MCQ
1. The common element which describe the web page, is ?
A) heading
B) paragraph
C) list
D) All of these
Answer : D
______________________________________________________________________www.[Link]
2. HTML stands for?
A) Hyper Text Markup Language
B) High Text Markup Language
C) Hyper Tabular Markup Language
D) None of these
Answer : A
______________________________________________________________________www.[Link]
3. Which of the following is used to create Web Page.
A) HTML
B) JVM
C) DTD
D) C
Answer : A
______________________________________________________________________www.[Link]
4. HTML is considered as _________ language.
A) Higher Level Language
B) Markup Language
C) OOP Language
D) Programming Language
Answer : B
______________________________________________________________________www.[Link]
5. HTML markup language is a set of Markup ___________.
A) Tags
B) Attributes
C) Groups
Page 1/12 Visit our site: [Link]
MCQ
D) Sets
Answer : A
______________________________________________________________________www.[Link]
6. HTML tags are used to describe document ___________.
A) None of these
B) Content
C) Definition
D) Language
Answer : B
______________________________________________________________________www.[Link]
7. HTML Document can contain ______________.
A) Attributes
B) All of these
C) Tags
D) Plain Text
Answer : B
______________________________________________________________________www.[Link]
8. Page Designed in HTML is called as ________.
A) Front Page
B) Yellow Page
C) Server Page
D) Web Page
Answer : D
______________________________________________________________________www.[Link]
9. We can write HTML Code using ______. Select appropriate option(s).
A) Notepad++
B) VLC Media
C) None of these
D) Microsoft Word
Answer : D
______________________________________________________________________www.[Link]
Page 2/12 Visit our site: [Link]
MCQ
10. HTML program is saved using ____________ extension.
A) .htnl
B) .htl
C) .hml
D) .html
Answer : D
______________________________________________________________________www.[Link]
11. HTML program can be read and rendered by _________.
A) Compiler
B) Web Browser
C) Server
D) Interpreter
Answer : B
______________________________________________________________________www.[Link]
12. PC's running with Windows 3.x will have _____________ extension for HTML Page.
A) .htm
B) .hml
C) .html
D) .htl
Answer : A
______________________________________________________________________www.[Link]
13. Which of the following is not an example of browser ?
A) Netscape Navigator
B) Opera
C) Mozilla Firefox
D) Microsoft's Bing
Answer : D
______________________________________________________________________www.[Link]
14. Who was the primary author of HTML (Hyper Text Markup Language). ?
A) Brendan Eich
B) Tim Berners-Lee
C) Google Inc
Page 3/12 Visit our site: [Link]
MCQ
D) Sabeer Bhatiya
Answer : B
______________________________________________________________________www.[Link]
15. HTML was firstly proposed in year _______.
A) 1995
B) 1990
C) 2000
D) 1980
Answer : B
______________________________________________________________________www.[Link]
16. HTML tags are surrounded by __________ brackets.
A) Square
B) Round
C) Angle
D) Curly
Answer : C
______________________________________________________________________www.[Link]
17. Opening Tag of HTML Tag is called as __________.
A) Ending Tag
B) Closed Tag
C) Starting Tag
D) Forward Tag
Answer : C
______________________________________________________________________www.[Link]
18. HTML document contain 1 root tag called __________.
A) HTML
B) BODY
C) TITLE
D) HEAD
Answer : A
______________________________________________________________________www.[Link]
Page 4/12 Visit our site: [Link]
MCQ
19. Basic Fundamental Block is called as ___________.
A) HTML Element
B) HTML Attribute
C) HTML Body
D) HTML Tag
Answer : D
______________________________________________________________________www.[Link]
20. A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical
systems is
A) Data transmission
B) Data flow
C) Data capture
D) Data processing
Answer : B
______________________________________________________________________www.[Link]
21. HTML Stands for _____________.
A) Hyper Text Makeup Language
B) Hyper Text Markup Language
C) None of these
D) Hyper Tech Markup Language
Answer : B
______________________________________________________________________www.[Link]
22. HTML is a
A) Programming language
B) Scripting language
C) Markup language
D) All of above
Answer : C
______________________________________________________________________www.[Link]
23. An absolute file path is referred as?
A) Full path
B) Relative path
Page 5/12 Visit our site: [Link]
MCQ
C) Direct path
D) None
Answer : A
______________________________________________________________________www.[Link]
24. SGML stands for
A) Standardized Global Markup Language
B) Standard Generalized Markup Language
C) Social General Markup Language
D) None of them
Answer : B
______________________________________________________________________www.[Link]
25. In HTML Geolocation getCurrentPosition() method is used to
A) Return user's position
B) Get map of world
C) Return only latitude
D) Return only longitude
Answer : A
______________________________________________________________________www.[Link]
26. ([Link]("demo").innerHTML = "Hello!"; ) Function is an example of?
