0% found this document useful (0 votes)
143 views2 pages

Combinatorial Problems and Solutions

There are four possible ways to seat four couples at a round table with alternating men and women where the hostess reserves a place for herself: 1. The problem presents a scenario of seating four couples at a round table with alternating men and women and a reserved seat for the hostess. 2. With alternating men and women, each valid seating arrangement can be obtained by rotating the table. 3. Therefore, the number of valid seating arrangements is equal to the number of ways to seat the first person, which is 4 * 3 * 2 * 1 = 24. 4. However, since the arrangements can be obtained by rotating the table, each arrangement is counted 4 times, so the total number

Uploaded by

jp gutierrez
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
143 views2 pages

Combinatorial Problems and Solutions

There are four possible ways to seat four couples at a round table with alternating men and women where the hostess reserves a place for herself: 1. The problem presents a scenario of seating four couples at a round table with alternating men and women and a reserved seat for the hostess. 2. With alternating men and women, each valid seating arrangement can be obtained by rotating the table. 3. Therefore, the number of valid seating arrangements is equal to the number of ways to seat the first person, which is 4 * 3 * 2 * 1 = 24. 4. However, since the arrangements can be obtained by rotating the table, each arrangement is counted 4 times, so the total number

Uploaded by

jp gutierrez
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

PROBLEM SET: Ans.

56

1. How many 4 digit numbers can be formed by the use of digits 1, 2, 3, 4, 6, 14. There are four balls of different colors. Two balls at a time are taken and
and 7 if one digit is used only once in one number? arranged in any way. How many such combinations are possible?

Ans. 360 Ans. 6

2. How many 3 digit numbers can be formed from the digits 2, 4, 6, 8, and 9 if 15. Compute the number of 12 letter combination of all letters in alphabet.
repetitions are allowed?
Ans. 9657700
Ans. 125
16. How many 6-number combinations can be generated from the numbers
3. In how many ways can 4 persons be seated in a room where there are 9 from 1 to 42 inclusive, without repetition and with no regards to the order of
seats? the numbers?

Ans. 3024 Ans. 5245786

4. How many permutations are there if the letters PNRCSE are taken six at a 17. In how many ways can you invite one or more of your five friends in a
time? party?

Ans. 720 Ans. 31

5. Four different colored flags can be hung in a row to make a coded signal. 18. How many committees can be formed by choosing 4 men from an
How many signals can be made if a signal consists of the display of one or organization of a membership of 15 men.
more flags?
Ans. 1365
Ans. 64
19. A semiconductor company will hire 7 men and 4 women. In how many
6. A factory building has 8 entrance doors. In how many ways can a person ways can the company choose from 9 men and 6 women who qualified for
enter and leave? the position?

Ans. 64, 56 Ans. 540

7. What is the number of permutations of the letters in the word BANANA? 20. There are 13 teams in a tournament. Each team is to play with each other
only once. What is the minimum number of days can they all play without
Ans. 60 any team playing more than one game in any day?

8. How many different signals each consisting of 6 flags hung in a vertical line Ans. 12
can be formed from 4 identical red flags and 2 identical blue flags?
21. There are 50 tickets in a lottery in which there is a first and second prize.
Ans. 15 What is the probability of a man drawing a prize if he owns 5 tickets?

9. Three copies of Mathematics books, 4 copies of Surveying books and 5 Ans. 1/5
copies of Hydraulics books are covered with covers of different colors of each
kind of book. In how many ways can they be placed on a shelf? 22. If a coin is tossed 5 times, find the probability of getting 3 heads.

Ans. 27720 Ans. 5/16

10. In how many ways can 9 books, 6 Mathematics and 3 Design be arranged 23. On a deck of playing cards, 2 cards are drawn at random. What is the
on a shelf if Design books are not to be separated? probability of getting an A and a King?

Ans. 30240 Ans. 8/663

11. In how many ways can 6 people be seated in a round table with 6 seats? 24. A club of 40 executives, 33 like to smoke Marlboro, and 20 like to smoke
Philip Morris. How many like both?
Ans. 120
Ans. 13
12. Four couples are to eat at a round table with the men and women
alternating. If the hostess reserves a place for herself, in how many ways can 25. There are 20 seniors serving the student council of the Cebu Institute of
she assign seats to the others? Technology this year. Of these, 3 have not served before, 10 served on the
council in their Junior years. 9 in their Sophomore years, and 11 in their
Ans. 144 Freshman years. There are 5 who served during both their Sophomore and
Junior years. 6 during both their Freshman and Junior years, and 4 during
13. How many triangles are determined by 8 points, no three of which are both their Freshman and Sophomore years. How many Seniors served on the
collinear student council during each of the four years in high school?
Ans. 2

You might also like