Nama:wanda ayu anggassari
Kelas: Xii ipa
Malin Kundang
An old woman and her son lived in a little village. Her son was called MalinKundang. They were very poor but
they loved each other very much.
One day Malin Kundang told his mother that he would go to the town andworked there. At first, his mother
didn`t allow him, but finaly she let him go with tears.
Malin Kundang worked hard in big town. And in a short time he became a richman. However, he completely
forgot his poor old mother.
Some years later, he sailed to a harbor near his village. When his mother heardabout this news, she came to
meet him. Malin Kundang pretended not to know her. Hesaid, “You aren`t my mother. Go away!”. His mother
became very sad and before shewent away, she said,”Oh Malin Kundang, you`re wicked son, you`ll never be safe
[Link] and your money will turn into stone.
Someday later, his ship left the harbor. The sea was calm but when he reachedthe open sea, there was a
great storm. The ship was drowned Malin Kundang and hismoney changed into the stone. Now people call it “Batu
si Malin Kundang”. We can seethe stone from Air Manis, a village on the coast of West Sumatera near Padang
Where can you see “Batu si Malin Kundang”?A. In East Java D. In South SumateraB. In West Java E. In West
KalimantanC. In West Sumatera2. What is the kind of the text above?A. Procedure text D. Report textB. Recount
text E. Narrative text
[Link] is the main character?
A. The stone. [Link] [Link]
B. The village. [Link] kundang
[Link] did Malin Kundang`s ship the harbor?
A. Next time D. Last year
B. Someday later E. Last day
C. Last night
[Link] of his mother expression was correct?
A. Happy. D. Hungry
B. Angry E. Sympathy
C. Sad
4. How is the character of Malin Kundang after becoming a rich man?
A. Kind D. Cruel
B. Lazy E. Wise
C. Arrogant
5. What is the synonym of “sad”?
A. Happy D. Greedy
B. Unhappy E. Kind
C. Glad
Sherina rindiyani canon
Once upon a time there was a poor widow who had an only son named Jack. They were so poor that
they didn't have anything except a cow. When the cow had grown too old, his mother sent Jack to the market to
sell it. On the way to the market, Jack met a butcher who had some beautiful beans in his hand. The butcher told
the boy that the beans were of great value and persuaded the silly lad to sell the cow.
Jack brought them happily. When he told his mother about this, his mother became so angry that she threw the
beans out of the window.
When Jack woke up in the morning, he felt the sun shining into a part of his room, but all the rest was quite dark
and shady.
So, he jumped to the window. What did he see? The beanstalk grew up quite close past Jack’s window. He opened
the window and jumped to the beanstalk which ran up just like a big ladder.
He climbed ….. and climbed till at last he reached the sky. While looking around, he saw a very huge castle. He was
very amazed.
Then Jacked walked along the path leading to the castle. There was a big tall woman on the doorstep. Jack greeted
her and asked for the giantess’ mercy to give him breakfast, because he felt very hungry. Although the giantess
grumbled at first, finally she gave Jack a hunk of bread and cheese and a jug of milk.
Jack hadn't finished when the whole house began to tremble with the noise from someone’s coming.
“Oh! It’s my husband!’ cried the giantess. “What on earth shall I do?”
Hesitantly the giantess opened a very big cupboard and hid Jack there.
1. Where did Jack sell his cow?
a) At a castle
b) At the market
c) At the giant’s castle
d) At the butcher’s house
e) On the way to the market
Answer: e
2. What is the story about?
a) Jack and a butcher
b) Jack and the giantess
c) Jack and the beanstalk
d) A poor widow and his son
e) The giantess and her husband
Answer: c
3. “Oh! It’s my husband!” cried the giantess” (paragraph 7)
“What on earth shall I do?”
From the sentence we know that the giantess is ….. her husband.
a) afraid of
b) angry with
c) fed up with
d) annoyed with
e) displeased with
Answer: a
4. Jack’s mother looked very furious when Jack told that ………
a) the beans were precious
b) the butcher bought his cow
c) he had sold his cow to a butcher
d) he traded his cow for the beans
e) he met a butcher on the way to the market
Answer: d
5. What do we learn from the text?
a) Sincerity makes Jack get something precious
b) Jack’s mother was a furious mother
c) Poverty makes people hopeless
d) The giantess took pity on Jack
e) Jack was an innocent boy
Answer: a
Nadya fortuna
Once upon a time, there was a fisherman named Batara Guru Sahala who lived in Batak land. One day, he caught a
fish that could talk. The fish begged Sahala to set it free and he did accordingly.
As soon as the fish was free, it changed into a woman. She was so beautiful that Sahala fell in love with her
at once. He asked her to marry him. The woman agreed to marry Sahala, but in one condition: he had to keep the
secret that she was once a fish. Sahala promised her that he would not tell anyone about it.
They were happily married and had two daughters. Every morning Sahala went out fishing. His daughters
would bring him his lunch. One day, however, instead of bringing the food to their father, the two girls ate it.
When Sahala knew what they had done with the meal, he got very angry. He shouted at them saying, ”You
behaved exactly like the daughters of a fish.”
The girls did not understand what their father meant. They went home and asked their mother about it.
Their mother was very annoyed. Although Sahala apologized to her later, she would not forgive him for breaking
his promise.
From that moment on, Sahala took a lesson that he should not have broken his own promise. Sahala was so
grief-striker that he decided to wander for the rest of his life.
