0% found this document useful (0 votes)
24 views6 pages

Computer Architecture Assignment Overview

This document contains 10 multiple choice questions from an NPTEL online certification course on computer architecture and organization offered by Indian Institute of Technology Kharagpur. The questions cover topics like binary, hexadecimal conversions, boolean logic, 2's complement subtraction, NMOS transistor operation, basic logic gates, number of switching functions, memory hierarchy and typical desktop computer memory capacity. For each question, the correct answer and a detailed solution explaining the logic is provided.

Uploaded by

Meena M
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
24 views6 pages

Computer Architecture Assignment Overview

This document contains 10 multiple choice questions from an NPTEL online certification course on computer architecture and organization offered by Indian Institute of Technology Kharagpur. The questions cover topics like binary, hexadecimal conversions, boolean logic, 2's complement subtraction, NMOS transistor operation, basic logic gates, number of switching functions, memory hierarchy and typical desktop computer memory capacity. For each question, the correct answer and a detailed solution explaining the logic is provided.

Uploaded by

Meena M
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

NPTEL Online Certification Courses

Indian Institute of Technology Kharagpur

Course Name: Computer Architecture and Organization


Assignment- Week 0
TYPE OF QUESTION: MCQ/MSQ/SA
Number of questions: 10 Total Marks: 10 x 1 = 10
______________________________________________________________________________

QUESTION 1:
What is the binary representation of 4510?
a. 101001
b. 111001
c. 101101
d. 101000

Correct Answer: c
Detailed Solution:
The binary representation can be obtained by repeated division by 2 as:

The correct option is (c).


____________________________________________________________________________

QUESTION 2:
Express the hexadecimal number AB2716 in binary?

a. 1010 1011 0010 0111


b. 1010 1111 0011 0111
c. 1011 1011 1010 0111
d. 1011 1010 1010 0111

Correct Answer: a
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur

Detailed Solution:
The binary representation can be given as:

The correct option is (a).


______________________________________________________________________________

QUESTION 3:
Which of the following switching expressions represent the Exclusive-NOR of two variables A
and B?

a. A’B + AB’
b. A’B’ + AB
c. (A + B’)(A’ + B)
d. (A’ + B’)(A + B)

Correct Answer: b, c
Detailed Solution:
The expression for Exclusive-NOR can be given as:
(A ⊕ B)’ = (A’B + AB’)’ = (A+B’)(A’+B) = AA’ + A’B’ + AB + BB’ = A’B’ + AB
The correct options are (b) and (c).
______________________________________________________________________________

QUESTION 4:
Suppose A=0111 and B=1010, will there be an end around carry if you subtract B from A using
2’s complement arithmetic?

a. Yes
b. No

Correct Answer: b
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur

Detailed Solution:
The process involved in A - B is
1. 2’s complement of B is found
2. Then it is added to A
3. If the final carry is 1, it is dropped and the result is positive
4. If there is no carry, the result is negative and in already 2’s complement form
There is no concept of end-around carry in 2’s complement subtraction.
The correct option is (b).
______________________________________________________________________________

QUESTION 5:
Consider two 8-bit numbers R1 and R2, with values R1 = 56 (in hexadecimal), R2 = 27 (in
hexadecimal). What will be the value of R1-R3 ?
a. 29
b. 2D
c. 2E
d. 2F

Correct Answer: d
Detailed Solution:
The subtraction is

The correct option is (d).


____________________________________________________________________________

QUESTION 6:
Consider a NMOS transistor, what should be the value of gate input for which the transistor is
in conducting state? Assume that Logic-1 corresponds to high voltage, and Logic-0 corresponds
to low voltage.
a. Logic 1
b. Logic 0
c. None of the above
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur

Correct Answer: a
Detailed Solution:
NMOS transistor is conducting when gate is at high voltage and do not conduct when it is
at low voltage. To make the NMOS in conducting state, the applied value should be logic 1.
The correct option is (a).
_____________________________________________________________________________

QUESTION 7:
Consider the figure below, what will be the value of f when ABC = 101, and ABC = 001 ?

A
B f

a. 1 and 0
b. 0 and 1
c. 0 and 0
d. 1 and 1

Correct Answer: a
Detailed Solution:
When ABC = 101,
NOR(A, B) = (A + B)’ = (1 + 0)’ = 0
NOT(C) = C’ = 1’ = 0
f = NOR(NOR(A, B), NOT(C)) = NOR(0, 0) = (0 + 0)’ = 1
When ABC = 001,
NOR(A, B) = (A + B)’ = (0 + 0)’ = 1
NOT(C) = C’ = 1’ = 0
f = NOR(NOR(A, B), NOT(C)) = NOR(1, 0) = (1 + 0)’ = 0
The correct option is (a).
______________________________________________________________________________

QUESTION 8:
How many distinct switching functions of 3 variables are possible?
a. 8
b. 64
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur

c. 256
d. 1024

Correct Answer: c
Detailed Solution:
For three variables (n = 3), there are 23 = 8 different input combinations, that is, 8 rows in the
truth table. The total number of ways in which the truth table can be arranged is 28 = 256,
which gives the number of switching functions in 3 variables.
The correct option is (c).
______________________________________________________________________________

QUESTION 9:
Which of the following represents the correct order of memory types in terms of speed (fastest
to slowest)?
a. Register, Cache Memory, Main Memory, Secondary Memory
b. Register, Main Memory, Cache Memory, Secondary Memory
c. Cache Memory, Main Memory, Register, Secondary Memory
d. None of these

Correct Answer: a
Detailed Solution:
Among the four memory types, the fastest is the Register, followed by Cache memory,
Main memory, and Secondary memory, in that order.
The correct option is (a).
____________________________________________________________________________

QUESTION 10:
What is the typical main memory capacity in a desktop computer system?
a. 4 Kbytes
b. 4 Mbytes
c. 4 Gbytes
d. 40 Gbytes

Correct Answer: c
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur

Detailed Solution:
The typical main memory capacity in modern-day desktop systems is a few Gigabytes. It
typically ranges from 1Gbyte to 16 Gbytes.
The correct option is (c).
______________________________________________________________________________

************END*******

You might also like