0% found this document useful (0 votes)
26 views2 pages

Accuracy vs. Least Count in Measurements

This document discusses key concepts in mechanical measurements and instrumentation. It provides multiple choice questions to test understanding of terms like precision, accuracy, error, and discrepancies. Precision refers to the degree of perfection in instruments and observations. Accuracy depends on the precision of both the instrument and method used. A discrepancy is the difference between the measured and true values. Errors can be instrumental, personal, or natural and may arise from factors like temperature, humidity, or inexperience.

Uploaded by

Narayan Mane
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
26 views2 pages

Accuracy vs. Least Count in Measurements

This document discusses key concepts in mechanical measurements and instrumentation. It provides multiple choice questions to test understanding of terms like precision, accuracy, error, and discrepancies. Precision refers to the degree of perfection in instruments and observations. Accuracy depends on the precision of both the instrument and method used. A discrepancy is the difference between the measured and true values. Errors can be instrumental, personal, or natural and may arise from factors like temperature, humidity, or inexperience.

Uploaded by

Narayan Mane
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Engineering :: Mechanical Measurements

@ : Home > Mechanical Engineering > Mechanical Measurements

1. If a steam pressure of 10 kg/cm2 is to be measured, the range of pressure gauge should be


A.?10 kg/cm2 to + 10 kg kg/cm2 B.0 to 10 kg kg/cm2
C.5 to 11 kg kg/cm2 D.0 to 20 kg kg/cm2
E. 0 to 100 kg kg/cm2
Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

2. The degree of perfection used in instruments, the methods and the observations, is known as
[Link] [Link]
[Link] [Link] count
E. Error
Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

3. The accuracy depends upon


[Link] of instrument [Link] of method
[Link] planning [Link] of the above
E. None of the above
Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

4. A discrepancy is
The difference between a measurement and true value of
A. [Link] difference between true value of the quantity and error
the quantity measured
The difference between the measured value and actual The difference between the measured values of the same
C. D.
value quantity
E. None of the above
Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

5. If a measuring tape is too long as compared to standard, the error will be known as
[Link] error [Link] error
[Link] error [Link] error
E. Superficial error
Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum


6. Natural error in measurement may be due to
[Link] [Link]
[Link] [Link]
E. Any of the above
Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

7. The errors which form inexperience of the observer are known as


[Link] errors [Link] errors
[Link] errors [Link] errors
E. Mistakes
Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

8. If an error under the same conditions will always be of the same size and sign, it is known as
[Link] errors [Link] errors
[Link] error [Link] of (A) and (B) above
E. Either of (B) and (C) above
Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

9. The statement "The most probable value of an observed quantity available from a given set of observation is the one for
which the sum of the square of errors is a minimum" is known as
[Link] of square probability [Link] theorem
[Link] of least squares [Link] of errors
E. Principle of square errors
Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

10. The maximum allowable limit that a measurement may vary from the true value is called
[Link] error [Link] error
[Link] of error [Link] error
E. Safe error
Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

View Answer Workspace Report Discuss in Forum

12345678910Next

You might also like