1. What is the communicative purpose of the text?
a. to persuade the readers
b. to describe Sahala’s life
c. to retell the events happened in Sahala’s life
d. to explain how to break promise
e. to entertain the readers
2. Why couldn’t Sahala keep his promise? Because he …..
a. was very angry
b. was very hungry
c. did not love his wife
d. did not like his daughters
e. did not get his meal
3. What moral lesson can we take from the story?
a. A husband should be loyal to his wife
b. Children should pay respect to their parents
c. A man should keep his promise well
d. A man should take care of his family well
e. A woman is sometimes too emotional
4. What is the type of the text?
A. Procedure
B. Descriptive
C. Narrative
[Link] item
E. Report
Answer: c
5. The generic structure of the text is…….
a. Orientation > Complication > Resolution > Re-Orientation
b. Orientation > Events > Re- Orientation
c. General Classification > Description
d. Identification > Description
e. Newsworthy Events > Background Events > Sources
Answer : a
Aprilia natasya
Malin Kundang
Once upon a time, that a poor familyconsisting of a mother and her sonnamed Malin Kundang. Because his father
had left him, the mother mustwork hard to be able to raise a family.
Malin was the son of the wise but a little bit naughty. When he is about to go up,Malin feel sorry for his
mother whoalways used to work hard live it. ThenMalin ask permission for going aboutlooking for a job in the big
city.
“Mom, I want to go to town. I want towork to be able to help mom here. “pintaMalin.
“Don’t leave the mother alone, son. Momjust got you here. “said the motherrefused.
“Let me go, mom. I pity seeing momcontinued to work until now.” saidMalin.
“Well son, but remember don’t forgetmom and this village when you have success there,” Said the teary mother
ofari‘s eyes.
The next day, Malin went to the big citywith the use of a ship. After several years of hard work, he succeeded in
the city of [Link] is now awealthy man who even had a number ofmerchant
ships. And Malin had marrieda beautiful woman there. News aboutMalin who became a wealthy man to the
one to his mother. The mother was very happy to hear it. He is always waiting atthe beach every day, hoping
the older siwayangnya eyes back and raised his mother. drajat But Malin never came.
Oneday istiri Malin asked about motherMalin and want to meet with him. Malinwas not able to resist the desires
of thewife of a very loved it. That the
journeytowards preparing Malin village using aprivate ship pretty great. Eventually thematter came to his
village Malin, along with his wife and his men.
Hear the arrival of Malin, the mother feltvery excited. she even ran to the beachto immediately see her son.
“What is it my son Malin, ya?This your mother, you remember“askedher mother.
“Malin Kundang, my son, why are yougoing so long without sending the news?” He
said while hugging MalinKundang.
His wife, who was surprised at the fact that the old lady, smelly, filthy who embraced her husband, said:
“So, the smell of old lady, this is the mother you filthy, Malin“
Because of the shame, Malin Kundangsoon let go of his mother‘s arms andpushed him to fall.
“I didn’t know you poor old woman,” saidMalin.
“The Foundation of the old lady had no idea myself, any just claim to be my mother.“ Advanced Malin snapped.
Hear the words of his children like that,the mother feels sad and angry. He did not suspect, and the
very disayanginyaturns into a childof sin.
“Oh my God, if he is a true son of mine, I beg give doom him and Fox was the oneshe so rocks.” the prayer of his
mother‘s wrath.
Shortly thereafter the wind and Thunderrumbles hit and destroy ships MalinKundang. After that, the body
of MalinKundang is stiff and then into the rockwith coral.
[Link] is Malin?
a. A son who love his mother
b.A son who care with his mother
c. A son who betray his mother
d. A son who always with his mother
Answer: c
[Link] Malin’s mother does to malin?
[Link] malin alone
[Link] malin until the end of the time
[Link] malin into a rock
[Link] malin
Answer : c
[Link] malin meets his mother?
[Link] his home
[Link] a beach
[Link] cafe
[Link] a station
Answer: b
4. What do you learn from the story of Malin Kundang?
[Link] be a cruel son/daughter
[Link] our old mom
[Link] our mom money
[Link] our mom
Answer: a
5. What malin said to his mom before he went to the city?
[Link] never be back
[Link] promises to be back
[Link] will forget his mom
[Link] will give his mom much money
Answer : b
Nama: Diana Sunardi
Kelas: XII IPA
Sura and Baya
A long time ago, there were two animals, Sura and Baya. Sura was the name of a shark and Baya was a crocodile.
They lived in a sea.
Once Sura and Baya were looking for some food. Suddenly, Baya saw a goat.
"Yummy, this is my lunch," said Baya.
"No way! This is my lunch. You are greedy" said Sura. Then they fought for the goat. After several hours, they were
very tired.
Feeling tired of fighting, they lived in the different places. Sura lived in the water and Baya lived in the land. The
border was the beach, so they would never fight again.
One day, Sura went to the land and looked for some food in the river. He was very hungry and there was not much
food in the sea. Baya was very angry when he knew that Sura broke the promise.
They fought again. They both hit each other. Sura bit Baya’s tail. Baya did the same thing to Sura. He bit very hard
until Sura finally gave up and Awent back to the sea. Baya was happy.
