100% found this document useful (1 vote)
773 views3 pages

Tool Identification Quiz and Answers

This document contains 21 multiple choice questions testing knowledge of basic hand tools and their uses. The questions cover a range of tools including marking tools, saws, drills, wrenches, fasteners, files and chisels. Correct answers are provided for each question.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as TXT, PDF, TXT or read online on Scribd
100% found this document useful (1 vote)
773 views3 pages

Tool Identification Quiz and Answers

This document contains 21 multiple choice questions testing knowledge of basic hand tools and their uses. The questions cover a range of tools including marking tools, saws, drills, wrenches, fasteners, files and chisels. Correct answers are provided for each question.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as TXT, PDF, TXT or read online on Scribd
  • Tool Usage and Identification Questions

1) The tri-square, combination square, framing square and bevel set are all:

A. marking tools
B. measuring tools
C. clamping tools
ANSWER: A

2) This hammer, used for shaping metal, is also known as a blacksmith's hammer:
A. ball peen hammer
B. tack hammer
C. mallet
ANSWER: C

3) This tool has a moveable handle angled at 45 degrees and 90 degrees:


A. tri-square
B. bevel protractor
C. combination square
ANSWER: A

4) This tool has a sharp metal point for marking on wood, metal and plastic:
A. scribe
B. center punch
C. file
ANSWER: A

5) This handsaw makes curvilinear cuts in thin plywood:


A. keyhole saw
B. hacksaw
C. backsaw
ANSWER: A

6) The hand saw that makes a cut parallel with the grain of the wood is:
A. rip saw
B. crosscut saw
C. keyhole saw
ANSWER: A

7) This paddle shaped drill bit, for wood and some plastics, must be used in power
drills or drill presses:
A. auger bit
B. spade bit
C. twist-drill bit

8) This type of cutting tool has teeth in diagonal ridges or rows:


A. planes
B. files
C. saws
ANSWER: C

9) These pliers are best for cutting soft wire:


A. wire strippers
B. diagonal cutters
C. long nose pliers
ANSWER: B

10) This wrench is most often used by theatrical electricians:


A. box-end wrench
B. open end wrench
C. monkey wrench
ANSWER: B

11) This hand tool consists of a hole-punch, a small anvil and a crimping tool:
A. wire crimper
B. wire strippers
C. Grommet
ANSWER: C

12) This is used to cut threads on the inside of pipe:


A. tap
B. die
C. pipe cutter
ANSWER: A

13) This power-driven handheld shaping tool carves designs from the surface or edge
of wood using a chisel-like bit.
A. cut-awl
B. wood lathe
C. Router
ANSWER: A

14) This power handsaw is used for making curvilinear cuts in wood.
A. circular saw
B. saber saw
C. radial arm saw

15) A-select, B-select, C-select and D-select are all grades of


A. stock steel
B. stock plastic
C. stock lumber
ANSWER: C

16) This type of fastener is best used when you want the strongest mechanical
fastening.
A. screws
B. nails
C. bolts
ANSWER: C

17) This type of hardware assists flats in standing upright.


A. lasing hardware
B. bracing hardware
C. flying hardware
ANSWER: B

18) Stubborn pins in file teeth should be removed


A. pricking out with sharp point
B. using file card
C. tapping file gently on workbench
ANSWER: A

19) A flat chisel being used for aluminum should have a point angle of
A. 30 degrees
B. 65 degrees
C. 55 degrees
ANSWER: A

20) When using low tungsten hacksaw blades it is recommended to use


A. 50 stroke per min
B. 60 strokes per min
C. 40 strokes per min
ANSWER: A

21) "Stop Drill" is the process of


A. drilling holes in a metal prior to riveting
B. drilling a rivet head to remove it from the metal
C. drilling holes to stop a crack at the crack ends
ANSWER: C

1) The tri-square, combination square, framing square and bevel set are all:
A. marking tools
B. measuring tools
C. clamping
C. monkey wrench
ANSWER: B
11) This hand tool consists of a hole-punch, a small anvil and a crimping tool:
A. wire crimper
B.
A. 50 stroke per min
B. 60 strokes per min
C. 40 strokes per min
ANSWER: A
21) "Stop Drill" is the process of
A. drilling hol

You might also like