0% found this document useful (0 votes)
14 views79 pages

MAH MBA CET 2021 Question Paper

This document contains a 14 question sample test for the MAH MMS MBA CET 2021 exam. It includes questions in various formats like word analogies, error identification, logical reasoning, and data interpretation. The questions assess skills like logical thinking, data analysis, percentages, ratios and proportions. The document also provides contact information for Cetking coaching classes and test preparation resources.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
14 views79 pages

MAH MBA CET 2021 Question Paper

This document contains a 14 question sample test for the MAH MMS MBA CET 2021 exam. It includes questions in various formats like word analogies, error identification, logical reasoning, and data interpretation. The questions assess skills like logical thinking, data analysis, percentages, ratios and proportions. The document also provides contact information for Cetking coaching classes and test preparation resources.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 1

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141

MBA CET
2021 Memory Based Paper - Mixed Slots

MAH - MBA / MMS CET 2021 Conducted by State CET Cell, Maharashtra State

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 2

1) - In the following question, select the related number from the given alternatives.

ACOUSTIC : 91 : : RENOUNCE : ?

Options:

1) 95

2) 99

3) 105

4) 109

5)100

Answer: 1

Solution: RENOUNCE = 18+5+14+15+21+14+3+5 = 95

2)- In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which
part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is
free from error, select the "No error" option.

The General Manager of the industry has felt (A)/ that there is no use of (B)/ discussing about
the problems with the labourers. (C)/No Error (D)

1) A

2) B

3) C

4) D

5) None of These

Answer: 3 ("Discussing about" is wrong. Omit "about" to make it true.)

3) - In the following question, select the odd letters from the given alternatives.

Options:

1) ACFJ

2) RTWA

3) NPSV

4) HJMQ

5) BDGK

Answer: 3

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 3

4) The ratio of the number of boys and girls in a class is 2 : 3. The average weight of boys and
girls in the class is 18 kg and 21 kg respectively. What is the average weight (in kgs) of all the
boys and girls together?

1) 99/5

2) 101/5

3) 109/6

4) 96/5

5) 100/5

Answer: 1

Solution: Let the number of boys in class = 2 and number of girls = 3

Average weight of boys = 18 kg

Therefore, the total weight of boys = 18 x 2 = 36 kg

Similarly, the total weight of girls = 21 x 3 = 63 kg

Therefore, average weight (in kg) of all the boys and girls together = (36 + 63) / (2 + 3)

= 99/5

5) From a point, Lokesh starts walking towards south and after walking 30 metres he turns

to his right and walks 20 metres, then he turns right again and walks 30 metres. He finally turns
to

his left and walk 40 metres. In which direction is he with reference to the starting point?

1) North-West

2) East

3) West

4) South

5)North

Answer: West

Solution:

40

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 4

30 30

20

6) In the following question, from the given alternative words, select the word which cannot

be formed using the letters of the given word.

ENCYCLOPEDIA

1) CONE

2) CYCLE

3) NOISY

4) PEACE

5) PEDIA

Answer: 3

7) In a certain code language, "RAIN" is written as "OHBQ". How is "SUMMER" written in

that code language?

1) QFLNTT

2) QDLLTR

3) SFNNVT

4) SDNLVR

5) SOQWER

Answer: 4

8) After two successive discounts of 20% and 12% an article is sold for Rs 16896. What is the

marked price (in Rs) of the article?

1) 21500

2) 23800

3) 22000

4) 24000

5) 25000

Answer: 4
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 5

Solution :

Let the marked price be x.

After the first discount of 20%, marked price = 80% of x = 4/5x

After the second discount of 12%, marked price = 88% of 4/5x

So, according to the question, selling price = Rs. 16896

Therefore, 88% of 4/5x = 16896

(88/100 × ⅘)x = 16896

x = (16896 × 125) / 88

x = 192 × 125 = Rs.24000

9) Select the figure that can replace the question mark (?) in the following series.

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 6

10) Select the correct mirror image of the given figure when a mirror is placed on the right of
the following figure

11) 5 years ago the average age of a family which includes father, mother and a son was
35years. 3 years ago the average age of father and mother was 46 years. What is the present
age (in years) of the son?

1) 20

2) 22

3) 24

4) 26

5) None of these
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 7

Answer: 2

Solution :

Let the present sum of ages of father and mother be x.

So three years ago, the sum of ages of father and mother = (x-6) years

According to question,

(x-6) / 2 = 46

x - 6 = 92

x = 98

Let the present sum of ages of the father, mother and son be y.

So, 5 years ago, the sum of ages of the father, mother and son = (y-15) years

According to the question,

(y-15) / 3 = 35

Y - 15 = 105

Y = 120

Present age of son = 120 - 98 = 22 years

12) 30% of a number exceeds 25% of the same number by 27. What is the value of the number?

1) 450

2) 650

3) 540

4) 340

5) 600

Answer: 3

Solution 3:

Let the number be x

30% of x - 25% of x = 27

30/100 x - 25/100 x = 27

5x = 27 × 100 Therefore x= 540

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 8

13) The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four
alternatives

are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.

We acted on a __________ impulse.

1) momentary

2) momentous

3) memorable

4) meritorious

5) None of these

Answer: 1 (We acted on a momentary impulse.)

14) The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four
alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.

Do your best and we'll back you ______.

1) on

2) in

3) out

4) up

5) None of these

Answer: 4 (Do your best and we'll back you up.)

Directions (15-17): Read the data given below carefully and answer the following questions:

The table below gives details regarding five societies and the percentage of men, women and
children living in the society.

Society Total number of Men Women Children


People
S 4900 41 42 17
T 5200 39 48 13
U 6020 25 65 10
V 4850 44 34 22

15). What is the total number of children living in society T and V together?
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 9

1) 1777

2) 1743

3) 1700

4) 1667

5) 2000

Solution : Number of children in society T = (13/100) × 5200 = 676 Number of children in society
V = (22/100) × 4850 = 1067 Total number of children = 676+1067 = 1743

16). Total number of people staying in society T forms approximately what percent of the total
number of people living in society V?

1) 104%

2) 102.5%

3) 107.2%

4) 110.34%

5) None of the above

Solution : Number of people living in society T = 5200 Number of people living in society V =
4850 Percentage = (5200/4850) × 100 = 107.2%

17). What is the total number of men staying in society U and the number of women staying in
society T together?

1) 4001

2) 4000

3) 4002

4) 4004

5) 500

Solution : Number of men living in society U = (25/100) × 6020 = 1505 Number of women living
in society T = (48/100) × 5200 = 2496 Total number of men living in society U and women living
in society T = 1505 + 2496 = 4001

18) - In the following question below are given some statements followed by some conclusions.
Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly
known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically
follows the given statements.

Statements:

I. All rackets are bats.


For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 10

II. All bats are wickets.

Conclusions:

I. Some wickets are rackets.

II. All wickets are rackets.

Options:

1) Only conclusion (I) follows.

2) Only conclusion (II) follows.

3) Neither conclusion (I) nor conclusion (II) follows.

4) Both conclusions follow.

5) Either (I) or (II) follow.

Answer: 1

Solution:

wickets

Bats

Rackets

19) In a row of girls, position of Shreya from left side of the row is 11th and Aishwarya from the
right side of the row is 17th. If Reema is sitting just in the middle of Shreya and Aishwarya and
her position from Shreya is 5th, then how many girls are sitting in the row?

1) 35

2) 37

3) 26

4) 29

5) 31

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 11

Answer : 2

Solution 1: Position of Reema from left = Position of Shreya from left + Position of Reema from
Shreya

= 11 + 5 = 16th

Position of Reema from right = Position of Aishwarya from right + Position of Shreya from
Aishwarya =17 + 5 = 22nd

Total number of girls = (Sum of the positions of Reema from both sides) – 1

= (16 + 22) - 1

= 37

Directions Q. (20-21): Read the following information carefully and answer the questions that
follow:

‘A * B’ means ‘A is the mother of B’

‘A x B’ means ‘A is the father of B’

‘A + B’ means ‘A is the sister of B’

‘A - B’ means ‘A is the brother of B’

‘A > B’ means ‘A is the son of B’

‘A < B’ means ‘A is the daughter of B’

20) In the expression ‘P x Q + Y > Z’, how is Z related to P?

1) Daughter-in-law

2) Daughter

3) Wife

4) Sister

5) Brother

Answer : 3

Solution : P x Q → P is the father of Q

Q + Y → Q is the sister of Y

Y > Z → Y is the son of Z

Hence, Z is the wife of P.

21) In the expression ‘ X + Y > M - N’, how is X related to N?


For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 12

1) Son

2) Daughter

3) Nephew

4) Niece

5) Mother

Answer : 4

Solution : X + Y → X is the sister of Y

Y > M → Y is the son of M

M - N → M is the brother of N

Therefore, X is the niece of N.

22). In a certain code language ‘EXAMINATION’ is written as ‘FYBNJOBUHPM’. Which word


would

be coded as ‘QPQVMBS’?

1) ANALYSE

2) FRIENDS

3) ROUTINE

4) POPULAR

5) PATIENT

Answer : 5

Solution :

E(+1) X(+1) A(+1) M(+1) I(+1) N(+1) A(+1) T(+1) I(+1) O(+1) N(+1)

FYBNJOBUHPM

P(+1) O(+1) P(+1) U(+1) L(+1) A(+1) R(+1)

QPQVMBS

23) find the number of triangles in the given figure.

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 13

1) 5

2) 6

3) 8

4) 10

5) 9
Answer: D
Solution: The figure may be labelled as shown.

The simplest triangles are AJF, FBG, GCH, HDI, and IEJ

i.e. 5 in number.

The triangles composed of three components each EBH, AIC, EFC, ADG, and BJD i.e. 5 in number.

Thus, there are 5 + 5 = 10 triangles in the figure.

Hence, option D is correct.