Soal
1. What is the title of a narrative text above?
2. How many characters in thestory?
3. What is seen Baya?
4. Why are they fighting?
5. Anyone who violates the agreement between Sura andBaya?
6. What lessons can we learn inthe story?
Jawaban
1. Sura and Baya
2. There are two
3. A goat
4. They fight because of a goat
5. Sura
6. Do not break a promise that has been agreed upon.
sir yang punya devi kurniasih di ganti soalnya udah ada yang ambil
A fox fell into a well and couldn't get out. By and by a thirsty goat came along. Seeing the fox in the well, it asked if
the water was good. “Good,” said the fox, “It’s the best water I've tested in all my life. Come down and try it
yourself.”
The goat was thirsty, so he got into the well. When he had drunk enough, he looked around but there was no way
to get out. Then the fox said, “I have a good idea. You stand on your hind legs and put your forelegs against the
side of the well. Then, I'll climb on your back, from here. I'll step on your horns, and I can get out. And
when I'm out, I'll help you out of the well.”
The goat did as he was asked and the fox got on his back and climbed out of the well. Then, He coolly walked away.
The goat called out loudly after him and reminded him of his promise to help him out. The fox merely turned to
him and said,”If you only had thought carefully about getting out, you wouldn't have jumped into the well.”
The goat felt very sad. He called out loudly. An old man walking nearby heard him and put a plank into the well.
The goat got out and thanked the old man.
6. The text tells the story of ….
A. A fox
B. A goat
C. An old man and the fox
D. A fox and a goat
E. The goat and an old man
7. Paragraph 2 mainly tells….
A. Why the fox got into the well
B. The fox’s idea of how to get out of the well
C. How the fox got out of the well
D. How the fox helped the goat
E. How the fox and the goat got out of the well
8. “The goat did as he was asked…” (Paragraph 3).
What does the sentence mean?
A. The goat came down to the well and drank.
B. The goat waited someone who might help him.
C. The goat stood on his hind legs and put his forelegs against the side of the well.
D. the goat called out loudly after the fox got out.
E. The goat drank enough and looked around.
9. The text above is in the form of…
A. Analytical Exposition
B. Narrative D. Descriptive
C. Recount E. Spoof
10. What is the purpose of the text ?
a. To describe
b. To entertain
c. To explain
d. To tell the reader
e. To story
answer : b
One day, while the man was do fishing, he caught a big golden fish in his trap. It was the biggest catch which he
ever had in his life. Surprisingly, this fish turned into a beautiful princess. He felt in love with her and proposed her
to be his wife. She said; “Yes, but you have to promise not to tell anyone about the secret that I was once a fish,
otherwise there will be a huge disaster”. The man made the deal and they got married, lived happily and had a
daughter.
Few years later, his daughter would help bringing lunch to her father out in the fields. One day, his daughter was
so hungry and she ate his father’s lunch. Unfortunately, he found out and got furious, and shouted; “You damned
daughter of a fish”. The daughter ran home and asked her mother. The mother started crying, felt sad that her
husband had broken his promise.
Then she told her daughter to run up the hills because a huge disaster was about to come. When her daughter left,
she prayed. Soon there was a big earthquake followed by non-stop pouring rain. The whole area got flooded and
became Toba Lake. She turned into a fish again and the man became the island of Samosir.
1. What is the complication in paragraph 3?
A. The mother started crying, felt sad that her husband had broken his promise.
B. His daughter would help bringing lunch to her father out in the fields.
C. His daughter was so hungry and she ate his father’s lunch.
D. The daughter ran home and asked her mother.
E. The man shouted and be furious.
Jawaban: c
2. Finally, what did happen to the man?
A. He sunk
B. He turned into a lake
C. He turned into a fish
D. He turned into an island
E. He attacked by earthquake
Jawaban: d
3. What can we learn from the text above?
A. We must obey our parents
B. We must not break our promise
C. We must not eat our father’s meal
D. We must go fishing to find a golden fish
E. We must run to the hill if there is earthquake
Jawaban: b
4. What is the best title of the text above?
A. Toba lake and Samosir in North Sumatera
B. The man, the fish and their daughter
C. The story of Samosir island
D. The man and the gold fish
E. The story of Toba Lake.
Jawaban: e
5. What is the main idea of last paragraph?
A. The earth began to erupt and tremble very hard.
B. What happened after Sahala broke his promise.
C. The volcanoes erupted as soon as the earth trembled.
D. The earth and the volcanoes made a hole for the people.
E. We have to be good with our wife
Jawaban: b
nama : efrina
kelas: 12 ipa
BLUE-TONGUE LIZARD
Blue-Tongue Lizard and his wife camped near a swamp long ago. One day Blue-Tongue Lizard went to get some
food, and while he was down at the swamp, he left his wife sitting under a shady tree. He had not been gone very
long when Taipan the Snake passed by Blue-Tongue Lizard’s camp. Taipan saw Blue-Tongue Lizard’s wife sitting
under the tree, and he decided he would steal her away from Blue-Tongue Lizard. He made her come with him and
together they ran a long way away.
Taipan the Snake did not know that Black Bird had been watching him, and as soon as he ran away with Blue-
Tongue Lizard’s wife, Black Bird began singing out to Blue-Tongue Lizard. ‘Your wife is gone, Taipan has taken her
away’, he cried. Blue-Tongue Lizard was still at the swamp getting food when he heard Black Bird’s call. He went
back to the shady tree where he had left his wife and saw she was gone. He put down his bag which was full of
food and made a fire. He cooked his food and after he had finished eating it, he went to get his spears.
