Chapter 18 Capital Budgeting and Valuation With Leverage: Corporate Finance, 2E, Global Edition (Berk/Demarzo)
1) Which of the following is not one of the simplifying assumptions made for the three main
methods of capital budgeting?
A) The firm pays out all earnings as dividends.
B) The project has average risk.
C) Corporate taxes are the only market imperfection.
D) The firm’s debt-equity ratio is constant.
Answer: A
Diff: 1
Section: 18.1 Overview of Key Concepts
Skill: Conceptual
1
Copyright © 2011 Pearson Education
Skill: Conceptual
2
Copyright © 2011 Pearson Education
6) Consider the following equation:
3
Copyright © 2011 Pearson Education
9) Consider the following equation:
10) The weighted average cost of capital for "Eenie" is closest to:
A) 6.0%
B) 6.5%
C) 7.5%
D) 5.5%
Answer: B
Diff: 1
Section: 18.2 The Weighted Average Cost of Capital Method
Skill: Analytical
4
Copyright © 2011 Pearson Education
11) The weighted average cost of capital for "Meenie" is closest to:
A) 10.5%
B) 7.4%
C) 10.0%
D) 8.8%
Answer: C
Explanation: C) , where D = net debt = Debt - Cash
Diff: 1
Section: 18.2 The Weighted Average Cost of Capital Method
Skill: Analytical
12) The weighted average cost of capital for "Minie" is closest to:
A) 9.50%
B) 8.75%
C) 6.75%
D) 8.25%
Answer: B
Explanation: B) , where D = net debt = Debt - Cash
Diff: 2
Section: 18.2 The Weighted Average Cost of Capital Method
Skill: Analytical
5
Copyright © 2011 Pearson Education
13) The weighted average cost of capital for "Moe" is closest to:
A) 10.00%
B) 7.75%
C) 8.25%
D) 8.50%
Answer: D
Explanation: D) , where D = net debt = Debt - Cash
Diff: 2
Section: 18.2 The Weighted Average Cost of Capital Method
Skill: Analytical
6
Copyright © 2011 Pearson Education
Use the information for the question(s) below.
Assume that this new project is of average risk for Omicron and that the firm wants to hold
constant its debt to equity ratio.
Diff: 1
Section: 18.2 The Weighted Average Cost of Capital Method
Skill: Analytical
7
Copyright © 2011 Pearson Education
15) The NPV for Omicron's new project is closest to:
A) $23.75
B) $27.50
C) $28.75
D) $25.75
Answer: D
Explanation: D) , where D = net debt = Debt - Cash
Diff: 2
Section: 18.2 The Weighted Average Cost of Capital Method
Skill: Analytical
16) The Debt Capacity for Omicron's new project in year 0 is closest to:
A) $38.75
B) $75.50
C) $50.25
D) $10.25
Answer: C
Explanation: C) , where D = net debt = Debt - Cash
Diff: 3
Section: 18.2 The Weighted Average Cost of Capital Method
Skill: Analytical
8
Copyright © 2011 Pearson Education
17) The Debt Capacity for Omicron's new project in year 1 is closest to:
A) $38.75
B) $48.25
C) $50.25
D) $58.00
Answer: A
Explanation: A) , where D = net debt = Debt - Cash
Diff: 3
Section: 18.2 The Weighted Average Cost of Capital Method
Skill: Analytical
18) The Debt Capacity for Omicron's new project in year 2 is closest to:
A) $55.25
B) $38.75
C) $22.00
D) $33.00
Answer: C
Explanation: C) , where D = net debt = Debt - Cash
Diff: 2
Section: 18.2 The Weighted Average Cost of Capital Method
Skill: Analytical
9
Copyright © 2011 Pearson Education
Use the information for the question(s) below.
Iota Industries Market Value Balance Sheet ($ Millions) and Cost of Capital
Cost of
Assets Liabilities Capital
Cash 250 Debt 650 Debt 7%
Other Assets 1200 Equity 800 Equity 14%
τc 35%
Assume that this new project is of average risk for Iota and that the firm wants to hold constant
its debt to equity ratio.
