2020/10/21 Data Mining MCQ Questions & Answers- Letsfindcourse
([Link]
Data Science MCQ Topics
Basics (data-science-mcq-questions-and-answers)
Linear Algebra (linear-algebra-mcq-questions-and-answers)
Pandas (python-pandas-mcq-questions)
NumPy (python-numpy-mcq-questions)
SciPy (python-scipy-mcq-questions)
Statistics (statistics-mcq-questions-and-answers)
Data Visualization (data-visualization-mcq-questions-and-answers)
Data Mining (data-mining-mcq-questions-and-answers)
Machine Learning (machine-learning-mcq-questions-and-answers)
Deep Learning (deep-learning-mcq-questions-and-answers)
Data Science Tutorials ([Link]
Data Science Books ([Link]
Protect your
account without
compromising
on speed or
connection.
Learn More
[Link] 1/6
2020/10/21 Data Mining MCQ Questions & Answers- Letsfindcourse
([Link]
Data Mining MCQs Questions And Answers
This section focuses on "Data Mining" in Data Science. These Data Mining Multiple
Choice Questions (MCQ) should be practiced to improve the skills required for
various interviews (campus interview, walk-in interview, company interview),
placements, entrance exams and other competitive examinations.
1. What is true about data mining?
A. Data Mining is defined as the procedure of extracting information from huge sets of
data
B. Data mining also involves other processes such as Data Cleaning, Data Integration,
Data Transformation
C. Data mining is the procedure of mining knowledge from data.
D. All of the above
View Answer
Ans : D
Explanation: Data Mining is defined as extracting information from huge sets of data. In other
words, we can say that data mining is the procedure of mining knowledge from data. The
information or knowledge extracted so that it can be used.
2. How many categories of functions involved in Data Mining?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
View Answer
Ans : A
Explanation: there are two categories of functions involved in Data Mining : 1. Descriptive, 2.
Classification and Prediction
3. The mapping or classi ication of a class with some prede ined group or class
is known as?
[Link] 2/6
2020/10/21 Data Mining MCQ Questions & Answers- Letsfindcourse
A. Data Characterization
B. Data Discrimination ([Link]
C. Data Set
D. Data Sub Structure
View Answer
Ans : B
Explanation: Data Discrimination : It refers to the mapping or classification of a class with some
predefined group or class
4. The analysis performed to uncover interesting statistical correlations
between associated-attribute-value pairs is called?
A. Mining of Association
B. Mining of Clusters
C. Mining of Correlations
D. None of the above
View Answer
Ans : C
Explanation: Mining of Correlations : It is a kind of additional analysis performed to uncover
interesting statistical correlations between associated-attribute-value pairs or between two item
sets to analyze that if they have positive, negative or no effect on each other.
5. __________ may be de ined as the data objects that do not comply with the
general behavior or model of the data available.
A. Outlier Analysis
B. Evolution Analysis
C. Prediction
D. Classification
View Answer
Ans : A
Explanation: Outlier Analysis : Outliers may be defined as the data objects that do not comply with
the general behavior or model of the data available.
6. "Ef iciency and scalability of data mining algorithms" issues comes under?
[Link] 3/6
2020/10/21 Data Mining MCQ Questions & Answers- Letsfindcourse
A. Mining Methodology and User Interaction Issues
B. Performance Issues ([Link]
C. Diverse Data Types Issues
D. None of the above
View Answer
Ans : B
Explanation: In order to effectively extract the information from huge amount of data in databases,
data mining algorithm must be efficient and scalable.
7. To integrate heterogeneous databases, how many approaches are there in
Data Warehousing?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
View Answer
Ans : A
Explanation: Data warehousing involves data cleaning, data integration, and data consolidations.
To integrate heterogeneous databases, we have the following two approaches : Query Driven
Approach, Update Driven Approach
8. Which of the following is correct advantage of Update-Driven Approach in
Data Warehousing?
A. This approach provides high performance.
B. The data can be copied, processed, integrated, annotated, summarized and
restructured in the semantic data store in advance.
C. Both A and B
D. None Of the above
View Answer
Ans : C
Explanation: Both A and B are advantage of Update-Driven Approach in Data Warehousing.
9. What is the use of data cleaning?
[Link] 4/6
2020/10/21 Data Mining MCQ Questions & Answers- Letsfindcourse
A. to remove the noisy data
([Link]
B. correct the inconsistencies in data
C. transformations to correct the wrong data.
D. All of the above
View Answer
Ans : D
Explanation: Data cleaning is a technique that is applied to remove the noisy data and correct the
inconsistencies in data. Data cleaning involves transformations to correct the wrong data. Data
cleaning is performed as a data preprocessing step while preparing the data for a data warehouse.
10. Data Mining System Classi ication consists of?
A. Database Technology
B. Machine Learning
C. Information Science
D. All of the above
View Answer
Ans : D
Explanation: A data mining system can be classified according to the following criteria : Database
Technology, Statistics, Machine Learning, Information Science, Visualization, Other Disciplines
(data-mining-mcq) Next »
Online Event For Data in UAE
A World Class Virtual Experience for the Middle East's Data
Analytics Leaders
Ad [Link] Visit Site
Discussion
[Link] 5/6
2020/10/21 Data Mining MCQ Questions & Answers- Letsfindcourse
([Link]
Your comments
* You must be logged in to add comment.
SUBMIT
Follow Us | About Us ([Link]
([Link]
([Link] ([Link]
([Link]
Copyright © 2020 Letsfindcourse Le
[Link] 6/6