0% found this document useful (0 votes)
40 views8 pages

Patel's Concerns on China's Threat

This document contains a revision worksheet for Class XII students studying the chapter on India's foreign policy in their Political Science course. It includes 46 multiple choice questions testing students' understanding of key concepts, events, and people that shaped India's non-aligned foreign policy since independence. Some of the main topics covered include Jawaharlal Nehru's leadership in formulating the principles of non-alignment, India's relations with neighbors like China and Pakistan, India's role in global developments during the Cold War era, and the influences that have shaped India's approach to foreign relations.

Uploaded by

Nishi Mishra
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
40 views8 pages

Patel's Concerns on China's Threat

This document contains a revision worksheet for Class XII students studying the chapter on India's foreign policy in their Political Science course. It includes 46 multiple choice questions testing students' understanding of key concepts, events, and people that shaped India's non-aligned foreign policy since independence. Some of the main topics covered include Jawaharlal Nehru's leadership in formulating the principles of non-alignment, India's relations with neighbors like China and Pakistan, India's role in global developments during the Cold War era, and the influences that have shaped India's approach to foreign relations.

Uploaded by

Nishi Mishra
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

1

DELHI PUBLIC SCHOOL SANGRUR


SUBJECT: Political Science
Chapter. India's Foreign Policy
Revision Worksheet
CLASS XII

Multiple Choice Questions


Bandung Conference was held in the year:
(a) 1954
(b) 1955
(c) 1956
(d) 1957
Answer: (b) 1955

Q2. The Architect of Non-alignment is:


(a) Pt. Nehru
(b) Indira Gandhi
(c) Y. B. Chavan
(d) Atal Behari Vajpayee
Answer (a) Pt. Nehru

Q3. Who exercised profound influence in the formulation and implementation of India’s foreign policy from 1946 to
1964?
(a) Motilal Nehru
(b) Sardar Patel
(c) Indira Gandhi
(d) Jawaharlal Nehru
Answer (d) Jawaharlal Nehru

Q4. Bangladesh emerged as an independent nation in:


(a) January 1972
(b) December 1971
(c) March 1971
(d) November 1971
Answer (b) December 1971

Q5. India convened the Asian Relations Conference in March 1947 under the leadership of
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) Dr. Radha Krishnan

Mr. ßalkar
2

(c) Jawaharlal Nehru


(d) Rajendra Prasad
Answer (c) Jawaharlal Nehru

Q6. China made a sudden attack on India in:


(a) August 1962
(b) September 1962
(c) October 1962
(d) September 1965
Answer (c) October 1962

Q7. In the Nehru cabinet who was apprehensive of the future attack from china?
(a) Vallabhbhai Patel
(b) C. Rajagopalachari
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Jagjivan Ram
Answer (a) Vallabhbhai Patel

Q8. Bandung Conference was held in the year:


(a) 1954
(b) 1955
(c) 1956
(d) 1957
Answer (b) 1955

Q9. Expand NEFA.


(a) North-Eastern Far Agency
(b) North Eastern Frontier Agency
(c) North-Eastern Fullest Agency
(d) North Eastern Farther Agency
Answer (b) North Eastern Frontier Agency

Q10. In which year McMahon Line boundary line was determined between India and China?
(a) 1924
(b) 1914
(c) 1916
(d) 1927
Answer (b) 1955

Q11. India convened the Asian Relations Conference in March 1947 under the leadership of
(a) Dr B.R. Ambedkar

Mr. ßalkar
3

(b) Dr. Radha Krishnan.


(c) Jawaharlal Nehru.
(d) Rajendra Prasad.
Answer (c) Jawaharlal Nehru.

Q12. When China annexed Tibet?


(a) 1930
(b) 1940
(c) 1950
(d) 1960
Answer (c) 1950

Q13. The foreign policy of a country is the outcome of her economic policy” these remarks were made by:
(a) Indira Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Morarji Desai
(d) Charan Singh
Answer (b) Jawaharlal Nehru

Q14. Bangladesh emerged as an independent nation in:


(a) January 1972
(b) December 1971
(c) March 1971
(d) November 1971
Answer: (b) December 1971

[Link] basis of India’s foreign policy is


(a) Non-alignment
(b) Promoting US bloc
(c) Promoting USSR bloc
(d) Aligning with China
Answer (a) Non-alignment

Q17. Who accompanied the Tibetan spiritual leader Dalai Lama during the official Chinese visit to India in 1956?
(a) Hua Guofeng
(b) Zhao Ziyang
(c) Chinese Premier Zhou Enlai
(d) Li Peng
Answer (c) Chinese Premier Zhou Enlai

Q18. Write ‘true’ or ‘false’ against each of these statements.

Mr. ßalkar
4

(a) Non-alignment allowed India to gain assistance both from U.S.A. and U.S.S.R.
(b) India’s relationship with her neighbors has been strained from the beginning.
(c) The Cold War has affected the relationship between India and Pakistan.
(d) The treaty of Peace and Friendship in 1971 was the result of India’s closeness to the U.S.A.
Answer (a) True (b) True (c) True (d) False

Q19. For the early freedom of which country India made an earnest effort by convening an international conference?
(a) Malaysia
(b) Indonesia
(c) Vietnam
(d) Singapore
Answer (b) Indonesia

Q20. After Nehru, the first Prime Minister to visit China was
(a) Lal Bahadur Shastri.
(b) Indira Gandhi.
(c) Rajiv Gandhi.
(d) V.P. Singh.
Answer (c) Rajiv Gandhi.

