Chapter 8
1. List all the binary relations on the set 01.
Ans: There are 16 binary relations:
(00) (01) (10)
(11) (00)(01) (00)(10) (00)(11)
(01)(10) (01)(11) (10)(11) (00)(01)(10)
(00)(01)(11) (00)(10)(11) (01)(10)(11) (00)(01)(10)(11)
2. List the reflexive relations on the set 01.
Ans: 8, 13, 14, 16.
3. List the irreflexive relations on the set 01.
Ans: 1, 3, 4, 9.
4. List the symmetric relations on the set 01.
Ans: 1, 2, 5, 8, 9, 12, 15, 16.
5. List the transitive relations on the set 01.
Ans: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 13, 14, 16.
6. List the antisymmetric relations on the set 01.
Ans: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 13, 14.
7. List the asymmetric relations on the set 01.
Ans: 1, 3, 4.
8. List the relations on the set 01 that are reflexive and symmetric.
Ans: 8, 16.
9. List the relations on the set 01 that are neither reflexive nor irreflexive.
Ans: 2, 5, 6, 7, 10, 11, 12, 15.
Use the following to answer questions 10-23:
In the questions below determine whether the binary relation is: (1) reflexive, (2) symmetric,
(3) antisymmetric, (4) transitive.
10. The relation R on 123… where aRb means a b.
Ans: 1, 3, 4.
11. The relation R on wxyz where R (ww)(wx)(xw)(xx)(xz)(yy)(zy)(zz).
Ans: 1.
Page 104
12. The relation R on Z where aRb means a b 1.
Ans: 1, 2.
13. The relation R on Z where aRb means a2 b2.
Ans: 1, 2, 4.
14. The relation R on abc where R (aa)(bb)(cc)(ab)(ac)(cb).
Ans: 1, 3, 4.
15. The relation R on A xyz where R (xx)(yz)(zy).
Ans: 2.
16. The relation R on Z where aRb means a b.
Ans: 2.
17. The relation R on Z where aRb means that the units digit of a is equal to the units digit of
b.
Ans: 1, 2, 4.
18. The relation R on N where aRb means that a has the same number of digits as b.
Ans: 1, 2, 4.
19. The relation R on the set of all subsets of 1234 where SRT means S T.
Ans: 1, 3, 4.
20. The relation R on the set of all people where aRb means that a is at least as tall as b.
Ans: 1, 4.
21. The relation R on the set of all people where aRb means that a is younger than b.
Ans: 3, 4
22. The relation R on the set (ab) ab Z where (ab)R(cd) means a c or b d.
Ans: 1, 2.
23. The relation R on R where aRb means a b Z.
Ans: 1, 2, 4.
Page 105
24. A company makes four kinds of products. Each product has a size code, a weight code,
and a shape code. The following table shows these codes:
Size Code Weight Code Shape Code
1 42 27 42
2 27 38 13
3 13 12 27
4 42 38 38
Find which of the three codes is a primary key. If none of the three codes is a primary
key, explain why.
Ans: Shape code.
25. If X (Fran Williams, 617885197, MTH 202, 248B West), find the projections P13(X)
and P124(X).
Ans: P13(X) (FranWilliamsMTH 202) P124(X)
(FranWilliams617885197248BWest).
Use the following to answer questions 26-31:
In the questions below suppose R and S are relations on abcd, where R
(ab)(ad)(bc)(cc)(da) and S (ac)(bd)(da).
26. Construct R2.
Ans: (aa)(ac)(bc)(cc)(db)(dd).
27. Construct R3.
Ans: (ab)(ac)(ad)(bc)(cc)(da)(dc).
28. Construct S2.
Ans: (ba)(dc).
29. Construct S3.
Ans: (bc).
30. Construct R S.
Ans: (ac)(ba)(db)(dd).
31. Construct S R.
Ans: (aa)(ad)(dc).
Page 106
Use the following to answer questions 32-41:
In the questions below find the matrix that represents the given relation. Use elements in the
order given to determine rows and columns of the matrix.
32. R on 1234 where aRb means a b 1.
Ans: .
33. R on wxyz where R (ww)(wx)(xw)(xx)(xz)(yy)(zy)(zz).
Ans: .
34. R on 21012 where aRb means a2 b2.
Ans: .
35. R on 1234612 where aRb means a b.
Ans: .
Page 107
36. R on 124816 where aRb means a b.
Ans:
37. R on 124816 where aRb means a b.
Ans: .
38. R2, where R is the relation on on 1234 such that aRb means a b 1.
Ans: .
39. R2, where R is the relation on wxyz such that R
(ww)(wx)(xw)(xx)(xz)(yy)(zy)(zz).
Ans: .
40. R1, where R is the relation on 1234 such that aRb means a b 1.
Ans:
Page 108
41. , where R is the relation on wxyz such that R
(ww)(wx)(xw)(xx)(xz)(yy)(zy)(zz).
Ans: .
42. If , determine if R is: (a) reflexive (b) symmetric (c) antisymmetric
(d) transitive.
Ans: (a) Yes. (b) No. (c) No. (d) No.
43. If , determine if R is: (a) reflexive (b) symmetric (c) antisymmetric
(d) transitive.
Ans: (a) Yes. (b) No. (c) Yes. (d) Yes.
44. Draw the directed graph for the relation defined by the matrix ,
Ans:
Page 109
45. Draw the directed graph for the relation defined by the matrix .
Ans:
46. Draw the Hasse diagram for the relation R on A 2346101216 where aRb means a
b.
Ans:
47. Draw the Hasse diagram for the relation R on A 2345681040 where aRb means a
b.
