Answer Key:
English:
Q1] Identify Adverb:
Desert animals are generally the color of the desert. Thus, for instance, the lion, the
antelope, and the wild donkey are all sand-colored.
Options:
A) Generally, instance
B) Instance, thus
C) Generally, thus
D) None of the above
Ans: C
Q2] Identify Preposition:
The next point is the color of the mature caterpillars, some of which are brown. This
probably makes the caterpillar even more conspicuous among the green leaves than
would otherwise be the case.
Options:
A) The, of, than
B) Of, even, among
C) Among, than, be
D) Of, among, than
Ans: D
Q3] Identify Adjectives:
When the morning light comes, they creep down the stem of the food plant, and lie
concealed among the thick herbage and dry sticks and leaves, near the ground, and it is
obvious that under such circumstances the brown color really becomes a protection.
Options:
A) Under, really, such
B) Among, thick
C) Thick, dry, obvious, such, brown
D) They, the, creep, of
Ans: C
Q4] Identify auxiliary verb:
I would not go with her even if I had no other options.
Options:
A) Would
B) Go
C) Even
D) Other
Ans: A
Q5] Tree :: Forest :: Grass : ?
Options:
A) Lawn
B) Garden
C) Park
D) Field
Ans: A
Q6] Lucknow, Patna, Bhopal, Jaipur, ?
Options:
A) Shimla
B) Mysore
C) Pune
D) Indore
Ans: A
Q7] Since she is a teacher of language, one would not expect her to be guilty of a
________.
Options:
A) aberration
B) solecism
C) schism
D) bombast
Ans: D
Q8) Choose the option which means the opposite of the given word :
RECTITUDE
Options:
A) Firmness
B) Deception
C) Smoothness
D) Atheism
Ans: B
Q9) Choose the word which best expresses the meaning of the italicized part of the
sentence.
His speech was full of affectation.
Options:
A) Boasting
B) Pretence
C) Pedantry
D) Euphemism
Ans: B
Q10) Find Tense:
You have never helped me with anything
Options:
A) Present Perfect
B) Present Continuous
C) Simple present
D) Future perfect
Ans: A
Q11) Find Verb:
It’s no surprise, then, that many of BC’s family doctors are no longer taking on new
patients. In 1999, there were 1,420 family doctors accepting new patients – in 2004 that
number declined to 599, a drop of 58%.
Options:
A) Are, taking, were, accepting, declined
B) That, many, were, accepting
C) Surprise, many, new
D) None of the above
Ans: A
Q12] Find Pronoun:
There are many reasons for this predicament. Over the last 10 years, the number of
medical students choosing family practice as their lifelong career has been dropping at
a startling rate.
Options:
A) Are
B) The
C) Their
D) At
Ans: C
Comprehension:
During the Renaissance, the French skeptic Michel de Montaigne (1533 -
1592) was one of the first to critically look at education. Unusually for his
time, Montaigne was willing to question the conventional wisdom of the period,
calling into question the whole edifice of the educational system, and the implicit
assumption that university-educated philosophers were necessarily wiser than
uneducated farmworkers, for example.
Q13] From the above passage find the synonym of the word conventional?
Options:
A) Original
B) Regular
C) Persistent
D) Contrived
Ans: A
Q14] From the above passage identify the tense of the sentence in bold:
Options:
A) Past Perfect
B) Past Continuous
C) Simple past
D) None of the above
Ans: B
Q15] From the above passage identify the adverb from the sentence in italics:
Options:
A) Assumptions
B) Necessarily
C) Uneducated
D) None of the above
Ans: B
Logical:
1. If MANSON is coded as 5 and BELIEVED is coded as 7, what will be coded for
NEGOTIABLE?