Diff: 3
Section: 18.2 The Weighted Average Cost of Capital Method
Skill: Analytical
Diff: 2
Section: 18.2 The Weighted Average Cost of Capital Method
Skill: Analytical
10
Copyright © 2011 Pearson Education
21) The Debt Capacity for Iota's new project in year 0 is closest to:
A) $263.25
B) 87.75
C) $50.25
D) $118.00
Answer: B
Explanation: B) , where D = net debt = Debt - Cash
Diff: 3
Section: 18.2 The Weighted Average Cost of Capital Method
Skill: Analytical
Diff: 3
Section: 18.2 The Weighted Average Cost of Capital Method
Skill: Analytical
11
Copyright © 2011 Pearson Education
Use the information for the question(s) below.
Omicron Industries' Market Value Balance Sheet ($ Millions) and Cost of Capital
Cost of
Assets Liabilities Capital
Cash 0 Debt 200 Debt 6%
Other Assets 500 Equity 300 Equity 12%
τc 35%
23) Calculate the debt capacity of Omicron's new project for years 0, 1, and 2.
Answer: , where D = net debt = Debt - Cash
Year 0
Year 1
Year 2
Diff: 3
Section: 18.2 The Weighted Average Cost of Capital Method
12
Copyright © 2011 Pearson Education
Skill: Analytical
24) Suppose Luther Industries is considering divesting one of its product lines. The product line
is expected to generate free cash flows of $2 million per year, growing at a rate of 3% per year.
Luther has an equity cost of capital of 10%, a debt cost of capital of 7%, a marginal tax rate of
35%, and a debt-equity ratio of 2. If this product line is of average risk and Luther plans to
maintain a constant debt-equity ratio, what after- tax amount must it receive for the product line
in order for the divestiture to be profitable?
Answer:
Diff: 2
Section: 18.2 The Weighted Average Cost of Capital Method
Skill: Analytical
1) Which of the following is not a step in the adjusted present value method?
A) Deducting costs arising from market imperfections
B) Calculating the unlevered value of the project
C) Calculating the after-tax WACC
D) Calculating the value of the interest tax shield
Answer: C
Diff: 2
Section: 18.3 The Adjusted Present Value Method
Skill: Conceptual
13
Copyright © 2011 Pearson Education
3) Which of the following statements is false?
A) To determine the project's debt capacity for the interest tax shield calculation, we need to
know the value of the project.
B) To compute the present value of the interest tax shield, we need to determine the appropriate
cost of capital.
C) Because we don’t value the tax shield separately, with the APV method we need to include
the benefit of the tax shield in the discount rate as we do in the WACC method.
D) A target leverage ratio means that the firm adjusts its debt proportionally to the project’s
value or its cash flows.
Answer: C
Diff: 2
Section: 18.3 The Adjusted Present Value Method
Skill: Conceptual
14
Copyright © 2011 Pearson Education
Use the table for the question(s) below.
15
Copyright © 2011 Pearson Education
Use the information for the question(s) below.
Suppose Luther Industries is considering divesting one of its product lines. The product line is
expected to generate free cash flows of $2 million per year, growing at a rate of 3% per year.
Luther has an equity cost of capital of 10%, a debt cost of capital of 7%, a marginal tax rate of
35%, and a debt-equity ratio of 2. This product line is of average risk and Luther plans to
maintain a constant debt-equity ratio.
Diff: 2
Section: 18.3 The Adjusted Present Value Method
Skill: Analytical
16
Copyright © 2011 Pearson Education
Use the information for the question(s) below.
Omicron Industries' Market Value Balance Sheet ($ Millions) and Cost of Capital
Cost of
Assets Liabilities Capital
Cash 0 Debt 200 Debt 6%
Other Assets 500 Equity 300 Equity 12%
τc 35%
Assume that this new project is of average risk for Omicron and that the firm wants to hold
constant its debt to equity ratio.
Diff: 1
Section: 18.3 The Adjusted Present Value Method
Skill: Analytical
Diff: 2
Section: 18.3 The Adjusted Present Value Method
Skill: Analytical
17
Copyright © 2011 Pearson Education
11) The interest tax shield provided by Omicron's new project in year 1 is closest to:
A) $3.00
B) $1.05
C) $50.25
D) $17.60
Answer: B
Explanation: B) , where D = net debt = Debt - Cash
Suppose that Rose Industries is considering the acquisition of another firm in its industry for
$100 million. The acquisition is expected to increase Rose's free cash flow by $5 million the
first year, and this contribution us expected to grow at a rate of 3% every year there after. Rose
currently maintains a debt to equity ratio of 1, its marginal tax rate is 40%, its cost of debt rD is
6%, and its cost of equity rE is 10%. Rose Industries will maintain a constant debt-equity ratio
for the acquisition.
Diff: 1
Section: 18.3 The Adjusted Present Value Method
Skill: Analytical
18
Copyright © 2011 Pearson Education
13) The unlevered value of Rose's acquisition is closest to:
A) $63 million
B) $50 million
C) $167 million
D) $100 million
Answer: D
Explanation: D) , where D = net debt = Debt - Cash
Diff: 2
Section: 18.3 The Adjusted Present Value Method
Skill: Analytical
14) Given that Rose issues new debt of $50 million initially to fund the acquisition, the present
value of the interest tax shield for this acquisition is closest to:
A) $24 million
B) $50 million
C) $20 million
D) $15 million
Answer: A
Explanation: A) , where D = net debt = Debt - Cash
19
Copyright © 2011 Pearson Education
15) Given that Rose issues new debt of $50 million initially to fund the acquisition, the total
value of this acquisition using the APV method is closest to:
A) $100 million
B) $120 million
C) $124 million
D) $115 million
Answer: C
Explanation: C) , where D = net debt = Debt - Cash
20
Copyright © 2011 Pearson Education
Use the information for the question(s) below.
Omicron Industries' Market Value Balance Sheet ($ Millions) and Cost of Capital
Cost of
Assets Liabilities Capital
Cash 0 Debt 200 Debt 6%
Other Assets 500 Equity 300 Equity 12%
τc 35%
16) Calculate the present value of the interest tax shield provided by Omicron's new project.
Answer: , where D = net debt = Debt - Cash
Year 0
Year 1
Year 2
21
Copyright © 2011 Pearson Education
Interest tax shield year 3 = 22.06(.06)(.35) = 0.463260 or .46
PV of tax shield
Diff: 3
Section: 18.3 The Adjusted Present Value Method
Skill: Analytical
Suppose that Rose Industries is considering the acquisition of another firm in its industry for
$100 million. The acquisition is expected to increase Rose's free cash flow by $5 million the
first year, and this contribution us expected to grow at a rate of 3% every year there after. Rose
currently maintains a debt to equity ratio of 1, its marginal tax rate is 40%, its cost of debt rD is
6%, and its cost of equity rE is 10%. Rose Industries will maintain a constant debt-equity ratio
for the acquisition.
17) Given that Rose issues new debt of $50 million initially to fund the acquisition, the total
value of this acquisition using the APV method is equal to?
Answer: , where D = net debt = Debt - Cash
22
Copyright © 2011 Pearson Education
18.4 The Flow-to-Equity Method
23
Copyright © 2011 Pearson Education
4) Which of the following is not a step in valuation using the flow to equity method?
A) Determine the equity cost of capital, rE.
B) Compute the equity value, E, by discounting the free cash flow to equity using the
equity cost of capital.
C) Determine the free cash flow to equity of the investment.
D) Determine the before-tax cost of capital, rU.
Answer: D
Diff: 1
Section: 18.4 The Flow-to-Equity Method
Skill: Conceptual
Suppose that Rose Industries is considering the acquisition of another firm in its industry for
$100 million. The acquisition is expected to increase Rose's free cash flow by $5 million the
first year, and this contribution us expected to grow at a rate of 3% every year there after. Rose
currently maintains a debt to equity ratio of 1, its marginal tax rate is 40%, its cost of debt rD is
6%, and its cost of equity rE is 10%. Rose Industries will maintain a constant debt-equity ratio
for the acquisition.
