CHAPTER 1
INTEGERS
Exercise 1 .1 Page No: 1.5
Question 1: Determine each of the following products:
(i) 12 × 7
(ii) (-15) × 8
T IO S I
(iii) (-25) × (-9)
NO A D
CO N
(iv) 125 × (-8)
A
Solution:
PY
DO U A
(i) Given 12 × 7
T
ED PR
Here we have to find the products of given numbers
12 ×7 = 84
C
Because the product of two integers of like signs is equal to the product
©
of their absolute values.
(ii) Given (-15) × 8
Here we have to find the products of given numbers
(-15) ×8 = -120
Because the product of two integers of opposite signs is equal to the
additive inverse of the product of their absolute values.
(iii) Given (-25) × (-9)
Here we have to find the products of given numbers
(-25) × (-9) = + (25 ×9) = +225
Because the product of two integers of opposite signs is equal to the
additive inverse of the product of their absolute values.
(iv) Given 125 × (-8)
Here we have to find the products of given numbers
125 × (-8) = -1000
Because the product of two integers of opposite signs is equal to the
additive inverse of the product of their absolute values.
T IO S I
NO A D
Question 2: Find each of the following products:
CO N
A
(i) 3 × (-8) × 5
PY
(ii) 9 × (-3) × (-6)
DO U A
T
(iii) (-2) × 36 × (-5)
ED PR
(iv) (-2) × (-4) × (-6) × (-8)
C
Solution:
©
(i) Given 3 × (-8) ×5
Here we have to find the product of given number.
3 × (-8) × 5 = 3 × (-8 × 5)
=3 × -40 = -120
Since the product of two integers of opposite signs is equal to the additive
inverse of the product of their absolute values.
(ii) Given 9 × (-3) × (-6)
Here we have to find the product of given number.
9 × (-3) × (-6) = 9 × (-3 × -6)
[∵ the product of two integers of like signs is equal to the product of their
absolute values.]
= 9 × +18 = +162
(iii) Given (-2) × 36 × (-5)
Here we have to find the product of given number.
(-2) × 36 × (-5) = (-2 × 36) × -5
[∵ the product of two integers of like signs is equal to the product of their
T IO S
absolute values.]
I
NO A D
=-72 × -5 = +360
CO N
A
(iv) Given (-2) × (-4) × (-6) × (-8)
PY
Here we have to find the product of given number.
DO U A
T
(-2) × (-4) × (-6) × (-8) = (-2 × -4) × (-6 × -8)
ED PR
[∵ the product of two integers of like signs is equal to the product of their
absolute values.]
C
©
=-8 × -48 = +384
Question 3: Find the value of:
(i) 1487 × 327 + (-487) × 327
(ii) 28945 × 99 – (-28945)
Solution:
(i) Given 1487 × 327 + (-487) × 327
By using the rule of multiplication of integers, we have
1487 × 327 + (-487) × 327 = 486249 – 159249
Since the product of two integers of opposite signs is equal to the additive
inverse of the product of their absolute values.
=327000
(ii) Given 28945 × 99 – (-28945)
By using the rule of multiplication of integers, we have
28945 × 99 – (-28945) = 2865555 + 28945
Since the product of two integers of like signs is equal to the product of
T IO S
their absolute values.
I
NO A D
=2894500
CO N
A
PY
Question 4: Complete the following multiplication table:
DO U A
T
Second number
ED PR
First number x -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4
-4
C
-3
©
-2
-1
0
1
2
3
4
Is the multiplication table symmetrical about the diagonal joining the
upper left corner to the lower right corner?
Solution:
Second number
First number x -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4
-4 16 12 8 4 0 -4 -8 -12 -16
-3 12 9 6 3 0 -3 -6 -9 -12
-2 8 6 4 2 0 -2 -4 -6 -8
-1 4 3 2 1 0 -1 -2 -3 -4
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
1 -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4
2 -8 -6 -4 -2 0 2 4 6 8
3 -12 -9 -6 -3 0 3 6 9 12
T IO S
4 -16 -12 -8 -4 0 4 8 12 16
I
NO A D
From the table it is clear that, the table is symmetrical about the diagonal
CO N
A
joining the upper left corner to the lower right corner.
