 97, 93, 89, ….?

Answer:

AP is 101, 97, 93, 89 ,….

Here, a = 101 and other terms are continuously decreasing with a common difference of 4

So, we can write “a” i.e. 101 as (105 – 4*1) = (105 – 4*n)

So, correct sigma notation will be,

OR

Present weight of Saket is 100 kg. He has decided to take a weight loss challenge, during his challenge he
can only reduce 2.5 kg in each month. After how many months his weight will be 70 kg?

Answer:

As here, a = first term = 3 kg


d = common difference = 2.5 (As his weight is increasing by 2.55 kg in every year)

So, after 15 years, means value of n = 15

Weight of baby will be:

= a15 = a + (n-1)d

= 3+ (15-1)×2.5

=>3+ 14×2.5

=>3 + 35 = 38 kg.

2. In triangle ABC, ∠C = 90°, BC = 24 cm and AC = 7 cm. Determine the value of SinA * CotB.

Answer:

As here,

Hypotenuse2= 242 + 72

=> Hypotenuse = 25 cm

=> SinA = opposite side/ hypotenuse = 24/25

=> TanB =opposite side/adjacent = 7/24

=>SinA * CotB = 24/25 * 7/24 = 7/25

3. The following distribution shows the daily pocket allowance of children of a locality. The mean pocket
allowance is Rs 18. Find the missing frequency f.

Answer:

fix and calculate the value of and

Calculate the unknown frequency

Mean

f = 402

f = 20

4. A box contains 4 white and 8 yellow balls. Two balls are taken out at random, without replacement. If
the first ball is white, then what is the probability that the second ball is also white?

Answer:

Number of white balls = 4, Number of yellow balls = 8

Number of balls taken out at random = 2

Total balls = 4 + 8 = 12

Required probability = 4/12 * 3/11 = 1/11

5. What will be the length of AD and BC of the given figure?

Answer:-
Given that,

ABC is a triangle,

D is a point on the side BC of ΔABC

=> ∠ ADC= ∠ BAC

By using properties of similar triangle,

=> AB/AD = BC/AC = AC/DC

=> 8/AD = 6/3

=> AD = 4cm

Now, BC/6 = 6/3

=> BC = 12cm

6. In the given figure, if ∠PQR = 30°, find the value of ∠POR.

Answer:

Here, OP ⊥ QP and OR ⊥ QR

∴ ∠ OSR = ∠ ORQ = 90°

In triangle OPQR, ∠ POR + ∠OPQ + ∠PQR + ∠ORQ = 360°

∠ POR + 90° + 30° + 90° = 360°

∠ POR = 360° – 210° = 150°

OR

In the given figure, PQ and PR are tangents to the circle with centre O such that ∠QPR = 45°, then
∠ QOR is equal to:

Answer:

In quadrilateral PQOR

∠ PQO + ∠ QOR + ∠ ORP + ∠ QPR = 360°

⇒ 90° + ∠ QOR + 90° + 45° = 360°

⇒ ∠ QOR = 360° – 225° = 135°

7. If the value of Cosecθ = 26/24, then what will be the value of Sinθ + 2Cosθ?

Answer:

As

8. A solid consisting of a right circular cone of height 120 cm and radius 60 cm standing on a hemisphere
of radius 60 cm is placed upright in a right circular cylinder full of water such that it touches the
bottom. Find The volume of water left in the cylinder, if the radius of the cylinder is 60 cm and its
height is 180 cm.

Answer:
Answer:

Height of cylinder

Radius of cylinder

Height of cone

Radius of cone

Radius of hemisphere

But

Volume of water left in the cylinder

8. If Mahesh were younger by 5 years than what he really is. The square of his age would have been 11
more than five times of his present age. What is his present age?

Answer:

Let x be the present age of Mahesh

Then,

=> x-52 = 5x+11

=> x2-10x+25 =5x+11

=> x2-15x+14=0

=>x2-14x-x+14 =0

=>x(x-14)-1(x-14)=0

So,

x=14 or x=1

As age can’t be negative so, now age of Mahesh is 14.

Class 10 Maths Important Questions: 4 Marks


1. Find the midpoint of a line whose endpoints are (11, 13) and (9, 11).

Answer:

Given, (x1, y1) = (11, 13)

(x2, y2) = (9, 11)

According to the formula we can find the midpoint (x, y):

(x, y) = [x1 + x22,y1 + y22]

(x, y) = [11 + 92,13 + 112]

= (10, 12)

2. Disha has two dairy milk and 3 perk chocolates. What will be the probability of taking two chocolates,
one of dairy milk and one of perk?
Answer

Dairy milk = 2

=> Probability of taking one dairy milk P(A) = 1/2

Perk = 3

=> Probability of taking one perk P(B) = 1/3

=> P(A and B)=P(A ∩ B)=P(A) ⋅P(B) = 1/3*1/2 = 1/6

OR

Find the value of y from the following observations if these are already arranged in ascending order. The
Median is 63.

20, 24, 42, y , y + 2, 73, 75, 80, 99

Answer:

As the number of observations made is odd, so the median will be the middle term, i.e. y + 2.

Therefore,

y + 2 = 63

y = 63 – 2 = 61

3. What will be the approximate least and greatest value of “x” in the given equation?

x+42 -15 =0?

