100% found this document useful (7 votes)
8K views221 pages

Highway Engineering MCQs and Answers

This document provides 10 multiple choice questions and answers about transportation introduction. It covers topics like the main objective of transportation, factors that influence transportation costs, the most flexible type of transportation, and which transportation system requires the lowest initial investment. The answers explain concepts related to providing safe, economical and efficient transport of goods and passengers.

Uploaded by

shafiullah
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
100% found this document useful (7 votes)
8K views221 pages

Highway Engineering MCQs and Answers

This document provides 10 multiple choice questions and answers about transportation introduction. It covers topics like the main objective of transportation, factors that influence transportation costs, the most flexible type of transportation, and which transportation system requires the lowest initial investment. The answers explain concepts related to providing safe, economical and efficient transport of goods and passengers.

Uploaded by

shafiullah
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Highway Engineering Questions and Answers –

Transportation Introduction
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Transportation Introduction”.

1. The main objective of transportation is?


a) Economical transport of goods
b) Economical transport of passengers
c) To generate revenue
d) Safe economical and efficient transport of goods and passengers
View Answer
Answer: d
Explanation: The main objective of a good transportation system is to provide safe
economical, efficient transportation for the facility of passengers and the transport of goods.
2. The factors influencing the cost of transportation are?
a) Supply
b) Demand
c) Both supply and demand
d) Cost of land
View Answer
Answer: c
Explanation: Increased productivity of various items such as agricultural and their
distribution can lower the cost of products. The cost of transportation substantially reduces
prices.
3. Which is the most flexible type of transportation available?
a) Roadway
b) Railway
c) Waterway
d) Airway
View Answer
Answer: a
Explanation: The other 3 types of transport systems have to depend upon the roads to
reach their destination point from the terminals that is railway station, harbours and airports.
4. The transportation system that requires a low initial investment among the following is?
a) Roadway
b) Railway
c) Harbour
d) Airport
View Answer
Answer: a
Explanation: The Roadway requires a cheaper initial investment when compared to the
other 3 networks and it is the only system that provides equal facility for everyone in the
society.
5. The PMGSY aims to connect all villages under a population of 500 by which year?
a) 2003
b) 2004
c) 2005
d) 2007
View Answer
Answer: d
Explanation: The PMGSY aims to connect all the villages of the population above 1000 by
2003 and population below 500 by 2007 it later became a part of bharat nirman programme.
6. The road density in India in km per 100 sq. km land area in 2008 is?
a) 100
b) 110
c) 129
d) 150
View Answer
Answer: c
Explanation: The road density is the mean length of state roads per 100km2 so it is highly
uneven in India.
7. The PMGSY was launched in the year?
a) 2000
b) 2002
c) 2003
d) 2004
View Answer
Answer: a
Explanation: The PMGSY was launched in the year 2000. The main aim of this program
was to connect the rural roads by the year 2007.
8. The current road length in India is in which position in the world?
a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th
View Answer
Answer: b
Explanation: The total roadway length in India is around5, 532,482km in march 2015 which
is the 2nd largest network in the world.
9. The current highway development works in India are undertaken by?
a) NHAI
b) Govt. of India
c) State governments
d) NHDP
View Answer
Answer: a
Explanation: The highway works all across the country are undertaken by NHAI, It was
formed in 1988 and it has mandate to follow all the NHDP (national highway development
program) which is implemented in phases.
10. The scope of highway engineering is divided into how many parts.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: b
Explanation: The scope of highway engineering is divided into 2 parts called phases and
details. In these phases overall review is given and in the details it is planned in detail.

Highway Engineering Questions and Answers –


Development of Road Construction, Highway Development
in India
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Interview Questions and Answers focuses on
“Development of Road Construction, Highway Development in India”.

1. The main features of the roman road do not include the following?
a) They were built straight
b) They were strong
c) They excavated soft soil till hard strata was obtained
d) The total thickness was 0.75m to 1.2m
View Answer
Answer: b
Explanation: The romans built roads by excavating till the hard strata they were much
stronger than required for animal drawn carts that time.
2. The tresaguet method of laying roads was developed in the year?
a) 1764
b) 1774
c) 1800
d) 1796
View Answer
Answer: a
Explanation: The tresaguet method was developed in 1764 AD in France after the fall of
Roman Empire, in later years better methods were developed.
3. The method of providing a definite cross slope by varying thickness of foundations under
roads was proposed by?
a) Tresauguet
b) Metcalf
c) Telford
d) Macadam
View Answer
Answer: c
Explanation: Telford insisted to provide a definitely varying cross slope by varying the
thickness under the foundation of stones.
4. The cross slopes provided for drainage water under Macadam’s construction road is?
a) 1 in 10
b) 1 in 20
c) 1 in 36
d) 1 in 40
View Answer
Answer: c
Explanation: The slope provided is 1 in 36, it was proposed by Macadam. He also
completely changed the construction methods that were used earlier.
5. The broken stones that were used in the construction of roads in macadam’s construction
were?
a) 10mm and 20mm
b) 20mm and 40mm
c) 30mm and 50mm
d) 50mm and 100mm
View Answer
Answer: d
Explanation: The bigger stones that were passing through 100mm sieve were used at the
bottom and compacted and the smaller stones that were passing through 50mm were used
at the top of the pavement.
6. The Indian Roads Congress was formed in the year?
a) 1928
b) 1934
c) 1929
d) 1930
View Answer
Answer: b
Explanation: The Indian Roads Congress was formed in the year 1934 after a
recommendation from the jayakar committee after a meeting in year 1928 and CRF was
formed in 1929.
7. A research organisation that was formed for the research and development organisation
works related to roads was?
a) Indian Roads Congress
b) Central Research Institute
c) Central road found
d) NHAI
View Answer
Answer: b
Explanation: The jayakar committee recommended that a research board should be formed
for all research and development works related to roads and it was formed in 1950.
8. The first 20 year development plan is also called as?
a) Nagpur road plan
b) Lucknow road plan
c) Bombay road plan
d) Delhi road plan
View Answer
Answer: a
Explanation: The First 20 year development plan conference was held in Nagpur, hence it is
also called a Nagpur road plan, second was held in Mumbai and third in Lucknow.
9. The east west corridor of National highway connects which of the following cities?
a) Delhi-Bombay
b) Bombay-Madras
c) Kolkata-Vadodara
d) Porbandar- Silichar
View Answer
Answer: d
Explanation: The Phase II of NHDP consists of linking the east west corridor from
Porbandar in Gujarat to Silichar in Assam.
10. Primary system of roads consists of?
a) National highway
b) Expressway
c) National highway and Expressway
d) State highway
View Answer
Answer: c
Explanation: The Primary system consists of National Highway and expressway. The
secondary system consists of State highway and other Major District Roads.
11. The 4th 20 year road development plan aims for vision in which year?
a) 2021
b) 2022
c) 2024
d) 2025
View Answer
Answer: a
Explanation: The 4th 20 year development plans aims for vision 2021. But however it was
well before 2000.
12. The National Highway network should be expanded so that no part of a country is more
than 50km away from NH is policy of which twenty year road development plan?
a) 1st 20 year road development plan
b) 2nd 20 year road development plan
c) 3rd 20 year road development plan
d) 4th 20 year road development plan
View Answer
Answer: c
Explanation: In the 3rd year road development plan it was proposed that the national
highway should be expanded such that no part of the nation should be 50km away from a
national highway.
Highway Engineering Questions and Answers – Highway
Planning, Classification of Road and Road Patterns
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Highway Planning, Classification of Road and Road Patterns”.

1. The phases of highway planning do not include the following?


a) Assessment of road length requirement
b) Preparation of master plan
c) Showing the phasing of a plan in five year plan
d) Financing
View Answer
Answer: d
Explanation: Financing of the highway is done after the planning of the highway after getting
approval from the government, before the assessment, preparation and DPR are prepared.
2. Which type of roads can be utilized during monsoon?
a) Unpaved roads
b) Gravel roads
c) Fair weather roads
d) Bituminous roads
View Answer
Answer: d
Explanation: Bituminous roads are convenient to use compared to the other roads because
they can easily drain off the water and are comfortable to use during rainy season.
3. The Nagpur plan classified the roads based on ______________
a) Location
b) Function
c) Location and function
d) Annual daily traffic
View Answer
Answer: c
Explanation: The Nagpur plan classified the roads based on location and function into 5
categories namely National Highway, State Highway, Major District Road, Other District
Road, Village Road.
4. The roads that connect the district headquarters to important city of other state is called
___________
a) National Highway
b) State Highway
c) Major district road
d) Other district road
View Answer
Answer: b
Explanation: A State Highway is a highway that connects the district headquarters to other
important cities in another state.
5. The arterial roads are a classification of which type of roads?
a) Rural roads
b) Urban Rods
c) National highway
d) State highway
View Answer
Answer: b
Explanation: Urban roads are classified into Arterial roads, Sub arterial roads, Collector
streets and Local streets.
6. The rectangular pattern of roads has been adopted in which Indian city?
a) New Delhi
b) Chandigarh
c) Hyderabad
d) Mumbai
View Answer
Answer: b
Explanation: Chandigarh city was planned by assuming the rectangular pattern. But by this
pattern operation of traffic has been a problem.
7. The Nagpur plan formulae assumed which type of pattern?
a) Star and grid
b) Star and circular
c) Hexagonal
d) Circular
View Answer
Answer: a
Explanation: The Nagpur plan assumed star and grid pattern in which it assumed to connect
all the nearby important cities and villages to the National capital.
8. The Nagpur plan conference was held in which year?
a) 1941
b) 1942
c) 1943
d) 1947
View Answer
Answer: c
Explanation: The Nagpur plan conference was held in 1943 which was the first 20 year
development plan. The main target of the plan was to achieve 16km road density per
[Link].
9. The highway research Board was set up in which year?
a) 1947
b) 1953
c) 1963
d) 1973
View Answer
Answer: d
Explanation: The highway research board was set up in the year 1973 by IRC to give good
guidance for road development in India.
10. The second 20 year development plan conference was held in which city?
a) Nagpur
b) Bombay
c) Madras
d) Lucknow
View Answer
Answer: b
Explanation: The second 20 year development plan conference was held in Bombay, their
target was to achieve road length of 32km but they achieved 34.8km.

Highway Engineering Questions and Answers – Planning


Surveys and Interpretation
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Planning Surveys and Interpretation”.

1. Planning is based on _______________


a) Factual data
b) Analysis
c) Scientific data
d) Factual data and analysis
View Answer
Answer: d
Explanation: Planning based on factual data and analysis may be considered scientific and
sound.
2. The planning survey consists of how many numbers of studies?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: d
Explanation: The planning survey consists of the four studies namely
Economic studies
Financial studies
Traffic studies
Engineering studies.
3. The estimates are studied in which type of studies?
a) Economic studies
b) Financial studies
c) Traffic studies
d) Engineering studies
View Answer
Answer: a
Explanation: The details to be collected during economic studies are useful in estimating the
requirements, cost involved in the project and economic justification.
4. The revenue from road transport sector is studied in which type of studies?
a) Economic
b) Financial
c) Traffic
d) Engineering
View Answer
Answer: b
Explanation: The sources of income, excise duty, registration charges and tax all are
studied in financial studies only.
5. The accident cost analysis is estimated by conducting ______________
a) Origin and destination
b) Traffic survey
c) Transportation facilities
d) Geometric design
View Answer
Answer: b
Explanation: The accident cost analysis, trends in road accidents and facilities all are
estimated by conducting traffic survey, origin and destination studies are for trips and
geometry for the facility.
6. The topographic survey is conducted to estimate which of the following characteristics?
a) Engineering
b) Traffic
c) Financial
d) Soil
View Answer
Answer: a
Explanation: The engineering studies are conducted to assess topography, soil, location
and classification of existing roads and other developments.
7. The master plan may not be prepared for ______________
a) Village
b) City
c) State
d) Country
View Answer
Answer: a
Explanation: The master plan is prepared after interpretation of small plans in different
phases. It may be prepared for a city, district, state or even country.
8. The determination of optimum length is based on ______________
a) Saturation system
b) Geometric design
c) Type of highway
d) Length of highway
View Answer
Answer: a
Explanation: The determination of optimum length is based on the saturation system based
on U.S system of highway planning.
9. The final step after fixing the optimum length of the road is?
a) Financing
b) Construction
c) Phasing
d) Preparation of master plan
View Answer
Answer: c
Explanation: The final step after fixing the optimum length is phasing of the road program
before the construction, after financing and master plan the construction is under taken.
10. The utility unit as per saturation system for a population of less 1001 to 2000 is?
a) 0.25
b) 0.50
c) 1.00
d) 2.00
View Answer
Answer: c
Explanation: The utility unit is a factor that is used to decide the priority given to the users
for optimum utilization of road and it is 1.00 for a population of 1001-2000, it increases
based on the population.

Highway Engineering Questions and Answers – Highway


Planning in India
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Highway Planning in India”.

1. As per the Nagpur plan, the un-surfaced roads were meant for _____________
a) National highway
b) State highway
c) Major district road
d) Other district road and village road
View Answer
Answer: d
Explanation: The Nagpur plan classified the roads into two categories, category one was
meant for the national highway, state highway and major district road. The un-surfaced
roads were meant for other district roads and village roads.
2. The total length of the first category roads was calculated by adding up the sum of
__________
a) NH+SH+MDR
b) NH+SH
c) SH*2
d) NH+2SH+MDR
View Answer
Answer: a
Explanation: The category one type of roads consisted of national highway, state highway
and major district roads. The length was calculated by adding all the three types of roads.
3. What was the development allowance assumed in the Nagpur plan?
a) 10%
b) 20%
c) 15%
d) 25%
View Answer
Answer: c
Explanation: The development allowance was assumed as 15% and in this plan the length
of the railway track also was deducted, this was not like the previous 20 year plan.
4. During the development of the roads maximum priority is given to which type of road?
a) National highway
b) State highway
c) Major district road
d) Village road
View Answer
Answer: a
Explanation: The maximum priority during construction of any road is given to national
highway as they connect across length and breadth of the entire country.
5. The total length of highways in 2001 in km was __________
a) 56000
b) 56756
c) 56750
d) 57000
View Answer
Answer: d
Explanation: The total length of NH achieved in 2001 was 5700km against a planned length
of 66000km.
6. The total area of a state is 2500km. Calculate the length of MDR.
a) 100 km
b) 200 km
c) 300 km
d) 400 km
View Answer
Answer: b
Explanation: Length of MDR=Area of the state/12.5=2500/12.5=200km.
7. The tertiary road system consists of __________
a) National highway
b) State highway
c) Major district road
d) Other district road and village road
View Answer
Answer: d
Explanation: As per the 2nd 20 year road development plan the primary system consists of
national highway and state highway. The secondary system consists of state highway. The
tertiary system consists of other district road and village road.
8. The ‘rural road development plan: Vision 2025’ aims to provide basic access to villages in
how many phases?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: c
Explanation: The Vision: 2025 aims at providing accessible facilities to villages in 3 phases
by giving priority to the population in the village.
9. Expressways should be constructed along __________
a) Congested cities
b) Major traffic corridors
c) Along with highways
d) Small cities
View Answer
Answer: b
Explanation: Expressways should be constructed along major traffic corridors for the
convenience of passengers to travel safely and comfortably.
10. The maximum number of cities and towns are connected by which type of highway?
a) National highway
b) State highway
c) Major district road
d) Village road
View Answer
Answer: a
Explanation: The national highway connects most of the cities and towns in the country.
State highway connects in the state, village road in villages and other roads connect the
remote areas

Highway Engineering Questions and Answers – Highway


Alignment
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Highway Alignment”.
1. The changes in gradient and vertical curve are covered under which type of alignment?
a) Horizontal alignment
b) Vertical alignment
c) Geometric design
d) Highway specifications
View Answer
Answer: b
Explanation: The changes in gradient and vertical curves are covered under the vertical
alignment, whereas the remaining three are covered under horizontal alignment.
2. The improper alignment of road will not result in __________
a) Increase in construction cost
b) Increase in maintenance cost
c) Increase of population
d) Increase in accidents
View Answer
Answer: c
Explanation: The increase of population does not depend on the alignment of the road,
whereas improper construction and maintenance lead to accidents.
3. The basic requirement of alignment should be __________
a) Short
b) Easy
c) Safe
d) Short, easy, safe and economical
View Answer
Answer: d
Explanation: The alignment of the road should be short, safe, easy and economical for
users and engineers.
4. The economical option during the construction of a road around a hill is __________
a) Cut the hill
b) Provide a tunnel
c) Provide a road around the hill
d) Look for other alternative approaches
View Answer
Answer: c
Explanation: The most economical option is to provide a road around the hill. In this
alternative approach is not advisable as it has to pass either through the hill or nearby the
hill.
5. Obligatory points through which the alignment should not pass are __________
a) Religious structure and costly structures
b) Intermediate towns
c) Important cities
d) Important places of worship
View Answer
Answer: a
Explanation: The obligatory points through which alignment should not pas include religious
structures and costly structures because destroying them would require a lot of
compensation.
6. The desire lines are prepared for the study of __________
a) Traffic flow
b) Origin and destination
c) Growth of traffic in the future
d) Anticipated traffic flow
View Answer
Answer: a
Explanation: The desire lines are lines which study the traffic flow from origin and
destination.
7. Which of the following types of roads are most preferred for highways?
a) Cement concrete roads
b) Gravel roads
c) Bituminous roads
d) Unpaved surfaces
View Answer
Answer: c
Explanation: The most preferred type of road is bituminous roads. They are cheap for initial
construction when compared to other types of surfaced roads.
8. The stability of slopes is considered while designing?
a) National highway
b) State highway
c) Hill roads
d) District roads
View Answer
Answer: c
Explanation: The slope stability is important during the design of hill roads, because it may
have a danger of landslides.
9. The coefficient of lateral friction as recommended by IRC is __________
a) 0.15
b) 0.40
c) 0.35
d) 0.30
View Answer
Answer: a
Explanation: The coefficient of lateral friction recommended by IRC is 0.15 and it lies
between 0.3-0.4 for longitudinal friction.
10. The resisting length should be kept __________
a) minimum
b) Maximum
c) Depends on gradient
d) Depends on rise and fall
View Answer
Answer: a
Explanation: The resisting length should be kept as low as possible for gradient purposes, if
it is maximum then there will be a problem with the gradient

Highway Engineering Questions and Answers – Engineering


Surveys for Highway Alignment
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Questions and Answers for Freshers focuses on ”
Engineering Surveys for Highway Alignment”.

1. The surveys of highway alignment are completed in how many stages?


a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: d
Explanation: The surveys are completed in 4 stages namely map study, reconnaissance,
preliminary survey and detailed survey.
2. The maps in India related to topography are prepared by __________
a) Geological survey of India
b) Survey of India
c) NHAI
d) GOI
View Answer
Answer: b
Explanation: All the maps related to topography in India are prepared by survey of India,
NHAI is for highway alignment and geological survey of India for any rocks exploration,
government of India is the finance aid for all.
3. The survey in which details are covered roughly but not accurately is called __________
a) Reconnaissance
b) Rough survey
c) Map study
d) Detailed study
View Answer
Answer: a
Explanation: The reconnaissance survey consists of studying the details in the field roughly
which are not covered in the map study.
4. The soil survey is conducted in which of the following survey?
a) Preliminary survey
b) Reconnaissance survey
c) Map study
d) Topography study
View Answer
Answer: a
Explanation: The preliminary survey consists of collecting topographical data, soil survey
and other data, in reconnaissance survey rough survey is done, map study is for a plan.
5. A closed loop used for survey purpose is called __________
a) Open traverse
b) Closed traverse
c) Primary traverse
d) Secondary traverse
View Answer
Answer: b
Explanation: A traverse is a closed loop used for survey purpose, if it is open then it is
called as open traverse.
6. Expand GPS?
a) Global position satellite
b) Global perception satellite
c) Global position system
d) Geographical position system
View Answer
Answer: c
Explanation: GPS –Global position system is a modern technique used for survey. GIS is
also used for weather report and other applications.
7. The intervals for levelling work in rolling terrain are taken as __________
a) 50m
b) 30 m
c) 45 m
d) 40 m
View Answer
Answer: a
Explanation: In the rolling terrain the interval is considered as 50m and in hilly terrain is
taken as 30m.
8. What is the first step in a preliminary survey?
a) Primary traverse
b) Map study
c) Detailed survey
d) Detailed project report
View Answer
Answer: a
Explanation: The first step in preliminary survey is to establish primary traverse followed by
a survey and detailed project report.
9. The surface thickness of the pavement is decided based on __________
a) HFL
b) MFL
c) MSL
d) HFL and MSL
View Answer
Answer: a
Explanation: The HFL is the height till which water raised during recent floods, to avoid the
flooding of roads they are always kept above HFL.
10. The key map size should not exceed __________
a) 20*22 cm
b) 32*20 cm
c) 32*32 cm
d) 20*32 cm
View Answer
Answer: a
Explanation: The key map shows the proposed site and important places, the key map
should not exceed 22*20cm in size.

Highway Engineering Questions and Answers – Drawings


and Report
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Drawings and Report”.

1. The index map shows __________


a) Topography
b) Soil
c) Area of the site
d) Plan
View Answer
Answer: a
Explanation: Index map is used for general topography. They are usually prepared in 32*20
cm map.
2. Detailed size drawings are prepared in which sheet?
a) A1
b) A2
c) A3
d) A4
View Answer
Answer: b
Explanation: The detailed plans of drawings are prepared in A2 sheets. They are usually
60*42cm in size.
3. The cross sections should be drawn for every __________
a) 10m
b) 20m
c) 50m
d) 100m
View Answer
Answer: d
Explanation: The cross section should be drawn for every 100m or wherever there is an
abrupt change in the level.
4. The approximate cost of construction evaluated for the project is called __________
a) Project report
b) Project feasibility
c) Estimate
d) Detailed project report
View Answer
Answer: c
Explanation: The approximate cost of a project before the construction is called an estimate.
5. The report that includes all the works including soil, bridges, topography, material studies
and drainage studies is called as __________
a) Feasibility report
b) Detailed project report
c) Survey report
d) Primary report
View Answer
Answer: b
Explanation: Detailed project report or DPR is the report that is created after all the surveys
and estimates have been prepared for a final review.
6. The planning, design and construction of either a network of new roads or road link is
called __________
a) Highway project
b) Highway estimate
c) Highway interlinking
d) Highway design
View Answer
Answer: a
Explanation: The highway project includes planning, designing and execution of new roads
or providing links between existing roads, the design is for geometry and interlinking word is
not so appropriate and estimate is prepared for every highway.
7. Highway should be planned for __________
a) Present requirements
b) Traffic developments
c) Traffic studies
d) Present requirements and future requirements
View Answer
Answer: d
Explanation: A highway should be planned such that the present and future requirements of
the highway are satisfied.
8. The New highway project is divided into how many stages?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: c
Explanation: The new highway project is divided into (i) Selection of route, alignment and
geometric design. (ii) Collection of materials (iii) Construction stages including quality
control.

Highway Engineering Questions and Answers – Highway


Projects
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Highway Projects”.

1. A part of land that is acquired during the initial stages of construction for future expansion
is called ____________
a) Kerb
b) Footpath
c) Right of way
d) Camber
View Answer
Answer: c
Explanation: Right of way is a part occupied either by the highway or railway by paying
some compensation to the owners for future expansion which may have kerb, footpath and
camber.
2. Which method is recommended by IRC for flexible pavements?
a) CBR
b) IRC 6
c) IRC 21
d) IRC 58
View Answer
Answer: a
Explanation: The CBR method is recommended by IRC because it gives very reliable
accuracy as the test depends on soil characteristics, IRC 6,21 and 58 are the code books
for various pavement design.
3. Inspection of the site is done in which survey?
a) Preliminary
b) Secondary
c) Reconnaissance
d) Final report
View Answer
Answer: c
Explanation: The reconnaissance survey includes the inspection of the site, soil, material
and construction materials.
4. Road roughness is tested by ___________
a) Bump integrator
b) RTRRMS
c) GIS
d) UI
View Answer
Answer: a
Explanation: The road roughness is tested by bump integrator which is measured in mm/km
and is classified into various types based on unevenness index value.
5. To minimize the cost of the project the most suitable method is ___________
a) CPM
b) PERT
c) CPM and PERT
d) Normal distribution curves
View Answer
Answer: a
Explanation: CPM is mostly used in major projects, CPM is cost oriented whereas PERT is
useful only for research purposes, normal distribution curve is followed by CPM.
6. The highly flooded areas should be re aligned by ___________
a) Providing additional thickness of the pavement
b) Providing suitable layers of pavement
c) Providing appropriate camber
d) Providing higher geometric specifications
View Answer
Answer: a
Explanation: The existing road can be re aligned only by providing a thickness of pavement
because the camber cannot be changed, so the additional thickness is the only option
available.
7. Embankments are provided on a highway near ___________
a) Important cities
b) Religious structure
c) Railway tracks and highly flooded area
d) Costly structures
View Answer
Answer: c
Explanation: The embankments are provided mostly near the highly flooded area,
embankments near the railway tracks may be provided or may not be required it depends
on the railway track.
8. The drawing for re alignment shows the existing road, proposed re alignment, contours
and all other features it is called as ___________
a) Plan
b) Elevation
c) Cross section
d) Longitudinal section
View Answer
Answer: a
Explanation: The plan shows all the above features, whereas the sections show existing
roads, ground elevation, beginning and end of transition curves.

Highway Engineering Questions and Answers – Preparation


of Detailed Project Report
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Preparation of Detailed Project Report”.

1. The DPR consists of how many components?


a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: c
Explanation: The DPR consists of report, estimate and drawing making it three components.
2. The first step in the detail checklist of DPR is ___________
a) Executive summary
b) Background
c) Roadway features
d) General details of the project
View Answer
Answer: a
Explanation: The executive summary is the details that are prepared after the field work in
the site has been completed.
3. The name of the work and project details is managed under which category of DPR?
a) Executive summary
b) Background
c) Roadway details
d) General details
View Answer
Answer: b
Explanation: In the background of the project name, scope of service, data source,
importance and economics of the project are managed.
4. The roadway features include the study of ___________
a) Accidental analysis
b) Geometric design
c) Route alignment
d) Safety
View Answer
Answer: c
Explanation: The roadway features are studied for route selection, route alignment,
environmental factors, cross section elements, traffic studies.
5. The final step in the specifications and design of roadway elements is ___________
a) Specifications
b) Design elements
c) Geometric design
d) Safety and audit of the design elements
View Answer
Answer: d
Explanation: After all the design requirements are calculated and if they are finalized the
last step is to check the safety of the design elements.
6. Which of the following is not a structure constructed for drainage purposes?
a) Aqueduct
b) Syphon aqueduct
c) Level crossing
d) Pitot tube
View Answer
Answer: d
Explanation: A pitot tube is an instrument which is used to measure the velocity of water in
rivers and streams.
7. The strength of the materials can be checked by ___________
a) Visual inspection
b) Quality control
c) By asking the manufacturer
d) By referring to various codes
View Answer
Answer: b
Explanation: The materials should always be tested in a laboratory for accurate and exact
results quality check should always be conducted.
8. For small projects which type of method is used for the calculation of project time?
a) Milestone chart
b) Bar chart
c) PERT
d) CPM
View Answer
Answer: b
Explanation: For small projects, the completion time may be evaluated by bar chart,
milestone chart may be used when all the critical activities are required.
9. Which of the following is prepared first during estimate?
a) Schedule of rates
b) Rate analysis
c) Detailed cost estimate
d) Detailed project
View Answer
Answer: a
Explanation: The first step in the preparation of estimates is a schedule of rates followed by
rate analysis and detailed cost estimate.
10. The site amenities are covered under which of the items of DPR?
a) Background
b) Abstract
c) Miscellaneous
d) Estimate
View Answer
Answer: c
Explanation: The site amenities, diversion of roads, road side plantation and other facilities
are covered under miscellaneous items, background and abstract are the important
aspects, estimate are also very important.

Highway Engineering Questions and Answers – Geometric


Design of Highways
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Geometric Design of Highways”.

1. The design of horizontal and vertical alignments, super elevation, gradient is worst
affected by ___________
a) Length of vehicle
b) Width of vehicle
c) Speed of vehicle
d) Height of vehicle
View Answer
Answer: c
Explanation: All the geometric design features are worst affected by velocity of the vehicle
only.
2. The most raised portion of the pavement is called ___________
a) Super elevation
b) Camber
c) Crown
d) Kerb
View Answer
Answer: c
Explanation: The most elevated or the highest portion of a pavement is called as a crown,
whereas camber is the portion that is raised for drainage purposes.
3. The extra width of pavement is provided on ___________
a) Horizontal curve
b) Width of pavement
c) Length of pavement
d) Super elevation
View Answer
Answer: a
Explanation: Extra width of the pavement is provided on horizontal curve to avoid the
skidding, if the vehicle negotiates the curve then the centrifugal force will act towards
outside and there is a chance of skidding, to avoid this extra width is provided.
4. Transition curve is introduced in ___________
a) Horizontal curve
b) Circular curve
c) Between horizontal curve and circular curve
d) Vertical curve
View Answer
Answer: c
Explanation: A transition curve is introduced between horizontal curve and circular curve,
the transition curve slowly introduces the centrifugal acceleration to avoid the danger of
skidding.
5. The most important factor that is required for road geometrics is ___________
a) SSD
b) OSD
c) ISD
d) Speed of vehicle
View Answer
Answer: d
Explanation: The road user characteristics, traffic and vehicular characteristics mostly
influence the road geometric design but the most important factor is the speed of vehicle.
6. The design speed of NH on a cross slope of up to 10% is ___________
a) 100kmph
b) 80kmph
c) 60kmph
d) 50kmph
View Answer
Answer: a
Explanation: The ruling speed up to a cross slope of 10% is 100kmph; it decreases with an
increase in increase of cross slope.
7. A part of pavement raised with respect to one side keeping the other side constant is
called ___________
a) Footpath
b) Kerb
c) Super elevation
d) Camber
View Answer
Answer: c
Explanation: The super elevation is a portion of pavement raised on outer edge with respect
to inner edge or both edges raised with respect to centre.
8. The main purpose of providing camber is ___________
a) To collect storm water
b) To maintain equilibrium
c) To follow IRC specifications
d) To follow geometric specifications
View Answer
Answer: a
Explanation: During the rainy season the roads are usually flooded with water so to keep
the pavement dry they have to be drained off so the road is provided with a camber.
9. The legal axle load of the design vehicle used in India is?
a) 1.6 tonne
b) 8.2 tonne
c) 16.2 tonne
d) 32.4 tonne
View Answer
Answer: b
Explanation: The legal axle load used for the design of pavements is 8.2 tonnes; usually
they are expressed in MSA (million standard axles).
10. In India, the type of traffic assumed to design pavements is?
a) Low traffic
b) Heavy traffic
c) Mixed traffic flow
d) Very low traffic
View Answer
Answer: c
Explanation: In India generally there is always a mixed traffic flow except during midnight
hours and early morning hours, so the designer has to assume mixed traffic flow only.

Highway Engineering Questions and Answers – Highway


Cross Section Elements – 1
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Highway Cross Section Elements – 1”.

1. The braking efficiency mainly depends on ___________


a) Sight distance
b) PIEV theory
c) Friction
d) Length of the curve
View Answer
Answer: c
Explanation: The braking efficiency mainly depends on friction and speed of the vehicle, if
the speed of vehicle is more, then braking efficiency will be less.
2. The braking efficiency for a vehicle moving with a speed of 18kmph, having a lag
distance of 14m and coefficient of longitudinal friction is 0.36.
a) 25.28%
b) 25.4%
c) 25.6%
d) 25.8%
View Answer
Answer: a
Explanation: Braking efficiency=100*f’/f
f’=v2/2gL
f’=5*5/2*9.81*14
f’=0.09
=100*0.09/0.36
=25.28%.
3. If the longitude coefficient of friction is 0.4, then the resultant retardation in m/sec 2 as per
IRC will be ___________
a) 3.93
b) 4.00
c) 4.01
d) 4.02
View Answer
Answer: a
Explanation: The deceleration of the vehicle mainly depends on the speed of the vehicle
and coefficient of friction; however IRC has calculated the average value is 3.93 m/sec 2 from
equations of motion.
4. The unevenness index for a good pavement surface of high speed should be
___________
a) 1500mm/km
b) 2500mm/km
c) 3500mm/km
d) 4500mm/km
View Answer
Answer: a
Explanation: The unevenness index for a good pavement surface should be kept as low as
possible, because they may cause discomfort to passengers and increase the rate of
accidents.
5. If the camber is x%, then cross slope is ___________
a) 100X
b) 200/X
c) X/100
d) 100+X
View Answer
Answer: c
Explanation: The cross slope is generally expressed in n in 100 terms, so the cross slope is
X/100.
6. The camber required depends on ___________
a) Type of pavement
b) Rainfall
c) Type of pavement and rainfall
d) Rainfall characteristics
View Answer
Answer: c
Explanation: The camber to be provided changes depending on the type of rainfall and the
type of pavement surface.
7. The minimum camber required in heavy rainfall area for bituminous roads as per IRC is
___________
a) 1%
b) 2.5%
c) 2.7%
d) 3%
View Answer
Answer: b
Explanation: The minimum camber to be provided in heavy rainfall areas is 2.5%. If there is
heavy flood then provision of this camber will be sufficient to drain of flood water.
8. The camber is not provided in which of the following shape?
a) Straight
b) Parabolic
c) Combination of straight and parabolic
d) Circular
View Answer
Answer: d
Explanation: The camber is a raised portion, it has to be either straight or parabolic no other
shape of camber is possible.
9. The rise of crown for pavement of 7m wide having 1 in 50 slopes with respect to edges is
___________
a) 0.14
b) 0.07
c) 0.09
d) 0.11
View Answer
Answer: b
Explanation: Width of pavement=7m
Rise of crown=7/2*1/50=7/100=0.07.
10. The equation of parabolic camber is given by ___________
a) Y=x/a
b) Y=x2/a
c) Y=x3/a
d) Y=ax2
View Answer
Answer: b
Explanation: The general equation is expressed as y=x 2/a, where a=nw/2 for a pavement
width of w and cross slope of 1 in n.