Ans:
Page 110
48. Suppose A 23691012141820 and R is the partial order relation defined on A
where xRy means x is a divisor of y.
(a) Draw the Hasse diagram for R.
(b) Find all maximal elements.
(c) Find all minimal elements.
(d) Find lub(29).
(e) Find lub(310).
(f) Find glb(1410).
Ans: (a) (b) 12141820. (c) 23. (d) 18.
(e) Does not exist. (f) 2.
49. The diagram shown is the Hasse diagram for a partially ordered set. Referring to this
diagram:
(a) List the maximal elements
(b) List the minimal elements
(c) Find all upper bounds for fg
(d) Find all lower bounds for df
(e) Find lub(gjm)
(f) Find glb(de)
(g) Find the greatest element
(h) Find the least element
(i) Use a topological sort to order the elements of the poset represented by this Hasse
diagram.
Ans: (a) ab. (b) lm. (c) b. (d) hijm. (e) g. (f) None. (g) None. (h) None.
(i) For example: mkijlhgfecdba.
Page 111
50. Find the transitive closure of R if MR is .
Ans: . .
51. Find the transitive closure of R if MR is .
Ans: .
52. If R (12)(14)(23)(31)(42), find the reflexive closure of R.
Ans: (11)(12)(14)(22)(23)(31)(33)(42)(44).
53. If R (12)(14)(23)(31)(42), find the symmetric closure of R.
Ans: (12)(13)(14)(21)(23)(24)(31)(32)(41)(42).
54. If R (xy) x and y are bit strings containing the same number of 0s, find the
equivalence classes of
(a) 1.
(b) 00.
(c) 101.
Ans: (a) All strings that contain no 0s (including the empty string). (b) All strings with
exactly two 0s. (c) All strings with exactly one 0.
55. Find the smallest equivalence relation on 123 that contains (12) and (23).
Ans: (11)(12)(13)(21)(22)(23)(31)(32)(33).
56. Find the smallest partial order relation on 123 that contains (11), (32), (13).
Ans: (11)(22)(33)(32)(13)(12).
57. What is the covering relation of the partial ordering on the set
1234681224?
Ans: (12)(13)(24)(26)(36)(48)(412)(612)(824)(1224).
Page 112
58. What is the covering relation of the partial ordering (ab) a divides b on the set
24681012?
Ans: (24)(26)(210)(48)(412)(612).
59. Find the join of the 3-ary relation
and the 4-ary relation
with respect to the last two fields of the first relation and the first two fields of the
second relation.
Ans:
60. Find the transitive closure of R on abcd where R
(aa)(ba)(bc)(ca)(cc)(cd)(da)(dc).
Ans: (aa)(ba)(bc)(bd)(ca)(cc)(cd)(da)(dc)(dd).
61. Which of the following are partitions of 123…10?
(a) 2468, 1359, 710.
(b) 1248, 25710, 369.
(c) 3810, 1259, 478.
(d) 12…10.
(e) 12…10.
Ans: a, d, e.
Page 113
62. Suppose R is the relation on N where aRb means that a ends in the same digit in which b
ends. Determine whether R is an equivalence relation on N.
Ans: Yes.
63. Suppose the relation R is defined on the set Z where aRb means that ab 0. Determine
whether R is an equivalence relation on Z.
Ans: No (not reflexive, not transitive).
64. Suppose A is the set composed of all ordered pairs of positive integers. Let R be the
relation defined on A where (ab)R(cd) means that a d b c.
(a) Prove that R is an equivalence relation.
(b) Find [(24)].
Ans: (a) Reflexive: a b b a; Symmetric: if a d b c, then c b d a;
Transitive: if a d b c and c f d e, then a d (d e) (b c) (c f),
therefore a e b f, or a f b e. (b) [(24)] (ab) b a 2.
65. Suppose that R and S are equivalence relations on a set A. Prove that the relation R S is
also an equivalence relation on A.
Ans: Reflexive: for all a A, aRa and aSa; hence for all a A, a(R S)a. Symmetric:
suppose a(R S)b; then aRb and aSb; by symmetry of R and S, bRa and bSa;
therefore b(R S)a. Transitive: suppose a(R S)b and b(R S)c; then aRb, aSb,
bRc, and bSc; by transitivity of R and S, aRc and aSc; therefore a(R S)c.
66. Let R be the relation on A 12345 where R
(11)(13)(14)(22)(31)(33)(34)(41)
(43)(44)(55) Write the matrix for R.
Ans: .
Page 114
67. Let R be the relation on A 12345 where R
(11)(13)(14)(22)(31)(33)(34)(41)
(43)(44)(55) Draw the directed graph for R.
Ans:
68. Let R be the relation on A 12345 where R
(11)(13)(14)(22)(31)(33)(34)(41)
(43)(44)(55) Find the equivalence classes for the partition of A given by R.
Ans: 13425.
Use the following to answer questions 69-71:
In the questions below give an example or else prove that there are none.
69. A relation on abc that is reflexive and transitive, but not antisymmetric.
Ans: (aa)(bb)(cc)(ab)(ba).
70. A relation on 12 that is symmetric and transitive, but not reflexive.
Ans: (11).
71. A relation on 123 that is reflexive and transitive, but not symmetric.
Ans: (11)(22)(33)(12).
72. Suppose A n. Find the number of binary relations on A.
Ans: .
73. Suppose A n. Find the number of symmetric binary relations on A.
Ans: 2n(n 1)2.
Page 115
74. Suppose A n. Find the number of reflexive, symmetric binary relations on A.
Ans: 2n(n 1)2.
Page 116