0% found this document useful (0 votes)
17 views11 pages

Physiotherapy Exam Answer Key 2017

This document contains the final answer key for a Laboratory Technical Assistant Physiotherapy exam containing 54 multiple choice questions. It provides the question number, question, list of possible answer options, and the correct answer for each question.

Uploaded by

harsh
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
17 views11 pages

Physiotherapy Exam Answer Key 2017

This document contains the final answer key for a Laboratory Technical Assistant Physiotherapy exam containing 54 multiple choice questions. It provides the question number, question, list of possible answer options, and the correct answer for each question.

Uploaded by

harsh
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

FINAL ANSWER KEY

Question Paper Code: 55/2017/OL


Category Code: 152/2014
Exam: Laboratory Technical Assistant Physiotherapy
Medium of Question: English
Date of Test 07-07-2017
Department Vocational Higher Secondary Education
Alphacode A
Question1:-The 1857 revolt is called the first war of India's independence
A:-S.B. Chaudhari
B:-V.D. Savarkar
C:-R.C. Majumdar
D:-J.S. Mill
Correct Answer:- Option-B
Question2:-The Iron Man of India
A:-Sardar Vallabhai Patel
B:-Morarji Desai
C:-B.R. Ambedkar
D:-Gulsarilal Nanda
Correct Answer:- Option-A
Question3:-The founder of Atmavidhyasangham
A:-Vagbhadanandhan
B:-Vaikunda Swamikal
C:-Vaikkam Maulavi
D:-Kuriakose Elias Chavara
Correct Answer:- Option-A
Question4:-The first cashlers state in India
A:-Kerala
B:-Gujrat
C:-Goa
D:-Hariyana
Correct Answer:-Question Cancelled
Question5:-The first Indian to be elected to the British Parliament
A:-Balagangadhar Tilak
B:-Sarojini Naidu
C:-Gopalakrishna Gokhale
D:-Dadabai Naoroji
Correct Answer:- Option-D
Question6:-Sri. Narayana Guru consecrated the ideal of siva at Arurippuram
A:-1688
B:-1686
C:-1888
D:-1886
Correct Answer:- Option-C
Question7:-The Governor of Reserve Bank of India
A:-Reguram Rajan
B:-Venkita Raman
C:-Pranav Mukharji
D:-Urjit Patel
Correct Answer:- Option-D
Question8:-The person responsible for the introduction of English education in India
A:-Lord Dalhousie
B:-Lord William Hunter
C:-Lord Macaulay
D:-Lord William Bentick
Correct Answer:- Option-C
Question9:-The NITI Aayog came in to force on
A:-2016 January 30
B:-2016 January I
C:-2015 January 30
D:-2015 January I
Correct Answer:- Option-D
Question10:-The winners of Australian Open Tennis 2016
A:-Roger Federer
B:-Rafel Nadel
C:-Andy Murray
D:-Stanawa Wrinka
Correct Answer:-Question Cancelled
Question11:-Pandit K.P. Karuppan standard
A:-Samathwasamajam
B:-Arya samajam
C:-Sambadhan
D:-Orphanages
Correct Answer:- Option-B
Question12:-The longest tributary of Indus which flows through India
A:-Chinab
B:-Sutlej
C:-Beas
D:-Chinab
Correct Answer:- Option-B
Question13:-The district which have highest hydro electric projects
A:-Palakkad
B:-Alappuzha
C:-Kottayam
D:-Idukki
Correct Answer:- Option-D
Question14:-The savarnajatha was organised by
A:-V.T. Bhattathiripad
B:-Mannath Padmanabhan
C:-Sahodharan Ayyappan
D:-Kumara Gurudevan
Correct Answer:- Option-B
Question15:-Indira Awas Yojana is related to
A:-Rural Infrastructure
B:-Urban Infrastructure
C:-Rural Housing
D:-Urban Housing
Correct Answer:- Option-C
Question16:-The National Rural Employment Guarantee Act introduced in
A:-2001
