Class VIII: Chapter 1 (Resource) Multiple Choice Questions:
Q1. Resources that we find in nature and are used without much modification
are called ..................
(a) Human Resource
(b) Natural Resource
(c) Renewable Resource
(d) Human Made Resource
Q2. Natural resource are classified into various types on the basis of: (select the
incorrect one)
(a) Distribution
(b) Development
(c) Origin
(d) Destruction
Q3. All non-living things are known as ..................
(a) Biotic Resource
(b) Exhaustible Resource
(c) Abiotic Resource
(d) Human Resource
Q4. Anything that can be used to satisfy human needs is a ..................
(a) Thing
(b) Value
(c) Resource
(d) Utility
Q5. Resources which can be renewed or reproduced are known as ..................
(a) Exhaustible Resource
(b) Renewable Resource
(c) Non-Renewable Resource
(d) Useful Resource
Q6. .................. Resources refer to the number and ability of the people. E.g.
knowledge, skill, etc.
(a) Biotic Resource
(b) Human Made Resource
(c) Human Resource
(d) Abiotic Resource
Q7. A thing becomes a resource when it's .................. has been identified.
(a) Character
(b) Area
(c) Utility
(d) Availability
Q8. Balancing the need to use resources and also conserve them for the future is
called ..................
(a) Sustainable Development
(b) Resource Conservation
(c) Resource Development
(d) Sustainable Conservation
Q9. Which one of the following is not a "Value"?
(a) Aesthetic Value
(b) Economic Value
(c) Artistic Value
(d) Ethical Value
Q10. Resources are generally classified into:
(a) 2 Types
(b) 3 Types
(c) 4 Types
(d) 5 Types
Q11. People use natural resources to make buildings, bridges, roads, machinery
and vehicles, which are known as ..................
(a) Human Made Resource
(b) Human Resource
(c) Natural Resource
(d) Un-Natural Resource
Q12. Different ways to conserve natural resources are: (select the incorrect one)
(a) Preventing wastage
(b) Save Water
(c) Deforestation
(d) Aforestation
Q13. Value means ..................
(a) Utility
(b) Worth
(c) Money
(d) Wealth
Q14. .................. resources are found in a region but have not been utilized, might
be because of the lack of technology.
(a) Potential Resource
(b) Localized Resource
(c) Actual Resource
(d) Ubiquitous Resource
Q15. Resources created by human beings are called ..................
(a) Natural Resource
(b) Useful Resource
(c) Industrial Resource
(d) Man Made Resource
Q16. Some of the principles of Sustainable Development are: (select the incorrect
one)
(a) Minimise the depletion of natural resources
(b) Respect and care for all forms of life
(c) Conserve the earth's vitality & diversity
(d) Government should only take care
Q17. Factors which help in the development of resources are:
(a) All (b, c & d)
(b) Human Resource
(c) Technology
(d) International Competition
Q18. Resources which are found everywhere are called ..................
(a) Biotic Resource
(b) Potential Resource
(c) Ubiquitous Resource
(d) Renewable Resource
Q19. Using resources carefully, judicially & giving them time to get renewed is
called .................
(a) Resource Development
(b) Sustainable Conservation
(c) Sustainable Development
(d) Resource Conservation
Q20. We enjoy the beauty of mountains, waterfalls, sea, landscapes. Thus, they
are resources which have ............. value.
(a) Ethical Value
(b) Artistic Value
(c) Aesthetic Value
(d) Economic Value
Chapter 1 Resources with Answers
August 17, 2020 by Prasanna Leave a Comment
Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 1 Resources
with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with
Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided
Resources Class 8 Geography MCQs Questions with Answers to help students
understand the concept very well.
Resources Class 8 MCQs Questions with Answers
1. Which one of the following soils is ideal for growing cotton?[CBSE 2011]
(a) Regular soil
(b) Laterite soil
(c) Desert soil
(d) Mountainous soil
2. Soil is formed by the process of
(a) Denudation
(b) Gradation
(c) Weathering
(d) Erosion
3. Land left without cultivation for one or less than one agricultural year is called
(a) Culturable waste land
(b) Current fallow land
(c) Waste land
(d) None of the above
4. “There is enough for everybody’s need but not for anybody’s greed”. Who said this?