PY
DO U A
T
Question 5: Determine the integer whose product with ‘-1’ is
ED PR
(i) 58
C
(ii) 0
©
(iii) -225
Solution:
(i) Given 58
Here we have to find the integer which is multiplied by -1
We get, 58 × -1 = -58
Since the product of two integers of opposite signs is equal to the additive
inverse of the product of their absolute values.
(ii) Given 0
Here we have to find the integer which is multiplied by -1
We get, 0 × -1 = 0 [because anything multiplied with 0 we get 0 as their
result]
(iii) Given -225
Here we have to find the integer which is multiplied by -1
We get, -225 × -1 = 225
Since the product of two integers of like signs is equal to the product of
their absolute values.
T IO S I
NO A D Exercise 1.2
CO N
A
Page No: 1.8
PY
Question 1: Divide:
DO U A
T
(i) 102 by 17
ED PR
(ii) -85 by 5
C
(iii) -161 by -23
©
(iv) 76 by -19
(v) 17654 by -17654
(vi) (-729) by (-27)
(vii) 21590 by -10
(viii) 0 by -135
Solution:
(i) Given 102 by 17
We can write given question as 102 ÷ 17
102 ÷ 17 = |102/17| = |102|/|17| [by applying the mod]
= 102/17 = 6
(ii) Given -85 by 5
We can write given question as -85 ÷ 5
-85 ÷ 5 = |-85/5| = |-85|/|5| [by applying the mod]
= -85/5 = -17
(iii) Given -161 by -23
We can write given question as -161 ÷ -23
-161 ÷ -23 = |-161/-23| = |-161|/|-23| [by applying the mod]
T IO S I
= 161/23 = 7
NO A D
CO N
(iv) Given 76 by -19
A
We can write given question as 76 ÷ -19
PY
DO U A
76 ÷ -19 = |76/-19| = |76|/|-19| [by applying the mod]
T
ED PR
= 76/-19 = -4
(v) Given 17654 by 17654
C
We can write given question as 17654 ÷ -17654
©
17654 ÷ -17654 = |17654/-17654| = |17654|/|-17654| [by applying the
mod]
= 17654/-17654 = -1
(vi) Given (-729) by (-27)
We can write given question as (-729) ÷ (-27)
(-729) ÷ (-27) = |-729/-27| = |-729|/|-27| [by applying the mod]
= 729/27 = 27
(vii) Given 21590 by -10
We can write given question as 21590 ÷ -10
21590 ÷ -10 = |21590/-10| = |21590|/|-10| [by applying the mod]
= 21590/-10 = -2159
(viii) Given 0 by -135
We can write given question as 0 ÷ -135
0 ÷ -135 = 0 [because anything is divided by 0 we get the result as 0]
Exercise 1.3
T IO S I
Page No: 1.9
NO A D
CO N
Find the value of
A
1. 36 ÷ 6 + 3
PY
DO U A
Solution:
T
ED PR
Given 36 ÷ 6 + 3
According to BODMAS rule we have operated division first then we have
C
to do addition
©
Therefore 36 ÷ 6 + 3 = 6 + 3 = 9
2. 24 + 15 ÷ 3
Solution:
Given 24 + 15 ÷ 3
According to BODMAS rule we have operated division first then we have
to do addition
Therefore 24 + 15 ÷ 3 = 24 + 5 = 29
3. 120 – 20 ÷ 4
Solution:
Given 120 – 20 ÷ 4
According to BODMAS rule we have operated division first then we have
to do multiplication
Therefore 120 – 20 ÷ 4 = 120 – 5 = 115
4. 32 – (3 × 5) + 4
T IO S
Solution:
I
NO A D
Given 32 – (3 × 5) + 4
CO N
A
According to BODMAS rule we have operated in brackets first then we
PY
have move to addition and subtraction.
