SAIL ROURKELA SOLVE QUESTION 2019
[Link]
1. The purpose of ground wire placed at the top of towers in transmission lines
is that:
(A) It protects the human body from electric shock
(B) It protects the line against short circuits
(C) It protects the transformer against short circuits
(D) It protects the line against over voltages
ANS-D)-It protects the line against over voltages
SOLUTION-The ground wire placed in top of the transmission line to protect the line
against
a) over voltages
b) indirect lightning strokes
2. Sag is independent of:
(A) Length of span
(B) Line voltage
(C) Tension in the conductor
(D) None of these
ANS-B)-Line voltages
SOLUTION- The sag of a transmission line depends on following factor ,
𝑊𝐿∗𝐿
𝑆 = 8𝑇 here,w=weight of the conductor
L=lengh of the conductor
T=tension of the conductor
3. A mho relay is used for protection of:
(A) Protection of a transformer against external faults.
(B) Long Transmission lines
(C) Protection of a transformer against all the internal faults and external faults.
(D) Medium length lines
Ans-(B) Long Transmission lines
Solution-mho relay is used for long transmission line fault protection.
4. In coal-fired thermal power stations, what are the electrostatic precipitators
used for?
[Link]
(A) To remove dust particles settling on the bus bar conductors in the station yard.
(B) To condense steam by electrostatic means.
(C) To keep the air heaters clean.
(D) To collect the dust particles from the flue gases.
Ans-(D) To collect the dust particles from the flue gases.
Solution-Electrostatic precipitatotrs is a device which is used to collect the dust particles
from the flue [Link] is installed at top of the chimney to collect dust before
leaving the flue gases in atmosphere.
5. In shunt generator inter-pole winding carries:
(A) Full load current (B) Armature current
(C) Shunt field current (D) None of these
Ans- (B) Armature current
SOLUTION- In shunt generator inter-pole winding are connected in series with
armature , which carry armature current.
(A) 1V (B) 0.5V
(C) 2V (D) 0.25V
Ans-(C) 2V
SOLUTION - solution given below-
[Link]
[Link]
Here net voltage should be =2V.
[Link]
7. Which of the following combination of 3-phase transformers can be
successfully operated in parallel:
(A) Δ-Υ and Δ-Υ (B) Υ-Υ and Δ-Υ
(C) Δ-Δ and Δ-Υ (D) Υ-Δ and Δ-Δ
Ans- (A) Δ-Υ and Δ-Υ
SOLUTION- here only Δ-Υ and Δ-Υ this group is only connected in same vector
group. And the same group are following.
[Link]
8. In a circuit containing R, L and C power loss can take place in:
(A) R only (B) L only
(C) C only (D) All the above
Ans-(A) R only
Solution-in a circuit containing R,L and C power loss can take place in only in R only
due to I2R loss.
(A) 6 V (B) 12 V
(C) 4.28 V (D) 3 V
Ans-(C) 4.28 V
[Link]
SOLUTION-solution is given below-
10. A single binary digit is called:
(A) Byte (B) Bit
(C) Data (D) Logic
Ans- (B) Bit
SOLUTION- Bit is the smallest unit of binary digit.
11. A spring controlled moving iron voltmeter draws a current of 1mA for full
scale value of 100 V. If it draws a current of 0.5 mA, the meter reading is:
(A) 25 V (B) 50 V
(C) 100 V (D) None of these
[Link]
[Link]
Ans-(A) 25 V
Solution- Reading 1/Reading 2 = I12/I22 in case of moving iron instruments.
Therefore,
100 1×1
= 0.5×0.5=25V.
𝑟𝑒𝑎𝑑𝑖𝑛𝑔 2
12. Magnetic core losses arises due to:
(A) Eddy currents
(B) Hysteresis losses
(C) Magnetic saturation
(D) All of these
Ans-(D) All of these
Solution-Magnetric core losses arises due to following-
[Link] current losses
[Link] loss
[Link] saturation
[Link] loss
5. magnetic vibration
13. The earthing transformer is used:
(A) To avoid the harmonics in the transformers
(B) To provide artificial neutral earthing where the neutral points of the 3–phase system
are not accessible
(C) To improve the current capacity of neutral
(D) To increase the neutral current to ground in case of fault
Ans-(B) To provide artificial neutral earthing where the neutral points of the 3–phase
system are not accessible
Solution- In cases where the neutral point of three phase system is not accessible like
the system connected to the delta connected side of a electrical power transformer,
an artificial neutral point may be created with help of a zigzag connected earthing
transformer.
