0% found this document useful (0 votes)
28 views9 pages

Parts and Functions of Plants

This document provides information about plant parts and their functions. It discusses the root, stem, leaf, flower, fruit and seed. It also describes the types of roots and plants based on habitat. Some key points made include: 1) The main parts of a plant are the root, stem, leaf, flower, fruit and seed. 2) Roots can be tap roots or fibrous roots. Leaves perform photosynthesis and store food. 3) Flowers have sepals, petals, pistils and stamens. Plants are either terrestrial or aquatic based on their habitat.

Uploaded by

SugiThanika
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
28 views9 pages

Parts and Functions of Plants

This document provides information about plant parts and their functions. It discusses the root, stem, leaf, flower, fruit and seed. It also describes the types of roots and plants based on habitat. Some key points made include: 1) The main parts of a plant are the root, stem, leaf, flower, fruit and seed. 2) Roots can be tap roots or fibrous roots. Leaves perform photosynthesis and store food. 3) Flowers have sepals, petals, pistils and stamens. Plants are either terrestrial or aquatic based on their habitat.

Uploaded by

SugiThanika
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

S.B.O.A. MATRIC & HR. SEC. SCHOOL.

STD:3 LESSON -3 PLANTS


I. SHORT ANSWERS.

1. Name the parts of a plant.


Ans: Root, stem, leaf, flower, fruit and seed.

2. Name the types of roots.


Ans: Tap root.
Fibrous root.

3. Write any two functions of the leaves.


Ans: Prepares food (photosynthesis)
Stores food ( greens)

4. Write the parts of a flower.


Ans:
• Sepal
• Petal
• Pistil
• Stamen.

5. Name the types of plants based on their


habitat.
Ans: Terrestrial or land plants.
Aquatic or water plants.
6. Write any two adaptations of desert plants.
Ans: Desert plants have long roots.
The stem is green and fleshy to store
Water.

7. Write the names of some water plants.


Ans: Water lily and rose.

II. ANSWER THE FOLLOWING


QUESTIONS:

1. Write any two functions of each:


Ans: (a) Stem: support, transport
(b) Root: Fixation, Absorption
(c) Flower: Forms fruits, helps in
Reproduction.

2. Why leaf is called food factory of the plant?


Ans: Leaf prepares food for the plant with
the help of water, carbon dioxide,
Sunlight and chlorophyll.
So it is called the food factory of the
plant.
3. Differentiate between taproot and fibrous
root
TAP ROOT FIBROUS ROOT
Has a thick main root. No main root.
Main root goes deep Roots do not go deep
into the soil. into the soil.
Eg: carrot Eg: grass

4. Give two examples of:


Ans: (a) Fruit having only one seed.
Eg: Mango, Coconut.
(b) Fruit having many seeds.
Eg: Papaya, Orange.

5. Name two free floating plants.


Ans: Water hyacinth, Pistia.

6. Look at the picture of a water lily.

(a)Which parts of the plant can you see?


Ans: Flower and leaves.
(b)Where are the plants roots and stem?
Ans: Roots and stem are present under water.

You might also like