NAGA CITY SCIENCE HIGH SCHOOL
Balatas, Naga City
SENIOR HIGH SCHOOL
Grade 11 – GENERAL MATHEMATICS
Weekly Home Learning Plan
September 22 – 28, 2021 (Quarter 1 – Week 2)
Day and Learning Area Learning Learning Tasks Mode of
Time Competencies Delivery
Rational Function Do the following tasks:
Claim LAS for Q1W1
Wednesday 11 - STEM ▪ Illustrate Read, understand, and study the Accomplish the
Hederaceum rational Clip Notes on pp. 2-3 and answer: answer sheet
Birkin functions Try this:1. p. 3 provided for this
Selloum module.
Domesticum Read, understand, and study the
▪ Solve Submission of
Thursday Grazielae Clip Notes on pp. 3-5 and answer:
rational answer sheet is
Try this:2. p. 5
11 - ABM equation on Wednesday
8am – 11am,
Micans
Erubescens ▪ Solve Read, understand, and study the
physical
rational submission at
Friday Clip Notes on pp. 5-6 and answer:
inequality school.
Try this:3. p. 6
Answer LAS #2 Activity Task 1 and
Monday 2. pp. 7 – 8
(for submission)
Notes:
✓ ALL answers should be handwritten.
✓ Solutions should be neatly and clearly written on the specified space for each activity.
✓ ONLY the given activity/answer sheet should be submitted. No additional sheets such as cover page and scratch
paper should be attached for submission.
Prepared by:
ARMELYN S. OBANO TERESITA S. ARLANTE, PhD.
Subject Teacher – STEM Subject Teacher – ABM
[Link]@[Link] [Link]@[Link]
[Link]/[Link] 0908 8833 693
Noted by:
ERWIN V. DE LOS REYES
Principal I
Page 1 of 8
Naga City Science High School GENERAL MATHEMATICS
Balatas, Naga City Quarter 1 – Week 2
S/y 2021 – 2022, First Semester
RATIONAL FUNCTION
Learning Competencies:
✓ distinguish rational function, equation, and inequality
✓ solve rational equation
✓ solve rational inequality
𝑝(𝑥)
▪ RATIONAL FUNCTION – a function of the form 𝑓(𝑥) = where p(x) and q(x) are polynomials and q(x) ≠ 0.
𝑞(𝑥)
– is the ratio of two polynomials. It involves rational expressions, two variables, and an
equal sign.
▪ RATIONAL EQUATION – an equation containing rational expressions. It involves only one variable and an equal
sign.
▪ RATIONAL INEQUALITY – an inequality containing rational expression. It involves one variable and one
inequality symbol.
by definition:
Page 2 of 8
2 1
Example 1. Is 𝑓(𝑥) = + a rational function, equation, or inequality?
𝑥 4
𝑝(𝑥)
Solution: RATIONAL FUNCTION, since the given is of the form 𝑓(𝑥) = and contains an equal sign and variables
𝑞(𝑥)
x and f(x) (or y).
𝑥−12 𝑥−4
Example 2. Is = a rational function, equation, or inequality?
𝑥+2 𝑥−5
Solution: RATIONAL EQUATION, since the given has rational expression on both sides with only one variable and
contains an equality symbol.
𝑥−1 1
Example 3. Is > a rational function, equation, or inequality?
𝑥+3 4
Solution: RATIONAL INEQUALITY, since the given has rational expressions on both side and an inequality symbol.
2
𝑥3 1
Example 4. Is = a rational function, equation, or inequality?
𝑥−2 4
Solution: NEITHER, although the given contains an equal sign and only one variable (x), the expression is neither a
rational function, equation, nor an inequality because the variable x has a fractional exponent. It means that the numerator
is not a polynomial which violates the definition of rational expression.
A. Determine whether the given expression illustrates a B. Write T if the statement is true and F if the
rational function, equation, inequality, or neither. statement is false then justify your answer.
Write RF – Rational Function, RE – Rational Equation,
RI – Rational Inequality, N – if neither of the three. 1 1 7
1. The expression, + = is a rational
𝑥 𝑥+7 12
1 equation.
1. =1
3𝑥+1
3𝑥+4 1
2. The expression, 𝑔(𝑥) = + is NOT a
7 5 −𝑥
2. 2𝑥 ≥ rational function.
𝑥+4
𝑥 −5 √𝑥−5
3. = 𝑓(𝑥) 3. The expression, + 𝑥 = 5 is a rational
𝑥+1 5
equation.
𝑥+3
4. 𝑓(𝑥) = −6
𝑥 2 −5 1 1 9
4. The expression, − < is a rational inequality.
𝑥 5 11
2𝑥+1
5. =8
3𝑥+1
▪ SOLUTION – a number or value that satisfies a rational equation; a value that makes the rational equation true.
o Extraneous Solution - a solution that emerges from the process of solving the problem but is not a valid
solution to the problem.
How to determine the solution/s of a rational equation?
i. Eliminate the denominator by multiplying each term of the equation by the least common denominator.
ii. Solve the resulting equation.
iii. Check the solution/s with the original equation.
Page 3 of 8
𝑥 1 𝑥
Example 1. Solve for x in the equation, + =
5 4 2
Solution: The LCD of the denominator is 20,
𝑥+5 3
Example 2. Solve for x in the equation, =
2𝑥 4
Solution: The LCD of the denominator is 4x.