Highway Engineering Questions and Answers – Highway


Cross Section Elements – 2
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Interview Questions and Answers for freshers focuses on
“Highway Cross Section Elements – 2”.

1. The minimum width of carriage way in urban roads is ___________


a) 2.5m
b) 3.0m
c) 3.5m
d) 3.75m
View Answer
Answer: d
Explanation: The minimum width of carriage way is 3.75m in urban roads; this value may be
less in towns and villages depending on the requirement like 3.5 m.
2. A median is also called as ___________
a) Traffic separator
b) Traffic junction
c) Traffic check post
d) Traffic flow
View Answer
Answer: a
Explanation: The median may be a physical marking, divided area or protected by physical
structure to avoid head on collisions.
3. The desirable width as per IRC for median on rural roads is ___________
a) 3m
b) 5m
c) 8m
d) 14m
View Answer
Answer: b
Explanation: The desirable width is 5m on rural roads which can be reduced to 3m if there is
a restriction of land.
4. The height of low kerb is kept about ___________
a) 50mm
b) 75mm
c) 100mm
d) 200mm
View Answer
Answer: c
Explanation: A kerb is a structure used to separate pavement and median, pavement and
shoulder, pavement and footpath. In low kerb height is restricted to 100mm only.
5. The minimum shoulder width recommended by IRC is ___________
a) 1.0m
b) 1.5m
c) 2.0m
d) 2.5m
View Answer
Answer: d
Explanation: The minimum shoulder width is 2.5m recommended by IRC, the shoulder
provides lateral stability and act as emergency lanes for vehicles.
6. The width of drive way should be ___________
a) Minimum
b) Maximum
c) Intermediate
d) Maximum or minimum
View Answer
Answer: a
Explanation: The width of drive way should be kept as minimum as possible to reduce the
crossing distance of pedestrians.
7. A road running parallel to highway for some selected areas with grade separator are
called ___________
a) Footage road
b) Urban road
c) Frontage road
d) Parallel highway
View Answer
Answer: c
Explanation: A frontage road is a road that is mainly laid in urban areas to connect some
parts of the city without disturbing the highway.
8. The width of formation is calculated by adding?
a) Sum of the width of pavements
b) Width of pavement+ separators
c) Width of pavement + separators + shoulders
d) Width of pavement + separator + shoulders + side drains
View Answer
Answer: c
Explanation: The width of formation or roadway is the sum of pavements, shoulders and
separator excluding side drains.
9. The boundary till which building activities are prohibited is called ___________
a) Right of way
b) Boundary line
c) Building line
d) Control line
View Answer
Answer: c
Explanation: The space left over for future expansion of roads without allowing any building
activities is called as building line.
10. The normal width recommended in rural areas by IRC for a national highway is
___________
a) 45m
b) 29 m
c) 60 m
d) 25 m
View Answer
Answer: a
Explanation: The average width required for a national highway is 45m, it may be between
30m-60m for plain and rolling terrains.

Highway Engineering Questions and Answers – Sight


Distance
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Sight Distance”.

1. The length visible to driver at any instance of time is called ___________


a) Sight distance
b) Visibility limit
c) Head light distance
d) Overtaking sight distance
View Answer
Answer: a
Explanation: The length of the road that is visible to the driver at any time is called sight
distance, in night visibility it is headlight sight distance and in zone which it can be
overtaken is called overtaking sight distance.
2. The stopping sight distance of a vehicle moving with 45kmph and having a coefficient of
friction as 0.4 is?
a) 48m
b) 49m
c) 50m
d) 51m
View Answer
Answer: d
Explanation: SSD=0.278vt+v2/254f
SSD=0.278*45*2.5+452/(254*0.4)
SSD=51m.
3. The stopping sight distance does not depend on ___________
a) Break reaction time
b) Speed of vehicle
c) Length of vehicle
d) Friction
View Answer
Answer: c
Explanation: SSD=0.278vt+v2/ (254f)
In this equation t is the reaction time taken by driver for stopping the vehicle, v is the speed
of the vehicle and f is the coefficient of friction, so the SSD is independent of the length of
the vehicle.
4. The SSD is based on ___________
a) Speed of vehicle
b) PIEV theory
c) Voluntary action of brain
d) Reflex action of brain
View Answer
Answer: b
Explanation: The SSD is based on PIEV theory, it is the theory that estimates the time taken
to perceive and react.
5. The reaction time considered in SSD is ___________
a) 1.5 sec
b) 2 sec
c) 2.5 sec
d) 3 sec
View Answer
Answer: c
Explanation: The reaction time considered in SSD unless and until specified is 2.5 sec; it is
based on PIEV theory.
6. The desirable relationship between OSD and length of overtaking zone is ___________
a) Length of overtaking zone = OSD
b) Length of overtaking zone = 2 OSD
c) Length of overtaking zone = 3 OSD
d) Length of overtaking zone = 5 OSD
View Answer
Answer: d
Explanation: The minimum length of the overtaking zone is 3 times of OSD, but desirable is
5 times of OSD.
7. If the speed of overtaken vehicle is 80Kmph, then the design speed is ___________
a) 80kmph
b) 96kmph
c) 100kmph
d) 106kmph
View Answer
Answer: c
Explanation: Vb=V-16
V=Vb+16
V=80+16=96Kmph.
8. If the speed of overtaken vehicle is 50kmph then spacing of vehicles is ___________
a) 10m
b) 12m
c) 14m
d) 16m
View Answer
Answer: d
Explanation: The spacing of vehicles is given by S=0.2Vb+6
S=0.2*50+6
S=16m.
9. The reaction time of a driver assumed in OSD is ___________
a) 1 sec
b) 2 sec
c) 2.5sec
d) 3 sec
View Answer
Answer: b
Explanation: The reaction time assumed is 2 sec which is less than time taken in SSD
because here the driver does not need to perceive and react so this time is less than the
time taken in SSD.
10. The height of the driver above the road level is assumed as ___________
a) 1.1m
b) 1.2 m
c) 1.5 m
d) 1.6m
View Answer
Answer: b
Explanation: The height of the driver assumed is 1.2m which is till the eye level; this is
assumed for clear vision in night.
11. The relationship between SSD and ISD is?
a) SSD = ISD
b) SSD = 1.5 SSD
c) SSD = ISD + OSD
d) SSD = 2 ISD
View Answer
Answer: d
Explanation: The ISD is the intermediate sight distance which is provided when there is no
possibility of providing OSD as far as possible the roads are provided with SSD = 2 ISD
relationship.
12. The sight distance recommended by IRC for 50kmph speed is?
a) 100m
b) 110m
c) 120m
d) 200m
View Answer
Answer: b
Explanation: IRC recommends a sight distance of 110m for a speed of 50kmph, 180m for a
speed of 80kmph and 220m for a speed of 100kmph.

Highway Engineering Questions and Answers – Design of


Horizontal Alignment – 1
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Design of Horizontal Alignment – 1”.

1. The degree if curve is central angle subtended by an arc of length is?


a) 20m
b) 25m
c) 30m
d) 35m
View Answer
Answer: c
Explanation: The relation between degree and radius of circular curve is RDπ/180=30.
2. The ratio between centrifugal force and weight of the vehicle is called ___________
a) Impact factor
b) Impact ratio
c) Centrifugal factor
d) Centrifugal impulse
View Answer
Answer: a
Explanation: The relationship between centrifugal force and weight of the vehicle is called
impact factor or centrifugal ratio.
3. Which of the following is equal to super elevation?
a) Sinθ
b) Cosθ
c) Tanθ
d) Secθ
View Answer
Answer: c
Explanation: The transverse inclination to the pavement surface is called as super elevation
or cant banking which is equal to tanθ.
4. If the radius of a horizontal curve is 120m, then calculate the safe allowable speed.
a) 50kmph
b) 60kmph
c) 70kmph
d) 80kmph
View Answer
Answer: b
Explanation: The safe allowable speed is Va = √(27.94R)
Va = √(27.94*120)
Va = 60kmph.
5. If the super elevation of the highway provided is zero, then the design speed of highway
having a curve of 200m and coefficient of friction 0.10 is?
a) 40kmph
b) 50kmph
c) 55kmph
d) 60kmph
View Answer
Answer: b
Explanation: The design velocity is given by V=√127Rf
V=√127×200×0.1
V=50Kmph.
6. The design speed on a highway is 60kmph; calculate the super elevation if radius of
curve is 150m and coefficient of friction is 0.15.
a) 0.07
b) 0.038
c) 0.04
d) 0.15
View Answer
Answer: b
Explanation: e+f=v2/127R
e+f=3600/(127*150)
e+f=0.188
e=0.188-0.15
e=0.038.
7. The super elevation is calculated for ___________
a) 75% of design speed including friction
b) 80% of design speed neglecting friction
c) 75% of design speed neglecting friction
d) 80% of design speed including friction
View Answer
Answer: c
Explanation: The super elevation is calculated for 75% of design speed neglecting the
friction on the pavement.
8. If the super elevation is 0.07 and width of pavement is 7m then the raise of outer edge
with respect to inner edge is ___________
a) 0.47m
b) 0.48m
c) 0.49m
d) 0.50m
View Answer
Answer: c
Explanation: The raise of outer edge is given by
E=Be,
E=7*0.07=0.49m
9. The ruling minimum radius in the curve is given by ___________
a) R=V2/127(e+f)
b) R=V’2/127 (e+f)
c) R=127(e+f)
d) R=127/(e+f)
View Answer
Answer: b
Explanation: The ruling minimum radius is calculated by using the minimum design speed
provided by IRC.
10. The extra widening is the sum of ___________
a) Mechanical widening and psychological widening
b) Two times of mechanical widening
c) Two times of psychological widening
d) Mechanical widening – physical widening
View Answer
Answer: a
Explanation: The extra widening is the sum of mechanical widening and physiological
widening, the mechanical widening is done for the safety of vehicles and psychological
widening is done for the comfort of passengers.

Highway Engineering Questions and Answers – Design of


Horizontal Alignment – 2
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Questions and Answers for Experienced people focuses
on “Design of Horizontal Alignment – 2”.

1. The mechanical widening of a track is given by ___________


a) l2/2R
b) nl2/2R
c) nl3/2R
d) nl/2R
View Answer
Answer: b
Explanation: The mechanical widening of track is given by nl 2/2R where n is the number of
tracks, l is the length of wheel base and R is the radius of track.
2. The length of wheel base usually considered in India is?
a) 6.1m
b) 5.9m
c) 5.8m
d) 5.5m
View Answer
Answer: a
Explanation: The length of the wheel base may be assumed as 6.0m or 6.1m for vehicles if
data is unknown, this value is considered for commercial vehicles.
3. The total off tracking of a vehicle having wheel base length as 6.1m and radius of curve
120m is?
a) 0.150
b) 0.151
c) 0.153
d) 0.155
View Answer
Answer: d
Explanation: The total off tracking of a vehicle = l2/2R
=6.1*6.1/(2*120)
=0.155.
4. The extra width required on two lane pavement for a radius of curve 100m as
recommended by IRC is ___________
a) 0.6m
b) 0.7m
c) 0.8m
d) 0.9m
View Answer
Answer: d
Explanation: IRC recommends a value of 0.9m for two lane pavement for radius of curve
100m, this value decreases with increase in the length of curve.
5. The mechanical widening of a curve is 1.5m, the curve is having a radius of 120m and
design speed as 80kmph find the total widening on the curve.
a) 2.20m
b) 2.26m
c) 2.25m
d) 2.24m
View Answer
Answer: b
Explanation: The total widening is the sum of mechanical widening and psychological
widening,
Extra width required=1.5m + V/9.5√R
=1.5 + 80/9.5 √120
=2.26m.
6. The most preferred type of transition curve by IRC for highway is ___________
a) Spiral
b) Cubic parabola
c) Parabola
d) Lemniscate
View Answer
Answer: c
Explanation: The most preferred type of transition curve by IRC for highway is parabola, for
its ease of construction and other field work.
7. The minimum value of change of centrifugal acceleration is ___________
a) 0.4m/sec3
b) 0.5m/sec3
c) 0.6m/sec3
d) 0.7m/sec3
View Answer
Answer: b
Explanation: The minimum value of change of centrifugal acceleration is 0.5 m/sec 3 and the
maximum value is 0.8m/sec3.
8. The rate of change of acceleration in m/sec 3 for a design speed of 85kmph is
___________
a) 0.5
b) 0.6
c) 0.7
d) 0.8
View Answer
Answer: a
Explanation: The rate of change of acceleration for a design speed of 85kmph is given by
C=80/(75+V)
C=80/(75+85)
C=0.5m/sec3.
9. In a steep terrain the radius of curve is 100m and the design speed is 80kmph then the
length of transition curve will be ___________
a) 44m
b) 54m
c) 64m
d) 74m
View Answer
Answer: c
Explanation: The length of the transition curve will be V2/R
Ls=80*80/100
Ls=64m.
10. The total shift of a transition curve is ___________
a) L2/12R
b) L2/24R
c) L2/48R
d) L2/96R
View Answer
Answer: b
Explanation: The total shift of a transition curve is L 2/24R, where L is the length of the
transition curve and R is the radius of the curve.

Highway Engineering Questions and Answers – Design of


Vertical Alignment
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Design of Vertical Alignment”.

1. The vertical alignment of a highway includes?


a) Sight distance and traffic intersection
b) Widening of pavements
c) Design of valley curves and gradients
d) Highway lighting
View Answer
Answer: c
Explanation: The design of valley curves, summit curves and gradient are included in the
vertical alignment of highway.
2. The ruling gradient required for plain or rolling terrain is ___________
a) 1 in 15
b) 1 in 20
c) 1 in 30
d) 1 in 40
View Answer
Answer: c
Explanation: The ruling gradient value required for plain and rolling terrain type of road is 1
in 30 or 3.3%.
3. The maximum grade compensation for a curve of radius 75m is?
a) 1%
b) 1.4%
c) 1.5%
d) 1.6%
View Answer
Answer: a
Explanation: The maximum grade compensation is 75/R = 75/75 = 1%.
4. The vertical alignment does not influence?
a) Sight distance
b) Vehicle operation cost
c) Accidents
d) Vehicle speed
View Answer
Answer: c
Explanation: The vertical alignment influences sight distance, vehicle operation cost, vehicle
speed and comfort while travelling at high speed.
5. The angle which is measured at the change of direction of two gradients is called
___________
a) Standard angle
b) Subtended angle
c) Deviation angle
d) Setback angle
View Answer
Answer: c
Explanation: The angle which denotes the direction of change of two gradients angle is
called as deviation angle.
6. The length of the summit curve is based on ___________
a) Comfort
b) Sight distance
c) Convexity
d) Deviation angle
View Answer
Answer: b
Explanation: The length of summit curve is based on stopping sight distance, it is further
divided into two cases when L>SSD and L<SSD.
7. The value of “a” in the equation y=ax2 used in the summit curve is ___________
a) N/2L
b) N/3L
c) N/4L
d) N/5L
View Answer
Answer: a
Explanation: The value of the constant “a” is N/2L where N is the deviation angle and L is
the length of the curve.
8. If the length of the summit curve having SSD as 150m and deviation angle is 1 in 30 is
___________
a) 50m
b) 100m
c) 150m
d) 170m
View Answer
Answer: a
Explanation: The length of the summit curve is given by
L=NS2/4.4
L=1*150*150/ (4.4*30)
L=170m.
9. If the deviation angle of the curve is 1/200 and the design speed is 80kmph then
calculate the total length of the valley curve for comfort condition.
a) 18.22
b) 18.52
c) 19.22m
d) 19.52m
View Answer
Answer: c
Explanation: The total length of the curve for comfort condition is 0.38(NV3)1/2
=0.38(1/200*803)0.5
=19.22m.
10. The equation for L<OSD for summit curve is given by ___________
a) NS/8H
b) NS2/8H
c) NS2/10H
d) NS2/12H
View Answer
Answer: b
Explanation: The equation of summit curve for L< OSD or L<ISD is given by NS 2/8H and the
height of the eye of driver is generally assumed as 1.2m.
11. The minimum length of vertical curve recommended by IRC for a design speed of
100kmph is?
a) 30m
b) 40m
c) 50m
d) 60m
View Answer
Answer: d
Explanation: IRC recommends a value of 60m for curve having a design speed of 100kmph
this value decreases with a decrease in speed.

Highway Engineering Questions and Answers – Traffic


Engineering
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Traffic Engineering”.

1. The branch of engineering that deals with improvement of traffic performance, traffic
studies and traffic network is called ___________
a) Highway engineering
b) Railway engineering
c) Traffic engineering
d) Traffic management
View Answer
Answer: c
Explanation: The branch of engineering that deals with improvement of traffic performance,
traffic studies and traffic network are called as traffic engineering, it also includes geometric
design and other specifications.
2. In India for design of roads pedestrian is considered as ___________
a) Element of traffic
b) Intruder in traffic
c) Essential part of traffic
d) Controller of traffic
View Answer
Answer: b
Explanation: In India unfortunately pedestrian is considered as an intruder in traffic and not
given much importance as a result most of the victims are pedestrians only.
3. The basic objective of traffic engineering is to achieve ___________
a) Efficient, free and rapid flow of traffic with least priority given to accidents
b) Efficient, free and rapid flow of traffic with fewer accidents
c) Efficient and rapid flow of traffic
d) Rapid flow of traffic
View Answer
Answer: b
Explanation: The basic objective of traffic engineering is to achieve efficient, free and rapid
flow of traffic with fewer accidents and pedestrians are also given importance.
4. The study of traffic engineering is divided into how many major categories?
a) Five
b) Six
c) Seven
d) Eight
View Answer
Answer: c
Explanation: The study of traffic engineering is divided into 7 major categories they are
traffic characteristics, traffic studies and analysis, planning and analysis, geometric design,
traffic operation, road safety and administration.
5. The “3-Es” of traffic engineering stand for?
a) Enforcement, empowerment and eradication
b) Engineering, education and expulsion
c) Engineering, education and enforcement
d) Engineering, education and enthusiasm
View Answer
Answer: c
Explanation: The “3-Es” in traffic engineering represent Engineering, education and
enforcement.
6. In traffic engineering, the elements are classified into how many categories?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: b
Explanation: In traffic engineering, the elements are classified into two categories they are
human and machine.
7. Which of the following roads are congested during peak hours?
a) Rural roads
b) Urban roads
c) Highways
d) Express ways
View Answer
Answer: b
Explanation: The urban roads mostly in cities and towns are congested during morning and
evening times due to the school, college and office timings.
8. The traffic survey is conducted during ___________
a) Harvest season
b) Harvest and lean season
c) Rainy season
d) Summer season
View Answer
Answer: b
Explanation: Traffic surveys are conducted during harvest and lean season because they
are more accurate and easy to conduct.
9. Design of road intersections is a part of ___________
a) Highway engineering
b) Railway engineering
c) Traffic engineering
d) Harbour engineering
View Answer
Answer: c
Explanation: Design of road intersections is a part of highway engineering in which types of
intersections, the advantages and disadvantages are studied.
10. What is the most important objective of traffic engineering?
a) To consider pedestrians as obstruction
b) To reduce the accidents
c) To increase the traffic
d) To provide a high speed road without any other priority
View Answer
Answer: b
Explanation: The most important objective is to reduce accidents with considerable speed
and the pedestrian should be considered as an element not obstruction.

Highway Engineering Questions and Answers – Traffic


Characteristics
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
” Traffic Characteristics”.

1. The difference in between the set of front axle and rear axle while negotiating a horizontal
curve is called ___________
a) Psychological widening
b) Off tracking
c) Skidding
d) Slipping
View Answer
Answer: b
Explanation: Whenever a four wheeled vehicle such as bus or truck negotiates the
horizontal curve then there is a centrifugal force induced and a difference is formed
between front and rear axle which is called as off tracking.
2. A wheel base of 6.5m negotiates a 35m curve find the off tracking?
a) 0.5m
b) 0.6m
c) 0.62m
d) 0.7m
View Answer
Answer: b
Explanation: Off tracking=l2/2R
=6.5*6.5/70
=0.6m.
3. In a braking test, a vehicle was moving with a speed of 45kmph and was stopped by
applying brakes, the skid marks were 10.0m in length. Determine the skid resistance.
a) 0.78m
b) 0.69m
c) 0.71m
d) 0.72m
View Answer
Answer: a
Explanation: speed=45/3.6
=12.5m/sec
Braking distance = u2/2gf
10=12.5*12.5/ (2*9.81*f)
F=0.78m.
4. The brake efficiency in the braking test is assumed as ___________
a) 95%
b) 96%
c) 99%
d) 100%
View Answer
Answer: d
Explanation: In the braking test the wheels are assumed to be fully locked and the efficiency
is assumed as 100%.
5. Gross weight, axle and wheel loads of vehicle govern the ___________
a) Width of pavement
b) Thickness of pavement
c) Structural design of pavement and cross drainage structures
d) Traffic junctions
View Answer
Answer: c
Explanation: The weight of the vehicle and wheel loads usually recommended by IRC is
used for the design of pavements and cross drainage structures.
6. How many types of factors affect traffic characteristics?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: d
Explanation: The factors affecting traffic characteristics are physical, mental, environmental
and psychological.
7. The hearing, visibility and reaction time are covered in which type of factors?
a) Physical
b) Mental
c) Psychological
d) Environmental
View Answer
Answer: a
Explanation: The visibility, hearing and reaction time are related to the physical conditions of
the road, they are covered under physical type.
8. An intelligent driver who consumed alcohol will have a chance of ___________
a) Increased alertness
b) Increase in reaction time
c) Increase in speed
d) Increase in judgment
View Answer
Answer: b
Explanation: A person who is extremely intelligent if he consumes alcohol, then there is a
chance of losing his control over mind temporarily and will have an increase in reaction
time.
9. The pollutant mostly released by automobiles is ___________
a) CO
b) CO2
c) O3
d) CH4
View Answer
Answer: a
Explanation: The pollutant mostly released by automobiles is CO, when it is mixed with
haemoglobin it forms carboxyhaemoglobin which is very dangerous for health.
10. The most likely cause of accidents is ___________
a) Impatience in driving
b) Slow speed of vehicle
c) Pedestrians crossing the road
d) Cattle crossing the road
View Answer
Answer: a
Explanation: The most likely cause in this case is impatience in driving as it may lead to
anxiety and fear; this mostly affects the user psychologically.
11. The width recommended by IRC for all type of vehicles is ___________
a) 1.5m
b) 2.0m
c) 2.5m
d) 3.0m
View Answer
Answer: c
Explanation: IRC recommends a width of 2.5m for any type of vehicle.
12. The stability of a vehicle is influenced by ___________
a) Width of wheel base only
b) Width of wheel base and height of gravity
c) Height of gravity only
d) Length of vehicle only
View Answer
Answer: b
Explanation: The stability of a vehicle is influenced greatly by width of wheel base and
height of center of gravity is useful near horizontal curves.
13. The height of the vehicle mainly influences?
a) Width of pavement
b) Length of curve
c) Clearance under structures
d) Design velocity
View Answer
Answer: c
Explanation: The clearance of structures like over bridges and under bridges mainly
depends on the height of the vehicle.
14. The minimum number of parameters needed to measure brake efficiency is?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: b
Explanation: The parameters required for measuring brake efficiency are initial speed;
braking distance and actual duration of braking application in these three parameters any
two of them are needed.
15. If the acceleration of the vehicle is 6.17m/sec2 then the average skid resistance is?
a) 0.61
b) 0.62
c) 0.63
d) 0.64
View Answer
Answer: b
Explanation: The average skid resistance f=a/g
f=6.17/9.81
=0.63.

Highway Engineering Questions and Answers – Traffic


Engineering Studies and Analysis – 1
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Traffic Engineering Studies and Analysis – 1”.

1. What is the first stage in traffic engineering studies?


a) Traffic volume studies
b) Spot speed studies
c) Speed and delay studies
d) Origin and destination studies
View Answer
Answer: a
Explanation: The first step in traffic engineering studies is traffic volume studies, which are
carried out to understand the traffic characteristics.
2. The traffic volume is usually expressed in __________
a) LMV
b) PCU
c) LCV
d) HCV
View Answer
Answer: b
Explanation: In India the traffic is heterogeneous so there are many types of vehicles, so
every vehicle is expressed with the same unit PCU which means passenger car unit.
3. The number of vehicles that pass through a transverse line of road at a given time in a
specified direction is called __________
a) Traffic studies
b) Traffic flow
c) Traffic origin
d) Traffic destination
View Answer
Answer: b
Explanation: The number of vehicles that pass through a transverse line of road at a given
time in a specified direction is called as traffic flow or traffic volume expressed in PCU.
4. HCV stands for __________
a) Heavy commercial vehicle
b) Heavy cash vehicle
c) Heavy consolidated vehicle
d) Hard commercial vehicle
View Answer
Answer: a
Explanation: HCV stands for heavy commercial vehicle which includes trucks and buses.
5. The traffic flow is __________
a) Static
b) Dynamic
c) Static and dynamic
d) May be static or dynamic
View Answer
Answer: b
Explanation: The traffic flow on the roads is dynamic it changes with year, month and
season. It also depends on time daily.
6. What is the first objective of traffic volume studies?
a) To decide priority for improvement of roads
b) For geometric design
c) For computing roadway capacity
d) To plan traffic operation
View Answer
Answer: a
Explanation: The first objective of the traffic volume studies is to decide priority for
improvement of roads like relaying of roads, widening of roads and other works.
7. Pedestrian data is used for planning __________
a) Highway
b) Sidewalks and cross-walks
c) Kerb
d) Camber
View Answer
Answer: b
Explanation: The pedestrian data is used for planning of sidewalks, cross walks, subways
and foot-over bridges.
8. Which of the following method is more accurate for traffic analysis?
a) Manual count
b) Automatic count
c) Average of manual and automatic
d) Past records
View Answer
Answer: b
Explanation: The automatic count is more accurate as it is done for 24 hours by machine; it
is more reliable than manual counting.
9. The outgoing and incoming traffic are counted at __________
a) Traffic intersections
b) Highway
c) Urban roads
d) Traffic symbols
View Answer
Answer: a
Explanation: The outgoing and incoming traffic are usually counted at traffic intersections as
they are convenient to count.
10. The traffic that is prepared based on 365 days of the year is called?
a) Yearly traffic
b) Annual average daily traffic
c) Average daily traffic
d) Average yearly traffic
View Answer
Answer: b
Explanation: The traffic that is prepared based on 365 days of the year is called as AADT or
annual average daily traffic.
11. The charts showing the variation of the traffic is called __________
a) Traffic chart
b) Trend chart
c) Variation chart
d) Traffic flow maps
View Answer
Answer: c
Explanation: The charts showing the variation of the traffic are called as variation charts
which show the variation in day, time, year and season.
12. The traffic design in India is based on __________
a) 10th hourly volume
b) 20th hourly volume
c) 30th hourly volume
d) 45th hourly volume
View Answer
Answer: c
Explanation: In India the traffic design is based on 30th hourly volume which is considered
as peak factor for traffic design.
13. The 5 minute count at a traffic junction is 15 find the hourly count?
a) 50
b) 100
c) 120
d) 180
View Answer
Answer: d
Explanation: The hourly count = 15*12
=180.
14. If the traffic volume count on a road is 150 and daily factor is 1.1 and seasonal factor is
1.2 then ADT is __________
a) 196
b) 197
c) 198
d) 199
View Answer
Answer: c
Explanation: ADT= Traffic volume*D.F*S.F
=150*1.1*1.2
=198.
15. The ratio of seven day average for 24 hours and 24 hours count on any particular day is
__________
a) Daily factor
b) Seasonal factor
c) Annual factor
d) Weekly factor
View Answer
Answer: a
Explanation: The ratio of seven day average for 24 hours and 24 hours count on any
particular day is called a daily factor.

Highway Engineering Questions and Answers – Traffic


Engineering Studies and Analysis – 2
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Interview Questions and Answers for Experienced people
focuses on “Traffic Engineering Studies and Analysis – 2”.

1. The annual average daily traffic is calculated by which of the formula?


a) ADT*DF*WF
b) ADT*DF*WF*SF
c) ADT*WF
d) ADT*SF
View Answer
Answer: b
Explanation: The AADT is given by AAADT=ADT*DF*WF*SF, it depends on traffic, day,
season and week.
2. Running speed of a vehicle is equal to __________
a) Travel speed+ delay
b) Travel speed
c) Travel speed-delay
d) Average of travel speed and delay
View Answer
Answer: c
Explanation: The running speed of a vehicle is obtained by dividing the distance with a time
of travel and subtracting the delays.
3. The speed at any instant of time is called __________
a) Running speed
b) Travel speed
c) Spot speed
d) Space speed
View Answer
Answer: c
Explanation: The speed at any instant of time is called as spot speed or instantaneous
speed, running speed is during travel and the average speed of travel is travel speed.
4. Which of the following relationship is correct?
a) Travel speed= running speed
b) Travel speed< running speed c) Travel speed>running speed
d) Travel speed=1.5 times of running speed
View Answer
Answer: b
Explanation: Running speed is always greater than travel speed as the travel speed always
includes the stopped delays.
5. Peak hour factor is expressed in percentage of __________
a) ADT
b) AADT
c) PCU
d) DF
View Answer
Answer: b
Explanation: Peak hour factor is expressed in the percentage of AADT; it is used in the
design of transportation facilities and major projects.
6. How many types of traffic speed studies are conducted?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: b
Explanation: There are two types of studies conducted for speed, they are (i) spot studies
(ii) speed and delay studies.
7. If the distance of a vehicle moved is 25m and the observed travel time is 15 sec then
space mean speed is?
a) 4m/s
b) 5m/s
c) 6m/s
d) 7m/s
View Answer
Answer: c
Explanation: Space mean speed=3.6*25/15
=6m/sec.
8. If space mean speed of a vehicle is 50kmph, then the time mean speed will be
__________
a) Less than 50kmph
b) Greater than 50kmph
c) Equal to 50kmph
d) Depends on the vehicle
View Answer
Answer: b
Explanation: The Time mean speed will always be greater than space mean speed and it
will be greater than 50kmph.
9. If the instantaneous speed of 4 vehicles are 35, 40, 45 and 50 then the time mean speed
will be __________
a) 40kmph
b) 41 kmph
c) 41.5kmph
d) 42.5kmph
View Answer
Answer: d
Explanation: The space mean speed is given by
Vt=V1+V2+V3+V4/(4)
=35+40+45+50/ (4)
=42.5kmph.
10. The geometric design in India are designed for __________
a) 85th percentile speed
b) 15th percentile speed
c) 98th percentile speed
d) 100 percentile speed
View Answer
Answer: c
Explanation: In India mostly the road geometrics are designed for 98th percentile speed, the
upper limit for speed is 85th percentile and lower limit is 15th percentile.

Highway Engineering Questions and Answers – Traffic Flow


and Roadway Capacity
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Traffic Flow and Roadway Capacity”.
1. The weaving manoeuvres is a type of __________
a) Merging
b) Diverging
c) Intersection
d) Crossing
View Answer
Answer: d
Explanation: The weaving manoeuvre is a type of crossing manoeuvre as it involves
crossing of traffic.
2. Which of the following does not affect traffic flow?
a) Vehicles travelling at speed
b) Length of the vehicle
c) Weather conditions
d) Geometric design
View Answer
Answer: b
Explanation: Traffic flow does not depend on the length of the vehicle, as it is not related to
the flow.
3. The speed at which the value of time headway is lowest represents the __________
a) Optimum speed
b) Maximum speed
c) Maximum headway
d) Minimum headway
View Answer
Answer: a
Explanation: The speed at which the value of time headway is lowest represents the
optimum speed.
4. In countries like USA and UAE, which of the regulation is followed?
a) Keep to left
b) Keep to right
c) Keep to middle
d) Follow intersection
View Answer
Answer: b
Explanation: In countries like US and UAE, keep to right regulation is followed as they follow
the left hand drive.
5. When the gap of the vehicle changes to a smaller lane then it is called __________
a) Lane change
b) Forced lane change
c) Simultaneous lane change
d) Voluntary lane change
View Answer
Answer: b
Explanation: The gap of the vehicle changes to a smaller lane then it is called as forced
lane change, as it forces a driver to shift to the smaller lane.
6. The vehicles per unit length at any instant of time is called as __________
a) Density
b) Jam density
c) Maximum density
d) Traffic flow
View Answer
Answer: a
Explanation: At any instant of time, the vehicles per unit length are called as density, if
traffic speed is zero then it is called jam density.
7. The distance between the two consecutive vehicles is called __________
a) Space headway
b) Time headway
c) Jam density
d) Traffic flow
View Answer
Answer: a
Explanation: The distance between the two consecutive vehicles is called as space
headway, and it is measured from head to head of the vehicle.
8. The maximum jam density occurs at __________
a) Zero speed
b) 15th percentile speed
c) 30th percentile speed
d) 98th percentile speed
View Answer
Answer: a
Explanation: The maximum jam density occurs at zero speed, which indicates that there is
no movement of vehicles and the density is maximum.
9. If the space headway is 7m, then the jam density in vehicle/km is __________
a) 142
b) 144
c) 145
d) 146
View Answer
Answer: a
Explanation: Ki=1000/7
Ki=142 vehicles/km.
10. The minimum space headway increases with __________
a) Increase in length of vehicle
b) Increase in width of vehicle
c) Increase in weight of vehicle
d) Increase in width of pavement
View Answer
Answer: a
Explanation: The minimum space headway increases with the length of the vehicle, if the
length is more then the headway will be more.
11. Which of the following equation is correct?
a) Q=KV
b) K=qv
c) K=qv2
d) V=kq
View Answer
Answer: a
Explanation: K is the density of vehicles/km and V is the velocity in kmph Q is the number of
vehicles.
12. The maximum jam density occurs at __________
a) Ki
b) Ki/2
c) Ki/3
d) Ki/4
View Answer
Answer: b
Explanation: The maximum jam density occurs at Ki=Ki/2 and Vs = Vsf/2.
13. If the jam density is 145vehicles/km, and velocity is 60kph then the capacity flow is
__________
a) 2175
b) 2200
c) 2375
d) 2500
View Answer
Answer: a
Explanation: Capacity flow=145*60/4
=2175 vehicles per lane.
14. The equivalency factor for the car recommended by IRC is?
a) 0.5
b) 1.0
c) 1.5
d) 2.0
View Answer
Answer: b
Explanation: The equivalency factor for a car is 1.0, and it increases with the difficulty for
the driving of vehicle for hand cart it is 2.0.
15. The maximum theoretical capacity is __________
a) 1000V/S
b) 1000S/V
c) 1000S
d) 1000V
View Answer
Answer: a
Explanation: The maximum theoretical capacity is 1000V/S, where V is the velocity in kmph
and S is the SSD.
Highway Engineering Questions and Answers – Traffic
Regulation and Control – 1
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Traffic Regulation and Control – 1”.