5) The Free Cash Flow to Equity (FCFE) for the acquisition in year 0 is closest to:
A) $5 million
B) $100 million
C) -$100 million
D) -$50 million
Answer: D
Explanation: D) FCFE0 = -100 (cost of acquisition) + 50 (issuance of new debt) = -$50 million
Diff: 1
Section: 18.4 The Flow-to-Equity Method
Skill: Analytical
6) The Free Cash Flow-to-Equity (FCFE) for the acquisition in year 1 is closest to:
A) $4.7 million
B) $6.5 million
C) $8.3 million
D) $6.8 million
Answer: A
Explanation: A) In one year the interest on the debt will be 6% × $50 = $3 million. Because
Rose maintains a constant debt-equity ratio, the debt associated with the acquisition is also
expected to grow at a 3% rate, so D1 = D0(1 + g) = $50(1.03) = $51.5 million, therefore the net
borrowing (lending) is $51.5 - 50 = $1.5 million
FCFE1 = FCF from project - after tax interest payments + new borrowing
FCFE1 = +5.0 - (1 - .40)(3) + 1.5 = $4.7 million
Diff: 2
Section: 18.4 The Flow-to-Equity Method
Skill: Analytical
24
Copyright © 2011 Pearson Education
7) Describe the key steps in the flow to equity method for valuing a levered investment.
Answer: The key steps in the flow-to-equity method for valuing a levered investment are as
follows:
1. Determine the free cash flow to equity of the investment.
2. Determine the equity cost of capital, rE.
3. Compute the equity value, E, by discounting the free cash flow to equity using the equity
cost of capital.
Diff: 2
Section: 18.4 The Flow-to-Equity Method
Skill: Conceptual
Nielson Motors (NM) is a newly public firm with 25 million shares outstanding. You are doing a
valuation analysis of Nielson and you estimate its free cash flow in the coming year to be $40
million. You expect the firm's free cash flows to grow by 4% per year in subsequent years.
Because the firm has only been listed on the stock exchange for a short time, you do not have an
accurate assessment of Nielson's equity beta. However, you do have the following data for
another firm in the same industry:
Nielson has a much lower debt-equity ratio of .5, which is expected to remain stable, and
Nielson's debt is risk free. Nielson's corporate tax rate is 40%, the risk-free rate is 5%, and the
expected return on the market portfolio is 10%.
Diff: 2
Section: 18.5 Project-Based Costs of Capital
Skill: Analytical
25
Copyright © 2011 Pearson Education
2) Nielson's equity cost of capital is closest to:
A) 11.3%
B) 12.2%
C) 14.0%
D) 14.4%
Answer: B
Explanation: B)
is equity
Equity = 779.22 × 2/3 = $519.48 million / 25 million shares = $20.78 per share
Diff: 3
Section: 18.5 Project-Based Costs of Capital
Skill: Analytical
26
Copyright © 2011 Pearson Education
4) Which of the following statements is false?
A) In the real world, specific projects should differ only slightly from the average investment
made by the firm.
B) We can estimate rU for a new project by looking at single-division firms that have similar
business risks.
C) The project's equity cost of capital depends on its unlevered cost of capital, rU, and the debt-
equity ratio of the incremental financing that will be put in place to support the project.
D) Projects may vary in the amount of leverage they will support–for example, acquisitions of
real estate or capital equipment are often highly levered, whereas investments in intellectual
property are not.