B:-1995
C:-2009
D:-2005
Correct Answer:- Option-D
Question17:-The Jnanpith Award Winner of 2016
A:-Shankhaghosh
B:-Reghuver Chaudhari
C:-Balachandra Nomade
D:-Namwar Singh
Correct Answer:- Option-A
Question18:-The Sadhujana Paripalana Sangham was started
A:-Chattambi Swamikal
B:-Ayyankali
C:-Dr. Palpu
D:-Thycauel Ayya
Correct Answer:- Option-B
Question19:-The agency which calculated the National Income of India
A:-Planning Commissionm
B:-Central Government
C:-C.S.O.
D:-National Income Estimation
Correct Answer:- Option-C
Question20:-The first person to hoist Indian tricolour flag in an international forum.
A:-Madame Bhikajicama
B:-C.K. Das
C:-Subaschandra Bose
D:-Jawaharlal Nehru
Correct Answer:- Option-A
Question21:-Club foot is known as
A:-Congenital talipes equino varus
B:-Calcaneovalgus
C:-Pesplanovalgus
D:-Pescavus
Correct Answer:- Option-A
Question22:-Tennis elbow is
A:-Medial Epicondylitis
B:-Olecranon bursitis
C:-Lateral epicondylitis
D:-Bicipital tendinitis
Correct Answer:- Option-C
Question23:-Periarthritis shoulder is otherwise known as
A:-Rotatorcuff tendinitis
B:-Bicipital tendinitis
C:-Frozen shoulder
D:-Subacromial bursitis
Correct Answer:- Option-C
Question24:-Foot drop is due to paralysis of
A:-Femoral nerve
B:-Tibial nerve
C:-Commonperoneal nerve
D:-Sural nerve
Correct Answer:- Option-C
Question25:-Claw hand is due to paralysis of
A:-Radial nerve
B:-Axillary nerve
C:-Ulnar nerve
D:-Musculocutaneous nerve
Correct Answer:- Option-C
Question26:-Patient can only complete the range of motion against gravity. Then the muscle power is
A:-Grade 0
B:-Grade 1
C:-Grade 2
D:-Grade 3
Correct Answer:- Option-D
Question27:-Bell's palsy is due to paralysis of
A:-Optic nerve
B:-Oculomotor nerve
C:-Facial nerve
D:-Trigeminal nerve
Correct Answer:- Option-C
Question28:-Child attains the milestone of sits with support normally by the age of
A:-3 months
B:-4 months
C:-5 months
D:-6 months
Correct Answer:- Option-D
Question29:-Wrist drop is due to paralysis of
A:-Radial nerve
B:-Ulnar nerve
C:-Median nerve
D:-Axillary nerve
Correct Answer:- Option-A
Question30:-Type of cerebral palsy in which one side of the body is affected is
A:-Quadriplegic
B:-Diplegic
C:-Hemiplegic
D:-Paraplegic
Correct Answer:- Option-C
Question31:-Normal range of motion of shoulder abduction in degrees is
A:-180
B:-120
C:-90
D:-60
Correct Answer:- Option-A
Question32:-Which muscle performs the function of elbow extension ?
A:-Biceps
B:-Deltoid
C:-Triceps
D:-Pectoralis major
Correct Answer:- Option-C
Question33:-Action of quadriceps femoris is
A:-knee flexion
B:-knee extension
C:-ankle dorsiflexion
D:-ankle plantarflexion
Correct Answer:- Option-B
Question34:-Assistive devices for ambulation include all of the following except
A:-Canes
B:-Crutches
C:-Walker
D:-Standing frame
Correct Answer:- Option-D
Question35:-Deep heating agents include all of the following except
A:-Shortwave diathermy
B:-Ultrasound
C:-Microwave diathermy
D:-Infrared radiation
Correct Answer:- Option-D
Question36:-Which heat modality on the principle of conversion of electromagnetic energy to thermal enegy ?
A:-Paraffin bath
B:-Shortwave diathermy
C:-Ultrasound
D:-Contrast bath
Correct Answer:- Option-B
Question37:-Various types of cryotherapy agents include all of the following except
A:-Cold packs
B:-Ice massage
C:-Vapocoolant spray
D:-Paraffin bath
Correct Answer:- Option-D
