0% found this document useful (0 votes)
32 views12 pages

Renewable Energy Systems Overview

The document contains multiple-choice questions (MCQs) related to Renewable Energy Systems, organized into six modules covering various topics such as energy resources, solar energy, solar water heating systems, solar dryers, and photovoltaic technology. Each question is followed by the correct answer, providing a comprehensive overview of key concepts in renewable energy. The material serves as a study guide for students in the Mechanical Engineering department at Dream Institute of Technology.

Uploaded by

Sk Sabir
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
32 views12 pages

Renewable Energy Systems Overview

The document contains multiple-choice questions (MCQs) related to Renewable Energy Systems, organized into six modules covering various topics such as energy resources, solar energy, solar water heating systems, solar dryers, and photovoltaic technology. Each question is followed by the correct answer, providing a comprehensive overview of key concepts in renewable energy. The material serves as a study guide for students in the Mechanical Engineering department at Dream Institute of Technology.

Uploaded by

Sk Sabir
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

MCQ MODEL QUESTIONS

SUBJECT- Renewable Energy Systems


SUBJECT CODE- ME703B
DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING
DREAM INSTITUTE OF TECHNOLOGY
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
MODULE -1
1. Based on usability, Energy Resources are classified into _____
a) primary, secondary and tertiary resources
b) primary and secondary resources
c) primary, secondary, intermediate and tertiary resources
d) primary, intermediate and secondary resources
Answer: d

2. Which of the following is not a type of primary resource?


a) Crude Oil
b) Coal
c) Hydrogen Energy
d) Sunlight
Answer: c

3. The ratio of energy received from a raw energy source to energy spent to obtain the raw
energy source is called as _____
a) consumption ratio
b) fuel ratio
c) energy yield ratio
d) joule ratio
Answer: c

4. Energy Resources which are being used for many decades are known as _____
a) conventional energy sources
b) non-conventional energy sources
c) primary energy sources
d) fuel cells.
Answer: a

5. A new renewable energy system is designed to harvest energy from wind. The total energy
required to build the system is 240 kJ. The energy yield ratio of the system is 14:3. The total
energy provided by the system over its lifetime is _____
a) 18,000 kJ
b) 54,000 kJ
c) 1,120 kJ
d) 2,258 kJ.
Answer: c

6. Which of the statements is correct about Solar Energy?


a) It is a renewable and conventional source of energy
b) It is a non-renewable and non-conventional source of energy
c) It is a renewable and non-conventional source of energy
d) It is a non-renewable source of energy.
Answer: c

7. Wind and Hydrogen energy are examples of_________


a) primary sources
b) primary and secondary sources respectively
c) secondary sources
d) tertiary sources.
Answer: b

8. On the basis of long-term availability, resources are classified into____


a) conventional and non-conventional resources
b) renewable and non-renewable resources
c) primary and secondary resources
d) commercial and non-commercial resources.
Answer: b
9. Which of these Energy resources is/are widely used in industries?
a) Coal and Gasoline
b) Wood
c) Biogas
d) Crop Residue.
Answer: a

10. Which of these resources does not produce CO2 during electricity generation?
a) Coal
b) Methane
c) Uranium
d) Biogas.
Answer: c

MODULE -2
1. World Energy Needs are rising due to _________
a) deforestation
b) increasing population and Industrialization
c) inflation
d) natural calamities
Answer: b

2. Which of the following is a disadvantage of Hydro Power?


a) They cause deforestation and affect wildlife
b) They cause harmful emissions
c) They are an unstable source of energy
d) They are not suitable for long-distance electricity transmission
Answer: a

3. Which of the following statement is true about conventional energy sources?


a) They cause minimum pollution
b) They are available in limited quantity
c) Coal is the most used conventional energy source in the world
d) There are sufficient reserves of Coal, Petroleum and Natural gas for the next 300 years
Answer: b

4. All of the conventional energy sources are Non-Renewable.


a) True
b) False
Answer: b

5. To focus on Renewable and Other alternative sources of energy, ______ was established in
March 1981 by the Government of India.
a) commission for additional sources of energy
b) commission for alternative sources of energy
c) council of scientific & industrial research
d) centre for science and environment
Answer: a

