FMGE/DNB/NEET-PG General Surgery Guide
FMGE/DNB/NEET-PG General Surgery Guide
disappears at 7 yr
weakness.
or asystole.
4. Electrocardiogram (ECG) Tall peaked T wave* Prominent U wave*
Sine wave pattern Flattening/inversion of ‘T’ wave.
Increased PR and increased QRS duration ST depression
Prolonged ‘QT’ interval
5. Treatment
3
(severe)
Basics in General Surgery 7
cases)
4. Treatment Diuresis
Calcitonin and biphosphonates. Thiazide
Glucocorticoids
Dialysis
4. Treatment
Contd...
CHOICE OF FLUID
1. Ringer lactate (Balanced salt solution) 2. Colloids
Intestinal obstruction Renal failure
1st 24 hours of burn Liver failure (albumin)
Types of wound
Clean uncontaminated Clean contaminated Infected wound (Infec- Unclean
(Infection rate < 2%) (Infection rate upto 30%) tion rate> 50%) contaminated
FMGE QUESTIONS
1. Commonest complication of parenteral nutrition 7. All of the following conditions result in chronic
includes all, except: (Sep 2003) thick walled pyogenic abscess, except: (Sep 2008)
a. Hyperglycemia a. Inadequate surgical drainage
b. Hyperkalemia b. Virulent strain of offending organism
c. Hyperosmolar dehydration c. Prolonged course of antibiotic therapy
d. Azotemia d. Presence of foreign body
Ans: d (Azotemia) Ans: b (Virulent strain of offending organism)
2. Which of the following is preferred cannulation 8. Cock’s peculiar tumor is: (March 2006)
site for total parenteral nutrition: (Sep 2003) a. Infected sebaceous cyst
a. Subclavian vein
b. Great saphenous vein c. Cyst in the skull
c. Median cubital vein d. Tumor of the skull
d. External jugular vein Ans: b (Osteomyelitis of skull)
Ans: a (Subclavian vein)
9. Cellulitis is most commonly caused by: (Sep 2006)
3. Which is best method for supplementing nutri- a. Clostridia
tion in patients, who have undergone massive re- b. Staphylococci
section of the small intestine is: (Sep 2004) c. Streptococci
a. Parenteral d.
b. Enteral Ans: c (Streptococci)
c. Gastrostomy
10. All of the following are complications in a patient
d. All of the above
on total parenteral nutrition, except: (March 2006)
Ans: a (Parenteral)
a. Hyperchlosterolemia
4. Which of the following solution is a colloid: b. Hyperglycemia
(March 2004) c. Hypotriglyceriedemia
a. Normal saline d. Hypophosphatemia
b. Albumin Ans: c (Hypotriglyceridemia)
c. Ringer lactate The metabolic complications associated with PN in
d. Dextrose 5% adult patients include hyperglycemia, hypoglycemia,
Ans: b (Albumin) hyperlipidemia, hypercapnia, refeeding syndrome, ac-
id-base disturbances, liver complications, manganese
5. Which of the following is true regarding tubercu-
lous lymphadenitis: (Sep 2005) toxicity and metabolic bone disease.
a. History of contact with TB patient may be 11. Bed sore is an example of: (Sep 2003, 2009)
present a. Tropical ulcer
b. Commonly seen in the young and children b. Trophic ulcer
c. Mostly in the cervical region c. Venous ulcer
d. All of the above d. Post-thrombotic ulcer
Ans: d (All the above) Ans: b (Trophic ulcer)
6. Pneumoperitoneum is created by: (Sep 2008) Tropical ulcer is a lesion occurring in cutaneous leish-
maniasis. It is caused by a variety of microorganisms, in-
2
b. C cluding mycobacteria. It is common in tropical climates.
c. C 2 Ulcers occur on exposed parts of the body, primarily on
d. N2 anterolateral aspect of the lower limbs and may erode
Ans: c (CO2) muscles and tendons and sometimes, the bones.
10 Nutshell Series for FMGE/DNB/NEET-PG—General Surgery
Trophic ulcer (Neurogenic ulcer): Trophic ulcers oc- 17. Bezold abscess is seen in: (Sep 2010)
cur in diseases and injuries to the spinal cord and pe- a. Sternocleidomastoid muscle
ripheral nerves; for example, they may arise on the foot b. stylohyoid muscle
after injury to the sciatic nerve. It may also result from c. Sartorius muscle
local circulatory impairment as in bed sore. d. semimembranosus muscle
Ans: a (Sternocleidomastoid muscle)
12. Marjolin ulcer is: (Sep 2003)
Bezold’s Abscess is an abscess in the sternocleidomas-
a. Malignant ulcer found on the scar of burn.
toid muscle, where pus from a mastoiditis escapes into
b. Malignant ulcer found on infected foot
the sternocleidomastoid. It is a rare complication of
c. Trophic ulcer
acute otitis media.
d. Meleney gangrene
Ans: a (Malignant ulcer found in scar of burn) 18. Best prophylaxis by surgeon in preventing the gas
gangrene as a complication is: (Sep 2009)
13. Which of the following catheter material is most
a. Antibiotics
suited for long term use is: (Sep 2007)
b. Strict antiseptic protocol
a. Latex
c. Sterilization methods
b. Silicone
d. All the above
c. Rubber
Ans: d (All the above)
d. Polyurethane
Ans: b (Silicone) 19. The following are absorbable suture materials,
Silicone materials can be used for even upto 12 weeks except: (Sep 2010)
a. Catgut
14. Potts puffy tumor is: (Sep 2005)
b. Polyglycolic acid
c. Prolene
b. Abscess in the skull
d. Polydiaxone
c. Carcinoma of the frontal bone
Ans: c (Prolene)
d. None of the above
Ans: a (Osteomyelitis of frontal bone) 20. The ulcer which has undermined edge is due to
the cause: (Sep 2010)
15. Most common mode of spread to cervical lymph-
a. Arterial
node in TB is: (Sep 2005)
b. Venous
a. Hematogenous
c. Tuberculous ulcer
b. Lymphogenic
d. Malignancy
c. Contact
Ans: c (Tuberculous ulcer)
d. None
Ans: a (Hematogenous) 21. Dermoid cyst are commonly seen in: (Sep 2011)
a. Finger
16. Collar stud abscess seen in: (Sep 2005)
b. Skin
a. TB
c. Skull
b. Syphilis
d. Hip
c. Actinomycosis
Ans: c (Skull)
d. Staphylococcal
Ans: a (TB)
INTRODUCTION
Features of shock
Distributive shock
Contd...