14. An ac current is given as:
i = 10+10 sin 314t
The average and rms values of the current, respectively, are.
(A) 10A, 12.2A (B) 10A, 17.07A
(C) 16.36A, 12.2A (D) 16.36A, 17.7A
[Link]
[Link]
Ans-(A) 10A, 12.2A
Solution- in this given equation i = 10+10 sin 314t
Here average value=10A
And R.M.S value =√102 +(10/√2 )2 =12.2A
15. A ceiling fan uses:
(A) Split phase motor
(B) Capacitor start capacitor run motor
(C) Capacitor start motor
(D) Universal motor
Ans-(B) Capacitor start capacitor run motor
Solution- ceiling fan uses capacitors start capacitors run motor or permanent split
capacitors motors.
16. In a Kelvin’s double bridge, two set of readings are taken when measuring
a low resistance, one with the current in one direction and the other with
direction of current reversed. This is done to:
(A) Eliminate the effect of contact resistance
(B) Eliminate the effect of resistance of leads
(C) Correct for changes in battery voltage
(D) Eliminate the effect of thermo-electric effects
Ans-(D) Eliminate the effect of thermo-electric effects.
Solution- To Eliminate the effect of thermo-electric effects in a kelvin’s double bridge,two
set of readings are taken when measuring a low resistance .
17. Megger is an instrument for:
(A) Measuring current (B) Measuring voltage
(C) Testing insulation (D) Measuring power
Ans-(C) Testing insulation
Solution-megger is an instrunment which is used for measuring insulation resistance or
testing insulation.
18. The material used for fuse wire should have the following characteristics:
(A) Low melting point, high conductivity
(B) High melting point, low conductivity
(C) Highly malleable and coercive
[Link]
[Link]
(D) High resistance, low melting point
Ans-(A) Low melting point, high conductivity
Solution-The material used for fuse wire should have the following properties-
[Link] melting point
[Link] conductivity
[Link] resistance
[Link] deteriorate due to oxidation
[Link] resistivity
19. A Kaplan turbine is:
(A) Inward flow, impulse turbine
(B) Outward flow, reaction turbine
(C) A high lead mixed flow turbine
(D) Low head axial flow turbine
Ans-(D) Low head axial flow turbine
Solution-Kaplan turbine-low head axial flow turbine
Francis turbine- inward radial flow and medium head
Pelton wheel-impulsive type and high head
20. Kirchoff’s law is applicable to:
(A) Passive networks only
(B) A.c. netwoks only
(C) d.c. netwoks only
(D) Both a.c. and d.c. circuits
Ans-(D) Both a.c. and d.c. circuits
Solution-this law is applicable for both a,c and dc circuits.
21. The nominal ratio of a current transformer is:
(A) Primary winding current / secondary winding current
(B) Number of Primary winding turns / Number of secondary winding turns
(C) Rated Primary winding current / Rated secondary winding current
(D) Number of Secondary winding turns / Number of Primary winding turns
Ans-(C) Rated Primary winding current / Rated secondary winding current
Solution- Nominal ratio of current transforme is the ratio of rated primary winding current
to the rated secondary winding current.
[Link]
[Link]
22. Lap winding is most suitable for:
(A) Low voltage, low current machine
(B) High voltage, high current machine
(C) Low voltage, high current machine
(D) High voltage, low current machine
Ans-(C) Low voltage, high current machine
Solution-lap winding is used for low voltage and high current machine only
23. The minus sign in the expression, e= -NdΦ/dt
is due to:
(A) Fleming's rule (B) Thumb's rule
(C) Faraday's law (D) Lenz's law
Ans-(D) Lenz's law
Solution-the induced emf due to negative sign indicate lenz’s [Link] to this law it
state that the induced emf always opposes the cause that produced it.