24) (? - 2762.99) ÷ 86.05 × 12.98 = 208.11

1) 4132

2) 4111
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 14

3) 4133

4) 5132

5) 4139

Answer: 5

Solution

(? - 2762.99) ÷ 86.05 × 12.98 = 208.11

⟹ (? - 2763) ÷ 86 × 13 = 208

⟹ (? - 2763) ÷ 86 = 208 ÷ 13

⟹ (? - 2763) = 16 × 86

⟹ ? = 1376 + 2763

⟹ ? = 4139

25) 12.98 × 252.03 ÷ 41.90 + 170.11 = ? + 46.988

1) 200

2) 201

3) 202

4) 203

5) 204

Answer : 2

Solution :12.98 × 252.03 ÷ 41.90 + 170.11 = ? + 46.988

13 × 252 ÷ 42 + 170 = ? + 47

13 × 6 + 170 = ? + 47

78 + 170 = ? + 47

248 = ? + 47

? = 201

Directions (26-27): Read the information given below and answer the following questions:

In a certain code language ‘trains are always late’ is written as ‘mn fn bn gn’.

‘Drivers were always punished’ is written as ‘gn dn cn hn’.

‘Drivers stopped all trains’ is written as ‘bn cn vn rn’

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 15

‘All passengers were late’ is written as ‘dn kn fn vn’

26) What will be the code for ‘drivers’?

1) Kn

2) Vn

3) Fn

4) Hm

5) Cn

Answer : 5

Solution :

Drivers - cn

27) What will be the code for ‘drivers late always’?

1) Kn vn cn

2) Cn gn fn

3) Cn dn bn

4) Rn vn dn

5) Gn mn fn

Answer: 2

Solution :

Drivers - cn

Always - gn

Late – fn

28) In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part
of the sentence has an error. If the sentence is free from error, select the "No error" option.

She enquired from the stranger / who was he and / what he wanted from her

1) She enquired from the stranger

2) who was he and

3) what he wanted from her.

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 16

4) No Error

5) None of these

Answer: 2 ("Who was he" is incorrect. "Who he was " is the correct version)

29) Select the related word from the given alternatives.

Tongue : Taste :: Nose : ?

1) Smell

2) Face

3) Touch

4) Chin

5) None of these

Answer: 1

30) Select the related letters from the given alternatives.

FDH : LJN :: RPT : ?

1) XYZ

2) WUY

3) XVZ

4) SUV

5) None of these

Answer: 3

Solution: The pattern followed is:

F+6=L

D+6=J

H + 6 = N , Hence, RPT = XVZ

31) Select the odd word from the given alternatives.

1) Nylon
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 17

2) Wool

3) Silk

4) Cotton

5) None of these
Answer: 4

32) Select the odd letters from the given alternatives.

1) ZXV

2) GDA

3) NKH

4) URO

5) None of these

Answer: 1

Solution:

1. Z (-2 letters) = X (-2 letters) = V

2. G (-3 letters) = D (-3 letters) = A

3. N (-3 letters) = K (-3 letters) = H

4. U (-3 letters) = R (-3 letters) = O

33) The ratio between the ages of Natasha and Shivani is 5:6 respectively. If the ratio between
the one third age of Natasha and half of Shivani’s age is 5:9, then what is Shivani’s age?

A. 15 years

B. 21 years

C. Cannot be determined

D. 14 years

E. None of the above

Answer : C

Solution :

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 18

Let Natasha’s age be 5x years

Let Shivani’s age be 6x years

According to question, (⅓ × 5x) : (½ × 6x) = 5:9

⟹ [5x / (3 × 3x)] = 5/9Since age cannot be in fraction, therefore, Shivani’s age cannot be
determined

34) Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).
Problem Figures: Answer Figures:

(A) (B) (C) (D) (1) (2) (3) (4) (5)


1) 2

2) 1

3) 3

4) 5

5) 4
Answer: Option 5
Explanation:
All the arrows reverse their directions.

35) The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives
are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.
Sanjay __________his mother in the morning every day.
1) calls in
2) calls up
3) calls off
4) calls down
5) None of these
Answer: 2 (Sanjay calls up his mother in the morning every day.)

36) In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative
which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
An axe to grind
1) Attack aggressively
2) Suffer a lot
3) Betray somebody
4) Have a selfish interest
5) None of these
Answer: 4
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 19

Select the number that can replace the question mark (?) in the following series.
37) 39, 50, 63, 80, ?, 122, 147, 176
1) 90
2) 108
3) 99
4) 105
5) 100
Answer: C
Explanation:
The series follows pattern as,
39 + 11 = 50
50 + (11 + 2 = 13) = 63
63 + (13 + 4 = 17) = 80
80 + (17 + 2 = 19) = 99
99 + (19 + 4 = 23) = 122
122 + (23 + 2 = 25) = 147
147 + (25 + 4 = 29) = 176

38) A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that
will complete the series.
DEC, HIG, LMK, PQO, TUS, ?
1) XYZ
2) WXY
3) XYW
4) YZA
5) None of these
Answer: 3
Solution: DEC, HIG, LMK, PQO, TUS, ?
The pattern followed is that in each letter of the term, the difference is of 4 letters.
1st letter: D (+ 4) H (+ 4) L (+ 4) P (+ 4) T (+ 4) X
2nd letter: E (+ 4) I (+ 4) M (+ 4) Q (+ 4) U (+ 4) Y
3rd letter: C (+ 4) G (+ 4) K (+ 4) O (+ 4) S (+ 4) W

39) A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that
will complete the series.
YY, YOY, YYYY, YYOYY, YYYYYY, ?
1. YYYOYYYY
2. YYYOYYY
3. YYYYYYY
4. YYYOYYYO
5. None of these
Answer: 2
Solution: YY, YOY, YYYY, YYOYY, YYYYYY, ?
The pattern followed is that in every alternate term 'O' is inserted between an even number of Y's
Thus, next term =YYYOYYY

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 20

40) In the question a statement is given, followed by two arguments, I and II. You have to consider
the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to
decide which of the given arguments, if any, is a strong argument.
Statement: Should eating paan at public places be made punishable?
Argument I: Yes, people eat pan and spit and makes public places dirty.
Argument II: No, Indians love paan.
1. if only argument I is strong
2. if only argument II is strong
3. if both I and II are strong
4. if neither I nor II is strong
5. Either I of II is true
Answer : 1

41) Three numbers are in the ratio 3 : 4 : 5. The sum of the largest and the smallest equals the sum
of the second and 52. The smallest number is
1) 20
2) 27
3) 39
4) 52
5) None of these
Answer: 3
Explanation:
as the three numbers are in ratio of 3:4:5
let the smallest number be 3y
greatest number be 5y and other middle number be 4y
it is given that 3y + 5y = 4y + 52
y = 13
hence smallest number = 3 x 13 = 39

42) If the radius of a circle is increased by 50%, its area is increased by


1) 125%
2) 100%
3) 75%
4) 50%
5) None of these
Answer: 1
Explanation:
Area of circle =
After increasing the radius by 50%
New area of circle =
Hence , the area increases by 125%

43) A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that
will complete the series.
AbC, dEfG, hIjKl, MnOpQr, ?
1) StUvWxY
2) StUvWx
3) StUvWxYZ
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 21

4) sTuVwXy
5) None of these
Answer: 1
Solution:
AbC, dEfG, hIjKl, MnOpQr, ?
The pattern followed is that capital and small alphabets are written alternatively and the number of
letters are increased in each term.
So, in the next term 7 letters will be written starting with 'S' in capital.
Missing term = StUvWxY

44) Introducing Reeta, Monica said, "She is the only daughter of my father's only daughter." How is
Monica related to Reeta?
1) Aunt
2) Niece
3) Cousin
4) Mother
5) None of these
Answer: 4
Solution: Monica's father's only daughter = Monica
Now, it is said that Reeta is the only daughter of Monica.
Thus, Monica is Reeta's mother.

45) If S = 19, SUN = 54 and CAKE = 20, then MISTAKE =?


1) 78
2) 68
3) 59
4) 48
5) None of these
Answer: 1
Solution:
The words are represented as the sum of numbers they represent as
A = 1, B = 2, C = 3,............, Z = 26
Therefore, SUN = 19 + 21 + 14 = 54
CAKE = 3 + 1 + 11 + 5 = 20
Similarly, MISTAKE = 13 + 9 + 19 + 20 + 1 + 11 + 5 = 78

A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined
part which will improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is
needed, select the option "No improvement".
46) He likes to drive his car at a speed of eighty kilometres each hour.
1) every hour
2) an hour
3) hourly
4) No improvement
5) None of these
Answer: 2 ("Each hour" is technically wrong. "An hour" is the correct version)

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 22

47) The single discount equal to three consecutive discounts of 10%, 12% and 5% is
1) 26.27%
2) 24.76%
3) 9%
4) 11%
5) None of these
Answer: 2
Explanation:
Let the cost price be 'X'
final selling price = X * (1- 0.1)(1-0.12)(1-0.05)
= X*0.7524
Final discount = X - 0.7524X
= 24.76%

48)
Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).
Problem Figures: Answer Figures:

(A) (B) (C) (D) (1) (2) (3) (4) (5)


1) 1

2) 2

3) 3

4) 4

5) 5
Answer: Option 1
Explanation:
The figure rotates 90oCW; gets reduced in size and also gets enclosed in a figure with one less
number of sides.

49) A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined
part which will improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is
needed, select the option "No improvement".
I'm staying with some friends who are owning a farm.
1) will be owning
2) own
3) have been owning
4) No improvement
5) None of these
Answer: 2 ("are owning" a farm is grammatically incorrect. Present Continuous is not required here.
"Own a farm" is enough and makes perfect sense.)

