NEET TEST -5
➢ SOLUTION
1. The volume of 0.025M H3PO4 required to neutralise 25ml of 0.03M Ca(OH)2 is
a. 20ml b. 25ml c. 40ml d. 50ml
ANSWER: A. 20 mL
2H3PO4+3Ca(OH)2⟶Ca3(PO4)2+6H2O
2 moles of H3PO4 reacts with 3 moles of Ca(OH)2
As we know that,
No. of moles =V(in L)×M
Molarity of Ca(OH)2=0.03M
Volume of Ca(OH)2=25mL=2.5×10−2L
∴ No. of moles of Ca(OH)2=2.5×10−2×0.03=7.5×10−4 moles
No. of moles of H3PO4 required to react with 3 moles of CA(OH)2=2
No. of moles of H3PO4 required to react with 7.5×10−4 moles of CA(OH)2=23×7.5×10−4=5.0×10−4
As no. of moles of H3PO4 required is 5.0×10−4.
Given that molarity of H3PO4=0.025M
∴V=5×10−40.025=0.02L=20mL
Hence, 20 mL volume of 0.025M H3PO4 required to completely neutralise 25ml of 0.03M Ca(OH)2.
2. Which of the following should be done in order to prepare 0.4M NaCl starting with 100ml of
0.3M NaCl?
a. add 5.85g of NaCl
b. and 20ml water
c. add 0.01 mol NaCl
d. evaporate 10ml of water
ANSWER: C
We are to prepare 0⋅4M NaCl solution and we are starting with 100 ml, 0⋅3M NaCl solution. So, we only need
the moles corresponding to the difference in molarity of the two solutions.
Required moles =(0.4−0.3)×0.1=0.01
3. Equal volumes of 0.1M AgNO3 and 0.2M NaCl are mixed. The concentration of NO3– ions in the
mixture will be
a. 0.1M b.0.05M c. 0.2M d. 0.15M
ANSWER: B
Let the volume of both, AgNO3 and NaCl be V L.
Molarity=number of molesvolume of the solution in L
Number of moles of AgNO3=0.1 V
Moles of Ag+=moles of NO−3=0.1 V
So, molarity of NO−3=total moles of NO−3total volume of the solution in L=0.1V2V=0.05 M
4. Mixing up equal volumes of 0.1M NaOH and 0.1M CH3COOH yields a solution which is
a. Basic b. acidic c. neutral d. None
ANSWER: A
5. Two liquids X and Y form an ideal solution. At 300K vapour pressure of the solution containing
1mol of X and 3 mol of Y is 550 mm Hg. At the same temperature, if 1 mol of Y is further added
to this solution, the vapour pressure of the solution increases by 10 mm Hg. Vapour pressure of
X and Y in the pure states will be respectively
a. 300 and 400
b. 400 and 600
c. 500 and 600
d. 200 and 300
ANSWER: B
6. The relationship between osmotic pressure at 273K when 10g glucose (P1), 10g urea (P2) and
10g sucrose (P3) are dissolved in 250ml of water is
a. P1 > P2 > P3
b. P3 > P1 > P2
c. P2 > P1 > P3
d. P2 > P3 > P1
ANSWER: C
We know that the osmostic pressure is given by Π=iMRT
where i is the Van't Hoff factor
M is the molarity
R=0.08206 L-atm mol−1 K−1 is the gas constant
T is the absolute temperature
Π∝M
Molarity is inversely proportional to molecular weight.
Molecular weight of glucose=180, urea=60, sucrose=342.
Osmotic pressure is also inversely proportional to molecular weight.
