Auditing - Questions and Answers for Competitive Exams |
Questions
1. __________ is a systematic examination of the books and records or a business
[A] Auditing
[B] Vouching
[C] Verification
[D] Checking
Answer: Option [A]
2. Which of the following is not a kind of audit?
[A] Statutory and private audit.
[B] Government and continuous audit.
[C] Continuous, final, Interim, Cash, Cost and Management audit.
[D] None of these.
Answer: Option [D]
3. Instruction of audit issued by controller and auditor general of India ________.
[A] statutory audit.
[B] final audit.
[C] management audit.
[D] government audit.
Answer: Option [D]
4. This kind of audit is conducted generally between two annual audit ______.
[A] internal audit.
[B] interim audit.
[C] final audit.
[D] continuous audit.
Answer: Option [B]
5. Before the work of audit is commenced, the auditor plans out the whole of audit work is called
_________.
[A] Audit plan.
[B] Audit note.
[C] Audit risk.
[D] Audit programme.
Answer: Option [D]
6. Voucher relates to _________.
[A] cash receipt.
[B] cash payment.
[C] credit transactions.
[D] all the above.
Answer: Option [D]
7. Internal auditor is appointed by ________.
[A] the management.
[B] the shareholders
[C] the government.
[D] he statutory body.
Answer: Option [A]
8. Auditing begins where ______ ends.
[A] Selling
[B] inventory valuation
[C] Accounting
[D] Purchases
Answer: Option [C]
9. For which of the following, Audit is optional?
[A] Trusts
[B] Joint stock companies.
[C] Proprietorship concern.
[D] None of the above
Answer: Option [C]
10. The audit that is made compulsory under statute is called _________.
[A] Statutory audit.
[B] Partial audit.
[C] Complete audit.
[D] Continuous audit.
Answer: Option [A]
11. Who among the following can be appointed as auditor of a company?
[A] A partner or a director of the company.
[B] A person of unsound mind.
[C] Mr. Y who owes Rs. 500 to the company.
[D] Mr. Z the holder of C.A certificate.
Answer: Option [D]
12. Confirmation of the court is necessary for __________.
[A] increasing the share capital.
[B] reduction of share capital.
[C] conversion of shares into stock.
[D] issue of new shares.
Answer: Option [B]
13. Audit means ___________.
[A] recording business transactions.
[B] preparing the final accounts.
[C] examination of books, accounts, vouchers etc.
[D] preparing final accounts.
Answer: Option [C]
14. Auditor shall report on the accounts examined by him __________.
[A] to the shareholders.
[B] to the court.
[C] to the bank.
[D] to the general public.
Answer: Option [A]
15. Sale of land is a __________.
[A] revenue receipt.
[B] capital receipt.
[C] capital expenditure.
[D] revenue expenditure
Answer: Option [B]
16. Secret reserve can be created by _______________.
[A] public limited company only
[B] banking and financial companies only.
[C] private limited company only.
[D] co-operative societies
Answer: Option [B]
17. When a transaction has not been recorded in the books of account either wholly or partially
such errors are called as _________.
[A] Error of commission
[B] Error of omission.
[C] Compensating error.
[D] Error of principle.
Answer: Option [B]
18. Verification of the value of assets, liabilities, the balance of reserves, provision and the
amount of profit earned or loss suffered a firm is called _________.
[A] Continuous audit.
[B] Balance sheet audit.
[C] Interim audit.
[D] Partial audit.
Answer: Option [B]
19. Vouching of the balances of all incomes and expenses account is known as vouching of
______.
[A] Personal ledger.
[B] Impersonal ledger.
[C] Cash
[D] Sales
Answer: Option [B]
20. Preliminary expenses are the best example for _________.
[A] fictitious asset.
[B] intangible asset.
[C] wasting asset.
[D] floating asset.
Answer: Option [A]
21. Periodical audit is also called as _________.
[A] Final audit.
[B] Interim audit.
[C] Balance sheet audit.
[D] Income statement audit.
Answer: Option [C]
22. The auditor of a government company shall be appointed by ________.
[A] the government company itself.
[B] the central government.
[C] the share holders.
[D] the debenture holders.