12 Nutshell Series for FMGE/DNB/NEET-PG—General Surgery
Contd...
INTRODUCTION
SEVERITY OF SHOCK
RESUSCITATION
Fluid therapy
Contd...
Shock, Blood Transfusion and Organ Transplantation 13
RESUSCITATION
Monitoring of response Mixed venous oxygen saturation
Urine output (Best monitor) The percentage saturation of oxygen returning to heart
from body is a measure of oxygen delivery and extraction
by tissues.
HEMORRHAGE
Primary hemorrhage
5 L blood (70
mL/kg
L in children and adults and
80 mL/kg
L in neonates)
1 2 3 4
Blood volume lost as percentage of total
TRANSFUSION
BLOOD PRODUCTS
Whole blood
Contd...
14 Nutshell Series for FMGE/DNB/NEET-PG—General Surgery
Contd...
BLOOD PRODUCTS
Packed red cells
Cryoprecipitate Platelets
Autologous blood
Management of Coagulopathy
9
Shock, Blood Transfusion and Organ Transplantation 15
SEPTIC SHOCK
Features:
Causes of vasodilatory shock
Sepsis:
Severe sepsis:
Septic shock:
16 Nutshell Series for FMGE/DNB/NEET-PG—General Surgery
ORGAN TRANSPLANTATION
Allograft:
Xenograft:
Orthotopic graft:
Heterotopic graft
ABO blood group antigens and human leukocyte antigens (HLAs) are
the most important.
ABO blood group com-
patible hyperacute graft rejection
Rhesus (Rh) antigen compatibility*
Hyperacute Acute
HLA MATCHING
IMMUNOSUPPRESSION
Side effects
Pneumocystis carinii
in situ
FMGE QUESTIONS
(March 2011)
Coagulopathy
Hypothermia
Alkalosis
Dilutional throm-
bo cytopenia*
Ans: b (Bradycardia)
INTRODUCTION
Mechanisms of injury
Overt mechanism Covert mechanism
chance fracture
Trauma 21
C-Circulation
Oxygen
Ventilation
- -
D-Disability
E-Exposure
Radiographs in trauma
Secondary survey
AMPLE
A- P- L
M E
HEAD INJURY
Physiology in brain Types of brain injury The principal causes of secondary brain injury
3.5 Primary
mL/100 gm/mt
- Secondary
55
mL/100 gm/mt
Glasgow coma scale (EVM-456)
Eye opening Verbal Motor
(Hutchinson pupil)
22 Nutshell Series for FMGE/DNB/NEET-PG—General Surgery
EXTRADURAL HEMATOMA
Classical presentation of EDH (in less than 1/3rd cases only) Treatment
lucid interval -
-
Clinical features
Treatment
Burr hole evacuation
SUBARACHNOID HEMORRHAGE
- But trauma is the commonest cause of SAH overall
Conservative treatment for trauma cases.
CEREBRAL CONTUSIONS
Mechanisms
Coup—
Contrecoup—
CT scan: heterogenous with mixed areas of high and
low density:
Steroid must not be used in severe head injury as they are associ-
ated with increased mortality.
24 Nutshell Series for FMGE/DNB/NEET-PG—General Surgery
THORACIC TRAUMA
Introduction Management
three sides
Dangerous dozen
Immediate life-threatening Potentially life-threatening
Pericardial tamponade
Tracheobronchial injury
Trauma 25
Treatment
FLAIL CHEST
paradoxical movement -
Treatment :
Contd...
26 Nutshell Series for FMGE/DNB/NEET-PG—General Surgery
Contd...
Major vascular injuries: Points to remember
All cases need operative repair and all repairs must be done via abdominal ap-
proach to rule out intra-abdominal viscus injury
chest.
Trauma to diaphragm and esophagus: Points to remember
EMERGENCY THORACOTOMY
Indications for thoracotomy Types of emergency thoracotomy Planned emergency thoracotomy
-
ABDOMINAL TRAUMA
Diagnostic peritoneal lavage (DPL)
-
Trauma 27
SPLEEN
PANCREAS
penetrating trauma
-
W -
Hypothermia
Acidosis
The aim is to resuscitate the patient Coagulopathy
FMGE QUESTIONS
Ans: c (USG)
dle decompression)
coming out through nose. What could be the pos-
-
Ans: d (GCS score of 0)
5. Minimum score in Glasgow coma scale:
Ans: d (3)
6. True statement regarding fracture base of the except:
except:
10. Condition which builds within hemithorax 15. According to the glassgow coma scale a verbal
sco
contralateral mediastinal shift and compromised
venous return to right side of heart is known as:
A
Ans. d (All the above)
struck in the right temple by a baseball. While be- Ans: b (Extradural hemorrhage)
Ans: a (Craniotomy)
Ans: b (Intra-abdominal-injury)
30 Nutshell Series for FMGE/DNB/NEET-PG—General Surgery
Explanation:
Adrenaline
Glucagon
Ans: a or b
Explanation -
-
except: