100% found this document useful (1 vote)
367 views6 pages

IRS and INS Alignment Procedures

The document contains 29 multiple choice questions about inertial navigation systems and inertial reference systems. Key points addressed include: - Alignment of INS and IRS can take place in either ALIGN or NAV modes - Alignment of an IRS using laser ring gyros normally takes around 10 minutes - IRS positions are only updated on the ground during alignment - If an IRS loses alignment in flight, the navigation mode is inoperative for the rest of the flight - During initial alignment, an INS is north aligned using horizontal accelerometers and the east gyro

Uploaded by

Jyoti verma
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as TXT, PDF, TXT or read online on Scribd
100% found this document useful (1 vote)
367 views6 pages

IRS and INS Alignment Procedures

The document contains 29 multiple choice questions about inertial navigation systems and inertial reference systems. Key points addressed include: - Alignment of INS and IRS can take place in either ALIGN or NAV modes - Alignment of an IRS using laser ring gyros normally takes around 10 minutes - IRS positions are only updated on the ground during alignment - If an IRS loses alignment in flight, the navigation mode is inoperative for the rest of the flight - During initial alignment, an INS is north aligned using horizontal accelerometers and the east gyro

Uploaded by

Jyoti verma
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as TXT, PDF, TXT or read online on Scribd

1.

A pilot accidentally turning OFF the INS in flight, and then turns it back ON a
few moments later. Following this incident:

A) everything returns to normal and is usable.


B) no useful information can be obtained from the INS.
C) the INS is usable in NAV MODE after a position update.
D) it can only be used for attitude reference.

Ans: D

2. Alignment of INS and IRS equipments can take place in which of the following
modes?

A) NAV and ATT.


B) ATT and ALIGN.
C) ALIGN and ATT
D) NAV and ALIGN.

Ans: D

3. Alignment of INS and IRS equipment can take place in which of the following
modes?

A) ALIGN and ATT.


B) NAV and ATT.
C) ALIGN only.
D) NAV and ALIGN.

Ans: D

4. When initial position is put into an FMS, the system:

A) cannot detect input errors, and accepts whatever is put in.


B) rejects initial longitude error, but it will accept latitude error.
C) rejects initial latitude error, but it will accept longitude error.
D) rejects initial latitude or longitude error.

Ans: D

5. Which of the following statements concerning the alignment procedure for


Inertial Navigation Systems(INS)/Inertial Reference Systems (IRS) at mid-latitudes
is
correct?

A) INS/IRS can be aligned in either the ALIGN or ATT mode.


B) INS/IRS can only be aligned in NAV mode.
C) INS/IRS can be aligned in either the ALIGN or NAV mode.
D) INS/IRS can only be aligned in the ALIGN mode.

Ans: C

6. How long does alignment of an IRS (Laser Ring Gyros) normally take at mid-
latitudes?

A) 5 minutes.
B) 2 minutes.
C) 7 minutes.
D) 10 minutes.
Ans: D

7. When and where are IRS positions updated?

A) During all phases of flight.


B) Only on the ground during the alignment procedure.
C) When the FMS is in IRS ONLY NAV operation.
D) When the VHF Nav Radios are selected to AUTO.

Ans: B

8. During initial alignment an inertial navigation system is north aligned by


inputs from:

A) computer matching of measured gravity magnitude to gravity magnitude of initial


alignment.
B) the aircraft remote reading compass system.
C) vertical accelerometers and the north gyro.
D) horizontal accelerometers and the east gyro.

Ans: D

9. Which of the following statements concerning the aircraft positions indicated on


a triple fit Inertial Navigation System (INS)/ Inertial Reference System (IRS) on
the CDU is correct?

A) The positions will be the same because they are an average of three different
positions.
B) The positions will only differ if an error has been made when inputting the
present position at the departure airport.
C) The positions are likely to differ because they are calculated from different
sources.
D) The positions will only differ if one of the systems has been decoupled because
of a detected malfunction.

Ans: C

10. On an IRS the modes available on the MCP are:

A) OFF – ALIGN – NAV – ATT.


B) OFF – STBY – ALIGN – ATT.
C) OFF – ALIGN – NAV – STBY.
D) OFF – STBY – ALIGN – NAV.

Ans: A

11. After alignment, is it possible to update IRS positions?

A) Yes – by operation of the TO/GA switch, the runway threshold co-ordinates are
inserted into the IRS.
B) Yes, the pilots can insert updates.
C) Yes, the process is automatic in flight from the DME’ s.
D) No.