P1=Osmotic pressure of glucose (10 g)
P2=Osmotic pressure of urea (10 g)
P3=Osmotic pressure of sucrose (10 g)
So, P2>P1>P3
7. If at a certain temperature the vapour pressure of pure water is 25 mm Hg and that of a very
dilute aqueous urea solution is 24.5 mm Hg, the molality of the solution is:
a. 0.02 b. 1.2 c. 1.11 d. 0.08
ANSWER: C
8. The density of a solution prepared by dissolving 129g of urea in 1000g of water is 1.15g/ml. The
molarity of this solution is
a. 1.78M b. 1.02M c. 2.05M d. 0.50M
ANSWER: C
Total weight of solution = 1000 + 120 =1120g
Molarity =12060×1000×1.151120=2.05 M
9. 5 cm3 of acetone is added to 100 cm3 of water, the vapour pressure of water over the solution
will be
a. equal to the vapour pressure of pure water.
b. less than the vapour pressure of pure water.
c. greater than the vapour pressure of pure water.
d. very large.
ANSWER: B
➢ ELECTROCHEMISTRY
10. While heating one end of a metal plate, the other end gets hot because of
(a) the resistance of the metal
(b) mobility of atoms in the metal
(c) energised electrons moving to the other end
(d) minor perturbation in the energy of atoms.
ANSWER: C
11. The EoM3+/M2+ values for Cr, Mn, Fe and Co are -0.41, +1.57, + 0.77 and +1.97 V
respectively. For which one of the metals, the change in oxidation state from +2 to +3 is easiest?
(a) Cr b. Mn c. Fe d. Co
ANSWER: A
12. The highest electrical conductivity out of the following aqueous solutions is of?
(a) 0.1 M acetic acid
(b) 0.1 M chloro acetic acid
(c) 0.1 M fluoroacetic acid
(d) 0.1 M difluoro acetic acid
ANSWER: D
Difluoroacetic acid is stronger than fluoroacetic acid of chloroacetic acid or acetic acid. Therefore
0.1M difluoroacetic acid will have highest electrical conductivity.
13. The reaction, 3ClO–(aq) → ClO3(aq) + 2Cl–(aq) is an example of
(a) Oxidation reaction
(b) Reduction reaction
(c) Disproportionation reaction
(d) Decomposition reaction
ANSWER: C
14. How long would it take to deposit 50 g of Al from an electrolytic cell containing Al2O3 using a
current of 105 amperes?
(a) 1.54 h b. 1.42 h c. 1.32 h d. 2.15 h
ANSWER: B
15. How many coulombs of electricity is required to reduce 1 mole of Cr2O72- in acidic medium?
(a) 4 × 96500 C
(b) 6 × 96500 C
(c) 2 × 96500 C
(d) 1 × 96500 C
ANSWER: B
In acidic medium dichromate ions undergoes reduction and the reaction is,
Cr2O7+14H++6e−→2Cr3++7H2O
So, 1 mole of Cr2O2−7 ion requires 6 moles of electrons i.e. 6×96500C of electricity
16. The equivalent conductance of Ba2+ and Cl– are respectively 127 and 76 ohm−1 cm2 eq−1 at infinite
dilution. The equivalent conductance of BaCl2 at infinite dilution will be
(a) 139.5 ohm−1 cm2 eq−1
(b) 203 ohm−1 cm2 eq−1
(c) 279 ohm−1 cm2 eq−1
(d) 101.5 ohm−1 cm2 eq−1
ANSWER: A
17. Without losing its concentration ZnCl2 solution cannot be kept in contact with
(a) Au b. Al c. Pb d. Ag
ANSWER: B
In electrochemical series, Al is placed above Zn and all other are present below Zn. So, aluminium
displaces zinc from Z n C l 2 solution. Hence, it cannot keep in contanct with Al.
18. Standard solution of KNO3 is used to make a salt bridge because
(a) Velocity of K+ is greater than that of NO3−
(b) Velocity of NO3− is greater than that of K+
(c) Velocity of both K+ and NO3− are nearly same
(d) KNO3 is highly soluble in water.