DO U A
T
Therefore 32 – (3 × 5) + 4 = 32 – 15 + 4
ED PR
= 32 – 11 = 21
C
©
5. 3 – (5 – 6 ÷ 3)
Solution:
Given 3 – (5 – 6 ÷ 3)
According to BODMAS rule we have operated in brackets first then we
have move to subtraction.
Therefore 3 – (5 – 6 ÷ 3) = 3 – (5 – 2)
= 3 –3 = 0
6. 21 – 12 ÷ 3 × 2
Solution:
Given 21 – 12 ÷ 3 × 2
According to BODMAS rule we have performed division first then
multiplication and addition.
Therefore, 21 – 12 ÷ 3 × 2 = 21 – 4 × 2
= 21 – 8 = 13
7. 16 + 8 ÷ 4 – 2 × 3
T IO S
Solution:
I
NO A D
Given 16 + 8 ÷ 4 – 2 × 3
CO N
A
According to BODMAS rule we have performed division first then
PY
followed by multiplication, addition and subtraction.
DO U A
T
Therefore, 16 + 8 ÷ 4 – 2 × 3 = 16 + 2 – 2 × 3
ED PR
= 16 + 2 – 6
C
= 18 -6
©
= 12
8. 28 – 5 × 6 + 2
Solution:
Given 28 – 5 × 6 + 2
According to BODMAS rule we have performed multiplication first then
followed by addition and subtraction.
Therefore, 28 – 5 × 6 + 2 = 28 – 30 +2
= 28 – 28 = 0
9. (-20) × (-1) + (-28) ÷ 7
Solution:
Given (-20) × (-1) + (-28) ÷ 7
According to BODMAS rule we have performed division first then
followed by multiplication, addition and subtraction.
Therefore, (-20) × (-1) + (-28) ÷ 7 = (-20) × (-1) – 6
= 20 – 6 = 16
T IO S I
NO A D
10. (-2) + (-8) ÷ (-4)
CO N
A
Solution:
PY
DO U A
Given (-2) + (-8) ÷ (-4)
T
ED PR
According to BODMAS rule we have performed division first then
followed by addition and subtraction.
C
Therefore, (-2) + (-8) ÷ (-4) = (-2) + 2
©
=0
11. (-15) + 4 ÷ (5 – 3)
Solution:
Given (-15) + 4 ÷ (5 – 3)
According to BODMAS rule we have performed division first then
followed by addition and subtraction.
Therefore, (-15) + 4 ÷ (5 – 3) = (-15) + 4 ÷ 2
= -15 + 2
= -13
12. (-40) × (-1) + (-28) ÷ 7
Solution:
Given (-40) × (-1) + (-28) ÷ 7
According to BODMAS rule we have performed division first then
followed by multiplication, addition and subtraction.
(-40) × (-1) + (-28) ÷ 7 = (-40) × (-1) – 4
= 40 – 4
T IO S
= 36
I
NO A D
CO N
A
13. (-3) + (-8) ÷ (-4) -2 × (-2)
PY
DO U A
Solution:
T
ED PR
Given (-3) + (-8) ÷ (-4) -2 × (-2)
According to BODMAS rule we have performed division first then
C
followed by multiplication, addition and subtraction.
©
(-3) + (-8) ÷ (-4) -2 × (-2) = -3 + 2 -2 × (-2)
= -3 + 2 + 4
=6–3
=3
14. (-3) × (-4) ÷ (-2) + (-1)
Solution:
Given (-3) × (-4) ÷ (-2) + (-1)
According to BODMAS rule we have performed division first then
followed by multiplication, addition and subtraction.