24. When two transformers of different KVA ratings are connected in parallel,
they divide the total load in proportion to their respective KVA ratings only
when their:
(A) KVA ratings are identical
(B) Efficiencies are equal
(C) Per unit impedances are equal
(D) Equivalent impedances are equal
Ans-(C) Per unit impedances are equal
Solution-the total load of two transformer are divided in proportion to their respective
KVA ratings only when their per unit impedance are equal. And it is directly
proportional to each other.
(A) Peak value
(B) Peak factor
(C) Mean value
(D) Form factor
Ans-(D) Form factor
[Link]
[Link]
Solution- form factor is the ratio of RMS value to the average value. For full sine wave
form factor should be 1.11 and for have sine wave it is 1.57.
26. Turns compensation is used in current transformers primarily for reduction
of:
(A) Phase angle error
(B) Both ratio and phase angle errors
(C) Ratio error, reduction in phase angle error is incidental
(D) None of the above
Ans-(C) Ratio error, reduction in phase angle error is incidental
Solution-turns compensation is used in current transformer primarily for reduction of
ratio error and reduction in phase angle error is incidental.
27. The energy in a lead acid battery is stored in a form of:
(A) Di-electrostatic charge (B) Non flowing current
(C) Chemical energy (D) Nuclear energy
Ans-The energy in a lead acid battery is stored in a form of chemical energy in
electrolyte.
28. If supply frequency increases, the skin effect is:
(A) Decreased (B) Remains same
(C) Increased (D) None of these
Ans-(C) Increased
SOLUTION-the skin effect is inversely proportional to skin depth
1
Skin effect∝ 𝑠𝑘𝑖𝑛 𝑑𝑒𝑝𝑡ℎ
1
So skin depth is also inversely proportional to , skin depth∝
√𝜇𝜋𝛿𝑓
29. A transistor can be used as:
(A) Switch (B) Amplifier
(C) As a diode (D) All of these
Ans- (D) All of these
SOLUTION-A transistor can be used as switch,amplifier and and a diode which act as a
rectification work.
[Link]
[Link]
30. If the iron core of a transformer is replaced by an air core then the total iron
loss in a transformer will:
(A) Increase (B) Decrease
(C) Remain unchanged (D) Become zero
Ans- (B) Decrease
SOLUTION- In transformer air offer more reluctance in comparison to the iron so flux is
decreases then iron loss decreses.
31. When the dc motor is at rest, the value of the back emf is:
(A) Equal to the supply voltage
(B) Less than the supply voltage
(C) Greater than the supply voltage
(D) Zero
Ans-(D) Zero
SOLUTION- At the starting of induction motor when speed is zero then net back should
also be zero.
Because N∝ 𝐸𝑏/∅
When N=0, Then Back EMF (Eb)=0.
32. A line which connects a distributor to substation is called:
(A) Distributor (B) Feeder
(C) Line (D) Service main
Ans-(B) Feeder
SOLUTION-Feeder is a line which connects a distributor to substation.
Service main-It is a line which connects the distributor to consumer terminal.
33. An RLC series circuit is resonating at 150 Hz, its impedance at 50 Hz will
be:
(A) Inductive
(B) Capacitive
(C) Only resistive
(D) Dependent on RLC elements values
Ans-(B) Capacitive
Solution- here we can see in below resosnce curve ,if frequency is less than the
resonant frequency then it will be act as capacitive circuit.
[Link]
34. LVDT is a:
(A) Displacement transducer (B) Velocity transducer
(C) Acceleration transducer (D) Pressure transducer
Ans-(A) Displacement transducer
SOLUTION-LVDT stands for linear variable differential [Link] is used for
linear displacement or position measurement.
35. In v/f control of three phase induction motor, which of these variable is
fixed:
(A) The maximum torque
(B) Synchronous speed
(C) The starting torque
(D) The slip for maximum torque
Ans-(A) The maximum torque
Solution-by changing v/f control of three phase induction motor, if frequency changes
then synchronous speed changes,or speed changes then slip changes causes
starting torque [Link] maximum torque is [Link] it depends on
reactance.