1. What is the first phase of traffic regulation?


a) Driver controls
b) Vehicle controls
c) Traffic flow regulations
d) General controls
View Answer
Answer: a
Explanation: The first phase of traffic regulation is driver controls followed by vehicle control,
traffic flow regulation and general control.
2. The various regulations imposed through the traffic control devices do not include
__________
a) Clear visibility
b) Easy recognition
c) Sufficient time for driver
d) Traffic population
View Answer
Answer: d
Explanation: The various regulations imposed through the traffic control devices do not
include as they are not related to control of traffic.
3. The minimum age for attaining a license for a geared vehicle is?
a) 16 years
b) 18 years
c) 20 years
d) 21 years
View Answer
Answer: b
Explanation: Then minimum age for driving a non-geared vehicle is 16 years, for geared
vehicle it is 18 years and for transport vehicle it is 21 years.
4. The motor vehicle act was revised in __________
a) 1939
b) 1988
c) 1989
d) 1987
View Answer
Answer: b
Explanation: The motor vehicle act was passed in 1939, and it was revised in 1988.
5. Traffic symbols are classified into how many categories?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: c
Explanation: The traffic symbols are classified into three types they are informatory,
cautionary and mandatory.
6. The symbol when violated which may lead to offense is?
a) Cautionary
b) Mandatory
c) Informatary
d) Both informatory and cautionary
View Answer
Answer: b
Explanation: Mandatory symbol is a symbol which has to be followed at all times, if violated
except for special cases, they may attract a penalty.
7. Which of the following is a disadvantage in one way traffic?
a) Increase in average travel speed
b) More effective coordination of signal system
c) More stream lined movement of vehicles
d) More chances of overtaking
View Answer
Answer: d
Explanation: In one way traffic there are more chances of overtaking as there is traffic only
in one direction, there is a chance of overtaking.
8. The total conflict points at a junction on both two way roads are?
a) One
b) Four
c) five
d) six
View Answer
Answer: d
Explanation: The total number of conflict points is the sum of major and minor conflict
points, major conflict points are 4 and minor conflict points are 2, so total conflict points are
six.
9. The maximum number of conflict points is formed in __________
a) One way regulation on one road
b) One way regulation on two roads
c) Two way regulation on one road
d) Two way regulation on both roads
View Answer
Answer: d
Explanation: The maximum number of conflict points is formed in two ways regulation on
both roads is 24.
10. The specifications for road signs are specified by __________
a) IRC 6
b) IRC 21
c) IRC 67
d) IRC 97
View Answer
Answer: c
Explanation: The specifications for road signs are specified by IRC 67-2010.
11. The diameter of the small size information board is?
a) 600mm
b) 900mm
c) 1200mm
d) 1500mm
View Answer
Answer: a
Explanation: The diameter of the small size information board is 600mm, for medium size is
900mm and the large size diameter is 1200mm.
12. Which type of board should be installed if the speed limit is 100kmph?
a) Small
b) Medium
c) Large
d) Not required
View Answer
Answer: c
Explanation: Large sizes of boards are required when speed limit exceeds 100kmph, for
lesser speeds small and medium sized boards can be used.
13. Give way sign is of __________
a) Triangular shape
b) Circular shape
c) Octagonal shape
d) Hexagonal shape
View Answer
Answer: a
Explanation: Give way sign is of triangular shape and it is coloured with a red border and
white background.
14. STOP sign is having __________
a) Octagonal shape
b) Circular shape
c) Triangular shape
d) Any shape
View Answer
Answer: a
Explanation: STOP symbol is of octagonal shape and covered in red background and red
border.
15. The clearance time is indicated by __________
a) Red
b) Amber
c) Green
d) White
View Answer
Answer: b
Explanation: The clearance time is indicated by amber, in some places yellow and blue
color also used.

Highway Engineering Questions and Answers – Traffic


Regulation and Control – 2
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering test focuses on “Traffic Regulation and Control – 2”.

1. To reduce the conflict points which method is preferable?


a) Restricting the entry in one side
b) Widening of the roads
c) Use of traffic signals
d) Diverting the traffic
View Answer
Answer: c
Explanation: In this case, use of traffic signals is advisable as it will be useful to control the
traffic up to a certain extent; if it becomes heavy, then diverting may be another option
which is not convenient.
2. One of the disadvantages of traffic signals is?
a) Provide orderly moment at intersection
b) The quality of the traffic flow improves
c) Traffic handling capacity increases
d) The rear end collision increases
View Answer
Answer: d
Explanation: The rear end collisions are common in very highly populated cities, if there is a
sudden stoppage of vehicles there is a chance of rear end collision.
3. The traffic signals that are installed for pedestrians are called __________
a) Traffic control signals
b) Pedestrian signals
c) Special traffic signals
d) Automatic signals
View Answer
Answer: b
Explanation: The signals that are installed for pedestrians are called as pedestrian signals;
they are useful when there is no person to control the traffic.
4. The clearance time for amber is usually __________
a) 0.5sec
b) 1sec
c) 1.5sec
d) 3sec
View Answer
Answer: d
Explanation: The clearance time for amber may be assumed as 2sec to 4 sec, in most of
the cities it is assumed as 3 seconds.
5. In trial cycle method, the average time headway is assumed as __________
a) 2sec
b) 2.5sec
c) 3sec
d) 3.5sec
View Answer
Answer: b
Explanation: The average headway in the trial cycle method is assumed as 2.5sec for 15
minutes of trial cycle.
6. The number of cycles for a trial period of 45 sec is?
a) 20
b) 22
c) 25
d) 30
View Answer
Answer: a
Explanation: Number of cycles=900/45
=20.
7. If the number of cycles in trial cycle method is 20, for traffic of 170 on one road and 160
on other road, then calculate the total green time in sec.
a) 38
b) 39
c) 40
d) 41
View Answer
Answer: d
Explanation: Green time on 1st road=170*2.5/20
=21.25
Green time on 2nd road=160*2.5/20
=20
Total green time=41 sec.
8. In approximate method of signals, the average time taken to cross by the pedestrian is?
a) 4sec
b) 5sec
c) 6sec
d) 7sec
View Answer
Answer: d
Explanation: In approximate method, the time taken is assumed as the crossing time and
initial time taken to cross, which should not be less than 7sec.
9. There is a traffic flow of 250 vehicles on road A and 200 vehicles on road B, if the green
signal time on road A is 15 sec, then the green signal time of road B is?
a) 10sec
b) 11sec
c) 12sec
d) 13sec
View Answer
Answer: b
Explanation: From the relationship,
Ga/Gb=na/nb
Ga/Gb=250/200
Gb=12sec.
10. If the amber time at a signal is 3 sec and the green signal time is 25sec, find the red
signal time?
a) 22sec
b) 21sec
c) 28sec
d) 29sec
View Answer
Answer: c
Explanation: The total red time is the sum of green time and amber time, so total red
time=25+3=28sec.
11. Which of the traffic signal method is based on saturation flow?
a) Trial cycle method
b) Webster method
c) IRC method
d) Approximate method
View Answer
Answer: b
Explanation: The saturation flow is the maximum flow which occurs on the peak hours and it
is the maximum flow, in absence of data it is assumed as 1600PCU.
12. On a 2 phase road, the saturation flow on road A is 1000 and normal flow is
250,whereas on road B the saturation flow is 1500 and normal flow is 500,the total red time
is 10 sec, find optimum cycle length.
a) 35sec
b) 36sec
c) 37sec
d) 38sec
View Answer
Answer: c
Explanation: Ya=250/1000=0.4
Yb=500/1500=0.3
Y=Ya+Yb=0.7
C0=1.5*L+5/ (1-Y)
C0=1.5*14+5/ (1-0.7)
C0=87sec.
13. Which type of traffic island can be used for reduction of conflict point?
a) Divisional Island
b) Channelized Island
c) Pedestrian Loading Island
d) Rotary Island
View Answer
Answer: d
Explanation: The major conflicting points can be mostly reduced by rotary islands, which are
mostly used near major traffic intersections.
14. The indicators that may be marked for visible outline of the road is called __________
a) Roadway indicator
b) Roadway delineator
c) Roadway line
d) Roadway markings
View Answer
Answer: b
Explanation: The indicators that are marked for the visible outline are called as roadway
indicators, they are of 3 types they are roadway indicator, hazard makers and object
markers.
15. The guide posts are usually of height?
a) 0.6m
b) 0.7m
c) 0.8m
d) 2.0m
View Answer
Answer: c
Explanation: The guide posts are usually of height 0.8-1.2m and they are placed at 45
degree angle for clear visibility.

Highway Engineering Questions and Answers – Design of


Traffic Intersections
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Design of Traffic Intersections”.
1. Which of the following is not an intersection at grade?
a) Un-channelized
b) Channelized
c) Rotary
d) Different level intersections
View Answer
Answer: d
Explanation: The intersection at grade include un channelized, channelized and rotary
intersections, the different level intersections are used for over pass and under pass.
2. An intersection that is provided for different levels of road is called __________
a) Intersection at grade
b) Grade separated intersections
c) Channelized intersection
d) Rotary intersection
View Answer
Answer: b
Explanation: An intersection that is provided for different levels of road is called grade
separated intersection, thus eliminating the crossing manoeuvre.
3. If the velocity of a vehicle is 60kmph and the other vehicle velocity is 20kmph, then the
relative velocity is?
a) 80kmph
b) 40kmph
c) 20kmph
d) 60kmph
View Answer
Answer: b
Explanation: The relative velocity is the difference of the velocities moving in same direction
and sum of the velocities of vehicle moving in opposite direction.
4. If the angle of merging is low, then the relative speed will be __________
a) Low
b) High
c) Medium
d) Depends on width of pavement
View Answer
Answer: a
Explanation: If the angle of merging is small, then the relative velocity will be low and impact
will be low.
5. If an additional pavement is provided for lane change, then that intersection is called
__________
a) Tee intersection
b) Rotary intersection
c) Flared intersection
d) Skewed intersection
View Answer
Answer: c
Explanation: If an additional pavement is provided for lane change, then that intersection is
called as flared intersection, it is provided in very crowded areas.
6. Which of the following is not a requirement for the intersection at grade?
a) Area of conflict should be large
b) Adequate visibility
c) Avoiding sudden change of path
d) Sufficient radius should be provided
View Answer
Answer: a
Explanation: The intersection at grade requirements do not include large conflict area, it
says the area of conflict should be as less as possible.
7. The most complex type of intersections for traffic operation is __________
a) Un-channelized
b) Channelized
c) Rotary
d) Grade separated
View Answer
Answer: a
Explanation: The channelized intersections are the most complex type of intersections for
traffic operation, but they are very easy to construct.
8. The procedure of adopting medians and traffic island in an un-channelized intersection is
called __________
a) Dividing
b) Crossing
c) Channelizing
d) Designing
View Answer
Answer: c
Explanation: The procedure of adopting medians and traffic island in an un-channelized
intersection is called as channelizing of the intersection.
9. In India the design velocity at rotary is considered as __________
a) 30kmph
b) 40kmph
c) 50kmph
d) 60kmph
View Answer
Answer: b
Explanation: In India, usually there is no limit to approach the rotary but for safety it is
considered as 40kmph for design purposes.
10. If the coefficient of friction is 0.43, and the design velocity is 40kmph then the radius of
curve is?
a) 20m
b) 25m
c) 28m
d) 30m
View Answer
Answer: d
Explanation: The radius of curve is given by
R=V2/127f
R=40*40/ (127*0.43)
R=30m.
11. The minimum radius for rotary recommended by IRC is?
a) 1.3 times of entry radius
b) 1.33 times of entry radius
c) 1.5 times of entry radius
d) 1.7 times of entry radius
View Answer
Answer: b
Explanation: IRC recommends an average radius of 1.33 times the entry radius for rotary
design.
12. If the average width of the entry section is 3m and the exit is 6m then the average width
is?
a) 4m
b) 4.5m
c) 5.0m
d) 5.5m
View Answer
Answer: b
Explanation: The average width is average of entry and exit width
=3+6/2
=4.5m.
13. The PCU value near rotary is highest for __________
a) Cars
b) Bus
c) Cycle
d) Animal drawn vehicles
View Answer
Answer: d
Explanation: The highest value for PCU near rotary is for animal drawn vehicle which is 4 to
6 PCU units.
14. In a traffic lane the traffic moving extreme left is 250 PCU and in extreme right it is 240
PCU, the sum of the weaving traffic crossing left and right is 500 PCU, find proportion of
weaving traffic.
a) 0.5
b) 1.5
c) 2.5
d) 3.0
View Answer
Answer: a
Explanation: b is the proportion of traffic entering into rotary, c is the proportion of traffic
leaving the rotary, a is the proportion of traffic moving in the left lane and d is the proportion
of traffic moving in the right line
P=b + c/ (a + b + c+ d)
P=500/ (250+500+240)
P=0.5.
15. The capacity of rotary in PCU per hour for a proportion of weaving traffic 0.5 and the
width of weaving section is 12m, average width of entry is 0.4m and length of the weaving
section is 7.2m.
a) 1088 PCU
b) 1100PCU
c) 1200 PCU
d) 1300PCU
View Answer
Answer: a
Explanation: Qi = 280W [1+e/W][1-p/3] / (1+W/L)
Q=280*12*[1+0.4/12][1-0.5/3]/(1+12/7.2)
Q=1088PCU.

Highway Engineering Questions and Answers – Design of


Parking Facility
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Design of Parking Facility”.

1. The best type of interchange can be provided with __________


a) Rotary
b) Diamond
c) Partial cloverleaf
d) Full cloverleaf
View Answer
Answer: d
Explanation: Full clover leaf interchange provides all the required facilities for interchange
and it is the most convenient to use.
2. A grade intersection may be provided if the PCU exceeds __________
a) 5000
b) 6000
c) 7000
d) 10000
View Answer
Answer: d
Explanation: If the PCU value exceeds 10000 then the grade separators may be used as
and when required.
3. The capacity of an uncontrolled intersection is __________
a) 1000 to 1200 vehicles /hour
b) 1100 to 1200vehilces/hour
c) 1200 to 1400 vehicles/hour
d) 1400 to 1600 vehicles/hour
View Answer
Answer: c
Explanation: The capacity of an uncontrolled intersection is 1200-1400 vehicles/hour if there
is no traffic signal or police to control it.
4. The ramps in the grade separated intersections do not include __________
a) Direct
b) Semi direct
c) Indirect
d) Cloverleaf
View Answer
Answer: d
Explanation: Clover leaf is a type of inter change, it is not an intersection, whereas all the
remaining are a type of intersection.
5. The product of fast moving vehicles and number of trains should exceed by how much to
justify the bypass road construction?
a) 25000
b) 5000
c) 50000
d) 250000
View Answer
Answer: a
Explanation: If the product of fast moving vehicles and number of trains should exceed by
25000 then we have to justify the bypass road construction and if it exceeds 50000 it is
mandatory.
6. Parking facilities may be classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: b
Explanation: The parking facilities are classified into two types, they are on street and off
street parking.
7. The type of parking in which the vehicles are parked along the kerb is called __________
a) Kerb parking
b) Off-street parking
c) Parallel parking
d) Angle parking
View Answer
Answer: a
Explanation: The type of parking in which the vehicles are parked along the kerb is called
kerb parking.
8. Which type of parking facility is convenient for all types of users?
a) Kerb parking
b) Off-street parking
c) Parallel parking
d) 90 degree parking
View Answer
Answer: d
Explanation: The 90 degree parking is most convenient for users as it is easy to park and
easy to handle even for new users.
9. The maximum number of cars can be parked in __________
a) Kerb parking
b) Off-street parking
c) Parallel parking
d) 90 degree parking
View Answer
Answer: c
Explanation: The maximum number of vehicles can be accommodated for same length in
parallel parking.
10. The number of parking spaces for a kerb of 59m and having the length of car as 5.0m
is?
a) 9
b) 10
c) 11
d) 12
View Answer
Answer: b
Explanation: Number of parking spaces = 59/5.9
=10
Here, extra width of 0.9m is considered, because the vehicles cannot be parked very close.
11. The first stage of the parking lot is __________
a) Entrance
b) Acceptance
c) Storage
d) Delivery
View Answer
Answer: a
Explanation: The first stage of parking lot is entrance followed by acceptance, storage,
delivery and exit.
12. The parking facility in which elevators are required to change to a different level is called
__________
a) Parking lot
b) Multi storeyed building
c) Clover leaf junction
d) Ramp
View Answer
Answer: b
Explanation: In multi storeyed buildings, usually in tall buildings there is an elevator
provided to change the level of parking.
13. In 90 degree parking the length of kerb is 25m, the parking spaces are __________
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13
View Answer
Answer: a
Explanation: Parking spaces in 90 degree parking=25/2.5
=10
14. The place allotted particularly for only parking is called __________
a) Parking lot
b) Parking space
c) Clover space
d) Traffic parking
View Answer
Answer: a
Explanation: The place allotted particularly for only parking is called as parking lot.
15. The most inconvenient method for parking is __________
a) 30 degree parking
b) 45 degree parking
c) 90 degree parking
d) Parallel parking
View Answer
Answer: a
Explanation: 30 degree parking is the most inconvenient as everyone cannot turn in this
angle. 90 degree parking is convenient and in parallel most cars can be handled.

Highway Engineering Questions and Answers – Pedestrian


Facilities
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Pedestrian Facilities”.

1. The road traffic consists of how many types of traffic?


a) Vehicle traffic
b) Pedestrian traffic
c) Vehicular and pedestrian traffic
d) No traffic
View Answer
Answer: c
Explanation: The road traffic consists of both vehicular traffic and pedestrian traffic.
2. Which of the following is not a consequence of pedestrian using roadway?
a) Reduction in effective roadway
b) Reduction in running speed
c) Reduction in capacity of road
d) Increase of zebra crossings
View Answer
Answer: d
Explanation: Zebra crossings are meant only for a crossing of pedestrians, it is not related
to roadway.
3. In which type of transport, walk mode is mandatory?
a) Personal vehicles
b) Public transport
c) Ships
d) Airways
View Answer
Answer: b
Explanation: Mostly in public transport like bus and metros, walking is mandatory for a long
distance.
4. What is the most vulnerable part of the traffic?
a) Traffic jam
b) Vehicles
c) Pedestrians
d) Cattle
View Answer
Answer: c
Explanation: Pedestrians are the most vulnerable part of traffic and they should be treated
with the utmost care.
5. What is the main objective of the pedestrian facility?
a) To minimize the pedestrian conflicts
b) To minimize the traffic conflicts
c) To minimize the traffic on road
d) To maximize the pedestrians on road
View Answer
Answer: a
Explanation: The main objective of the pedestrian facility is to minimize pedestrian conflicts
caused by vehicles.
6. The studies that are conducted for planning the facilities of pedestrians is called
__________
a) Pedestrian studies
b) Pedestrian volume studies
c) Geometric studies
d) Statistics
View Answer
Answer: b
Explanation: The studies that are conducted for planning the facilities of pedestrians are
called pedestrian volume studies.
7. The width requirement of side walk depends on __________
a) Pedestrian flow
b) Traffic flow
c) Pedestrian and traffic flow
d) Climatic conditions
View Answer
Answer: a
Explanation: The width requirement of side walk depends on the pedestrian flow of that
area, traffic doesn’t travel on footpath and climate doesn’t affect the pedestrian but affects
the design.
8. The pedestrian facilities are planned for __________
a) Present requirement
b) Estimated growth of population
c) Past population
d) Both present and past requirements
View Answer
Answer: b
Explanation: The facilities like footpath and sidewalks are planned for the future estimated
population.
9. What is the minimum width of side walk?
a) 1.0m
b) 1.5m
c) 1.75m
d) 2.0m
View Answer
Answer: b
Explanation: The minimum width of side walk is considered as 1.5m it may be more
depending on the requirement.
10. The width requirement of side walk is decided with the help of __________
a) Pedestrians
b) Vehicles
c) Pedestrian flow
d) Vehicular flow
View Answer
Answer: c
Explanation: The width requirement of side walk is decided with the help of pedestrian flow,
its width is decided based on pedestrian flow.
11. The dead width usually considered as __________
a) 0.5m
b) 1.0m
c) 1.5m
d) 2.0m
View Answer
Answer: b
Explanation: The dead width usually is considered as 1.0m and in shopping areas it may be
more, it is a width which is not mostly used, usually left for a setback.
12. If the side walk is 1.5m, then the capacity of pedestrians in one way is __________
a) 1200
b) 800
c) 1600
d) 2400
View Answer
Answer: a
Explanation: If the side walk is 1.5m, then the capacity of pedestrians in one way is 1200, it
increases with increase in the width.
13. The cross slope of paved footpath may be __________
a) 1 to 2%
b) 2 to 3%
c) 3 to 4%
d) 4% only
View Answer
Answer: c
Explanation: The cross slope of footpath may be 3 to 4% and in unpaved it may be 4 to 6%.
14. Which of the following is a controlled type of pedestrian crossing?
a) Pavement marking
b) Studs
c) Warning signs
d) Pedestrian signals
View Answer
Answer: d
Explanation: Pedestrian signals are a type of traffic signals used to control the pedestrian
traffic, warning signals are for traffic.
15. The approach velocity as per IRC for pedestrian crossing facilities is __________
a) 60kmph
b) 65kmph
c) 70kmph
d) 75kmph
View Answer
Answer: b
Explanation: The approach velocity as per IRC is considered as 65kmph, for the safety of
pedestrians but it may depend varying on the conditions.

Highway Engineering Questions and Answers – Highway


Lighting
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Highway Lighting”.

1. The highway accidents occur mostly at __________


a) Day time
b) Night time
c) Both day and night
d) Early morning hours
View Answer
Answer: b
Explanation: The highway accidents occur mostly at night time if adequate lighting is not
provided.
2. Highway lighting is more important at __________
a) Cities
b) Towns
c) Villages
d) Bridges
View Answer
Answer: d
Explanation: Highway lighting is more important at bridges because its boundaries should
be visible even at night time.
3. Road lighting is a __________
a) Advantage for users
b) Disadvantage for users
c) Economically profitable
d) Obstruction for users
View Answer
Answer: a
Explanation: Road lighting is an added advantage for users, even headlight of vehicles may
be sufficient but it would be better if it is provided.
4. During the construction of highway, more highway lighting preference is given to
__________
a) Village
b) Town
c) City
d) Intersections
View Answer
Answer: d
Explanation: During the construction of highway, more highway lighting preference is given
to intersections, as it is the most critical place.
5. If the object appears darker than the road surface it is called __________
a) Discernment
b) Partial discernment
c) Silhouette
d) Reverse silhouette
View Answer
Answer: c
Explanation: If the object appears darker than the road surface it is called as silhouette. If
the reverse process occurs it is called reverse silhouette.
6. Which of the pavement is better for highway lighting?
a) Black top surface
b) Cement concrete
c) WBM
d) Gravel roads
View Answer
Answer: b
Explanation: Cement concrete roads have a better visibility than other all roads, but they are
more expensive.
7. The objects adjacent to the pavement are seen by __________
a) Silhouette
b) Reverse silhouette
c) Lamps
d) Head lights
View Answer
Answer: b
Explanation: The objects adjacent to the pavement are seen by a process called as reverse
silhouette.
8. The intensity of highway lighting is measured in __________
a) Lux
b) Candela
c) Lumen
d) Dioptres
View Answer
Answer: a
Explanation: The intensity of highway lighting is measured usually in lux, dioptre is unit of
focal power, candela and lumen are also units of intensity of light, but not usually used.
9. The minimum amount of highway lighting to be provided on urban roads is __________
a) 10 Lux
b) 15 Lux
c) 30 lux
d) 40 Lux
View Answer
Answer: c
Explanation: IRC recommends a minimum of 30 lux on urban roads and 15 lux on rural
roads.
10. Which of the design factors considered in roadway lighting provide all the necessary
features?
a) Lamps
b) Luminaire distribution of light
c) Spacing of lighting
d) Lateral placements
View Answer
Answer: b
Explanation: The design factors considered in roadway lighting provide all the necessary
features are luminaire distribution of light.
11. Which lamps are preferred at intersections?
a) Sodium-vapour
b) Mercury
c) Filament
d) Fluorescent
View Answer
Answer: a
Explanation: Sodium vapour lights are mostly preferred at intersections, as they provide
more lighting and are economical.
12. The ratio of average illumination recommended by IRC is?
a) 0.3
b) 0.4
c) 0.5
d) 0.6
View Answer
Answer: b
Explanation: The ratio of average illumination recommended by IRC is 0.4, for national
highway it is better if it is more than 0.4 for illumination purpose.
13. The clearance recommended by IRC for poles in urban roads is?
a) 0.3m
b) 0.4m
c) 0.5m
d) 0.6m
View Answer
Answer: d
Explanation: The clearance recommended by IRC is 0.6m from raise of kerb and in non-
availability of space it may be reduced to 0.3m.
14. The spacing between the highway lamps is __________
a) 10 to 15m
b) 15 to 30m
c) 30 to 45m
d) 30 to 60m
View Answer
Answer: d
Explanation: The spacing between the highway lamps is between 30-60m, they are not
fixed they may vary but they are recommended between 30-60m distance.
15. The maintenance factor of highway is assumed as __________
a) 0.5
b) 0.6
c) 0.7
d) 0.8
View Answer
Answer: d
Explanation: The average life or maintenance factor can be assumed as 80% or 0.8, this is
an assumption only it may also be 100%.

Highway Engineering Questions and Answers – Traffic


Planning and Management
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Traffic Planning and Management”.

1. Land use, transportation and road network plans are __________


a) Inter linked
b) Intra linked
c) Not linked
d) Depends on the network
View Answer
Answer: a
Explanation: Land use, transportation and road network plans are inter linked to each other
and they are inseparable.
2. What is the main cause of accidents in urban areas?
a) Improper planning
b) Extra wide roads
c) Additional thickness of the pavement
d) Traffic congestion
View Answer
Answer: a
Explanation: The main cause of accidents in urban areas is improper planning, no adequate
facilities and increase of traffic.
3. The first stage in the function of traffic engineering department is?
a) Planning and design
b) Collection of data
c) Investigations
d) Finance
View Answer
Answer: b
Explanation: The first stage in the function of the traffic engineering department is a
collection of data followed by analysis and design.
4. Traffic forecast is not influenced by __________
a) GDP
b) Industrial output
c) Population
d) Weather
View Answer
Answer: d
Explanation: Weather cannot influence the traffic forecast, as it is not related to traffic
engineering, the remaining directly or indirectly are related to the traffic.
5. Demographic factors do not include __________
a) GDP
b) Population in urban cities
c) Population in rural areas
d) Overall population
View Answer
Answer: a
Explanation: Demographic factors include population, the population in urban and rural
areas, GDP accounts for economic factors.
6. The NHDP are being undertaken by private companies on the basis of __________
a) Profit
b) Revenue
c) BOT
d) Commission basis
View Answer
Answer: c
Explanation: In India mostly private and govt. sectors follow BOT which means build
operate transfer, it is built by a private firm and later transferred to govt.
7. The traffic will increase if the __________
a) Price of fuel decreases
b) Price of vehicles decreases
c) Price of fuel decreases
d) Price of vehicles decreases
View Answer
Answer: b
Explanation: The traffic increases if the prices of vehicle decreases, price of fuel may
increase and decrease, but if the price of the vehicle decreases then the traffic increases.
8. The traffic population is estimated by __________
a) Arithmetic method
b) Geometric method
c) Incremental increase method
d) Harmonic method
View Answer
Answer: b
Explanation: The population forecast is calculated by
P=P0 (1+r)n
Where, P is the expected population, n is the number of years, P 0 is the present population.

Highway Engineering Questions and Answers – Materials


used in Highway Construction
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Materials used in Highway Construction”.

1. The materials not included in highway construction are __________


a) Stone
b) Dust
c) Soil
d) Petrol
View Answer
Answer: d
Explanation: Petrol is not used directly in highway construction, but by-product like bitumen
is used. Stone, dust and soil may be used in subgrade and base.
2. For places where there is a passage of flood water then the highway has to be built on
__________
a) Embankment
b) Subway
c) Overpass
d) Underpass
View Answer
Answer: a
Explanation: If the HFL is more than the formation level of the road which is going to be
provided, then it has to be built on embankment.
3. The layer which is constructed above embankment is called __________
a) Sub grade
b) Fill
c) Base
d) Sub base
View Answer
Answer: a
Explanation: The embankment is the lowest layer and it is below the sub grade, base is
above sub base, sub base is above the sub grade.
4. The highest CBR number is required for __________
a) Pavement
b) Sub grade
c) Sub base
d) Base
View Answer
Answer: b
Explanation: CBR number decreases with an increase in height, the soil requires the
highest CBR and the pavement requires the lowest CBR.
5. What is the most common waste material used in construction?
a) Fly ash
b) Slag
c) Pozzolona
d) Rice husk
View Answer
Answer: a
Explanation: Fly ash is an industrial waste obtained from the thermal plants, it has been
mandatory to use the fly ash in bricks.
6. Bitumen is a by-product of __________
a) Wood
b) Petroleum
c) Kerosene
d) Coal
View Answer
Answer: b
Explanation: Bitumen is obtained by burning the petroleum at high temperatures, it is mostly
used in the construction of flexible pavements.
7. Tar is a by-product of __________
a) Wood
b) Petroleum
c) Kerosene
d) Coal
View Answer
Answer: a
Explanation: Tar is a by-product which is obtained from wood, tar and bitumen may look
similar, but they are not the same.
8. In the initial stage of construction which type of pavement is cheap?
a) Flexible
b) Rigid
c) Composite
d) WBM
View Answer
Answer: a
Explanation: Flexible pavements are easy to construct and have cheaper cost than C. C
pavements and also they are easily accessible to the users.

Highway Engineering Questions and Answers – Soil – 1


« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Soil – 1”.

1. A good soil should have __________


a) Ease of compaction
b) Temporary strength
c) High sensitivity
d) High void ratio
View Answer
Answer: a
Explanation: A good soil should have ease of compaction, permanent strength and less
sensitivity.
2. The process by which the water voids are removed is called __________
a) Compaction
b) Consolidation
c) Permeability
d) Shear strength
View Answer
Answer: b
Explanation: The water voids are mostly removed by consolidation; it is a long process so
mostly compaction is used.
3. If the GWT rises to the ground level, then the bearing capacity reduces by __________
a) 1/2
b) 1/3
c) 1/4
d) 3/4
View Answer
Answer: a
Explanation: The bearing capacity of the soil reduces by 50% if the ground water rises to
the ground level.
4. What is the most common method used for the removal of voids in soil?
a) Compaction
b) Consolidation
c) Permeability
d) Shear strength
View Answer
Answer: a
Explanation: Compaction is the most commonly used method for removal of voids; it is
mostly done by modified proctor or standard proctor test.
5. What is the volume of voids in the 3 phase diagram of soil?
a) Volume of air
b) Volume of water
c) Volume of air and volume of water
d) Volume of solids
View Answer
Answer: c
Explanation: Both the volume of air and volume of water contribute to the voids in the 3
phase diagram of soil.
6. What is the ratio of volume of voids and volume of soil solids?
a) Void ratio
b) Porosity
c) Saturation
d) Air content
View Answer
Answer: a
Explanation: The ratio of volume of voids and volume of soil solids is called as void ratio,
porosity is the ratio of voids and total volume, saturation is volume of voids in volume of
water, air content is air voids in volume.
7. Montimorrite is a type of mineral which causes expansive behaviour is found in
__________
a) Black cotton soil
b) Laterite soil
c) River soil
d) Glacial soil
View Answer
Answer: a
Explanation: Montimorolite is a type of mineral which is of expansive nature, it is found in
mostly black cotton soil.
8. The soil that is formed by the action of wind is called __________
a) Lacustrine soil
b) Alluvial soil
c) Aeolian soil
d) Glacial soil
View Answer
Answer: c
Explanation: The soil that is formed by the action of wind is called as Aeolian soil, lacustrine
by lakes, alluvial by River and glacial by glacier.
9. The maximum density which is desirable in highway embankments is __________
a) Dry density
b) Saturated density
c) M.D.D
d) O.M.C
View Answer
Answer: c
Explanation: The maximum density which is desirable in highway embankments is M.D.D, if
it is greater than MDD then it’s density decreases.
10. The void ratio can never be __________
a) Less than 1
b) Greater than 1
c) Less than zero
d) Equal to 1
View Answer
Answer: c
Explanation: The void ratio can never be less than zero, as it is a positive quantity, but it can
be greater than 1 or equal to 1.
11. In Indian system the soil is classified as per __________
a) USCS
b) ISCS
c) BIS
d) ASTM
View Answer
Answer: b
Explanation: In Indian system the soil is classified as per ISCS. In international as per
USCS, BIS regards the standard in India and ASTM in USA.
12. The theoretical void ratio of sand is taken as __________
a) 0.87
b) 0.91
c) 1.01
d) 1.03
View Answer
Answer: b
Explanation: The theoretical void ratio of sand is taken as 0.91.
13. If the water content of a soil sample is 25%, and dry density is 15KN/m 3 then its dry
density in KN/m3 is?
a) 18.75
b) 19
c) 20
d) 21
View Answer
Answer: a
Explanation: Ὑd=Ὓ/1+w
Ὓ=15*1.25
=18.75KN/m3.
14. If the permeability is high then its void ratio is __________
a) High
b) Low
c) Medium
d) Depends on soil
View Answer
Answer: a
Explanation: If the void ratio is high then, the permeability of the soil will be very high, for
example gravel in which there is a lot of void ratio so the permeability is very high.
15. The property of soil by which its state and size changes are called __________
a) Activity
b) Sensitivity
c) Thixotropy
d) Shear strength
View Answer
Answer: c
Explanation: Thixotropy means changing in touch; it is used for very sensitive soils.