𝑥+2 𝑥−2
Example 3. Solve for x in the equation, =
𝑥+4 𝑥+2
Solution: The LCD of the denominator is (x + 4)(x + 2).
𝑥+3 4
Example 3. Solve for x in the equation, =
𝑥−1 𝑥−1
Solution: The LCD of the denominator is (x – 1).
Page 4 of 8
2 Decode the hidden message by writing the indicated letter of the value of x in the box that corresponds to
the solution of the rational equation for each dialog box.
1
A=1 J=2 V = 10
C=5 L = 25 X = 15
56
E = 20 M= Z = 21
5
21
G = -1 O=7 I= 5
H=3 R=8 T = 16
7 𝑥 5 1 𝑥−2 5 𝑥−6 4 𝑥 + 10 5 7 𝑥 4𝑥 4 𝑥 1 1 𝑥+2
= = = = = = = =2 − =
5 3 𝑥 5 𝑥−4 3 𝑥 + 5 15 𝑥−8 2 5 8 3 3 8 𝑥+1 𝑥−4 𝑥+1
▪ SOLUTION SET – set of values that makes an inequality true.
▪ CRITICAL VALUE – values of x which render the numerator and the denominator equal to zero.
How to determine the solution set of a rational inequality?
i. Rewrite the inequality as a single rational expression on one side of the inequality symbol and 0 on the other
side.
ii. Find the critical numbers and partition the x – axis into intervals based on the critical numbers.
iii. Pick a test point in each interval and evaluate the numerator and denominator, perform sign analysis.
iv. Write the solution set.
𝑥−1
Example 1. Solve the inequality <0
𝑥+4
Solution:
Page 5 of 8
2𝑥−5
Example 2. Solve the inequality ≤3
𝑥−5
Solution:
3 Decode the hidden message by writing the indicated letter of the value of x in the box that corresponds to
the solution of the rational inequality for each dialog box.
9 1 5
A = (−∞, − ) ∪ (−2, ∞) F = (−2, 3) J = [0, ) O = [0, ]
2 2 4
4 1
C= (− , −1) H = (−5, 6) L = (0, ] S = (−∞, −2] ∪ (−1, ∞)
3 2
4 25 5
E= [− , −1) I= (8, ] M = (0, ) T = (−∞, −2) ∪ (4, ∞)
3 2 4
𝑥+5 𝑥−3 𝑥−2 𝑥 −6 𝑥 + 10 𝑥
−5>0 −3<0 >0 <0 −5≥ 0 −2≤0
𝑥 𝑥+2 𝑥−4 𝑥 +5 𝑥 −8 𝑥+1
2𝑥 + 1 2𝑥 − 25 2𝑥 + 4 𝑥
−4≥0 ≤0 <0 4− ≤0
𝑥 𝑥−8 𝑥−3 𝑥 +1
References:
• DepEd Region V. (2020) – General Mathematics ADM
• Banigon, R.B. (2016). General Mathematics for SHS
Page 6 of 8
Naga City Science High School GENERAL MATHEMATICS
Quarter 1 – Week 2 LAS # 2 Activity/Answer Sheet
Name: Section: Date Submitted:
Task I. Classify each mathematical sentence accordingly. Write RF if it is a Rational Function, RE if it is a Rational
Equation, RI if it is a Rational Inequality, and N if it is neither of the three.
𝑥+2 3
_____1. = _____6. 𝑓(𝑥) = √3𝑥
8 4
𝑥−2 2𝑥
_____2.
𝑎−1
>0 _____7. 𝑓(𝑥) = +
𝑥+2 𝑥−2
𝑎
𝑥−2 2𝑥
_____3.
𝑥+4
≥5 _____8. 𝑓(𝑥) = +
𝑥+2 𝑥−2
−2𝑥 + 3
1 𝑥 2 − 4𝑥 −5
_____4. =−2 _____9. 𝑓(𝑥) =
𝑥−5 𝑥 −3 + 3
2𝑥 + 1 √𝑥 + 5
_____5. 𝑦 = _____10. 𝑓(𝑥) =
𝑥−1 𝑥2 − 5
Task II. Write your complete solution on the space provided for each number.
A. Determine whether the given value of the variable is a solution to the equation. If the given value is a solution,
write TRUE, if not, solve for the true solution/s.
2 7 4 3𝑥−2 10 12𝑥 1
1. − 5= ; 𝑥 = −3 2. = − 2; 𝑥 = −2 3. −8 = ; 𝑥=−
3𝑥+8 3𝑥+8 2𝑥−5 2𝑥−5 2𝑥+3 2𝑥+3 2
B. Solve each inequality.
𝑥+1
4. ≤0
𝑥−5
Solution Set:
Page 7 of 8
4 1
5. ≥
2𝑥−1 𝑥+1
Solution Set:
Task III. Application. Solve each problem completely. Write your solution on the space provided.
𝑎 𝑑 2
1. Solve for b in terms of other variables.
𝑏+𝑐
+ 𝑏−𝑐 = 𝑏+𝑐
2. Find two consecutive integers such that the sum of one – third of the first, and one – fourth of the second is 9.
3. A large electronic firm finds that the number of computers it can produce per week after t weeks of production
200𝑡 2 +20000𝑡
is approximated by 𝐶(𝑡) , 0 ≤ 𝑡 ≤ 50. Find the number of computers it produced during the tenth
𝑡 2 +10𝑡+25
week.
Page 8 of 8