He found they had all been broken by Taipan. Then he found the tracks of his wife and Taipan, and he followed
them. Blue-Tongue Lizard followed their tracks until he came to a tree in which a freshly killed emu had been hung.
It had been killed by Taipan and left there to be eaten that night. Blue-Tongue Lizard knew that Taipan and his wife
must be nearby and he soon found them near a river. When Taipan saw Blue-Tongue Lizard he ran to get his spears
but Blue-Tongue Lizard had already broken them.
‘We can fight with our teeth’, said Blue-Tongue Lizard. Taipan agreed and the two of them fought wildly, each of
them trying to get a hold of the other. Until finally Blue-Tongue Lizard caught hold of Taipan’s body in his powerful
jaws, and bit him in half. With Taipan the Snake dead, Blue-Tongue took back his wife and together they returned
to the swamp.
1. who are the main characters in the folktale?
a. blue-tongue lizard and black bird
b. blue-tongue lizard and taipan the snake
c. snake and blue-tongue lizard
d. taipan and snake and black bird
e. blue-tongue lizard's wife and black bird
answer: b
2. Who passed by Blue-Tongue Lizard’s camp?
a. Black Bird did
b. Blue-Tongue Lizard did
c. Blue-Tongue Lizard’s wife did
d. Taipan the Snake did
e. Emu did
answer : d
3. Who was watching when Taipan took Blue-Tongue’s wife?
a. Black Bird
b. Taipan
c. Lizard
d. The swamp
e. Blue Bird
answer : a
4. who are the supporting characters?
a, blue-tongue lizard and black bird
b. blue-tongue lizard and taipan the snake
c. snake and blue-tongue lizard
d. taipan and snake and black bird
e. blue-tongue lizard's wife and black bird
answer: e
5. What was Blue-Tongue Lizard doing when Taipan took his wife?
a. He was sleeping
b. He was swimming
c. He was going to get some food
d. He was going to get some money
e. He was watching
answer: c
silvia
A long time ago, there lived on the island of Bali a giant-like creature named Kbo Iwo. The people of Bali used to
say that Kbo Iwo was everything, a destroyer as well as a creator. He was satisfied with the meal, but this meant
for the Balinese people enough food for a thousand men.
Difficulties arose when for the first time the barns were almost empty and the new harvest was still a long way
off. This made Kbo Iwo wild with great anger. In his hunger, he destroyed all the houses and even all the temples. It
made the Balinese turn to rage.
So, they came together to plan steps to oppose this powerful giant by using his stupidity. They asked Kbo Iwo
to build them a very deep well, and rebuild all the houses and temples he had destroyed. After they fed Kbo Iwo,
he began to dig a deep hole.
One day he had eaten too much, he fell asleep in the hole. The oldest man in the village gave a sign, and the
villagers began to throw the limestone they had collected before into the hole. The limestone made the water
inside the hole boiling . Kbo Iwo was buried alive. Then the water in the well rose higher and higher until at last it
overflowed and formed Lake Batur. The mound of earth dug from the well by Kbo Iwo is known as Mount Batur.
1. Which the following fact is true about Kbo Iwo?
(A) Kebo Iwo ate a little amount of meat
(B) Kebo Iwo is a destroyer that cannot make anything
(C) Kebo Iwo was angry because his food was stolen by Balinese people
(D) Kebo Iwo destroyed all the house but not the temple
(E) Kebo eat food was equal for food of thousand people
2. Why did Kbo Iwo feel angry to the Balinese people?
(A) Because Balinese people ate his meal
(B) Because Balinese people took his food so his barns was empty
(C) Because Balinese people didn’t give him food
(D) Because Balinese people were in hunger
(E) Because Balinese people turned to rage
3. According to the story, if Kbo Iwa is never existed in Bali island, what do you think will happen?
(A) There will be no Bali island
(B) Bali People will never be angry
(C) All Bali people will live in a prosperous way
(D) We are not able see the beauty of Lake Batur
(E) Mount Batur will not be a sacred place now
4. So, they came together to plan steps to oppose this powerful giant……(Paragraph 3) The antonym of the word
“oppose “ is….
(A) Support
(B) Defeat
(C) Turn Against
(D) Beat
(E) Change
5. What is mount batur?
a. A lake build by Kbo Iwa
b. A well dug by Kbo iwa
c. The mountain build by Kbo Iwa
d. A mound of earth dug from the well by Kbo iwa
e. A home build by Balinese people to Kbo Iwa
nama : fatimah anggraini
kelas : 12 ipa
The Princess and the Pea
Once upon a time there was a prince he wanted to get himself a princess, but she had to be real princess. So he
traveled all over the world to find one, but in every case something was the matter. There were lots of princess,
but he could never quite make out whether they were real or not. So he came home feeling very unhappy, for
really wanted to find a true princess.
One evening a terrible storm came; lightening flashed, thunder rolled, and the rain poured down in torrents-it
was simply awful ! suddenly there was a knock at the city gate, and the old king went out to answer it.
There was a princess standing outside, but what a sight the rain and the bad weather had made of her ! The
water streamed down her hair and her clothes, and yet she said she was a real princess.
“It won’t take long to find that out,” thought the old Queen. Without saying anything, she went into bed
chamber, took off all the bedclothes, and places one pea on the bottom boards of the bed. Then she took twenty
mattresses and put them on top of the pea, and after that she put twenty feather-pillows on top of the mattresses.