Highway Engineering Questions and Answers – Soil – 2


« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Quiz focuses on “Soil – 2”.
1. What is the specific gravity of sand?
a) 2.5
b) 2.6
c) 2.7
d) 2.9
View Answer
Answer: c
Explanation: The specific gravity of sand is usually considered as 2.7-2.8 in non-availability
of data.
2. In field, the dry density of soil can be determined by?
a) Oven method
b) Sand bath
c) Burning
d) Sand replacement
View Answer
Answer: c
Explanation: If there is no facility of the lab, then the dry density can be instantly tested by
burning.
3. Which type of roller is most suitable for soil compaction?
a) Smooth roller
b) Sheep foot roller
c) Pneumatic roller
d) Hydraulic roller
View Answer
Answer: b
Explanation: The sheep foot roller compact the soil both by the action of kneading and
pressing, so they are the most suitable for compaction.
4. The unpaved shoulder usually consists of __________
a) Gravel
b) Sand
c) Bricks
d) Clay
View Answer
Answer: a
Explanation: In the case of unpaved shoulders, gravel is most preferred because of its
permeability, strength and other advantages.
5. The specific gravity of sand is determined by?
a) Pyconometer
b) Density bottle
c) Hydrometer
d) Oven
View Answer
Answer: b
Explanation: The specific gravity of sand is determined by density bottle method, as it is a
fine grain soil and for coarse aggregate it is tested by pyconometer.
6. The liquid limit of the soil is determined by __________
a) Hydrometer
b) Pyconometer
c) Sand bottle
d) Cassagrandes apparatus
View Answer
Answer: d
Explanation: The liquid limit of the soil is determined by cassagrandes apparatus, which
consists of recording the number of blows for specified water content.
7. The shear strength is more for __________
a) Cohesive soil
b) Non cohesive soil
c) Frictionless soil
d) Dust
View Answer
Answer: a
Explanation: The shear strength is more for cohesive soils, if the soils depend only on
friction then it is very dangerous, so cohesive soil are strong and advisable.
8. The weight of the hammer in modified proctor test apparatus is __________
a) 2.8kg
b) 4.7kg
c) 5.0kg
d) 6.0kg
View Answer
Answer: b
Explanation: The weight of the hammer in a modified proctor test apparatus is 4.7kg and in
simple proctor it is 2.8 kg.
9. Coefficient of permeability is more for __________
a) Gravel
b) Sand
c) Clay
d) Brick
View Answer
Answer: a
Explanation: Coefficient of permeability is more for gravel, as the size increases the
permeability increases, sand has higher permeability than clay and brick has the least
permeability.
10. Which type of soil is suitable for the construction of pavement?
a) Black cotton soil
b) Sand
c) Stone dust
d) Gravel
View Answer
Answer: d
Explanation: Gravel is the most suitable type of soil for pavement construction; replaced
soils are mostly filled by gravel.
11. Coefficient of uniformity is __________
a) D60
b) D10
c) D60/D10
d) D30
View Answer
Answer: c
Explanation: Coefficient of uniformity is D60/D10, where D60 is the percentage of passing for
60mm sieve and D10 is the percentage of passing for 10mm sieve.
12. The slope of curve obtained between the number of blows and water content in the
cassagrande’s method is __________
a) Toughness index
b) Activity
c) Flow index
d) Liquid limit
View Answer
Answer: c
Explanation: The slope of the curve obtained between the number of blows and water
content in the cassagrande’s method is called as flow index.
13. If the sensitivity of the soil is greater than 16 then it is __________
a) Insensitive
b) Little sensitive
c) Highly sensitive
d) Quick
View Answer
Answer: d
Explanation: If the sensitivity of the soil is greater than 16 then it is very quick soil, if it is
near to zero then it is not so sensitive soil.
14. Gravel having well grading is denoted by __________
a) GW
b) GP
c) SM
d) SW
View Answer
Answer: a
Explanation: Gravel having well grading is denoted by GW, where G denotes the gravel and
W defined well grading, P denotes poor grading and S denotes the sand.
15. The fine grain soils are classified according to __________
a) Atterbergs limits
b) Atterbergs charts
c) USCS
d) ISCS
View Answer
Answer: a
Explanation: The fine grain soils are classified according to Atterberg charts, which are
classified as per A-line, they are represented in Atterberg charts and classified as per USCS
and ISCS.

Highway Engineering Questions and Answers – Stone


Aggregates – 1
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Stone aggregates – 1”.

1. If the load value at 2.5mm penetration in CBR is 190kg and the load for 5.0mm
penetration is 48kg, then the CBR value at 5 mm penetration is?
a) 4.6
b) 4.4
c) 4.3
d) 4.1
View Answer
Answer: b
Explanation: CBR value at 5.0mm penetration=48*190/2055
=4.4%
2. The plate bearing test is used to evaluate __________
a) Modulus of sub grade reaction
b) Modulus of sub base reaction
c) Modulus of base reaction
d) Modulus of pavement
View Answer
Answer: a
Explanation: The plate bearing test is used to evaluate the modulus of subgrade reaction “k”
which is used in westergards analysis.
3. If the shear strength of the non-cohesive soil is 84KN/m 2 and angle of friction is 30
degrees, then the normal strength in KN/m2 is?
a) 140
b) 141
c) 143
d) 145
View Answer
Answer: d
Explanation:
S=c+σtanθ
84=σtan30
σ=145
4. Stone aggregate do not have to resist __________
a) Weathering effect
b) Traffic load
c) Wheel load stress
d) Soil load
View Answer
Answer: d
Explanation: Stone aggregate do not have to resist the soil load as they are transferred by
foundation only, weathering traffic and wheel load are directly experienced by aggregates.
5. Sand obtained from river is used as __________
a) Course aggregate
b) Fine aggregate
c) Filling materials
d) Substitute
View Answer
Answer: b
Explanation: Sand obtained from river is used as fine aggregate as it can be used to fill the
voids in the concrete, coarse aggregate is obtained from the rock, sand is not used as filling
material but stone dust can be used if sand is not available.
6. Soft aggregates are used in __________
a) Lower layers
b) Upper layers
c) Everywhere in the pavement
d) Depends on the material
View Answer
Answer: a
Explanation: Soft aggregates cannot resist the weathering action and wheel load of the
vehicle, so they are preferred in lower layers, as they are impacted directly.
7. Which of the following is a soft aggregate?
a) Brick
b) Gravel
c) Clay
d) Silt
View Answer
Answer: a
Explanation: Bricks are not actually aggregates, but the crushed bricks or over burnt bricks
are used as aggregates in pavement they are not so hard as the hard aggregate.
8. Impact value is used to measure?
a) Hardness
b) Toughness
c) Wheel load
d) Strength
View Answer
Answer: b
Explanation: The impact value of an aggregate is used to measure its toughness; if it is
tough then it has a low impact value, hardness is for resistance to abrasion, strength is
resistance to crushing.
9. The capability of aggregate to resist more weathering action and wheel load is called
__________
a) Hardness
b) Toughness
c) Durability
d) Angularity
View Answer
Answer: c
Explanation: Durability is the period till which the aggregate can resist the weathering action
and other loads, hardness is the resistance to abrasion and toughness is the resistance to
impact.
10. If the aggregates are exceptionally strong then they are having impact value which is?
a) Less than 10
b) Less than 15
c) Less than 30
d) Greater than 30
View Answer
Answer: a
Explanation: The aggregates which have a less impact value are exceptionally tough, but
normally the aggregate upto 30% impact value can be used.
11. The skid number for highways should not be less than __________
a) 55
b) 45
c) 35
d) 25
View Answer
Answer: a
Explanation: The skid number for highways should not be less than 55 for national
highways to ensure smooth ride, if it is less than 55 then suitable precautions have to be
taken.
12. The specific gravity for aggregates should be within the range of __________
a) 2.5-2.8
b) 2.6-2.9
c) 2.4-2.6
d) 2.2-2.6
View Answer
Answer: b
Explanation: The specific gravity for aggregates should be within the range of 2.6-2.9 for
pavement construction purposes.
13. The crushing value of the aggregate determines its __________
a) Hardness
b) Strength
c) Toughness
d) Durability
View Answer
Answer: b
Explanation: The resistance to crushing is referred as strength, whereas the resistance to
abrasion is called hardness.
14. The flakiness index for surface dressing should not exceed __________
a) 15%
b) 25%
c) 35%
d) 45%
View Answer
Answer: b
Explanation: The flakiness index for aggregates that are used in the pavement surface
dressing should not exceed 25%, but in any case combined flakiness and elongation index
should never exceed 30%.
15. The sum of flakiness index and elongation index should not exceed __________
a) 15
b) 20
c) 30
d) 40
View Answer
Answer: c
Explanation: IRC recommends the combined flakiness and elongation index not to exceed
30%. for the aggregate that should be used in a highway.

Highway Engineering Questions and Answers – Stone


Aggregates – 2
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering MCQs focuses on “Stone aggregates – 2”.

1. Aggregates obtained from which type of rocks are strong?


a) Igneous
b) Sedimentary
c) Metamorphic
d) Rocks formed by weathering
View Answer
Answer: a
Explanation: Aggregates that are obtained from igneous rocks are strongest they include
granite, basalt. Sedimentary are obtained from igneous rocks and metamorphic from
igneous and sedimentary so they are not so strong.
2. What is the maximum size that can be used in plain concrete?
a) 40 mm
b) 20 mm
c) 100 mm
d) 80 mm
View Answer
Answer: d
Explanation: The maximum size of aggregate that can be used in plain concrete is 80mm
with ease of workability, however they exceed in some special cases up to 100 mm, mostly
20 mm aggregate is used in RCC and 40 mm in pavements.
3. What is the maximum size of aggregate that can be used in R.C.C?
a) 10mm
b) 15mm
c) 20mm
d) 25mm
View Answer
Answer: c
Explanation: The maximum size of aggregates used in RCC is limited to 20mm, for ease of
compaction and workability, however 10 mm, 15 mm are also used, in some exceptions 25
mm also is used.
4. The flaky aggregates should not exceed __________
a) 1/2 of mean dimension
b) 3/4th of mean dimension
c) 3/5th of mean dimension
d) 1/8th of mean dimension
View Answer
5. The factors which effect the formation of metamorphic rocks are?
a) Heat
b) Pressure
c) Heat and pressure
d) Molten lava
View Answer
Answer: c
Explanation: Metamorphic rocks are obtained both from sedimentary and igneous rocks,
which are influenced by factors like heat and pressure.
6. The fine aggregates are having a size less than __________
a) 5mm
b) 4.75mm
c) 2.36 mm
d) 75 microns
View Answer
Answer: b
Explanation: If the sieve size of aggregates less than 4.75mm, then it is called as fine
aggregate. If it exceeds 4.75 mm it is gravel, if it is less than 75 microns it is a fine grain soil.
7. Which type of aggregates gives good workability?
a) Round
b) Flaky
c) Angular
d) Irregular
View Answer
Answer: a
Explanation: The aggregates which gives more ease of working and workability is round
aggregate, flaky and angular also used in some cases, irregular also are used in
pavements.
8. If the bulk density of an aggregate is 2.6kg/lit and Gs is 2.8 then, the percentage of voids
is __________
a) 7.1
b) 71
c) 710
d) 0.71
View Answer
Answer: a
Explanation: Percentage of voids=G-Ὑ/G
=2.8-2.6/ (2.8)
=7.14%.
9. The dividing and operating of aggregates into different sizes is called __________
a) Sieve analysis
b) Gap grading
c) Impact
d) Hardness
View Answer
Answer: a
Explanation: The operating and division of the aggregates as per size is called as sieve
analysis, in which the particles are divided as per size, gap grading is a part of the graph
drawn in sieve analysis.
10. The expansion of aggregate on reaction with water is called __________
a) Swelling
b) Bulking
c) Expelling
d) Breaking
View Answer
Answer: b
Explanation: If the aggregate reacts with water and its volume increase then it is called as
bulking, swelling is absorption of water, expelling is the removal of water, and breaking is a
complete failure.
11. The skid resistance is measured in __________
a) Swedish pendulum number
b) British pendulum number
c) Indian pendulum number
d) Friction coefficient
View Answer
Answer: b
Explanation: The skid resistance of the pavement is measured in British pendulum number,
which is obtained just by rubbing the material with equipment.
12. Which material can be replaced in concrete for a strong pervious concrete pavement?
a) Water
b) Course aggregate
c) Fine aggregate
d) Cement
View Answer
Answer: b
Explanation: Apart from replacement, there are many materials that can be used for
substitution, for a strong pervious concrete pavement better option is to replace coarse
aggregate.
13. The minimum grade of concrete required for pavement design is __________
a) M30
b) M35
c) M40
d) M45
View Answer
Answer: c
Explanation: The minimum grade of concrete required for pavement is M40 as it has to
resist both wheel loads and weathering action, M30 for low volume roads, M45 may be
more helpful.
14. The aggregates which do not have sufficient strength like waste bricks can be used in
__________
a) Base
b) Shoulder
c) Surface
d) Footpath
View Answer
Answer: d
Explanation: The aggregates which don’t have sufficient strength can be used in footpath as
it is not so important component, surface and shoulder use gravel, base mostly requires
high strength soil.

Highway Engineering Questions and Answers – Bituminous


Binders
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Bituminous Binders”.

1. Bitumen is obtained from __________


a) Wood
b) Petroleum
c) Coal
d) Kerosene
View Answer
Answer: b
Explanation: Bitumen is a product that can be obtained from petroleum, bitumen is the most
preferred material for pavement now.
2. Tar is obtained from __________
a) Wood
b) Petroleum
c) Coal
d) Kerosene
View Answer
Answer: a
Explanation: Tar is a byproduct of wood, both tar and bitumen look similar and used for
pavement.
3. Tar is not used now because of __________
a) Cost
b) Efficiency
c) Harmful effects
d) Not satisfactory
View Answer
Answer: c
Explanation: Tar is not being used now because of its heating effects and poisonous gases
released during heating.
4. Bitumen is __________
a) Pyrogenous
b) Natural
c) Either natural or pyrogenous
d) Artificial
View Answer
Answer: c
Explanation: The bitumen may be natural or pyrogenous which is completely soluble in
carbon disulfide and carbon tetrachloride.
5. The bitumen is completely soluble in __________
a) Carbon monoxide
b) Carbon dioxide
c) Carbon sulfide
d) Carbon disulfide
View Answer
Answer: c
Explanation: Bitumen is completely soluble in carbon disulfide and carbon terachloride,
these are the chemical substances in which bitumen dissolves completely.
6. The resistance to flow is measured by __________
a) Flash and fire
b) Viscosity
c) Penetration test
d) Ductility test
View Answer
Answer: b
Explanation: The resistance to flow of the liquid is called as viscosity, the other tests are
also conducted for bitumen, in viscosity the viscosity grade of bitumen is obtained.
7. The temperature used in highway pavement in degrees centigrade is __________
a) 130
b) 120
c) 115
d) 175
View Answer
Answer: d
Explanation: The temperature varies between 130 and 175 degrees centigrade and it may
also be above it, depending on the exposure of heat and time taken, usually it cools down
very fast.
8. The solvent used in cut back bitumen is __________
a) Kerosene
b) Oil
c) Petrol
d) Diesel
View Answer
Answer: a
Explanation: The solvent mostly used in the cutback bitumen is kerosene, this bitumen is
economical than others, oil petrol and diesel are inflammables so they should not be
preferred.
9. The bitumen surface becomes stiff in __________
a) Summer
b) Winter
c) Rainy
d) Spring
View Answer
Answer: b
Explanation: The bitumen becomes softer in summer due to heating and stiffer in winter due
to cooling.
10. Which bitumen does not need heating?
a) Paving grade
b) Cut back
c) Modified
d) Bitumen emulsion
View Answer
Answer: b
Explanation: The cutback bitumen which is the most economical type may or may not
require heating, whereas the remaining required to be heated.
11. The distance between two samples in penetration test should be __________
a) 10mm
b) 15mm
c) 20mm
d) 25mm
View Answer
Answer: a
Explanation: The minimum distance between samples must be 10mm in a penetration test,
if it is less than 10 mm then there is no accurate value for penetration.
12. Which of the following grade of bitumen is harder?
a) 30/40
b) 60/70
c) 80/100
d) All are equal
View Answer
Answer: a
Explanation: Lesser the value of bitumen stiffer will be the bitumen, 30/40 is the least value,
whereas 80/100 is the highest value, so it is the most soft bitumen.
13. The temperature in penetration test is __________
a) 25
b) 30
c) 27
d) 35
View Answer
Answer: a
Explanation: The room temperature of the bitumen test is considered as 25 as per theory,
practically it may not be possible, it may be 27 to 35 also in India.
14. The SI unit of viscosity is?
a) Stoke
b) Pascal
c) Pascal second
d) Dynes
View Answer
Answer: c
Explanation: The SI unit of viscosity is Pascal second, Pascal is for pressure, Stoke is CGS
unit, Dynes is also a CGS unit.
15. The softening point of bitumen in the given options (in degree Celsius) will be
__________
a) 25
b) 30
c) 35
d) 80
View Answer
Answer: c
Explanation: The softening point of bitumen may be between 35 and 70 in most of the
cases, so here 35 is the most appropriate
Highway Engineering Questions and Answers – Bituminous
Paving Mixes
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Bituminous Paving Mixes”.

1. Which layer of pavement should withstand stress?


a) Surface
b) Sub grade
c) Sub base
d) Base
View Answer
Answer: a
Explanation: The stresses and wheel load are to be transferred from pavement surface
course to the soil sub grade, automatically the remaining three layers with stand the stress.
2. The surface of bitumen should be __________
a) Smooth
b) Rough
c) Sufficient enough to resist friction
d) Very smooth
View Answer
Answer: c
Explanation: The surface of bitumen should neither be smooth nor rough, it should have
adequate frictional resistance.
3. The DBM is used in __________
a) Local streets
b) Rural roads
c) Highway
d) Concrete bridges
View Answer
Answer: c
Explanation: The DBM is a high quality bitumen mix used in highways and expressways,
but they should fulfill some requirements to be used.
4. The filler material should pass from __________
a) 0.075mm
b) 0.75mm
c) 7.5mm
d) 75mm
View Answer
Answer: a
Explanation: The filler material should have 85 to 100 percent passing from 0.075mm sieve,
then only it can be used in highway and express way.
5. Rutting may be avoided by __________
a) Good compaction
b) Good aggregate
c) Good filler
d) Good workmanship
View Answer
Answer: b
Explanation: The rutting is a problem caused in summer which can be avoided by using
good aggregate, good filler and good compaction may not be enough, but good aggregate
with good workmanship will be sufficient to avoid rutting.
6. Bleeding may be avoided by __________
a) Water voids
b) Air voids
c) Porosity
d) Water content
View Answer
Answer: b
Explanation: The bleeding may be avoided by providing sufficient air voids in the mix, as it
is due to leakage of the water from the mix, if air voids are provided then first air escapes
and then the water.
7. Which aggregate produce higher stability of mix?
a) Gravel
b) Sharp sand
c) Rounded sand
d) Fly ash
View Answer
Answer: b
Explanation: Sharp sand and crushed aggregate produce higher stable mix than gravel and
round sand.
8. Maximum size of aggregate in base course is?
a) 25 mm
b) 50 mm
c) 40 mm
d) 30 mm
View Answer
Answer: b
Explanation: The maximum size of aggregate in base course is 50mm, but 20 mm, 30 mm
and 40 mm are also used extensively.
9. Maximum size of aggregate in surface course is?
a) 18.5mm
b) 19.5mm
c) 20.5mm
d) 21.5mm
View Answer
Answer: a
Explanation: The maximum size in surface course of pavement is 18.5mm, as we move
downward the size of the aggregate increases.
10. The specific gravity of bitumen lies between __________
a) 0.8 & 0.9
b) 0.95 & 0.97
c) 0.97 & 1.02
d) 1.02 & 1.05
View Answer
Answer: c
Explanation: The specific gravity of bitumen is between 0.97&1.02 which depends on the
grade of bitumen.
11. Volume of mineral aggregate is?
a) VV+VB
b) Vv-Vb
c) VV*Vb
d) VV/VB
View Answer
Answer: a
Explanation: The volume of aggregate is expressed as the sum of volume of voids and
volume of bitumen.
12. The specified method for bitumen mix in India is?
a) Hveem
b) Marshalls method
c) Hubbard method
d) Super paver mix method
View Answer
Answer: b
Explanation: Marshall’s method has been specified by IRC and MORTH for bitumen mix
design in India.
13. The temperature in Marshall’s method is __________
a) 25
b) 30
c) 35
d) 60
View Answer
Answer: d
Explanation: The temperature in Marshall’s design is taken as 60 for bitumen mix design
purposes.
14. Marshall stability determines __________
a) Ductility
b) Flexibility
c) Utility
d) Grade of bitumen
View Answer
Answer: b
Explanation: Marshall’s method is used to determine the flexibility of the given grade of
bitumen.
15. The number of blows in Marshalls test specimen is?
a) 25
b) 30
c) 55
d) 75
View Answer
Answer: d
Explanation: The number of blows to be given in Marshalls test specimen is 75 with a height
drop of 457mm.

Highway Engineering Questions and Answers – Portland


Cement and Cement Concrete
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Portland Cement and Cement Concrete”.

1. What is the minimum grade of concrete in CC pavement?


a) M20
b) M30
c) M40
d) M50
View Answer
Answer: c
Explanation: The minimum grade of concrete required for pavement is M40, as it should
withstand temperature and wheel stresses.
2. The cement used in water logged areas is __________
a) Portland cement
b) Hydrophobic cement
c) Quick setting cement
d) Reediest cement
View Answer
Answer: b
Explanation: The cement mostly used in water logged areas is hydrophobic cement as it will
resist the water from clogging.
3. The waste material mostly used in pavement is __________
a) Fly ash
b) GGBS
c) Rice husk
d) Soil
View Answer
Answer: a
Explanation: The waste material mostly used in pavement is fly ash which is mostly
obtained from thermal power plants.
4. The cement on touching should give __________
a) Cool feeling
b) Hot feeling
c) neutral
d) Very cool feeling
View Answer
Answer: a
Explanation: The cement on touching with hand should give a cool feeling and not break; it
should be free from lumps.
5. Cement specific gravity is measured by __________
a) Water
b) Kerosene
c) Oil
d) Petrol
View Answer
Answer: b
Explanation: The specific gravity of cement is measured by kerosene, because if it is
measured with water then it forms heat of hydration.
6. The specific gravity of cement is __________
a) 2.5
b) 1.44
c) 3.15
d) 30
View Answer
Answer: d
Explanation: The specific gravity of cement is 3.15, it is not like the density which is 1440
kg/m3 because here kerosene is used for density test and in 1 metre cube of volume 30
bags may be filled.
7. One meter cube of cement consists of how many bags of cement?
a) 30
b) 50
c) 15
d) 10
View Answer
Answer: a
Explanation: One meter cube of volume contains 30 bags of cement or 1500kg of cement, it
is actually an assumption that one kg of bag consists of 50 kg cement, but density is
1440kg/m3, so approximately value is 30, but the actual value is more.
8. The density of cement in Kg/m3 is __________
a) 1440
b) 1240
c) 1340
d) 1540
View Answer
Answer: a
Explanation: The density of cement in Kg/m3 is 1440; it is not 3150 because its specific
gravity is measured with kerosene.
9. The initial setting time of cement is not less than __________
a) 30 seconds
b) 300 seconds
c) 30 minutes
d) 300 minutes
View Answer
Answer: c
Explanation: The initial setting time of cement is not less than 30 minutes for ordinary
Portland cement and it may vary for various grades of cement.
10. What is the first test to be done for determining any property of cement?
a) Consistency
b) Setting time
c) Soundness
d) Fineness
View Answer
Answer: a
Explanation: The first test to be done for determining any property of cement is a
consistency test which lies between 27 and 29.
11. The volume of water in setting time test is?
a) 0.78p
b) 0.75p
c) 0.85p
d) 0.95p
View Answer
Answer: c
Explanation: The volume of water in the setting time test is 0.85p where p is the consistency
of the cement sample.
12. The volume of water in soundness test is?
a) 0.6p
b) 0.7p
c) 0.78p
d) 0.8p
View Answer
Answer: c
Explanation: The volume of water in soundness test is 0.78p, where p is the consistency of
the cement sample.
13. The property of cement by which it doesn’t expand is called __________
a) Fineness
b) Soundness
c) Setting time
d) Consistency
View Answer
Answer: b
Explanation: The property of cement by which it doesn’t expand on contact with water is
called as soundness.
14. What is the most commonly used grade of cement?
a) 33
b) 43
c) 53
d) 63
View Answer
Answer: c
Explanation: The most commonly used grade of cement is OPC 53 grade cement for most
of the purposes, fly ash is also mixed in some cement.
15. What is the total grades of cement specified by IRC?
a) 3
b) 6
c) 9
d) 12
View Answer
Answer: c
Explanation: IS has classified the grades of cement depending upon the requirement into 9
categories of various classes and materials.

Highway Engineering Questions and Answers – Design of


Highway Pavements
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Design of Highway Pavements”.

1. The surface of the highway pavement should be designed to allow __________


a) High rolling resistance
b) Low rolling resistance
c) No rolling resistance
d) Very high rolling resistance
View Answer
Answer: b
Explanation: The surface of highway pavement should be designed to allow no rolling
resistance for safety purposes.
2. The soil becomes weak in __________
a) Summer
b) Winter
c) Rainy season
d) Spring season
View Answer
Answer: c
Explanation: The soil becomes weak in rainy season due to the absorption of water in the
soil.
3. The pavement layer is considered superior if it distributes load like a __________
a) Point load
b) Uniformly distributed load
c) Uniformly varying load
d) Triangular load
View Answer
Answer: a
Explanation: The pavement layer is considered most superior if it distributes the load
equally to all parts of pavement.
4. Which of the following pavement has greater life?
a) Bituminous pavements
b) Cement concrete pavements
c) Gravel roads
d) Earth roads
View Answer
Answer: b
Explanation: The cement concrete roads have a greater life than remaining all pavements
which may last even up to 100 years.
5. Which of the following requirement is given most importance in highway design?
a) Structural
b) Functional
c) Seasonal
d) Maintenance
View Answer
Answer: a
Explanation: The structural design like highway speed, geometric design is given the most
importance in design.
6. The surface of the pavement should be __________
a) Smooth
b) Rough
c) Sufficient enough to resist skid
d) Very rough
View Answer
Answer: c
Explanation: The surface of the pavement should be sufficient enough to resist the skid of
vehicles by using friction.
7. Rough and uneven roads increase __________
a) Vehicle cost
b) Petrol cost
c) Accident cost
d) Vehicle operation cost
View Answer
Answer: d
Explanation: Roughness and uneven roads will increase the cost of vehicle operation and
maintenance of vehicle cost.
8. The drainage layer is __________
a) Surface course
b) Sub base
c) Base
d) Sub grade
View Answer
Answer: b
Explanation: The drainage layer is the sub base layer that is used to collect the water from
pavement surfaces to send to ground water.
9. The maximum stress sustained by concrete pavements in kg/cm 2 is __________
a) 40
b) 45
c) 50
d) 55
View Answer
Answer: b
Explanation: The concrete pavements are designed to sustain a stress of 45Kg/cm 2 which is
the maximum limit.
10. The ICPB type of pavement uses __________
a) Concrete paver blocks
b) Fly ash
c) GGBS
d) RMC
View Answer
Answer: a
Explanation: The ICPB uses mostly interlocking concrete paver blocks for the construction
of pavements.
11. The ICPB may be used in __________
a) Water logged areas
b) Parks
c) Footpaths
d) Highways
View Answer
Answer: a
Explanation: The inter locking concrete paver blocks may be used in water logged areas to
absorb the water and send it to the ground water.
12. The design life of flexible pavement is __________
a) 12
b) 10
c) 8
d) 15
View Answer
Answer: d
Explanation: The design life of flexible pavement is considered as 15 years, it may last even
further if properly maintained.
13. The design period of cement concrete road is taken as __________
a) 20
b) 25
c) 30
d) 35
View Answer
Answer: c
Explanation: The design period of cement roads is usually taken as 30 years but they can
even last longer if properly maintained and designed.
14. In India the flexible pavement is designed as per __________
a) MSA
b) KSA
c) CSA
d) FSA
View Answer
Answer: a
Explanation: The flexible pavements are designed as per IRC 37 which uses MSA to
specify the unit of the vehicles.
15. The maximum length of vehicle that can be used on Indian roads is __________
a) 11
b) 12
c) 13
d) 14
View Answer
Answer: b
Explanation: The maximum length of a vehicle in India is restricted as per the rotary design
of the highway which is maximum 12m.

Highway Engineering Questions and Answers – Flexible


Pavement-Components and their Functions
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Flexible Pavement-Components and their Functions”.

1. The most superior material is used in _____________


a) base
b) sub base
c) surface
d) soil
View Answer
Answer: c
Explanation: The most superior material is used in the surface layer of pavement as it is the
layer that is exposed to more number of stresses.
2. The soil sub grade suitable for pavement is _____________
a) Gravel
b) Sand
c) Black cotton soil
d) Red soil
View Answer
Answer: a
Explanation: The soil sub grade most suitable for pavement layer is gravel as it is very
strong rock, black cotton is not suitable for pavement but suitable for crops, sand has a
danger of liquefaction and red soil is not so advisable.
3. The drainage layer is _____________
a) Sub grade
b) Sub base
c) Base
d) Surface
View Answer
Answer: b
Explanation: The drainage layer of the pavement is granular sub base course which collects
water from pavement surfaces.
5. What is the minimum thickness of compacted sub grade?
a) 300 mm
b) 500 mm
c) 700 mm
d) 900 mm
View Answer
Answer: a
Explanation: The minimum thickness of sub grade required is 300mm and in highways it is
500 mm as they are provided with the maximum best facilities.
5. What is the most common test used in evaluating soil strength?
a) CBR
b) DCP
c) Triaxial
d) Plate bearing test
View Answer
Answer: a
Explanation: All the tests are performed but the most commonly used one is CBR, which is
called as California bearing test, performed in India.
6. The CBR standard penetration is __________
a) 2.5 mm
b) 5.0 mm
c) 7.5 mm
d) 25mm
View Answer
Answer: a
Explanation: The standard penetration value of the CBR value is 2.5mm if 5 mm value is
greater then the penetration test is repeated again.
7. What is the minimum thickness of seal coat?
a) 20mm
b) 25mm
c) 30.m
d) 35mm
View Answer
Answer: a
Explanation: The minimum thickness of the seal coat required is 20mm for bitumen
pavement, seal coat is a layer above the flexible pavement surface.
8. The impact value of aggregate used in the pavement is __________
a) 30
b) 40
c) 50
d) 60
View Answer
Answer: a
Explanation: The aggregate impact value should not be more than 30% for aggregate used
in bitumen if it is less than 30 the aggregate may be replaced.
9. The abrasion value of the aggregate in pavement should be less than __________
a) 30
b) 40
c) 50
d) 60
View Answer
Answer: b
Explanation: The abrasion value of aggregate should not be more than 40% for the
aggregate tested by Los Angeles abrasion test, if it is more than 40, then it may be rejected.
10. The specifications for highway are prepared by __________
a) IRC
b) MORTH
c) BIS
d) NHAI
View Answer
Answer: b
Explanation: The specifications for the highway are prepared by MORTH, which is the
Ministry of Road Transport and Highway.

Highway Engineering Questions and Answers – Factors


Affecting Design and Performance of Flexible Pavements
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Factors
Affecting Design and Performance of Flexible Pavements”.