(a) Jawahar Lai Nehru
(b) Atal Bihari Vajpai
(c) M. K. Gandhi
(d) Sunder Lai Bahuguna
5. Resources which are surveyed and their quantity and quality have been determined
for utilisation are known as [CBSE 2011]
(a) Potential resources
(b) Stock
(c) Developed resources
(d) Reserves
6. Which one of the following statements is correct as regard to international resources?
(a) Resources which are regulated by international institutions.
(b) Resources which lie beyond the territorial waters.
(c) Resources which are found along the international frontier.
(d) Resources which are not yet developed.
READ ALSO Free Online MCQs Questions of Class - 11 Accountancy Chapter 3 -
Accounting Principles
7. The first International Earth Summit was held in
(a) Geneva
(b) New York
(c) Japan
(d) Rio de Janeiro
8. The most widespread relief feature of India is
(a) Mountains
(b) Forests
(c) Plains
(d) Plateaus
9. Resources which are found in a region, but have not been utilised
(a) Renewable
(b) Developed
(c) National
(d) Potential
10. Which one of the following statements is true about the term resources?[CBSE
2011]
(a) Resources are free gifts of nature.
(b) They are the functions of human activities.
(c) All those things which are found in nature.
(d) Things which cannot be used to fulfill our needs.
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography: Chapter – 1
Resource and Development
Answer Key
1. (a) 2. (c) 3. (b) 4. (c) 5. (c) 6. (a) 7. (d) 8. (c) 9. (d) 10. (b)
Choose the correct answer:
Question 1.
Which of these have some utility?
(a) Water
(b) electricity
(c) Vegetables
(d) All of these
Answer
Answer: (d) All of these
Question 2.
Which of these have economic value?
(a) Landscape
(b) Home remedies
(c) Metals
(d) None of these
Answer
Answer: (c) Metals
Question 3.
Resources are distributed unequally over the earth because of
(a) the different natural conditions
(b) level of development
(c) technological levels
(d) all of these
Answer
Answer: (a) the different natural conditions
Question 4.
Resources drawn from nature and used without much modification are called
(a) human made resources
(b) natural resources
(c) cultural resources
(d) none of these
Answer
Answer: (b) natural resources
Question 5.
The basis of classification of resources are
(a) level of development and use
(b) origin
(c) stock and distribution
(d) all of these
Answer
Answer: (d) all of these
Question 6.
The resources whose quantities are known, named as
(a) potential resources
(b) actual resources
(c) stock
(d) all of these
Answer
Answer: (b) actual resources
Question 7.
Give an example of biotic resources.
(a) rocks
(b) minerals
(c) soils
(d) animals
Answer
Answer: (d) animals
Question 8.
Coal is an example of
(a) renewable resources
(b) non-renewable resources
(c) human resources
(d) potential resources
Answer
Answer: (b) non-renewable resources
Question 9.
Technology is an example of
(a) natural resources
(b) human made resources
(c) both (a) and (b)
(d) none of these
Answer
Answer: (b) human made resources
Question 10.
Resources used carefully and giving them time to get renewed is called
(a) resource depletion
(b) resource conservation
(c) resource pollution
(d) none of these
Answer
Answer: (b) resource conservation
Question 11.
Balancing the needs to use resources and also conserve them for future generation is
called
(a) development
(b) devaluation
(c) sustainable development
(d) all of these
Answer
Answer: (c) sustainable development
Match the followings:
Column A Column B
(i) Natural resources (а) Water, soil, forest
(ii) Actual resources (b) Black soil of Deccan trap
(iii) Potential resources (c) Water, air, land, soil
(iv) Abiotic resources (d) Plants, animals, insects, worms, etc.