That was where the princess was to spend the night.
In the morning they asked her how she had slept.
“Oh, dreadfully! said the princess. “I hardly slept a wink all night. Whatever could have been in the bed ? I was
lying on something so hard that I’m black and blue all over.”
So of course they could see that she was a real princess, since she had felt the pea through twenty mattresses
and twenty feather-pillows. No one but a real princess could have such a tender skin as that.
So the prince took her for his wife, and they lived happily ever after.
1. What kind of the text is it?
a. report
b. recount
c. narrative
d. descriptive
e. news item
answer : c
2. The generic structure of the text is…….
a. Orientation > Complication > Resolution > Re-Orientation
b. Orientation > Events > Re- Orientation
c. General Classification > Description
d. Identification > Description
e. Newsworthy Events > Background Events > Sources
answer : a
3. What is the purpose of the text ?
a. to inform about princess and the pea
b. to describe the story of the princess and the pea
c. to give information that the prince looked for the real princess
d. to amuse the reader with the story of the princess and the pea
e. to describe how the princess could feel the pea on the bottom boards of the bed
answer : d
4. What is the dominant structure used in the text ?
a. the simple present tense
b. the simple past tense
c. the present continuous tense
d. passive voice
e. imperative
answer : b
5. No one but a real princess could have such a tender skin as that. The SYNONYM of ‘tender’ is …
a. hard
b. light
c. weak
d. strong
e. soft
answer: e
nama : nuraida izzati
kelas : 12 ipa
The White Butterfly
An old man named Takahama lived in a little house behind the cemetery of the temple of Sozanji. He was
extremely friendly and generally liked by his neighbors, though most of them considered him a little mad. That was
because he was very old but he did not want to get married. He did not have the desire for intimate relationship
with women.
One summer day he became very ill, so ill, in fact, that he sent for his sister-in-law and her son. They both came
and did all they could to bring comfort during his last hours. While Takahama fell asleep, they watched a large
white butterfly flew into the room and rested on the old man’s pillow. The young man tried to drive it away with a
fan; but it came back three times, as if it was very loath to leave the [Link] last Takahama’s nephew chased it
out into the garden, through the gate, and into the cemetery beyond, where it lingered over a woman’s tomb, and
then mysteriously disappeared. on examining the tomb the young man found the name “Akiko” written upon it,
together with a description narrating how Akiko died when she was eighteen. Though the tomb was covered with
moss and must have been erected fifty years previously, the boy saw that it was surrounded with flowers, and that
the little water tank had been recently [Link] the young man returned to the house he found that Takahama
had passed away,and he returned to his mother and told her what he had seen in the cemetery.“Akiko?”
murmured his mother. “When your uncle was young he was betrothed to [Link] died shortly before her
wedding day. When Akiko left this world your uncle resolved never to marry, and to live ever near her grave.
For all these years he has remained faithful to his vow, and kept in his heart all the sweet memories of his one and
only love. Every day Takahama went to the cemetery, whether the air was fragrant with summer breeze or thick
with falling snow. Every day he went to her grave and prayed for her happiness, swept the tomb and set flowers
there. When Takahama was dying, and he could no longer perform his loving task, Akiko came for him. That white
butterfly was her sweet and loving soul.”
1. The text tells you about …
a. an old man with his faith
b. an old man with his neighbors
c. a mad old man
d. a crazy old man
e. dying old man
answer: a
2. How was Takahama’s characters?
a. He was a humorous person.
b. He was an indolent person.
c. He was a pathetic person.
d. He was a sociable person.
e. He was a hilarious person.
answer : d
3. Who was Akiko?
a. She was Takahama’s fi ancé.
b. She was Takahama’s niece.
c. She was Takahama’s sister I law.
d. She was Takahama’s sister.
e. She was Takahama’s mother.
answer : a
4. Which statement is not true according to the text?
a. Takahama went every day to Akiko’s grave and prayed for her happiness.
b. Takahama lived near Akiko’s grave.
c. Takahama resolved not to marry after Akiko’s death.
d. Takahama became very ill on summer day.
e. Takahama chased the white butterfl y out into the garden.
answer : e
5. The word “It” (paragraph 3, sentence 2) refers to …
a. the garden
b. the cemetery
c. the tomb
d. the white butterfl y
e. the gate
answer : c
Nama : siti suhaila
Kelas : 12 ipa
The Legend of Aji Saka : Java, Indonesia
In the Kingdom of Medang Kamulan, in Java, came a young when man, by the name of Aji Saka to fight
Dewatacengkar, the cruel King of The Country who had a habit to eat human flesh of his own people. Aji Saka
himself he came from Bumi Majeti.
One day he told his two servants, by the name of Dara and Sembodo, that he was going to java. He told them that
while he was away, both of them have to guards his Heirloom / Pusoko. No one except Aji Saka himself not a
allowed to take the Pusoko. In the big battle, Aji Saka could successfully push Dewata Cengkar to fall to theSouth
Sea. Dewata Cengkar did not die, he became a Bajul Putih (White Crocodile). Aji Saka became a ruler of
Medangkamulan.
Meanwhile a woman of the village of Dadapan, found an egg. She put the egg in her Lumbung (Rice Barn). After a
certain period the egg vanished, instead a snake found in the rice barn. The villagers would like to kill the snake,
but the snake said : “I’m the son Aji Saka, bring me to him”.