1. The number of factors considered for flexible pavement is ______________


a) One
b) Two
c) Three
d) Five
View Answer
Answer: d
Explanation: The design factors that are considered are wheel load, soil, climate, pavement
layer, drainage.
2. The contact pressure is given by _____________
a) Pa
b) a/P
c) P/A
d) PA
View Answer
Answer: c
Explanation: The contact pressure is given by P/A, where P is wheel load and A is area of
contact.
3. The distribution of circular load was obtained by _____________
a) Wester guard
b) Boussinesq
c) McAdam
d) Taylor
View Answer
Answer: b
Explanation: The stress distribution for the circular load was obtained by Boussinesq, in
which he assumed homegenous and elastic material.
4. What is the last step in the design of flexible pavement?
a) Design of sub grade
b) Design of base
c) Design of mix
d) Design of the pavement thickness
View Answer
Answer: d
Explanation: The last step in the design of the pavement is design of pavement thickness,
after design of mix, design of sub grade, sub base and base.
5. If one or more wheels act as a single load then it is called as _____________
a) EASEL
b) EQWL
c) EQML
d) EQVL
View Answer
Answer: a
Explanation: If one or more wheels act as a single load then it is called as an equivalent
single wheel load.
6. The pressure in pneumatic tyres should not exceed _____________
a) 10Kg/cm2
b) 9.5Kg/cm2
c) 9Kg/cm2
d) 8Kg/cm2
View Answer
Answer: b
Explanation: The maximum tyre pressure in pneumatic tyre is 9.5kg/cm 2.
7. The revised legal load of HCV in India in tonnes is _____________
a) 8.17
b) 9.17
c) 10.2
d) 11.2
View Answer
Answer: c
Explanation: The maximum legal load in India is considered after revision as 10.2 tonnes,
before it was 8.17 tonnes only.
8. The legal load considered in the benklemen beam method is _____________
a) 8.17
b) 9.17
c) 10.2
d) 11.2
View Answer
Answer: a
Explanation: The maximum legal load in benklemen beam method is considered as 8.17
tonnes or 8170 kg.
[Link] load dispersion is assumed at an angle of _____________
a) 45°
b) 60°
c) 75°
d) 90°
View Answer
Answer: a
Explanation: The angle of the dispersion is assumed as 45° in the ESWL for the ease of
construction and calculation.
10. The equivalent wheel load factors are calculated by using _____________
a) First power law
b) Second power law
c) Third power law
d) Fourth power law
View Answer
Answer: d
Explanation: The load factor follows the fourth power law for the calculation of VDF and load
factor.
11. What is the standard wheel load in Ewl factor?
a) 4080 kg
b) 9160 kg
c) 8170 kg
d) 5100 kg
View Answer
Answer: a
Explanation: The load is considered for only one wheel which is 4080kg, it is considered as
the half of the legal load.
12. The rate of growth in traffic in urban areas is assumed as _____________
a) 7.5%
b) 8.0%
c) 8.5%
d) 9.0%
View Answer
Answer: a
Explanation: The rate of growth in traffic for urban areas is assumed as 7.5%, it may also
vary depending on the requirement.
13. The constant value used in the calculation of CSA is _____________
a) 365
b) VDF
c) LDF
d) N
View Answer
Answer: a
Explanation: Except the value of 365, all the other constant vary depending on the lane,
vehicle and traffic.
14. The presence of moisture content causes _____________
a) Swelling
b) Shrinkage
c) Alternate swelling and shrinkage
d) Frost
View Answer
Answer: a
Explanation: The presence of moisture content in any water absorbed soil causes the
swelling of soil and ultimately gives rise to cracks.
15. Which frost heave is dangerous?
a) Unlike frost heave
b) Like frost heave
c) Uneven frost heave
d) Even frost heave
View Answer
Answer: c
Explanation: The frost heave which is caused in cold temperatures raises the edges of the
pavement, if they are uneven then it is very dangerous.

Highway Engineering Questions and Answers – Stresses in


Flexible Pavements
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Stresses in Flexible Pavements”.

1. Boussinesq assumed soil as _____________


a) Homogeneous
b) Heterogeneous
c) Rigid
d) Flexible
View Answer
Answer: a
Explanation: The assumption by Boussinesq was the soil is homogeneous, elastic and
isotropic under a circular load.
2. Two elastic theory was developed by _____________
a) Boussinesq
b) Westergard
c) Burnister
d) McAdam
View Answer
Answer: c
Explanation: The two elastic theory was developed by Burnister after Boussinesq developed
the equation for evaluation of stress.
3. Boussinesq assumed the load as a _____________
a) Point load
b) UDL
c) UVL
d) Triangular load
View Answer
Answer: a
Explanation: Boussinesq assumed the load as a single point load acting at a depth z and
radius r.
4. The ratio of z/a=0 represent the stress at _____________
a) Top surface
b) Bottom surface
c) Middle
d) Maximum stress point
View Answer
Answer: a
Explanation: The depth is zero, so the stress represented is at the surface of the pavement.
5. The z is a function of _____________
a) P, a
b) P, z
c) P, a, z
d) P only
View Answer
Answer: c
Explanation: The depth is a function of the stress, depth and radius of the load acting on the
point.
6. The ratio of the radius r/a=0 represents _____________
a) Center of chart
b) Center of load
c) Center of stress
d) Center of the pavement
View Answer
Answer: a
Explanation: The radius is zero so it is possible only in a chart, which represents a point in
the center of the chart.
7. The Poisson’s ratio of soil is assumed as _____________
a) 0.5
b) 0.6
c) 0.7
d) 0.8
View Answer
Answer: a
Explanation: The Poisson’s ratio for a homogeneous soil is assumed as 0.5.
8. At surface the value of constant F is _____________
a) 1
b) 1.18
c) 1.5
d) 2
View Answer
Answer: c
Explanation: The value of the constant F in finding out the deflection is 1.5.
9. The unit of deflection is measured in _____________
a) mm
b) N mm
c) joule
d) watt
View Answer
Answer: a
Explanation: The deflection is measured in mm, cm or m depending on the requirement of
the pavement.
10. The constant in rigid pavement design is _____________
a) 1.5
b) 1.18
c) 2
d) 3
View Answer
Answer: b
Explanation: The constant value of the pavement in rigid pavement design is assumed as
1.18.
11. The diameter of the plate in plate load test is _____________
a) 30 cm
b) 30 mm
c) 3 m
d) 0.3 m
View Answer
Answer: a
Explanation: The diameter of the plate used in the plate bearing test is 30 cm, it is a rigid
plate.
12. What is the minimum deflection assumed in plate bearing test?
a) 0.25 mm
b) 0.25 cm
c) 2.5 cm
d) 2.5 m
View Answer
Answer: b
Explanation: The deflection is usually fixed in plate bearing test and it varies between 0.25
cm and 0.5 cm.
13. The layer which should have high modulus of elasticity is?
a) Soil
b) Sub grade
c) Sub base
d) Pavement
View Answer
Answer: d
Explanation: The modulus of elasticity should increase as the pavement layer increase from
bottom to top.
14. What is the most superior material used in the pavement?
a) DBM
b) WBM
c) Tar
d) Bitumen
View Answer
Answer: d
Explanation: The most superior material used in the pavement is bitumen which is mostly
used for the surface layer.
15. In which layer system the modulus of elasticity will be equal for all layers?
a) Single
b) Double
c) Triple
d) Four layer
View Answer
Answer: a
Explanation: In the single layer of system all the layers have same modulus of elasticity
which means it is covered with only one material.

Highway Engineering Questions and Answers – Flexible


Pavement Design Method – 1
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Flexible Pavement Design Method – 1”.

1. How many types of methods are there to design a flexible pavement?


a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: c
Explanation: There are three types of methods to design a flexible pavement they are
empirical, semi empirical and theoretical method.
2. Empirical method is dependent on the strength of _____________
a) Soil
b) Sub base
c) Base
d) Surface
View Answer
Answer: a
Explanation: The strength of the soil sub grade is used to design the flexible pavement,
because the sub base and base are more stronger than the sub grade, so design depends
on sub grade only.
3. The stress strain approach is used in _____________
a) Empirical method
b) Semi empirical method
c) Theoretical
d) CBR method
View Answer
Answer: b
Explanation: The design of pavement using stress strain approach is used in semi empirical
method, which depends both on theory and graph.
4. CBR is a _____________
a) Measure of soil strength
b) Flexible pavement design method
c) Rigid pavement design method
d) Measure of soil characteristics
View Answer
Answer: b
Explanation: CBR is a method of designing flexible pavement by using the soil
characteristics.
5. The design charts are prepared based on _____________
a) Climate
b) Past experience
c) Location
d) Traffic
View Answer
Answer: b
Explanation: The design charts are prepared based on the past experience hence they are
not reliable, as it changes according to location.
6. For which material the semi empirical method is useful?
a) Elastic
b) Plastic
c) Rigid
d) Semi rigid
View Answer
Answer: a
Explanation: If the material is elastic, then it will obey hookes law, so after that limit it is not
so useful.
7. The CBR method was developed by _____________
a) California division of highway
b) IRC
c) MORTH
d) NHAI
View Answer
Answer: a
Explanation: In 1925, the California division of the highway designed the CBR method for
the design of flexible pavement.
8. The soaking period in CBR sample is _____________
a) 2 days
b) 3 days
c) 4 days
d) 5 days
View Answer
Answer: c
Explanation: The soaking period usually specified is four days which may not be sufficient
for some highways.
9. What is the total thickness of the pavement?
a) Constant
b) Changes with sub grade
c) Changes with sub base
d) Changes with base
View Answer
Answer: a
Explanation: The total thickness of the pavement remains constant as it does not depend on
the number of layers.
10. As per MORTH the specified compaction of density is _____________
a) 95%
b) 96%
c) 100%
d) 99%
View Answer
Answer: c
Explanation: MORTH recommends a field density of 97% for heavy compaction, in some
cases it recommended even 99 or 100% of lab density.
11. The top 500mm of soil sub grade should be compacted at _____________
a) OMC
b) MDD
c) Dry density
d) Saturated density
View Answer
Answer: a
Explanation: The top 500mm layer in the soil sub grade should be compacted at OMC, to
obtain M.D.D, only at M.D.D the soil gets its maximum strength.
12. For how much amount of rainfall soaking of specimen is not required?
a) 100 mm
b) 200 mm
c) 300 mm
d) 500 mm
View Answer
Answer: d
Explanation: For a rainy area which is having an amount of rainfall more than 500 mm, then
soaking of specimen is not required.
13. What is the maximum aggregate size in CBR method?
a) 20 mm
b) 30 mm
c) 40 mm
d) 50 mm
View Answer
Answer: a
Explanation: The maximum size of aggregate should be 20 mm in the design of flexible
pavement if it is more than 20 mm then above layers are not valid.
14. The critical stress is considered in _____________
a) Surface
b) Sub base layer
c) Sub grade
d) Both sub grade and surface
View Answer
Answer: d
Explanation: Both horizontal stress and vertical stress are considered for flexible pavement
and measured at these two layers.
15. The design factor not considered in CBR is _____________
a) Weather
b) Traffic
c) VDF
d) Growth rate
View Answer
Answer: a
Explanation: The weather factor is not considered in CBR method as it keeps changing
frequently, growth rate keeps increasing, VDF is a constant so climate doesn’t actually
affect the CBR.

Highway Engineering Questions and Answers – Flexible


Pavement Design Method – 2
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering online test focuses on “Flexible Pavement Design Method
– 2”.

1. The heavy commercial vehicles are considered if their weight exceeds __________
a) 3.0 t
b) 4.0 t
c) 5.0 t
d) 6.0 t
View Answer
Answer: a
Explanation: The HCV are used to study the pavement design if their weight exceeds 3
tonnes.
2. Axle load studies are carried out on a minimum sample of __________
a) 10%
b) 15%
c) 20%
d) 25%
View Answer
Answer: c
Explanation: The minimum sample size of axle load considered in India is 20%.
3. The overlay design is laid for a maximum life span of __________
a) 5 years
b) 7 years
c) 9 years
d) 10 years
View Answer
Answer: d
Explanation: The maximum life span of an overlay design is 10 years, it may be also 5
years for small roads.
4. What is the most commonly used overlay?
a) Flexible over rigid
b) Rigid over flexible
c) Flexible over flexible
d) Rigid over rigid
View Answer
Answer: c
Explanation: The most commonly used overlay is flexible over flexible, rigid over flexible
and rigid over rigid are also used but flexible is the most preferred and used pavement.
4. The average vehicles considered for pavement studies are __________
a) 150
b) 1500
c) 150 to 1500
d) 15000
View Answer
Answer: c
Explanation: The commercial vehicles per day are considered as 150 to 1500 for pavement
design studies.
5. The VDF of a lane if the CVPD is greater than 1500 in plain terrain is?
a) 4.5
b) 2.5
c) 3.0
d) 4.0
View Answer
Answer: a
Explanation: The VDF in plain terrain is 4.5 if the CVPD is greater than 1500, it mainly
depends on the commercial vehicle and terrain.
6. The VDF in hilly terrain for CVPD less than 1500 is?
a) 1
b) 1.5
c) 2.0
d) 2.5
View Answer
Answer: b
Explanation: The VDF in hilly terrain is less than that in plain and rolling terrain so it is 1.5,
because hill roads don’t have traffic as plain terrain.
7. The depth of rutting criterion is obtained by __________
a) Micro strain
b) Macro strain
c) Traffic
d) Elasticity modulus
View Answer
Answer: a
Explanation: Based on research the rutting criterion depends on the vertical strain on sub
grade, which is responsible for developing cracks.
8. The lane distribution factor on undivided roads with single lane carriage way is
__________
a) 0.5
b) 1
c) 1.5
d) 2
View Answer
Answer: b
Explanation: The lane distribution factor is assumed as 1 on an undivided road with single
carriage way.
9. The least lane distribution factor value is least for __________
a) Single lane
b) Double lane
c) Three lanes
d) Four lanes
View Answer
Answer: d
Explanation: The least lane distribution factor is least for four lane highway which is 0.45,
because any vehicle can move in it’s own lane and is independent so it is less.
10. The joint filling sand should have fines are __________
a) 75 microns
b) 85 microns
c) 95 microns
d) 100 microns
View Answer
Answer: a
Explanation: The joint filling sand should have passed 2.36 mm and fines should pass 75
microns to be used in highway construction.

Highway Engineering Questions and Answers – Rigid


Pavements-Components and their Functions
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Rigid Pavements-Components and their Functions”.

1. The PQC denotes __________


a) Paved quality cement
b) Paved quality concrete
c) Pavement quality concrete
d) Paved quantity cement
View Answer
Answer: c
Explanation: The PQC denotes the pavement quality concrete which is used in rigid
pavement.
2. The layer not required in cement road is __________
a) Sub grade
b) Sub base
c) Base
d) Surface
View Answer
Answer: c
Explanation: The base course may be required but in cement road it is not mandatory, it is
better if it is provided.
3. The cement slab is provided with __________
a) Long joints
b) Longitudinal joints
c) Transverse joints
d) Both Longitudinal and transverse joints.
View Answer
Answer: d
Explanation: A cement slab is provided with both the longitudinal and transverse joints in
both the direction as a slab is not laid at a stretch, it may be useful for identification.
4. The soil sub grade design is done by __________
a) Plate bearing test
b) CBR
c) Plate load test
d) Shear test
View Answer
Answer: a
Explanation: The most commonly used test is plate bearing test which was developed by
Westergard.
5. Failure in rigid pavement occurs due to __________
a) More compaction
b) Less compaction
c) More load
d) Less load
View Answer
Answer: b
Explanation: The greater compaction effort does not lead to any loss but if the compaction
is less then there may be a failure.
6. What is the size of particles preferred in GSB layer of pavement?
a) 0.075 mm
b) 0.150 mm
c) 0.300 mm
d) 0.600 mm
View Answer
Answer: a
Explanation: The size of aggregate used in pavement GSB layer should be 0.075mm and
have 5% fines.
7. What is the failure in GSB layer of rigid pavement?
a) Pumping
b) Blowing
c) Pumping and blowing
d) Fatigue
View Answer
Answer: c
Explanation: The most commonly found failure in the GSB layer is pumping and blowing,
these failure mainly take place due to the water.
8. The drainage layer of pavement can __________
a) Increase the pavement life
b) Decrease the pavement life
c) Increase the pavement thickness
d) Decrease the pavement thickness
View Answer
Answer: a
Explanation: The pavement thickness is constant and does not depend on granular sub
base layer and if maintained properly it can increase the life span.
9. The base course uses __________
a) RCC
b) Wet lean concrete
c) Dry lean concrete
d) Heavy weight concrete
View Answer
Answer: c
Explanation: The most commonly used concrete for base is high quality concrete of lean
concrete.
10. The spacing between construction joints in rigid pavement is?
a) 4.5 m
b) 5.0 m
c) 5.5 m
d) 6.0 m
View Answer
Answer: b
Explanation: The spacing between construction joints in rigid pavement is formed for
expansion and contraction of pavement which is 5.0 m.

Highway Engineering Questions and Answers – Factors


affecting Design and Performance of CC Pavements
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering online quiz focuses on “Factors affecting Design and
Performance of CC Pavements”.

1. What is the gap provided in slabs?


a) 20 mm
b) 30 mm
c) 35 mm
d) 40 mm
View Answer
Answer: a
Explanation: The slabs are provided with a gap of usually 20 mm for expansion in summer
season.
2. The stress in pavement changes __________
a) Daily
b) Seasonally
c) Annually
d) Depends on pavement
View Answer
Answer: a
Explanation: The stress in pavement changes daily according to the temperature on
surface, actually it changes every minute but we can’t calculate it for every minute so
assumption is taken it changes daily.
3. The spacing of joint depends on __________
a) Type of joint
b) Type of construction
c) Type of material
d) Same for all joints
View Answer
Answer: a
Explanation: The spacing between the two joints depends on the type of joint, it may be 4.5
m for longitudinal and 3.5 m for transverse joint.
4. How many factors contributing to the flexural stress of a pavement?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: b
Explanation: The most influence factors are wheel load and temperature stress in rigid
pavement.
5. The life span of a rigid pavement depends on __________
a) Magnetic action
b) Frictional action
c) Location of loading
d) Seasonal change
View Answer
Answer: c
Explanation: The life span of most of the pavement is dependent on the location of loading
of the wheel.
6. The term ‘a’ denotes?
a) Radius of wheel
b) Radius of the area of contact
c) Radius of the equivalent area of contact
d) Radius of axle
View Answer
Answer: c
Explanation: The term ‘a’ denotes the radius of equivalent area of contact, which indicates
the value of the radius of wheel in which that is in contact.
7. The stresses are found in how many places of rigid pavement?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: c
Explanation: The stresses are found in three parts of pavement they are interior, edge and
corner.
8. What is the maximum fatigue ratio of rigid pavement?
a) 0.45
b) 0.65
c) 0.8
d) 0.9
View Answer
Answer: d
Explanation: For a rigid pavement the fatigue ratio of the pavement is 0.45 to 0.9, in any
case the value should not exceed 0.9.
9. The ratio of flexibility strength applied due to a load and the flexural stress is called
__________
a) Stress ratio
b) Strain ratio
c) Stress and strain ratio
d) Bulk modulus
View Answer
Answer: a
Explanation: The ratio of flexibility strength due to a load and it’s original flexural strength is
called stress ratio.
10. There will be no fatigue if stress ratio is kept below __________
a) 0.44
b) 0.50
c) 0.70
d) 0.9
View Answer
Answer: a
Explanation: If the stress ratio is kept below 0.44, then there is no chance of fatigue, so the
pavement is designed at a stress ratio of less than 44%.
11. The design load is taken as __________
a) 15th percentile load
b) 85th percentile load
c) 98th percentile load
d) 99th percentile load
View Answer
Answer: c
Explanation: The load considered is 98th percentile load which is exceeded only by 2.0% of
vehicles.
12. The load safety factor assumed is __________
a) 1
b) 1.2
c) 1.5
d) 1.6
View Answer
Answer: b
Explanation: The load safety factor is assumed as 1.2 for HCV, it may be even higher if it is
an undivided pavement.
13. No warping stress is developed if the temperature __________
a) Constant
b) Less than normal
c) More than normal
d) Changes frequently
View Answer
Answer: a
Explanation: The temperature must remain the same at both top and bottom of the slab to
prevent warping stress.
14. Proximity to sea contributes to __________
a) Warping stress
b) Seasonal stress
c) Climatic factor
d) Weathering factor
View Answer
Answer: c
Explanation: The proximity to sea contributes to the corrosion which is considered as a
factor in the climate changes.
15. The maximum stress in summer by pavement is experienced at __________
a) Morning
b) Mid noon
c) Evening
d) Night
View Answer
Answer: b
Explanation: The most worst stress is experienced in the pavement at mid noon usually in
summer it is very high.

Highway Engineering Questions and Answers – Stresses in


Rigid Pavements
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Stresses in Rigid Pavements”.

1. What are the major stresses in CC pavement?


a) Wheel load stress
b) Warping stress
c) Wheel load and warping stress
d) Frictional stress
View Answer
Answer: c
Explanation: The major stress is caused due to wheel load and temperature, remaining all
are the minor stresses.
2. What is the unit of ‘K’?
a) Kg
b) Kg/cm
c) Kg/cm2
d) Kg/cm3
View Answer
Answer: d
Explanation: The modulus of sub grade reaction is the pressure per deflection unit, it was
obtained by Westrergaard for deflection analysis.
3. The deflection in Westergaard analysis is __________
a) 0.125
b) 0.250
c) 0.375
d) 0.500
View Answer
Answer: a
Explanation: The deflection is assumed as 0.125 in Westergaard analysis, it is constant
value for the deflection for modulus of sub grade reaction.
4. The Poisson’s ratio of concrete is __________
a) 0.15
b) 0.3
c) 0.6
d) 1.1
View Answer
Answer: a
Explanation: The Poisson’s ratio of concrete is mostly assumed as 0.15 however it may lie
between 0.13 and 0.15.
5. The deflection of slab is dependent on __________
a) Flexural strength
b) Compressive strength
c) Tensile strength
d) Roughness
View Answer
Answer: a
Explanation: The deflection is dependent on the flexural strength of the material on how it
breaks.
6. The stiffness of slab mainly depends on __________
a) Radius of wheel
b) Radius of rotary
c) Radius of relative pavement
d) Radius of relative pavement
View Answer
Answer: d
Explanation: The radius of relative stiffness mainly depends on the soil sub grade reaction.
7. If any load is placed at interior away from all edges then it is called __________
a) Edge loading
b) Far edge loading
c) Interior loading
d) Exterior loading
View Answer
Answer: c
Explanation: The loading that takes place inside of the pavement away from all edges is
called as interior loading.
8. The loading which does not exist is __________
a) Edge
b) Interior
c) Exterior
d) Corner
View Answer
Answer: c
Explanation: The loading that doesn’t exist is exterior loading because a load cannot be
outside of pavement.
9. The distance at which the crack is developed is given by __________
a) 2.58 al
b) 2.58(al)
c) 1.58al
d) 0.58al
View Answer
Answer: b
Explanation: The distance is given by the equation 2.58al, where a is the radius of wheel
distribution and l is radius of relative stiffness.
10. Warping stress coefficient charts were prepared by __________
a) Burnister
b) Telford
c) Bradbury
d) IRC
View Answer
Answer: c
Explanation: The charts were prepared by Bradbury, assuming it depends on seasonal
coefficient and radius of relative stiffness.

Highway Engineering Questions and Answers – Rigid


Pavement Design Methods
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Rigid Pavement Design Methods”.

1. Based on topography and climate of the location which factor is estimated?


a) Temperature
b) Pavement quality
c) Pavement thickness
d) Pavement design method
View Answer
Answer: b
Explanation: The thickness is the most important factor that is designed as per requirement,
pavement quality and pavement method are indirectly dependent on pavement design.
2. The warping stress is dependent on __________
a) Length of slab
b) length and width of slab
c) Thickness of slab
d) Water content in slab
View Answer
Answer: b
Explanation: The warping stress is due to the variation in the temperature of the pavement
depends on length and width.
3. The first thickness assumed in pavement is called __________
a) IRC thickness
b) MORTH thickness
c) Trial thickness
d) Estimated thickness
View Answer
Answer: c
Explanation: The first thickness is assumed as a trail thickness, it may be later revised after
design.
4. The factor of safety is the stress caused at __________
a) Mid day
b) Summer
c) Winter
d) Rainy
View Answer
Answer: a
Explanation: The stress caused is measured at the mid day due to wheel load and
temperature stress.
5. What is the minimum factor of safety for rigid pavement?
a) 1
b) 1.1
c) 1.5
d) 1.7
View Answer
Answer: b
Explanation: The minimum factor of safety is 1.1 and if it doesn’t satisfy then the pavement
thickness is revised.
6. The Westergaard equation was modified by __________
a) Bradbury
b) Burnister
c) Teller and Sutherland
d) Telford
View Answer
Answer: c
Explanation: The Westergaard analysis gave low stress results so it was modified by Teller
and Sutherland at edge.
7. If the flexural strength of a pavement is 45 and it’s stress is 40 then factor of safety is
__________
a) 1
b) 1.1
c) 1.15
d) 1.2
View Answer
Answer: c
Explanation: The ratio of the flexural strength to total flexural stress is called as factor of
safety.
9. The pavement thickness is usually assumed in rigid pavement as __________
a) 20 cm
b) 25 cm
c) 30 cm
d) 35 cm
View Answer
Answer: b
Explanation: The trail thickness usually assumed in rigid pavement is 25 cm, if it doesn’t
satisfy then the pavement thickness is revised.
10. The temperature differential in coastal regions in India for a thickness of 25 cm is
__________
a) 15
b) 16.2
c) 17
d) 18
View Answer
Answer: b
Explanation: The temperature differential in coastal regions in India is assumed as 16.2
degrees centigrade as recommended by IRC.
11. What is the minimum quality of thickness in the low volume roads?
a) 15
b) 20
c) 25
d) 35
View Answer
Answer: d
Explanation: The minimum grade required is M 40 but for low volume roads M 30 roads can
be used.
12. The cement concrete roads are designed with __________
a) Plain concrete
b) RCC
c) ICPB
d) Bitumen
View Answer
Answer: a
Explanation: The cement slab is provided with dowel bars but it’s not considered as
reinforced concrete.
13. The dowel bars are provided __________
a) Longitudinally
b) Laterally
c) Any directoion required
d) In base of pavement
View Answer
Answer: a
Explanation: The dowel bars are provided mostly in longitudinal direction to prevent
movement of pavement.
14. The minimum diameter of dowel bar used is __________
a) 25 mm
b) 35 mm
c) 40 mm
d) 50 mm
View Answer
Answer: a
Explanation: The minimum diameter of dowel bar used in pavement for load transfer is 25
mm.
15. The dowel should transfer __________
a) 40% of safe load
b) 40% of design load
c) 45% of safe load
d) 45% of design load
View Answer
Answer: b
Explanation: The dowels are designed in such a way that it should be able to transfer 40%
of the design axle load.

Highway Engineering Questions and Answers – General


Features of Highway Construction
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“General Features of Highway Construction”.

1. What is the first step in highway construction after paper work?


a) Surveying
b) Estimation
c) Bill of quantities
d) Evaluation
View Answer
Answer: a
Explanation: The first step after the office work in the highway design is surveying, after
surveying the design is approved.
2. The design of the highway should satisfy __________
a) Structural requirement
b) Drainage system
c) Economical
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: The design of highway should satisfy economy, drainage and structural
requirement.
3. The economical highway can be achieved by __________
a) Cheap aggregate
b) Good quality aggregate
c) Good aggregate and less transport cost
d) More transport cost and less quality aggregate
View Answer
Answer: c
Explanation: The maximum cost of aggregate doesn’t affect the highway cost, it is the
transport cost which has a greater effect.
4. The embankment is constructed by using __________
a) Soil
b) Fly ash
c) GGBS
d) Bricks
View Answer
Answer: a
Explanation: The soil embankment is constructed by using the locally available soil, if not
satisfied we can replace it by stronger soils.
5. The embankment construction should always be __________
a) Above MSL
b) At MSL
c) Above HFL
d) below MSL
View Answer
Answer: c
Explanation: The embankment should always be constructed above HFL, as it may effect
the pavement when floods occur if laid above MSL.
6. The part of pavement left over for drainage is called __________
a) Sub base
b) Footpath
c) Ken
d) Shoulder
View Answer
Answer: d
Explanation: The part which is left over for the water to drain off is called as shoulder, it may
be paved or unpaved.
7. The raise of ground water reduces the capacity by __________
a) 66.66%
b) 51.33%
c) 50%
d) 75%
View Answer
Answer: c
Explanation: If the ground water raises to ground level, then the bearing capacity of the soil
sub grade reduces to 50%.
8. Embankment are laid __________
a) Above ground level
b) Below ground level
c) 3.0 m above ground level
d) 5.0m above foundation level
View Answer
Answer: b
Explanation: Most of the embankments are laid below the ground level by cutting and then
filling.

Highway Engineering Questions and Answers –


Embankment and Subgrade
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Embankment and Subgrade”

1. What is the last step in design of embankment?


a) Height
b) stability of slope
c) Stability of foundation
d) Settlement
View Answer
Answer: b
Explanation: After the highway embankment construction, the stability of slope should be
checked, settlement takes place after a few days and height is checked in design itself.
2. If the height of embankment increases __________
a) Slope stability increases
b) Slope stability remains constant
c) Slope has to reduced
d) Slopes need to be flattered
View Answer
Answer: d
Explanation: The slopes need to be flattered if the embankment height is increased, if the
embankment height is small then slope may be kept constant.
3. The fill material used in embankment is __________
a) Peat
b) Silt
c) Clay
d) Granular soils
View Answer
Answer: d
Explanation: The granular soil with less plasticity are more preferable in filling material.
4. The settlement is due to __________
a) More compaction
b) Inadequate compaction
c) Temperature
d) Air pressure
View Answer
Answer: b
Explanation: The settlement is due to the inadequate compaction effort which leads to
excess settlement.
5. The stability of foundation is checked to ensure __________
a) Lateral strength
b) Compressive strength
c) Shear strength
d) Tensile strength
View Answer
Answer: c
Explanation: The stability of the foundation is checked to ensure the soil satisfies the shear
strength requirement.
6. Stability of slopes change with __________
a) Climate
b) Increase in load
c) Increase in soil
d) Increase in width of pavement
View Answer
Answer: b
Explanation: The stability of slope mostly depends on the type of load if it changes the
stability requirement will also change.
7. An embankment is classified as high if height exceeds __________
a) 3.0 m
b) 4.0 m
c) 5.0 m
d) 6.0 m
View Answer
Answer: c
Explanation: The embankment is classified as a high embankment if height exceeds 5.0m, if
it is less than 5.0 m they may be medium height or small height embankments.
8. What is the most common natural problem found in embankment?
a) Settlement
b) Stability of foundation
c) Stability of slope
d) Soil erosion
View Answer
Answer: d
Explanation: All the problems are encountered by a highway engineer but soil erosion is a
natural problem which cannot be avoided.
9. The investigation of embankment should be carried out for __________
a) Twice the height of embankment
b) Thrice the height of embankment
c) Exact height of embankment
d) Half height of embankment
View Answer
Answer: a
Explanation: The investigation of the embankment should be carried out at twice height of
embankment below the ground level.
10. The consolidation can be achieved faster by __________
a) Clay
b) Peat
c) Sand drains
d) Sand filter
View Answer
Answer: c
Explanation: The Sand drains are a type of drainage system which is used to accelerate the
consolidation.
11. What is the minimum spacing between the two sand beds?
a) 1.0 m
b) 1.5 m
c) 2.0 m
d) 2.5 m
View Answer
Answer: d
Explanation: The minimum spacing between the two sand beds may be 2.5 m and the
maximum is 6.0 m.
12. The liquid limit of soil for embankment construction is __________
a) Less than 70%
b) Less than 90%
c) Less than 60%
d) Less than 45%
View Answer
Answer: a
Explanation: The minimum liquid limit should be less than 70% for embankment
construction.
13. The free swelling index of soil should be less than __________
a) 50
b) 60
c) 70
d) 80
View Answer
Answer: a
Explanation: The free swelling index of the soil should be less than 50% for the soil for good
embankment.
14. The plasticity index for a sub grade should be less than __________
a) 45
b) 35
c) 25
d) 15
View Answer
Answer: c
Explanation: The plasticity index for a sub grade should be less than 25 for embankment
construction.
15. The rollers that uses both tamping and kneading is __________
a) Plain roller
b) Vibratory roller
c) Sheep foot roller
d) Pneumatic roller
View Answer
Answer: c
Explanation: The sheep foot roller can use both the procedure of tamping and kneading that
is done by using a roller that resemble the paw of a sheep.

Highway Engineering Questions and Answers – Excavation


of Earth
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Excavation of Earth”.

1. The removal of earth for highway formation is __________


a) Embankment
b) Sub grade
c) Excavation
d) Filling
View Answer
Ans : c
Explanation: The process of removal of earth for construction is called excavation, it may be
done by manual or machine.
2. The best time to remove soil is during __________
a) Summer
b) Winter
c) Rainy season
d) During storm
View Answer
Answer: a
Explanation: The best time to remove soil is during summer, if it is removed in winter there
may be chances of rain so it’s better to remove in summer.
3. What is the equipment used for short haul distance of 100 m?
a) Bulldozer
b) Scrapper
c) Power shovel
d) Hoe
View Answer
Ans: a
Explanation: The bulldozer is versatile earth equipment used for a short distance of 100m if
it exceeds 100 m other equipment can also be used.
4. The blade angle of bulldozer is usually __________
a) 60
b) 90
c) 15
d) 45
View Answer
Answer: b
Explanation: The blade angle of a bulldozer is usually kept perpendicular, which is always
90 degrees to the soil.
5. The precise control of excavation is possible by __________
a) Scrapper
b) Hoe
c) Shovel
d) Bulldozer
View Answer
Answer: a
Explanation: The precise control of the excavation is possible by scrapper, but they can’t be
used for greater depth.
6. The boom is supported by __________
a) Cab
b) Dipper stick
c) Hoist line
d) Crawler
View Answer
Answer: c
Explanation: The hoist line gives the support to boom which is attached to the cab, cab is
the place where controls are placed and boom is the support.
7. Dragline cannot excavate __________
a) Soft rocks
b) Black cotton soil
c) Clay
d) Stiff material
View Answer
Answer: d
Explanation: The dragline can’t exert high pressure and remove stiff materials, it can
remove only soft rocks.
8. The stiff materials can be excavated by __________
a) Dragline
b) Hoe
c) Power shovel
d) Scrapper
View Answer
Answer:b
Explanation: How is one equipment which can exert high tooth pressure and excavate stiff
materials from the ground.
9. The equipment having a bucket is?
a) Shovel
b) Clam shell
c) Dragline
d) Hoe
View Answer
Answer: b
Explanation: A clam shell consists of a bucket that is used to carry soil or any other material
from a greater depth.
10. The compaction of sand is done by __________
a) Rollers
b) Animals
c) Vibrator
d) Jetting
View Answer
Answer: d
Explanation: The jetting of the sand cannot be done by using roller or vibrator, it requires
effective techniques like jetting and pounding with water.