Answer: Option [B]
23. The main object of the audit of the cash book may be ________.
[A] to verify the assets and liabilities.
[B] to know that all receipts and payments have been properly recorded.
[C] to check the internal control system in business.
[D] to check the bank balance.
Answer: Option [B]
24. One of the audit procedures to check the issue of share capital of the newly formed company
is __________.
[A] the memorandum of association and articles of association.
[B] the share transfer register.
[C] the issue of debenture.
[D] none of the above.
Answer: Option [A]
25. The work of one clerk is automatically check by another clerk is called _________.
[A] Internal control.
[B] Internal check.
[C] Internal audit.
[D] None of the above.
Answer: Option [B]
26. The owners of the company are called __________.
[A] Debenture holders.
[B] Debtors
[C] Shareholders
[D] None of the above.
Answer: Option [C]
27. The main objects of investigation is _________.
[A] to discover errors and frauds.
[B] to prevent errors and frauds.
[C] to verify statements.
[D] all the above
Answer: Option [D]
28. Share may be issued _____________.
[A] at par.
[B] at premium.
[C] at discount.
[D] all the above.
Answer: Option [D]
29. The liabilities of an auditor can be _________.
[A] Civil
[B] Criminal
[C] Civil and Criminal.
[D] Official
Answer: Option [C]
30. Internal auditor of a company must be _______________.
[A] Cost accountant.
[B] Chartered accountant.
[C] ICWA
[D] need not possess any professional qualification.
Answer: Option [B]
31. A vacancy caused by resignation of an auditor is filled by _________.
[A] board of directors.
[B] managing director.
[C] general meeting.
[D] central government.
Answer: Option [C]
32. Cost audit under section 233(b) of the companies act is ___________.
[A] voluntary
[B] compulsory
[C] advisable
[D] avoidable
Answer: Option [C]
33. When at an annual general meeting of a company no auditor is appointed or reappointed. In
that case ________
[A] the central government appoints a person to fill the vacancy
[B] the board of directors appoints a person to fill the vacancy.
[C] the managing director of the company appoints a person to fill the vacancy.
[D] none of these can appoint a person to fill the vacancy.
Answer: Option [A]
34. The most difficult type of misstatement to detect fraud is based on __________.
[A] related party purchases.
[B] related party sales.
[C] the restatement of sales.
[D] omission of a sales transaction from being recorded.
Answer: Option [D]
35. Professional skepticism requires that the auditor assume that management is _________.
[A] reasonably honest.
[B] neither honest nor dishonest.
[C] not necessarily honest.
[D] dishonest unless proved otherwise.
Answer: Option [B]
36. The use of an audit engagement letter is the best method of assuring the auditor will have
which of the following?
[A] Auditor will obtain sufficient appropriate audit evidence.
[B] Management representation letter.
[C] Access to all books, accounts and vouchers required for audit purpose.
[D] Co-operation from other auditors
Answer: Option [C]
37. An auditor who accepts an audit but does not posses the industry expertise of the business
entity should ______________.
[A] engage experts.
[B] obtain knowledge of matters that relate to the nature of entity business.
[C] inform management about it.
[D] take help of other auditors.
Answer: Option [B]
38. Audit of banks is an example of __________.
[A] Statutory audit.
[B] Balance sheet audit.
[C] Concurrent audit.
[D] All of the above.
Answer: Option [D]
39. In India balance sheet audit is synonymous to _______________.
[A] Annual audit.
[B] Continuous audit.
[C] Detailed audit.
[D] Statutory audit.
Answer: Option [A]
40. Balance sheet audit included verification of ________.
[A] assets
[B] liabilities
[C] income and expenditure accounts where appropriate.
[D] all of the above.
Answer: Option [D]
41. Which of the following is not a fact of EPA?
[A] Economic audit.
[B] Efficiency audit.
[C] Expenditure audit.
[D] Effectiveness audit.
Answer: Option [C]
42. In determining the level of materiality for an audit what should not be considered?
[A] Prior years errors.
[B] The auditor remuneration.
[C] Adjusted interim financial statement.
[D] Prior year financial statements.