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 23

50) The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives
are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.
Most children remain______school between the ages of seven and ten.
1) in
2) under
3) at
4) inside
5) None of these
Answer: 3

Directions Q. (51 - 55): In the following passage, some of the words have been left out. Read the
passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

And then, a few glorious minutes _______(54)_______, it was time to reluctantly head ashore.
______(55)______ time, the strokes were more fluid, the movements more relaxed. I turned back
one last time _____(53)_______ hello to a clown fish, the reason why I came to the Andamans. As I
watched it played hide-and-seek ____(51)_____ a sea anemone, before frisking away. Suddenly, I
realised a kinship with the blue waters _____(52)______ the Bay of Bengal.

Q. (51)
1) to
2) for
3) from
4) with
5) None of these
Answer: 4

Q. (52)
1) for
2) from
3) to
4) of
5) None of these
Answer: 4

Q. (53)
1) to say
2) said
3) saying
4) says
5) None of these
Answer: 1

Q. (54)
1) late
2) later
3) lately
4) latest
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 24

5) None of these
Answer: 2

Q. (55)
1) These
2) Those
3) At
4) This
5) None of these
Answer: 4

56) If '+' stands for multiplication, '-' stands for addition, 'x' stands for division,
then what is the value of
128 + 9 - 16 x 4 = ?
1) 73
2) 256
3) 1156
4) 1352
5) None of these
Answer: 3
Solution: Given, 128 + 9 - 16 x 4 =?
Now, according to the question, 128 × 9 + 16 ÷ 4
= 1152 + 4
= 1156

57) Select the related word/letters/numbers from the given alternatives.


Magazine : Editor :: Drama : ?
1) Director
2) Hero
3) Heroine
4) Painter
5) None of these
Answer: 1
Solution:
Expression = Magazine: Editor: Drama: ?
An editor is a person who determines the final content of a magazine, similarly, a director is in
charge of a drama

58) Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.'
1) CA
2) FD
3) KI
4) TQ
5) None of these
Answer: 4
Solution:
C (-2 letters) = A
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 25

F (-2 letters) = D
K (-2 letters) = I
T (-3 letters) = Q

59) Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.
1) 73 - 61
2) 57 - 69
3) 47 - 59
4) 42 – 29
5) None of these
Answer: 4
Solution:
73 - 61 = 12
69 - 57 = 12
59 - 47 = 12
42 - 29 = 13

60) 'Astronomy' is related to 'Stars' in the same way as


'Agronomy' is related to '______________________'
1) Emotions
2) Plants
3) Mines
4) Crops
5) None of these
Answer: Crops

61) In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the
word given.
Fallacy
1) Conformity
2) Surety
3) Bias
4) Evidence
5) None of these
Answer: 3

62) In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to
the word given.
Veneration
1) Adoration
2) Contempt
3) Reverence
4) Admiration
5) None of these
Answer: 2

63) The odd element in the sequence 3, 7, 13, 21, 33, 43, 57, is :
1) 21
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 26

2) 33
3) 43
4) 7
5) 57
Answer: B
Explanation:
here the given sequence is 3, 7, 13, 21, 33, 43, 57
7-3=4
13 - 7 = 6
21 - 13 = 8
33 - 21 = 12
43 - 33 = 10
57 - 43 = 14
here we can see that difference between consecutive terms is increasing by 2 every time but due to
presence of 33 the pattern is not
getting formed and hence 31 is the right number in place of 33 and hence odd one out is 33

64) 35 210 1050 4200 ? 25200


1) 12600
2) 12340
3) 12580
4) 12200
5) None of these
Answer: 1
Explanation:
Series Pattern Given Series
35 35
35 × 6 = 210 210
210 × 5 = 1050 1050
1050 × 4 = 4200 4200
4200 × 3 = 12600 12600
12600 × 2 = 25200 25200

65) 5 7.5 15 27.5 112.5 393.75 1575


1) 393.75
2) 112.5
3) 27.5
4) 15
5) 7.5
Answer: C

Series Pattern Given Series


5 5(Correct)
5 × 1.5 = 7.5 7.5(Correct)
7.5 × 2 = 15 15(Correct)
15 × 2.5 = 37.5 27.5(Incorrect)
37.5 × 3 = 112.5 112.5Correct)
112.5 × 3.5 = 393.75 393.75(Correct)
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 27

393.75 × 4 = 1575 1575(Correct)

66) In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve
the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select "no improvement".
All (was surprising) to find that he was not with them.
1) was surprised
2) were surprised
3) is surprised
4) no improvement
5) None of these
Answer: 1

67) Select the letter-cluster that can replace the question mark in the following series.
ADG, CGK, EJO, ?, IPW
1) GNZ
2) GMS
3) GMZ
4) GNS
5) None of these
Answer: GMS

68) In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word.
Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
The diamond necklace was _______ too extravagant for a simple dinner party.
1) distance
2) long
3) very much
4) far
5) None of these
Answer: 4

69) Select the antonym of the given word.


TENDER
1. soft
2. warm
3. gentle
4. rough
5) None of these
Answer: 4 (rough)

70) Select the synonym of the given word.


GARRULOUS
1. guttural
2. throaty
3. concise
4. talkative
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 28

5) None of these
Answer: talkative

71) - P and Q are brothers. P is the father of S. R is the only son of Q and is married to U. How
is U related to S?
1) Sister-in-law
2) Mother-in-law
3) Sister
4) Mother
5) Cannot be Determined
Answer: Sister-in-law

72) In a certain code language, "NIGHT" is written as "ODDGM" and "DARK" is written as
"GOYC". How is "GREEN" written in that code language?
1) IABPF
2) MCBNB
3) OGHVL
4) FPBAI
5) None of these
Answer: IABPF

73) In the following question, correct the equation by interchanging two signs.
4x3–6÷2+7=8
1) – and +
2) x and –
3) ÷ and x
4) x and +
5) None of these
Answer: – and +

74) Select the antonym of the given word.


ESCALATE
1) reduce
2) enlarge
3) raise
4) heighten
5) None of these
Answer: 1 (reduce)

75) Select the most appropriate option to fill in the blank.


She got a lucrative job of a translator because she was ______ in French.
1) Deficient
2) Sufficient
3) Proficient
4) Efficient
5) None of these
Answer: 3 (She got a lucrative job of a translator because she was proficient in French.)
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 29

76) In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in
the given letter series shall complete it?
_ yzaa _ y _ xy _ aazy _
1) xxzzx
2) xxaza
3) xzxzx
4) aazzx
5) xxxaa
Answer: xzxzx

77) In a row of 74 girls, Shweta is 27th from left end. Palak is 7th to the right of Shweta.
What is Palak's position from the right end of the row?
1) 40
2) 41
3) 42
4) 44
5) None of these
Answer: 2

78) In the following question, from the given alternative words, select the word which can be
formed using the letters of the given word.
CAPITULATE
1) CAPABLE
2) LUPIN
3) PITTY
4) TALE
5) None of these
Answer: TALE

79) Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
1) Pragmatic
2) Protect
3) Pastel
4) Postal
5) Pebble
1) 43521
2) 35412
3) 34512
4) 43512
Answer: 35412

80) A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given
ones that will complete the series.
A, C, E, G, ?
1) H
2) I
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 30

3) J
4) F
5) B
Answer I

81) In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.
1) Venus : Planet
2) Moon : Satellite
3) Jupiter : Black Hole
4) Sun : Star
5) None of these
Answer: Jupiter : Black Hole

82) If 'A + B' means 'A is father of B', 'A – B' means 'A is mother of B', 'A * B' means 'A is
brother of B' and 'A % B' means 'A is sister of B', then how is Q related to S in 'P + Q * R – S'?
1) Husband
2) Uncle
3) Brother
4) Father
5) Aunt
Answer: Uncle

83) In a certain code language, 'VIRTUE' is coded as '201' and 'TRAGEDY' is coded as'218'. How will
'PROFANE' be coded in that language?
1) 570
2) 342
3) 432
4) 456
5) None of these
Answer: 2

84) Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair
of words.
Resistance: Ohm
1) Angle: Radians
2) Ampere: Current
3) Force: Watt
4) Density: Joule
5) None of these
Answer: 1

85) Four letter-clusters have been given, out of which three are alike in some manner and one is
different. Select the letter-cluster that is different.
1) HJMP
2)BDGT
3) TVYB
4) LNQJ
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 31

5) ABCD
Answer: 1

86) 33600 4200 600 100 ? 5


1) 42
2) 56
3) 60
4) 20
5) None of these
Correct Option: 4
Series Pattern Given Series
33600 33600
33600 ÷ 8 = 4200 4200
4200 ÷ 7 = 600 600
600 ÷ 6 = 100 100
100 ÷ 5 = 20 20
20 ÷ 4 = 5 5

87) The ratio of the capacity to do work of A and B is 3: 2. if they together can complete a work in 18
days, then how long does a take to complete the work alone?
1) 20 days
2) 30 days
3) 45 days
4) 25 days
5) None of these
Answer: 2
Solution:
It is given that the ratio of the capacity to do work of A and B is 3: 2.
They together can complete the work in 18 days.
Let the efficiency of A and B are 3x and 2x respectively.
The sum of their efficiency = 3x + 2x = 5x
Therefore, efficiency = work / time
⇒ 5x = work / 18
⇒ Work = 90x
The efficiency of A is 3x and the total work is 90x.
Therefore, 3x = 90x / time
⇒ time = 90x / 3x = 30 days

88) The value of 15.2 + 5.8 ÷ 2.9 x 2 - 3.5 x 2 ÷ 0.5 is equal to:
1) 4.8
2) 3.2
3) 5.2
4) 5.4
5) None of these
Answer: 3
Solution: 15.2 + [(5.8 ÷ 2.9) x 2] - [(3.5 x 2) ÷ 0.5]
= 15.2 + 4 - 14
= 15.2 - 10
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 32

= 5.2

89) 10 22 46 94 ? 382
1) 112
2) 128
3) 149
4) 167
5) None of these
Answer: 5
Series Pattern Given Series
4 × 2 + 2 = 10 10
10 × 2 + 2 = 22 22
22 × 2 + 2 = 46 46
46 × 2 + 2 = 94 94
94 × 2 + 2 = 190 190
190 × 2 + 2 = 382 382

90) Find the digits indicated by x & y in the number 353292xy if the number is completely divisible by
33.
1) x = 4, y = 5
2) x = 0, y = 6
3) x = 3, y = 6
4) x = 0, y = 9
5) None of these
Answer: 2
We can solve this question applying hit and trial method.
Among the given options, only option B (0 and 6) satisfies the divisibility conditions for factors of 33
(3 and 11).
The given number:
353292xy
Putting the values, we get
35329206
The sum of all the digits is = 30 which is divisible by 3.
And
(Sum of the digits at even places) - (Sum of the digits at odd places) = 15 - 15 = 0
Clearly, the number is divisible by 11 as well.