Highway Engineering Questions and Answers –


Construction of Flexible Pavements
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Construction of Flexible Pavements”.

1. The loss with sodium sulphate cycles for aggregate used for bitumen is __________
a) Less than 12%
b) Less than 15%
c) Less than 16%
d) Less than 20%
View Answer
Answer: a
Explanation: The loss of sodium sulphate with cycles should be less than 12% for
aggregates used in bitumen binder.
2. How many kg of binder is applied for 10m 2 area?
a) 68 kg
b) 71 kg
c) 82 kg
d) 93 kg
View Answer
Answer: a
Explanation: The minimum amount of binder to be applied depends on the thickness of the
bitumen layer and it is 68 kg for 10 m2 area.
3. Built up spray grout consists of __________
a) One layer
b) Two layers
c) Three layers
d) Indefinite layers
View Answer
Answer: b
Explanation: Built up spray grout consists of two layers with crushed aggregate and
bituminous binders.
4. The stripping of aggregate should be less than __________
a) 12
b) 25
c) 35
d) 45
View Answer
Answer: b
Explanation: IRC recommends a value of 25% for aggregates to be used in highway
construction.
5. The camber is checked at every interval of __________
a) 10 m
b) 20 m
c) 30 m
d) 40 m
View Answer
Answer: a
Explanation: The highway cambers should be checked at every interval of 10 m for every 10
metre square area.
6. What is the minimum thickness used in bituminous macadam?
a) 25 mm
b) 50 mm
c) 75 mm
d) 100 mm
View Answer
Answer: c
Explanation: The pavement used in bituminous Macadam is usually of a thickness of 50mm
and maximum is 100 mm.
7. The interface bond between the existing pavement and new pavement is provided by
__________
a) Tack coat
b) Prime coat
c) Bitumen
d) Oil
View Answer
Answer: a
Explanation: The interface between the existing pavement and new pavement can be
provided by using tack coat.
8. The spreading test performed on bitumen can be checked on metal plates of dimensions
is?
a) 200*200mm
b) 300*300mm
c) 400*400mm
d) 500*500mm
View Answer
Answer: a
Explanation: The test can be performed by metal plates of 200*200mm placed at 10m
intervals.
9. The water sensitivity of aggregates should retain __________
a) 75% of tensile strength
b) 80% of tensile strength
c) 95% of tensile strength
d) 100% of tensile strength
View Answer
Answer: b
Explanation: The water sensitivity for aggregates used should retain 80% of tensile
strength.
10. The polished stone value for aggregate of surface course should be more than
__________
a) 15
b) 25
c) 35
d) 55
View Answer
Answer: d
Explanation: The polished stone value required for the surface of aggregate is more than
55, it depends on the type of stone used.
Highway Engineering Questions and Answers – Cement
Concrete Pavements
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Cement Concrete Pavements”.

1. What is the most commonly used type of concrete pavement?


a) Unreinforced
b) RCC
c) Fibre reinforced
d) Continous
View Answer
Answer: a
Explanation: The most commonly used type is unreinforced, dowels and ties are not
considered as reinforcements in slab.
2. The pavement is checked for __________
a) Tension
b) Shear
c) Flexure
d) Compression
View Answer
Answer: c
Explanation: The pavement is checked for flexure because it is the factor which leads to
cracks.
3. What is the maintenance cost of rigid pavement when compared to the flexible
pavement?
a) More
b) Less
c) Equal
d) Depends on grade of concrete
View Answer
Answer: b
Explanation: The cost of maintenance for rigid pavement is always less than that for flexible
pavement.
4. The critical stresses affecting the reinforced pavement is __________
a) Heavy loading
b) Poor soil
c) Poor drainage
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: d
Explanation: The extreme conditions are due to all the factors, but when they are combined
the worst may occur.
5. The steel reinforcement is placed at __________
a) 1/2 of depth
b) 1/3 of depth
c) 1/4 of depth
d) 1/6 of depth
View Answer
Answer: a
Explanation: The steel reinforcement is usually provided at half or a little more than half of
the depth.
6. The excessive flexural stress can lead to __________
a) Cracks
b) Bending
c) Torsion
d) Settlement
View Answer
Answer: a
Explanation: The bending can resist a maximum flexural stress and if it exceeds it leads to
cracks.
7. The CC slab can be constructed in how many methods?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: b
Explanation: CC pavement can be constructed by using slip form paver and fixed aide
forms, which are the two most commonly used methods.
8. The standard normal varaite in India is taken as __________
a) 1
b) 1.65
c) 1.7
d) 1.9
View Answer
Answer: b
Explanation: The standard normal variate is taken as 1.65, for concrete in India, it varies
from county to country.
9. The positive tolerance level of sub grade in surface for concrete pavement is
__________
a) 20 mm
b) 25 mm
c) 30 mm
d) 35 mm
View Answer
Answer: a
Explanation: The maximum positive tolerance level for concrete pavement is taken as + 20
mm and negative is – 25 mm.
10. The expansion joints do not consist of __________
a) Dowel bars
b) Joint filler
c) Joint sealer
d) Tack coat
View Answer
Answer: d
Explanation: An expansion joint consists of dowel, joint filler and joint sealer, tack coat is
used in bitumen surfaces.

Highway Engineering Questions and Answers – Low Volume


Roads
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Low Volume Roads”.

1. The design life for low volume roads is __________


a) 10 years
b) 15 years
c) 20 years
d) 30 years
View Answer
Answer: a
Explanation: The low volume roads consist of low volume traffic and its life span is taken as
10 years.
2. The million standard axles in low volume roads is considered as __________
a) 1 million
b) 1.5 million
c) Less than 1 million
d) 2 million
View Answer
Answer: c
Explanation: The volume on low volume roads is taken less than 1 million for design
purpose, it may actually be more but for ease it is taken as 1 million.
3. The low volume roads are designed as __________
a) All weather roads
b) Fair weather roads
c) Flexible pavement
d) Rigid pavement
View Answer
Answer: b
Explanation: Though the low volume road may have a lesser life span and capacity it should
be accessible in all weathers.
4. The type of road used for ESAL value less than 10000 is?
a) Earth road
b) Gravel road
c) Flexible pavement
d) Rigid pavement
View Answer
Answer: a
Explanation: The earth road is the most suitable for less volume of road, it is a value that is
obtained based on the traffic load.
5. What is the maximum limit of sub grade thickness?
a) 150 mm
b) 200 mm
c) 300 mm
d) 400 mm
View Answer
Answer: c
Explanation: The prepared sub grade is limited to a maximum of 300 mm, in any case it
must not exceed 300 mm.
6. The base course is generally laid in earth road for a thickness of __________
a) 40 mm
b) 60 mm
c) 80 mm
d) 100 mm
View Answer
Answer: d
Explanation: The base course is laid for a thickness of 100 mm, it may exceed in some
cases, in some cases it may be 80 mm and even 40 mm in unimportant roads.
7. The camber depends on __________
a) Road
b) Heat
c) Wind
d) Rainfall
View Answer
Answer: d
Explanation: The camber is provided to eliminate the rain that may be stored near the
surfaces.
8. The plasticity index in soil used for low volume roads should be less than __________
a) 10
b) 9
c) 7
d) 6
View Answer
Answer: d
Explanation: The plastic limit for the soil should not exceed 6 in any case for the soil that is
used in the pavement.
9. The gravel content in the surface layer can be a maximum of __________
a) 60%
b) 70%
c) 80%
d) 90%
View Answer
Answer: c
Explanation: The maximum gravel content in surface layer should be maximum of 80% and
the minimum depends on the type of the pavement.
10. The minimum slope provided in a surface of cement concrete pavement is?
a) 1%
b) 1.5%
c) 2%
d) 2.5%
View Answer
Answer: d
Explanation: The minimum slope provided is 2%, the maximum may be 2.5%. for a surface
of the cement concrete pavement.

Highway Engineering Questions and Answers – Soil


Stabilized Roads
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Soil Stabilized Roads”.

1. How many objectives of soil stabilised roads?


a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: b
Explanation: There are two objectives of soil stabilised roads, they are to achieve roads with
low cost and upgrading of existing roads.
2. What is the biggest drawback in India for laying roads?
a) Limited roads
b) Limited resources
c) Limited finance
d) Limited labour
View Answer
Answer: c
Explanation: The biggest problem in developing countries like India is limited finance, so it
takes a lot of time.
3. The stabilisation of roads is not done in __________
a) Sub grade
b) Base
c) Sub base
d) Surface Layer
View Answer
Answer: d
Explanation: The stabilisation of roads is not done in the surface layer of the pavement,
because it is made of bitumen or concrete, so stabilization cannot be done.
4. The subgrade thickness is compacted to __________
a) 200 mm
b) 300 mm
c) 400 mm
d) 500 mm
View Answer
Answer: d
Explanation: For national highway and important roads the thickness is compacted to 500
mm and for village road it may be lesser.
5. The soil stability is not so good in __________
a) Black cotton soil
b) Gravel
c) Sand
d) Boulders
View Answer
Answer: a
Explanation: The black cotton soil is useful for agriculture, but not so good for pavement as
it swell on absorption of the water and retain them as they are suitable for agriculture, plants
grow very well in black cotton soil.
6. The more thickness of the excavation will lead to __________
a) More stability
b) Less stability
c) Increase of cost
d) Decrease of cost
View Answer
Answer: c
Explanation: The more thickness of the excavation will lead to more labour charge, which
lead to more cost.
7. The PMGSY aims to connect __________
a) Highway
b) Cities
c) Towns
d) Villages
View Answer
Answer: d
Explanation: The PMGSY was launched to connect the villages all across the country from
north to south and east to west by linking them with a nearby city.
8. The construction of soil stabilised roads is possible in __________
a) High volume roads
b) Highway
c) Village road
d) Low volume roads
View Answer
Answer: d
Explanation: The soil stabilised roads can be used in places where the volume of traffic is
very low.
9. The black cotton soil is replaced in which roads?
a) Highway
b) Low volume road
c) Street road
d) Village road
View Answer
Answer: a
Explanation: The priority is maximum given to the highway for laying roads, and if soil is not
suitable then it is replaced.
10. What is the most commonly used material for stabilisation of soils?
a) Cement
b) Lime
c) Heating
d) Chemicals
View Answer
Answer: a
Explanation: If there is no chance for soil replacement or its very costly then cement
stabilised soil is used.

Highway Engineering Questions and Answers – Mechanical


Soil Stabilization
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Mechanical Soil Stabilization”.

1. What is the first principle of mechanical soil stabilisation?


a) Proportioning
b) Compaction
c) Consolidation
d) Shear
View Answer
Answer: a
Explanation: The first principle of mechanical stabilised soil is proportioning and then
compaction.
2. The non desirable property of soil is __________
a) Shear
b) Swelling
c) Incompressibility
d) Stability
View Answer
Answer: b
Explanation: Swelling is not such a desirable property in soil because change in volume
may cause great loss to soil.
3. The maximum dry density of the soil can be achievement by __________
a) Compaction
b) Consolidation
c) Removal of voids
d) Removal of rocks
View Answer
Answer: a
Explanation: The best method to achieve maximum dry density is by compaction of soil, as
it is the easy, best and fast method.
4. The compaction of granular material is __________
a) Very easy
b) Easy
c) Difficult
d) Very difficult
View Answer
Answer: d
Explanation: The compaction of granular material is a very difficult task as it needs a lot of
effort.
5. If the grains in the aggregate lose contact, they __________
a) Melt
b) Float
c) Freeze
d) Sieze
View Answer
Answer: b
Explanation: When granular material is separated, then the grains in the soil mostly float
and in cold region they freeze.
6. The n in the gradation formula is called __________
a) Gradation value
b) Gradation index
c) Gradation factor
d) Gradation distribution
View Answer
Answer: b
Explanation: The n in gradation formula is called as the gradation index of the soil, which is
used to denote the property of a particular soil.
7. The value of the maximum gradation index lies between?
a) 0.5
b) 0.3
c) 0.2
d) 0.1
View Answer
Answer: a
Explanation: The maximum gradation index is 0.5 it depends on the coarseness of
aggregate, for less coarse aggregate it may be 0.1 to 0.2.
8. The mechanical stabilised soil does not depend on __________
a) Gradation
b) Salts
c) Compaction
d) Consolidation
View Answer
Answer: d
Explanation: The mechanical stabilisation of soil doesn’t depend on consolidation as it is a
long process.
9. The proportioning method not in use is __________
a) Rothfutch
b) Triangular
c) Lab tests
d) CBR method
View Answer
Answer: d
Explanation: The CBR method is a method of designing of flexible pavement, the remaining
are proportioning methods.
10. The percentage of chemical added in soil by weight is?
a) 1
b) 1.5
c) 0.5
d) 0.2
View Answer
Answer: c
Explanation: The usual volume of chemical added in the soil is 0.5% of the weight of soil if it
is added more then the soil may lose it’s strength.

Highway Engineering Questions and Answers – Soil-Cement


Stabilization
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Soil-Cement Stabilization”.

1. In soil cement stabilisation the bond is imparted between cement and __________
a) Water
b) Fine aggregate
c) Coarse aggregate
d) Soil
View Answer
Answer: d
Explanation: In the soil cement stabilisation, the bond is imparted between hydrated cement
and compacted soil.
2. Making of solid into fine powder is called __________
a) Powdering
b) Crushing
c) Pulverising
d) Refining
View Answer
Answer: c
Explanation: The crushing of the solid into the fine powder is called as pulverising, mostly
pulverised materials are used.
3. The chemical that can harm the hydrated cement is __________
a) Calcium sulphate
b) Calcium di sulphate
c) Calcium tri sulphate
d) Magnesium sulphate
View Answer
Answer: d
Explanation: The magnesium sulphate is a very strong chemical and it may even effect the
hydrated cement reducing its strength.
4. The increase of cement causes __________
a) Increase in weight
b) Increase in void ratio
c) Increase in strength
d) Increase in porosity
View Answer
Answer: c
Explanation: The increase in cement causes the increase in strength and durability, and of
water is added then it’s strength decreases.
5. Presence of unpulverised dry lumps reduce the __________
a) Strength
b) Durability
c) Strength and durability
d) Water content
View Answer
Answer: c
Explanation: The strength and durability of the soil are badly affected by the unpulverised
powder.
6. If compaction efforts increase, then __________
a) Dry density increase
b) Dry density decrease
c) Wet density increase
d) Wet density decrease
View Answer
Answer: a
Explanation: If compaction efforts increase, then dry density increases and wet density
doesn’t change.
7. The high temperature in soil cement stabilisation accelerates __________
a) Strength
b) Dry density
c) Shear
d) Compaction
View Answer
Answer: a
Explanation: The higher temperature leads to rapid drying of the sample, which leads to the
gain in strength.
8. The additive not used in soil cement stabilisation is?
a) Sodium hydroxide
b) Sodium carbonate
c) Calcium chloride
d) Sugar
View Answer
Answer: d
Explanation: Sugar is a retarder and it should not be used in soil cement stabilisation,
whereas other chemicals like calcium chloride and sodium carbonate can be used.
9. The BIS for soil cement stabilisation is based on __________
a) British
b) ASTM
c) PCA
d) British and ASTM
View Answer
Answer: d
Explanation: The BIS method is based on both British and ASTM for the soil cement
stabilisation.
10. What is the soil samples are prepared in a mould of diameter?
a) 5 cm
b) 10 cm
c) 15 cm
d) 20 cm
View Answer
Answer: a
Explanation: The samples are tested in a sample of diameter 5 cm and height 10 cm, by
compacting them into the mould.
11. The graph between cement content and compressive strength is plotted for how many
days of curing?
a) 3 days
b) 5 days
c) 7 days
d) 9 days
View Answer
Answer: c
Explanation: The graph is plotted for cement content and compressive strength for a curing
period of 7 days.
12. What is the maximum brushing loss for A6 A7 soil type?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 10
View Answer
Answer: c
Explanation: The PCA recommends a loss of not more than 7% for soil type of A6 and A7,
after 12 cycles of freeze and thaw.
13. The plasticity index of soil cement base course should be less than __________
a) 28
b) 18
c) 38
d) 48
View Answer
Answer: b
Explanation: From practical considerations, the results obtained tell that the plasticity index
should be less than 18.
14. How many methods are available for the construction of a soil cement base course?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: b
Explanation: The two available methods are mix in place method, plant mix method.
15. The degree of pulverisation is checked by sieve of __________
a) 10 mm
b) 6.25 mm
c) 4.75 mm
d) 2.36 mm
View Answer
Answer: c
Explanation: The degree of pulverisation is checked by the sieve passing through 4.75 mm
and it should exceed 50%.

Highway Engineering Questions and Answers – Soil-Lime


Stabilization
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
” Soil-Lime Stabilization”.

1. The non desirable property of soil after addition of lime is __________


a) High affinity with water
b) Friability
c) Pulverisation
d) Reduction in plasticity
View Answer
Answer: a
Explanation: The soil should show less affinity towards the water, and all other changes are
desirable.
2. The maximum dry density of soil lime mix is decreased by __________
a) 1 to 1.5%
b) 2 to 2.5%
c) 2 to 3%
d) 4 to 5%
View Answer
Answer: c
Explanation: The maximum dry density decrease by 2 to 3%, but it doesn’t effect its
strength in any manner.
3. The structure of clay is __________
a) Flocculated
b) Dispersed
c) Elongated
d) Flaky
View Answer
Answer: a
Explanation: The structure of clay is formed in flocks and when they react, a flocculated
structure is formed.
4. The flocculated substances are __________
a) Stable
b) Unstable
c) Neutral
d) Depends on soil
View Answer
Answer: a
Explanation: The flocculated substances are very stable, and they even remain stable under
subsequent soaking.
5. The factor on which the property of soil lime doesn’t depend is __________
a) Soil
b) Lime
c) Shear
d) Curing
View Answer
Answer: c
Explanation: The soil lime doesn’t depend on the shear, as it is a property of soil it can’t
change the stability.
6. The increase in soil strength depends on __________
a) Clay fraction
b) Thixotropy
c) Activity
d) Shear
View Answer
Answer: a
Explanation: The clay fraction content in soil affect the physical and other properties such
as base exchange and pozzolanic action.
7. The point at which plastic limit increase and then decrease is __________
a) Lime point
b) Fixing point
c) Lime fixation point
d) Lime reducing point
View Answer
Answer: c
Explanation: The plastic limit in lime stabilized soils, increase up to a certain point and then
decrease, it is termed as lime fixation point.
8. The chemical which causes burns while working with is __________
a) Quick lime
b) Hydrated lime
c) Quick cement
d) Sulphate resistant cement
View Answer
Answer: a
Explanation: The quick lime is very effective in stabilisation, but it causes burns, so hydrated
lime is preferred.
9. The compaction is carried out at __________
a) 6% Water content
b) OMC
c) MDD
d) Saturated density
View Answer
Answer: b
Explanation: The strength is a very important factor considered in the soil lime stabilisation,
so it is compacted at OMC to achieve MDD.
10. The strength of soil lime for several years after curing __________
a) Increases
b) Decreases
c) Remains constant
d) Can’t say
View Answer
Answer: a
Explanation: The lime soil strength increases with an increase in curing period unless and
until effected by external sources its strength increases.
11. The substance added with lime for extra strength are called __________
a) Fertiliser
b) Additive
c) Plasticiser
d) Super plasticiser
View Answer
Answer: b
Explanation: The strength of lime alone is not enough for the stabilisation, so special
substances called additives are added.
12. The design of soil lime mix is based on __________
a) BIS
b) PAC
c) ASTM
d) Lime fixation point
View Answer
Answer: d
Explanation: The design of lime soil mix is based on lime fixation point, as it has no specific
method for design.
13. What is the first step in the construction step of soil lime base course is?
a) Preparation of sub grade
b) Preparation of pulverised soil
c) Field tests
d) Pre conditioning
View Answer
Answer: a
Explanation: The first step after design of the mix is preparation of the sub grade followed
by pulverising.
14. The lime soil can’t be used in __________
a) Sub base
b) Base
c) Surface
d) Sub grade
View Answer
Answer: c
Explanation: The lime soil is very weak and cannot be used in the surface course, it can
only be used in light traffic areas.
15. Increase in lime content results in __________
a) Decrease in plastic limit
b) Decrease in plasticity index
c) Increase in plasticity index
d) Change in volume
View Answer
Answer: b
Explanation: The increase in lime content will cause a slight change in the plastic limit,
increasing the plastic limit and decrease of plasticity index.

Highway Engineering Questions and Answers – Stabilization


of Soil Using Bituminous Materials
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Stabilization of Soil Using Bituminous Materials”.

1. What is the basic principle of bituminous stabilisation?


a) Water proofing
b) Cohesion
c) Water proofing with cohesion
d) Adhesion
View Answer
Answer: c
Explanation: The principle of the bituminous stabilisation mix is to impart strength by
cohesion and water proofing.
2. Which is the most commonly used bitumen?
a) Tar
b) VG 70
c) Cutbacks
d) VG 30
View Answer
Answer: c
Explanation: The most commonly used bitumen is cutback and emulsion, depending on the
requirements.
3. The bituminous layer can be used in which layer of the pavement in low rainfall areas?
a) Sub grade
b) Sub base
c) Base
d) Surface
View Answer
Answer: d
Explanation: The bituminous stabilisation road can be used in the sub base, base and even
surface course if there is low rainfall.
4. The soil not preferred in bituminous mix is __________
a) Sand
b) Clay
c) Gravel
d) Granite
View Answer
Answer: b
Explanation: All the soils other than clay are having high permeability, high clay content is
not desirable as it expands.
5. The increase in strength in soil may be seen at an age of __________
a) 3 days
b) 7 days
c) 28 days
d) 56 days
View Answer
Answer: c
Explanation: The strength of the soil increases up to a certain limit and then decreases, but
for clay it will increase if soaked for long period like 28 days.
6. The OMC of bitumen binder is taken as __________
a) 2%
b) 3%
c) 5%
d) 8%
View Answer
Answer: c
Explanation: The OMC is usually considered based on experience, but it may be taken
anywhere between 4 and 6%.
7. The stability of the bituminous mix is always __________
a) Greater than water content
b) Lesser than water content
c) Equal to water content
d) Can’t determine
View Answer
Answer: a
Explanation: If a graph is drawn between the bitumen content and maximum dry density its
stability is always greater than water content.
8. The higher compaction will result in __________
a) Less stability
b) Less strength
c) Less absorption of water
d) High absorption of water
View Answer
Answer: c
Explanation: The higher resistance to the absorption of water can be achieved by the higher
compaction effort.
9. The liquid limit of soil bitumen mix should be less than __________
a) 60%
b) 50%
c) 45%
d) 40%
View Answer
Answer: d
Explanation: The liquid limit of the soil based on practical considerations should be less
than 40%, it is even good if it is lesser.
10. The bitumen giving more better results is __________
a) Cutback
b) Emulsion
c) VG 30
d) VG 40
View Answer
Answer: a
Explanation: The emulsion gives an inferior result when compared with the cutback, so the
cutback is the most preferred bitumen.

Highway Engineering Questions and Answers – Special


Problems in Soil Stabilization Work
« Prev
Next »
This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Special Problems in Soil Stabilization Work”.

1. How many types of challenges are encountered in bitumen stabilisation?


a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: c
Explanation: The major problems are choice of stabilisation, design mix and thickness of
layer.
2. The final choice of stabilisation technique is based on __________
a) Labour
b) Material
c) Equipment
d) Cost
View Answer
Answer: d
Explanation: Though all the equipment, labour and materials are equally important, the final
factor is cost.
3. The flexural strength is based on __________
a) IRC
b) Plate test
c) CBR
d) Shear
View Answer
Answer: c
Explanation: The most commonly used method for testing the strength of the flexible
pavement.
4. The mix design should take into consideration is?
a) Stability
b) Durability
c) Stability and durability
d) Age
View Answer
Answer: c
Explanation: The mix should take into consideration, the stability and durability
requirements, strength is also equally important.
5. The modification factor used in base course thickness is called __________
a) Granite equivalence
b) Gravel equivalence
c) Sand equivalence
d) Soil equivalence
View Answer
Answer: b
Explanation: In the thickness of the pavement layer the mix can’t be designed directly, so it
needs some factor which is called equivalence factor.
6. The colloidal content in BC soils can be up to __________
a) 20%
b) 30%
c) 40%
d) 50%
View Answer
Answer: d
Explanation: The colloidal content in the soil may be up 50%, which is an undesirable
property for pavement.
7. What is the shrinkage limit value in BC soil?
a) 0%
b) 9%
c) 15%
d) 16%
View Answer
Answer: c
Explanation: The BC soils have a less shrinkage limit value from 10% to 15 %, which is a
very high value, whereas in sand and silt they don’t exist.
8. The cement content required for BC soil is __________
a) High
b) Very high
c) Low
d) Very low
View Answer
Answer: b
Explanation: The cement content required for the cement is 15 to 25%, so it is not advisable
to directly stabilize with cement.
9. The desert sand is __________
a) Strong
b) Weak
c) Normal
d) Unfit for pavements
View Answer
Answer: b
Explanation: The sand in the desert is very huge and non availability of water is a major
problem in the desert, and desert sand is very less stable, hence suitable stabilisation
should be done.
10. The water content in the emulsion is about __________
a) 10%
b) 20%
c) 30%
d) 40%
View Answer
Answer: d
Explanation: The emulsion in the mix consists of 40% of water, hence it is used for
stabilisation of desert sand.

Highway Engineering Questions and Answers – Importance


of Highway Maintenance Works
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Importance of Highway Maintenance Works”.

1. The earth slopes and cuts get damaged due to __________


a) Rain cuts
b) Erosion
c) Weathering
d) Unevenness
View Answer
Answer: a
Explanation: The embankment and earth slopes particularly during rainfall get heavily
damaged due to the formation of cuts.
2. The erosion between shoulder and pavement leads to __________
a) Drop
b) Break down
c) Edge drop
d) Flat drop
View Answer
Answer: c
Explanation: The erosion between the pavement and shoulder leads to the formation of the
edge drop.
3. The deterioration rate is more in __________
a) Flexible pavements
b) Rigid pavements
c) Composite
d) Same in all
View Answer
Answer: a
Explanation: Usually the deterioration rate of the pavement is more in flexible than rigid
because it’s having a less design life.
4. How many types of deterioration can be found in pavements?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: b
Explanation: The deterioration of the pavement is of 2 types, structural and functional,
structural is related to design and functional is related to the maintenance aspects.
5. Which factor doesn’t affect physical deterioration?
a) Traffic
b) Climate
c) Environment
d) Population
View Answer
Answer: d
Explanation: The population may surround near the pavement, but it is not going to affect
the pavement.
6. Which of the following is a physical factor?
a) Formation of pot holes
b) Formation of unevenness
c) Freezing and thawing
d) Formation of ruts
View Answer
Answer: c
Explanation: The freezing and thawing is a physical factor, whereas the remaining all are
structural.
7. The road roughness is measured by __________
a) Bump integrator
b) Laser profile
c) Both bump integrator and laser
d) Overlay vehicle
View Answer
Answer: c
Explanation: The road roughness can be measured by both bump integrator and laser,
bump integrator is widely used whereas laser is used in advanced countries.
8. The uniform speed of bump integrator is __________
a) 10 Kmph
b) 15 Kmph
c) 25 Kmph
d) 30 Kmph
View Answer
Answer: d
Explanation: The uniform speed of the bump integrator is 30 Kmph, considered to measure
the unevenness.
9. The pavement rating of 3 is regarded as __________
a) Poor
b) Good
c) Very good
d) Excellent
View Answer
Answer: b
Explanation: The rating of the pavement is considered from 0 to 5, as very poor, poor, good,
very good and excellent.
10. The pavement surface value needing immediate attention is __________
a) 1.5
b) 2.0
c) 2.5
d) 3.0
View Answer
Answer: c
Explanation: The pavement surface index value needing immediate attention is 2.5, if not
taken any immediate action then pavement may fail.
Highway Engineering Questions and Answers –
Deterioration and Damages in Road Infrastructure
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Deterioration and Damages in Road Infrastructure”.

1. The damage can be caused to a well designed pavement in a hot region is by


__________
a) Rain
b) Heat
c) Snow
d) Traffic
View Answer
Answer: a
Explanation: The surface may be not exposed to heat always, and there is no snowfall, only
rain is a factor that will effect the strength.
2. The blockade of the longitudinal and cross drains leads to __________
a) Increase of water
b) Decrease of ground water
c) Stagnation
d) Floods
View Answer
Answer: c
Explanation: The blocking of cross drainage and longitudinal drainage will lead to the
stagnation of water.
3. The deterioration left unnoticed will lead to __________
a) Increase of cost
b) Increase of life span
c) Increase of initial cost
d) Decrease of material
View Answer
Answer: a
Explanation: The cracks or any defects may lead to heavy damage if not noticed and cause
more repair cost than initial cost.
4. The inadequate compaction of sub grade may lead to distress in __________
a) Flexible pavements
b) Rigid pavements
c) Both flexible and rigid
d) WBM roads
View Answer
Answer: c
Explanation: The flexible and rigid pavement are laid on the soil subgrade so they are
affected by distress.
5. Which of the following is a cause of distress in rigid pavement only?
a) Inadequate compaction
b) Inadequate drainage
c) Dowel bars
d) Defect in materials
View Answer
Answer: c
Explanation: The dowel bars are the only materials used in the concrete roads and the
remaining defects are found in the flexible pavement also.
6. The maintenance operations do not involve __________
a) Survey work
b) Assessment of road condition
c) Diagnosis
d) Adopting the most appropriate steps
View Answer
Answer: a
Explanation: The survey work is a factor, which is considered before the construction, the
remaining steps are done before the construction.
7. The rate of growth of the deterioration is __________
a) Linear
b) Parabolic
c) Exponential
d) Cubical
View Answer
Answer: c
Explanation: The rate of deterioration in the flexible pavement particularly is exponential
curve, it doesn’t go linearly or parabolically.
8. The failure of the pavement which is not dependent on the design is __________
a) Inferior materials
b) Delay of compaction
c) Settlement
d) Overloaded vehicles
View Answer
Answer: d
Explanation: The loading of the vehicles can’t be estimated and it doesn’t depend on the
design.
9. The distress in bituminous pavement due to ineffective drainage system develops during
__________
a) Summer
b) Winter
c) Rainy
d) Spring
View Answer
Answer: c
Explanation: The deterioration rate is more than normal in the rainy season, and it may
effect the drainage system.
10. The failure in settlement takes place due to the settlement of __________
a) Fill
b) Sub grade
c) Fill and Sub grade
d) Embankment
View Answer
Answer: c
Explanation: The deterioration in the settlement may take place due to the settlement of fill
or sub grade or even both.

Highway Engineering Questions and Answers –


Maintenence Requirement in Different Road Components
« Prev

Next »

This set of Basic Highway Engineering Questions and Answers focuses on “Maintenence
Requirement in Different Road Components”.

1. The maintenance works are not possible for __________


a) Shoulder
b) Pavement
c) Embankment
d) Sub grade
View Answer
Answer: d
Explanation: The sub grade or soil cannot be maintained as it is covered with other layers of
surface.
2. The maintenance of rigid pavement is __________
a) Easy
b) Difficult
c) Very difficult
d) Neutral
View Answer
Answer: a
Explanation: The maintenance of the rigid pavement is easy when compared to the flexible
pavement.
3. The desired cross slope in embankment is __________
a) 1%
b) 2%
c) 3%
d) 4%
View Answer
Answer: d
Explanation: The desired cross slope is 4 to 5%, as it is required to maintain the
embankment dry.
4. On roads where the soil has been deposited should be stripped by __________
a) Trowel
b) Vicat apparatus
c) Blade grader
d) Bulldozer
View Answer
Answer: c
Explanation: The deposited soil should either be removed by using a blade grader or
suitable machinery.
5. The soil erosion may take place on roadside drains where the longitudinal slope is?
a) Very steep
b) Steep
c) Normal
d) Not steep
View Answer
Answer: b
Explanation: The erosion of the soil takes place where the longitudinal slope of the drainage
is steep.
6. The longitudinal slope erosion can be corrected by __________
a) Compaction
b) Consolidated soil
c) Permeability
d) Void ratio
View Answer
Answer: a
Explanation: The longitudinal slope of the erosion of soil may be corrected by using the
compacted soil.
7. The culvert is a structure whose span is less than __________
a) 15m
b) 60m
c) 7m
d) 6m
View Answer
Answer: d
Explanation: The span of a bridge which is less than 6m is called as a culvert and if up to 15
m as minor bridge and up to 60 m as a major bridge.
8. The slopes and edges of road embankment get eroded leading to the formation of
__________
a) Ruts
b) Cuts
c) Pot holes
d) Cracks
View Answer
Answer: a
Explanation: The slopes and edges of the embankment get eroded usually leading to the
formation of ruts.
9. The measure not adopted to take care of the embankment failure is __________
a) Benching
b) Grass turf
c) Stone pitching
d) Rise of embankment above HFL
View Answer
Answer: d
Explanation: Rise of embankment is not an adopted measure it is considered in the design,
before the construction as it is a requirement not modification.
10. The miscellaneous road factor for maintenance is __________
a) Surface of pavement
b) Shoulder
c) Kerbs and median
d) Geometric design
View Answer
Answer: c
Explanation: The kerb, median and other facilities like traffic signals etc.., are considered as
miscellaneous factor for maintenance.

Highway Engineering Questions and Answers – Distresses in


Flexible Pavements and Maintenance Measures – 1
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Distresses in Flexible Pavements and Maintenance Measures – 1”.