Answer: A
Diff: 1
Section: 18.5 Project-Based Costs of Capital
Skill: Conceptual
27
Copyright © 2011 Pearson Education
7) Consider the following equation:
rwacc = rU - τcdrD
The Aardvark Corporation is considering launching a new product and is trying to determine an
appropriate discount rate for evaluating this new product. Aardvark has identified the following
information for three single division firms that offer products similar to the one Aardvark is interested in
launching:
Equity
Cost of Debt Cost Debt-to-Value
Comparable Firm Capital of Capital Ratio
Anteater Enterprises 12.50% 6.50% 50%
Armadillo Industries 13% 6.10% 40%
Antelope Inc. 14% 7.10% 60%
Explanation: B)
Equity
Cost of Debt Cost Debt-to-
Comparable Firm Capital of Capital Value Ratio rU
Anteater
Enterprises 12.50% 6.50% 50% 9.50%
Armadillo
Industries 13% 6.10% 40% 10.30%
Antelope Inc. 14% 7.10% 60% 9.90%
Diff: 1
Section: 18.5 Project-Based Costs of Capital
Skill: Analytical
28
Copyright © 2011 Pearson Education
9) The unlevered cost of capital for Armadillo Industries is closest to:
A) 10.3%
B) 10.1%
C) 9.5%
D) 9.9%
Answer: A
Explanation: A)
Equity
Cost of Debt Cost Debt-to-
Comparable Firm Capital of Capital Value Ratio rU
Anteater
Enterprises 12.50% 6.50% 50% 9.50%
Armadillo
Industries 13% 6.10% 40% 10.30%
Antelope Inc. 14% 7.10% 60% 9.90%
Diff: 1
Section: 18.5 Project-Based Costs of Capital
Skill: Analytical
10) The unlevered cost of capital for Antelope Incorporated is closest to:
A) 10.3%
B) 9.9%
C) 10.1%
D) 9.5%
Answer: B
Explanation: B
Equity
Cost of Debt Cost Debt-to-
Comparable Firm Capital of Capital Value Ratio rU
Anteater
Enterprises 12.50% 6.50% 50% 9.50%
Armadillo
Industries 13% 6.10% 40% 10.30%
Antelope Inc. 14% 7.10% 60% 9.90%
Diff: 1
Section: 18.5 Project-Based Costs of Capital
Skill: Analytical
29
Copyright © 2011 Pearson Education
Use the information for the question(s) below.
KT Enterprises is considering undertaking a new project. Based upon analysis of firms with
similar projects, KT has determined that an unlevered cost of equity of 12% is suitable for their
project. KT's marginal tax rate is 35%, its borrowing rate is 7%, and KT does not believe that its
borrowing rate will change if the new project is accepted.
11) If KT expects to maintain a debt to equity ratio for this project of 1, then KT's equity cost of
capital, rE, for this project is closest to:
A) 17.0%
B) 5.0%
C) 15.0%
D) 12%
Answer: A
Explanation: A) rE = rU + (rU - rD)
rE = .12 + 1(.12 - .07) = .17 or 17%
Diff: 1
Section: 18.5 Project-Based Costs of Capital
Skill: Analytical
12) If KT expects to maintain a debt to equity ratio for this project of .6 then KT's equity cost of
capital, rE, for this project is closest to:
A) 5.0%
B) 12%
C) 15.0%
D) 17.0%
Answer: C
Explanation: C) rE = rU + (rU - rD)
rE = .12 + .6(.12 - .07) = .15 or 15%
Diff: 1
Section: 18.5 Project-Based Costs of Capital
Skill: Analytical
30
Copyright © 2011 Pearson Education
13) If KT expects to maintain a debt to equity ratio for this project of .6 then KT's project based
WACC, rwacc, for this project is closest to:
A) 10.5%
B) 11.1%
C) 9.6%
D) 10.8%
Answer: B
Explanation: B) rwacc = rU - dτcrD
Diff: 2
Section: 18.5 Project-Based Costs of Capital
Skill: Analytical
14) If KT expects to maintain a debt to equity ratio for this project of 1 then KT's project based
WACC, rwacc, for this project is closest to:
A) 11.1%
B) 10.8%
C) 9.6%
D) 10.5%
Answer: B
Explanation: B) rwacc = rU - dτcrD
Diff: 2
Section: 18.5 Project-Based Costs of Capital
Skill: Analytical
31
Copyright © 2011 Pearson Education
Use the information for the question(s) below.
