0% found this document useful (0 votes)
19 views8 pages

Run Rate Needed for 282 in Cricket

1. The document discusses the concepts of average and average speed. It defines average as the sum of observations divided by the number of observations. It defines average speed during a journey with distances covered at different speeds x and y kmph as (2xy)/(x+y). 2. An example is given to calculate average speed during a journey where a distance is covered at x kmph and equal distance at y kmph. The formula for average speed is given as (2xy)/(x+y). 3. In summary, the document defines average and average speed mathematically and provides a formula to calculate average speed during a journey with varying speeds over different distances.

Uploaded by

sonia
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
19 views8 pages

Run Rate Needed for 282 in Cricket

1. The document discusses the concepts of average and average speed. It defines average as the sum of observations divided by the number of observations. It defines average speed during a journey with distances covered at different speeds x and y kmph as (2xy)/(x+y). 2. An example is given to calculate average speed during a journey where a distance is covered at x kmph and equal distance at y kmph. The formula for average speed is given as (2xy)/(x+y). 3. In summary, the document defines average and average speed mathematically and provides a formula to calculate average speed during a journey with varying speeds over different distances.

Uploaded by

sonia
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

1.

Average:

Sum of observations
Average
Number of
=
observations

2. Average Speed:

Suppose a man covers a certain distance at x kmph and an equal distance at y kmph.

2xy
Then, the average speed druing the whole journey
x + kmph.
is
y

1. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in
the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?
A
6.25 B.6.5
.
D
C.6.75 7
.
Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Required run rate 282 - (3.2 x 10) 250


=    = 6.25
= 40 40
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

2. A family consists of two grandparents, two parents and three grandchildren. The average age
of the grandparents is 67 years, that of the parents is 35 years and that of the grandchildren is 6
years. What is the average age of the family?
A 4 5
28  years B.31  years
. 7 7
1 D
C.32  years None of these
7 .
Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Required 67 x 2 + 35 x 2 + 6 x 3
=
average 2+2+3
= 134 + 70 + 18
7
222
=
7
5
= 31  years.
7
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

3. A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive
months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs.
6500?
A
Rs. 4991 [Link]. 5991
.
D
[Link]. 6001 Rs. 6991
.
Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Total sale for 5 months = Rs. (6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562) = Rs. 34009.

Required sale = Rs. [ (6500 x 6) - 34009 ]

   = Rs. (39000 - 34009)

   = Rs. 4991.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

4. The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?
A
0 B.1
.
D
C.10 19
.
Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Average of 20 numbers = 0.

Sum of 20 numbers (0 x 20) = 0.


It is quite possible that 19 of these numbers may be positive and if their sum is a then 20th
number is (-a).

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

5. The average weight of 8 person's increases by 2.5 kg when a new person comes in place of
one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person?
A
76 kg B.76.5 kg
.
D
C.85 kg Data inadequate
.
E. None of these
Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Total weight increased = (8 x 2.5) kg = 20 kg.

Weight of new person = (65 + 20) kg = 85 kg.

6. The captain of a cricket team of 11 members is 26 years old and the wicket keeper is 3 years
older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one
year less than the average age of the whole team. What is the average age of the team?
A
23 years B.24 years
.
D
C.25 years None of these
.
Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Let the average age of the whole team by x years.

11x - (26 + 29) = 9(x -1)

11x - 9x = 46

2x = 46
x = 23.

So, average age of the team is 23 years.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

7. The average monthly income of P and Q is Rs. 5050. The average monthly income of Q and R
is Rs. 6250 and the average monthly income of P and R is Rs. 5200. The monthly income of P
is:
A
3500 B.4000
.
D
C.4050 5000
.
Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Let P, Q and R represent their respective monthly incomes. Then, we have:

P + Q = (5050 x 2) = 10100 .... (i)

Q + R = (6250 x 2) = 12500 .... (ii)

P + R = (5200 x 2) = 10400 .... (iii)

Adding (i), (ii) and (iii), we get:  2(P + Q + R) = 33000  or   P + Q + R = 16500 .... (iv)

Subtracting (ii) from (iv), we get P = 4000.