Q21. Which conference marked the zenith of India’s engagement with the newly independent Asian and African
nations?
(a) Bandung Conference
(b) Singapore Conference
(c) Egyptian Conference
(d) Malaysian Conference
Answer (a) Bandung Conference

Q22. Why Britain attacked Egypt in 1956?


(a) Over Suez Canal issue
(b) Over Suzhou Canal issue
(c) Over Panama Canal issue
(d) Over Bruges Canal issue
Answer (a) Over Suez Canal issue

Q23. In the Nehru cabinet who was apprehensive of the future attack from china?
(a) Vallabhbhai Patel
(b) C. Rajagopalachari
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Jagjivan Ram

Mr. ßalkar
5

Answer (a) Vallabhbhai Patel

Q24. Which conference marked the zenith of India’s engagement with the newly independent Asian and African
nations?
(a) Bandung Conference
(b) Singapore Conference
(c) Egyptian Conference
(d) Malaysian Conference
Answer (a) Bandung Conference

Q25. Who proposed the partition of Kashmir?


(a) Mohammad Ali Jinah
(b) Motilal Nehru
(c) M.C. Naughton.
(d) Li Peng
Answer (c) M.C. Naughton.

Q26. Apartheid is the practice of


(a) Religious discrimination.
(b) Racial discrimination.
(c) Linguistic differences.
(d) Human behaviour.
Answer (b) RacialRacial discrimination.

Q27. India convened the Asian Relations Conference in March 1947 under the leadership of
(a) Dr B.R. Ambedkar
(b) Dr. Radha Krishnan.
(c) Jawaharlal Nehru.
(d) Rajendra Prasad.
Answer (c) Jawaharlal Nehru.

Q28. In the Nehru cabinet who was apprehensive of the future attack from china?
(a) Vallabhbhai Patel
(b) C. Rajagopalachari
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Jagjivan Ram
Answer (a) Vallabhbhai Patel

Q29. Who exercised profound influence in the formulation and implementation of India’s foreign policy from 1946 to
1964?
(a) Motilal Nehru
(b) Sardar Patel
Mr. ßalkar
6

(c) Indira Gandhi


(d) Jawaharlal Nehru
Answer (d) Jawaharlal Nehru

Q30. After second World War, the world was divided into the blocks of
(a) U.S.A and U.K.
(b) USSR and China.
(c) Japan and Korea.
(d) U.S.A and USSR.
Answer (d) U.S.A and USSR.

Q31. Article 51 of the Indian Constitution lays down some provisions regarding...
(a) Powers of Prime Minister.
(b) Fundamental Rights.
(c) Promotion of international peace and security.
(d) Fundamental Duties.
Answer (c) Promotion of international peace and security.

Q32. The basis of India's foreign policy is


(a) Non alignment.
(b) Promoting US bloc.
(c) Promoting USSR bloc.
(d) Aligning with China.
Answer (a) Non alignment.

Q33. Which conference marked the zenith of India’s engagement with the newly independent Asian and African
nations?
(a) Bandung Conference
(b) Singapore Conference
(c) Egyptian Conference
(d) Malaysian Conference
Answer (a) Bandung Conference

Q34. When China annexed Tibet?


(a) 1930
(b) 1940
(c) 1950
(d) 1960
Answer (c) 1950

Q35. Expand NEFA.


(a) North Eastern Far Agency

Mr. ßalkar
7

(b) North Eastern Frontier Agency


(c) North Eastern Fullest Agency
(d) North Eastern Farther Agency
Answer (b) North Eastern Frontier Agency

Q36. After Second World War, the world was divided into the blocks of
(a) U.S.A and U.K.
(b) USSR and China.
(c) Japan and Korea.
(d) U.S.A and USSR.
Answer: (d) U.S.A and USSR.

Q37. The Architect of Non-alignment is:


(a) Pt. Nehru
(b) Indira Gandhi
(c) Y. B. Chavan
(d) Atal Behari Vajpayee
Answer: (a) Pt. Nehru

Q38. Non - Alliance means


(a) Being neutral
(b) Freedom to decide on issues independently
(c) Demilitarization
(d) None of the above
Answer: (b) Freedom to decide on issues independently

Q39. Expand NEFA.


(a) North Eastern Far Agency
(b) North Eastern Frontier Agency
(c) North Eastern Fullest Agency
(d) North Eastern Farther Agency
Answer: (b) North Eastern Frontier Agency

Q40. China made a sudden attack on India in:


(a) August 1962
(b) September 1962
(c) October 1962
(d) September 1965
Answer: (c) October 1962

Mr. ßalkar
8

[Link] conference marked the zenith of India’s engagement with the newly independent Asian and African
nations?
(a) Bandung Conference
(b) Singapore Conference
(c) Egyptian Conference
(d) Malaysian Conference
Answer: (a) Bandung Conference

Q42. The first Summit of non-alignment (NAM) was held in Belgrade in (1960/1961/1962)
(a) 1960
(b) 1961
(c) 1962
(D) 1958
Answer: (b) 1961

Q43. The Panchsheel agreement was signed between India and


(a) Pakistan
(b) China
(c) USA
(D) Bangladesh
Answer: (b) China

Q44. The Kargil conflict went on during May and June


(a) 1998
(b) 1999
(c) 2000
(D) 1988
Answer: (b) 1999

Q45. The Janata Party government came to power in


(a) 1976
(b) 1977
(c) 1978
(D) 1985
Answer: (b) Article 51

Q46. Which article of Indian constitution directs to adopt foreign policy?


(a) Article 50
(b) Article 51
(c) Article 52
(d) Article 53
Answer: (b) Article 51

Mr. ßalkar

You might also like