The Aardvark Corporation is considering launching a new product and is trying to determine an
appropriate discount rate for evaluating this new product. Aardvark has identified the following
information for three single division firms that offer products similar to the one Aardvark is
interested in launching:
Equity
Cost of Debt Cost Debt-to-Value
Comparable Firm Capital of Capital Ratio
Anteater Enterprises 12.50% 6.50% 50%
Armadillo Industries 13% 6.10% 40%
Antelope Inc. 14% 7.10% 60%
15) Based upon the three comparable firms, calculate that most appropriate unlevered cost of
capital for Aardvark to use on this new product.
Answer:
Equity
Cost of Debt Cost Debt-to-
Comparable Firm Capital of Capital Value Ratio rU
Anteater
Enterprises 12.50% 6.50% 50% 9.50%
Armadillo
Industries 13% 6.10% 40% 10.30%
Antelope Inc. 14% 7.10% 60% 9.90%
average = 9.90%
Diff: 2
Section: 18.5 Project-Based Costs of Capital
Skill: Analytical
32
Copyright © 2011 Pearson Education
18.6 APV with Other Leverage Policies
Rearden Metal is evaluating a project that requires an investment of $150 million today and
provides a single cash flow of $180 million for sure one year from now. Rearden decides to use
100% debt financing for this investment. The risk-free rate is 5% and Rearden's corporate tax
rate is 40%. Assume that the investment is fully depreciated at the end of the year.
1) The NPV of this project using the APV method is closest to:
A) $10 million
B) $13 million
C) $42 million
D) $71 million
Answer: B
= $12.857 million
Diff: 2
Section: 18.6 APV with Other Leverage Policies
Skill: Analytical
33
Copyright © 2011 Pearson Education
3) The NPV of this project using the WACC method is closest to:
A) $10 million
B) $13 million
C) $42 million
D) $71 million
Answer: B
Explanation: B) Since this project is totally debt financed at the risk free rate, the risk free rate
of 5% is the before tax WACC. The after tax wacc is the simply rf(1 - Tc) = 5%(1 - 40%) = 3%.
34
Copyright © 2011 Pearson Education
6) Which of the following statements is false?
A) As a general rule, the WACC method is the easiest to use when the firm will maintain a fixed
debt-to-value ratio over the life of the investment.
B) The FTE method is typically used only in complicated settings for which the values of other
securities in the firm’s capital structure or the interest tax shield are themselves difficult to
determine.
C) For alternative leverage policies, the FTE method is usually the most straightforward
approach.
D) When used consistently, the WACC, APV, and FTE methods produce the same valuation for
the investment.
Answer: C
Diff: 2
Section: 18.6 APV with Other Leverage Policies
Skill: Conceptual
Aardvark Industries is considering a project that will generate the following free cash flows:
Year 0 1 2 3
Free Cash
Flows ($200) $100 $80 $60
You are also provided with the following market value balance sheet and information regarding
Aardvark's cost of capital:
Cost of
Assets Liabilities Capital
Cash 0 Debt 400 Debt 7%
Other Assets 1000 Equity 600 Equity 12%
τc 35%
Diff: 1
Section: 18.6 APV with Other Leverage Policies
Skill: Analytical
35
Copyright © 2011 Pearson Education
8) The unlevered value of Aardvark's new project is closest to:
A) $205
B) $100
C) $164
D) $202
Answer: D
Explanation: B)
Diff: 2
Section: 18.6 APV with Other Leverage Policies
Skill: Analytical
9) Suppose that to fund this new project, Aardvark borrows $120 with the principal to be paid in
three equal installments at the end each year. The present value of Aardvark's interest tax shield
is closest to:
A) $5.15
B) $5.00
C) $5.90
D) $5.25
Answer: D
Diff: 3
Section: 18.6 APV with Other Leverage Policies
Skill: Analytical
36
Copyright © 2011 Pearson Education
10) Suppose that to fund this new project, Aardvark borrows $120 with the principal to be paid
in three equal installments at the end each year. The levered value of Aardvark's new project is
closest to:
A) $210.15
B) $207.35
C) $207.00
D) $210.50
Answer: B
Explanation: B)
11) Suppose that to fund this new project, Aardvark borrows $150 with the principal to be paid
in three equal installments at the end each year. Calculate the present value of Aardvark's
interest tax shield.