A7
B9
C6
D 10
Ans - B
exp - As MANSON is a 6 letter word so its code is 6 – 1 = 5
Similarly BELIEVED is a 8 letter word and its code is 8 – 1 = 7
Based on the similar pattern NEGOTIABLE is a 10 letter word so its code is 10 – 1 = 9
2. If DDMUQZM is coded as CENTRAL then UZMHKDE can be coded as.....
A VYLIJCF
B NATGLED
C TANLEDG
D TANGLED
the pattern followed is:
Based on the similar pattern UZMHKDE is coded as:
Hence UZMHKDE is coded as TANGLED.
3. In a certain code language if “TRAIN” is coded as UTDMS, then how will you code “GRASS”?
A HTCWW
B HTDWW
C HTDXX
D HTDWX
Ans - D
3 exp
From the following arrangement:-
Hence GRASS can be coded as, HTDWX.
4. If in a certain code “RANGE” is coded as 12345 and “RANDOM” is coded as 123678. Then
the code for the word “MANGO” would be?
A 82357
B 89343
C 84629
D 82347
Ans - D
exp - Given:
R→ 1 R→1
A→2 A→2
N→3 N→3
G→4 D→6
E→5 O→7
M→8
Now MANGO is coded as:
M→8
A→2
N→3
G→4
O→7
Thus MANGO is coded as ‘82347’.
5. If “PROMPT” is coded as QSPLOS, then “PLAYER” should be?
A QMBZFS
B QMBXDQ
C QUREXM
D URESTI
ans - B
exp - The pattern followed in PROMPT is:
Based on similar pattern PLAYER is coded as ‘QMBXDQ’.
6. If the minutes hand and seconds' hand of a clock are 25 minutes apart. What will be the angle
formed between them?
a. 110°
b. 120°
c. 135°
d. 150°
Answer: d. 150°
Explanation:
For 60 minutes the angle covered is 360°
So for 25 minutes difference angle is ?
∴ 60 x ? = 360 x 25
∴ ? = (360 x 25) / 60 = 150°
7. At 25 minutes past 10 in the night, find the angle formed between the two hands of the clock.
a. 120°
b. 126.45°
c. 146.5°
d. 162.5°
Answer: d. 162.5°
Explanation:
25 minutes past 10 in the night means, 10:25 pm
10.25 means 10 hours 25 minutes = 10 + 25/60 hours = 125/12 hours
12hours = 360° ∴ 1 hour = 30°
So, 125/12 hours x 30° = 312.5°
60 minutes = 360° ∴ 1 minute = 6°
∴ 25 minutes means 6° x 25 = 150°
Angle between the two hands = 312.5 - 150 = 162.5°
8. A clock gains 20 seconds for every 3 hours of time. If a clock is set at a correct time of 2 am
on Friday, what would it indicate at 6:30 pm, Saturday
a. 6.32.00 pm
b. 6.32.46 pm
c. 6.34.30 pm
d. 6.38.56 pm
Answer: c. 6.34.30 pm
Explanation:
From 2.00 am Friday to 6.30 pm Saturday we have
24 hours (till 2 am Saturday) + 12 hours (till 2 pm Saturday) + 4.5 hours = 40.5 hours
20 seconds in 3 hours
∴ ? seconds in 40.5 hours
∴ ? = 270 seconds = 4.5 minutes
Time shown = 6.30 pm + 4.5 minutes = 6 hours 34 minutes 30 seconds = 6.34.30 pm
9. All men are vertebrates. Some mammals are vertebrates. Which of the following conclusions
drawn from the above statement is correct?
A All men are mammals
B All mammals are men
C Some vertebrates are mammals.
D All are correct
Ans - C
Exp - From the given statements we draw the following least possible Venn diagram:
From the given conclusions only ‘Some vertebrates are mammals’ is true as it is definite but the
other are not definite.
10 Directions: Based on the statement in the question, mark the most logical pair of statement
that follows.
Either he will shout or they will fire.
He shouted.
He did not shout.
They fired.
They did not fire.
A a, d
B b, c
C d, a
D Both (2) & (1)
ans - D
Exp - Either he will shout or they will fire.