Answer: Option [B]
43. Which of the following statement is most closely associated with analytical procedure
applied at substantive stage?
[A] It helps to study relationship among balance sheet accounts.
[B] It helps to discover material misstatements in the financial statements.
[C] It helps to identify possible oversights.
[D] It helps to accumulate evidence supporting the validity of a specific account balance
Answer: Option [D]
44. Of the following, which is the least persuasive type of audit evidence?
[A] Bank statements obtained from the client
[B] Documents obtained by auditor from third parties directly.
[C] Carbon copies of sales invoices inspected by the auditor
[D] Computations made by the auditor.
Answer: Option [C]
45. Which of the following Auditing Assurance Standard deals with Audit planning?
[A] AAS-7.
[B] AAS-8.
[C] AAS-9.
[D] AAS-3.
Answer: Option [B]
46. Audit Programme is prepared by ___________.
[A] the auditor.
[B] the client.
[C] the audit assistants.
[D] the auditor and his audit assistants.
Answer: Option [D]
47. The quantity of audit working papers complied on engagement would most be affected by
_________________.
[A] management integrity.
[B] auditor experience and professional judgement.
[C] Auditor qualification.
[D] control risk.
Answer: Option [A]
48. Which of the following is not an advantage of the preparation of working paper?
[A] To provide a basis for review of audit work.
[B] To provide a basis for subsequent audits
[C] To ensure audit work is being carried out as per Programme.
[D] To provide a guide for advising another client on similar issues.
Answer: Option [D]
49. Which of the following sections deals with qualification of the auditor?
[A] Section 226(1) and Section 226(2).
[B] Section 224(1) and Section 224(2).
[C] Section 226(3) and Section 226(4).
[D] Section 224(3) and Section 224(4)
Answer: Option [A]
50. The board of directors shall appoint first auditor of a company ___________.
[A] within one month of completion of capital subscription state of the company
[B] within one month of the promotion of the company.
[C] within one month of the commencement of the business of the company.
[D] within one month of incorporation of the company.
Answer: Option [D]
51. In case the directions fail to appoint first auditors, the shareholders shall appoint them at
_______ by passing a resolution.
[A] a general meeting.
[B] first annual general meeting.
[C] statutory meeting.
[D] annual general meeting
Answer: Option [A]
52. The auditor of a government company is appointed by the C & AG. His remuneration is
fixed by _____________.
[A] the C & AG.
[B] the shareholders.
[C] the shareholders at an annual general meeting.
[D] the board of directors.
Answer: Option [B]
53. Which of the following statement is not correct regarding removal of first auditor before
expiry of the term?
[A] He is removed at a general meeting.
[B] The shareholders are authorized to do so
[C] The approval of the central government is required for such removal.
[D] The provision for such removal are contained in section 224(7)
Answer: Option [C]
54. The retiring auditor does not have a right to _________.
[A] make written representations.
[B] get his representation circulated.
[C] be heard at the meeting.
[D] speak as a member of the company.
Answer: Option [D]
55. Auditor of a _______ company does not have right to visit foreign branches of the company.
[A] unlimited liability.
[B] manufacturing
[C] banking
[D] non-profit making.
Answer: Option [B]
56. Special audit is conducted at the order of the central government. Which section givers such
powers?
[A] Section 233(A).
[B] section 233(B)
[C] section 242(A)
[D] Section 242(B).
Answer: Option [C]
57. As per C & AG Act, 1971 the tenure of the comptroller and Auditor General is ______ a.
four years.
[A] four years.
[B] five years.
[C] six years.
[D] seven years.
Answer: Option [C]
58. Audit of transactions does not include __________.
[A] propriety audit.
[B] efficiency cum performance audit.
[C] audit of receipts.
[D] audit of expenditure.
Answer: Option [B]
59. Audit of rent, deposits and remittances does not cover ____________.
[A] audit of borrowings.
[B] audit of amortization of debt.
[C] audit of sanctions
[D] remittance audit.
Answer: Option [C]
60. The statutory auditor of a Government Company submits his report to _________
[A] the BOD of the company
[B] the C & AG.
[C] the legislature.
[D] the company secretary.
Answer: Option [B]