[Link].
com
Name: _________________
PSLE Tricky Questions (Modified from Past PSLE Papers)
1. The average of three different 2-digit numbers is 23. Of the three numbers, find the
largest possible number. [2 marks]
PSLE 2016 P1 Q29 Modified
Ans: _____________
2. Cindy was given a job to make 160 ribbons. She made 5 ribbons each day from Monday
to Friday and 8 ribbons each day on Saturday and Sunday. Starting on a Wednesday, on
which day of the week did Cindy complete the job? [3 marks]
PSLE 2016 P2 Q8 Modified
Ans: _____________
1|Page
[Link]
3. Two numbers add up to 275. If one of them is a 2-digit number and the other is a 3-digit
number, what is the smallest possible difference between the two numbers? [2 marks]
PSLE 2017 P1 Q29 Modified
Ans: _____________
4. A group of 5 friends booked a tennis court and took turns to play tennis. At any time,
there were 4 people playing at the same time. Each person got to play for a total of 96
min. How long did they book the tennis court for? Leave your answer in hours.
[3 marks]
PSLE 2017 P2 Q5 Modified
Ans: _____________
2|Page
[Link]
5. The first 15 numbers of a number pattern are given below.
7, 0 , 8 , 7, 7, 0 , 8 , 7, 7, 0 , 8 , 7, 7, 0 , 8….
1st 15th
(a) What is the 123th number? [1 mark]
(b) What is the sum of the first 125 numbers? [2 marks]
PSLE 2017 P2 Q8 Modified
Ans: (a)____________ (b) ______________
6. John needs some ribbons to tie 400 balloons for a party. Each balloon requires 85 cm of
ribbon. If ribbons are sold at 20 m per tape, how many tapes will he need?
[3 marks]
PSLE 2017 P2 Q10 Modified
Ans: _____________
3|Page
[Link]
1 1
7. Cindy had a packet of flour. She used kg of flour to make muffins and of the flour
5 4
to make cookies. After that, she had 400 g of flour left. How many kg of flour did she
have at first? [2 marks]
PSLE 2018 P1 Q27 Modified
Ans: _____________
3 3
8. Ali, Ben and Charles had some marbles. After Ali gave of his marbles to Ben and
8 10
of his remaining marbles to Charles, all three boys had the same number of marbles in the
end. What was the ratio of marbles which Ali, Ben and Charles have at first? [2 marks]
PSLE 2018 P1 Q29 Modified
Ans: _____________
4|Page
[Link]
9. Alan, Ben and Carson shared a sum of money. Alan had $12, Ben had $(a + 3) and
Carson had $(2a).
For each of the statements below is either true, false, or not possible to tell from the
information given. For each statement, put a tick (✓) to indicate your answer. [3 marks]
PSLE 2018 P2 Q3 Modified
Statement True False Not possible
to tell
Alan had the most money.
Carson had more money than Ben.
The average amount for each boy is $(a + 5)
10. John had $16 more than Mary at first. After John gave some of his money to Mary, he
had $24 less than Mary.
How much money did John give to Mary? [2 marks]
PSLE 2018 P2 Q5 Modified
Ans: _____________
5|Page
[Link]
Answer Key
1. 48
2. Tuesday
3. 77
4. 2 hours
5a. 8 b. 689
6. 18
7. 0.8 kg
8. 16 : 1 : 4
9.
Statement True False Not possible
to tell
Alan had the most money. ✓
Carson had more money than Ben. ✓
The average amount for each boy is $(a + 5) ✓
10. $20
Step-by-Step Video Solutions of all the questions can be found in our
PSLE Math Online Course
Find out more by clicking below:
[Link]
course/
In this course, your child can
- Learn from recorded videos
- Get access to lots of common exam questions to
ensure sufficient practice
- Get unlimited support and homework help
- Receive evaluation from our online tutors through tests and mock exams
If you have any questions, you can email us at jimmyling@[Link]
6|Page