CHAPTER 2: MATHEMATICAL MODELLING OF SYSTEMS
MCQ’s:
1. ____________control system satisfies law of superposition
(a) man made
(b) linear
(c) SISO
(d) non linear
answer: b
2. An electronic circuit consisting of a dioxide is an example of _____________ control system.
(a) Non-linear
(b) time variant
(c) linear
(d) none of these
answer: a
3. a control system described by partial differential equation is called ____________ control system
(a) distribute
(b) lumped
(c) non linear
(d) stochastic
answer: a
4. the Laplace transfer of e-2t sin 2ωt is
2s
(a)
( s−2 )2 +2 ω2
2ω
(b)
( s−2 )2 +4 ω2
2ω
(c)
( s+ 2 )2+ 4 ω 2
2s
(d)
( s−2 )2 +2 ω2
answer: c
5. Major part of the automatic control system applies to the
(a) casual system
(b) linear time invariant system
(c) time variant system
(d) non time variant system
answer: b
6. Laplace transform of a step function shown below is:
(a) 1
(b) 1/s^2
(c) 0
(d) 1/s
answer: d
7. fine the function f(c) for the following function F(s)
1
F ( s) =
s ( s+1 ) ( s+ 5 )
(a) 0.25e-t + o.05e-5t
(b) -0.2-0.25e-t + o.05e-5t
(c) -0.2+0.25e-t + o.05e-5t
(d) 0.25e-5t + o.05e-5t
answer: b
8. The force equation of the given system is
k∗d 2 x f ∗dx
(a) F=
( dt 2 )( )
+
dt
+ Mx
f∗d 2 x K∗dx
(b) F=
( dt 2 )( )
+
dt
+ Mx
M∗d 2 x f∗dx
(c) F=
( dt 2 )( )
+
dt
+ Kx
K∗d 2 x M ∗dx
(d) F=
( dt 2 )( )
+
dt
+ fx
answer: c
[Link] is the guiding principle used to find Transfer function of electrical system?
a. Kirchhoff’s law.
b. ohm’s law.
c. Joule’s law
d. Ampere’s circuit law
Answer: Kirchhoff’s law
[Link] transfer function of a system having the input as X(s) and output as Y(s) is?
a) Y(s)/X(s)
b) Y(s) * X(s)
c) Y(s) + X(s)
d) Y(s) – X(s)
Answer: a
Explanation: The transfer function is defined as the s-domain ratio of the laplace transfrom of the output
to the laplace transfrom of the input. The transfer function of a system having the input as X(s) and
output as Y(s) is H(s) = Y(s)/X(s).
11. In the circuit shown below, if current is defined as the response signal of the circuit, then determine
the transfer function.
a) H(s)=C/(S2 LC+RCS+1)
b) H(s)=SC/(S2 LC-RCS+1)
c) H(s)=SC/(S2 LC+RCS+1)
d) H(s)=SC/(S2 LC+RCS-1)
Answer: c
Explanation: If the current is defined as the response signal of the circuit, then the transfer function H (s)
= I/V = 1/(R+sL+1/sC) = sC/(s2Lc+RCs+1) where I corresponds to the output Y(s) and V corresponds to the
input X(s).
12. In the circuit shown below, if voltage across the capacitor is defined as the output signal of the
circuit, then the transfer function is?
a) H(s)=1/(S2 LC-RCS+1)
b) H(s)=1/(S2 LC+RCS+1)
c) H(s)=1/(S2 LC+RCS-1)
d) H(s)=1/(S2 LC-RCS-1)
Answer: b
Explanation: If the voltage across the capacitor is defined as the output signal of the circuit, the transfer
function is H(s) = Vo/V = (1/sC)/(R+sL+1/sC)=1/(S2LC+RCS+1).
[Link] us assume x (t) = A cos(ωt + φ), then the Laplace transform of x (t) is?
a) X(S)=A(Scos Ø-ω sinØ)/(S2-ω2)
b) X(S)=A(Scos Ø+ω sinØ)/(S2+ω2)
c) X(S)=A(Scos Ø+ω sinØ)/(S2-ω2)
d) X(S)=A(Scos Ø-ω sinØ)/(S2+ω2)
Answer: d
Explanation: We use the transfer function to relate the study state response to the excitation source.
