0% found this document useful (0 votes)
77 views17 pages

Construction Management Activity Overview

Construction Management - Section 1 provides information about construction management concepts through a series of multiple choice questions. Key points covered include: - Activities, events, floats, and the critical path are important concepts in construction scheduling techniques like CPM. - Milestone charts, bar charts, and the Gantt chart are tools used to plan and schedule construction projects. - The critical path in a network diagram identifies the longest path of activities that determines the minimum time required to complete the project.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
77 views17 pages

Construction Management Activity Overview

Construction Management - Section 1 provides information about construction management concepts through a series of multiple choice questions. Key points covered include: - Activities, events, floats, and the critical path are important concepts in construction scheduling techniques like CPM. - Milestone charts, bar charts, and the Gantt chart are tools used to plan and schedule construction projects. - The critical path in a network diagram identifies the longest path of activities that determines the minimum time required to complete the project.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

 Construction Management - Section 1

1.  Which one of the following represents an activity


A
excavation for foundation
.

B
curing of concrete
.

C
setting of question paper
.

D
preparation of breakfast
.

E. all the above.


Answer: Option E

2.  Pick up the incorrect statement from the following:


A
An activity of a project is denoted by an arrow on the net work
.

B
The tail of the arrow indicates the start of the activity
.

C
The head of the arrow indicates the end of the activity
.

D
The arrows are drawn to scale from left to right
.

E. Each activity consumes a given time.


Answer: Option D

3.  The technique for establishing and maintaining priorities among the various jobs of a project, is
known
A
Event flow scheduling technique
.

B
Critical ratio scheduling
.

C
Slotting technique for scheduling
.

D
Short interval scheduling.
.
Answer: Option B
4.  Mile Stone charts were invented in the year of
A
1910
.

B
1920
.

C
1930
.

D
1940
.

E. 1950
Answer: Option D

5.  Frederick W. Taylor introduced a system of working known as


A
line organisation
.

B
line and staff organisation
.

C
functional organisation
.

D
effective organisation.
.
Answer: Option C

6.  If to, tp and tm are the optimistic, pessimistic and most likely time estimates of an activity
respectively, the expected time t of the activity will be

A
.

B
.
C
.

D
.

E.

Answer: Option E

7.  In the given figure, the network of a project represents

A
activity of an excavation of a footing
.

B
activity of an excavation which starts at event No. 1 and ends at even No. 2
.

C
activity of excavation which takes 8 units of time
.

D
none of these.
.
Answer: Option C

8.  Pick up the PERT event from the following:


A
Digging of foundation started
.

B
Digging of foundation completed
.

C
Laying of concrete started
.

D
Laying of concrete completed
.
E. All the above.
Answer: Option E

9.  If D is the duration, ES and EF are the earliest start and finish, LS and LF are latest start and
latest finish time, then the following relation holds good
A
EF = ES + D
.

B
LS = LF - D
.

C
LF = LS + D
.

D
D = EF - ES
.

E. all the above.


Answer: Option E

10.  Final technical authority of a project lies with


A
Assistant Engineer
.

B
Executive Engineer
.

C
Superintending Engineer
.

D
Chief Engineer.
.
Answer: Option D
11.  The performance of a specific task in CPM, is known
A
Dummy
.

B
Event
.

C
Activity
.

D
Contract.
.
Answer: Option C
12.  Pick up the correct statement from the following:
A
The float may be positive, zero or negative
.

B If the float is positive and the activity is delayed by a period equal to its total float, the
. completion of project is not delayed

C If the float of an activity is negative, delay in its performance is bound to delay the
. completion of project

D If the float of an activity is zero, the activity is critical and any delay in its performance will
. delay the whole project

E. All the above.


Answer: Option E

13.  A Milestone chart


A
shows the interdependencies of various jobs
.

B
depicts the delay of jobs, if any
.

C
points outgoing ahead of schedule of jobs, if any
.

D
none of these.
.
Answer: Option D

14.  Completion of an activity on CPM network diagram, is generally known


A
Event
.

B
Node
.

C
Connector
.

D
All the above.
.
Answer: Option D
15.  A dummy activity
A
is artificially introduced
.

B
is represented by a dotted line
.

C
does not consume time
.

D
all the above.
.
Answer: Option D
16.  Military organisation is known as
A
line organisation
.

B
line and staff organisation
.

C
functional organisation
.

D
none of these.
.
Answer: Option A

17.  Pick up the incorrect statement from the following:


A
The activity is the time consuming part of a project
.

B
The beginning and end of a job, are called events
.

C
The activity which consumes maximum time, is called a node
.

D
Logically and sequentially connected activities and events form a network
.

E. None of these.
Answer: Option C

18.  Various activities of a project, are shown on bar charts by


A
vertical lines
.

B
horizontal lines
.

C
dots
.

D
crosses.
.
Answer: Option B

19.  Time and progress chart of a construction, is also known as


A
Bar chart
.

B
Gantt chart
.

C
Modified Mile stone chart
.

D
Critical path method chart
.

E. All the above.


Answer: Option E

20.  Critical Path Net Work helps an engineer


A
to concentrate his attention on critical activities
.