(-3) × (-4) ÷ (-2) + (-1) = -3 × 2 -1
=–6–1
= -1
Exercise 1.4
Page No: 1.12
Simplify each of the following:
T IO S I
1. 3 – (5 – 6 ÷ 3)
NO A D
CO N
Solution:
A
Given 3 – (5 – 6 ÷ 3)
PY
DO U A
According to removal of bracket rule firstly remove inner most bracket
T
ED PR
We get 3 – (5 – 6 ÷ 3) = 3 – (5 – 2)
=3–3
C
=0
©
2. -25 + 14 ÷ (5 – 3)
Solution:
Given -25 + 14 ÷ (5 – 3)
According to removal of bracket rule firstly remove inner most bracket
We get -25 + 14 ÷ (5 – 3) = -25 + 14 ÷ 2
= -25 + 7
= -18
𝟏
3. 𝟐𝟓 − {𝟓 + 𝟒 − (𝟑 + 𝟐 − ̅̅̅̅̅̅̅
𝟏 + 𝟑)}
𝟐
Solution:
1
Given 25 − {5 + 4 − (3 + 2 − ̅̅̅̅̅̅̅
1 + 3)}
2
According to removal of bracket rule first we have to remove vinculum
we get
= 25 – ½ {5 + 4 – (5 – 4)}
T IO S
Now by removing the innermost bracket we get
I
= 25 – ½ {5 + 4 – 1}
NO A D
CO N
A
By removing the parentheses, we get
PY
= 25 – ½ (8)
DO U A
T
Now simplifying we get
ED PR
= 25 – 4
= 21
C
©
4. 𝟐𝟕 − [𝟑𝟖 − {𝟒𝟔 − (𝟏𝟓 + ̅̅̅̅̅̅̅̅̅
𝟏𝟑 + 𝟐)}]
Solution:
̅̅̅̅̅̅̅̅̅
Given: 27 − [38 − {46 − (15 + 13 + 2)}]
According to removal of bracket rule first we have to remove vinculum
we get
= 27 – [38 – {46 – (15 – 11)}]
Now by removing inner most bracket we get
= 27 – [38 – {46 – 4}]
By removing the parentheses, we get
= 27 – [38 – 42]
Now by removing braces we get
= 27 – (-4)
= 27 + 4
= 31
5. 𝟑𝟔 − [𝟏𝟖 − {𝟏𝟒 − (𝟏𝟓 + 𝟒 ÷ 𝟐 × 𝟐)}]
T IO S I
Solution:
NO A D
CO N
Given: 36 − [18 − {14 − (15 + 4 ÷ 2 × 2)}]
A
By removing innermost bracket, we get
PY
DO U A
= 36 – [18 – {14 – (11 ÷ 2 × 2)}]
T
ED PR
= 36 – [18 – {14 – 11}]
Now by removing the parentheses we get
C
= 36 – [18 – 3]
©
Now remove the braces we get
= 36 – 15
= 21
6. 45 – [38 – {60 ÷ 3 – (6 – 9 ÷ 3) ÷ 3}]
Solution:
Given 45 – [38 – {60 ÷ 3 – (6 – 9 ÷ 3) ÷ 3}]
First remove the inner most brackets
= 45 – [38 – {20 – (6 – 3) ÷ 3}]
= 45 – [38 – {20 – 3 ÷ 3}]
Now remove the parentheses w get
= 45 – [38 – 19]
Now remove the braces we get
= 45 – 19
= 26
T IO S
̅̅̅̅̅̅̅̅̅̅̅
I
7. 𝟐𝟑 − [𝟐𝟑 − {𝟐𝟑 − (𝟐𝟑 − 𝟐𝟑 − 𝟐𝟑)}]
NO A D
CO N
Solution:
A
̅̅̅̅̅̅̅̅̅̅
Given: 23 − [23 − {23 − (23 − 23 − 23)}]
PY
DO U A
Now first remove the vinculum we get
T
ED PR
= 23 – [23 – {23 – (23 – 0)}]
Now remove the innermost bracket we get,
C
= 23 – [23 – {23 – 23}]
©
By removing the parentheses, we get,
= 23 – [23 -0]
Now we have to remove the braces and on simplifying we get,
= 23 – 23
=0
̅̅̅̅̅̅̅̅̅̅̅
8. 𝟐𝟓𝟓𝟎 − [𝟓𝟏𝟎 − {𝟐𝟕𝟎 − (𝟗𝟎 − 𝟖𝟎 + 𝟕𝟎)}]
Solution:
Given: 2550 − [510 − {270 − (90 − ̅̅̅̅̅̅̅̅̅̅