Direction (91-92): The graph shows the number of users in lakhs of three different mobile network
companies Yetel, Gio and Modafone in various years 2014 to 2017.

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 33

91) What is the ratio of the number of users of Yetel to that of Modafone during the period 2015 to
2017.
1) 36 : 37
2) 39 : 31
3) 38 : 39
4) 31 : 39
5) None of these
Answer: 2
Solution:
The number of users of Yetel during 2015 to 2017 = (55 + 80 + 60) = 195
The number of users of Modafone during 2015 to 2017 = (75 + 40 + 40) = 155
Required ratio = 195 : 155 = 39 : 31.

92) Total users of all three companies in 2017 are what percentage less than the total users of all the
three companies in 2014?
1) 11.9%
2) 9.9%
3) 12.5%
4) 22%
5) None of these
Answer: 1
Solution:
Total users of all three companies in 2014 = 70 + 80 + 60 = 210
Total users of all three companies in 2017 = 60 + 85 + 40 = 185
Reqd % = 210 – 185 × 100 = 11.9%
210

93) Which Venn diagram truly represents relationship among Teachers, Scholars and Students ?

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 34

a)

b)

c)

d)

e) None of these

Solution Is A: Some students may be scholars and vice-versa. Some teachers may be Scholars and
vice-versa. Some students may be teachers and vice-versa. Some students who are school are may
be teachers.

94 ) Identify the diagram that best represents the relationship among classes given below :
Food, Curd, Spoons

a)

b)

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 35

c)

d)

e) None of these

Solution Is D: Curd is a food item. Spoon is different from the both food and curd.

95) In the following figure, the boys who are cricketer and sober are indicated by which number ?

a) 6
b) 5
c) 4
d) 2
e) None of these

Solution Is : The required region should be common to the circle, the rectangle and the square but
outside triangle. Such region is marked `2`.

96) Identify the diagram that best represents the relationship among the classes the given below:
Females, Sisters, Teachers

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 36

a)

b)

c)

d)
e) None of these

Solution Is D:

97) Choose from the given diagrams the one that illustrates the relationship among three classes
China, India, Asia

a)

b)

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 37

c)

d)
e) None of these

Solution Is D: India and china are two different Asian countries

98) Select the most appropriate option to fill in the blank.


The committee reached ______ decision regarding the appointment of the chairman.
1) a compatible
2) a unanimous
3) an agreeable
4) an exemplary
5) None of these
Answer: 2 (The committee reached a unanimous decision regarding the appointment of the
chairman.

Directions Q. (99 - 102):


A company administers a written test comprising of three sections of 20 marks each – Data
Interpretation (DI), Written English (WE) and General Awareness (GA), for recruitment. A composite
score for a candidate (out of 80) is calculated by doubling her marks in DI and adding it to the sum of
her marks in the other two sections. Candidates who score less than 70% marks in two or more
sections are disqualified. From among the rest, the four with the highest composite scores are
recruited. If four or less candidates qualify, all who qualify are recruited.

Ten candidates appeared for the written test. Their marks in the test are given in the table below:

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 38

Some marks in the table are missing, but the following facts are known:
1. No two candidates had the same composite score.
2. Ajay was the unique highest scorer in WE.
3. Among the four recruited, Geeta had the lowest composite score.
4. Indu was recruited.
5. Danish, Harini, and Indu had scored the same marks the in GA.
6. Indu and Jatin both scored 100% in exactly one section and Jatin’s composite score was 10 more
than Indu’s.

Which of the following statements MUST be true?

[Link]'s composite score was more than that of Danish.


[Link] scored less than Chetna in DI.
[Link] scored more than Indu in GA.

a) Only 2
b) Both 2 and 3
c) Only 1
d) Both 1 and 2
e) None of these

Which of the following statements MUST be FALSE?

a) Bala scored same as Jatin in DI


b) Bala’s composite score was less than that of Ester
c) Chetna scored more than Bala in DI
d) Harini’s composite score was less than that of Falak
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 39

e) None of these

If all the candidates except Ajay and Danish had different marks in DI, and Bala's composite score
was less than Chetna's composite score, then what is the maximum marks that Bala could have
scored in DI?
a) 11
b) 12
c) 13
d) 14
e) 15

If all the candidates scored different marks in WE then what is the maximum marks that Harini could
have scored in WE?
a) 11
b) 12
c) 13
d) 14
e) 15

Answer 99 - 102
Danish, Harini, and Indu had scored the same marks the in GA.
Indu and Jatin both scored 100% in exactly one section and Jatin’s composite score was 10 more
than Indu’s.
Indu and Jatin both scored 100% in exactly one section and Jatin’s composite score was 10 more
than Indu’s.
Now, if Indu had scored 100% in DI, then her CS would be 20 × 2 + 8 + x = 60 or, x should be 12.
Now, this is a problem as Indu could have less than 70% in 2 sections and so would not have been
selected.

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 40

So, x = 20.
Indu and Jatin are in. The highest CS Geeta can get is 54, so Ester is also in.
Ajay could not have scored 19 in WE as his CS would then become 51 same as Danish.
So, Ajay should have scored 20 in WE resulting in an CS of 52.

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 41

Geeta should have scored a CS of more than 52 so she should have scored 19 or 20 in WE. But Ajay
was the unique highest scorer in WE.
So, Geeta should have score 19 in WE.
Options 1 and 2 are both true. Option 3 is not true.
Therefore Both 1 and 2
The question is "Which of the following statements MUST be true?"
99. Hence, the answer is Both 1 and 2
Choice D is the correct answer.
100. The question is "Which of the following statements MUST be FALSE?"
Hence, the answer is Bala scored same as Jatin in DI
Choice A is the correct answer.

Geeta should have scored a CS of more than 52 so she should have scored 19 or 20 in WE. But Ajay
was the unique highest scorer in WE.
So, Geeta should have score 19 in WE.
Let us assume Bala scored x in DI. His CS would be 2x + 20. We know 2x + 20 < 56 or, x < 18.
x = 17 gives Bala a CS of 54 which Chetna has scored.
x cannot be 16, 15 or 14 because Indu, Falak and Geetha have those scores.
x = 13 gives us a CS score of 46 which thankfully no one has.

Harini could not have scored 20, 19 or 18. If Harini had sored 17, her CS would have been 47 same as
Falak. So, 17 is also ruled out.
16 and 15 are also ruled out. Hmax could be 14. This gives us a CS of 44 which should be fine.
WE of 14 works

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 42

103) In a certain code language, 'SPECIAL' is coded as '20176410213'. How will 'MACHINE' be coded
as in that language?
1) 1324810155
2) 1424901056
3) 1424910156
4) 1524910146
5) None of these
Answer: 3
Explanation:
'SPECIAL' is coded as '20176410213'.
Like as,
S + 1 = 20
P + 1 = 17
E+1=6
C+1=4
I + 1 = 10
A+1=2
L + 1 = 13
Similarly,
For 'MACHINE',
(M + 1)(A + 1)(C + 1)(H + 1)(I + 1)(N + 1)(E + 1)
= 1424910156

104) Four letter-clusters have been given, out of which three are alike in some manner and one is
different. Select the odd letter-cluster.
1) AZ
2) LO
3) GT
4) KN
5) None of these
Answer: 4
Explanation:
AZ 1 + 26 = 27
LO 12 + 15 = 27
GT 7 + 20 = 27
KN 11 + 14 = 25

105) Select the letter will replace the question mark (?) in the following series.
A, J, E, L, I, N, O, P, U, ?
1) R
2) W
3) K
4) B
5) None of these
Answer: 1
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 43

Explanation:
There are 2 series,
A, E, I , O , U
And,
J, L, N, P, ?
2nd series follows pattern as,
J+2=L
L+2=N
N+2=P
P+2=R

106) Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that
gives their correct order.
A. Nevertheless, sound health, economic security and mental satisfaction are desired
by all
B. A change that is conducive to happiness may be termed as progress.
C. But different people find happiness in different things.
D. So, If a change contributes to the growth of these factors, it is progress.
1) DBCA
2) ABCD
3) BDCA
4) BCAD
5) DABC
Answer 4

107) Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that
gives their correct order.
A. Can I borrow your camera?
B. I will give it back to you next week.
C. I am going to jungle safari tomorrow.
D. My friend told me that jungle is beautiful in these days.
1) CADB
2) CDAB
3) BACD
4) ADBC
5) ABCD
Answer 2

108) Select one word for the following group of words.


A period of ten years
1) Fortnight
2) Millennium
3) Century
4) Decade
5) None of these
Answer 4

109) ABE: 8::KLO:?


For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 44

1) 37
2) 39
3) 38
4) 36
5) None of these
Answer: 3
Explanation:
Analogy - Alphanumeric series
So A = 1 , B = 2 , E = 5
A+B+E=8
Therefore K = 11 , L = 12 , O = 15

110) M is the son of P. Q is the granddaughter of O, who is the husband of P. How is M related to O?
1) Son
2) Daughter
3) Mother
4) Father
5) Uncle
Answer: 1
Explanation:
M is the son of P and O is the husband of O, therefore M is the son of O.