(v) Biotic resources (e) High speed winds two hundred years ago
(vi) Renewable resources (f) Soil, rocks, minerals
(vii) Non-renewable resources (g) Coal, petroleum, natural gas
Answer
Answer:
Column A Column B
(i) Natural resources (c) Water, air, land, soil
(ii) Actual resources (b) Black soil of Deccan trap
(iii) Potential resources (e) High speed winds two hundred years ago
(iv) Abiotic resources (f) Soil, rocks, minerals
(v) Biotic resources (d) Plants, animals, insects, worms, etc.
(vi) Renewable resources (а) Water, soil, forest
(vii) Non-renewable resources (g) Coal, petroleum, natural gas
State whether true or false:
1. Non-renewable resources have unlimited stock.
Answer
Answer: False
2. The uranium found in Ladakh is an example of potential resources.
Answer
Answer: True
3. Ubiquitous resources are found everywhere.
Answer
Answer: True
4. Air is commercially valuable.
Answer
Answer: True
5. Human resource refers^ to the number and abilities of the people.
Answer
Answer: True
6. Resources are equally distributed all over the earth.
Answer
Answer: False
Fill in the blanks:
1. ……………….. resources are derived from living things.
Answer
Answer: Biotic
2. Localised resources are found only in ……………….. places.
Answer
Answer: certain
3. The example of human resource is ………………..
Answer
Answer: people
4. Solar and wind energy is an example of ………………..
Answer
Answer: Renewable resources
5. Anything that is used to satisfy a need is called a ………………..
Answer
Answer: resource
6. Petroleum in ……………….. is an example of actual resources.
Answer
Answer: West Asia
7. ……………….. is the application of latest knowledge and skill is doing or making
things.
Answer
Answer: Technology
We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 1
Resources with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries
regarding Resources CBSE Class 8 Geography MCQs Multiple Choice Questions with
Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.
Share this:
Click to share on WhatsApp (Opens in new window)
Click to share on Telegram (Opens in new window)
Click to share on Facebook (Opens in new window)
Click to share on Tumblr (Opens in new window)
Click to share on Pinterest (Opens in new window)
Related
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2 Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife
Resources with AnswersIn "MCQ Questions"
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 6 Human Resource with AnswersIn "MCQ
Questions"
MCQ Questions for Class 6 Geography Chapter 8 India Climate Vegetation and Wildlife with
AnswersIn "MCQ Questions"
Filed Under: MCQ Questions
Reader Interactions
Leave a Reply
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Notify me of follow-up comments by email.
Notify me of new posts by email.
Post Comment
Primary Sidebar
Search
Search the site ...
RECENT POSTS
Visualising Solid Shapes Class 7 Notes Maths Chapter 15
Symmetry Class 7 Notes Maths Chapter 14
Exponents and Powers Class 7 Notes Maths Chapter 13
Algebraic Expressions Class 7 Notes Maths Chapter 12
Perimeter and Area Class 7 Notes Maths Chapter 11
NCERT Solutions for Class 10 English
NCERT Solutions for Class 10 Social Science Free PDF | Download All Chapters Class
10 NCERT SST Textbook Solutions
NCERT Solutions for Class 10 Maths PDF Download | Free Chapter-wise NCERT Maths
Solutions
NCERT Solutions for Class 10 Science Free PDF Download | Chapter Wise NCERT
Science Solutions for Grade 10
Rational Numbers Class 7 Notes Maths Chapter 9
RS Aggarwal Solutions RD Sharma Solutions
RS Aggarwal Class 10 RD Sharma Class 10
RS Aggarwal Class 9 RD Sharma Class 9
RS Aggarwal Class 8 RD Sharma Class 8
RS Aggarwal Class 7 RD Sharma Class 11
RS Aggarwal Class 6 RD Sharma Class 12
Footer
NCERT Solutions for Class 12
NCERT Solutions for Class 11
NCERT Solutions for Class 10
NCERT Solutions for Class 9
NCERT Solutions for Class 8
NCERT Solutions for Class 7
NCERT Solutions for Class 6
ML Aggarwal Class 10 ICSE Solutions
Concise Mathematics Class 10 ICSE Solutions
RS Aggarwal Solutions
RD Sharma Solutions
ML Aggarwal Solutions
CBSE Sample Papers
English Summaries
English Grammar
Like us on Facebook Follow us on Twitter
Watch Youtube Videos Follow us on Google Plus
Follow us on Pinterest Follow us on Tumblr
Percentage Calculator
Copyright © 2020 · Magazine Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in
(iii) The types of resources on basis of stock are
(a) ubiquitous and localised
(b) actual and potential
(c) renewable and non-renewable
(d) abiotic and biotic
(iv) Which of the following is a non-renewable resource?