[Link]
[Link]
36. Transposition of conductors is done to:
(A) Save conductor
(B) Increase stability
(C) To have equality in line parameters
(D) To interchange values of voltage of current at other end
Ans-(C) To have equality in line parameters
SOLUTION- .In order to reduce inequality of inductance,and also inductive interference
due to communication lines running adjacent to power lines,transposition is
[Link] transposion inductance of every phase becomes approximately equal.
And they have equality in line parameter.
(A) 0.1 (B) 0.4 (C) 0.2 (D) 0.5
Ans-(B) 0.4
SOLUTION- solution fig below-
[Link]
[Link]
38. Transformer is used to change the values of:
(A) Voltage (B) Frequency
(C) Power (D) Power factor
Ans-(A) Voltage
SOLUTION-Transformer is used to change the values of voltage and current here
frequency and power are fixed and power factor depends on load.
39. Open circuit test of transformer gives:
(A) Hysteresis loss
(B) Eddy current loss
(C) Sum of hysteresis and eddy current loss
(D) Copper loss
Ans-(C) Sum of hysteresis and eddy current loss
Solution- In transformer open circuit test is performed to determine core loss ,here core
loss consist of Hysteresis loss and eddy current loss.
40. In which type of fault maximum short-circuit current occurs:
(A) Three-phase faults to ground
(B) Double line fault to ground
(C) Single line fault to ground
(D) None of these
Ans-(A) Three-phase faults to ground
SOLUTION- In three phase faults to ground (LLLG) fault the maximum short-circuit
current flow in a circuit.
41. In a 3-phase induction motor, maximum torque is obtained at starting if:
(A) Rotor resistance = Rotor reactance
(B) Rotor resistance < Rotor reactance
(C) Rotor resistance >Rotor reactance
(D) Rotor resistance = Stator reactance
Ans-(A) Rotor resistance = Rotor reactance
SOLUTION- In a 3-phase induction motor ,Maximum torque is obtained when S=1,
𝑅
And𝑤𝑒 𝑘𝑛𝑜𝑤 𝑡ℎ𝑎𝑡, 𝑆 = 𝑋 ,When S=1 then R=X at stand still.
[Link]
[Link]
42. A single–phase ac regulator is used to convert:
(A) Fixed ac voltage to variable magnitude ac voltage of same frequency
(B) Fixed ac voltage to variable frequency ac voltage of same magnitude
(C) Fixed ac voltage to variable frequency ac voltage through dc link
(D) Fixed ac voltage to variable magnitude variable frequency ac voltage
Ans-(A) Fixed ac voltage to variable magnitude ac voltage of same frequency
SOLUTION-A single-phase ac regulator is used to convert fixed ac voltage to variable
magnitude ac voltage of the same frequency , here always remember that regulator
only control voltage. not frequency so here frequency is constant.
(A) 200 Ω (B) 400 Ω
(C) 600 Ω (D) 1600 Ω
Ans-(C) 600 Ω
SOLUTION-the equivalent resistance =600 ohm solution given in below-
[Link]
44. The laplace transform of a constant value function is:
(A) S (B) 1/S
2 2
(C) S (D) 1/S
Ans-(B) 1/S
SOLUTION-The laplace transform of a constant value function is (k)=1/S.
45. Which of the following connections is best suited for 3-phase, 4 wire
service:
(A) Δ – Δ (B) Δ – Y
(C) Y – Y (D) Y – Δ
Ans-(B) Δ – Y
Solution- As we know that in secondary distribution system we use 3-phase ,4 wire
service ,for taking neutral system in secondary side we use Δ – Y system here star
system in secondry side gives neutral system .
46. Buchholz’s relay is used for protection of:
(A) Over head lines (B) Underground cables
(C) Alternators (D) Transformers
Ans-(D) Transformers
SOLUTION-buchholz’s relay is used for all kind of fault protection in transformer,it is
basically used in oil immersed transformer.
47. A delta/delta connected three-phase transformer can be connected in
parallel with:
(A) Star/delta (B) Delta/star
(C) Star/star (D) Star/zigzag
Ans-(C) Star/star
SOLUTION-For maintain same phase displacement in parallel connection of
transformer, Delta-delta connected transformer are connected with star-star
connected [Link] is also used for protection purpose of each other.
