0% found this document useful (0 votes)
77 views4 pages

Sentence Transformation Exercises

This document contains examples of exercises to transform sentences from one structure to another, including: - Removing adverbs like "too" from sentences - Changing degrees of comparison without changing meaning - Expressing meanings in negative forms - Converting negatives to affirmatives and vice versa - Transforming sentences from interrogative to assertive and vice versa - Transforming sentences from declarative to exclamatory and vice versa
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
77 views4 pages

Sentence Transformation Exercises

This document contains examples of exercises to transform sentences from one structure to another, including: - Removing adverbs like "too" from sentences - Changing degrees of comparison without changing meaning - Expressing meanings in negative forms - Converting negatives to affirmatives and vice versa - Transforming sentences from interrogative to assertive and vice versa - Transforming sentences from declarative to exclamatory and vice versa
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Sukhoi Academy

CANDIDATE’S NAME: …………………………………................................................

CLASS: ……………………………………… Roll No: ……………………………………..

Transformation of Sentences Part 1


Rewrite the following sentences so as to get rid of the Adverb 'too.
1. He was too late to hear the first speech.
Ans – He was so late that I cannot express my feelings.

2. The boy was too old for a whipping.


Ans – The boy was so old that he could not hear the first speech.

3. This fact is too evident to require proof.


Ans – The fact is so evident that it does not require proof.

4. The bag was too heavy for me too carry,


Ans – The bag was so heavy that I could not carry.

Change the Degree of Comparison without changing the meaning.


1. Abdul is as strong as his brother.
Ans – His (Abdul’s ) brother is not stronger than Abdul.

2. Akbar was one of the greatest kings.


Ans – Akbar was greater than other most king.

3. Some boys are at least as industrious as Karim.


Ans – Karim is not more industrious than some other boys.

4. Mahabaleshwar is cooler than Mysore.


Ans – Mysore is not so cool as Mahabaleshwer.

5. This church is the biggest in Mumbai.


Ans – No other church in Mumbai is so big as this.

6. Helen of Troy was more beautiful than any other woman


Ans – No other woman was so beautiful as Helen of Troy.

7. Very few Indo-Anglian novelists are as great as R.K. Narayan.


Ans – R.K. Narayan is greater than most other Indo- Anglian novelists.
8. It is better to starve than beg.
Ans – It is not good to beg as to starve.

9. He loves all his sons equally well.


Ans – He does not love any of his sons better than the others.

Express the meaning of the following sentences in a negative form.


1. As soon as he came, he made objections.
Ans – No sooner did he come than they made objections.

2. I always love my country.


Ans – I am never without love for my country.

3. He is sometimes foolish.
Ans – He is not always wise.

4. He failed to notice me when he came in.


Ans. He did not notice me when he came in .

5. Everybody will admit that he did his best.


Ans – Nobody will deny that he did his best.

6. Only a millionaire can afford such extravagance.


Ans – None but a millionaire can afford such extravangance.

7. Every man makes mistakes sometimes.


Ans – There is no man who does not make mistake sometimes.

8. I care very little what he says about me.


Ans – I do not care what he says about me.

Convert the following Negatives into Affirmatives.

1. Nobody was absent.


Ans – Everybody was present.

2. He did not live many years in India.


Ans- He lived only a few years in India.

3. No one could deny that she was pretty.


Ans – Everyone would admit that she was pretty.
4. God will not forget the cry of the humble.
Ans – God will remember the cry of the humble.

5. I am not a little tired.


Ans – I am very tired.

6. There was no one present who did not cheer.


Ans – Everyone present cheered.

7. I never in my life laid a plan and failed to carry it out.


Ans – Whenever I laid a plan in my life , I carried it out.

8. Not many men would be cruel and unjust to a cripple.


Ans –Only a few men would be cruel and unjust to a cripple.

9. No man could have done better.


Ans – He did as well as any man could have done.

10. The two brothers are not unlike each other.


Ans – The two brothers are alike.

11. He has promised never to touch wine again.


Ans – He has promised to abstain from wine in future.

12. We did not find the road very bad.


Ans- We found the road rather bad.

13. There is no smoke without fire.


Ans – Where there is smoke there is fire.

14. It is not likely that he will ever see his home again.
Ans – It is likely that he has seen the home for the last time.

Transform the following sentences into Assertive sentences.


1. What though the field be lost?
Ans – It does not matter even if the field is lost.

2. Is that the way a gentleman should behave?


Ans- That is not the way a gentleman should behave.

3. Why waste time in this fruitless occupation?


Ans – you should not waste time in this fruitless occupation.

4. Can you gather grapes from thorns or figs from thistles?


Ans – You cannot gather grapes from thorns or figs from thistles.

Transform the following Exclamatory sentences into Assertions.


1. What would I not give to see you happy!
Ans – I would give anything to see you happy.

2. What a piece of work is man!


Ans – Man is a wonderful piece of work.

3. How awkwardly he manages his sword!


Ans – He manages his sword very awkwardly.

4. ‘If only I had the wings of a dove!


Ans – I wish I had the wings of a dove.

5. - If only I had a good horse!


Ans – I wish I had a good horse.

6. ‘What a delicious meal!


Ans – It was a very delicious meal.

7. Shame on you to use a poor cripple so !


Ans – It is shameful of you to use a poor cripple so.

8. If only | had come one hour earlier!


Ans – I wish I had come one hour sooner .

Transform the following into Exclamatory sentences.


1. It is a horrible night.
Ans – What a horrible night it is !

2. It is hard to believe that he did such a deed.


Ans – How hard to believe that he did such a deed!

3. He leads a most unhappy life.


Ans – What an unhappy life he leads!

You might also like