9/10/2020 Worksheet Chapter 20 Class 5
V social science
Enhance your knowledge with my Blog. For any help with your studies contact me
on- [Link]@[Link]
Worksheet Chapter 20 Class 5
January 12, 2018
CLASS 5 SUBJECT EVS
(January)
CHAPTER 20 WHOSE FORESTS?
WORKSHEET
Q1. FIL IN THE BLANKS WITH THE CORRECT ANSWER: -
1. The language spoken by the Adivasi of Jharkhand is called_____.(Kuduk)
2. If the Adivasi get education they will not _____. (go hungry)
3. Suryamani joined Vasvi Didi to work for the _________________________.
(Jharkhand Jungle Bachao Andolan.)
4. _______ means jungle in Kuduk language.(Torang)
5. People in Mizoram measure the land in ____.(tin)
6. ____ are the unwanted plants.(weeds)
7. _____ is the special dance of mizoz. (Cheraw)
Q2. MARK(Y) FOR THE CORRECT STATEMRNT ANR CROSS(X) EOR THE
WRONG STATEMENT ALSO CORRECT THE WRONG STATEMENT.
1. Ashes of weeds make the land barren. [X]
Correct statement: Ashes of weeds make the land fertile.
2. People of Jharkhand use bamboo in their traditional dance. [X]
Correct statement: people of Mizoram use bamboo in their traditional
dance.
3. In Mizoram the agriculture land is allotted by a lottery system. [Y]
4. Under Right to Forest act 2007 the forest dwellers cannot be removed
from forests.
[Y]
5. Forests are not harmed in the name of development. [X]
Correct statement: Forests are disappearing in the name of development.
6. Mirchi is known as the daughter of jungle. [X]
Correct statement: Suryamani is known as the daughter of jungle.
Q4. MATCH THE COLUMN A WITH THE COLUMN B
A B
1. Cheraw Bank of Natural Wealth [5]
[Link] 1/6
9/10/2020 Worksheet Chapter 20 Class 5
1. Cheraw Bank of Natural Wealth [5]
2. Jharkhand Village council [3]
3. Panchayat Farming [4]
4. Jhoom Dance [1]
5. Forests Kuduk [2]
Q3. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS BRIEFLY:-
1. Who are Adivasi?
Ans: Forest dwellers are called Adivasi.
2. How forests are wealth for the Adivasi?
Ans: Adivasi go in jungles collect wood, herbs, fallen leaves and owers,
bamboo sticks, wild fruits etc. for their use.
They to sell them in the market.
Thus they get their livelihood from the forests.
So forests are wealth for them.
3. Why do the contractor cut the forests?
Ans: The contractor cut the forests to clear the land for mining and
making dams in the name of development.
4. What is Jhoom Farming?
Ans: In Jhoom farming, after cutting one crop, the land is left for some
years.
The bamboo and weed which grow on that land are not pulled out.
They are cut and burnt.
The ash make the land fertile.
5. What is three tin of lands?
Ans: The land on which the people of Mizoram grow one tin of seed is
called one tin of land.
So when they grow three tin of seeds on a land it is called three tin of
land.
6. Why Suryamani’s uncle wanted her to get education?
Ans: Suryamani’s uncle wanted her to get education because he wanted
her to become self-dependent.
He felt if she did not get education she would go hungry.
7. What is Right to Forest act 2007?
Ans: In Right to Forest Act 2007 people who have been living in the
forests for at least 25 years, have a right over the forest land and what is
grown on it. They should not be removed from the forests.
8. How do the people of Mizoram celebrate the harvest season?
Ans: After cutting the crops the people of Mizoram get together to cook
and eat.
They do a special ‘Cheraw’ dance.