(a) solar energy
(b) water
(c) soil
(d) natural gas
(v) Which of these is an example of sustainable development?
(a) ignoring the lights when they are switched on but not required
(b) not wasting paper
(c) using coal and petroleum deposits at a fast pace
(d) none of these
Answer.
(i) (d), (ii) (b), (iii) (c), (iv) (d), (v) (b).
Question 2.
Fill in the blank spaces given to complete each sentence.
1. A substance becomes a resource if it has …………..
2. ………….. and …………. are two important factors which make a substance a resource.
3. On the basis of the level of development, resources are classified into ……………. and
…………..
4. An actual resource to crazy might have been a ……………. resource some time ago.
5. Windmills generate …………..energy which is a resource because it will never end up.
6. Although renewable resources can be replenished, we should be …………… regarding
their use.
7. Coal and petroleum are examples of ………….. resources.
8. Air is a ubiquitous resource since it is found ………………..
9. Physical factors affecting the presence of a localised resource are ……………..,
………………, and ……………
10. Using resources carefully and giving them time to get renewed is called ………………..
Answer.
1. utility
2. time, technology
3. actual, potential
4. potential
5. wind, renewable
6. careful
7. non-renewable
8. everywhere
9. terrain, altitude, climate
10. resource conservation.
Question 3.
State whether each of the following statements is true (T) or false (F).
1. We should wastewater since it is a renewable resource and we do not need to be careful
in its use.
2. A resource always has the same economic value.
3. With respect to electricity, water was a potential resource until a few years back.
4. All natural sources of energy are renewable.
5. A farmer is a human resource.
6. Resources need to be conserved for future generations.
7. Sustainable development is a way to use resources carefully as well as saving them for
the future.
Answer.
1. False
2. False
3. True
4. False
5. True
6. True
7. True.
Question 4.
Match the items given in Column I correctly with those given in Column II.
Answer:
(i) (d), (ii) (a), (iii) (e), (iv) (b), (v) (c).
Class 8 Geography Chapter 1 Resources Very Short Answer Type
Questions
Question 1.
What is the condition for a substance to be called a resource?
Answer:
A substance needs to have some utility to be called a resource.
Question 2.
What do you understand by the word “utility”?
Answer:
If a substance can be used in any way, it is said to have a utility.
Question 3.
What are the natural resources?
Answer:
Resources that are drawn directly from nature are called natural resources.
Question 4.
What is the name given to the type of resources that have limited stock?
Answer:
The resources having limited stock are called non-renewable resources.
Question 5.
How are resources classified according to their distribution?
Answer:
On the basis of their distribution, resources are classified into ubiquitous and localised.
Question 6.
Give three examples of abiotic resources.
Answer:
Air, land, soils.
Question 7.
How are human-made resources different from natural resources?
Answer:
Human-made resources have been created by human beings, whereas natural
resources are provided by nature.
Question 8.
What is human resource development?
Answer.
Improving the quality of human skills in order to make them more useful is called human
resource development.
Resources Class 8 Extra Questions and Answer Geography Chapter 1 Very
Short Answers Type
Question 1.
Define localized resources.
Answer:
The resources which are found only at certain places are localized resources.
Question 2.
What is meant by natural resources?
Answer:
Resources that are drawn from nature and used without much modifications are called
natural resources.
Question 3.
Give some examples of abiotic resources.
Answer:
Soil, rocks, minerals, etc. are few examples of abiotic resources.
Question 4.
How are the resources generally classified?
Answer:
Resources are generally classified into different groups depending upon their level of
development and use; origin; stock and distribution.
Question 5.