[Link]
[Link]
48. Three resistances of 30 ohm, 15 ohm and 5 ohm are connected in parallel,
their combine resistance will be:
(A) Greater than 30 ohm
(B) Between 30 ohm to 15 ohm
(C) Between 15 ohm to 5 ohm
(D) Less than 5 ohm
Ans-(D) Less than 5 ohm
SOLUTION- In parallel connection of resistance the overall equivalent resistance is
always less than the small [Link] combined resistance is always less than the
5 ohm.
49. How is an electric element capacitor specified?
(A) Ohmic value and Voltage
(B) Ohmic value and Wattage
(C) Voltage and capacitance
(D) Wattage and capacitance
Ans-(C) Voltage and capacitance
SOLUTION-capacitance is the property of the capacitor to store energy in dielectric
field,its unit is [Link] capacitor deals with current or voltage here average power
is always equal to zero.
50. Maxwell Bridge is used for the measurement of:
(A) Frequency (B) Inductance
(C) Resistance (D) Capacitance
Ans-(B) Inductance
Solution-Maxwell bridge is used for the measurement of unknown inductance.
(A) Low pass filter (B) High pass filter
(C) Band pass filter (D) Band reject filter
[Link]
Ans-(D) Band reject filter
SOLUTION-This is band rejection filter.
52. Distributed winding and fractional pitching employed in A.C. machines
result in:
(A) Increase of e.m.f. and reduction of harmonics
(B) Reduction of both e.m.f. and harmonics
(C) Increase in both e.m.f. and harmonics
(D) No effects on both e.m.f. and harmonics
Ans-(B) Reduction of both e.m.f. and harmonics
Solution-In ac machine if distributed winding is used then it improve the waveform and
keep waveform purely [Link] short pitched winding decreses emf due to
shorter length of winding is used it also reduce harmonics and gives harmonics free
sinusoidal wave form .
(A) 0 mA (B) 2.3 mA
(C) 4.3 mA (D) 7.3 mA
Ans-(C) 4.3 mA
Solution-the value of current should be 4.3mA.
54. The presence of ac source resistance in rectifiers effectively leads to:
(A) Increase in output dc voltage
(B) Reduction in the load current ripples
(C) Increase in the load current ripple
(D) Reduction in output dc voltage
[Link]
[Link]
Ans-(D) Reduction in output dc voltage
Solution-The presence of ac source resistance in rectifiers increses ripple in output dc
source so it reduces the output dc [Link] due to presence of ripple in output dc
voltage .the ouput dc voltage is decreses.
55. For the measurement of the earth resistance of a given earth electrode:
(A) Collecting electrode should be very near to the electrode under test
(B) Collecting electrode should touch the electrode under test
(C) Collecting electrode should be far away the electrode under test
(D) None of these
Ans-(C) Collecting electrode should be far away the electrode under test
Solution-for failure of one earth electrode .other collecting electrode should be work
satisfactorily and does’t effect the other earth electrode .it should be placed far away
the electrode under test.
56. The forward dynamic resistance of a junction diode:
(A) Decreases with increasing forward current
(B) Increase with increasing forward current
(C) Is unaffected by the forward current
(D) Doubles for every 10°C rise in temperature at constant current
Ans-(A) Decreases with increasing forward current
SOLUTION-As we know that resistance is inversely proportional to [Link] forward
current increses then forward dynamic reistance decreses.
57. For charging of the transmission line, choose the correct sequence of the
following activities; (I) closing of the circuit breaker, (II) opening of the
earthing switch and (III) closing of the isolator:
(A) I–II–III (B) II–I–III
(C) II–III–I (D) I–III–II
Ans-(C) II–III–I
SOLUTION-For charging of the transmission line following sequence should be follow-
[Link] of the earthing switch
2. closing of the isolator
3. closing of the circuit breaker
For maintence time following sequence should be follow-
[Link] of the earthing switch [Link]
[Link]
[Link] of the isolator
[Link] of the circuit breaker.