Aji Saka told the snake, that he would be recognized as his son, if the could kll the Bajul Putih in the South Sea.
After a long stormy battle which both sides demonstrating physical strength and showing skillfull ability of fighting,
the snake could kill Bajul Putih.
As had been promised the snake was recognized as Aji Saka’s son and he was given a name Jaka Linglung (a stupid
boy).
In the palace Jaka Linglung greedily ate domestic pets of the palace. He was punished by the King, expelling him to
live in the Jungle of Pesanga. he was tightly roped until he could not move his head. He was instructed only to eat
things which fall to his mouth.
One day, a group of 9 (nine) village boys were playing around in that Jungle. Suddenly it was raining heavily. They
had to find a shelter, luckily there was a cave. Only 8 (eight) boys went inside the cave, the other one who was
suffering from very bad skin disease, sting and dirty, he had to stay out of the cave. All of a sudden, the cave was
falling apart. The 8 (eight) boys vanished, only the one who stayed outside was safe. The cave in fact was the
mouth of Jaka Linglung.
1. Who was Dewatacengkar ?
A. a young wise man
[Link] cruel king
C. White crocodile
D. Bajul Putih
E. Jaka linglung
Answer: b
2. Where did the woman put the egg ?
A. In a rice barn
B. In the south sea
C. In the palace
D. In the jungle of pasanga
E. Inside the cave
Answer : a
3. Where did Aji Saka come from ?
A. Medang Kamulan.
B. South Sea
C. Jungle of Pesanga
D. Bumi Majeti
E. Dadapan Village
Answer : a
4. Who was Jaka Linglung ?
A. A greedy pet belong to Aji Saka
B. The cruel king
C. A stupid boy
D. The snake was recognized as
Dewaracengkar’s son
E. The snake was recognized as Aji Saka’s son.
Answer: e
5. Why did the king punish Jaka linglung to live in the jungle of Pesanga? because ......
A. Jaka linglung greedily ate human flesh of the village
B. Jaka linglung greedily ate domestic pets of the palace
C. Jaka linglung put the egg in the rice born
D. Jaka linglung could kill Bajul Putih
E. Jaka linglung pushed Dewata Cengkor to fall to the Sout sea
Answer: b
Nama : ismiarti
Kelas : 12 ipa
SANGKURIANG
A long time ago, the ancient land of Sunda was ruled by a king and queen who had but a single daughter. Her name
was Dayang Sumbi. She was beautiful and clever but also pampered and spolited.
One day as she was weaving in her pavilion, she became moody and distracted, which caused her to keep dropping
her shuttle on the floor. Once when it fell she exclaimed she would marry the one who gave it back to her. At that
very moment her dog Tumang, a demigod possessing magic powers, came up to her with the shuttle in his mouth.
Dayang Sumbi had to marry him.
They lived happily together, and Dayang Sumbi gave birth to a baby boy, human in appearance but endowed with
his father’s magic powers. She named him Sangkuriang. As the boy grew up, he was always guarded by the faithful
dog Tumang, whom he knew only as a companion and not as his father, Sangkuriang became handsome and brave.
One day his mother asked him to go hunting with the dog and bring her venison for a feast. After hunting all day
without success, Sangkuriang worried about facing his mother empty-handed. Desperate, he took an arrow and
shot the dog. He returned home and handed over the meat to his pleased mother. Soon after the feast, however,
Dayang Sumbi questioned her son about the absence of Tumang. At first he evaded her queries but finally told her
what had happened. She was horrified and struck her son so hard on the temple that he collapsed. For that, the
old king banished his daughter from the court and she was made to roam around the kingdom. Sangkuriang
recovered with a large scar on his temple, and he too left the court to wander about the world.
Years later, Sangkuriang met a beautiful woman and instantly fell in love with her. It was his own mother-they did
not recognize each other. He pro posed to her and she agreed to marry him. On the day before the wedding, as
she was caressing her fiancee’s hair, Dayang Sumbi detected the scar on the temple. Horror struck her, for she was
about to marry her own son, Sangkuriang. Without revealing the whole truth to him, she tried unsuccessfully to
dissuade him. Desperate to avoid the marriage, she set conditions she thought impossible to meet. Sangkuriang
had to make a lake that filled the whole valpley and build a boat for the couple to sail in, all before dawn.
Sangkuriang started to work. His love gave him extraordinary strength, and he used his magic powers to summon
the spirits to help him. With boulders and mud they dammed the river in the valley and the water rose and began
to form a lake. In the early morning hours he chopped down a huge tree in the forest and began hollowing it out to
make a boat. When Dayang Sumbi saw that he was about to accomplish what she has thought impossible, she
called on the gods to bring the sun up early and thwart Sangkuriang.
The cock crowed, the sun rose much earlier than usual, and Sangkuriang realized he had been deceived. In a fit of
fury he caused Dayang Sumbi and kicked the half-finished boat back into the forest. There it lies upside down
today, forming the mountain Tangkuban Perahu (Upturned Boat). Not far away is the stump of the tree
Sangkuriang had felled, now called Bukit Tinggi. The dam Sangkuriang had built caused the valley to become a
lake, where both Sangkuriang and Dayang Sumbi drowned themselves. They were never heard of again.