⇒ If he shouts they won’t fire or If he doesn’t shout they would fire.
a, d i.e. ‘He shouted, They did not fire’ is logical. Also, b, c i.e. ‘He did not shout. They fired’ is
logical.
So, both (1) & (2) show logical order.
11. BUCKET : ACTVBDJLKDFSU : : BONUS: ?
A. ACMNMOTURT
B. SUNOB
C. ACNPMOTVRT
D. ACMNMOTURT
Ans - Answer: Option C
Explanation:
Each letter of the first group is replaced by the two letters one come after it and one that comes
before it in the second group.
12. FJUL: BOQQ:: LHRX:?
A. BKPR
B. MNCC
C. HRYY
D. HMNC
View Answer
Workspace
Report
Discuss
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation:
The 1st and 3rd letter of the group are each moved to 4 steps backward while the 2nd and 3rd
letters are each moved five steps forward to the corresponding letters the second group.
13. Look at this series: 80, 10, 70, 15, 60, ... What number should come next?
A. 20
B. 25
C. 30
D. 50
Answer: Option A
Explanation:
This is an alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 10 is subtracted from
each number to arrive at the next. In the second, 5 is added to each number to arrive at the
next.
14. Look at this series: 8, 6, 9, 23, 87 , ... What number should come next?
A. 128
B. 226
C. 324
D. 429
Answer: Option D
Explanation:
8x1-2=6
6x2-3=9
9 x 3 - 4 = 23
23 x 4 - 5 = 87
87 x 5 - 6 = 429 ...
15. Look at this series: 21, 9, 21, 11, 21, 13, 21, ... What number should come next?
A. 14
B. 15
C. 21
D. 23
Answer: Option B
Explanation:
In this alternating repetition series, the random number 21 is interpolated every other number
into an otherwise simple addition series that increases by 2, beginning with the number 9.
Quantitative:
The marked price of a shirt is Rs.1990. A shopkeeper offers 10% discount on this shirt.
How much will you have to pay, finally?
A 199.0
B 1991
C 1791
D 1891
Answer :C
1990-199=1791
A sum of Rs 10,000 is borrowed at a rate of interest 15% per annum for 2 years. Find
the simple interest on this sum and the amount to be paid at the end of 2 years.
A 1500
B 3000
C 2000
D 4000
Answer:B
The difference in simple interest and compound interest on a certain sum of money in 2
years at 10 % p.a. is Rs. 50. The sum is
a) Rs. 10000
b) Rs. 6000
c) Rs. 5000
d) Rs. 2000
e) None of these
Answer :C
The HCF of two numbers is 8. Which of the following can never be their LCM?
A. 24
B. 48
C. 56
D. 60
Answer: D. 60
Find the least number which when divided by 12, 27 and 35 leaves 6 as a remainder?
A 3786
B 3286
C 3783
D 4286
Answer :A
Number = LCM (12, 17, 35) + 6
= 3780 + 6
= 3786
Evaluate 13 + 23 + 33 + 43 + 53 = ?
A 225
B 235
C 425
D 125
Answer:A
Divide Rs. 1870 in three parts such that half of the first part, one-third of the second part
and one-sixth of the third part are equal.
A. 270, 840, 1160
B. 341, 243, 245
C. 400, 800, 670
D. None of the above
Answer :D
Divide the amount of Rs. 500 between P, Q, R, and S such that P and Q together get
the thrice as much as R and S together. Q gets four times of what R geta and R gets 1.5
times as much as S. Now the value that Q gets will be
A. 75 B. 125 C. 150 D. 300
Answer :D
In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the
votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that
the other candidate got, was :
A 2700
B 2500
C 2600
D 2400
Answer:A
A student has to obtain 33% of the total marks to pass. He got 125 marks and failed by
40 marks. The maximum marks are :
A 500
B 400
C 300
D 478
Answer:A
The minimum pass mark = 125 + 40 = 165
Given that minimum pass mark = 33% of the total mark
=> total mark =33/100 =165
=> total mark = 16500/33 = 500