111) In a row of boys, Srinath is 7th from the left and Venkat is 12th from the right. If they
interchange their positions, Srinath becomes 22nd from the left. How many boys are there in the
row ?
1) 19
2) 31
3) 33
4) 34
5) 56
Answer: 3
Explanation:
After interchanging position 12th position from right will be 22nd position from left
Hence total no. of students will be 22+11 = 33

112) Statement: Politicians become rich by the votes of the people.


Assumptions:
I. People vote to make politician rich.
II. Politicians become rich by their virtue.
1) Only I is implicit
2) Only II is implicit
3) Both I and II are implicit
4) Both I and II are not implicit
5) Either I or II Implicit
Answer: 4
Explanation:
Assumption 1 is indirectly stating the statement and assumption 2 is also not valid

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 45

Direction(113- 124) : Read the following passages carefully and answer the questions given below
them. Certain words are given in bold to help you to locate them while answering some of the
questions.

PASSAGE
India is a country of villages with total approx 2,00,000 small villages. Rural population still
dominates the urban population as far as the number is considered. This is despite the fact that
there is rampant migration of rural families to urban centres as per some sources almost 20% of the
villages have completely migrated. Generally, the gains of being a unit of the urban population are
less than the disadvantages and risks that are in-built in the urban life. Crime, riots, etc are some of
the examples of such risks of urban life.

The forces that generate conditions conducive to crime and riots are stronger in urban communities
than in rural areas. Urban living is more anonymous living, 30% of the migrated villagers were able to
upgrade to Urban Living. It often releases the individual from community restraints more common in
tradition-oriented societies. But more freedom from constraints and controls also provides greater
freedom to deviate. And living in the more impersonalized, formally controlled urban society means
that regulatory orders of conduct are often directed by distant bureaucrats. The police are strangers
executing these prescriptions on an anonymous set of subjects.

Minor offences in small town or village are often handled without resort to official police action. As
disputable as such action may seem to be, it results in fewer recorded violations of the law
compared to those in the big cities. Although perhaps causing some decision difficulties for the
police in small town, formal and objective law enforcement is not always acceptable to the villagers.
Urban area with mass population, greater wealth, more commercial establishments and more
products of our technology also provide more frequent opportunities for theft.

Victims are impersonalized, property is insured, consumer goods in more abundance are vividly
displayed and are more portable. The crime rate increases despite formal moral education given in
schools.

113) Which of the following would be the best title for the above passage?
1) Lure of Village Life
2) Rural-Urban Rift
3) Hazards of Urban Life
4) Crime and Punishment
5) Urban Crimes and their Reasons
Answer. 3

114) How many villages are migrated to Urban Living?


1) 14000
2) 12000
3) 13000
4) 15000
5) None of these
Answer 2; 200000 x 20% x 30% = 12000

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 46

115)The author thinks that risks and disadvantages are


1) outweigh the gains of rural life
2) surpassed by the gains of urban life
3) almost negligible in rural life
4) more than the gains in urban life
5) None of these
Answer 4

116) Which of the following is a characteristic of an urban setting?


1) Less forceful social control
2) Minimal opportunities of crime due to better law enforcement
3) Deviation from freedom
4) Unreported minor crimes
5) Fewer recorded violations of the law Minimal = very small in size or amount; as small as possible
Answer 1

117) Which of the following statements is TRUE in the context of the passage?
1) Small communities have more minor crimes than in urban centres.
2) Urban crimes cannot be prevented.
3) Lack of personal contacts increases crimes in urban areas.
4) The display of consumer goods is the main cause of crime.
5) Police in urban areas settle minor disputes without official action.
Answer 3

118) Which of the following inference(s) can be drawn from the contents of the passage?
A) The migration of people from rural areas to urban centres is almost negligible.
B) Strangers can enforce laws in a more impartial manner than known people can.
C) Wealth has concentrated more in urban centres than in rural areas.
1) A and C only
2) All the three
3) B and C only
4) A and B only
5) None of these
Answer 3

119) The behaviour of people is generally moulded because of social control in


1) an anonymous form of living
2) non-traditional societies
3) the presence of the police authorities
4) formally controlled urban societies
5) None of these
Answer 5

120) It can be inferred from the passage that urban crime can be controlled by
1) vivid display of expensive consumer goods
2) making expensive consumer goods less portable
3) enforcement of law by distant bureaucrats
4) greater emphasis on moral education
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 47

5) None of these
Answer 2

121) The author’s view of ‘Traditional Societies’ is best expressed by which of the following?
1) They provide inadequate freedom for personal movements and travel.
2) They do not have adequate modern technology.
3) They have lower crime rates because of the moral teachings in schools.
4) They provide less freedom for the individual in many circumstances.
5) They are ruled and controlled by distant bureaucrats.
Answer 4

122) According to the passage, the crime in small towns


1) leads to an impersonalized style of living
2) is often dealt with objective law enforcement
3) is brought well under control by distant bureaucrats
4) is less frequently reported or dealt with officially
5) always causes difficulties for the police authorities
Answer 4

123) Which of the following statements is NOT TRUE in the context of the passage?
1) Urban areas are thickly populated and commercialized.
2) Anonymous living in urban areas may lead to a freedom to deviate from rules.
3) There is less freedom in the current society than in a traditional society.
4) Moral education imparted in schools is ineffective in checking crime rate.
5) Urban areas provide more opportunities for crime than rural areas do.
Answer 3

124) According to the passage, all of the following contribute to higher crime rates in urban areas
EXCEPT.
1) urban impersonalized living
2) increasing population
3) higher standard of living
4) vivid display of consumer goods
5) inadequate police force
Answer 5

125) In a classroom, there are 5 rows, and 5 children A, B, C, D and E are seated one behind the
other In 5 separate rows as follows: A is sitting behind C, but in front of B. C is sitting behind E. D is
sitting in front of E. The order in which they are sitting from the first row to the last is
1) DECAB
2) BACED
3) ACBDE
4) ABEDC
5) ABCED
Answer: 1
Explanation:
According to given question sitting arrangement will be
B
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 48

A
C
E
D
Where first row is bottom one where D is present.
So order will be DECAB

126) At a college party 5 girls are sitting in a row. P is to the left of M and to the right of O. R is sitting
to the right of N, but to the left of O. Who is sitting in the middle?
1) O
2) R
3) P
4) M
5) Cannot be Determined
Answer: 1
Solution:
Given, P is to the left of M and to the right of O
Therefore, the possible arrangement is O P M
Also, R is sitting to the right of N, but to the left of O
Therefore, another possible arrangement is NRO
Thus, combining the above statements, we get the final arrangement as NROPM
Hence, O is sitting in the middle.

127) To attend an exam, Sudhir reached the school by travelling 5 km towards South, and after a
sharp left turn, he travelled for about 10 km. He again made a sharp left turn and reached in front of
the school by travelling 5 km more. Which direction is Sudhir's starting point from the school?
1) East
2) West
3) North
4) South
5) North-West
Answer: 2
Solution:

5 5

10

128) Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).
Problem Figures: Answer Figures:

(A) (B) (C) (D) (1) (2) (3) (4) (5)


1) 1

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 49

2) 2

3) 3

4) 4

5) 5
Answer: Option 1
Explanation:
A cone is introduced inside the figure. The arcs in the cone are parts of the main figure.

129) Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).
Problem Figures: Answer Figures:

(A) (B) (C) (D) (1) (2) (3) (4) (5)

1) 2

2) 1

3) 3

4) 4

5) 5
Answer: Option 5
Explanation:
The right half of the figure is lost and the remaining portion is shaded.

130)Arti, Bhavya, Chaitanya, Divya, Kavya, Lalit and Manasvi live in a seven floored building but not
necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered one and the one above
that is numbered two and so on. The top most floor is seven. Each one of them likes different games
namely- table tennis, badminton, chess, volleyball, cricket, hockey and polo (not necessarily in the same
order).Only three people live between Bhavya and Kavya. Bhavya lives on one of the floors above Kavya.
Kavya does not live on the lowest most floor. Only one person lives in between Bhavya and the one who
likes [Link] two people live between Manasvi and the one who likes chess. The one who likes table
tennis lives immediately above Manasvi. Arti lives immediately above Lalit. Arti does not like [Link]
one who likes volleyball lives on one of the odd numbered floors below Lalit. Manasvi does not like
volleyball. Divya lives on one of the floors above Chaitanya. One person lives between the one who likes
hockey and the one who likes cricket. Divya does not like cricket. Manasvi does not like badminton.
Q . Which among the given combinations is incorrect?
1) Lalit-cricket-7th floor
2) Manasvi-cricket-2nd floor
3) Divya-hockey-4th floor
4) Kavya-Table tennis-3rd floor
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 50

5) Arti-polo-6th floor

7 Bhavya Badminton
6 Arti Polo
5 Lalit Chess
4 Divya Hockey
3 Kavya Table Tennis
2 Manasavi Cricket
1 Chaitanya Volleyball

Directions (131-132): There are six people Akshay, Aradhana, Sunil, Shikha, Tanya, and Babita in a
[Link] are a psychologist, Manager, Lawyer, Jeweler, Doctor, and Engineer. The doctor is the
grandfather of Babita who is a psychologist. The manager Shikha is married to Akshay. Sunil, the
jeweller is married to the Lawyer. Aradhana is the mother of Tanya and Babita. The number of
married couples in the family is two.

131) How is Shikha related to Tanya?


1) Sister
2) Sister-in-law
3) GrandMother
4) Aunt
5) Mother-in-law
Answer : 3
Solution:
Akshay (Doctor) is husband of Shikha (Manager)
Sunil (Jeweller) is son of Akshay and Shikha
Aradhana (Lawyer) is wife of Sunil
Tanya (Engineer) and Babita (Psychologist) are children of Aradhana and Sunil

132) What is the profession of Akshay’s son?