Ans: D

12. Which of the following statements concerning the loss of alignment by an


Inertial Reference System (IRS) in flight is correct?
A) It is not usable in any mode and must be shut down for the rest of the flight.
B) The mode selector has to be rotated to ATT then back through ALIGN to NAV in
order to obtain an in-flight realignment.
C) The navigation mode, including present position and ground speed outputs, is
inoperative for the remainder of the flight.
D) The IRS has to be coupled to the remaining serviceable system and a realignment
carried out in flight.

Ans: C

13. The alignment time, at mid-latitudes, for an Inertial Reference System using
laser ring gyros is approximately:

A) 10 MIN.
B) 5 MIN.
C) 20 MIN.
D) 2 MIN.

Ans: A

14. During the initial alignment of an inertial navigation system (INS) the
equipment:

A) will accept a 10° error in initial latitude and initial longitude.


B) will not accept a 10° error in initial latitude or initial longitude.
C) will not accept a 10° error in initial latitude but will accept a 10° error in
initial longitude.
D) will accept a 10° error in initial latitude but will not accept a 10° error in
initial longitude.

Ans: C

15. Which of the following statement is correct concerning gyro-compassing of an


inertial navigation system (INS)?

A) Gyro-compassing of an INS is not possible in flight because it can differentiate


between movement induced and misalignment induced accelerations.
B) Gyro-compassing of an INS is not possible in flight because it cannot
differentiate between movement induced and misalignment induced accelerations.
C) Gyro-compassing of an INS is possible in flight because it cannot differentiate
between movement induced and misalignment induced accelerations.
D) Gyro-compassing of an INS is possible in flight because it can differentiate
between movement induced and misalignment induced accelerations.

Ans: B

16. The alignment time, at mid-latitudes, for an Inertial Navigation System using
gimballed gyros is approximately:

A) 5 MIN.
B) 20 MIN.
C) 30 MIN.
D) 10 MIN.

Ans: B

17. Which of the following statements concerning the aircraft positions indicated
on a triple fit Inertial Navigation System (INS)/Inertial Reference System (IRS)
on the CDU is correct?
A) The positions will only differ if one of the systems has been decoupled because
of a detected malfunction
B) The positions will be the same because they are an average of three difference
positions
C) The positions are likely to differ because they are calculated from different
sources
D) The positions will only differ if an error has been made when inputting the
present position at the departure airport

Ans: C

18. After alignment, is it possible to update IRS positions?

A) Yes – by operation of the TO/GA switch, the runway threshold coordinates are
inserted into the IRS
B) No
C) Yes, the pilots can insert updates
D) Yes, theprocess is automatic in flight from the DMEs

Ans: B

19. Alignment of INS and IRS equipments can take place in which of the following
modes?

A) ATT and ALIGN


B) NAV and ALIGN
C) ALIGN and ATT
D) NAV and ATT

Ans: B

20. Which of the following statements concerning the loss of alignment by an


Inertial Reference System (IRS) in flight is correct?

A) It is not usable in any mode and must be shut down for the rest of the flight
B) The IRS has to be coupled to the remaining serviceable system and a realignment
carried out in flight
C) The mode selector has to be rotated to ATT then back through ALIGN to NAV in
order to obtain an in-flight realignment
D) The navigation mode, including present position and ground speed outputs, in
inoperative for the remainder of the flight

Ans: D

21. During initial alignment an inertial navigation system is north aligned by


inputs from:

A) horizontal accelerometers and the east gyro


B) the aircraft remote reading compass system
C) computer matching of measured gravity magnitude to gravity magnitude of initial
alignment
D) vertical accelerometers and the north gyro

Ans: A

22. During the initial alignment of an inertial navigation system (INS) the
equipment:
A) will accept a 10o error in initial latitude but will not accept a 10o error in
initial longitude
B) will not accept a 10o error in initial latitude but will accept a 10o error in
initial longitude
C) will accept a 10o error in initial latitude and initial longitude
D) will not accept a 10o error in initial latitude or initial longitude

Ans: B

23. When initial position is put into an FMS, the system:

A) rejects initial latitude error, but it will accept longitude error


B) rejects initial longitude error, but it will accept latitude error
C) rejects initial latitude or longitude error
D) cannot detect input errors, and accepts whatever is put in

Ans: C

24. Which of the following statements is correct concerning gyro-compassing of an


inertial navigation system (INS)?