6. IREDA was developed by the Government of India _______


a) to implement more efficient methods for using Conventional Energy sources
b) to promote the Development of Non-Conventional Energy Sources
c) to develop Nuclear Energy in India
d) to control pollution
Answer: b

7. Apart from supplying energy, fossil fuels are used for_________


a) storing energy in solar ponds
b) drying Vegetables
c) rotating turbine in Hydro Power plants
d) manufacture of Organic Chemicals
Answer: d

8. The only country having a full-fledged ministry for Development of New and Renewable
Resources is _____
a) India
b) Bangladesh
c) USA
d) China
Answer: a

9. CASE was established after the Oil Crisis of 1973.


a) True
b) False
Answer: a

10. Which of the following schemes was launched by MNRE (Ministry of New and Renewable
Energy)?
a) MNREGA
b) UJJWALA
c) KUSUM
d) JWALA
Answer: c

MODULE -3
1. What is solar radiation?
a) Energy radiated from the sun in all directions
b) Energy radiated from earth in all directions
c) Radiation travelling in space
d) Energy radiated from sun that travels in ether

Answer: a
2. What are three relevant bands of solar radiation?
a) UV, infrared and far infrared
b) UV, visible and infrared
c) Ultrasonic, infrared and visible
d) UV, ultrasonic and near infrared

Answer: b
3. Which two bands of solar radiation are majority in the total solar radiation reaching earth?
a) UV and visible
b) Visible and ultrasonic
c) Visible and infrared
d) Infrared and UV

Answer: c
4. Which of the following affects the amount of solar radiation received by a location or water
body?
a) Shape of the water body
b) Time at night
c) Rotational speed of earth
d) Altitude and latitude
Answer: d
5. What is direct solar radiation?
a) Solar radiation directly received by earth’s surface from sun
b) Cosmic radiation directly received by earth’s surface
c) Solar radiation received by earth’s surface after reflection
d) Cosmic radiation received by earth’s surface after reflection
Answer: a
6. What is indirect solar radiation?
a) Solar radiation directly received by earth’s surface from sun
b) Solar radiation received by earth’s surface after scattering
c) Cosmic radiation directly received by earth’s surface
d) Cosmic radiation received by earth’s surface after reflection

Answer: b
7. What type of radiation does earth emit?
a) UV
b) Visible
c) Infrared
d) Longitudinal
Answer: c
8. What is the electromagnetic spectrum?
a) Radiation spectrum consisting only of UV and visible rays
b) All rays falling in the category of infrared and UV rays
c) All rays falling in the category of gamma and x-rays
d) Radiation spectrum encompassing all types of radiation.
Answer: d
9. Which of the following type of UV radiation inhibits photosynthetic reaction in
phytoplankton?
a) UV-A
b) UV-C
c) Infrared
d) Gamma rays.
Answer: a
10. Which of the following is responsible for thermal energy?
a) UV
b) Infrared
c) Gamma
d) UV-A
Answer: b
MODULE -4
1. What is solar water heater?
a) Use solar energy to heat water
b) Use solar energy to generate current which is then used to heat water
c) Use water to generate heat
d) Use solar energy to generate steam
Answer: a
2. Which of the following determines complexity and size of solar water heating system?
a) Food
b) Changes in ambient temperature
c) Chemicals
d) Solar radiation constant

Answer: b
3. What is freeze protection in a solar water heating system?
a) Ensures that the system is frozen
b) Prevents the operation of drainback system
c) Prevents damage to system due to freezing of transfer fluid
d) Ensures that the transfer fluid is frozen
Answer: c
4. What are drainback systems in solar water heating system?
a) The system that reverses the direction of flow of transfer fluid
b) The system that tracks the sun
c) The system that pumps excess transfer fluid
d) The system that drains the transfer fluid
Answer: d
5. How does freeze-tolerance work?
a) By expansion of pipes carrying transfer fluid
b) By compression of pipes carrying transfer fluid
c) By increasing the temperature of pipes carrying transfer fluid
d) By increasing the pressure inside pipes carrying transfer fluid
Answer: a
6. Which of the following metals are used to make pipes of low cost solar water heating system?
a) Gold
b) Copper
c) Polymer
d) Silver

Answer: b
7. Direct solar water heating systems ______
a) offer great overheating protection
b) are called pumped systems
c) offer no overheating protection
d) offer great freeze protection