1) Jeweller
2) Psychologist
3) Manager
4) Doctor
5) Engineer
Answer : 1
Solution:
Akshay (Doctor) is husband of Shikha (Manager)
Sunil (Jeweller) is son of Akshay and Shikha
Aradhana (Lawyer) is wife of Sunil
Tanya (Engineer) and Babita (Psychologist) are children of Aradhana and Sunil

133) Find the value of sin2 10 + sin2 20 + sin2 30 + ....... + sin2 80.
A2
B3
C1

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 51

D4
E None of these
Answer: 4
Solution
Correct Option: D
We can rewrite above equation as

sin2 10 + sin2 80 + sin2 20 + sin2 70 + sin2 30 + sin2 60 + sin2 40 + sin2 50 ….. equation (A)

We know that sin2 x + sin2 (90 – x) = 1

Therefore equation A becomes

1+1+1+1=4

Hence, option D is correct.

134) In what ratio is the segment joining points (2, 3) and (-2, 1) divided by the Y-axis?
(a) 1 : 2
(b) 1 : 1
(c) 3 : 1
(d) 2 : 3
(e) None of these
Answer: 2
Solution:

135) Provided log27 x + log3 x = 4, then x is equal to:


A 14
B 17
C 27
D 35
E None of these

Answer 3
Solution:
Correct Option: C
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 52

log27 x + log3 x = 4

⇒ (log x / log 27) + (log x /log 3) = 4

⇒ (log x / 3 log 3) + (log x / log 3) = 4

⇒ {(log x + 3 log x) / 3 log 3} = 4 ⇔ 4 log x = 12 log 3

⇔ log x = 3 log 3 ⇔ log x = log (33) = log 27 ⇔ x = 27.

Hence, option C is correct.

136) 101 154 213 274 341 412 ?


1) 436
2) 424
3) 444
4) 468
5) None of these
Answer: 5
Series Pattern Given Series
101 101
101 + 53 = 154 154
154 + 59 = 213 213
213 + 61 = 274 274
274 + 67 = 341 341
341 + 71 = 412 412
412 + 73 = 485 485

Direction (137-138) Arti, Bhavya, Chaitanya, Divya, Kavya, Lalit and Manasvi live in a seven floored
building but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered one
and the one above that is numbered two and so on. The top most floor is seven. Each one of them
likes different games namely- table tennis, badminton, chess, volleyball, cricket, hockey and polo
(not necessarily in the same order).Only three people live between Bhavya and Kavya. Bhavya lives
on one of the floors above Kavya. Kavya does not live on the lowest most floor. Only one person
lives in between Bhavya and the one who likes [Link] two people live between Manasvi and the
one who likes chess. The one who likes table tennis lives immediately above Manasvi. Arti lives
immediately above Lalit. Arti does not like [Link] one who likes volleyball lives on one of the odd
numbered floors below Lalit. Manasvi does not like volleyball. Divya lives on one of the floors above
Chaitanya. One person lives between the one who likes hockey and the one who likes cricket. Divya
does not like cricket. Manasvi does not like badminton.
137) How many live between Lalit and the one who likes Table tennis?
1) Two
2) One
3) Three
4) None
5) More than four
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 53

7 Bhavya Badminton
6 Arti Polo
5 Lalit Chess
4 Divya Hockey
3 Kavya Table Tennis
2 Manasavi Cricket
1 Chaitanya Volleyball

138) On which floor does the one who likes playing cricket lives?
A. 1st floor
B. 7th floor
C. 5th floor
D. 6th floor
E. 2nd floor
7 Bhavya Badminton
6 Arti Polo
5 Lalit Chess
4 Divya Hockey
3 Kavya Table Tennis
2 Manasavi Cricket
1 Chaitanya Volleyball
139) M/AC:N/AD::O/AE:?
1) P/AF
2) Q/AB
3) P/AC
4) R/AD
5) None of these
Answer: 1
Explanation:
Observing the question we can deduce the analogy that the alphabets at the extremes are increasing
by 1 and "/A" remains constant.
Therefore O + 1 = P , E + 1 = F

140) If x : y = 5 : 6, then (3x - 2y ) (y - x ) is


1) 7 : 6
2) 11 : 3
3) 3 : 1
4) 6 : 7
5) None of these
Answer: 3
Explanation:
it is given that x : y = 5 : 6
we need to find value of (3x - 2y ) : (y - x )
Now divide ( 3x - 2y ) by y and divide (y - x ) by y also
we get , $$\frac{3x/y -2}{1 - x/y}$$
use x/y = 5/6
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 54

(3x - 2y ) : (y - x ) = 3 : 1

141) 256 374 504 646 800 ?


1) 966
2) 848
3) 902
4) 874
5) None of these
Answer: 1
Series Pattern Given Series
256 256
256 + 118 = 374
374 + 130 = 504
504 + 142 = 646
646 + 154 = 800
800 + 166 = 966

142) In a class of 60 students, 40% are girls. The average weight of the boys is 62kg and that of the
girls is 55kg. What is the average weight of the whole class?
1) 59.2 kg
2) 58.6 kg
3) 58.8 kg
4) 59 kg
5) 58
Answer: 1
Solution:
If 40% are girls, 40% of 60 = 24
Therefore, the number of girls = 24
Number of boys = 60 - 24 = 36
The average weight of boys = (total weight of boys) ÷ (no. of boys)
⇒ 62 = total weight /36
⇒ Total weight = 62 x 36 = 2232
The average weight of girls = (total weight of girls) ÷ (number of girls)
⇒ 55 = total weight /24
⇒ Total weight = 55 x 24 = 1320
For whole class, total weight = 1320 + 2232 = 3552
Hence, average weight of whole class = 3552 ÷ 60 = 59.2 kg

Direction (143-145) Seven friends, namely Lalit, Manav, Nitin, Ojaswi, Zaheer, Vijay and Rishab, have
a different car,namely Audi, Toyota, Renault, Ford, Maruti, Honda and Skoda, but not necessarily in
the same [Link] car is of a different colour, namely Red, Blue, White, Brown, Black, Grey and
Yellow but notnecessarily in the same [Link] colour of Vijay’s car is Red and he has neither
Renault nor Ford car. The Audi car is of Blue [Link] has Toyota car and the colour of his car is
neither Brown nor Black. The Skoda car is of Yellow colour. The colour of Manav’s car is Grey. Manav
does not have a Ford car. Ford car is not of black in colour. Ojaswi has Maruti car. The colour of
Rishab’s car is not Blue. Rishab does not have a Ford [Link] does not have a Ford car.
143) Which car does Lalit own?
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 55

1) Ford
2) Maruti
3) Toyota
4) Skoda
5) Honda
Lalit White Toyota
Manav Grey Renault
Nitin Brown Ford
Ojaswi Black Maruti
Zaheer Blue Audi
Vijay Red Honda
Rishab Yellow Skoda

144) Which among the given combinations are correct?


1) Manav - grey - Toyota
2) Ojaswi - brown - Toyota
3) Rishab - Red - Honda
4) Vijay - Red - Honda
5) Nitin - grey – Ford
Lalit White Toyota
Manav Grey Renault
Nitin Brown Ford
Ojaswi Black Maruti
Zaheer Blue Audi
Vijay Red Honda
Rishab Yellow Skoda

145) What is the colour of the car that Zaheer owns?


1) Blue
2) Grey
3) White
4) Black
5) Brown
Lalit White Toyota
Manav Grey Renault
Nitin Brown Ford
Ojaswi Black Maruti
Zaheer Blue Audi
Vijay Red Honda
Rishab Yellow Skoda

Directions (146-147): Study the data given below and answer the following questions:
In a certain code language ‘speak the truth’ is written as ‘kp lp ts’. ‘Always seek knowledge’ is written
as‘bs tm nk’, ‘knowledge is truth’ is written as ‘tm ts sk’ and the code for ‘never seek violence’ is ‘lk
bs zp’

146) What will be the code for ‘Always’?


For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 56

1) Nk
2) Tm
3). Kp
4) Either ‘nk’ or ‘tm’
5) Zp
Answer : 1
Solution
Kp - speak / the
Lp - speak / the
Ts - truth
Bs - seek
Tm - knowledge
Nk - always
Sk - is
Lk - never / violence
Zp - never / violence

147) What will be the code for ‘sk bs tm’?


1) Truth seek is
2) Seek is knowledge
3) Knowledge is truth
4) Always truth is
5) None of the above
Answer : 1
Solution
Kp - speak / the
Lp - speak / the
Ts - truth
Bs - seek
Tm - knowledge
Nk - always
Sk - is
Lk - never / violence
Zp - never / violence

148) Read the information given below carefully and answer the question.
X is brother of Z
P is daughter of Z
Y is sister of X
Q is the brother of P
How is Y related to Z?
1) Sister-in-law
2) Brother
3) Aunt
4) Sister
5) Brother-in-law

Answer 4
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 57

Solution
Y is the sister of both X and Z.

149) There are five students - P, Q, R, S and T having different heights in a class. P's height
is more than only one student. Q's height is more than S and P but not more than R. S's height is
more than P. R is not the smallest. Who is having the maximum height in the class?
Options:
1) Q
2) R
3) S
4) T
4) None of these
Answer: R
Solution:
RQSPT

150) Hitesh, Sunny, Vicky, Nitin and Bharat are arranged in ascending order of the height
from the top. Hitesh is at third place. Bharat is between Nitin and Hitesh while Nitin is not at the
bottom. Who has the maximum height among them?
Options:
1) Hitesh
2) Sunny
3) Vicky
4) Nitin
5) None of these
Answer: Nitin
Solution
Nitin
Bharat
Hitesh
Sunny/Vicky
Sunny/Vicky

151) What is the value of 125% of 25% of 80?