Question38:-Name the treatment method in which two medium frequency currents are used to produce a low frequency
effect
A:-Transcutaneous electrical nerve stimulation
B:-Interferential therapy
C:-Biofeedback
D:-Faradic current stimulation
Correct Answer:- Option-B
Question39:-Total number of vertebrae in human body is
A:-30
B:-31
C:-32
D:-33
Correct Answer:- Option-D
Question40:-Floating ribs are
A:-Seventh and eighth
B:-Eighth and nineth
C:-Nineth and tenth
D:-Eleventh and twelfth
Correct Answer:- Option-D
Question41:-Deltoid tuberosity is a part of
A:-Scapula
B:-Clavicle
C:-Humerus
D:-Radius
Correct Answer:- Option-C
Question42:-Biceps brachii muscle is inserted into
A:-Himerus
B:-Ulna
C:-Radius
D:-Scapula
Correct Answer:- Option-C
Question43:-Which nerve passes behind the medial epicondyle ?
A:-Radial nerve
B:-Ulnar nerve
C:-Median nerve
D:-Axillary nerve
Correct Answer:- Option-B
Question44:-High stepping gait is seen in
A:-Cerebral palsy
B:-Foot drop
C:-Parkinson's disease
D:-Cerebellar ataxia
Correct Answer:- Option-B
Question45:-Gait cycle begins with
A:-Heel strike
B:-Midstance
C:-Push off
D:-Swing phase
Correct Answer:- Option-A
Question46:-Elbow joint is a type of
A:-Ball and socket joint
B:-Hinge joint
C:-Pivot joint
D:-Saddle joint
Correct Answer:- Option-B
Question47:-Lateral curvature of spine is known as
A:-Kyphosis
B:-Scoliosis
C:-Lordosis
D:-Ankylosis
Correct Answer:- Option-B
Question48:-Excersice done by the patient himself without assistance or resistance is called
A:-Passive exercise
B:-Active assistive exercise
C:-Active exercise
D:-Resistance exercise
Correct Answer:- Option-C
Question49:-DeLorme's exercise is a type of
A:-Passive exercise
B:-Active exersice
C:-Active assistive exercise
D:-Progressive resistance exercise
Correct Answer:- Option-D
Question50:-Rotator cuff muscules include all of the following except
A:-Teres major
B:-Teres minor
C:-Supraspinatus
D:-Infraspinatus
Correct Answer:- Option-A
Question51:-Winging of scapula is seen in paralysis of
A:-Pectoralis major
B:-Pectoralis minor
C:-Latissmus dorsi
D:-Serratus anterior
Correct Answer:- Option-D
Question52:-Total number of cranial nerves in human body is
A:-9 pairs
B:-10 pairs
C:-11 pairs
D:-12 pairs
Correct Answer:- Option-D
Question53:-At which vertebral level dose the spinal cord end ?
A:-L1-L2
B:-L3-L4
C:-L4-L5
D:-L5-S1
Correct Answer:- Option-A
Question54:-Nerve supply of deltoid muscle is
A:-Radial nerve
B:-Median nerve
C:-Axillary nerve
D:-Ulnar nerve
Correct Answer:- Option-C
Question55:-Strongest ligament in human body is
A:-Iliofemoral ligament
B:-Ischiofemoral ligament
C:-Pubofemoral ligament
D:-Ligamentum teres
Correct Answer:- Option-A
Question56:-Largest sesamoid bone in human body is
A:-Scaphoid
B:-Patella
C:-Talus
D:-Navicular
Correct Answer:- Option-B
Question57:-Which nerve passes behind the neck of fibula ?
A:-Tibial nerve
B:-Commonperoneal nerve
C:-Saphenous nerve
D:-Sural nerve
Correct Answer:- Option-B
Question58:-Which is the longest muscle in the body ?
A:-Gracilis
B:-Quadriceps femoris
C:-Sartorius
D:-Adductor longus
Correct Answer:- Option-C
Question59:-Which is the common insertion of iliacus and psoas major muscles ?
A:-Greater trochanter
B:-Lesser trochanter
C:-Linea aspera
D:-Adductor tubercle
Correct Answer:- Option-B
Question60:-Which is the main nerve supply of adductor compartment of thigh ?