Diff: 2
Section: 18.6 APV with Other Leverage Policies
Skill: Analytical
37
Copyright © 2011 Pearson Education
12) Suppose that to fund this new project, Aardvark borrows $150 with the principal to be paid
in three equal installments at the end each year. Calculate the The levered value of Aardvark's
new project.
Answer:
Taggart Transcontinental is considering a $250 million investment to launch a new rail line. The
project is expected to generate a free cash flow of $32 million per year, and its unlevered cost of
capital is 8%. Taggart's marginal corporate tax rate is 35%.
1) Assuming that to fund the investment Taggart will take on $250 million in permanent debt and
ignoring issuance costs, the NPV of Taggart's new rail line is closest to:
A) $195 million
B) $200 million
C) $235 million
D) $240 million
Answer: D
Explanation: D) NPV = VL - Investment = VU + TcD - Investment
38
Copyright © 2011 Pearson Education
2) Assuming that to fund the investment Taggart will take on $250 million in permanent debt and
assuming Taggart will incur a 2% underwriting fee on the new debt issue, the NPV of Taggart's
new rail line is closest to:
A) $195 million
B) $200 million
C) $235 million
D) $240 million
Answer: C
Explanation: C) NPV = VL - Investment = VU + TcD - Investment - (1 - Tc)issuance cost
3) Assume that to fund the investment Taggart will take on $150 million in permanent debt with
the remainder of the investment funded by a cut in dividends. Assuming Taggart will incur a 2%
underwriting fee on the new debt issue, the NPV of Taggart's new rail line is closest to:
A) $195 million
B) $200 million
C) $235 million
D) $240 million
Answer: B
Explanation: B) NPV = VL - Investment = VU + TcD - Investment - (1 - Tc)issuance cost
4) Assume that to fund the investment Taggart will take on $150 million in permanent debt with
the remainder of the investment funded through issuance of new equity. Assuming Taggart will
incur a 2% underwriting fee on the new debt issue and a 5% underwriting fee on the issuance of
new equity, the NPV of Taggart's new rail line is closest to:
A) $195 million
B) $200 million
C) $235 million
D) $240 million
Answer: A
Explanation: A) NPV = VL - Investment = VU + TcD - Investment - (1 - Tc)issuance cost
39
Copyright © 2011 Pearson Education
5) Assume that to fund the investment Taggart will take on $150 million in permanent debt with
the remainder of the investment funded through issuance of new equity. Assume Taggart will
incur a 2% underwriting fee on the new debt issue and a 5% underwriting fee on the issuance of
new equity. If management believes Taggart's current share price of $25 is $3 less than its true
value, then the NPV of Taggart's new rail line is closest to:
A) $185 million
B) $195 million
C) $200 million
D) $235 million
Answer: A
Explanation: A) NPV = VL - Investment = VU + TcD - Investment - (1 - Tc)issuance cost
= ($32 million)/(.08)+ (35%)$150 million - $250 million - (1 - 35%)
(Note that equity issuance costs are not tax deductible.)
Diff: 2
Section: 18.7 Other Effects of Financing
Skill: Analytical
8) Luther Industries is considering borrowing $500 million to fund a new product line. Given
investors' uncertainty regarding its prospects, Luther will pay a 7% interest rate on this loan. The
firm's management knows, that the actual risk of the loan is extremely low and that the
appropriate rate on the loan is 5%. Suppose the loan is for four years, with all principal being
repaid in the fourth year. If Luther's marginal corporate tax rate is 35%, then the net effect of the
loan on the value of the new product line is closest to:
A) $22 million
B) $34 million
C) $35 million
D) $24 million
Answer: D
Explanation: D) Luther Industries is paying (7% - 5% = 2%) more for the loan than the risk
demands. However, part of this 2% premium in the interest rate is being offset by the interest tax
shield. Therefore the true cost in any year is the amount of debt × (2%) × (1 - τc).
