0% found this document useful (0 votes)
47 views3 pages

Calculus, Statistics, and Algebra Problems

This document contains examples of problems from calculus, statistics, and algebra. Some examples include finding the area bounded by parabolic curves, determining the rate at which a boat approaches a pier, and calculating probabilities of drawing balls of different colors from bags. The problems demonstrate a variety of mathematical concepts and techniques across multiple domains.

Uploaded by

Baka Melon
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
47 views3 pages

Calculus, Statistics, and Algebra Problems

This document contains examples of problems from calculus, statistics, and algebra. Some examples include finding the area bounded by parabolic curves, determining the rate at which a boat approaches a pier, and calculating probabilities of drawing balls of different colors from bags. The problems demonstrate a variety of mathematical concepts and techniques across multiple domains.

Uploaded by

Baka Melon
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

CALCULUS

1.) Find the area bounded by the parabolas y = 6x - x² and y = x² - 2x. Ans. 64/3 sq. units

2.) A boat is being towed to a pier. The pier is 20 ft. above the boat. The remaining length of the
rope to be pulled is 25 ft. It is being pulled at 6 ft/sec. How fast does the boat approach the pier?
Ans. 10ft/sec.

3.) Find the area of the largest rectangle with sides parallel to the coordinate axes which can be
inscribed in the area bounded by the two parabolas y = 26 – x² and y = x² + 2. Ans. 64 sq. units

4.) A boatman is set at A which is 4.5km from the nearest point B on a straight shore BC. He wishes
to read in minimum time at point C situated on the shore 9km from B. How far from C should he
land if he can row at the rate of 6km an hour and can walk at the rate of 7.5km an hour? Ans.
3km

5.) Water is flowing into a frustum of a conical vessel 2m high at 100 liters per minute. The vessel
had radii of 1.0m and 1.6m at bottom and top respectively. Find the height of water when the
water surface is rising at 25.72mm/min. Ans. 45cm

STATISTICS
1.) Two balls are drawn in a bag with one red ball, two black balls and three white balls.
What is the probability if the first ball is red and the second is white given if that the first drawn
ball is return into the bag? Ans. 1/12

2.) How many are less than 330 in a group of 3 digit numbers formed from the digits 0, 1, 2,
3, 4 & 5 where no digit may be repeated in a given number? Ans. 52

3.) In a poker hand consisting of 5 cards, what is the probability of holding two queens and
one king? Ans. 22704/2 598 960

4.) In a box containing of 30 packs of mango juice and 10 packs of orange juice, how many
selections of 6 packs of juice that are composed 4 mangoes and 2 oranges are possible? Ans.
1,833,225
5.) A person draws 3 balls in succession from a box containing 5 red balls, 6 yellow balls and
7 green balls. Find the probability of drawing the balls in the order red, yellow and green. Ans.
0.04289

6.) A tire store carries eight different sizes of tires, each in both tube and tubeless variety,
and each with either nylon or rayon cord and each with white sidewalls or plain black. How
many different kinds of tires do the store has? Ans. 64

7.) A number between 1 and 10000 (inclusive) is randomly selected. What is the probability
that it will be divisible both by 4 and by 5? Ans. 0.05

8.) In how many ways can 3 marines and 4 army soldiers be seated on a bench if the
marines must be seated together? Ans. 720 ways

9.) In a class of 40 students, 27 like Calculus and 25 like Chemistry. How many like both
Calculus and Chemistry? Ans. 12 students

10.) Box A contains nine cards numbered 1 through 9, and box B contains five cards
numbered 1 through 5. A box is chosen at random and a card drawn; if the card shows an even
number, another card is drawn from the same box; if the card shows an odd number, a card is
drawn from the other box. If both cards show even numbers, what is the probability that they
come from box A?

ALGEBRA
1.) A liaison officer left the office at past 3 o’clock. One to two hours later (upon returning), he
noticed that the position of the hands of the clock when he left and when he returned were
interchanged. Find the exact time when he left. Ans. 3:26.43

2.) A circle has a radius of 10m. In it is inscribed an equilateral triangle. In the triangle is inscribed
another circle, in the second circle, another triangle, and so on. Find the sum of the areas of all
triangles. Ans. 173.2m²

3.) Find the ratio at which plastic material worth P2.75/kg is to be mixed with plastic worth
P3.50/kg to make up mixture to sell at P4.00/kg and earn 15% profit. Ans. 2/67
4.) A contractor estimated that a project will be finished by his crew in 60 days. After the crew
worked for 40 days, 38 workers stopped working. If the remaining workers will continue at the
same rate, they will be delayed by 5 days. How many workers are there in the original crew?
Assume that the rate of all workers are equal. Ans. 190 workers

5.) The sum of the parents’ ages is twice the sum of their children’s ages. Five years ago, the sum of
the parents’ ages is four times the sum of their children’s ages. In 15 years, the sum of the
parents’ ages will be equal to the sum of their children’s ages. How many children are there?
Ans. 5

6.) A sailor bought 20 bottles of wine for P4,000. He paid P600 per bottle of scotch, P300 per bottle
of rum, and P100 per bottle of beer. How many bottles of beer did he buy? Ans. 13

7.) Melinda had a 6 mile hike or 1 hour 45 min. she first walked for 4mph and then he finished her
walk at 3mph. Find the distance that she walked after finishing the 4mph walk. Ans. 3 miles

8.) If you divide ( x 4 −a x3 −2 x 2−3 x +b) by ( x−1), the remainder is +2. When you divide it by
( x +2), the remainder is -1. Find a. Ans. -7/3

9.) Simplify the expression i^1997 + i^1999, where i is an imaginary number.

3
x=2+
3
10.) Solve for x in: 2+ . Ans. 3.00
3
2+
2+…

You might also like