0% found this document useful (0 votes)
17 views3 pages

Synchronous Generators and Microgrid Operations

The document contains 10 multiple choice questions and their solutions related to power systems and microgrids. Key points from the solutions include: 1) An overexcited synchronous generator will inject reactive power into the system; 2) During grid connected operation of an AC microgrid, the diesel generator may help regulate voltage and frequency but is not solely responsible like the main grid; 3) Dual active bridge converters connecting two autonomous DC microgrids operate at medium frequency.

Uploaded by

Vijay Kadali
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
17 views3 pages

Synchronous Generators and Microgrid Operations

The document contains 10 multiple choice questions and their solutions related to power systems and microgrids. Key points from the solutions include: 1) An overexcited synchronous generator will inject reactive power into the system; 2) During grid connected operation of an AC microgrid, the diesel generator may help regulate voltage and frequency but is not solely responsible like the main grid; 3) Dual active bridge converters connecting two autonomous DC microgrids operate at medium frequency.

Uploaded by

Vijay Kadali
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

1) Which of the following is true in the case of overexcited synchronous generator?

a) Absorbs reactive power

b) Injects reactive power

c) Operates at the unity power factor

d) None of the above

Solution: The overexcited synchronous generator will be injecting reactive power into the system,
whereas the under excited synchronous generator will be drawing reactive power from the grid
and the normally excited synchronous generator operates at unity power factor.

2) Which of the following statement is true in the grid connected operation of the AC microgrid?

a) Battery charging, PV at MPPT, diesel generator regulating the voltage and frequency

b) Battery charging, PV at off MPPT, diesel generator regulating the voltage and frequency

c) Battery charging, PV at MPPT, diesel generator turned off

d) Global control

Solution: The important point to be noted in this question is, options A and B are speaking about
regulating the voltage and frequency during grid connected operation. However, the diesel
generator may help/assist the main grid to regulate the voltage and frequency but it is not capable
of taking the complete responsibility to regulate the voltage and frequency as grid is more
stronger/stiff in nature. Therefore, the option C where the diesel generator is turned off will be
the actual answer.

3) While the dual active bridge converters are used to interface the two Autonomous DC
microgrids, the transformer operates at?

a) Very low frequency

b) Low frequency

c) Medium frequency

d) High frequency

Solution: Please refer slide 10 of the lecture 32.

4) In the islanded operation of the DC microgrid, suppose the battery reaches it’s lowest SOC limit
which of the following action is more preferable?

a) Battery is allowed to drain out

b) PV is operated at off MPPT

c) Additional loads are switched on

d) Non-Emergency loads are turned off


Solution: Whenever the battery SoC touches the lowest limit, instead of further more from the
battery, the non-emergency loads/un important loads are shut down.

5) During the steady state operation of the grid in the case of studied AC-DC hybrid system, the
the reactive power supplied by the fast- acting converters (q), which take part in the contingency
situation are

a) Less than 40% of their available rating

b) More than 40% of their availabl3e rating

c) Equal to 40% of their available rating

d) None of the above

Solution: Please refer slide 7 of the lecture 33.

6) The typical bus voltage (Vm) range of the grid during steady/dynamic state is?

a) 0.9pu≤ Vm ≤ 1.1pu

b) Vm < 0.9pu

c) Vm > 1.1pu

d) None of the above

Solution: Please refer slide 10 of the lecture 33.

7) Which of the following statement regarding demand side management is true?

a) The number of devices shifted can be a negative value

b) The number of devices shifted away from a time step can be more than the number of
devices available for control at that time step.

c) Connection times of devices can only be delayed, and not brought forward.

Solution: The loads can be shifted only after switching ON of the load by the consumer.

d) The devices can be delayed more than a predefined maximum limit.

8) Which of the following DSM strategies helps in reducing peak demand with the industrial
customers?

a) Utility driven

b) Consumer driven

c) Multi objective

d) None of the above

Solution: Industrial customer will be more critical and profit oriented and hence the consumer
driven DSM strategy is adopted.
9) Which of the following is not the objective of demand response?

a) Maximization of Electricity Cost

b) Maximization of Social Welfare

c) Minimization of Aggregator’s Power Consumption

d) Minimization of both Electricity Cost and Aggregator’s Power Consumption

Solution: Except first option rest others are the positive aspects of DR.

10) Energy related DR belong to which of the following groups of DR programs?

a) DR based on control strategy

b) DR based on price

c) DR based on load

d) None of the above.

Solution: Total Energy should be constant.

You might also like