80 + 70)}]
First we have to remove the vinculum from the given equation we get,
= 2550 – [510 – {270 – (90 – 150)}]
By removing innermost bracket, we get,
= 2550 – [510 – {270 – (-60)}]
= 2550 – [510 – {270 + 60}]
Now remove the parentheses we get,
= 2550 – [510 – 330]
T IO S I
Now we have to remove parentheses
NO A D
CO N
= 2550 – 180
A
= 2370
PY
DO U A
T
ED PR
𝟏
9. 𝟒 + [{−𝟏𝟎 × (𝟐𝟓 − ̅̅̅̅̅̅̅̅̅
𝟏𝟑 − 𝟑)} ÷ (−𝟏𝟓)]
𝟓
Solution:
C
©
1
Given 4 + [{−10 × (25 − ̅̅̅̅̅̅̅̅̅
13 − 3)} ÷ (−15)]
5
First we have to remove vinculum from the given equation,
= 4 + 1/5 [{-10 × (25 – 10)} ÷ (-5)]
Now remove the innermost bracket, we get
= 4 + 1/5 [{-10 × 15} ÷ (-5)]
Now by removing the parenthesis we get,
= 4 + 1/5 [-150 ÷ -5]
By removing the braces, we get,
= 4 + 1/5 (30)
On simplifying we get,
=4+6
= 10
𝟏
10. 𝟐𝟐 − {−𝟓 − (−𝟒𝟖) ÷ (−𝟏𝟔)}
𝟒
Solution:
T IO S
1
Given 22 − {−5 − (−48) ÷ (−16)}
4
I
NO A D
Now we have to remove innermost bracket
CO N
A
= 22 – ¼ {-5 – (- 48 ÷ – 16)}
PY
DO U A
= 22 – ¼ {-5 – 3}
T
Now remove the parenthesis we get
ED PR
= 22 – ¼ (-8)
C
On simplifying we get,
©
= 22 + 2
= 24
̅̅̅̅̅̅̅
11. 𝟔𝟑 − [(−𝟑){−𝟐 − 𝟖 − 𝟑}] ÷ [{𝟓 + (−𝟐)(−𝟏)}]
Solution:
̅̅̅̅̅̅̅
Given 63 − [(−3){−2 − 8 − 3}] ÷ [{5 + (−2)(−1)}]
First we have to remove vinculum from the given equation then we get,
= 63 – [(-3) {-2 – 5}] ÷ [3 {5 + 2}]
Now remove the parenthesis from the above equation
= 63 – [(-3) (-7)] ÷ [3 (7)]
= 63 – [21] ÷ [21]
= 63 – 1
= 62
Question 12: [𝟐𝟗 − (−𝟐){𝟔 − 𝟕 − 𝟑}] ÷ [𝟑 × {𝟓 + (−𝟑) × (−𝟐)}]
Solution:
T IO S I
Given [29 − (−2){6 − 7 − 3}] ÷ [3 × {5 + (−3) × (−2)}]
NO A D
CO N
First we have to remove the innermost brackets then we get,
A
= [29 – (-2) {6 – 4}] ÷ [3 × {5 + 6}]
PY
DO U A
Now remove the parenthesis in the above equation,
T
ED PR
= [29 + 2 (2)] ÷ [3 × 11]
Now remove all braces present in the above equation,
C
©
= 33 ÷ 33
=1
13. Using brackets, write a mathematical expression for each of the
following:
(i) Nine multiplied by the sum of two and five.
(ii) Twelve divided by the sum of one and three.
(iii) Twenty divided by the difference of seven and two.
(iv) Eight subtracted from the product of two and three.
(v) Forty divided by one more than the sum of nine and ten.
(vi) Two multiplied by one less than the difference of nineteen and six.
Solution:
(i) 9 (2 + 5)
(ii) 12 ÷ (2 + 3)
(iii) 20 ÷ (7 – 2)
(iv) 2 × 3 -8
(v) 40 ÷ [1 + (9 + 10)]
T IO S I
(vi) 2 × [(19 -6) -1]
NO A D
CO N
A
PY
DO U A
T
ED PR
C
©