1. The modern day pavement don’t consider loads of ____________


a) HCV
b) LMV
c) Motor cycle
d) Animal drawn vehicles
View Answer
Answer: d
Explanation: The olden days pavement consisted of most predominantly animal drawn
vehicles but they are not used so much now.
2. The CBR method in India is followed since __________
a) 1950
b) 1960
c) 1970
d) 1990
View Answer
Answer: c
Explanation: In India since 1970s the CBR method is followed and in 1990 an additional
layer called drainage layer was added.
3. The failure in olden roads were classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: c
Explanation: The maximum failure of the pavement is classified into three types namely
failure from sub grade, failure in pavement layers and total pavement failure.
4. The recoverable type of deformation is called as __________
a) Elastic deformation
b) Semi elastic deformation
c) Rigid deformation
d) Semi rigid deformation
View Answer
Answer: a
Explanation: The deformation occurred on pavement in which it can recover itself is elastic
deformation.
5. The plastic deformation occurs in __________
a) Gravel
b) Sand
c) Silt
d) Clay
View Answer
Answer: d
Explanation: The plastic deformation mostly occurs in the clayey soil and it is not even
partly recoverable.
6. The consolidation deformation is __________
a) Non recoverable
b) Semi recoverable
c) Completely recoverable
d) Partly recoverable and partly non recoverable
View Answer
Answer: d
Explanation: The plastic deformation in pavements occurs only in a part and that part may
be recoverable or non recoverable depnding on the extent of failure.
7. The shear failure occurs in __________
a) Elastic deformation
b) Consolidated deformation
c) Plastic deformation
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: The shear failure occurs due to the plastic flow which mostly occurs in the
plastic deformation.
8. The deformation doesn’t increase with __________
a) Increase in stress
b) Increase in load
c) Increase in thickness of pavement
d) Increase in compacted soil
View Answer
Answer: d
Explanation: The compacted soil, is a very important factor for the pavement, if it is
compacted properly then the pavement will have less settlement.
9. The shear failure of soil sub grade may be attributed to __________
a) Inadequate stability
b) Excessive stress
c) Inadequate stability & Excessive stress
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: The failure of sub grade in shear may be attributed to inadequate stability and
excessive stress application.
10. The main cause of inadequate stability of bitumen mix doesn’t include __________
a) Improper gradation of aggregate
b) Use of wrong viscosity grade of bitumen
c) Poor quality check
d) More stopping sight distance provided
View Answer
Answer: d
Explanation: The stopping sight distance is not a property of the bitumen mix, it is a
geometric design property.

Highway Engineering Questions and Answers – Distresses in


Flexible Pavements and Maintenance Measures – 2
« Prev
Next »

This set of Highway Engineering Question Bank focuses on “Distresses in Flexible


Pavements and Maintenance Measures – 2”.

1. The measure not adopted in reconstruction of new highway is _____________


a) Providing effective drainage system
b) Designing as per traffic
c) Use of inferior quality material
d) Use of modern machinery
View Answer
Answer: c
Explanation: The measure not adopted is the use of inferior material, superior quality
materials should be used.
2. Common types of unsurfaced roads adopted in India are ___________
a) Gravel roads
b) WBM roads
c) Both gravel and WBM
d) Flexible pavements
View Answer
Answer: c
Explanation: The gravel roads and WBM roads are most commonly used unsurfaced roads
and they get damaged very easily.
3. The cross slope required for the correction of shoulder is?
a) 2%
b) 3%
c) 4%
d) 5%
View Answer
Answer: d
Explanation: The cross slope of the shoulder required may be 5%, as they need frequent
attention from damage due to rain.
4. The defects like pot holes, corrugation, rutting can be rectified by ___________
a) Trenching
b) Grading
c) Dragging
d) Chemical treatment
View Answer
Answer: b
Explanation: The grading is an operation that is used to rectify the defects in the initial
stage, it is carried out in two stages.
5. The re gravelled course is checked at a distance of every ___________
a) 10 m
b) 20 m
c) 50 m
d) 100 m
View Answer
Answer: d
Explanation: The gravel course is checked for every 100 m interval by using a camber
board.
6. The dust palliative not used for reducing dust is ___________
a) Magnesium chloride
b) Calcium chloride
c) Molasses
d) Fly ash
View Answer
Answer: d
Explanation: The fly ash is a waste product obtained from the thermal power plant and it is a
mineral admixture.
7. The WBM mostly get damaged in ___________
a) Summer
b) Winter
c) Rainy season
d) Spring
View Answer
Answer: c
Explanation: The WBM mostly get damaged in the rainy season particularly due to steel
vehicle drawn by animals.
8. The distress not caused in localised form is ___________
a) Pot hole
b) Isolated crack stress
c) Localised depression
d) Liquefaction
View Answer
Answer: d
Explanation: The Liquefaction is a phenomenon that occurs in the sand, particularly during
monsoon and heavy floods.
9. An existing flexible pavement that develops extensive cracks is called ___________
a) Ravelling
b) Alligator cracks
c) Shear
d) Pot hole
View Answer
Answer: b
Explanation: The flexible pavement which gets extensive cracks by inter connection of
blocks is called alligator cracking.
10. Shear failure are classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: b
Explanation: Shear failure classified into two types, first one takes place in heavy traffic
areas and in second type it is limited to bitumen surface only.

Highway Engineering Questions and Answers – Structural


Evaluation of Flexible Pavements and Strengthening by
Overlay – 1
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Structural Evaluation of Flexible Pavements and Strengthening by Overlay – 1”.

1. The rate of structural deterioration of flexible pavement doesn’t depend on ___________


a) Stability of pavement
b) Magnitude of traffic
c) Growth rate
d) Climatic change
View Answer
Answer: d
Explanation: The structural deterioration doesn’t depend on the climate, it is a functional
change.
2. The objective of conducting structural evaluation studies doesn’t consist of ___________
a) To measure the present structural condition
b) Determine the drainage system
c) Estimate the residual life
d) Design of overlay
View Answer
Answer: b
Explanation: The objective of conducting structural evaluation doesn’t consist of estimate for
the drainage system.
3. The existing strength of pavement can be made stronger by ___________
a) Construction from sub grade
b) Construction from sub base
c) Construction from base
d) Overlay
View Answer
Answer: d
Explanation: The economic solution is to provide overlay for making the pavement stronger,
the remaining methods may be used if the pavement is extremely damaged.
4. The repair cost is approximately how many times the maintenance cost?
a) Three times
b) Four times
c) Five times
d) Six times
View Answer
Answer: d
Explanation: The maintenance cost if neglected for 3 years rises up to 6 times and even
uptown 18 times if neglected for 5 years.
5. The structural evaluation studies are usually conducted for every?
a) 1 year
b) 2 years
c) 3 years
d) 4 years
View Answer
Answer: a
Explanation: The structural evaluation studies are conducted for every 1 year to evaluate
the pavement strength.
6. The difference between existing pavement and new pavement is ___________
a) Strength
b) Deficiency
c) Permeability
d) Shear
View Answer
Answer: b
Explanation: The difference between the thickness of the pavement between the existing
pavement and overlaid pavement is the deficiency.
7. The Stability of flexible pavement structure depend on ___________
a) Sub grade
b) Degree of compaction
c) Drainage system
d) Water cement ratio
View Answer
Answer: d
Explanation: The stability doesn’t depend directly on the water cement ratio but it depends
on the design mix and quality of pavement layers.
8. The elastic recovery of deflection is called ___________
a) Rebound deflection
b) Elastic deflection
c) Rigid deflection
d) Semi rigid deflection
View Answer
Answer: a
Explanation: The elastic recovery of the pavement is considered as a rebound deflection if it
doesn’t recover it is a failure.
9. The benkleman beam method was developed by ___________
a) IRC
b) ASTM
c) CGRA
d) NHAI
View Answer
Answer: c
Explanation: The benkleman beam method was designed by CGRA and followed in India.
NHAI still follow this method for overlay.
10. The structural evaluation can’t be evaluated by ___________
a) Dynaflect
b) Road rater
c) FWD
d) Bump integrator
View Answer
Answer: d
Explanation: Bump integrator is not a pavement evaluation method, it is an instrument used
for the measurement of roughness.

Highway Engineering Questions and Answers – Structural


Evaluation of Flexible Pavements and Strengthening by
Overlay – 2
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Questions and Answers for Entrance exams focuses on
“Structural Evaluation of Flexible Pavements and Strengthening by Overlay – 2”.

1. The slender beam used in benkleman beam method is ___________


a) 3.5 m
b) 3.66 m
c) 3.8 m
d) 3.7 m
View Answer
Answer: b
Explanation: The slender beam dimension in length is 3.66 m, which is hinged to a datum
frame.
2. The least count of the small needle in benkleman beam test is ___________
a) 0.5 mm
b) 1.0 mm
c) 1.5 mm
d) 2.0 mm
View Answer
Answer: d
Explanation: The least count for the large needle of dial gauge is 0.01 mm and small gauge
is 2.0 mm.
3. The tyre pressure in benkleman beam method should be inflated to (in kg/cm 2).
a) 5.0
b) 5.2
c) 5.4
d) 5.6
View Answer
Answer: d
Explanation: The plates should be inflated to a pressure of 5.6 kg/cm 2, use of tyres with
tubes and rib tread is recommended.
4. Wheel load distribution in one side of benkleman beam test is ___________
a) 1080 kg
b) 2880 kg
c) 4085 kg
d) 8170 kg
View Answer
Answer: c
Explanation: The total load is 8170 kg, and it is taken as 4085 kg on one side because it is
considered as a single axle.
5. The clear space between the two tyres of the dual wheels should be ___________
a) 20 mm
b) 25 mm
c) 27.5 mm
d) 30 mm
View Answer
Answer: d
Explanation: The spacing is ideally considered between 30 and 40 mm, it is an ideal
requirement for two tyres of the dual wheels, it may even be less or more.
6. The pavement whose rut depth is less than 10 mm is classified as ___________
a) Poor
b) Very poor
c) Fair
d) Good
View Answer
Answer: d
Explanation: The classification for no cracking or rut depth less than 10 mm is good, if it
exceeds 10 mm they are fair, poor and very poor depending on the degree of ruts.
7. The test pits are maximum dug at a distance of ___________
a) 150 m
b) 250 m
c) 300 m
d) 500 m
View Answer
Answer: d
Explanation: The test pits are dug from a distance of 250 to a maximum distance of 500
mm.
8. The minimum length of a sub stretch is ___________
a) 0.5 km
b) 1.0 km
c) 1.5 km
d) 2.0 km
View Answer
Answer: b
Explanation: The minimum length of a sub stretch is taken as 1.0 km, for longer pavement
distances.
9. The depth of the hole dug for measuring of temperature is ___________
a) 45 mm
b) 55 mm
c) 65 mm
d) 75 mm
View Answer
Answer: a
Explanation: The minimum depth of hole is 45 mm and diameter is 10 mm.
10. The quantity of soil collected in benkleman beam method is ___________
a) 10 g
b) 100 g
c) 1000 g
d) 2000 g
View Answer
Answer: b
Explanation: The minimum quantity of soil collected is 100 g for checking the plasticity index
of soil.

Highway Engineering Questions and Answers – Structural


Evaluation of Flexible Pavements and Strengthening by
Overlay – 3
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Questions and Answers for Campus interviews focuses on
“Structural Evaluation of Flexible Pavements and Strengthening by Overlay – 3”.

1. The deflection value D is obtained from multiplying the difference of initial and final gauge
difference of ___________
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer
Answer: b
Explanation: The deflection value D is given by D=2(Do-Df).
2. The difference between initial and final deflection should not exceed ____ mm, for no leg
correction value.
a) 0.02
b) 0.025
c) 0.050
d) 0.075
View Answer
Answer: b
Explanation: The difference between the initial and final deflection should not exceed
0.025m or 2.5 division.
3. The statistical analysis of data doesn’t require ___________
a) Mean deflection
b) Standard deviation
c) Characteristics deflection
d) Settlement
View Answer
Answer: d
Explanation: The statistical analysis of data requires mean deflection, characteristics
deflection and standard deviation.
4. The characteristics deflection value is ___________
a) Dm+s
b) Dm-s
c) Dm-s
d) Dm/s
View Answer
Answer: a
Explanation: The characteristics deflection is given by Dm+s, where Dm is the mean
deflection and s is the standard deviation.
5. The sum of 15 deflections is 100, find the mean deflection.
a) 3.33
b) 4.44
c) 6.66
d) 1.5
View Answer
Answer: c
Explanation: The deflection is given by 100/15=6.66, where 100 is the mean deflection and
15 is the number of observations.
6. The deflection correction will be negative if the temperature exceeds ___________
a) 30
b) 32
c) 35
d) 39
View Answer
Answer: c
Explanation: In India the temperature is considered as 35°c for evaluation of pavement
because India is a sub tropical and hot country.
7. The Overlay thickness depends on how many factors?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: b
Explanation: The overlay thickness depends on two major factors namely stability and
CASA.
8. The VDF is assumed as 4.5 for commercial vehicle count of ___________
a) 1000
b) 1200
c) 1500
d) 2000
View Answer
Answer: c
Explanation: The vehicle damage factor is assumed as 4.5, for commercial vehicle count of
more than 1500.
9. The thickness of the flexible overlay is given by ___________
a) hd-he
b) hd+he
c) [Link]
d) hd/he
View Answer
Answer: a
Explanation: The thickness of flexible overlay is given by hd-he, where hd is the thickness of
the new design pavement and he is the existing pavement height.
10. The spacing between longitudinal joints may be ___________
a) 3.0 m
b) 3.2 m
c) 3.5 m
d) 4.0 m
View Answer
Answer: c
Explanation: IRC recommends a value of 3.5 m for pavement, So the spacing is equal to
the width of pavement.

Highway Engineering Questions and Answers – Distresses in


Rigid Pavements and Maintenance Measures – 1
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Distresses in Rigid Pavements and Maintenance Measures – 1”.

1. The pavement design in olden days was based on ___________


a) Mix design
b) Proportion of weight
c) Strength
d) Proportion of weight or volume
View Answer
Answer: d
Explanation: The olden days pavement was designed based on the proportion of weight or
volume.
2. The thickness of the pavement in olden days was ___________
a) 60 mm
b) 75 mm
c) 100 mm
d) 200 mm
View Answer
Answer: c
Explanation: The usual thickness of the pavement in olden days were around 100 to 150
mm, due to lack of technology they used such big sizes.
3. The cement production in India increased by the year.
a) 1970
b) 1980
c) 1990
d) 2000
View Answer
Answer: c
Explanation: During the 1990’s the cement gained a rapid growth in production, before the
1990 period cement was imported.
4. The common types of failure in the cement slabs don’t include ___________
a) Mud pumping
b) Development of structural cracks
c) Spalling of joints
d) Erosion
View Answer
Answer: d
Explanation: Erosion of the soil takes place only if there is heavy rain and of the soil is not
strong enough.
5. The design thickness of the CC slab of important highway with heavy traffic is?
a) 250 mm
b) 125 mm
c) 275 mm
d) 300 mm
View Answer
Answer: d
Explanation: The range of the pavement thickness for the heavy traffic is 280 to 320 mm, of
such heavy thickness is not provided then pavement will fail.
6. The process of mud or soil being ejected out through the joints and edges of the CC
pavements is called ___________
a) Mud pumping
b) Ravelling
c) Scaling
d) Ejection
View Answer
Answer: a
Explanation: The mud pumping is a process in which the soil is pumped out of the
pavement edges.
7. The factor which doesn’t initiate mud is?
a) Weak CC pavement
b) Strong CC pavement
c) Ineffective drainage
d) CC pavement directly over soil
View Answer
Answer: b
Explanation: The mud pumping is initiated mainly due to high deflection, ineffective
drainage and cc pavement laid on soil.
8. The diameter of the holes in the mud jacking process is?
a) 10 mm
b) 15 mm
c) 20 mm
d) 30 mm
View Answer
Answer: d
Explanation: The diameter of holes used for cement jacking is around 30 mm to 50 mm, it
may be a minimum of 30 mm and maximum of 50 mm.
9. If a part of cement mortar gets detached from the surface, exposing the coarse aggregate
which results in a rough surface, then it is called ___________
a) Ravelling
b) Mud pumping
c) Mud jacking
d) Scaling
View Answer
Answer: d
Explanation: The scaling of cement concrete occurs if a part of the cement mortar gets
peeled off and exposes the coarse aggregate.
10. The factor not related to scaling of the concrete is ___________
a) Mix deficiency
b) Higher water cement ratio
c) Good quality of aggregate
d) Chemical impurities
View Answer
Answer: c
Explanation: If the aggregate quality is good, then mix design will not have any defects, so
good quality of aggregate can help reduce scaling.
11. The ravelling occurs due to ___________
a) Impact
b) Shear
c) Abrasion
d) Reaction with water
View Answer
Answer: c
Explanation: The ravelling occurs mainly due to the abrasion of the aggregate, particularly
when fine shrinkage cracks occur.
12. The CC pavement is considered good quality of the unevenness index in mm/km is less
than ___________
a) 4500
b) 3500
c) 3300
d) 2200
View Answer
Answer: d
Explanation: If the unevenness index calculated by the bump integrator is less than 2200,
then the pavement quality is good.
13. The CC pavement should be construed again if ravelling depth is more than
___________
a) 10 mm
b) 15 mm
c) 20 mm
d) 25 mm
View Answer
Answer: d
Explanation: The CC pavement ravelling depth should not exceed 25 m, if exceeded 25 m
then it should be constructed again.
14. The poly sulphide sealant perform well uptown?
a) 5 years
b) 7 years
c) 10 years
d) 15 years
View Answer
Answer: c
Explanation: The poly sulphide sealant can perform well up to 10 years and it may even last
more if maintained well.
15. The shrinkage cracks have a length of ___________
a) 0.1 m
b) 0.2 m
c) 0.4 m
d) 1.0 m
View Answer
Answer: d
Explanation: The shrinkage cracks usually have a length of 0.3 m to 0.6 m and extend to a
depth of 20 to 30 mm.

Highway Engineering Questions and Answers – Distresses in


Rigid Pavements and Maintenance Measures – 2
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Questions and Answers for Aptitude test focuses on
“Distresses in Rigid Pavements and Maintenance Measures – 2”.

1. The probable causes for loss of surface texture don’t include ___________
a) Poor texturing
b) Abrasion
c) Movement of Traffic
d) Use of durable materials
View Answer
Answer: d
Explanation: The loss of surface is not caused due to the durable materials, it is caused due
to non durable materials.
2. The surface texture may be calculated by ___________
a) Abrasion test
b) Impact test
c) British pendulum number
d) Viscosity test
View Answer
Answer: c
Explanation: British pendulum number is a test which is conducted for the testing of the
pavement frictional resistance.
3. The depth of groove in skid resistance test is ___________
a) 0.5 mm
b) 1.0 mm
c) 1.5 mm
d) 2.0 mm
View Answer
Answer: c
Explanation: The depth of the groove in the skid resistance test is 1.5 mm, in which it can
handle the apparatus.
4. The structural distress in the CC pavement is not due to ___________
a) Excessive loading
b) Inadequate thickness
c) Long spacing
d) Erosion
View Answer
5. The method not used in structural evaluation of CC pavement is?
a) Visual inspection
b) Deflection test
c) Non destructive testing
d) Benkleman test
View Answer
Answer: d
Explanation: Benkleman test is a method used to verify the deflection of flexible pavement
and not used in rigid pavement.
6. The methods of crack repairs are classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: c
Explanation: The methods of crack repairs are crack stitching, partial depth and full depth
repairs.
7. The diameter of bars used for insertion in crack stitching method is ___________
a) 8 mm
b) 10 mm
c) 12 mm
d) 16 mm
View Answer
Answer: d
Explanation: The diameter of the bars used are 16 mm HYSD bars which are bent into U
shape and inserted in holes at 600 mm intervals.
8. The partial depth repairs are limited to a slab height of less than ___________
a) 150 mm
b) 100 mm
c) 90 mm
d) 75 mm
View Answer
Answer: d
Explanation: The partial depth repairs are limited to a height of less than 75 mm, or 1/3rd of
the height of slab.
9. In full depth repairs the diameter of the hole is greater than the diameter of dowel bar by
___________
a) 1 mm
b) 1.5 mm
c) 2.0 mm
d) 2.5 mm
View Answer
Answer: c
Explanation: The diameter of the hole dug is 2 mm more than the diameter of the dowel bar,
which is useful for inserting tie bars.
10. The pavement condition factor for good condition is?
a) 0.25
b) 0.35
c) 0.45
d) 1.0
View Answer
Answer: d
Explanation: The factor for the good, sound and slightly cracked pavement is 1.0, if it gives
more cracks it decreases from 0.45 to 0.25.

Highway Engineering Questions and Answers – Objects of


Highway Drainage System
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Objects of Highway Drainage system”.

1. The process of removing and controlling excess surface and sub soil water within
roadway is ___________
a) Highway Engineering
b) Highway maintenance
c) Highway drainage
d) Highway finance
View Answer
Answer: c
Explanation: The removal of excess surface and sub surface soil within the roadway or right
of way is considered highway drainage.
2. The number of important factors for highway engineer are ___________
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: c
Explanation: The important factors that are considered for the highway engineer are design,
construction and maintenance.
3. The highway drainage system consists of how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: b
Explanation: The drainage system is classified as surface drainage system and sub surface
drainage system.
4. The surface water is obtained from ___________
a) Ground water
b) Rainfall
c) Leakage of water from water treatment plants
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: Both surface and sub surface water are obtained from the rainfall, in case of
leakage the water is percolated into the ground, the run off is obtained from the remaining
water flowing on the ground.
5. The removal and diversion of surface water from the roadway is called ___________
a) Surface drainage
b) Sub surface drainage
c) Camber
d) Cross slope
View Answer
Answer: a
Explanation: The removal of land from surface and adjoining land is called as surface
drainage.
6. The surface drainage doesn’t consist of ___________
a) Camber
b) Road side drains
c) Culverts
d) Curves
View Answer
Answer: d
Explanation: As far as possible the surface drainage should be kept as straight as possible,
usually curves are not the part of surface drainage if unavoidable then bends may be
provided.
7. The seepage flow is present in ___________
a) Surface drainage
b) Sub surface drainage
c) Camber
d) Cross slope
View Answer
Answer: b
Explanation: The seepage flow is present in the sub surface drainage which is excavated
from the soil.
8. The water that cannot be drained of by gravity is called ___________
a) Pore water
b) Held water
c) Gravitational water
d) Capillary water
View Answer
Answer: c
Explanation: The gravitational force can’t send off the water which is present in pores, such
water is called as held water.
9. The structure provided on the pavement to remove the storm water is ___________
a) Drainage
b) Camber
c) Crown
d) Curves
View Answer
Answer: b
Explanation: The camber is a structure provided on the pavement to drain off the storm
water, resulting from rain crown is provided above the camber.
10. The highest point provided on the pavement is ___________
a) Crown
b) Camber
c) Cross slope
d) Drainage
View Answer
Answer: a
Explanation: The highest point provided on the pavement is called crown, which is provided
above the camber and it is not used for the same function as camber.

Highway Engineering Questions and Answers –


Requirements and importance of Highway Drainage
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Requirements and importance of Highway Drainage”.

1. The highway drainage requirement don’t include ______________


a) Effective drainage
b) Water entering the roadway
c) Sufficient longitudinal slope
d) Erosion free
View Answer
Answer: b
Explanation: The water should not enter the roadway as it will cause severe damage to the
pavements.
2. The preferable height of the water table should be __________
a) 0.75 m
b) 1.0 m
c) 1.2 m
d) 0.5 m
View Answer
Answer: c
Explanation: The preferred height for the ground water should be 1.2 m below the sub
grade. If it is less than 1.2 m it may raise upward.
3. The precautions should be mostly taken for drainage in __________
a) Dry areas
b) Semi dry areas
c) Water logged areas
d) Desert areas
View Answer
Answer: c
Explanation: Special precautions need to be taken especially in the areas where there is
water logging.
4. The increase in moisture causes the strength to __________
a) Increase
b) Decrease
c) Remains same
d) Can’t determine
View Answer
Answer: b
Explanation: An increase in the moisture content will reduce the strength of the soil, so it
should be very carefully calculated.
5. The excess water on shoulder in a dry region with a good drainage system causes
__________
a) Water stagnation
b) Floods
c) Damage to pavement
d) Increase of initial cost
View Answer
Answer: c
Explanation: The damage of pavement is caused due to the excessive amount of water on
the pavement shoulders.
6. The sustained contact with water cause failure due to __________
a) Swelling
b) Stripping
c) Ravelling
d) Sloping
View Answer
Answer: b
Explanation: The sustained contact with water in flexible pavement causes stripping of
bitumen from aggregate.
7. The damage in cold region is caused due to __________
a) Heat
b) Rain
c) Frost action
d) All of the mentioned
View Answer
Answer: c
Explanation: In cold regions when freezing temperatures are prevalent then there is
considerable damage due to frost action.
8. The path of wheels cause damage in the form of __________
a) Undulations
b) Shear
c) Deflection
d) Ruts and corrugation
View Answer
Answer: d
Explanation: The ruts and corrugation are formed due to the heavy vehicles, and they give
impressions on the pavement.
9. The swelling and shrinkage is mostly seen in __________
a) Sand
b) Gravel
c) Black cotton soil
d) Kankar
View Answer
Answer: c
Explanation: The black cotton soil is a soil in which mostly alternative shrinkage and drying
occurs, in construction of pavement the black cotton soil is not preferred.
10. In India for storm sewage and domestic sewage we use?
a) Individual sewers
b) Combined sewers
c) Iron pipes
d) Closed sewers
View Answer
Answer: b
Explanation: In India we mostly use combined sewers and they are mostly open and made
with concrete.

Highway Engineering Questions and Answers – Surface


Drainage System for Roads
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Surface Drainage System for Roads”.

1. How many components are present in the surface drainage system?


a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: c
Explanation: The surface drainage system consists of three components they are camber,
side drains and cross drains.
2. If the canal and drain at same level then the cross drainage structure is called
__________
a) Aqueduct
b) Siphon aqueduct
c) Level crossing
d) Aquiclude
View Answer
Answer: c
Explanation: If the canal and the drainage both are at the same level then the drainage
structure is called level crossing.
3. What is the value of camber on earth roads?
a) 4%
b) 3%
c) 2%
d) 1.7%
View Answer
Answer: d
Explanation: The value of the camber is recommended as 1.7% for the earth roads, for
paved it may be up to 4%.
4. Which is the most preferred shape of drainage?
a) Rectangular
b) Trapezoidal
c) Triangular
d) Circular
View Answer
Answer: b
Explanation: The trapezoidal shape is the most preferred shape of the drainage because of
it’s simplicity and ease.
5. The longitudinal drain may be provided if the cross slope is more than __________
a) 1.0%
b) 2.0%
c) 3.0%
d) 4.0%
View Answer
Answer: d
Explanation: The longitudinal drain should be provided only if the cross slope exceeds
4.0%, if it doesn’t exceed then it may not be necessary.
6. The rural roads are provided with __________
a) RCC drains
b) Trapezoidal drains
c) Kutcha drains
d) No drainage
View Answer
Answer: c
Explanation: The rural roads are mostly provided with the Kutcha drains, because of less
population they are given the least importance.
7. Which type of drainage most advisable in cutting?
a) Longitudinal drainage
b) Side drains
c) Deep drainage
d) No drainage
View Answer
Answer: c
Explanation: The most advisable type of the drainage in the cutting is open deep drainage
because it is the most convenient type in cutting, remaining types can also be used if there
is no alternative.
8. The water may be collected in __________
a) Catch pits
b) Longitudinal drains
c) Kerb
d) Filter sand
View Answer
Answer: a
Explanation: The water from the rainfall is collected in a typical type of catch pit, and then it
is forwarded to the drains.
9. If the span exceeds 6m then the bridge is called __________
a) Culvert
b) Minor bridge
c) Major bridge
d) Truss
View Answer
Answer: b
Explanation: If the span is less than 6m it is called as a culvert, and if it is between 6 to 15m
it’s a minor bridge, and if total span is 60m it’s a major bridge.
10. The relationship between specific yield specific retention and porosity is __________
a) Specific yield+specific retention= porosity
b) Specific yield-specific retention= porosity
c) Specific yield/specific retention=porosity
d) Specific yield*specific retention=porosity
View Answer
Answer: a
Explanation: Porosity is the sum of specific yield and specific retention, specific yield is the
ratio of volume of draw down to volume of water stored, and specific retention is the amount
of water retained.

Highway Engineering Questions and Answers – Hydrologic


Analysis
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Hydrologic Analysis”.

1. The design aspects of the surface drainage system are classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: b
Explanation: The design aspects are classified into hydrological and hydraulic analysis,
these two are the important aspects of drainage system.
2. What is the objective of hydrological analysis?
a) Estimate maximum quantity of water
b) Design
c) Maintenance
d) Repair of CD structural defects
View Answer
Answer: a
Explanation: The main aim of hydrological analysis is to estimate the maximum quantity of
the water reaching the pavement.
3. The portion of water which flows on surface is called __________
a) Run off
b) Catchment
c) Percolated water
d) Storm water
View Answer
Answer: a
Explanation: The portion of the water flowing on the surface after percolation into the
ground and remaining on surface is called run off.
4. The factors not affecting run off is?
a) Intensity of soil
b) Type of soil
c) Topography of soil
d) Type of road
View Answer
Answer: d
Explanation: The run off is not afford by type of road, in national highway and state highway
there may not be having more run off but they don’t affect the runoff.
5. The number of steps followed for surface drainage system is __________
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer:d
Explanation: The four steps include collection, finding the drainage, determine the run off
and to estimate peak quantity.
6. The rational formula is __________
a) Q=CiA
b) Q=ki
c) Q=AV
d) Q= CA
View Answer
Answer: a
Explanation: The rational formula is given by Q=CiA where, Q is the run off, C is the run off
coefficient and A is the area of the drainage.
7. The value of C is taken as ____ for bitumen pavements.
a) 1
b) 2
c) 0.9
d) 0.95
View Answer
Answer: c
Explanation: The run off coefficient may be taken as 0.9 for bitumen and CC pavements, as
in these pavements water is drained off very easily.
8. What is the minimum velocity required in drainage to maintain flow?
a) Self cleaning velocity
b) Sewage velocity
c) Gradient velocity
d) Maximum velocity
View Answer
Answer: a
Explanation: The minimum velocity in which the water can flow with out any pressure is
called as self cleaning velocity.
9. The area of the drainage is expressed in __________
a) 10 [Link]
b) 100 [Link]
c) 1000 [Link]
d) 10000 [Link]
View Answer
Answer: c
Explanation: The drainage area is calculated for every 1000 [Link] for the drainage area
present in the locality.
10. For a bitumen pavement calculate the discharge in m3/sec if intensity of the rainfall is 40
mm/sec and area of drainage is 100 m2.
a) 360
b) 36
c) 3.6
d) 0.36
View Answer
Answer: c
Explanation: Q=CiA
Q=0.9*40*100
Q=3.6m3/sec.
Highway Engineering Questions and Answers – Hydraulic
Design
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Hydraulic Design”.

1. The side drains and partially filled culverts are designed on the basis of ___________
a) Open channel flow
b) Hydrological analysis
c) Pavement geometry
d) Run off
View Answer
Answer: a
Explanation: The partially filled culverts and side drains are designed on the basis of the
open channel flow.
2. The continuity equation is given by __________
a) Q=KiA
b) Q=AV
c) Q=A/V
d) Q=AV2
View Answer
Answer: b
Explanation: The continuity equation is given by Q=AV, where A is the area and v is the
allowable velocity.
3. The desirable velocity for sand and silt are __________
a) 0.2m/second
b) 0.5 m/second
c) 0.7 m/second
d) 0.9 m/second
View Answer
Answer: b
Explanation: The desirable velocity for the silt and sand is 0.3 to 0.5 m/second.
4. The discharge in m3/sec for a surface drainage of 100 m2 and a velocity of 5 m/second is?
a) 5
b) 50
c) 500
d) 0.5
View Answer
Answer: c
Explanation: Q=AV
Q=100*5
Q=500 m3/sec.
5. The roughness coefficient is assumed in __________
a) Chezys formula
b) Manning’s formula
c) Heigen poiuselles equation
d) Continuity equation
View Answer
Answer: b
Explanation: The roughness coefficient is a constant for different types of materials, and it is
assumed in Manning’s formula.
6. The hydraulic radius is given by __________
a) A/P
b) P/A
c) PA
d) A+P
View Answer
Answer: a
Explanation: The hydraulic radius is the ratio of wetted area and wetted perimeter.
7. What is the maximum value of Manning’s coefficient for soil with heavy vegetation?
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.3
d) 0.4
View Answer
Answer: a
Explanation: The maximum value of the Manning’s coefficient for the soil with heavy
vegetation is 0.1.
8. The total time for inlet flow and flow along the drain is given by __________
a) T1+T2
b) T1T2
c) T1/T2
d) T1-T2
View Answer
Answer: a
Explanation: The total time duration of the inlet flow and flow of the drainage is the sum of
both the times.
9. If the depth of a trapezoidal section is 0.50 m and free board is 0.15 m, then the total
depth is?
a) 0.35 m
b) 0.65 m
c) 0.50 m
d) 0.15 m
View Answer
Answer: b
Explanation: The total depth is the sum of both the depth and free board provided
d=0.50+0.15
d=0.65m.
10. The time of flow in minutes for a longitudinal drain of 400 m and with a velocity of 0.8
m/sec is?
a) 6.33
b) 7.33
c) 8.33
d) 9.33
View Answer
Answer: c
Explanation: The time of flow=L/V
T=400/(0.8*60)
T=8.33 mins.

Highway Engineering Questions and Answers – Sub Surface


Drainage
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
” Sub Surface Drainage”.

