0% found this document useful (0 votes)
10 views5 pages

Solving Functions with FOIL Method

1. The document discusses addition, subtraction, multiplication, and division of functions. 2. Examples are provided of combining multiple functions using these operations, such as adding two functions, multiplying three functions, and dividing one function by another. 3. The key steps shown are using the distributive property in addition/subtraction, and FOIL (First, Outer, Inner, Last) method for multiplying binomials when multiplying functions.

Uploaded by

David Abadiano
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
10 views5 pages

Solving Functions with FOIL Method

1. The document discusses addition, subtraction, multiplication, and division of functions. 2. Examples are provided of combining multiple functions using these operations, such as adding two functions, multiplying three functions, and dividing one function by another. 3. The key steps shown are using the distributive property in addition/subtraction, and FOIL (First, Outer, Inner, Last) method for multiplying binomials when multiplying functions.

Uploaded by

David Abadiano
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

I.

Addition and Subtraction of Function


1. (a – b) (x) 4. (a+b+c) (x)

a(x) = x3 – 2x2 + 3x – 4 a(x) = x3-2x+3x-4


2 1
b(x) = 5x 2 − x + 2
b(x) = 5x2- x+
1
3 3 3 3

ANSWER = x3-7x2+5x-5 c(x) = 4-2x


𝟐 𝟏
2. (c + d) (x) = (x3-2x2+3x-4) (5x2-𝟑 𝐱+𝟑) (4-2x)

𝟏
c(x) = (4-2x) ANSWER = x3+3x2-x+
𝟑
𝑥
d(x) = ( )
3
ANSWER= 4-x

3. (b+d) (x)+(d-c) (x) 5. [a-(d-c)(x)


2 1
b(x) = (5x2- x+ ) = (x3-2x2+3x-4)-(3x+4)
3 3
𝒙
d(x) = ( ) ANSWER = x3-2x2
𝟑

𝒙 𝟏
ANSWER = 5x2- +
𝟑 𝟑

d(x)-c(x)
𝒙
d(x) = ( )
𝟑

c(x) = (4-2x)
ANSWER = 3x+4

(b+d)(x)+(d-c)(x)
𝒙 𝟏
= (5x2- + )(3x+4)
𝟑 𝟑

ANSWER = 5x2+2x+5
II. Multiplication of Function
1. (b · c) (x)
-b(x) = 3x + 2
-c(x) = 3x – 2
SOLUTION
(𝟑𝒙 + 𝟐) (𝟑𝒙 − 𝟐) FOIL METHOD

= 𝟗𝒙𝟐 − 𝟔𝒙 + 𝟔𝒙 − 𝟒
ANSWER =
𝟗𝒙𝟐 − 𝟒

2. (a · b · c) (x)
a(x) = x2 + x – 1
b(x) = 3x + 2
c(x) = 3x – 2
SOLUTION
(𝒙𝟐 + 𝒙 − 𝟏) (𝟑𝒙 + 𝟐) (𝟑𝒙 − 𝟐) FOIL METHOD

FOIL 𝟑𝒙 𝟐
METHOD
𝟑𝒙 𝟗𝒙𝟐 𝟔𝒙
-2 −𝟔𝒙 −𝟒
𝟐 𝟐
= (𝒙 + 𝒙 − 𝟏) (𝟗𝒙 − 𝟒)
FOIL METHOD 𝒙𝟐 𝒙 −𝟏
𝟗𝒙𝟐 𝟗𝒙𝟒 𝟗𝒙𝟑 −𝟗𝒙𝟐
-4 −𝟒𝒙𝟐 −𝟒𝒙 𝟒
𝑨𝑵𝑺𝑾𝑬𝑹 = 𝟗𝒙𝟒 + 𝟗𝒙𝟑 − 𝟏𝟑𝒙𝟐 − 𝟒𝒙 + 𝟒
3. [(b · c) (x)] + a(x)
a(x) = x2 + x – 1
b(x) = 3x + 2
c(x) = 3x – 2
SOLUTION

[(3x + 2) (3x – 2) (x)] + (x2 + x – 1 ) (x)

(9x2-4+6x-6x) + (x2+x-1)
(9x2-4) + (x2+x-1)
ANSWER = 10x2+x-5

III. Division of Function


𝒂
1. ( )(𝒙)
𝒄

a(x) = 𝒙𝟐 + x – 2
c(x) = x + 2
SOLUTION
𝒙𝟐 +𝒙−𝟐
=
𝒙+𝟐

-2] x x -2
−𝟐 −𝟐
𝒙−𝟏−𝟒

ANSWER = x-5
𝒂
2. ( . 𝒃) (𝒙)
𝒃

𝒙𝟐 + 𝒙 − 𝟐 (𝒙 + 𝟐)(𝒙 − 𝟏) 𝒙 − 𝟏
= = . = 𝒙𝟐 − 𝟐𝒙 + 𝟏
𝒙+𝟐 𝟏 𝒙+𝟐
𝒙−𝟏
𝒙+𝟐
= (𝒙𝟐 − 𝟐𝒙 + 𝟏) ( )
𝒙−𝟏
(𝒙 − 𝟏)(𝒙 − 𝟏) 𝒙 + 𝟐
. = (𝒙 − 𝟏)(𝒙 + 𝟐) = 𝒙𝟐 + 𝒙 − 𝟐
𝟏 𝒙−𝟏
𝒂
ANSWER = (𝒃 . 𝒃) 𝒙 = 𝒙𝟐 + 𝒙 − 𝟐

𝒃 𝒃
3. ( ) (𝒙) − ( ) (𝒙)
𝒂 𝒄

𝒃 𝒙+𝟐 𝒙+𝟐 𝟏 𝟏
( )= 𝒙−𝟏 = . =
𝒂 𝒙−𝟏 (𝒙−𝟏)(𝒙+𝟐) (𝒙−𝟏)𝟐
𝒙𝟐 +𝒙−𝟐

𝒃 𝒙+𝟐 𝒙+𝟐 𝟏 𝟏
( )=
𝒄 𝒙−𝟏 = 𝒙−𝟏
. (𝒙+𝟐) = (𝒙−𝟏)
𝒙−𝟐

𝟏 𝟏 𝟏 − (𝒙 − 𝟏)
= 𝟐
− =
(𝒙 − 𝟏) 𝒙−𝟏 (𝒙 − 𝟏)𝟐
𝒃 𝒃 𝟐−𝒙
ANSWER ( ) (𝒙) − ( ) (𝒙) =
𝒂 𝒄 (𝒙−𝟏)𝟐

𝒄 𝒄
4. ( ) (𝒙) ( ) (𝒙)
𝒂 𝒃
𝒄 𝒙+𝟐 𝒙+𝟐 𝟏
( )= 𝟐 = =
𝒂 𝒙 + 𝒙 − 𝟐 (𝒙 − 𝟏)(𝒙 + 𝟐) (𝒙 − 𝟏)

𝒄 𝒙+𝟐 𝒙+𝟐 𝒙−𝟏


( ) = 𝒙−𝟏
𝒃
= . (𝒙+𝟐)
𝟏
𝒙−𝟐
𝟏 𝒙−𝟏 𝟏+(𝒙−𝟏)(𝒙−𝟏)
= 𝒙−𝟏 + =
𝟏 𝒙−𝟏

𝒙𝟐 −𝟐𝒙+𝟐
ANSWER =
(𝒙−𝟏)

You might also like