1. Who was Dayang Sumbi’s husband ?
[Link] King
[Link]
[Link]
[Link] fiancee
[Link] father
Answer: c
2. Why did she marry her dog, Tumang ? because...
a. She exclaimed to marry one who gave it back her shuttle
[Link] was a companion Sangkuriang
[Link] fell in love with it
[Link] was a demigod possessing magic powers
[Link] detected the scar on the temple
Answer: a
3. Why did Sangkuriang kill his dog ? because....
[Link] had married his mother
[Link] wanted to take Tumang’s powers
[Link] loved Dayang Sumbi
[Link] took an arraw and shot the dog
[Link] worried about facing his mother empty-handed
Answer: e
4. What did Dayang Sumbi do after she knew about Tumang ?
[Link] married Sangkuriang
[Link] struck her son so hard
c She exclaimed she would marry him
[Link] asked Sangkuriang to make a lake
[Link] kicked the half-finished boat back into the forest
Answer: b
6. What did Sangkuriang have to do to mary Dayang Sumbi ?
A. He had to make a lake and built a boat before dawn
B. He had to make a lake and built a temple after dawn
C. He had to make a palace and built a boat before dawn
D. He had to be a king and built a boat before dawn
E. He had to make a lake and built a boat before evening
Answer : a
nama : eka indah saputri
kelas : 12 ipa
Timun Mas (Golden Cucumber)
Once there lived an old woman in ancient times. Mbok Sirni name. She was a widowed. Since she has not a
husband, Mbok Sirni strongly wishes to have a child. However, until her husband died, yet he is also blessed with a
child. However, the desire Is to have a child continue to Sirni. she’s hoping there is someone who is kind enough to
give him the child. The child that can help her work after the child grew old.
One day a giant came and met Mbok Sirni. Mbok Sirni very fear of predation that looks really creepy. “ The Master
Of The Giants. “ Said Mbok Sirni with body shaking. “ You shall not eat me. I have an old, my body is no longer bad
for thou prey. “
“Altogether I don’t want to eat you, thus I want to give you something.” Said the giant. He gave the plant the seeds
of the cucumber to Mbok Sirni and said. “ grow seeds of the cucumber is, undoubtedly you will get what will you
have for this long. “
The giant Food on Sirni and told to did not enjoy the results of cucumber seeds to his deed, but he should share it
with her as a thank-you Mbok Sirni to him.
Mbok Sirni agree with the message of the giant. He then planted the seeds of that cucumber page of his house.
Cucumber seeds that grow very fast. Just a few days later a cucumber plant seed that has grown and is also fruitful.
The fruits are very big. Among the fruits of that there is a very large fruit. The colour is yellowish glittering like gold
exposed to sun light.
Mbok Sirni take the biggest fruit and cut it. Mbok Sirni mingled pleasantly surprised excited when finding a
beautiful baby girl in the Golden cucumber fruit. Mbok Sirni very grateful for prayer and his desire for it to have a
child is granted by God. He then gave a pretty baby name it with the name Cucumber gold.
Mbok Sirni tending Cucumber well to Gold Golden Cucumber grow into healthy children more visible and her
beauty. Mbok Sirni very fond of Cucumber gold, nor vice versa.
Some time later, Mbok Sirni again met with the former Giant gave him seed cucumber. The giant asked him to
fulfill his promise to split the results of cucumber seed magic with it. Real food, not very willingly if the Sirni must
divide the favourite daughter with the Giants. He also puzzled how to divide her daughter. Fortunatelythe giant
was still kind enough by allowing Golden Cucumber to stay with this food, this food after revealing Sirni and she
confuses. The giant said. “ Well, pretty girls can stay with you until the age of seventeen. After that I will come to
no predators. “
The Giants chased cucumber gold for predation
Mbok Sirni is very excited to hear the giant greeting. At least it is still enough time for him to think of a way how to
make girl’s favourite Cucumber Gold no predation by the giant. Although a little rejoicing because there is still time
for him to live with a golden Cucumber, but in your heart, which is still filled to Sirni was so worry.
Golden cucumber grows into a very beautiful girl. The nature and behavior of good taste dear Mbok Sirni to him.
She is obedient and submissive. she also helps the diligent hassles Mbok Sirni which has been considered as the
biological mother. A variety of jobs at homeis doing well. She is cooking, wash, sweep and also along Mbok Sirni
looking for firewood in the forest. Don’t overdo it feels very dear to mbok Sirni if golden Cucumber and think of it
as children. However, as time passes, Mbok Sirni became very anxious if reminded of his promise on the giant. It is
not willing to her if his daughter would be almost wiped out the giant.
One night Mbok Sirni dreaming. In his dream he must meet a hermit of the Galaxy which is at Mount bald if willed
her daughter survived. The next day, Mbok Sirni to mount Bald. He met a hermit. He asked for help to his son’s
hermit in order to be freed from the giant.
The hermit give one cucumber plant seed seeds, needles, a grain of salt and a slice of shrimp paste to Mbok Sirni.
“Bonded it all to your son. He will survive the Giants to no predators. “ The Hermit Said. The hermit describes how
to use the objects granting it.
After saying thanks. Mbok Sirni rushed back home. He objects to the Ascetic of the Cucumber gold.