P's monthly income = Rs. 4000.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

8. The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and
the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is:
A
35 years B.40 years
.
D
C.50 years None of these
.
Answer & Explanation

Answer: Option B
Explanation:

Sum of the present ages of husband, wife and child = (27 x 3 + 3 x 3) years = 90 years.

Sum of the present ages of wife and child = (20 x 2 + 5 x 2) years = 50 years.

Husband's present age = (90 - 50) years = 40 years.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

9. A car owner buys petrol at Rs.7.50, Rs. 8 and Rs. 8.50 per litre for three successive years.
What approximately is the average cost per litre of petrol if he spends Rs. 4000 each year?
A
Rs. 7.98 [Link]. 8
.
D
[Link]. 8.50 Rs. 9
.
Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Total quantity of
4000 4000 4000
petrol = + +  litres
7.50 8 8.50
consumed in 3 years
2 1 2
=
+ + 1  litres
4000 15 8
7
76700
=  litres
51
Total amount spent = Rs. (3 x 4000) = Rs. 12000.

12000 x 51 6120
Average cost = Rs. = Rs.    = Rs. 7.98
76700 767
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

10. In Arun's opinion, his weight is greater than 65 kg but less than 72 kg. His brother doest not
agree with Arun and he thinks that Arun's weight is greater than 60 kg but less than 70 kg.
His mother's view is that his weight cannot be greater than 68 kg. If all are them are correct
in their estimation, what is the average of different probable weights of Arun?
A
67 kg. B.68 kg.
.
D
C.69 kg. Data inadequate
.
E. None of these
Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Let Arun's weight by X kg.

According to Arun, 65 < X < 72

According to Arun's brother, 60 < X < 70.

According to Arun's mother, X <= 68

The values satisfying all the above conditions are 66, 67 and 68.

66 + 67 +
201
Required average = 68 = = 67 kg.
3 3

11. The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and
that of B and C be 43 kg, then the weight of B is:
A
17 kg B.20 kg
.
D
C.26 kg 31 kg
.
Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Let A, B, C represent their respective weights. Then, we have:

A + B + C = (45 x 3) = 135 .... (i)

A + B = (40 x 2) = 80 .... (ii)

B + C = (43 x 2) = 86 ....(iii)

Adding (ii) and (iii), we get: A + 2B + C = 166 .... (iv)

Subtracting (i) from (iv), we get : B = 31.


B's weight = 31 kg.

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

12. The average weight of 16 boys in a class is 50.25 kg and that of the remaining 8 boys is
45.15 kg. Find the average weights of all the boys in the class.
A
47.55 kg B.48 kg
.
D
C.48.55 kg 49.25 kg
.
Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Required 50.25 x 16 + 45.15 x 8


=
average 16 + 8
804 +
= 361.20
24
1165.20
=
24
= 48.55
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

13. A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average
number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:
A
250 B.276
.
D
C.280 285
.
Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Since the month begins with a Sunday, to there will be five Sundays in the month.

510 x 5 + 240 x
Required
= 25
average
30
8550
=
30
= 285
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

14. If the average marks of three batches of 55, 60 and 45 students respectively is 50, 55, 60,
then the average marks of all the students is:
A
53.33 B.54.68
.
D
C.55 None of these
.
Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

55 x 50 + 60 x 55 + 45 x
Required
= 60
average
55 + 60 + 45
2750 + 3300 +
= 2700
160
8750
=
160
= 54.68
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

15. A pupil's marks were wrongly entered as 83 instead of 63. Due to that the average marks for
the class got increased by half (1/2). The number of pupils in the class is:
A
10 B.20
.
D
C.40 73
.
Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Let there be x pupils in the class.

1 x
Total increase in marks = x x =
2 2
x x
= (83 - 63)    = 20       x= 40.
2 2

You might also like