A:-Obturator nerve
B:-Femoral nerve
C:-Saphenous nerve
D:-Tibial nerve
Correct Answer:- Option-A
Question61:-The main extensor muscle of hip joint is
A:-Gluteus maximus
B:-Gluteus medius
C:-Gluteus minimus
D:-Adductor longus
Correct Answer:- Option-A
Question62:-Biceps femoris is inserted into the
A:-Medical condyle of tibia
B:-Lateral condyle of femur
C:-Head of fibula
D:-Shaft of fibula
Correct Answer:- Option-C
Question63:-All the following muscles are flexors of kene except
A:-Semitendinosus
B:-Semimembranosus
C:-Biceps femoris
D:-Rectus femoris
Correct Answer:- Option-D
Question64:-Which muscle extends the phalanges of big toe ?
A:-Extensor hallucis longus
B:-Extensor digitorum longus
C:-Tibialis anterior
D:-Peroneus longus
Correct Answer:- Option-A
Question65:-Action of peroneus longus and peroneus brevis are
A:-Inversion of foot
B:-Eversion of foot
C:-Dorsiflexion of ankle
D:-Extension of toes
Correct Answer:- Option-B
Question66:-The action of gastrocnemius and soleus muscle is
A:-Plantar flexion of ankle
B:-Dorsiflexion of ankle
C:-Eversion of foot
D:-Inversion of foot
Correct Answer:- Option-A
Question67:-Knock knee is also known as
A:-Genu varum
B:-Genu valgum
C:-Pes cavus
D:-Pes planus
Correct Answer:- Option-B
Question68:-Which ligaments maintain the anteroposterior stability of knee joint ?
A:-Collateral ligaments
B:-Cruciate ligaments
C:-Ligamentum patellae
D:-Popliteal ligaments
Correct Answer:- Option-B
Question69:-An example of ball and socket joint is
A:-Knee joint
B:-Hip joint
C:-Ankle joint
D:-Wrist joint
Correct Answer:- Option-B
Question70:-Subtalar joint is also called
A:-Calcaneocuboid joint
B:-Talonavicular joint
C:-Tarsometatarsal joint
D:-Talocalcanean joint
Correct Answer:- Option-D
Question71:-Flat foot is also known as
A:-Pes cavus
B:-Equino varus
C:-Claw foot
D:-Pes planus
Correct Answer:- Option-D
Question72:-Incomplete fracture exclusively seen in children with bending of bone is called
A:-Pathological fracture
B:-Stress fracture
C:-Impacted fracture
D:-Greenstick fracture
Correct Answer:- Option-D
Question73:-Frenkel's exercises are used to improve function in
A:-Cerebellar dysfunction
B:-Muscular dystrophy
C:-Spinalcord injury
D:-Amputations
Correct Answer:- Option-A
Question74:-The maximum amount of air expelled out forcefully after a maximal inspiration is called
A:-Inspirational capacity
B:-Total lung capacity
C:-Vital capacity
D:-Functional residual capacity
Correct Answer:- Option-C
Question75:-Volume of air breathed in and out of lungs in a single normal respiration is called
A:-Tidal volume
B:-Inspiratory reserve volume
C:-Expiratory reserve volume
D:-Residual volume
Correct Answer:- Option-A
Question76:-The total number of spinal nerves in human body is
A:-30 pairs
B:-31 pairs
C:-32 pairs
D:-33 pairs
Correct Answer:- Option-B
Question77:-An increase in the number of cells resulting in an enlargement of organ of tissue is called
A:-Hyperplasia
B:-Metaplasia
C:-Hypertrophy
D:-Hypoplasia
Correct Answer:- Option-A
Question78:-Localised area of death of tissue followed by degradation of tissue is known as
A:-Autolysis
B:-Apoptosis
C:-Necrosis
D:-Calcification
Correct Answer:- Option-C
Question79:-Which nerve is related to surgical neck of humerus ?
A:-Suprascapular nerve
B:-Musculocutaneous nerve
C:-Axillary nerve
D:-Radial nerve
Correct Answer:- Option-C
Question80:-Subscapularis is inserted into