58. The most preferred motor used in the food mixer is:
(A) dc series motor
(B) Squirrel cage induction motor
(C) Reluctance motor
(D) Universal motor
Ans-(D) Universal motor
Solution- universal motor should be used in ac or dc [Link] speed is very
[Link] it is used in food mixer ,electric saver,grinders etc
59. In the closed loop control system, proportional integral (PI) controller is
preferred compared to proportional controller (P):
(A) Fast response
(B) High gains
(C) Zero steady state error
(D) Low overshoot
Ans-(C) Zero steady state error
Solution-zero steady state error
60. A salient pole synchronous motor is running at no load. Its excitation is
reduced to zero:
(A) It will stop
(B) It will remain running at synchronous speed
(C) It will loose synchronism
(D) It is uncertain
Ans-(B) It will remain running at synchronous speed
SOLUTION- If excitation is reduced to zero. Than because of damper winding is also
used in synchronous motor it always running at synchronous speed.
61. The function of commutator in the dc motor:
(A) To collect current from the conductors
(B) To change ac into dc
(C) To conduct the current to the brushes
(D) To change dc into ac [Link]
[Link]
Ans-(D) To change dc into ac
SOLUTION-In case of dc motor the function of commutator is to convert dc into ac.
62. To calculate the power factor which of the following is odd one:
(A) True power/apparent power (B) P/VI
(C) R/Z (D) V/I
Ans- (D) V/I
SOLUTION-power factor is defined as the following way-
1.R/Z
2. true power / apparent power
3.P/VI
[Link]∅
63. The size of a feeder is determined primarily by:
(A) The current it is to carry
(B) The percentage variation of voltage in the feeder
(C) The voltage across the feeder
(D) The distance over which the transmission is made
Ans-(A) The current it is to carry.
Solution-feeder is always determined primarily by its current carrying capacity because
there is no tapping taken on this so current is always same in feeders.
64. The ratio of voltage and current in a closed circuit:
(A) Varies (B) Remains constant
(C) Increases (D) Decreases
Ans- (B) Remains constant
SOLUTION-For a closed circuit the resistance value of its is always constant so if
resistance value is constant then the ratio of voltage and current is also constant.
65. Energy consumed by a heater of rating 1000 watts by operating it for a
period of 2 hours will be:
(A) 1 unit (B) 2 unit
(C) 2.5 unit (D) 4 unit
Ans- (B) 2 unit
[Link]
[Link]
SOLUTION-Energy consumed by 1000watt rating of heater at using 2 hours is-
1000×2=2000watt-hour
As we know that 1000watt-hour =1 unit.
So 2000watt-hour/1000watt-hour=2 unit.
66. A single-phase preventer trips frequently in the motor. What is the reason
for it:
(A) Improper phase sequence
(B) Low supply voltage
(C) Abnormal fluctuation in the voltage
(D) Relay of signal phase prevention is not energized
Ans-(C) Abnormal fluctuation in the voltage
SOLUTION-In three phase motor if supply voltage is same in all three phases then
motor running satisfactorily. Then if one of the three phases in motor ,voltage
fluctuation happen abnormally then a single phase preventer trips the motor
frequently so save the motor from low or abnormal voltage or heating problem.
(A) 10 Ohm (B) 12.4 Ohm
(C) 6.8 Ohm (D) 16 Ohm
Ans-(B) 12.4 Ohm
Solution-here 4ohm is parallel with 6ohm so net resistance in parallel connection is
1 1 1
= + , then Reqv=2.4 after that addind series resistance then total resistance
𝑅𝑒𝑞𝑣 4 6
should be=2.4+10=12.4 Ω
[Link]
68. Induction generator is more suitable for supplying:
[Link]
(A) Resistive load (B) Inductive load
(C) Capacitive load (D) A combination of these
Ans-(C) Capacitive load
Solution-as we know that a induction generator works in negative slip [Link] its
speed is more than the synchronous [Link] it consume leading ractive power
and supply lagging reactive [Link] -ve slip region it is best suitable for supplying
capacitive load.
69. In the measurement of power by two wattmeter method, when reading of
two watt–meters are equal and opposite, it can be concluded that power factor
is:
(A) Zero (B) Unity
(C) Lagging (D) Leading
Ans-(A) Zero
Solution-see the chart below.