ANSWER: C
➢ COORDINATION COMPOUND
19. When 0.1 mol CoCl3(NH3)5 is combined with excess AgNO3, then 0.2 mol AgCl is obtained. The
conductivity of the solution suits the
a. 1:3 electrolyte
b. 1:1 electrolyte
c. 3:1 electrolyte
d. 1:2 electrolyte
ANSWER: D
One mole of AgNO3 accelerates one mole of chloride particle. In the above response, when 0.1 mole
COCl3(NH3)5 is treated with abundance of AgNO3, 0.2 mole of AgCl are obtained hence, there should
be two free chloride particles in the arrangement of electrolyte. Along these lines, atomic equation of
complex will be [CO(NH3)5Cl]Cl2 and electrolytic arrangement should contain [CO(NH3)5Cl]2+ and
two CT as constituent particles. Accordingly, it is 1 : 2 electrolyte.
20. A chelating agent has two or more than two donor atoms to bind to a single metal ion. Which of
the following is not a chelating agent?
a. Thiosulphato
b. Oxalato
c. Glycinato
d. Ethane-1,2-diamine
ANSWER: A
The chelating ligand is a ligand that has two donor atoms to bind a single metal ion. Glycinato has 2 oxygen
atoms as donor atoms. It is a chelating ligand. Oxalato has 2 oxygen atoms as donor atoms. It is a chelating
ligand. Thiosulphato (S2O2−3) is an ambidentate ligand. not a chelating ligand.
21. IUPAC name of [Pt(NH3)2Cl(NO2)] is
a. Platinum diamminechloronitrite
b. Chloronitrito-N-ammineplatinum (II)
c. Diamminechloridonitrito-N-platinum (II)
d. Diamminechloronitrito-N-plantinate (II)
ANSWER: B
22. In the complex [E(en)2(C2O4)]NO2 (where (en) is ethylenediamine) _______are the
coordination number and the oxidation state of the element ‘E’ respectively.
a. 6 and 2 b. 2 and 2 c. 4 and 3 d. 6 and 3
ANSWER: D
23. The sum of coordination number and oxidation number of the metal M in the complex
[M(en)2(C2O4)]Cl (where (en) is ethylenediamine) is
a. 9 b. 6 c. 7 d. 8
ANSWER: A
24. Some salts containing two different metallic elements give test for only one of them in solution,
such salts are
a. double salts
b. normal salts
c. complex salts
d. None of these
ANSWER: C
25. Iron carbonyl, Fe(CO)5 is
a. Tetranuclear
b. Mononuclear
c. Dinuclear
d. Trinuclear
ANSWER: B
26. The type of isomerism shown by the complex [CoCl2(en)2] is
a. Geometrical isomerism
b. Coordination isomerism
c. Linkage isomerism
d. Ionization isomerism
ANSWER: A
27. Which of the following elements do not form a complex with EDTA?
a. Ca b. Mg c. Be d. Sr
ANSWER: C
This is because Be2+ ion has a very small ionic radius and a high charge density, making it difficult
for EDTA to coordinate with it to form a stable complex.
➢ HALOALKANES AND HALOARENES
28. The reaction of tert butyl bromide with sodium methoxide produces mainly
a. isobutane
b. isobutylene
c. tert-butyl methyl ether
d. sodium tert butoxide
ANSWER: B
29. Which of the following undergoes nucleophilic substitution exclusively by SN1 mechanism?
a. Benzyl Chloride
b. Ethyl chloride
c. Chlorobenzene
d. Isopropyl chloride
ANSWER: A
Benzyl carbocation is more stable due to resonance
30. The increasing order of nucleophilicity would be?
a. Cl– < Br– < I–
b. I– < Cl– < Br–
c. Br– < Cl– < F–
d. I– < Br– < Cl–
ANSWER: A
The order of nucleophilicities of halides ions in water (default solvent) will be Cl−<Br−<I− The larger
the anion, the softer it is so there is less tendency to be a base. Also, as we go down this group
(halogens), the lone pairs tend to have a higher energy (higher principal quantum number) and thus
the electron pair of the nucleophile has a higher HOMO (highest occupied molecular orbital). This
translates to being a better or a more-capable nucleophile.