A) PHP
B) JavaScript
C) HTML5
D) None
Answer : B
______________________________________________________________________www.[Link]
27. When we want to add many spaces in content than what element we can use
A) Non breaking space
B) Applet
C) Marquee
D) None
Answer : A
Page 6/12 Visit our site: [Link]
MCQ
______________________________________________________________________www.[Link]
28. XHTML is dynamic web page whereas HTML is
A) Also a dynamic web page
B) A static web page
C) Programming language
D) User defined language
Answer : B
______________________________________________________________________www.[Link]
29. What is short form of Secure HyperText Transfer Protocol?
A) HTTP
B) HTTPS
C) SHTTP
D) Secure HTTP
Answer : B
______________________________________________________________________www.[Link]
30. Which language is used to create web documents?
A) PHP
B) JavaScript
C) HTML
D) J-Query
Answer : C
______________________________________________________________________www.[Link]
31. Next version of XHTML 1.0 is
A) HTML 1.1
B) HTML 4.01
C) HTML 3.2
D) HTML5
Answer : D
______________________________________________________________________www.[Link]
32. XML is application of Extensible Markup Language (XML) whereas HTML is an
application of
Page 7/12 Visit our site: [Link]
MCQ
A) HTTP
B) FTP
C) XHTML
D) SGML
Answer : D
______________________________________________________________________www.[Link]
33. Which method is same as GET but returns only HTTP headers and no document body?
A) Post method
B) Put method
C) Head method
D) None
Answer : C
______________________________________________________________________www.[Link]
34. Parameters remain in browser history is an example of
A) Get method
B) Post method
C) Head method
D) Put method
Answer : A
______________________________________________________________________www.[Link]
35. XHTML stands for?
A) Extensible HyperText Markup Language
B) Extended HyperText Markup Language
C) Extensible HighText Markup Language
D) None
Answer : A
______________________________________________________________________www.[Link]
36. Web design that makes your web page look good on all devices is called as?
A) Good web design
B) Interactive web design
C) Responsive web design
D) Both A and B
Page 8/12 Visit our site: [Link]
MCQ
Answer : C
______________________________________________________________________www.[Link]
37. A small program that can be embedded within web pages to perform a specific
functionality is called as
A) Class
B) Applet
C) Sheet
D) All of above
Answer : B
______________________________________________________________________www.[Link]
38. Visible part of HTML document lies in
A) Body Tag
B) Paragraph Tag
C) Links Tag
D) Image Tag
Answer : A
______________________________________________________________________www.[Link]
39. For specifying character set, page description, keywords, authors and other metadata which
tag is used?
A) <head>
B) <title>
C) <meta>
D) <metadata>
Answer : C
______________________________________________________________________www.[Link]
40. MPEG stands for?
A) Map Pictures Expert Group
B) Moving Pictures Expert Group
C) Magnifying Pictures Expert Group
D) None
Answer : B
Page 9/12 Visit our site: [Link]
MCQ
______________________________________________________________________www.[Link]
41. Hypertext transfer protocol (HTTP) is designed to enable communications between?
A) Server to server
B) Client to Client
C) Client and server
D) None
Answer : C
______________________________________________________________________www.[Link]
42. Which method uploads a representation of a specified URI in HTML?
A) Post method
B) Put method
C) Head method
D) Get method
Answer : B
______________________________________________________________________www.[Link]
43. What is first version of HTML?
A) HTML 0.1
B) HTML5
C) HTML1.0
D) None
Answer : C
______________________________________________________________________www.[Link]
44. For controlling page's dimensions and scaling which element is used in <meta> tag?
A) <scaling>
B) <scale>
C) <zoom>
D) <viewport>
Answer : D
______________________________________________________________________www.[Link]
45. Web application that can store data within user's browser is called as?
A) Storage
Page 10/12 Visit our site: [Link]
MCQ
B) Server storage
C) Local Storage
D) Media Storage
Answer : C
______________________________________________________________________www.[Link]
46. In HTML web sockets are not available whereas in HTML5
A) Full duplex communication channel is present
B) Still it is not available
C) No networking capability available
D) All of above
Answer : A
______________________________________________________________________www.[Link]
47. When connection of a web page is opened to a server which event is invoked?
A) On-error
B) On-message
C) On-open
D) On-running
Answer : C
______________________________________________________________________www.[Link]
48. There are how many ways to create multicolumn layouts in a web document?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
Answer : D
______________________________________________________________________www.[Link]
49. Default character set in HTML 5 is
A) UTF-1
B) UTF-4
C) UTF-8
D) UTF-12
Answer : C
Page 11/12 Visit our site: [Link]
MCQ
______________________________________________________________________www.[Link]
50. HTML is a set of
A) Markup tags
B) Markup links
C) Markup elements
D) All of above
Answer : A
______________________________________________________________________www.[Link]
Page 12/12 Visit our site: [Link]