1) 50
2) 25
3) 20
4) 40
5) None of these
Answer: 2
Solution :
125% of 25% of 80
= (125/100) × (25/100) × 80
= 25

152) A shopkeeper marks his goods at 40% more than their cost price and allows a discount of 25%
on the marked price. His gain percent is:
1) 5% loss
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 58

2) 10% loss
3) 5% gain
4) 15% gain
5) None of these
Answer: 3
Solution:
Let the cost price be Rs. x
Marked price = x + (40% of x)
= 140x/100
= Rs. 7x/5
Discounted price (or selling price) = 7x/5 - (25% of 7x/5)
= (7x/5) - (7x/20)
= Rs. 21x/20
Gain = SP - CP
= (21x/20) - x
= Rs. x/20
Gain % = (Gain/CP) x 100
= (x/20x) x 100
= 5%

153) Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).
Problem Figures: Answer Figures:

(A) (B) (C) (D) (1) (2) (3) (4) (5)


1) 1

2) 2

3) 3

4) 4

5) 5
Answer: 4
Explanation:
The smaller element gets enlarged. The larger element reduces in size; gets vertically inverted; moves
inside the other element and gets attached to its upper end.

154) Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).
Problem Figures: Answer Figures:

(A) (B) (C) (D) (1) (2) (3) (4) (5)


1) 1

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 59

2) 2

3) 3

4) 4

5) 5
Answer: 3
Explanation:
The upper-left and the lower-right elements rotate 90oCW while the upper-right and the lower-left
elements rotate 90oACW.

155) Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).
Problem Figures: Answer Figures:

(A) (B) (C) (D) (1) (2) (3) (4) (5)


1) 2

2) 1

3) 3

4) 4

5) 5
Answer: 4
Explanation:
The arrow rotates 135oCW and the remaining part of the figure rotates 90oACW.

156) Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).
Problem Figures: Answer Figures:

(A) (B) (C) (D) (1) (2) (3) (4) (5)


1) 1

2) 2

3) 3

4) 4

5) 5

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 60

Answer: 4
Explanation:
The outer element rotates 90oACW; moves to the adjacent side of the square in an ACW direction
and shifts inside the square. The inner element rotates 90oACW; moves to the adjacent side of the
square in an ACW direction and shifts outside the square.

157) Select the wrongly spelt word.


1) Practicle
2) Flexible
3) Flashy
4) Elegant
5) None of these
Answer: 1

158) In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to
the word given.
Impugnable
1) Dicey
2) Debatable
3) Indubious
4) Hazy
5) None of these
Answer: 3

159) The problem of perception can be compounded by the failure of parents and teachers to
__________
1) provide treatment
2) recognize the condition
3) correct the child at infancy
4) understand the child
5) None of these
Answer: 2

Directions Q. (160 - 163): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage
carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
Dyslexia is a perceptual disorder often occurring in persons of normal, or even above-average
intelligence. The reader is unable to perceive correctly what is on a page. Letters and numbers often
appear reversed: "b" seems to be "d", "quite" is "quiet" and "from" is "form". The reader tends to
leave out letters or words or insert words or letters that are not there. Vowel and consonant sounds
may be confused. Many dyslexics are lefthanded or able to write with either hand. They often
confuse left and right. Learning to speak may also be delayed beyond infancy. The condition seems
to be inherited. It may persist into adulthood. However, with early recognition and specialized
approaches to teaching reading, most dyslexics can learn to read. Some researchers believe that
latent dyslexia may be aggravated by the way reading is taught. The modern whole-word, or look
and say method seems to be more of a hindrance to learning for dyslexics than it is for ordinary
pupils. The phonetic method of teaching students to learn letters and sound them out appears to
achieve better reading results. The problem of words that cannot be sounded out such as rough,
laugh or through is not solved by phonetics. These words must simply be memorized. However, for
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 61

children with dyslexia, the problem can be compounded by the failure of parents or teachers to
recognize the condition. This can easily lead to emotional problems for dyslexic children, who cannot
understand their failure to keep up with their classmates.

160) Dyslexia, often occurring in persons of normal, or even above average intelligence, is a
__________
1) Conceptual disorder
2) Pathological disease
3) Perceptive disorder
4) Perceptual disorder
5) None of these
Answer: 4

161) In Dyslexia, letters and figures often appear __________


1) Inverted
2) Blurred
3) Reversed
4) Clustered
5) None of these
Answer: 3

162) People suffering from dyslexia are often ___________


1) right handed
2) far sighted
3) Ambidextrous
4) only left handed
5) None of these
Answer: 3

163) Dyslexia may ___________


1) be noticed during infancy
2) last till childhood
3) persist into adulthood
4) end when one goes to school
5) None of these
Answer: 3

164): In each of the following questions, a question is followed by two statements. You have to
select a statement that answers the question. Mark your answer as:
1) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question while the data in statement II
alone is not sufficient to answer the question.
2) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question while the data in statement I
alone is not sufficient to answer the question.
3) If the data either in statement I alone or in statement II alone is sufficient to answer the question.
4) If the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
5) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Six girls A, B, C, D, E and F are sitting around a circular table with an equal distance between them.
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 62

If all the girls are facing the centre, then who is sitting opposite to F?
Answer: 3 (If the data either in statement I alone or in statement II alone is sufficient to answer the
question)
Solution:
F is sitting between A and D while E is sitting adjacent to B and D.
A is adjacent to both F and C while B is sitting adjacent to C.
As per the question, we get the following two arrangements:

Therefore, either from statement I or statement II alone, we can conclude that B is sitting opposite
to F. Thus, the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the
question.

165) Select the odd number from the given alternatives.


1) 15
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 63

2) 20
3) 40
4) 60
5) 50
Answer: 1
Solution: Except 15, all other numbers are divisible by 20.

166) If QUICKLY is coded as OSGAIJW, then how will HUE be coded as?
1) ZMA
2) FSC
3) HZK
4) HNI
5) None of these
Answer: 2
Solution
H-2=F
U-2=S
E - 2 = Thus, missing term = XYW

167) When a number is increased by 120, it becomes 130% of itself. What is the number?
1) 400
2) 520
3) 460
4) 580
5) None of these
Answer: 1
Solution:
Let the number be x
According to question,
x + 120 = (130/100) x
x + 120 = (13/10) x
x = 40×10
x = 400

168) What is the area (in sq cm) of a circle whose circumference is 22 cm?
1) 77
2) 38.5
3) 44
4) 88
Solution
H-2=F
U-2=S
E - 2 = Thus, missing term = XYW

169) When a number is increased by 120, it becomes 130% of itself. What is the number?
1) 400
2) 520
3) 460
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 64

4) 580
5) None of these
Answer: 2
Solution:
Circumference of a circle = 22cm
Therefore, 2πr = 22
R = (22×7) / (2×22)
R = 3.5 cm
Area of circle = πr
2 = 22/7 × 3.5 × 3.5 = 38.5 cm2

170) What is the fourth proportional to 24, 120 and 22?


1) 110
2) 120
3) 100
4) 90
5) None of these
Answer: 1
Solution:
24: 120:: 22: x
⟹ x = (22×120) / 24
⟹ x = 110
171)
Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).
Problem Figures: Answer Figures:

(A) (B) (C) (D) (1) (2) (3) (4) (5)


1) 2

2) 3

3) 4

4) 5

5) 1
Answer: Option 1
Explanation:
The figure rotates 90oCW and the number of straight lines or arcs at the centre increases by one.

172)
Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).
Problem Figures: Answer Figures:

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 65

(A) (B) (C) (D) (1) (2) (3) (4) (5)


1) 1

2) 2

3) 3

4) 4

5) 5
Answer: Option 3
Explanation:

The symbols move in the sequence and the symbol at the encircled position gets
replaced by a new one.

173) A is D's brother. D is B's father. B&C; are sisters. How is C related to A?
1) Cousin
2) Niece
3) Aunt
4) Nephew
5) None of these
Answer: 2
Solution: D is B's father and B & C are sisters
Therefore, B and C are the daughters of D (male).
Also, A is D's brother
Hence, A is the uncle of B and C.
Thus, C is A's niece.

174) In the following question, select the related word from the given alternatives.
Car : Road : : Ship : ?
1) Water
2) Air
3) Road
4) Both Air and Water
5) None of these
Answer: Water

175) Four words have been given, out of which three are alike in some manner and one is different.
Select the odd word.
1) Cancer
2) Asthma
3) Diabetes
4) Bone Marrow
5) None of these
Answer: 4
Explanation:
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 66

Except option 4, remaining all are diseases

176)
Which statement is required to derive the conclusion - 'No shot is a kick'?
Statement I : All shots are goals.
Statement II : No kick is a shot.
1) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in statement II
alone is not sufficient to answer the question.
2) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in statement I
alone is not sufficient to answer the question.
3) If the data either in statement I alone or in statement II alone is sufficient to answer the question.
4) If the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
5) If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.

Answer: 2
Checking Statement I:

Statement I: All shots are goals.


Reference:
'All shots are goals.'
Inference:
Here, we can observe that the class 'kick' is missing in the given statment and therefore one can't
reach the desired conclusion.
Clearly, Statement I alone is not sufficient to get the desired conclusion.

Checking Statement II:

Statement II: No kick is a shot.


Reference:
No kick is a shot.
Inference:
Converse of Statement II: No shot is a kick.
Clearly, Statement II alone is sufficient to answer the question.

177)
In the figure below, find the value of AB.

a) √111
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 67

b) √112
c) √113
d) √114
e) √115

Correct Option: B
We can redraw the given figure as below-

As angle A is common to both ∆ADE and ∆ACF and also ∠C = ∠D = 90°

Therefore, ∆ADE~∆ ACF

Therefore, ratio of sides will be same as given below-

x+1 1
=
x+4 2

2x + 2 = x + 4

Or, x = 2 cm

∴ AO = 2 + 1 + 1 + 2 + 2 + 3 = 11 cm

Consider following right-angled triangle,

AB2 =112 - 32

AB2 = 121 - 9

AB = √112 cm

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 68

Hence, option B is correct.