9. Name at least 10 things that we get from forests.
Ans: We get following things from forests:-
1. Bamboo sticks, 2. Wild leaves, 3. Wild owers, 4. Herbs, 5. Shrubs, 6.
Fuel 7 Minerals 8 Timber 9 Water 10 Oxygen 11 Sports goods
[Link] 2/6
9/10/2020 Worksheet Chapter 20 Class 5
Fuel, 7. Minerals, 8. Timber, 9. Water, 10. Oxygen, 11. Sports goods.
Q4. ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS IN DETAIL:-
1. Write a short on Cheraw dance.
Ans: Cheraw is a special dance of Mizoram people.
In this dance people sit in pairs in front of each other.
They hold bamboo sticks on the ground.
As the drum beats, the bamboos are beaten to the ground.
Dancers step in and step out of the bamboo sticks.
Thus they dance to the beat.
2. Why learning from forests is as important as learning from books?
Ans: It is important to learn things from forests because forests teach us
the true lesson of life.
They make us remember our traditions.
They give us almost everything that is needed for our day to day life e.g.
oxygen, furniture, sports goods, medicines etc.
They keep us near the ‘Mother Nature’.
They are also home of many rivers.
They are home of many birds and animals.
3. What is taught in Torang centers?
Ans: They taught the traditional music and songs in the ‘Torang centers’.
Children are taught about the herbs and medicines that we nd in
forests.
They are taught to make things from bamboo.
They are taught their traditional language and make them link it to the
language taught in school.
There the children are made to celebrate their traditional festivals.
They are made to wear their traditional clothes.
4. Why forests called collective banks?
OR
Write uses of forests.
Ans: The forests are called the collective banks because they are useful
for the city dwellers as well as the forest dwellers.
They give oxygen to breathe.
They give herbs for medicines.
We get wood for furniture and fuel from the forests.
Leaves of the trees are used to make plates, cups and bowls.
Paper, rubber and lac are obtained from jungle.
We get minerals and water from jungles.
All these things are very useful for everyone.
[Link] 3/6
9/10/2020 Worksheet Chapter 20 Class 5
Unknown 16 January 2018 at 02:57
I have done this worksheet and also a lot of thanks to you.
REPLY
Unknown 17 January 2018 at 06:24
Thanks mam for this work sheet
REPLY
Unknown 27 February 2018 at 05:07
Thanks mam thanks very much
REPLY
Unknown 27 February 2018 at 05:09
This comment has been removed by the author.
REPLY
Unknown 4 February 2019 at 04:55
Thanks
REPLY
Unknown 27 January 2020 at 08:27
👍 Thanks👍👍👌💐
REPLY
Unknown 27 January 2020 at 08:29
My name is Malay
👍👍👌💐Thank you👍👌💐
REPLY
Enter your comment...
[Link] 4/6
9/10/2020 Worksheet Chapter 20 Class 5
Popular posts from this blog
Worksheet of Chapter 1 Super Senses Class 5
November 30, 2017
D. C. MODEL SR. SEC. SCHOOL FEROZEPUR CANTT
CLASS 5 SUBJECT EVS CHAPTER 1 SUPER
SENSES (WORKSHEET) Q1. MARK(Y) FOR THE CORRECT STATEMENT AND CROSS(X) …
READ MORE
Exercise Chapter 1 Maps and Globes
April 07, 2018
Class 5 Chapter 1 Maps and Globe Question Answers Q1. Write Short Answers:- [Link]
the seven continents. Ans: [Link] [Link] [Link] America [Link] America [Link]
[Link] [Link] …
READ MORE
Worksheet Chapter 3 Class 5
December 15, 2017
CLASS 5 SUBJECT EVS (December) CHAPTER 3 FROM TASTING TO
DIGESTING WORKSHEET Q1. Fill in the blanks with the correct answer (November
syllabus) [Link] and lemon are______ where as the jaggery is _____ in taste.(sour, …
READ MORE
Powered by Blogger
Theme images by Michael Elkan
[Link] 5/6
9/10/2020 Worksheet Chapter 20 Class 5
Contributors
SHALINI DCMC
SST DCMC
Archive
Report Abuse
[Link] 6/6