Answer: c
8. How is the heat transferred from transfer fluid to potable water in indirect solar water heating
systems?
a) By directly exposing the substance to sunlight
b) By using an electrical heater
c) By circulating potable water through the collector
d) By using heat exchanger
Answer: d
9. How is water heated in a direct solar water heating system?
a) By circulating potable water through the collector
b) By directly exposing water to sunlight
c) By using convection from a different transfer fluid
d) By using heat exchanger
Answer: a
10. Passive systems rely on heat-driven convection.
a) False
b) True

Answer: b

MODULE -5
1. What is solar dryer?
a) Use solar energy to dry substances
b) Use solar energy to evaporate water and collect it within the same closed system
c) Use solar energy to evaporate water and collect its condensate within the same closed system
d) Use solar energy to dry liquids
Answer: a

2. What is the most popular use of solar dryer?


a) Water
b) Food
c) Chemicals
d) Industrial substances
Answer: b

3. What are the two general types of solar dryers?


a) Direct and active
b) Indirect and passive
c) Direct and indirect
d) Box like and cone shaped
Answer: c

4. What is the basic working principle of direct solar dryers?


a) Direct exposure of substance to fire
b) Direct use of sunlight to start a heater which is then used to dry the substance
c) Indirect exposure of substance to sunlight
d) Dehydrating the substance by directly exposing to sunlight
Answer: d

5. Which of the following best indicates an example of direct solar dryer?


a) Drying wet clothes on wired lines
b) Using the dryer of a washing machine
c) Using an electric heater
d) Using a solar heater
Answer: a

6. How do wet clothes laid on wired lines dry under sunlight?


a) Wind blows to accumulate more air consisting moisture near the clothes
b) Wind blows away the moisture near the wet clothes air exposing them to fresh air and sunlight
c) Sunlight continuously evaporates water in wet clothes without any assistance from wind
d) Wind blows away the moisture near the wet clothes air exposing them to fresh air
Answer: b
7. Which of the following surface is best suited to absorb sunlight?
a) White surface
b) Red surface
c) Black surface
d) Silver surface
Answer: c

8. How does an indirect solar dryer work?


a) By directly exposing the substance to sunlight
b) By using an electrical heater
c) By heating the incoming air with the help of a black surface
d) By using fire
Answer: d

9. Why is direct solar dryer harmful for food?


a) Because direct sunlight could chemically alter some food items
b) Because direct sunlight dries the food
c) Because direct solar dryer does not cover the food
d) Because of contaminants brought by wind
Answer: a

10. Indirect solar dryers protect the food.


a) False
b) True
Answer: b

MODULE -6
1. The term photo voltaic comes from ________
a) Spanish
b) Greek
c) German
d) English

Answer: b
2. The volt is the units of emf that was named after its inventor _________
a) Alessandro volta
b) Alxender volta
c) Alexa volta
d) Alexandro volta

Answer: a
3. The term photo voltaic is in use since _________
a) 1840
b) 1844
c) 1849
d) 1850
Answer: c

4. When the source of light is not sun light then the photo voltaic cell is used as ____________
a) Photo diode
b) Photo voltaic cell
c) Photo detector
d) Photo transmitter

Answer: c
5. The region where the electrons and holes diffused across the junction is called ________
a) Depletion Junction
b) Depletion region
c) Depletion space
d) Depletion boundary

Answer: b
6. The current produce by the solar cell can be given by _________
a) IL – ID + ISh
b) IL + ID – ISh
c) IL + ID + ISh
d) IL – ID – ISh
Answer: d
7. The amount of photo generated current increases slightly with an increase in _________
a) Temperature
b) Photons
c) Diode current
d) Shunt current

Answer: a
8. Solar cells are made from bulk materials that are cut into wafer of _________ thickness.
a) 120-180μm
b) 120-220μm
c) 180-220μm
d) 180-240μm
Answer: d
9. __________ is one of the most important materials is also known as solar grade silicon.
a) Crushed silicon
b) Crystalline silicon
c) Powdered silicon
d) Silicon

Answer: b
10. __________ photo voltaic devices in the form of thin films.
a) Cadmium Telluroide
b) Cadmium oxide
c) Cadmium sulphide
d) Cadmium sulphate
Answer: a
 

You might also like