1. In slab culverts RCC slab is placed over abudment of __________


a) Masonry
b) Pre stressed
c) Steel
d) Composite
View Answer
Answer: a
Explanation: Generally the RCC slab is placed over abudment made of masonry only
because other materials are costly.
2. The span of RCC slab is limited to __________
a) 1 m
b) 1.5 m
c) 2.0 m
d) 3.0 m
View Answer
Answer: d
Explanation: The span of the RCC slab is usually limited to 3 m as it may have maintenance
problems.
3. What is the minimum diameter used in pipe culverts?
a) 25 cm
b) 35 cm
c) 45 cm
d) 75 cm
View Answer
Answer: d
Explanation: The minimum diameter of the pipe culverts used is 75 cm made of steel or
RCC, usually RCC is only used as steel corrodes.
4. The GWT should be at a distance of _______ from ground level.
a) 0.5 m
b) 0.6 m
c) 1.2 m
d) 5.0 m
View Answer
Answer: c
Explanation: The preferred distance from the ground level is 1.2m, however it is not a
problem where ground water table is very low.
5. The total interruption to traffic in a year should not exceed __________
a) 45 days
b) 40 days
c) 30 days
d) 15 days
View Answer
Answer: d
Explanation: The interruption should be kept as low as possible if unavoidable then we must
provide it for 15 days.
6. The clay seal may be provided if the seepage zone is at a depth of less than __________
a) 1.2 m
b) 1.0 m
c) 0.9 m
d) 0.6m to 0.9 m
View Answer
Answer: d
Explanation: The clay seal may be construed if the seepage zone is at a depth of less than
0.6 m to 0.9 m.
7. The capillary control can be controlled by how many methods?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: b
Explanation: The capillary control can be controlled by two methods called granular capillary
cut off and impermeable capillary cut off.
8. To fulfill the adequate permeability the D15 of filter/D15 of foundation ratio should be
greater than __________
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20
View Answer
Answer: a
Explanation: For adequate permeability, the ratio of the D15 of filter/D15 of foundation
should be greater than 5.
9. The D85 point size is given by __________
a) Dp
b) 2Dp
c) 3Dp
d) 4Dp
View Answer
Answer: b
Explanation: The D85 point size of the filter is given by the value 2Dp.
10. The loss of water from leaves present on embankment is called __________
a) Evaporation
b) Transpiration
c) Sublimation
d) Boiling
View Answer
Answer: b
Explanation: The vegetation is provided on the embankment as they can absorb the water
during heavy rain, and the loss is termed as transpiration.

Highway Engineering Questions and Answers – Hill Roads


« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Hill Roads”.

1. The roads passing through hilly terrain and leading to the villages and towns near hills
are called __________
a) National highway
b) State highway
c) Hill road
d) Village road
View Answer
Answer: c
Explanation: The roads which pass through hilly terrain and leading to the villages on hills
are called as hill roads.
2. The problem not faced in hilly regions is?
a) Extreme climate
b) Landslide
c) Snow
d) Summer cracks in pavements
View Answer
Answer: d
Explanation: The cracks are not formed in summer here as there is no hot temperature, but
cracks may be due to frost.
3. The hill roads in India are not mostly found in __________
a) North India
b) North east India
c) Western that’s
d) South India
View Answer
Answer: d
Explanation: The hill roads in India are found mostly in North and north east India, south
India also has a few hill roads but not as many as north Indian and border roads.
4. The cross slope for a pavement to be plain should be less than __________
a) 40
b) 35
c) 25
d) 10
View Answer
Answer: d
Explanation: The minimum cross slope should be less than 10, it is better if it is 0.
5. For a terrain to be termed as steep, the cross slope should be greater than __________
a) 25
b) 35
c) 45
d) 60
View Answer
Answer: d
Explanation: The terrain may be termed as steep if the cross slope exceeds 60.
6. The hill road should be aligned __________
a) Stable side
b) Unstable side
c) Based on economy
d) Based on population
View Answer
Answer: a
Explanation: A hill road should always be aligned on the stable side of the mountain if we
consider only economy it may be dangerous.
7. Which is the most common feature in hill road?
a) U turn
b) Hair pin bend
c) Speed limit
d) SSD
View Answer
Answer: b
Explanation: The most common feature in the hill road is hair pin bend, it is provided due to
zigzag roads.
8. The hill roads are classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Five
View Answer
Answer: d
Explanation: The hill roads also are classified as a national highway, state highway, village
roads, major district roads and other district roads.
9. The road development in borders is taken care by __________
a) BRO
b) IRC
c) NHAI
d) DRDO
View Answer
Answer: a
Explanation: BRO is Border Roads Organisation which was set up by Indian government in
1960.
10. The class division for 3 tonne vehicle is named as ________ by Border Roads
Organisation.
a) National highway
b) Class 9
c) Class 5
d) Class 3
View Answer
Answer: b
Explanation: The class division for a 3 tonne vehicle is named as class 6, whereas for 1
tonne vehicle and jeep it is class 5 and class 3 respectively.

Highway Engineering Questions and Answers – Alignment


of Hill Roads – 1
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Alignment of Hill Roads – 1”.

1. In a hill road, the best alignment when the sum of ascent and descent between extreme
points is?
a) Maximum
b) Minimum
c) Maximum+minimum
d) Maximum-minimum
View Answer
Answer: b
Explanation: The total sum of the time of ascent and descent is the minimum in a well
designed hill road.
2. The length may be provided ________ times from height.
a) 30
b) 40
c) 50
d) 60
View Answer
Answer: c
Explanation: The permissible length may be increased by 50 times by the height for a hill
road, it may vary between 30 to 60 depending on the situation.
3. The application that is not useful for the hill survey is?
a) Aerial survey
b) Photogrammetry
c) GPS
d) StaadPro
View Answer
Answer: d
Explanation: StaadPro is a software that is used for the calculation of structural design and
other structural functions, whereas the remaining three are useful before the construction
and StaadPro is useful for pavement design.
4. What is the total resistance length of a road?
a) Effective length
b) Effective length after friction
c) Effective length after skid
d) Effective length after all resistance
View Answer
Answer: d
Explanation: Resisting length of a road is given by effective length after taking into account
all the resistances including skid, friction and overturning.
5. The total resisting length increases due to __________
a) Increase in friction
b) Decrease in friction
c) Increase in pavement thickness
d) Decrease in pavement thickness
View Answer
Answer: a
Explanation: The total resisting length increases with the increase in friction, as it is mostly
dependent on the friction, pavement thickness is for smooth travel.
6. The ruling gradient in trace cut is __________
a) 1 in 10
b) 1 in 25
c) 1 in 20
d) 1 in 30
View Answer
Answer: c
Explanation: The trace cut is done at a ruling gradient of 1 in 25, and when it’s complete we
have a ruling gradient of 1 in 20, 1 in 30 may provide a gradient of 1 in 25.
7. What is the minimum width of the trace cut provided?
a) 1.0 m
b) 1.5 m
c) 2.0 m
d) 2.5 m
View Answer
Answer: a
Explanation: The trace cut is a narrow track of width 1.0 m to 1.2 m made along the
alignment of hill road to enable inspection, if more width is provided then it may cause
obstruction.
8. Degree of stability of hill side slope don’t depend on __________
a) Type of rock
b) Dip
c) Ground water
d) Type of pavement
View Answer
Answer: d
Explanation: The stability of the rock depends on the dip, type of rock and ground water
table, any type of pavement is effected irrespective of quality.
9. Stratified sedimentary rocks often occur as __________
a) Fault
b) Fold
c) Sediments
d) Dip
View Answer
Answer: b
Explanation: Mostly the stratified sedimentary rocks occur as folds and not as faults,
sediment is formed after the igneous rocks are converted into sedimentary rocks.
10. The problem which doesn’t cause landslide in the hill road is?
a) Ground water flow
b) Unstable rock
c) Stable rock
d) Overlay of relatively weak soil
View Answer
Answer: c
Explanation: The landslides are not caused due to a stable rock, rather they are helpful in
preventing them, ground water flow and weak soil effect the landslide very easily.

Highway Engineering Questions and Answers – Alignment


of Hill Roads – 2
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Assessment Questions and Answers focuses on


“Alignment of Hill Roads – 2”.

1. The alignment of hill roads is divided into how many stages?


a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: c
Explanation: The alignment of hill road is divided into three stages namely reconnaissance,
trace cut and detailed survey.
2. The general route for alignment is selected during __________
a) Reconnaissance
b) Trace cut
c) Detailed survey
d) Detailed project report
View Answer
Answer: a
Explanation: The general route for the alignment is selected during the reconnaissance
survey and after any problem is found it is modified later.
3. The bench marks are fixed during the __________
a) Preliminary survey
b) Reconnaissance
c) Detailed survey
d) After detailed project report
View Answer
Answer: c
Explanation: The bench marks are fixed and longitudinal and cross section are obtained
during the detailed survey.
4. What is the strip length to be surveyed on the straight alignment?
a) 5 m
b) 10 m
c) 15 m
d) 30 m
View Answer
Answer: c
Explanation: The strip length required to be surveyed on the straight paths is 15 m and on
curves it is 30 m.
5. What is the speed limit on the national highway on hill road in Kmph?
a) 60
b) 50
c) 40
d) 30
View Answer
Answer: b
Explanation: The speed limit on the national highway for hill road is 50 Kmph and on curves
it is 30 Kmph, in plain rotary it is 40 Kmph and on plain it is 60 Kmph.
6. What is the minimum right of way distance in exceptional cases?
a) 7 m
b) 5 m
c) 3 m
d) 4 m
View Answer
Answer: c
Explanation: The minimum right of way required is 5 m but in exceptional cases it should be
3 m, it is good if it is 7m.
7. The pavement width for a single lane road on a hill is __________
a) 3.5 m
b) 3.75 m
c) 7.0 m
d) 7.5 m
View Answer
Answer: d
Explanation: The pavement width required for a single lane pavement is 3.75 m and 7 m for
two lanes, on the national highway it is 7.5m.
8. The flatter camber may be provided if the road has a longitudinal gradient greater than
__________
a) 1 in 40
b) 1 in 35
c) 1 in 30
d) 1 in 20
View Answer
Answer: d
Explanation: The flatter camber may be provided if the longitudinal gradient is greater than
1 in 20, if it is 1 in 30 or 1 in 45, then a cross slope may be provided.
9. The camber for the earth roads should be never less than __________
a) 4%
b) 3.75%
c) 3.5%
d) 3.0%
View Answer
Answer: d
Explanation: The camber value recommend for the earth roads in hill alignment is 3.0 to
4.0%, so it should be never less than 3.0%.it may vary depending on the type of road like
for bitumen it is 4.0%.
10. What is the stopping sight distance for a speed limit of 50 Kmph?
a) 30 m
b) 40 m
c) 60 m
d) 120 m
View Answer
Answer: c
Explanation: The stopping sight distance as recommended by IRC is 60 m for a speed of 50
Kmph, for the value of 40,30 the SSD is 40m and 30 m, 120 m is the ISD.
11. What is the intermediate sight distance for a speed limit of 50 Kmph?
a) 120 m
b) 60 m
c) 40 m
d) 30 m
View Answer
Answer: a
Explanation: The intermediate sight distance is equal to twice the stopping sight distance.
12. What is the maximum super elevation on snow bound area?
a) 3.0%
b) 5.0%
c) 7.0%
d) 10.0%
View Answer
Answer: c
Explanation: The maximum permissible slope is 10% in hill roads, but in snow area it is
7.0% only.
13. The minimum sufficient straight distance between the transitional ends for reverse
curves is __________
a) 3.0 m
b) 5.0 m
c) 9.0 m
d) 12.0 m
View Answer
Answer: c
Explanation: The minimum distance between the two transitional ends for reverse curves is
9.0 m.
14. The absolute minimum radius of the curve in snow bound area is __________
a) 60 m
b) 70 m
c) 80 m
d) 90 m
View Answer
Answer: a
Explanation: The minimum absolute radius of the snow bound area as recommended by
IRC is 60 m, it may be up to 90 m depending on the area.

Highway Engineering Questions and Answers – Alignment


of Hill Roads – 3
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Problems focuses on “Alignment of Hill Roads – 3”.

1. What is the extra width on a hill road with 300 m radius?


a) 0
b) 0.6 m
c) 0.9 m
d) 1.2 m
View Answer
Answer: a
Explanation: There is no requirement of the extra width on a curve of radius 300 m,
whereas for radius of 100 to 300 m extra widening may be 0.6 m, 0.9 m and 1.2 m
depending on the requirement and terrain.
2. For a speed of 30 Kmph, and radius of 30 m, the length of the transition curve is?
a) 15 m
b) 30 m
c) 45 m
d) 60 m
View Answer
Answer: b
Explanation: IRC recommends that, for a speed of 30 Kmph and radius of 30 m, the length
of the transition curve is 30 m, the values change depending on the speed and length of the
transition curve.
3. What is the minimum speed limit design for hair pin bend?
a) 20 Kmph
b) 30 Kmph
c) 40 Kmph
d) 50 Kmph
View Answer
Answer: a
Explanation: The minimum speed limit in the hair pin bend is 20 Kmph and if it exceeds it
there may be a chance of overturning.
4. What is the super elevation in the circular portion of the curve?
a) 1 in 5
b) 1 in 7
c) 1 in 10
d) 1 in 20
View Answer
Answer: c
Explanation: The super elevation on the circular portion of the curve is 1 in 10 as suggested
by IRC, it may be maximum up to 10%, but 7% is safe.
5. What is the maximum gradient in the curve?
a) 1 in 30
b) 1 in 40
c) 1 in 50
d) 1 in 60
View Answer
Answer: b
Explanation: The maximum permissible gradient in the circular curve portion is 1 in 40, in
plain region it varies from 1 in 30 to 1 in 60.
6. The approach gradient should not be steeper than _______% for 40 m.
a) 5
b) 6
c) 10
d) 20
View Answer
Answer: a
Explanation: The approach gradient should not be steeper than 5% for 40 m as
recommended by IRC, it is permissible by a slight change but if they exceed then there is a
change required for the geometric design.
7. What is the minimum carriage way width for MDR?
a) 6.0 m
b) 6.5 m
c) 7.5 m
d) 8.0 m
View Answer
Answer: c
Explanation: The minimum carriage way width for MDR is 7.5 m and for village road it is 6.5
m, and 7.0 m for 2 lane national highway.
8. The minimum straight length between any two successive hair pin bend should not be
less than __________
a) 30 m
b) 40 m
c) 60 m
d) 70 m
View Answer
Answer: c
Explanation: The minimum straight length between any two successive hair pin bend is 60
m excluding the circular curve and transition curve.
9. The ruling gradient in steep terrain upto 3 km height in % is __________
a) 8
b) 6
c) 7
d) 7.5
View Answer
Answer: b
Explanation: The ruling, limiting and exceptional gradient above 3000 m are 6, 7 and 8
respectively.
10. The compensated gradient should not be flatter than __________
a) 4%
b) 3%
c) 2%
d) 1%
View Answer
Answer: a
Explanation: The maximum permissible gradient is 75/R, but they should not be flatter than
4.0%.
11. The value recommended by IRC for a deviation angle of 0.16 and the design speed of
30 Kmph, the length of the summit curve is?
a) 40 m
b) 75 m
c) 100 m
d) 200 m
View Answer
Answer: c
Explanation: The value of the length of the summit curve is 100 m for a deviation angle of
0.16 and design speed of 30 Kmph, it varies depending on the deviation angle and speed
limit.
12. What is the value of the valley curve when compared with the summit curve for the
same design speed may be best justified by?
a) Valley curve value is greater
b) Summit curve value is greater
c) Both are equal
d) Depends on the deviation angle
View Answer
Answer: d
Explanation: The value of the valley curve or summit curve may be greater depends upon
the deviation angle.
13. What is the minimum radius of inner curve in hair pin bend?
a) 10 m
b) 12 m
c) 14 m
d) 16 m
View Answer
Answer: c
Explanation: The minimum radius of the innermost curve for a hair pin bend is 14 m as
recommended by IRC, if there is enough space they may be up to 16 m also.
14. What is the maximum gradient compensation for a pavement of the radius 150 m?
a) 1%
b) 2%
c) 3%
d) 4%
View Answer
Answer: b
Explanation: The maximum gradient compensation is 75/R, which is 75/150=2%.
15. The right of way width in normal area for a two lane national highway is __________
a) 18 m
b) 24 m
c) 36 m
d) 45 m
View Answer
Answer: b
Explanation: The minimum right of way width for a 2 lane national highway is 24 m in
normal cases and 18 m in exceptional cases, if illegally occupied then they may be up to 45
m.

Highway Engineering Questions and Answers – Geometrics


of Hill Roads
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Geometrics of Hill Roads”.

1. What is the minimum design speed on the major district road of hill?
a) 30 Kmph
b) 40 Kmph
c) 50 Kmph
d) 20 Kmph
View Answer
Answer: a
Explanation: The minimum design speed is 30 Kmph, maximum is 40 and for steep terrain it
is 20 and maximum on highway is 50 Kmph.
2. What is the width of a pavement of 2 lane national highway?
a) 7.0 m
b) 3.75 m
c) 8.80 m
d) 3.00 m
View Answer
Answer: a
Explanation: The width of a pavement of a two lane national highway is 7.0 m, for single
lane it is 3.75 m and including parapet it is 8.8 m.
3. What is the minimum setback?
a) 0.4 m
b) 0.2 m
c) 3.0 m
d) 5.0 m
View Answer
Answer: c
Explanation: Desirable setback is 5.0m, whereas minimum is 3.0m, near rocks it may be
reduced by 0.4m and 0.2 m in other cases.
4. What is the camber for high bitumen road?
a) 1.7
b) 2.0
c) 2.5
d) 3.0
View Answer
Answer: a
Explanation: The camber for high type bitumen is 1.7 to 2.5 and for thin it is 2.0 to 2.5, for
gravel it is 2.5 to 3.0%.
5. What is the SSD value for speed of 20 Kmph?
a) 20 m
b) 40 m
c) 25 m
d) 50 m
View Answer
Answer: a
Explanation: The SSD value of the vehicle is same as the speed of the vehicle upto 40
Kmph and thereafter it increases slightly.
6. What is the ISD value of the hill road with a speed of 50 Kmph?
a) 50m
b) 100m
c) 60m
d) 120m
View Answer
Answer: d
Explanation: The ISD value is twice the value of the SSD, but after 40kmph it increases
slightly, so it is considered as 120m.
7. What is the minimum super elevation?
a) 7%
b) 10%
c) Camber
d) Longitudinal slope
View Answer
Answer: c
Explanation: The maximum super elevation is 7%, on hills it is 10%, and for drainage it is
considered as camber or cross slope.
8. On which road the maximum radius is provided?
a) National highway
b) MDR
c) ODR
d) VR
View Answer
Answer: a
Explanation: National highway and state highway have the same value of 80m, whereas
50,30 and 20 are provided on the MDR, ODR and VR respectively.
9. The maximum gradient compensation for a radius of 150 m is _____________
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer
Answer: b
Explanation: Maximum gradient compensation=75/R
=75/150
=2%.
10. The length of valley curve depends on __________
a) Speed limit
b) deviation angle
c) Centrifugal acceleration
d) Speed limit and deviation angle
View Answer
Answer: d
Explanation: The length of the valley curve is dependent both on speed limit and deviation
angle, for a speed limit of 50 Kmph and deviation angle of 1.0 the length of the curve is
100m, for the speed of 30 Kmph and deviation of 0.08, length is 30m.
Highway Engineering Questions and Answers –
Construction of Hill Roads
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Construction of Hill Roads”.

1. The number of steps involved in the construction of hill roads are __________
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: d
Explanation: The construction of hill road includes trace cut, jungle clearance, earth work
excavation and rock cutting.
2. The hard rock is permitted to over hang the road forming a __________
a) Half tunnel
b) Full tunnel
c) 3/4 tunnel
d) 1/4 tunnel
View Answer
:a
Explanation: If the rock strata slopes down into the hill side, then the hard rock is permitted
to over hang the road forming half a tunnel.
3. Where there is insufficient time for blasting the alternative method is?
a) Cliff gallery
b) Cradles
c) Excavation
d) Both cliff gallery and cradle
View Answer
Answer: d
Explanation: The blasting may not be useful every time, and if there is no sufficient time,
then cradles and cliff galleries are alternatives.
4. What is the most important structure in a hill road?
a) Retaining wall
b) Pavement
c) Drainage
d) Security force
View Answer
Answer:a
Explanation: The retaining wall is the most important structure in a hill road as it provides
adequate stability.
5. The best type of material for retaining wall is __________
a) Concrete
b) Brick masonry
c) Stone masonry
d) Composite
View Answer
Answer: c
Explanation: The best type of material for the retaining wall is stone masonry as it permits
the drainage to drain off easily.
6. The general minimum width adopted for the retaining wall is __________
a) 0.3 m
b) 0.45 m
c) 0.6 m
d) 0.9 m
View Answer
Answer: b
Explanation: The minimum width of the retaining wall adopted is 0.45 m, and as a thumb
rule we use 0.5h to obtain the width of the retaining wall, but never less than 0.45 m.
7. The typical retaining wall is less than __________
a) 6 m
b) 5 m
c) 4 m
d) 3 m
View Answer
Answer: a
Explanation: The height of a typical retaining wall may be greater than 6 m, but only for
special purpose, the height of the retaining wall usually never exceeds 6 m.
8. The width of the retaining wall foundation is taken as __________
a) 0.4h+0.3 m
b) 0.3h+0.3 m
c) 0.2h+0.3 m
d) 0.1h+ 0.3 m
View Answer
Answer: a
Explanation: The width of the retaining wall foundation is given by 0.4h+0.3, where h is the
height of the retaining wall and 0.3 is the width at top.
9. The foundation bed is provided with a downward slope of __________ towards the hill
side.
a) 1 in 6
b) 1 in 5
c) 1 in 3
d) 1 in 1
View Answer
Answer: a
Explanation: The foundation bed is provided with a slope of 1 in 6 or 1 in 4 towards the hill
side.
10. The thickness of the pitching done by stone masonry to avoid erosion due to water is?
a) 0.1 m
b) 0.3 m
c) 1.0 m
d) 1.5 m
View Answer
Answer: b
Explanation: The embankment slopes are normally protected with a rough stone pitching of
about 0.3 m, to avoid erosion due to water flow.

Highway Engineering Questions and Answers –


Maintenance Problems on Hill Roads
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Maintenance Problems on Hill Roads”.

1. Catch water drains, sloping drain, road side drains, catch pit and culverts are periodically
cleared to prevent __________
a) Landslide
b) Over flow of water
c) Earthquake
d) Snowfall
View Answer
Answer: b
Explanation: All are drainage structures and they are maintained periodically to prevent
overflow of water, landslide may cause earthquake and in hilly regions there will be a
snowfall but primary purpose is to prevent overflow of water.
2. The preventive measure adopted in hill road don’t include __________
a) Stabilization of soil
b) Grass turf
c) Stone masonry
d) Brick masonry
View Answer
Answer: d
Explanation: Stone masonry is advisable in hill road as, brick masonry is difficult and as
brick joints consists of mortar, seepage may be a problem.
3. The problems in snowfall region, of snow is not cleared is overcome by __________
a) Hill markers
b) Snow markers
c) Traffic signal
d) Closing the road
View Answer
Answer: b
Explanation: Mostly in peak snowfall region, the road is closed, but if it is extremely
necessary then snow markers may be used.
4. The important structure constructed above the road with out impacting the load is called
__________
a) Gallery
b) Drainage
c) Camber
d) Crown
View Answer
Answer: a
Explanation: The gallery is a special type of structure which is used for the snow to slide
without impacting the load, crown is the highest point, camber is used to prevent the
drainage.
5. The frequent problem on the hill road is __________
a) Earthquake
b) Landslide
c) Soil erosion
d) Seepage
View Answer
Answer: b
Explanation: All the problems are frequent, but landslide occur very frequently and special
care should be taken for landslide.
6. The landslide denotes __________
a) Downward and upward movement of hill slope material
b) Disintegration of rocks
c) Earthquake on hill
d) Breaking of rock
View Answer
Answer: a
Explanation: The landslides are a problem which is caused due to earthquake and landslide
ultimately leading to the disintegration of rocks and they cause upward and downward
movement.
7. The landslide doesn’t take place due to __________
a) Sliding
b) Falling
c) Flowing
d) Breaking
View Answer
Answer: d
Explanation: The landslides take place only due to sliding, flowing and falling.
8. The failure of landslide is classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: d
Explanation: The landslides are classified as slides, falls, flows and complex slides.
9. The failure due to shear occurs in __________
a) Slides
b) Falls
c) Flows
d) Complex slides
View Answer
Answer: a
Explanation: In slides the movement is caused due to shear failure along one or several
surfaces, in complex slides the failure occurs from a combination of slides and falls or slides
and flow.
10. The measure not advisable to prevent landslide is __________
a) Soil nailing
b) Geo synthetic fibre
c) Soil stabilization by any method
d) Retaining wall
View Answer
Answer: c
Explanation: The soil stabilization should not be done by any method, it depends on many
factors like soil, slope stability and other factors.

Highway Engineering Questions and Answers – Road-side


Development and Arboriculture
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Road-side Development and Arboriculture”.

1. The studies prepared for environmental studies are called __________


a) EIA
b) Environmental study
c) Environment assessment
d) Environment conservation
View Answer
Answer: a
Explanation: The EIA denotes the environmental impact assessment, in which the road side
development is assessed based on the impact by using environment studies and
environmental assessment.
2. The pressing problems on the existing highway are __________
a) Encroachment
b) Ribbon development
c) Both encroachment and ribbon development
d) Traffic
View Answer
Answer: c
Explanation: Illegal encroachment and ribbon development are most common particularly in
the rural areas, it’s very difficult in encroached areas for the development.
3. The number of factors to be considered during the road side development studies are
__________
a) Three
b) Four
c) Five
d) Six
View Answer
Answer: d
Explanation: The factors include highway factors, highway traffic operation factors,
maintenance aspects, road user amenities, road side plantation and general amenities.
4. The cross drainage structure of a highway is considered in which aspect?
a) Highway factors
b) Highway traffic factors
c) Maintenance aspects
d) Road user amenities
View Answer
Answer: a
Explanation: The cross drainage structure is considered in the highway factors which
includes the geometry and drainage works, highway traffic and road users are also
benefitted by the drainage system.
5. The compensation for loss of land in agricultural areas should be paid __________
a) During the planning stage
b) Before construction of highway
c) After completion of the highway
d) Not required
View Answer
Answer: b
Explanation: As farmers have only agricultural land for their living, the compensation should
be paid well before the construction of the highway project.
6. The point that should not be considered for a better highway is?
a) Smooth alignment
b) Small right of way
c) Flat slopes
d) Suitable plantation
View Answer
Answer: b
Explanation: The right of way for a national highway should be wide enough and it should
be available for further expansion, flat slopes with camber and smooth alignment and trees
for plantation are the best alignment.
7. The planting of trees along road side is called __________
a) Arboriculture
b) Geometry design
c) Green belt
d) Garden
View Answer
Answer: a
Explanation: The planting of the trees along the road side is called as arboriculture, in few
cities like Visakhapatnam, Andhra Pradesh a green belt is maintained and garden is also
provided but the planting of trees is called arboriculture.
8. The trees in urban areas are provided for __________
a) Beauty and landscape
b) For fruits
c) To provide shade
d) To provide a cool weather
View Answer
Answer: a
Explanation: In urban areas most of the trees can’t provide shade due to the place
restriction, but most of them provide beauty, shade can’t be expected till 20 years and fruits
are not edible in a polluted zone.
9. What is the desirable distance for a tree from the carriage way?
a) 1.0 m
b) 1.5 m
c) 2.0 m
d) 2.5 m
View Answer
Answer: d
Explanation: The minimum desirable distance from the edge of the pavement is 2.5m and
12m from the centre of the pavement.
10. The number of trees required for 1 km of length in nursery are __________
a) 100
b) 150
c) 180
d) 270
View Answer
Answer: d
Explanation: The minimum number of the trees required in the new avenue of a nursery for
one kilometre length are 270 in new avenue and 150 in old, 100 and 150 in new and old
sites respectively.

Highway Engineering Questions and Answers – Highway


Costs
« Prev

Next »

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Highway Costs”.

1. The improvement in highway leads to the following.


a) Increase in vehicle operation cost
b) Decreased comfort to passenger
c) Reduction in accident rate
d) Difficulty in driving
View Answer
Answer: c
Explanation: The improvement in highway leads to reduction in the vehicle operation cost,
saving time, reduction in accident rate and increased comfort of passengers.
2. Several highway are implemented by __________
a) Government
b) Private
c) Public private partnership
d) Depends on the requirement
View Answer
Answer: c
Explanation: Most of the highway are constructed by private companies and maintained by
government, some may be government, some may be private but most are public private
partnership.
3. The improvement benefits of roads don’t include which type?
a) Improvement in city
b) Improvement in a district
c) Improvement in a state
d) Improvement in between two countries
View Answer
Answer: d
Explanation: The improvement may never take place between two countries as it is a
concern regarding security, the Improvement takes place in city, district state and country.
4. The benefits due to the road improvement are classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer
Answer: b
Explanation: The benefits are classified into two types namely tangible and intangible
benefits, tangible are which can be measured and intangible are related to social aspects.
5. The social facilities like medical services, educational and recreation facilities are
classified as __________
a) Tangible benefits
b) Intangible benefits
c) Tangible & Intangible benefits
d) None of the mentioned
View Answer
Answer: b
Explanation: All these are related to social aspects as they are not tangible.
6. The cost of the vehicle operation and time for unit distance may be represented by
__________
a) T=a+b+c
b) T=a+ (b+c)/speed
c) T=a+b
d) T=a
View Answer
Answer: b
Explanation: ‘a’ is the running cost per unit distance, ‘b’ is a fixed hourly cost and ‘c’ is the
portion of cost depending on speed.
7. The rate of fuel consumption for every motor cycle will be at __________
a) Low speed
b) High speed
c) Optimum speed
d) Zero speed
View Answer
Answer: c
Explanation: The optimum speed is a speed limit in which neither the bike is going fast nor
slow, it usually is between 30-45 Kmph for bikes.
8. The unevenness index in terms of the international roughness index is given by
__________
a) UI=IRI
b) UI=IRI/2
c) UI=IRI/3
d) UI=(IRI)1.12
View Answer
Answer: d
Explanation: The UI is the unevenness index and IRI is the international roughness index,
UI is in mm/km and IRI is in m/km.
9. As the unevenness index increases there is no substantial increase in __________
a) Fuel consumption
b) Wear and rear of tyres
c) Vehicle maintenance cost
d) Increase of speed
View Answer
Answer: d
Explanation: As there is an increase in the unevenness index, there is no substantial
increase in speed, instead it decreases.
10. What is the maximum life span assumed for the highway?
a) 70 years
b) 80 years
c) 90 years
d) 100 years
View Answer
Answer: d
Explanation: The life span for the right of way is assumed between 75 to 100 years, and the
maximum life span assumed is 100, it may also be 70,80 and 90 depending on the
pavement design.

Highway Engineering Questions and Answers – Highway


Finance
« Prev

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on
“Highway Finance”.

1. The average annual highway cost for a road system may be summed up by __________
a) Ca=H+T+M+Cr
b) Ca=H+T+M-Cr
c) Ca=H+T
d) Ca=H
View Answer
2. The CRF denotes __________
a) Central Road Fund
b) Capital Recovery Fund
c) Capital Recovery Factor
d) Central Research Fund
View Answer
Answer: c
Explanation: The first cost of a capital improvement is converted into equivalent annual cost
which is called capital recovery factor.
3. The Vs in average annual capital cost represents?
a) Savage value
b) Salvage value
c) Waste value
d) Usable value
View Answer
Answer: b
Explanation: Salvage is the income available after the structure has almost completed the
life span.
4. If the principal is P and rate of interest is i and it has to be paid in n years then, the sum S
is given by __________
a) P(1+i)
b) P(1-i)
c) P/I
d) P(1+i)n
View Answer
Answer: d
Explanation: The compound interest is calculated for every year and it’s leived on the
preceding interest.
5. What is the first step in economic analysis?
a) Determine the AADT
b) Estimate growth rate
c) Assessment of traffic route
d) Estimate additional traffic
View Answer
Answer: a
Explanation: The average annual daily traffic is required for the completion of the remaining
steps.
6. The method not used in economic analysis is __________
a) Annual cost
b) Rate of return
c) Benefit cost ratio
d) Floating car
View Answer
Answer: d
Explanation: The floating car method is a method that is used for the estimation of the
traffic, whereas the remaining are methods of analysis of the cost.
7. The savings in annual road user costs, annual savings in accident costs and capital cost
of Improvement are parameters used in __________
a) Annual cost method
b) Rate of return method
c) Benefit cost ratio
d) None
View Answer
Answer: b
Explanation: The transport laboratory of London has developed this method in which a rate
of return is obtained by these parameters, the remaining methods don’t require these
parameters.
8. The ratio of annual benefit from improvement to annual cost of the improvement is called
__________
a) Benefit
b) Cost
c) Benefit cost ratio
d) Maintenance cost
View Answer
Answer: c
Explanation: The ratio of annual benefit from the improvement to annual cost of the
improvement is called benefit cost ratio, benefit is the profit, cost is the investment and
maintenance cost is after the investment.
9. The national highway act was ammended in __________
a) April 1956
b) June 1995
c) July 1956
d) August 1995
View Answer
Answer: b
Explanation: The national highway act 1956, was amended in June 1995, it was actually
planned in April 1956.
10. As on April 2009, how many projects have been completed on BOT basis?
a) 5
b) 42
c) 25
d) 9
View Answer
Answer: d
Explanation: As on April 2009, twenty five projects have been sanctioned and nine projects
were completed by April 2009 and in other proposals 42 projects were remaining in which 5
are completed.

You might also like