A – Gyro-compassing of an INS is possible in flight because it can differentiate


between movement induced and misalignment induced accelerations
B – Gyro-compassing of an INS is not possible in flight because it cannot
differentiate between movement induced and misalignment induced accelerations
C – Gyro-compassing of an INS is possible in flight because it cannot differentiate
between movement induced and misalignment induced accelerations
D – Gyro-compassing of an INS is not possible in flight because it can
differentiate between movement induced and misalignment induced accelerations

Ans: B

25. The alignment time, at mid-latitudes, for an Inertial Reference System using
laser ring gyros is approximately:

A) 5 min
B) 20 min
C) 2 min
D) 10 min

Ans: D

26. A pilot accidently turning OFF the INS in flight, and then turns it back ON a
few moments later. Following this incident:

A) everything returns to normal and is usable


B) no useful information can be obtained from the INS
C) it can only beused for attitude reference
D) the INS is usable in NAV MODE after a position update

Ans: C

27. Which of the following statements concerning the alignment procedure for
Inertial Navigation Systems (INS/Inertial Reference Systems (IRS) at midlatitudes
is correct?

A) INS/IRS can only be aligned in the ALIGN mode


B) INS/IRS can be aligned in either the ALIGN or NAV mode
C) INS/IRS can be aligned in either the ALIGN or ATT mode
D) INS/IRS can only be aligned in NAV mode

Ans: B

28. When and where are IRS positions updated?

A) During all phases of flight


B) Only on the ground during the alignment procedure
C) When the FMS is in IRS ONLY NAV operation
D) When the VHF Nav Radios are selected to AUTO

Ans: B

29. After alignment of the stable platform of the Inertial Navigation System, the
output data from the INS computer to the platform is:

A) rate corrections to the gyros


B) accelerations from the accelerometers
C) attitude
D) latitude and longitude

Ans: A

30. The data that needs to be inserted into an Inertial Reference System in order
to enable the system to make a successful alignment for navigation is:

A) airport ICAO identifier


B) aircraft heading
C) the position of an in-range DME
D) aircraft position in latitude and longitude

Ans: D

31. The full alignment of the stable platform on an Inertial Navigation System:

A) may be carried out on the ground or when in straight and level flight
B) may be carried out during any phase of flight
C) is only possible on the ground when the aircraft is at a complete stop
D) may be carried out at any time so long as an accurate position is inserted into
the system

Ans: C

Common questions

Powered by AI

In a triple fit INS configuration, positions are likely to differ because they are calculated from different sources. This approach allows for cross-verification among the systems to ensure higher fidelity and reliability in navigation data .

During the initial alignment, an inertial navigation system will not accept a 10-degree error in initial latitude but will accept the same error in initial longitude . This selective rejection policy indicates the system's sensitivity to latitude discrepancies over longitude, possibly due to its greater impact on navigation accuracy.

INS and IRS can be aligned in either the ALIGN or NAV mode . This provision allows flexibility in the alignment process depending on operational needs and conditions.

Turning off and then on the INS mid-flight results in the INS being usable only for attitude reference. The incident implies that no useful navigation information would be available, necessitating reliance on attitude reference until full functionality is restored .

Gyro-compassing of an INS is not possible in flight because it cannot differentiate between accelerations induced by movement and those induced by misalignment. This lack of differentiation impairs its ability to accurately determine orientation during flight conditions .

The alignment time for an Inertial Reference System (IRS) using laser ring gyros at mid-latitudes is approximately 10 minutes . This procedural expectation is critical for flight planning and operations.

No, IRS positions cannot be updated during flight following alignment. This restriction ensures the stability and reliability of the navigational data throughout the flight, as mid-flight updates could introduce additional errors or discrepancies .

When initial position is input into an FMS, the system rejects any errors in latitude or longitude inputs. This ensures accuracy in the system's initial positioning and prevents downstream navigation errors .

The modes available on the MCP for an IRS are OFF, ALIGN, NAV, and ATT . This capability allows the pilot to switch between different operational states based on the current phase of flight or alignment requirements, ensuring the navigational system's adaptability and functionality.

During initial alignment, an inertial navigation system is aligned to true north using inputs from horizontal accelerometers and the east gyro. This configuration helps determine the precise orientation necessary for accurate navigation .

You might also like