Cost per year = $500M(.02)(.65) = $6.5M, we need to discount this amount each year by the
correct rD of 5%, this is amount is constant and occurs each year for four years we have an
annuity, solving:
PMT = 6.5
I = 5%
FV = 0
N=4
Compute PV = $23.04 million
Diff: 2
Section: 18.7 Other Effects of Financing
Skill: Analytical
41
Copyright © 2011 Pearson Education
18.8 Advanced Topics in Capital Budgeting
Wyatt Oil is considering an investment in a new project with an unlevered cost of capital of 11%.
Wyatt's marginal corporate tax rate is 35% and its debt cost of capital is 6%. The project has free
cash flows of $25 million per year which are expected to decline by 3% per year.
1) If Wyatt adjusts its debt continuously to maintain a constant debt-equity ratio of 50%, then the
appropriate WACC for this new project is closest to:
A) 7.5%
B) 8.6%
C) 10.3%
D) 10.8%
Answer: C
Explanation: C) where d , so
Diff: 2
Section: 18.8 Advanced Topics in Capital Budgeting
Skill: Analytical
2) If Wyatt adjusts its debt once per year to maintain a constant debt-equity ratio of 50%, then
the appropriate WACC for this new project is closest to:
A) 7.5%
B) 8.6%
C) 10.3%
D) 10.8%
Answer: D
Explanation: D)
where d , so
Diff: 2
Section: 18.8 Advanced Topics in Capital Budgeting
Skill: Analytical
42
Copyright © 2011 Pearson Education
3) If Wyatt adjusts its debt continuously to maintain a constant debt-equity ratio of 50%, then the
value of this new project is closest to:
A) $240 million
B) $320 million
C) $340 million
D) $445 million
Answer: C
Explanation: C) where d , so
The cash flows from this project follow a growing perpetuity, therefore
Diff: 2
Section: 18.8 Advanced Topics in Capital Budgeting
Skill: Analytical
4) If Wyatt adjusts its debt once per year to maintain a constant debt-equity ratio of 50%, then
the value of this new project is closest to:
A) $240 million
B) $320 million
C) $340 million
D) $445 million
Answer: B
Explanation: B) where d , so
The cash flows from this project follow a growing perpetuity, therefore
Diff: 2
Section: 18.8 Advanced Topics in Capital Budgeting
Skill: Analytical
43
Copyright © 2011 Pearson Education
Use the following information to answer the question(s) below.
Galt Industries is expected to generate free cash flows of $24 million per year. Galt has
permanent debt of $80 million, a corporate tax rate of 40%, and an unlevered cost of capital of
12% and its cost of debt capital is 6%.
5) The value of Galt's equity using the APV method is closest to:
A) $150 million
B) $180 million
C) $230 million
D) $240 million
Answer: A
Explanation: A) APV = VL = VU + TcD (40%)$80 million = $232 million
Value of equity = total value - debt = $232 - $80 = $152 million
Diff: 2
Section: 18.8 Advanced Topics in Capital Budgeting
Skill: Analytical
44
Copyright © 2011 Pearson Education
7) The value of Galt's equity using the WACC method is closest to:
A) $150 million
B) $180 million
C) $230 million
D) $240 million
Answer: A
Explanation: A) Using APV = VL = VU + TcD (40%)$80 million = $232
million
rwacc = ru - dTc[rd + ϕ(ru - rd)] where ϕ = 1 with permanent debt and d =
8) If Galt's debt cost of capital is 6%, then Galt's equity cost of capital is closest to:
A) 11.2%
B) 12.0%
C) 14.8%
D) 15.2%
Answer: D
Explanation: D) Using APV VL = VU + TcD (40%)$80 million = $232 million
45
Copyright © 2011 Pearson Education
9) Galt's free cash flow to equity (FCFE) is closest to:
A) $19.2 million
B) $20.4 million
C) $21.2 million
D) $24.0 million
Answer: C
Explanation: C) Using APV VL = VU + TcD (40%)$80 million = $232 million
10) Consider the following equation for the Project WACC with a fixed debt schedule:
rwacc = rU - dτc[rD + f(rU - rD)]
11) Consider the following equation for the Project WACC with a fixed debt schedule:
rwacc = rU - dτc[rD + f(rU - rD)]
46
Copyright © 2011 Pearson Education