B
to divert the resources from non-critical advanced activities to critical activities
.

C to be cautious for avoiding any delay in the critical activities to avoid delay of the whole
. project

D
all the above.
.
Answer: Option D
21.  If a is the optimistic time, b is the pessimistic time and m is most likely time of an activity, the
expected time of the activity, is
A
.

B
.

C
.

D
.

Answer: Option C

22.  The time by which activity completion time can be delayed without affecting the start of
succeeding activities, is known as
A
duration
.

B
total flat
.

C
free float
.

D
interfering float.
.
Answer: Option C

23.  The artificial activity which indicates that an activity following it, cannot be started unless the
preceding activity is complete, is known as
A
event
.

B
free float
.

C
dummy
.

D constant
.
Answer: Option C

24.  Henry Gantt developed Bar charts for planning and scheduling of projects in
A
1880
.

B
1900
.

C
1920
.

D
1940
.

E. 1950
Answer: Option B

25.  The most popular type of organisation used for Civil Engineering Constructions, is
A
line organisation
.

B
line and staff organisation
.

C
functional organisation
.

D
effective organisation.
.
Answer: Option A

26.  The difference between the time avail-to do a job and the time required to do the job, is known
as
A
event
.

B
float
.

C
duration
.

D
constraint.
.
Answer: Option B

27.  The object of technical planning, is


A
preparation of specifications
.

B
preparation of estimates
.

C
initiating the procurement action of resources
.

D
taking remedial action for likely bottleneck in the execution
.

E. all the above.


Answer: Option E

28.  The salient feature of functional organisation is


A
strict adherence to specifications
.

B
separation of planning and design part
.

C
each individual maintains functional efficiency
.

D
work is properly planned and distributed
.

E. all the above.


Answer: Option E

29.  Critical path method


A
is an improvement upon bar chart method
.

B
provides a realistic approach to daily problems
.

C
avoids delays which are very common in bar charts
.

D was invented by Morgan R. Walker of Dupot and James E. Kalley or Remington U.S.A. in
. 1957

E. All the above.


Answer: Option E

30.  CPM is
A
synthesising in concepts
.

B
is built of activities oriented programme
.

C
is based on time estimate
.

D
is used for repetitive works
.

E. all the above.


Answer: Option E
32.  Construction team means
A
an engineer
.

B
an architect
.

C
an owner
.

D
a contractor
.

E. all the above.


Answer: Option E

33.  Pick up the correct network for the activities of pouring concrete, erection of form work, removal
of form work and curing of concrete from the following:
1. Pouring of Concrete
A 2. Erection of form work
. 3. Curing of concrete
4. Removal of form work

B 1. Erection of form work


. 2. Pouring of concrete
3. Curing of concrete
4. Removal of form work

1. Removal of form work


C 2. Erection of form work
. 3. Pouring of concrete
4. Curing of concrete

1. Pouring of concrete
D 2. Curing of concrete
. 3. Erection of form work
4. Removal of form work
Answer: Option B

34.  A construction schedule is prepared after collecting


A
number of operations
.

B
output of labour
.

C
output of machinery
.

D
quantity of various items
.

E. all the above.


Answer: Option E

35.  Site order book is used for recording


A
instructions by the executive engineers
.

B
construction measurements
.

C
issue of store equipments
.

D
names of the casual labour.
.
Answer: Option A
36.  An Executive Engineer may have powers upto
A
Rs. 25,000
.
B
Rs. 50,000
.

C
Rs. 100,000
.

D
Rs. 200,000
.

E. Rs. 500,000
Answer: Option A

37.  The main principle of an organisation, is


A
unity of command
.

B
cohegency
.

C
effective control at all levels
.

D
delegation of authority
.

E. all the above.


Answer: Option E

38.  The estimated time required to perform an activity, is known as


A
event
.

B
dummy
.

C
duration
.

D
float.
.
Answer: Option C

39.  A CPM family includes


A
CPA (Critical Path Analysis)
.

B
CPP (Critical Path Plotted)
.

C
MCE (Minimum Cost Expenditure)
.

D
CPS (Critical Path Scheduling)
.

E. All the above.


Answer: Option E

40.  The time which results in the leasi, possible construction cost of an activity, is known
A
normal time
.

B
slow time
.

C
crash time
.

D
standard time.
.
Answer: Option B
41.  If the total float and duration of an activity are 5 and 10 days respectively, the particular activity
can be
A
started 5 days later
.

B
completed 5 days later
.

C
performed at slower rate in 15 days
.

D
all the above.
.
Answer: Option D

42.  Works costing less than Rs. 20,000 are treated as


A
projects
.
B
major projects
.

C
minor projects
.

D
all the above.
.
Answer: Option C

43.  A critical ratio scheduling


A
establishes the relative priorities among various activities on a common basis
.

B
determines the status of each activity
.

C
adjusts automatically changes in activity progress
.

D
is a dynamic system
.

E. none of these.
Answer: Option E

44.  Bar charts are suitable for


A
minor works
.

B
major works
.

C
large projects
.