178) Simple Interest received by a person in 10 years on a principal of Rs 9500 is 130% of the

principal. What is the rate of interest (in %) per annum?

1) 11

2) 12

3) 19

4) 13

5) None of these

Answer: 4

Solution:

Time period = 10 years

Principal = Rs. 9500

Simple Interest = 130% of 9500 = Rs. 12350

Simple interest = (P × R × T) / 100

12350 = (9500 × R × 10) / 100

R = (12350) / (95 × 10)

R = 13%

179) Mohit buys an old bicycle for Rs 2700 and spends Rs 500 on its repairs. If he sells the bicycle for
Rs 3520, then what is his profit percentage?

1) 10

2) 12.5

3) 15

4) 20

5) None of these

Answer: 1

Solution:

Cost price of bicycle = Rs. (2700+500) = Rs. 3200

Selling price of bicycle = Rs. 3520

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 69

profit% = {(S.P. - C.P.) / C.P.} × 100

Profit% = (320 / 3200) × 100

Profit % = 10%

180) The flight fare between two cities is increased in the ratio 11:13. What is the increase (in Rs) in
the fare, if the original fare was Rs 12100?

1) 14300

2) 2200

3) 22000

4) 1430

5) None of these

Answer: 2

Solution:

Original fare = Rs. 12100

11x = 12100

x = 12100 / 11 = 1100

New fare = 13x = 13 × 1100 = Rs. 14300

Increase in fare = 14300 - 12100 = 2200

181)
One flies a kite with a thread 180 meter long. If the thread of the kite makes an angle of 60° with the
horizontal line, then the height of the kite from the ground (assuming thread to be in straight line) is
a) 50
b) 90√3
c) 75√3
d) 90
e) 60

Correct Option: B

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 70

AB = length of thread = 180 meter

∠PQR = 60°

In ∆ PQR

PR √3 PR
Sin 60° = = =
PQ 2 180

PR √3
so, =
180 2

√3
PR = 180 × = 90√3
2

Hence, option B is correct.

182)
If cos4 A – sin4 A = p, then find the value of p.
A 2 cos2 A – 1
B 2 cos2 A + 1
C cos2 A – 1
D cos2 A + 1
E. None of these

Correct Option: A
we know, a2 – b2 = (a + b) (a – b)

⇒ (cos2 A)2 – (sin2 A)2 = (cos2 A + sin2 A) (cos2 A – sin2 A)

⇒ {cos2 A – (1 – cos2 A)} [using,sin2 A + cos2 A = 1]

⇒ 2 cos2 A – 1

Hence, option A is correct.

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 71

Direction(183-187) : K, L, M, N, P, Q, R, S, U and W are the only ten members in a department. There


is a proposal to form a team from within the members ofthe department, subject to the following
conditions:

1. A team must include exactly one among P,R and S.

2. A team must include either M or Q, but not both.

3. If a team includes K, then it must also include L, and vice versa.

4. If a team includes one among S, U and W, then it should also include the other two.

5. L and N cannot be members of the same team.

6. L and U cannot be members of the same team.

The size of a team is defined as the number of members in the team.

183) What could be the size of a team that includes K?

1) 2 or 3

2) 2 or 4

3) 3 or 4

4) Only 2

5) Only 4

Answer: 5

Explanation:

A team which has K should have L also.

Since L is there in the team, N and U should not be there in the team. Since U is not there in the
team, S and W should not be there in the

team.

So, the team will have K, L, one of P and R and one of M or Q.

So, the team size will be 4.

184) In how many ways a team can be constituted so that the team includes N?

1) 2

2) 3

3) 4

4) 5
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 72

5) 6

Answer: 5

Explanation:

Since N is in the team, L and K cannot be in the team.

The team can have one of M and Q. So, 2 ways of selection.

If the team has S, then it should have U and W as well.

If the team has no S, then it should have one of P or R.

So, the number of ways of forming the team is 2*(1+2) = 6 ways

185) What would be the size of the largest possible team?

1) 8

2) 7

3) 6

4) 5

5) cannot be determined

Answer: 4

Explanation:

Out of P, R and S only 1 can be in the team. If S is there, U and W will also be there. So, P and R
should not be in the team for its size to

be maximum.

Out of M and Q, only 1 can be there.

If L is there in the team, N and U cannot be in the team.

If L is not there in the team, then K is also not there in the team but N and U can be in the team.

So, the maximum team size is 5 consisting of S, U, W, (M or Q), N.

186) Who can be a member of a team of size 5?

1) K

2) L

3) M

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 73

4) P

5) R

Answer: 3

Explanation:

Out of P, R and S only 1 can be in the team. If S is there, U and W will also be there. So, P and R
should not be in the team for its size to

be maximum.

Out of M and Q, only 1 can be there.

If L is there in the team, N and U cannot be in the team.

If L is not there in the team, then K is also not there in the team but N and U can be in the team.

So, the maximum team size is 5 consisting of S, U, W, (M or Q), N.

So, M can be a member of team size 5.

187) Who cannot be a member of a team of size 3?

1) L

2) M

3) N

4) P

5) Q

Answer: 1

Explanation:

80 If L is in the team, the team should include K also. The team should have one among P, R and S
and one among M and [Link], the team size cannot be 3 if L is in the team.

188)

a) 76
b) 54
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 74

c) 66
d) 34
e) 59

189) If the diameter of a sphere is 14 cm, then what is the surface area (in cm2) of the sphere?

1) 616 cm2

2) 308 cm2

3) 462 cm2

4) 636 cm2

5) None of these

Answer: 1

Solution :

The diameter of a sphere = 14 cm

Radius = 14/ 2 = 7cm

The surface area of sphere = 4πr

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 75

2 = 4 × (22/7) × (7)

2 = 616 cm2

190) Rs 3200 is divided among A, B and C in the ratio of 3: 5: 8 respectively. What is the

difference (in Rs) between the share of B and C?

1) 400

2) 600

3) 800

4) 900

5) None of these

Answer: 2

Solution :

Total amount = Rs.3200

A:B:C = 3:5:8

3x+5x+8x = 3200

16x = 3200

x = 200

A’s share = 3×200 = 600

B’s share = 5×200 = 1000

C’s share = 8×200 = 1600

Difference between B and C’s share = 1600 - 1000 = 600

191) What is the area (in sq cm) of a rhombus if the lengths of its diagonals are 25 cm and 20 cm?

1) 500

2) 250

3) 125

4) 200

5) None of these

Answer: 2

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 76

Solution:

Length of diagonal 1 of rhombus = 25 cm

Length of diagonal 2 of rhombus = 20 cm

Area of rhombus = (25×20) / 2 = 250 cm2

192) A truck travels 36 km North, then it turns West and travels 9 km, then it turns South and travels

50 km, then it turns to its left and travels 9 km. Where is it now with reference to its starting
position?

1) 14 km North

2) 86 km South

3) 86 km North

4) 14 km South

5) None of these

Answer : 1

Solution:

Directions: Find the next term in the given series.


193) 379 390 412 445 ? 544
1) 462
2) 511
3) 538
4) 489
5) 504

Answer 4
Series Pattern Given Series
379 379
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 77

379 + 11 = 390 390


390 + 22 = 412 412
412 + 33 = 445 445
445 + 44 = 489 489
489 + 55 = 544 544

194) 8 72 576 4032 24192 ?


1) 110960
2) 140250
3) 90624
4) 120960
5)98248
Answer: 4
Series Pattern Given Series
8 8
8 × 9 = 72 72
72 × 8 = 576 576
576 × 7 = 4032 4032
4032 × 6 = 24192 24192
24192 × 5 = 120960 120960
195) 468 516 984 1500 2484 ?
1) 3984
2) 4884
3) 2784
4) 2824
5) 3874
Answer: 1
Series Pattern Given Series
468 468
516 516
516 + 468 = 984 984
984 + 516 = 1500 1500
1500 + 984 = 2484 2484
2484 + 1500 = 3984 3984

196) - In the following question, select the related word from the given alternatives.
Vacant : Empty : : Dearth : ?
1) Descend
2) Scarcity
3) Squander
4) Abundant
5) None of these
Answer: Scarcity

197) In each of the following question below are given some statements followed by some
conclusions. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from
commonly known facts, read all the conclusions and then decide which of the given conclusion
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 78

logically follows the given statements.


Statements:
I. All insects are dangerous.
II. All machines are dangerous.
Conclusions:
I. All dangerous are insects.
II. All dangerous are machines.
III. Some machines are insects.

1) Only conclusion (I) follows.


2) Only conclusion (II) follows.
3) Only conclusion (III) follows.
4) No conclusion follows.
5) Either I or II follow
Answer: No conclusion follows.
Solution :

198) - Which one is the largest among the fractions (5/113), (7/120), (13/145) and (17/160)?
1) 5/113
2) 7/120
3) 13/145
4) 17/160
5) None of these
Answer: 17/160

199) - In the following question, correct the given equation by interchanging two numbers.
8 x 3 ÷ 4 + 9 – 5 = 16

1) 3 and 4
2) 4 and 8
3) 5 and 3
4) 5 and 9
5) None of these
Answer: 5 and 3

200) Select the word which means the same as the given group of words.
A sudden rush of a large number of frightened people or animals.
1. Stampede
2. Lunacy
For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books
Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141
MAH MMS MBA CET 2021 Paper Page 79

3. Scapegoat
4. Recluse
5. None of these

Answer 1

For Cetking Classes | Shortcut Workshops | Mocks | Books


Thane – 09930028086, Vashi – 09820377380, Dadar – 09167917984, Andheri – 09833579791, Borivali – 082919 84030, Pune –
09167690141, Nashik – 08796489499, Nagpur - 7045725232. Aurangabad – 09503445534, Grant Road 09167917984, Online
09594938931, 07045094141

You might also like