And we had assumed that x (t) = A cos(ωt + φ). On expanding and taking the laplace transform we get
X(s) = AcosØs/(s2+ω2)-AsinØs/(s2+ω2) = A(Scos Ø-ω sinØ)/(S2+ω2).
14. Transfer function of a system can used to study its
a) Steady state behavior
b) Transient behavior
c) Both (a) and (b)
d) None of these
Ans: (c)
15. In an open loop system
a) Output control the input signal
b) Output has no control over input signal
c) Some other variable control the input signal
d) Neither output nor any other variable has any effect on input
Ans: (d)
16. Transfer function of a system is defined as the ratio of ________of output to input under zero initial
conditions.
a) Z-transformer
b) Fourier transform
c) Laplace transform
d) All of these
Ans: (c)
[Link] overall transfer function of two blocks in parallel are :
a) Sum of individual gain
b) Product of individual gain
c) Difference of individual gain
d) Division of individual gain
Correct answer : A
G1(s) G2(s) G3(s)
18. R(s) C(s)
The transfer function of the given block diagram is
a) G1(s)- G2(s) - G3(s)
b) G1(s)* G2(s) * G3(s)
c) G1(s)/ G2(s) /G3(s)
d) G1(s)+ G2(s) + G3(s)
Correct Answer : b
19. The transfer function for the given block diagram is
G1(s)
R(s) C(s)
G2(s)
a) G1(s) - G2(s)
b) G1(s) * G2(s)
c) G1(s) + G2(s)
d) G1(s) / G2(s)
Correct answer : c
[Link] function for positive closed loop feedback system is
G(s )
a) 1+ H ( s )∗G(s )
G (s )
b) 1−H ( s )∗G ( s )
H ( s)
c) 1+ H ( s )∗G ( s )
H ( s)
d) 1−H ( s )∗G( s)
Correct answer : b
[Link] function for negative closed loop feedback system is
H (s)
a.
1−H ( s )∗G ( s )
G (s )
b.
1−H ( s )∗G ( s )
H ( s)
c.
1+ H ( s )∗G ( s )
G ( s)
d.
1+ H ( s )∗G ( s )
Correct answer : d
22. The overall transfer function from block diagram reduction for cascaded blocks is
a. Product of individual gain
b. Subtraction of individual gain
c. Division of individual gain
d. addition of individual gain
correct answer _ a
[Link] output signal is fed back at the input side from the _________point.
a)Summing
b) Differential
c)Take-off
d) None of the above
correct answer _ c
[Link] the elimination of feedback loops, the derivation based on transfer
function of ______ loop is used.
a. Open
b. Closed
c. Both a and b
d. None of the above
Correct answer – b
Subjective questions
EASY
1. Find the transfer function, X(s)/F(s), for the system shown in Figure
2. Determine the transfer function for the system shown in Figure. Note M=1000Kg, k= 2000N/m.
3. Given the transfer function for a system is G(s)=1/(s+2). The input for the system, r(t), is a unit
step. r(t)=u(t), assuming zero initial conditions. What is the output, c(t), of the system?
4. Determine the transfer function represented by -
d 3∗c 3∗d 2∗c 7∗dc d 2∗r 4∗d∗r
( )(
dt 3
+
dt 2
+ )( )
dt
+5 c=
dt 2
+ ( )(
dt
+3 r )
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
MODERATE
1. Find the transfer function, X2(s)/F(s), for the system shown in Figure
2. Find the transfer function , I₂(s)/V(s) for the system shown in Figure
3. Write the mesh equation for the network shown below
4. Determine the transfer function for the block diagram shown in Figure
5. Determine the transfer function for the block diagram shown in Figure
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
DIFFICULT
1. Determine the transfer function for the block diagram shown in Figure
2. bb