70. Ferranti effect in overhead lines is experienced when:
(A) Sending end voltage is more than receiving end voltage
(B) Sending end voltage is less than receiving end voltage
(C) Sending end voltage is equal to receiving end voltage
(D) Voltage at all points in line is equal
Ans-(B) Sending end voltage is less than receiving end voltage
[Link]
[Link]
Solution- At Ferranti effect which occurs under no load condtion or light load condition
under this condtion due to capacitance effect the receiving end voltage is greater
than the sending end voltage.
71. In which of the following amplifier configurations, the power gain is the
largest?
(A) Common-Emitter (B) Common-Collector
(C) Common-Base (D) None of the above
Ans-(A) Common-Emitter
Solution-here common emitter configuration has highest power gain.
See the following chart.
72. The Hopkinsons test on d.c. Machine is conducted in order to determine:
(A) Rated losses of d.c. machine
(B) No-load losses of d.c. machine
(C) core losses of d.c. machines
(D) Copper losses of d. c. machines
Ans-(A) Rated losses of d.c. machine
SOLUTION-Hopkinson test on dc machine is conducted in order to find full load cu
loss or rated loss of dc machine. [Link]
[Link]
73. In a single-phase, fully controlled rectifier with continuous dc load current,
the number of thyristors conduct during commutation:
(A) One (B) Two
(C) Three (D) Four
Ans-(D) Four
SOLUTION-FOUR
74. In an inductor, its time constant is 10msec. and power loss is 10W at 1 A
current flowing through it, its inductance is:
(A) 1 H (B) 10H
(C) 100mH (D) 10mH
Ans-(C) 100mH
SOLUTION- solution ig given below-
[Link]
[Link]
75. A 4-pole three-phase induction motor has a synchronous speed of 25 rev/s.
The frequency of the supply to the stator is:
(A) 50 Hz (B) 100 Hz
(C) 25 Hz (D) None of these
Ans-(A) 50 Hz
𝑓 4
SOLUTION- ∵ Ns=𝑃 So,f=Ns×P=25×2=50Hz
76. A Lissajous patterns are used to measure:
(A) Voltage and frequency
(B) Frequency and Phase shift
(C) Frequency and amplitude distortion
(D) Amplitude and flux
Ans-(B) Frequency and Phase shift
SOLUTION-In CRO lissajous patterns are used to find frequency, phase shift and
waveform.
77. No load current of a three-phase squirrel cage induction motor at rated
voltage is:
(A) 30% to 50% of the rated current
(B) The rated current
(C) 5% to 10% of the rated current
(D) 5 to 7 times of the rated current
Ans-(A) 30% to 50% of the rated current
SOLUTION-In induction motor the air gap between stator and rotor is more so about 30
to 40% rated current is required to setup flux in this gap.
78. A three-phase induction motor has 4 poles and operates with a slip of 0.04
with 50 Hz supply for a certain load. The speed of the rotor magnetic field with
respect to stator is:
(A) 1440 rpm (B) 60 rpm
(C) 1500 rpm (D) 0 rpm
Ans-(C) 1500 rpm
SOLUTION-Here given P=4 ,S=0.04 and f=50Hz
[Link]
𝑓 50
So ROTOR magnetic field (Ns)=120 × 𝑃=120 × 4 = 1500
∵ both stator or rotor magnetic field rotates with the synchronous speed.
And stator is always fix not rotate .so speed of the rotor magnetic with respect to
statoris=Ns-0=Ns=1500rpm.
79. DC generator used for voltage drop compensation is known as:
(A) Series (B) Shunt
(C) Cumulative compound (D) Differential compound
Ans-(A) Series
SOLUTION-DC series generator is used to compensate voltage drop as a booster in
transmission line.
80. A dc shunt motor is running at rated speed with rated supply voltage. If the
armature voltage is reduced to half, then the speed of the motor becomes:
(A) Half of the rated speed
(B) Double of the rated speed
(C) Slightly less than the rated speed
(D) Slightly more than the rated speed
Ans-(A) Half of the rated speed
SOLUTION-As we know that speed is directly proportional to back emf
And Eb=V-IaRa ,if armature voltage is reduced to half then back emf also reduced to
half,and speed is directly proportional so it should be also reduced to half.
𝑁1 𝑉1
Using this formula to illustrate ,𝑁2=𝑉2
[Link]