Just a few days after that, the Giants went toward food, House Sirni. His desire to eat Cucumber Gold can not be
dammed. The distance to the House, which is still pretty but she’s been yelling. “ Hi old women! Thou leave thy
days for my Prey as soon as possible. “
Mbok Sirni came out of his house and responded. “ The master of giants, my son has forest a place wherein. She is
ready for you to make a meal. “
See the giant Cucumber Mas ran at a distance. Without waiting longer, the giant immediately pursue gold
Cucumber. The giant salivating having already strengthened her desire to eat Cucumber as soon as possible.
Gold Cucumber has been exerting all his strength to run away. However, the giant steps are wide and quickly
make the distance between gold and the giant Cucumber closer. See the giant offing will catch him, then threw a
Golden Cucumber seed cucumber. The miracle of cucumber seedling immediately happens, it turns into a very
thick cucumber plants and lots of fruit. Looks tantalizing cucumber fruit once was. The giant greedily devouring
directly all the fruit of cucumbers that magic. However, it turns out the many fruits of the cucumber is yet to satisfy
the voracious Giant belly. He’s back chasing a golden Cucumber had already run far enough. The longer the
Cucumber back Gold will be overtaken by the giant.
The needles thrown cucumber mas changed to bamboo
See position that the closer returned with the giant, Golden Cucumber then threw a needle which he carried. A
miracle occurred. The needle cast Cucumber Gold turns into a very thick bamboo trees. Rods of bamboo trees high
and sharp. The giant was initially very difficulty passing through the bamboo forest as a fence blocking him. But
with a ferocious giant bamboo trees picking off the thwarts. Both legs are skewered by bamboo rods are not
diperdulikannya. He’s back chasing a golden Cucumber back away.
Cucumber Gold threw handfuls of salt which she carried when knew the giant back closer. A handful of salt was
turned into a vast sea that it becomes a barrier between the gold and the giant Cucumber.
Giant enter into the mud life
The giant‘s desire to eat Cucumber Gold is already so high that she ever swim across the vast sea of it. He swims as
fast as he could, even though it’s very mnguras his energies. The giant fatigue when it arrived on the Mainland
opposite the sea, but his desire to eat gold Cucumber does not recede, with its wobble he tried to chase the
Cucumber gold.
Gold rose to Cucumber throw weapons possession that is a piece of shrimp paste. Like Gen. ajib before, a piece of
shrimp paste it turns into mud suction. The Giants continued to pursue it then sucked mud suction it out. Even
though it has issued throughout his energies,the giant helpless face mud suction power. His body continued to sink
sucked into the Earth. The screams and the roar of the giant membahaha filled the sky, but no one could help him.
The Giants finallymeet after death his whole body sucked into the mud.
gold Cucumber survived. she thank the Lord for having freed from vicious giant predatory humans. she went back
home to her house to meet Mbok Sirni.
How joyful and its Golden Cucumber found Sirni Mbok survived. Mbok Sirni can live quietly together gold
Cucumber without worrying should submit to the giant Golden Cucumber. So it is with the Timun Mas. she walked
calmly along the old women who had considered as his own mother.
They live happy.
[Link] is the main actor of that story?
[Link]
[Link] mas
[Link]
[Link]’s mom
answer: b
[Link] is the character of timun mas?
[Link], evil
[Link], smart
[Link], smar, cruel
[Link], smart
answer: b
[Link] did the giant die?
[Link] by timun
[Link] by timun’s parents
[Link] because of a boom
[Link] of some wraps
answer: d
[Link] is the ending of the story?
[Link] ending
[Link] ending
[Link] ending
[Link] continue
answer: a
[Link] is the problem in that story?
[Link] parents have a child
[Link] want to marry with timun mas
[Link] want to eat timun mas
[Link] mas loves giant so much
answer : c
syifa
A Woman and the Wolves
A long time ago, very few people lived in the New Territories. There were only a few villages. If the people wanted
to go from one village to another, they often had to pass through wild and unsafe forest.
One day, a farmer’s young wife went to the next village to visit her own mother and brother. She brought along
her baby son. When it was time for her to leave, her brother said “ it is getting dark. Let my son, Ah Tim go with
you though the forest.”
So Ah Tim led the way and the young woman followed behind, carrying her baby. When they were in the forest,
suddenly they saw a group of wolves. They began to run to avoid the danger, but Ah Tim kicked against a stone
and fell down. At once the wolves caught him. The young woman cried to the wolves, “ please eat my own son
instead.” Then, she put her baby son on the ground in front of the wolves and took her nephew away.
Everyone understood that this was because the woman was very good and kind. She had offered her own son’s life
to save her nephew.
They ran back to the house and called for help. All men in the village fetched thick sticks and went back with her
into the forest. When they got there, they saw something very strange. Instead of eating the woman’s baby the
wolves were playing with him.
Read the text, then choose the best choice to each questions.
1. What separated between one village to another a long time ago in the New Territories ?
a. Another village
b. Mountains
c. Forests
d. Hills ve. Towers and logs
2. Who was Ah Tim ?
a. The young woman’s brother
b. The young woman’s son
c. The young woman’s brother and nephew
d. The young woman’s brother’s son
e. One of the men who fetched a stick
3. Who walked in front when they were in the forest ?
a. Ah Tm
b. The woman
c. The woman’s son
d. Her brother’s nephew
e. The baby and his mother
4. How could the wolves catch Ah Tim ?
a. He was afraid
b. He was stumbled by a stone
c. He ran slowly
d. The woman cried