Sample Questions for Math Relay
1. The measure of an angle is 3 times the measure of its complement. Find
the measure of the angle in degrees.
2. If Q (-3, 2), R (4, 2), and S (4, -2) are three vertices of rectangle QRST,
what is the coordinates of T?
3. A 9-liter pail is filled with water at the rate of � liter per minute. How
many minutes will it take to fill 2/3 of this pail?
4. Given that a, b, and c are all positive, and that ab = 21, ac = 18, and bc =
42, find a + b + c.
5. According to the pattern suggested by the four examples below, how
many consecutive odd integers are required to give a sum of 144?
1+3=4
1+3+5=9
1 + 3 + 5 + 7 = 16
1 + 3 + 5 + 7 + 9 = 25
6. 3 calculus books weigh as much as two geometry books. 7 geometry
books weigh as much as nine algebra books. 6 trigonometry books weigh
as much as 8 calculus books. How many algebra books weigh as much as
21 trigonometry books?
7. What two-digit integer is six times the sum of its digits?
8. On a map, 1 3/4 inch represents 10 miles. If two towns are 28 inches
apart on the map, how far are they actually apart?
9. Detective Jones thought of two numbers. Their sum was 20 and the sum
of their squares was 300. What was their product?
10. When 110 x 210 x 510 is multiplied out, how many digits are in the
resulting number?
11. A triangle is drawn on a coordinate system. Its vertices are (0,4), (0,7),
and (6,4). A larger triangle is drawn by multiplying each x- and y-coordinate
by 2. How many times larger than the area of the larger triangle is the area
of the smaller triangle?
12. Two numbers are said to be �relatively prime� if their greatest
common factor is 1. How many integers greater than 10 and less than 30
are relatively prime with 28?
Copyright Jenny Huang, Mark Keppel Math Club 2009. All Rights
Reserved.
For the official school website, visit [Link].
1. Who is the Father of Mathematics?
Answer: Archimedes
2. Who discovered Zero (0)?
Answer: Aryabhatta, AD 458
Explanation: Aryabhatta invented zero but he didn’t give any symbol for zero,
Brahmagupta was the first to give a symbol for zero and rules to compute with
zero.
3. What is the average of the first 50 natural numbers?
Answer: 25.5
4. When is Pi Day celebrated around the world?
Answer: March 14
5. The value of Pi?
Answer: 3.14159
6. Value of cos 360°?
Answer: 1
7. Angle greater than 180 degrees but less than 360 degrees are called?
Answer: Reflex Angles
8. Who discovered the laws of the lever and pulley?
Answer: Archimedes
9. Scientist who was born on Pi Day?
Answer: Albert Einstein
10. Who discovered Pythagoras Theorem?
Answer: Pythagoras of Samos
11. Who discovered the Symbol Infinity “∞”?
Answer: John Wallis
12. Father of Algebra?
Answer: Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi (Persian Mathematician)
13. Who discovered Fibonacci Sequence?
Answer: Leonardo Pisano Bigollo
14. First person to use the Greek letter pi (π) to denote the constant?
Answer: William Jones in 1706
15. Who discovered Logarithms and the Decimal point?
Answer: John Napier
16. Who invented the equals sign (=) ?
Answer: Robert Recorde
17. Who invented the Slide rule?
Answer: William Oughtred
18. Who invented Protractor?
Answer: Joseph Huddart
19. Who discovered the center of gravity?
Answer: Archimedes
20. Where was Abacus invented?
Answer: China
Related: Area And Perimeter Multiple Choice Questions (CBSE & ICSE)
21. Who created the symbol ‘e’ ?
Answer: Leonhard Euler
22. Which Greek Mathematician was killed by Romans during the capture
of Syracuse?