D
all the Above.
.
Answer: Option A

45.  The first method invented for planning projects, was


A
Bar chart method
.
B
Milestone chart
.

C
Critical path method (CPM)
.

D
Programme Evaluation and Review Technique (PERT)
.
Answer: Option A
46.  If TL is the latest allowable event occurrence time, total activity slack(s), is equal to
A
LST-EST
.

B
LFT-EFT
.

C
TL-EFT
.

D
all the above.
.
Answer: Option D

47.  The Overall in-charge of an organisation at the site responsible for the execution of the works, is
A
Executive Engineer
.

B
Engineer
.

C
Junior Engineer
.

D
Sub overseer
.

E. Assistant Engineer.
Answer: Option B

48.  Modular co-ordination of construction means proper


A
planning
.

B
designing
.
C
execution
.

D
all the above.
.
Answer: Option D

49.  Pick up the correct statement from the following:


A
CPM analysis is activity oriented
.

B
PERT analysis is event oriented
.

C
CPM does not make any allowance for the uncertainties in the duration of time
.

D
In CPM, the time is related to cost
.

E. All the above.


Answer: Option E

Common questions

Powered by AI

Line organization structures in civil engineering projects are straightforward, with clear hierarchies and direct lines of authority, making decision-making quick and uncomplicated. This structure is useful for smaller projects where quick communication is essential. However, it may lack flexibility and adaptability as it depends heavily on strong leadership to ensure efficiency. Additionally, it can limit the involvement of skilled specialists, which might be necessary for complex projects requiring detailed technical expertise and collaboration .

The 'expected time' concept integrates multiple time estimates—optimistic, pessimistic, and most likely—using these values to calculate a balanced estimate for task durations. This approach helps project managers develop more realistic schedules, incorporating potential uncertainties and variabilities in task completion times. By averaging the best and worst-case scenarios with the most probable outcome, the expected time calculation enables more informed decision-making, reduces the likelihood of optimistic bias, and enhances the precision of project time management .

The principles of a functional organization in construction emphasize specialized roles and responsibilities, with separate planning and execution processes. This separation allows for high functional efficiency, as experts focus on specific tasks in their area of expertise, leading to higher quality outcomes and better adherence to specifications. Additionally, functions are properly planned and communicated, contributing to smoother project execution and management of resources. This structure enhances accountability and streamlines communication, ultimately supporting positive project outcomes .

Milestone charts are used to track the significant stages or events in a project and often depict only critical dates and key accomplishments. They do not provide detailed information about the dependencies and duration of activities. On the other hand, Bar charts, or Gantt charts, illustrate the project schedule by showing the start and end dates of activities along with their durations, using horizontal bars. Bar charts are thus more detailed, providing a comprehensive overview of task timelines and progress .

The significance of the critical path in construction project management lies in its ability to determine the shortest time possible to complete a project. The critical path consists of a sequence of dependent tasks that directly impact the project completion date. These tasks have zero float, meaning any delay in these tasks will delay the entire project. Identifying the critical path helps project managers allocate resources efficiently, prioritize problem-solving efforts, and adjust schedules proactively to avoid project delays .

Floating time, or float, in project management allows project planners to gauge how much an activity can be delayed without affecting the overall project timeline. Float can be positive, zero, or negative; its presence is crucial for identifying potential scheduling flexibility. A positive float indicates that the project timeline won't be adversely affected if the activity is delayed by the float's amount. Conversely, a zero float marks an activity as critical; any delay directly impacts the entire project. A negative float signifies that the delays in the activity could jeopardize timely project completion .

Dummy activities in the Critical Path Method (CPM) are used to maintain the logical dependencies between two tasks without consuming time or resources. They are represented by dotted lines and serve as placeholder activities to correctly depict the sequence of events, ensuring that precedence relationships are respected in the network diagram. By maintaining logical connections, they help synchronize project scheduling accurately .

The Critical Path Method (CPM) improves upon traditional bar chart methods by offering a more structured approach to managing complex projects. While bar charts provide a graphical illustration of schedules, they do not delineate dependencies between tasks or identify which activities control the project duration. CPM, however, identifies the sequence of crucial tasks (critical path), allowing project managers to track dependencies and focus resources on tasks that directly influence project completion time. Consequently, CPM helps in efficiently managing resources, foreseeing potential delays, and optimizing project timelines .

An effective construction schedule includes characteristics such as clear task definitions, accurate project timelines, and flexibility for resource allocation. These schedules account for dependencies, risks, and buffer times like floats. Creating an effective schedule requires comprehensive data collection regarding various operations, labour outputs, machinery productivity, and quantities of items involved in the project. A well-organized schedule facilitates project tracking, ensures efficient resource allocation, and mitigates delays .

Henry Gantt's development of bar charts transformed project management by providing a visual representation of the project schedule, allowing managers to easily understand the progress and timelines of various tasks. Bar charts made it possible to monitor task progress in real-time and adjust activities dynamically, thereby improving project efficiency and timeline adherence. This innovation laid the groundwork for future complex scheduling methodologies like PERT and CPM, which further optimized resource allocation and project tracking .

You might also like