Science chapter-(sound)
Solutions by quanta learning
academy
1. Choose the correct answer.
Sound can travel through
(a) gases only
(b) solids only
(c) liquids only
(d) solids, liquids and gases
Soln:
Answer is (d) solids, liquids and gases
2. Voice of which of the following is likely to have a
minimum frequency?
(a) Baby girl
(b) Baby boy
(c) A man
(d) A woman
Soln:
Answer is (c) A man
3. In the following statements, tick ‘T’ against those
which are true, and ‘F’ against those which are false.
(a) Sound cannot travel in vacuum. (T/F)
(b) The number of oscillations per second of a
vibrating object is called its time period. (T/F)
(c) If the amplitude of vibration is large, sound is
feeble. (T/F)
(d) For human ears, the audible range is 20 Hz to
20,000 Hz. (T/F)
(e) The lower the frequency of vibration, the higher is
the pitch. (T/F)
(f) Unwanted or unpleasant sound is termed as music.
(T/F)
(g) Noise pollution may cause partial hearing
impairment. (T/F)
Soln:
a) True
b) False
c) False
d) True
e) False
f) False
g) True
4. Fill in the blanks with suitable words
(a) Time taken by an object to complete one
oscillation is called time period.
(b) Loudness is determined by the amplitude of
vibration.
(c) The unit of frequency is Hertz.
(d) Unwanted sound is called Noise.
(e) The shrillness of a sound is determined by
the frequency of vibration.
5. A pendulum oscillates 40 times in 4 seconds. Find its
time period and frequency
Soln:
The number of oscillations per second of the vibrating
body is known as the frequency of oscillation.
Frequency = Total number of oscillations
Total time taken
= 50/5
= 10 Hz
Time period is the time taken to complete one
oscillation. It is also the inverse of frequency.
Time period = 1/ Oscillating frequency
= 1/10
= 0.1 s
∴ frequency = 10 Hz
Time period = 0.1 s
6. The sound from a mosquito is produced when it
vibrates its wings at an average rate of 500 vibrations
per second. What is the time period of the vibration?
Soln:
Time period is defined as the time taken to complete
one oscillation. It is also the inverse of frequency.
Time period = 1
Oscillation frequency
Oscillation frequency = 500 Hz
Time period = 1/500 = 0.002 s
7. Identify the part which vibrates to produce sound in
the following instruments.
(a) Dholak
(b) Sitar
(c) Flute
Soln:
a) Dholak- It consists of a head which is a stretched
membrane. Vibrations are set into these stretched
strings when the head is beaten gently, these
vibrations produce sound and thus Dholak produces
sound.
b) Sitar – It is a musical instrument. Stretched strings
are part of it. Vibrations are produced when the string
is plucked when played. These vibrations produce
sound, thus sitar produces sound.
c) Flute – It’s an instrument which has holes in it. It is
a hollow pipe. The air inside the pipe is set into
vibration when air is blown over its mouth and this
produces a pleasant sound.
8. What is the difference between noise and music?
Can music become noise sometimes?
Soln:
Music is sound which is pleasant to hear. Sounds from
flutes, pianos and violins are pleasant to hear.
Noise are sounds which are unpleasant to hear.
Sounds which are unpleasant to hear are:
(a)Sounds from bus horns and truck horns.
(b)Electrical generator sounds.
(c)Gunshot sounds.
(d)Jackhammer sounds
Yes, sometimes when the music is played at high
volumes, it becomes noise.
9. List sources of noise pollution in your surroundings.
Soln:
Noise pollution sources are
(a) Bus and car horns.
(b) Firecrackers and loudspeakers.
(c) High volumes in televisions and transistors.
(d) mixers at home
e) Sirens from factories
10. Explain in what way noise pollution is harmful to
human.
Soln:
A number of health issues are associated with noise
pollution. They are as follows
(a) Stress
(b) Headache
(c) Hearing loss
(d) Insomnia
(e) Hypertension
11. Your parents are going to buy a house. They have
been offered one on the roadside and another three
lanes away from the roadside. Which house would
you suggest your parents should buy? Explain your
answer.
Soln:
It is better to buy the house which is three lanes away
from the roadside as there will be less noise as
compared to the one on the main road. The noises can
be caused by vehicles. As the distance between the
source and the listener increases, the intensity of
noise decreases. So it’s better to buy the house which
is three lanes away.
12. Sketch larynx and explain its function in your own
words.
Soln:
When we swallow something, the larynx
moves. There are two vocal cords inside the larynx.
The air passes through a small gap which is present in
between them. The lungs force the air into the gap
when we speak and this vibrates the vocal cord, due
to which sound is produced.
13. Lightning and thunder take place in the sky at the
same time and at the same distance from us.
Lightning is seen earlier and thunder is heard later.
Can you explain why?
Soln:
Speed of the light is more than the speed of sound.
Thus, lightning is seen first which is accompanied by
thunder later.