Answer: Archimedes
23. Who developed an easy method to find out all the Prime Numbers?
Answer: Eratosthenes
24. Euler’s Formula?
Answer: Euler discovered two Important formulas
1) F + V = E + 2
2) e ix = cos x + i sin x
25. Father of Trigonometry?
Answer: Hipparchus
26. Father of Science?
Answer: Galileo Galilei
27. Who discovered Line Graph, Bar Chart, Circle Graph?
Answer: William Playfair
28. Who discovered ∇ (delta)?
Answer: William Rowan Hamilton
29. Who invented Boolean Algebra?
Answer: George Boole in 1847
30. Who invented Unknown or variable quantities x, y, z ?
Answer: René Descartes
31. Who discovered Graph Theory?
Answer: Leonhard Euler
32. Value of Napier’s constant ‘e’ ?
Answer: e ≈ 2.71828
33. Write the next number of the following Sequences 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13,_?
Answer: 21
34. Who invented Unit Vectors i, j, k ?
Answer: William Rowan Hamilton
35. Who created the BODMAS rule?
Answer: Achilles Reselfelt
36. Who discovered the Square Root symbol √ ?
Answer: Christoph Rudolff
37. Who invented Statistical Graph?
Answer: William Playfair
38. Who is considered as the Father of Calculus?
Answer: Isaac Newton and Gottfried Leibniz
39. Who is the Father of Analytic Geometry?
Answer: René Descartes and Pierre de Fermat
40. Which numbers were believed to Promote Love?
Answer: Amicable numbers
Related: Simple Interest And Compound Interest Multiple Choice
Questions
41. Who Developed Taylor series expansions of Trigonometric Functions?
Answer: Madhava of Sangamagrama
42. Who discovered the Law of gravity?
Answer: Sir Isaac Newton
43. Who created ” i ” (√-1) as an Imaginary Number?
Answer: Leonhard Euler
44. Who discovered Multiplication?
Answer: William Oughtred
45. Father of Geometry?
Answer: Euclid of Alexandria (Commonly known as Euclid)
46. Who constructed the first Trigonometric Table?
Answer: Hipparchus
47. Who discovered Hyperbolic Sine and cosine “Sinh and Cosh”?
Answer: Vincenzo Riccati
48. Mathematical device that has Beads?
Answer: Abacus
49. How many Zeros are there in One Billion?
Answer: 9 (nine)
50. Who discovered Derivatives?
Answer: Gottfried Leibniz
Read More GK on Mathematics here
51. Who discovered Differential Equations dx ?
Answer: Gottfried Leibniz
52. Who discovered Summation ∑ ?
Answer: Srinivasa Ramanujan
53. Who discovered the Product sign ∏ ?
Answer: Carl Friedrich Gauss
54. Which Symbol did Karl Weierstrass Invent?
Answer: |x|
55. What do we call people who have a “Fear of Numbers” ?
Answer: Numerophobia
56. Name of the symbol ∇ ?
Answer: Nabla
57. Who introduced the term “function” in Mathematics?
Answer: Gottfried Wilhelm Leibniz
58. Who introduced the notation for a function y = f(x)?
Answer: Leonhard Euler
59. Name of the symbol ≡ ?
Answer: Equivalence Relation and Modulus
60. Name of the Symbol ( ) ?
Answer: Parentheses
Related: Time And Distance Multiple Choice Questions (Boost Your IQ)
61. Name of the Symbol ⊥ ?
Answer: Perpendicular
62. What is the other name of Multiplication Sign “X” ?
Answer: Times Sign
63. Name of the Symbol ≜ ?
Answer: Equal by definition
64. Name of the Symbol ∑ ?
Answer: Sigma
65. Name of the Symbol ∏ ?
Answer: Capital Pi
66. Name of the Symbol φ ?
Answer: Golden ratio
67. Name of the Symbol ⇒ ?
Answer: Implies
68. Name of the Symbol ∴ ?
Answer: Therefore
69. The total number of dots on a dice?
Answer: 21
70. What is the Number system of these letters V, X, L, D, M ?
Answer: Roman Numerals
71. Who discovered the empty set sign ∅ (null)?
Answer: André Weil
72. Roman Number of 40?
Answer: XL
73. What Number that is twice the sum of their digits (other than zero)?
Answer: 18
74. Which is the only even Prime Number?
Answer: 2
75. Roman Number of 50?
Answer: L
76. Roman Number of 60?
Answer: LX
77. Roman Number of 70?
Answer: LXX
78. Roman Number of 90?
Answer: XC
79. Roman Number of 100?
Answer: C
80. Find the missing number in the series 5, 10, 17, _, 37, 50, 65, 82?
Answer: 26
Related: Exponents And Powers Multiple Choice Questions (CBSE &
ICSE)
81. Which is the smallest Perfect Number?
Answer: 6
82. Who discovered + and – ?
Answer: Johannes Widman
83. Who discovered intersection ∩ and union ∪ ?
Answer: Giuseppe Peano
84. What is the next Prime Number after 13?
Answer: 17
85. Which is the only number that cannot be used as a Divisor?
Answer: Zero
86. Who is known as the prince of Mathematics in India?
Answer: Srinivasa Ramanujan
87. Who said the phrase “Number rules the Universe”?
Answer: Pythagoras
88. Which number is Known as Ramanujan-Hardy Number?
Answer: 1729
89. What is the name of the number system with base 2?
Answer: Binary
90. How many seconds are there in one hour?
Answer: 3600 Seconds
91. Who discovered the identity sign ≡ (for congruence relation)?
Answer: Carl Friedrich Gauss
92. Which number system does not have the symbol for zero?
Answer: Roman Numerals
93. Who discovered Number Line?
Answer: John Wallis
94. Who discovered strict inequality signs < and > ?
Answer: Thomas Harriot
95. What number do we get when we multiply all of the numbers on a
Telephone Number Pad?
Answer: Zero
96. Who discovered the division sign ÷ ?
Answer: Johann Rahn
97. Who discovered the ⌊x⌋ greatest integer ≤ x (floor) and ⌈x⌉ smallest
integer ≥ x (ceiling)?
Answer: Kenneth E. Iverson
98. What is the name for the longest side of a Right Angled Triangle?
Answer: Hypotenuse
99. Which number does not have a Reciprocal?
Answer: zero
100. Who discovered Mathematical Induction?
Answer: Giovanni Vacca
101. What Phobia is the fear of Numbers?
Answer: Arithmophobia
102. How many zeros are there in One Trillion?
Answer: 12 Zeros (1,000,000,000,000)
103. What comes after a Trillion?
Answer: Quadrillion
104. Name the Polygon that has 15 Sides?
Answer: Pentadecagon
105. What is the other name of the Perimeter of a Circle?
Answer: Circumference
106. Riya ranked 8th from the top & 26th from the bottom in a class. How
many students are there in the class?
Answer: 33