31. Which of the following is most reactive towards SN1 reaction?
a. C6H5C(CH3)C6H5Br
b. C8H5CH2Br
c. C6H5CH(C6H5)Br
d. C6H5CH(CH3)Br
ANSWER: A
In C6H5C(CH3)(C6H5)Br Formed Carbocation will be 3o
and order of Reactivity for SN1 will be
3o>2o>>1o
32. CH3CH2CH2Br + NaCN → CH3CH2CH2CN + NaBr, will be fastest in
a. ethanol
b. methanol
c. N, N-dimethylformamide
d. Water
ANSWER: C
33. A Grignard reagent may be made by reacting magnesium with
a. Methyl amine
b. Diethyl ether
c. Ethyl iodide
d. Ethyl alcohol
ANSWER: C
34. C-Cl bond of chlorobenzene in comparison to C-Cl bond in methyl chloride is
a. Longer and weaker
b. Shorter and weaker
c. Shorter and stronger
d. Longer and stronger
ANSWER: C
The C−Cl bond in C6H5Cl is shorter than in CH3Cl and therefore, stronger. The lone pair of electrons on
chlorine are dispersed throughout the benzene ring by resonance. This gives the C−Cl bond, a double
bond character.
35. A solution of (+) 2-chloro-2-phenylethane in toluene racemises slowly in the presence of a small
amount of SbCl5, due to the formation of
a. carbanion
b. carbene
c. free radical
d. carbocation
ANSWER: D
36. The decreasing order of boiling points of alkyl halides is
a. RF > RCl > RBr > RI
b. RBr > RCl > RCl > RF
c. RI > RBr > RCl > RF
d. RCl > RF > RI > RBr
ANSWER: C
The boiling points of alkyl halides decrease in the order RI> RBr> RCl> RF. This is because as the size of
halogen increases, the magnitude of van der Waals forces increase, and hence the boiling point
increase.
➢ D & F BLOCK ELEMENTS
37. In Fe(CO)5, the Fe-C bond possesses:
a. ionic character
b. sigma character only
c. pi character
d. both sigma and pi characters
ANSWER: D
38. According to IUPAC nomenclature sodium nitroprusside dihydrate is named as
a. Sodium pentacyanonitrosylferrate (III)
b. Sodium nitroferrocyanide
c. Sodium nitroferricyanide
d. Sodium pentacyanonitrosylferrate (II)
ANSWER: D
The formula of sodium nitroprusside is Na2[Fe(CN)5NO]. Its IUPAC name is sodium pentacyanonitrosyl
ferrate (II).
39. Silver nitrate produces a black stain on the skin due to
a. being a strong reducing agent
b. its corrosive action
c. formation of complex compound
d. its reduction to metallic silver
ANSWER: D
40. The pair that has similar atomic radii is
a. Mn and Re
b. Ti and Hf
c. Sc and Ni
d. Mo and W
ANSWER: D
41. Which of the following products are obtained when Na2CO3 is added to a solution of copper
sulphate?
a. Basic copper carbonate , sodium sulphate and CO2
b. Copper hydroxide, sodium sulphate and CO2
c. Copper carbonate, sodium sulphate and CO2
d. Copper carbonate and sodium sulphate
ANSWER: A
42. Zinc and mercury do not show variable valency like d-block elements because
a. they are soft
b. their d-shells are complete
c. they have only two electrons in the outermost subshell.
d. their d-shells are incomplete
ANSWER: B
43. When potassium ferrocyanide crystals are heated with concentrated sulphuric acid, the gas
evolved is
a. sulphur dioxide
b. ammonia
c. carbon monoxide
d. carbon dioxide
ANSWER: C
Potassium hexacyanoferrate(II) react with sulfuric acid and water to produce potassium sulfate, iron(II) sulfate,
ammonium sulfate and carbon monoxide.
44. Which one of the following elements shows the maximum number of different oxidation
states in its compounds?
a. Eu b. La c. Cd d. Am
ANSWER: D
45. Gun metal is an alloy of:
a. Cu and Al
b. Cu and Sn
c. Cu, Zn and Sn
d. Cu, Zn and Ni
ANSWER: C