A:-Greater tubercle
B:-Lesser tubercle
C:-Intertubercular sculus
D:-Shaft of humerus
Correct Answer:- Option-B
Question81:-Odontoid process is present in
A:-Atlas vertebra
B:-Axis vertebra
C:-Third cervival vertebra
D:-Fourth cervical vertebra
Correct Answer:- Option-B
Question82:-Nerve supply of latissimus dorsi is
A:-Upper subscapular nerve
B:-Lower subscapular nerve
C:-Long thoracic nerve
D:-Thoracodorsal nerve
Correct Answer:- Option-D
Question83:-Which muscle initiates abduction of shoulder ?
A:-Deltoid
B:-Infraspinatus
C:-Supraspinatus
D:-Teres minor
Correct Answer:- Option-C
Question84:-Syndesmosis is a type of
A:-Primary cartilaginous joint
B:-Secondary cartilaginous joint
C:-Synovial joint
D:-Fibrous joint
Correct Answer:- Option-D
Question85:-Injury to C8 and T1 nerve roots of brachial plexus cause
A:-Erb's palsy
B:-Klumpke's palsy
C:-Radial nerve palsy
D:-Axillary nerve palsy
Correct Answer:- Option-B
Question86:-Degenerative joint disease is called
A:-Rheumatoid arthritis
B:-Septic arthritis
C:-Osteoarthritis
D:-Tuberculous arthritis
Correct Answer:- Option-C
Question87:-Rule of nines is associated with
A:-Stroke
B:-Cerebral palsy
C:-Burns
D:-Amputations
Correct Answer:- Option-C
Question88:-Functions of orthosis include all of the following except
A:-To immobilize a body part
B:-To assist a weak body part
C:-To prevent deformity
D:-To replace the lost body part
Correct Answer:- Option-D
Question89:-Saturday night palsy is due to paralysis of
A:-Radial nerve
B:-Ulnar nerve
C:-Median nerve
D:-Axillary nerve
Correct Answer:- Option-A
Question90:-Comman flexor origin of forearm muscles is
A:-Medical epicondyle
B:-Lateral epicondyle
C:-Shaft of radius
D:-Shaft a ulna
Correct Answer:- Option-A
Question91:-Exercise in which contraction of muscle occurs with no change in muscle length is called
A:-Eccentric exercise
B:-Concentric exercise
C:-Isokinetic exercise
D:-Isometric exercise
Correct Answer:- Option-D
Question92:-What percentage of gait cycle is stance phase ?
A:-40
B:-50
C:-60
D:-70
Correct Answer:- Option-C
Question93:-Upper motor neuron lesion is differentiated from lower motor neuron lesion by the presence of all of the
following except
A:-Spastic paralysis
B:-Hyper reflexia
C:-Presence of Babinski's reflex
D:-Flaccid paralysis
Correct Answer:- Option-D
Question94:-Which nerve passes through Guyon's canal ?
A:-Ulnar nerve
B:-Radial nerve
C:-Median nerve
D:-Axillary nerve
Correct Answer:- Option-A
Question95:-Transfemoral amputation is known as
A:-Hip disarticulation
B:-Above knee amputation
C:-Below knee amputation
D:-Knee disarticulation
Correct Answer:- Option-B
Question96:-Glenoid cavity articulates with
A:-Head of humerus
B:-Head of radius
C:-Head of ulna
D:-Head of femur
Correct Answer:- Option-A
Question97:-The largest tarsal bone is
A:-Calcaneum
B:-Talus
C:-Navicular
D:-Cuboid
Correct Answer:- Option-A
Question98:-Costal facets are present in
A:-Cervical vertebrae
B:-Thoracic vertebrae
C:-Lumbar vertebrae
D:-Sacral vertebrae
Correct Answer:- Option-B
Question99:-Fractuture with multiple fragments is called
A:-Impacted fracture
B:-Displaced fracture
C:-Compound fracture
D:-Comminuted fracture
Correct Answer:- Option-D
Question100:-Ape thumb deformity is seen in paralysis of
A:-Median nerve
B:-Radial nerve
C:-Ulnar nerve
D:-Axillary nerve
Correct Answer:- Option-A

You might also like