What do you understand by the term sustainable development?
Answer:
It means balancing the need to use resources and also conserve them for the future
purpose.
Question 6.
Define Patent.
Answer:
Patent means the exclusive right over any idea or invention.
Question 7.
What is the shortest meaning of ‘value’?
Answer:
Value means worth
Question 8.
Give an example of localized resources.
Answer:
An example is iron ore.
Question 9.
What acts as an important factor changing a substance into resources?
Answer:
Technology acts as an important factor.
Question 10.
Define resource conservation.
Answer:
It is defined as using resources carefully and giving them time to get renewed.
Question 11.
Define Technology.
Answer:
It is the application of latest knowledge and skill in doing or making things.
Question 12.
Which of the resources category has a limited stock?
Answer:
Non-renewable resource of energy has a limited stock.
Question 13.
Define the term utility.
Answer:
The state of being useful, profitable or beneficial is termed as utility.
Question 14.
What is meant by Stock of Resources?
Answer:
It is the amount of resources available for us.
Question 15.
Name the two groups of resource whose classification is done based on development
and its use.
Answer:
1. Actual resources
2. Potential resources
Question 16.
Give examples of some human-made resources.
Answer:
Building, roads, bridges, machinery and vehicles, etc….,
Resources Class 8 Extra Questions and Answer Geography Chapter 1 Short
Answers Type
Question 1.
Describe the term Patent and Technology.
Answer:
The term patent and technology is described as:
1. Patent is meant by the exclusive right over any idea or invention.
2. Technology is the application of latest knowledge and skill in doing or making
things.
Question 2.
What are the renewable resources and how can their stock of certain resource get
affected?
Answer:
Renewable resources are those which get renewed Or replenished quickly. Some of
these are unlimited and are not affected by human activities, such as solar and wind
energy. Yet careless use of certain renewable resources like water, soil and forest can
affect their stock.
Question 3.
What are the Human Made Resources?
Answer:
Natural substances become resources only when their original form has been changed.
Iron ore was not a resource until people learnt to extract iron from it. People use natural
resources to make buildings, bridges, roads, machinery and vehicles, that are known as
human made resources, even the technology is defined as a human made resource.
Question 4.
What do you know about Human Resource?
Answer:
Human resource refers to the number (quantity) and abilities (mental and physical) of
the people. Though, there are differing views regarding treatment of humans as a
resource, one cannot deny the fact that it is the skill of human that helps in transferring
the physical material into a valuable resource.
Question 5.
Define what is meant by the Actual Resources?
Answer:
Actual resources are the resources whose quantity and quality are known and these
resources are being used in the present. The rich deposits of coal in Ruhr region of
Germany and petroleum in West Asia, the dark soils of the Deccan plateau in
Maharashtra are all actual resources.
Resources Class 8 Extra Questions and Answer Geography Chapter 1 Long
Answers Type
Question 1.
Describe the following terms in short.
(i) Actual resources
(ii) Non-renewable resources
(iii) Ubiquitous resources
(iv) Natural resources
Answer:
Actual resources: These are those resources whose quantity is known. These
resources are being used in the present.
Non-renewable resources: These are those resources which have a limited
stock. Ohce the stock are exhausted it may take thousands of years to be
renewed and replenished.
Ubiquitous resources: Resources that are found everywhere are Ubiquitous
resources.
Natural resources: Resources that are drawn from nature and used without much
modification are called Natural resources.
Question 2.
Define the following.
(i) Human-made resources
(ii) Human resources
(iii) Sustainable development
Answer:
(i) Human-made resources: Natural substances converted into resources by changing
their original form. For example, iron ore was not a resource until people learnt to
extract iron from it. People use natural resources to make buildings, bridges, roads,
machinery and vehicles, which are known as human-made resources. Technology is
also a human-made resource.
(ii) Human resources: People can make the best use of nature to create more resources
when they have the knowledge, skill and technology to do so. That is why human
beings are a special resource. People are human resources.
(iii) Sustainable development: It means careful utilisation of resources so that besides
meeting the requirements of the present, it also takes care of future generations.