0% found this document useful (0 votes)
10 views3 pages

Electrical Systems Analysis Tutorial

This document contains example problems and solutions for loop and node analysis, source transformation, and star-delta conversion. It includes 11 example circuit analysis problems finding equivalent resistances, voltages, and currents.

Uploaded by

aabila
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
10 views3 pages

Electrical Systems Analysis Tutorial

This document contains example problems and solutions for loop and node analysis, source transformation, and star-delta conversion. It includes 11 example circuit analysis problems finding equivalent resistances, voltages, and currents.

Uploaded by

aabila
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

ES103: Introduction to Electrical Systems

Tutorial 1
Loop and node analysis, source transformation & star-delta conversion

1. Find the equivalent resistance between terminals a and b.


Ans: 𝟐𝟖. 𝟐𝟖 𝛀

2. Find the equivalent resistance as seen from terminal a and b.


𝟏𝟓
Ans: 𝛀
𝟖 a

3. Find the value of voltage V across 10 Ω resistor in the network below.


Ans: -4V

4. Find the voltage across 2A current source (Voltage at node A).


Ans: 0 V
5. Find the approximate voltage of V3 across 40Ω resistance in the circuit given below.
Ans: 104V

6. Find the current Ix as shown in the below given circuit.


Ans: 0.5 A

7. Find the current through 40Ω resistor in the given circuit.


Ans: 1.52 A

8. Find the voltage across dependent current source as shown in the below circuit (by the arrows).
Ans: -47V
9. Using Source Transformation, reduce the given circuit to a voltage source and a resistance in
series. What will be the values of the voltage and the resistor?
Ans: 6.667V, 0.33 Ω

10. Find the value of voltage V1 across 4Ω resistance in the below given circuit.
Ans: -6V

11. Find the voltage at node 1, 2 & 3 in the given below circuit.

Ans: V1 = 4.97 V, V2 = 4.85 V, V3 = –0.12 V

You might also like