Answer:

x+42 -15 =0

=>x+42 = 15

=>(x+4)^2 = 152

=>x = √15 -4 and √15+4

As, √15 = 3.8729

=> x = 3.873 – 4 and 3.873 + 4 => -0.127 and 7.873

OR

The earning for the month of January of Mr. Tiwari is Rs. 1000. If his earning gets increased by Rs. 125
every month, then what will be his earning in the month of August?

Answer:

As here, a = first term = 1000

d = common difference = 125 (As earning is increased by Rs. 125 in every month)

So, for August, value of n will be = 7

=> Earning of August will be


= a7 = a + (n-1)d

= 1000+ (7-1)×125

=>1000+ 6×125

=>1000 + 750 = Rs. 1750

4. A cylinder shaper container has a height of 5m and its radius is 2m. How much water can a container
store?

Answer:

Volume of cylinder

= πr2h

= π×2×2×5

= 62.83 m3 ≃ 63 m3

The container can contain 63 m3 of water .

5. The weight of a new born baby is 3 kg after every year his weight is increasing by 2.5 kg. What will be
his weight when he will be 16 years old?

As here, a = first term = 3 kg

d = common difference = 2.5 (As his weight is increasing by 2.55 kg in every year)

So, after 15 years, means age when he will be 16 years old,

So, value of n = 15

Weight of baby will be:

= a15 = a + (n-1)d

= 3+ (15-1)×2.5

=>3+ 14×2.5

=>3 + 35 = 38 kg.

6. Draw the line segment PQ = 5 cm. From the point P draws a line segment PS = 6cm making an angle of
600 with PQ. Draw a perpendicular bisector of PS.

Answer:

If the value of Sinθ = 63/65, then what will be the value of Cosθ * Tanθ?
As, sin θ = Perpendicular/Hypotenuse = 63/65

=> Perpendicular =63 , Hypotenuse = 65

=> Base = 652–632 = 16

=> Cos θ = Base/ Hypotenuse = 16/65

tan θ = Perpendicular/Base = 63/16

=>Cos θ * Tan θ = 16/65 * 63/16 = 65/63


7. In a retail market, fruit vendors were selling mangoes kept in packing boxes. These boxes contained
varying number of mangoes. The following was the distribution of mangoes according to the number.

Answer:

Get the values of a and h

a = 57

h = 53 – 50 = 3

Calculate the mean

Mean (x) = a + h × ∑fiui∑fi

x = 57 + 3×25400

x = 57 + 316

x = 57 + 0.19

x = 57.19

8. A bag contains 3 red, 5 yellow and 4 blue balls. If three balls are drawn at random, then find the
probability that balls are yellow?

Answer:

Required probability = 5C3/12C3

= 5 * 4 * 3/12 * 11 * 10

= 1/22

OR

Yugali is playing a cricket match and a game of football; the probability of winning cricket is 0.4 while the
probability of winning football is 0.6. What will be the probability that she will win both matches
assuming that the result of the matches is independent?

Answer:

Probability of winning cricket = 0.4

Probability of winning football = 0.6

Probability of winning cricket and football = 0.4*0.6 = 0.24

9. Find the roots of the following quadratic equation by completing the square method. 14 x2+23 x-30=0 .

Answer:

To convert the coefficient of the first term in 14x2, multiply the equation by 14.

Result is,

Take the square root of both sides of the equation.

Result is, 14 x+232=472

The roots of the equation are given by,


10. In the given figure, S is the point of tangency. What will be the radius of the circle T?

Answer:-

Given that,

S is the point of tangency,

So

Subtract both sides by 1296,

OR

What is the value of x for the given figure?

Answer:-

Here, US is a tangent to point R at S,

UV is a tangent to point R at V

Tangents are congruent,

Therefore,

SV = VU

11. If the value of 17Sinθ = 8, then what will be the value of (2Secθ + 4Tanθ)/ Cosec θsinθ?

Answer:

As, sin θ = Perpendicular/Hypotenuse

17sin θ = 8

=>sin θ = 8/17

=> Perpendicular = 8, Hypotenuse = 17

=> sec θ = Hypotenuse/Base = 13/12

tan θ = Perpendicular/Base = 5/12

Cosecθ = 17/8

(2Secθ + 4Tanθ)/ Cosec θsinθ

=>136+531

=>136+53

=>13+106 =236

12. A pen stand made of wood is in the shape of a cuboid with four conical depressions to hold pens. The
dimensions of the cuboid are 16 cm by 10 cm by 3.7 cm. The radius of each of the depressions is 0.6 cm
and the depth is 1.5 cm. Find the volume of the wood in the entire stand.

Answer:

The dimensions of the cuboid are16 cm by 10 cm by 3.7 cm.


So, Volume of the cuboid is = l × b × h = 16 × 10 × 3.7 = 592 cm3

Radius of the conical depression (r) = 0.6 cm

Height of the conical depression (h) = 1.5 cm

As the pen stand made of wood is in the shape of a cuboid with four conical depressions,

Volume of wood

= volume of cuboid – 4 (volume of cone)

= 592 – (4 × 13 × 227 × 0.6 × 0.6 × 1.5)

= 592 – 2.26

= 589.74 cm3

So, the Volume of wood = 589.74 cm3.. .

You might also like